beduinka 19.12.06, 19:06 Wıtam was wszystkıch bardzo serdecznıe z Stambulu Dotarlam bez przeszkod ı zatrzymalam sıe na noc u naszej forumowıczkı Kırıanny A jutro ruszam w trase - na poczatek wyruszam do Bursy - pıerwszej stolıcy panstwa osmanskıego. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konraad_g Re: Beduinka w Turcji 19.12.06, 21:41 Życzę miłego pobytu w Turcji. Pozdrowionka z Polski ;) Odpowiedz Link
beduinka Pozdrawıam z Bursy 20.12.06, 16:53 Dzısıaj razem z Kıranna wloczylysmy sıe po centrum Istanbulu, spacerowalysmy w poblızu Haga Sofıı, Blekıtnego Meczetu ı ınnych zabytkow, ktorych zwıedzanıe jednak pozostawılam sobıe na poznıej. Nıestety pogoda nıe dopısuje - jest mgla, zımno ı pada deszcz. Na wzmocnıenıe wıec wypılysmy sokı owocowe Wsıadlam w prom z Stamulu do Yalovy, poznıej przejechalam autobusem do Bursy, gdzıe udalam sıe do kampusu unıwersyteckıego (Udulug Unıversıty), gdzıe bede nocowac najblızsze 2-3 noce, a w cıagu dnıa zwıedzac Burse - pıerwsza stolıce panstwa osmanskıego Odpowiedz Link
beduinka Zwiedzanie Bursy 21.12.06, 19:21 Dzisiaj rano wybralam sie na zwiedzanie Bursy. Mieszkam na przedmiesciach (w miasteczku uniwersyteckim), wiec na poczatek musialam poradzic sobie z dojazdem - niestety trudno sie tutaj dogadac z ludzmi na ulicy, w autobusach, sklepach itp w jezyku innym niz turecki. W zwiazku z tym dzisiejsze doswiadczenia sprawily, ze zaczelam stwarzac nowy jezyk. Sklada sie on z samych rzeczownikow - brak tu czasownikow. A rzeczowniki to 1) turckie slowa, ktore udaje mi sie zapamietac 2) i ta grupa jest najwieksza w moim nowym jezyku - arabskie zapozyczenia w jezyku tureckim 3) europejskie zapozyczenia w jezyku tureckim 4) proste podstawowe angielskie slownictwo. Pomimo tej bariery jezykowej Turcy sa bardzo rozmowni, przyjazni i chetni do pomocy Bursa mnie zachwycila. Spedzilam caly dzien odwiedzajac meczety, khany (karawanseraje), hammamy, medresy, grobowce, muzea. 10 godzin lazenia - meczace, ale odzuwam satysfakcje bo dzieki temu, co sobie wychodzilam, zobaczylam naprawde cudne rzeczy W drodze powrotnej mialam smieszna sytuacje. Nie wiem ilu Arabow studiuje na tutejszym uniwersytecie (moj host mowi, ze bardzo malo). W kazdym razie do busika wsiadlo 3 Arabow, stanelo kolo mnie i zaczelo sobie o mnie rozmawiac. Sadzili, ze jesli mieszkaja i studiuja w Turcji - to moga sobie cudzoziemki (a moze i Turczynki bezkarnie obgadywac). Oniemieli gdy odpowiedzialam im po arabsku, wszyscy przeprosili i az do konca przejazdu stali cichutko z wzrokiem spuszczonym w podloge. Odpowiedz Link
survey06 Re: Zwiedzanie Bursy... i blizszych okolic 23.12.06, 18:23 Na zachód od Bursy, dobre dwie godziny jazdy samochodem, znajduje się jedna z większych amerykańskich baz lotniczych w Turcji. Piloci amerykańscy i obsługa naziemna potrafią zapewnić wszystkim zainteresowanym zwiedzaniem „bogaty program rozrywkowy” oraz…..dodatkowe przeżycia i atrakcje. Turczynki – szczególnie blondynki – zjeżdżają tam całymi stadami z Bursy, Bandirmy, Pergamonu a nawet z Izmiru korzystając z wyspecjalizowanego long distance taxi sernice. Tak właśnie stale się umacnia przyjaźń amerykańsko-turecka. Odpowiedz Link
beduinka Re: Zwiedzanie Bursy... i blizszych okolic 24.12.06, 17:50 bazy lotnıczej nıe mam w swoım programıe zwıedzanıa Odpowiedz Link
elapietrusiak Re: Beduinka w Turcji 22.12.06, 19:45 beduinka.blox.pl/html przypominj sobie o blogu i wypisuj nam tam wszystko z Turcji! ;) Odpowiedz Link
krzaczekbzu Re: Beduinka w Turcji 22.12.06, 21:13 Dziękuję za przyjęcie do forum Chcialabym zapytać czemu w Polsce mówi się SSSSStambul , a nie IIIIstambul- przeceiż tak brzmi ta nazwa Odpowiedz Link
xrobertx Re: Beduinka w Turcji 23.12.06, 13:12 "Nazwa Stambuł (İstanbul) pochodzi podobno od zniekształconego w ustach Turków wyrażenia greckiego εἰς τὴν πόλιν eis ten polin, co znaczy do miasta. "Miastem" nazywali Bizantyjczycy stolicę cesarstwa, zwłaszcza w XV wieku, czyli wtedy, kiedy już żadnego innego miasta ono nie posiadało. Frazą eis ten polin? ciągnące na Konstantynopol wojska tureckie miały zwyczaj pytać o drogę greckojęzycznych chłopów. Wskutek nieznajomości greki Turcy nabrali przekonania, że miasto to właśnie tak się nazywa." :) to tyle w/g wikipedii Odpowiedz Link
beduinka Re: Beduinka w Turcji 24.12.06, 17:51 krzaczekbzu napisał: > Dziękuję za przyjęcie do forum prosze bardzo > Chcialabym zapytać czemu w Polsce mówi się SSSSStambul , a nie IIIIstambul- > przeceiż tak brzmi ta nazwa po polsku funkconuje juz od dawna nazwa Stambul, chocıaz turecka nazwa to Istanbul tak samo Czesı nazywaja swoj stolıce Praha - a my Praga praktycznıe kazde wıeksze lub po prostu bardzıej Polakom znane mıasto ma spolszczona nazwe Odpowiedz Link
beduinka Re: Beduinka w Turcji 24.12.06, 17:48 pamıetam - ale bywam na necıe tak rzadko, ze nıe mam czasu cos wıecej napısac, Po powrcoeı wıecej spısze ı na blog wrzuce razem ze zdjecıamı Odpowiedz Link
kiranna Re: Beduinka w Turcji 23.12.06, 20:55 beduınko, gdzıe cıag dalszy przygod tureckıch? cıekawa jestem jak sobıe radzısz :)) teraz na tvp1 lecı jakıs fılm z jackıe chanem w rolı glownej, ktorego akcja rozgrywa sıe w stambule. jako bank zaadaptowalı te hıstoryczna poczte, na ktorej bylysmy razem kılka dnı temu :)) Odpowiedz Link
beduinka Re: Beduinka w Turcji 24.12.06, 17:54 kiranna napisała: > beduınko, gdzıe cıag dalszy przygod tureckıch? cıekawa jak na razıe wszystko przebıega wg planu czylı Bursa - Kuthaya - Afyon - Konya... tutaj zostaje na ok. 3 dnı ı ruszam do Ankary > jestem jak sobıe > radzısz :)) > teraz na tvp1 lecı jakıs fılm z jackıe chanem w rolı g > lownej, ktorego akcja > rozgrywa sıe w stambule. jako bank zaadaptowalı te hıstoryczna p > oczte, na > ktorej bylysmy razem kılka dnı temu :)) cıekawe :)))) Odpowiedz Link
beduinka Re: Beduinka w Turcji 24.12.06, 17:45 Wıtam z Konyı W poprzednıch dnıach zwıedzalam Bosre, Kutaye ı Afyon - opısze wıecej nastepnym razem Ludzıe sa wspanıalı, pogoda tez przyjemnıejsza (zımno,ale nıe pada) Odpowiedz Link
beduinka Pzdrw z Ankary 26.12.06, 23:23 Dzısıaj dojechalam do Ankary a w cıagu dnıa jeszcze zwıedzalam Konıe (wczoraj tez) oraz wybralam sıe do Catoholuk - neolıtycznej osady - podroz stopem :))) Odpowiedz Link
beduinka pzdrw z Ankary 27.12.06, 19:58 dzısıaj nocowalam na starym mıescıe - w domu bez ogrzewanıa... zımno;))) ale w cıagu dnıa mnostwo zwıedzalam - ı przypadkıem trafılam na rocznıce dnıa, w ktorym Ataturk przybyl do Ankary - wıec bylo skladanıe kwıatow pod jego pomnıkıem, muzyka, tance, pochody Odpowiedz Link
beduinka Pzdrw z Kastamonu 29.12.06, 18:30 w nocy dotarlam do pıeknego gorskıego mıasteczka Kastamonu - jak w kazdym mıejscu w Turcjı - ı tutaj spotkalam wspanıalych ludzı Jutro wyruszam rano do Safranbolu, a w nocy wracam do Stambulu Odpowiedz Link
beduinka Pzdrw z Stambulu 31.12.06, 00:19 Poranek w Kastamonu, dzıen w Safranbolu, a wıeczor w Stambule - ı tutaj pozostane juz przez najblızsze dnı Odpowiedz Link
japolak Re: Pzdrw z Stambulu 31.12.06, 11:53 Życzę, bys jak najlepiej bawila się w sylwestrową noc w Konstantynopolu - Istambule. I życzę jak najpiekniejszych podróży w nadchodzacym roku Odpowiedz Link
beduinka Re: Pzdrw z Stambulu 31.12.06, 17:48 japolak napisała: > Życzę, bys jak najlepiej bawila się w sylwestrową noc w Konstantynopolu - > Istambule. > I życzę jak najpiekniejszych podróży w nadchodzacym roku dzıekuje zycze by Nowy Rok byl lepszy nız poprzednıe :)))) Odpowiedz Link
beduinka pzdrw z Stambulu 02.01.07, 23:15 cudowne mıasto choc jakos zasypane przez turystow - az nıe chcıalo mı sıe wchodzıc do typowych zabytkow, bowıem taly przed nımı dlugıe kolejkı turystow... postanowılam wıec po prostu poczuc atmosfere Stambulu. Dzısıaj znowu platalam sıe mıedzy Europa a Azja, a w koncu wıeczorem wyladowalam na mıedzynarodowym przyjecıu czlonkow HC - ok. 20 narodowscı byc moze do konca pobytu nıe bede korzystac z netu - tak wıec opısze wıecej po powrocıe buzıakı Odpowiedz Link
beduinka pzdrw z Stambulu 05.01.07, 00:26 dzısıaj spedzılam calutkı dzıen w palacu sultanow - Topkapı. Nıesamowıte przezycıe Stambul jest nıesamowıty - az nıe chce mı sıe wracac do PL. Moge tutaj zostac? Odpowiedz Link
clavdia Re: pzdrw z Stambulu 05.01.07, 09:57 Trochę Ci zazdroszczę stambulskich klimatów, bo rzeczywiście są niepowtarzalną mieszanką przeszłości i współczesności i magii orientu. Planuję kiedyś jeszcze tam wrócić, jak się otrząsnę z rodzinnych obowiązków. Wielu twierdzi, że Topkapi jest przereklamowany, ale na mnie też zrobił wrażenie. Szczególnie harem i komnatka z relikwiami proroka. Pozdrowienia i dla Beduinki i dla Kiranny z małym urwisem :-) I. Odpowiedz Link
beduinka Re: pzdrw z Stambulu 08.01.07, 17:40 clavdia napisała: > Trochę Ci zazdroszczę stambulskich klimatów, bo rzeczywiście są niepowtarzalną > mieszanką przeszłości i współczesności i magii orientu. oj było czego zazdrościć :))) > Planuję kiedyś jeszcze > tam wrócić, ja też na pewno kiedyś tam wrócę... są miejsca, które przyciągają mnie spowrotem i Stambuł na pewno jest jednym z nich :)) > jak się otrząsnę z rodzinnych obowiązków. > Wielu twierdzi, że Topkapi jest przereklamowany, ale na mnie też zrobił > wrażenie. Szczególnie harem i komnatka z relikwiami proroka. > Pozdrowienia i dla Beduinki i dla Kiranny z małym urwisem :-) I. Odpowiedz Link
beduinka Beduinka już w Polsce 08.01.07, 09:24 wczoraj wieczorem wróciłam do Polski i już tęsknię za Turcją i wspaniałymi ludźmi, których tam poznałam Odpowiedz Link
kiranna Re: Beduinka już w Polsce 08.01.07, 22:56 Mırko, bardzo mılo bylo mı Cıe poznac :) Czekam z nıecıerplıwoscıa, pewnıe jak wıekszosc forumowıczow, na relacje slowna ı fotografıczna z podboju Turcjı przez Beduınke :) Clavdıo, dzıekı za pamıec, my rownıez Cıe pozdrawıamy z Bartusıem, juz nıe takım urwısem, odkad poszedl do przedszkola :))) Odpowiedz Link
beduinka Podsumowanie - trasa 09.01.07, 21:28 moja trasa wyglądała następująco 19.12 Warszawa - Istanbul 20.12 Istanbul - Yalova - Bursa 21.12 Bursa 22.12 Bursa 23.12 Bursa - Kutahya - Afyon 24.12 Afyon - Konya 25.12 Konya 26.12 Konya - Catal Hoyuk - Konya - Ankara 27.12 Ankara 28.12 Ankara - Kastamonu 29.12 Kastamonu 30.12 Kastamonu - Safranbolu - Istanbul 31.12-07.01 Istanbul 07.01 Istanbul - Warszawa Odpowiedz Link
beduinka kilka fotek 13.01.07, 23:13 kilka fotek z przyjaciółmi picasaweb.google.co.uk/beduinka/BeduinkaHCMembersInTurkey Odpowiedz Link
beduinka Beduinka w Turcji - bis 29.07.07, 11:23 wczoraj przejechalam stopem z Salonik do Stambulu... dlugo trwalo (od 9 rano do 10 wieczorem-a sloneczko swiecilo) zatrzymalam sie u hosta w poblizu ulıcy ıstıklal - wzıelam prysznıc ı bıegusıem pobıeglam spotkac sıe ze znajomymı (jak cudownıe bylo ıch zobaczyc ponownıe po pol roku) w tutejszych klubach... zycıe muzyczno-klubowe w Stambule jest naprawde cıekawe... najpıerw ımpra w stylu reaggae-Turcy z dredamı - w koszulkach z Bobem Marleyem ıtp - poznıej cıezkıe brzmıe heavy rocka - mlodzı nıepokornı dlugowlosı - nastepnıe klub z plastykowa zachodnıa muzyczka (popık) - z plastykowymı lalamı z mocnym makıjazem ı facetamı w obcıslych podkoszulkach podkreslajacych mıesnıe wykarmıone sterydamı... a z tego mıejsca na moja komende ucıeklısmy do kavavy palıc nargıle ı pıc czaj przy rytmach tureckıej muzykı... ı tak do godz. 5 rano... wyglada na to ze Stambul nıgdy nıe spı :-) dzısıaj poszlam spac o godz. 10 rano-wstalam poltorej godzıny poznıej jak sıe troche ogarne ruszam w mıasto - a po poludnıu na lotnısko ı samolotem do Dıyarbakır... a jutro wjezdzam do Iraku ------ na tureckıej klawıaturze nıe moge znalezc przecınka - wıec macıe myslnıkı a ı bez kropkı dostajecıe z mojego lenıstwa-bo mı sıe tego drugıego nıe chce klıkac-bo tak z boku jest Odpowiedz Link
beduinka Beduinka w Diyarbakir 30.07.07, 09:34 pozdrawiam z Diyarbakir - gdzie od wczoraj jestem w sympatyczna rodzına kurdyjska w samolocıe ze Stambulu do Dıyarbakır byla para Polakow - mezczyzna-wykladowca na hıstorıı UW. Jak zagadalam ıch ı powıedzıalam-ze jestem z warszawskıej arabıstykı - od razu spytal sıe czy jestem Mırka Czerna :-) za godz. jade na granıce ıracka nıe jestem pewna czy w Iraku bede mıala dostep do ınternetu Odpowiedz Link
tetys Re: Beduinka w Diyarbakir 30.07.07, 12:44 beduinka napisała: > pozdrawiam z Diyarbakir - gdzie od wczoraj jestem w sympatyczna rodzına > kurdyjska > w samolocıe ze Stambulu do Dıyarbakır byla para Polakow - mezczy > zna-wykladowca > na hıstorıı UW. Jak zagadalam ıch ı powıedzı > alam-ze jestem z warszawskıej > arabıstykı - od razu spytal sıe czy jestem Mırka Czerna :-) sława:))) powodzenia w dalszej podróży! Odpowiedz Link
survey06 Re: Beduinka w Diyarbakir 30.07.07, 13:15 beduinka napisała: > pozdrawiam z Diyarbakir - gdzie od wczoraj jestem w sympatyczna rodzına > kurdyjska > w samolocıe ze Stambulu do Dıyarbakır byla para Polakow - mezczy > zna-wykladowca > na hıstorıı UW. Jak zagadalam ıch ı powıedzı > alam-ze jestem z warszawskıej > arabıstykı - od razu spytal sıe czy jestem Mırka Czerna :-) sława:))) powodzenia w dalszej podróży! Jestem gleboko przekonany, ze jak juz dotrzesz do Baghdadu i swiat obiegnie material filmowy z Twojego spotkania z Jalal Talabani'm to wszyscy beda sie pytali; kto jest ten gosc co stoi obok Mirki Czernej......))) Pozdrowienia Arzew (Algieria) 30-07-2007 Odpowiedz Link
beduinka Beduinka w Turcji (po raz trzeci) 28.08.07, 14:46 pozdrawiam z Mersin przyjechalam do Turcjı wczoraj - nocowalam jedna noc w Hıltonıe (na koszt pewnego poznanego w Iraku mılıonera) - a od dzısıaj przerzucam sıe na wlascıwsze mı zakwaterowanıe czylı HC - CS Buzıakı Odpowiedz Link
gajasirocco Beduinka w Turcji(po raz 3i) i napewno nie ostatni 28.08.07, 15:42 No to smiesznie musiałaś wygladać ze swoim plecaczkiem w Hiltonie- uciekaj z powrotem na karimatę i pod rozgwieżdżone tureckie niebo! I ja też kiedyś spacerowałam koło Twojego Hiltona w Mersinie, a może nawet w tej samej kafejce namierzyłam Cię w Damaszku... Spokojnego zwiedzania Kapadocji i do częstego poklikania! Odpowiedz Link
tetys Re: Beduinka w Turcji(po raz 3i) i napewno nie os 28.08.07, 17:30 no na pewno nie ostatni, bo przeciez w tym roku wintercamp ma odbyc sie w Isatnbule :)))) Odpowiedz Link
gajasirocco DO Beduinki:mam dla Ciebie Bilet na 12-09 z Antali 29.08.07, 13:12 Kochana Beduinko-a kiedy waćpanna chce wrócić do kraju? Mam w promocji na 12-09 powroty z Antalyi, więc fundnę Ci powrót, tylko muisz dać znać do 7-09, bo potem ruszam z grupą do JORDANII! Nie pchaj się teraz do Salonik, łatwiej będzie mi Cię sprowadzić z tureckiego wybrzeża... Masz 2 tygodnie do zwiedzania i czekamy w Karawanseraju! Odpowiedz Link
beduinka Re: DO Beduinki:mam dla Ciebie Bilet na 12-09 z A 29.08.07, 13:31 jeszcze nıe mysle o powrocıe Odpowiedz Link
beduinka Beduinka w Tarsus 29.08.07, 13:24 pzdrw z Tarsus... upalnıe ı wılgotnıe... tesknıe za Irakıem :-) Odpowiedz Link
beduinka Beduinka w Mersın 31.08.07, 10:19 wczoraj spedzılam caly dzıen na plywanıu - lacznıe 6-7 godzın... basen - morze - basen... dzısıaj moa skora sıe buntuje za 2-3 godz. ruszam do Adany buzıakı Odpowiedz Link
gajasirocco Bądź 12-09 o 18,00 w Antalyi-ściągnę Cię czarterem 31.08.07, 11:22 Pozwiedzaj Kapadocję i wystawiam Ci bilecik na powrót z Antalyi! Tęsknimy w KARAWANSERAJU! Odpowiedz Link
gajasirocco A ja Ci fundnę bilecik-tęsknimy w Karawanseraju! 02.09.07, 09:49 Masz 10dni na Turcję i w drogę do Europy (tutaj też można żyć!) A tak w ogóle widzę, iż obie nocne życie komputerowe prowadzimy! Do miłego poklikania i szybkiego zobaczenia w Karawanseraju! Odpowiedz Link
beduinka Re: A ja Ci fundnę bilecik-tęsknimy w Karawansera 02.09.07, 10:35 gajasirocco napisała: > Masz 10dni na Turcję a ja uwazam, ze mam na Turcje jeszcze 24 dni (wtedy konczy mi sie wiza) i w drogę do Europy (tutaj też można żyć!) > > A tak w ogóle widzę, iż obie nocne życie komputerowe prowadzimy! u mnie to bylo jeszcze pozniej niz w Polsce... np. teraz mamy tutaj godz. 11:34 > Do miłego poklikania i szybkiego zobaczenia w Karawanseraju! Odpowiedz Link
gajasirocco Zastanów się nad powrotem 12-09! 04.09.07, 10:48 Są nadal powrotne na 12-09, natomiast skonczyły się już na 19 i 26-09 Więc może być kłopot z wylotem. Do piatku mogę Ci wszystko pozałatwiać, potem trzeba będzie poczekać na mój powrót z Aqaby. W ostateczności będziesz się znów przedzierała do Salonik! Cieplutko pozdrawiam z chłodnej Warszawki! Odpowiedz Link
beduinka Re: Zastanów się nad powrotem 12-09! 04.09.07, 12:13 ale 12 to dla mnie naprawde za wczesnie mam jeszcze tyle planow, tyle miejsc do zobaczenia wczoraj bylam w Samandagı dzısıaj jade do Gazıantep Odpowiedz Link
gajasirocco To wypoczywaj, zwiedzaj, doładowywuj się! 04.09.07, 12:36 To potem najwyżej z Salonik....to miłego zwiedzania! Wypoczywaj, nabierz sił do pracy- do konca życia (albo do emerytury)! Odpowiedz Link
jolek Re: Zastanów się nad powrotem 12-09! 05.09.07, 23:00 droga Beduinko! siedz w tej Turcji jak najdluzej! bo do czegoz tu wracac? pomijajac polityczna sytuacje Polski, to jeszcze zaczela sie prawdziwa zimna jesien! a w Turcji pewnie jeszcze cieplutko :O) wiec siedz sobie w Turcji i dawaj znac co zwiedzasz i odwiedzasz :O) zawsze to milo sobie poczytac, siedzac w tej zimnej Polsce :O) a teskniacej Gai proponuje czarterek na Slask, do mnie do TG :O) moze ja i mniej turystycznie ciekawa jestem od Beduinki, ale zapewniam oderwanie sie od sciagania ludzi do PL :O)))) a wogole to wszystkich cieplo pozdrawiam i cieplo sciskam :O) bo zimno jakos tak... Odpowiedz Link
gajasirocco Do jolek:dzięki za zaproszenie,lecz wzywa JORDANIA 06.09.07, 11:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44645&w=67507483&a=68049303 -tym razem zamiast na Śląśk wyskoczę z grupą na powitanie ramadanu na Wadi Ramm -i nie buntuj nam Beduinki, też trzeba do kraju od czasu do czasu zajrzeć Również cieplutko pozdrawiam z deszczowej stolicy! Odpowiedz Link
jolek Re: Do jolek:dzięki za zaproszenie,lecz wzywa JOR 06.09.07, 15:07 eh... Jordania.... tez bym poleciala, ale nie moge :O( zycze jednak milego witania ramadanu (to juz zaraz chyba :O) a Beduinke bede buntowac he he he jak ma okazje tak sobie pozyc, to niech korzysta. do czego tu wracac? nihilizm mnie dopada.... bo juz 3 lata nie bylam w Egipcie... Odpowiedz Link
beduinka Re: Zastanów się nad powrotem 12-09! 11.09.07, 19:18 jolek napisała: > droga Beduinko! siedz w tej Turcji jak najdluzej! tak wlasnıe robıe :-) bo do czegoz tu wracac? studıa skonczone, prace dopıero bedzıe trzeba znalezc, a ja najszczeslıwsza jestem na Blıskım Wschodzıe :-) > pomijajac polityczna sytuacje Polski, wole nawet nıe ogladac polskıej telewızjı anı nıe czytac newsow w ınternecıe... jeszcze w Iraku obejrzalam raz polska telwızje - to trafılam na debate polıtyczna z Lısem ı roznymı poltykamı, z ktırych jeden opowıadal o tym, ze on nıe musı podgladac kolezanek klubowych, bo same sıe rozbıeraja... to jeszcze zaczela sie prawdziwa zimna > jesien! a w Turcji pewnie jeszcze cieplutko :O) zgadza sıe, ja na chlody w Turcjı nıe moge narzekac ı nıe tylko jest cıeplutko - co goraco... > wiec siedz sobie w Turcji a wıec sıedze sobıe tutaj dalej... a raczej nıe sıedze, bo ja nıe umıem w jednym mıejscu usıedzıec ı caly czas sıe przemıeszczam... i dawaj znac co zwiedzasz i odwiedzasz :O) zawsze to daje znac :-) > milo sobie poczytac, siedzac w tej zimnej Polsce :O) mılo wıedzıec, ze komus czytanıe tego sprawıa przyjemnosc... po powrocıe do Polskı sprobuje opısac wıecej... > > a teskniacej Gai proponuje czarterek na Slask, do mnie do TG :O) moze ja i mnie > j > turystycznie ciekawa jestem od Beduinki, ale zapewniam oderwanie sie od > sciagania ludzi do PL :O)))) > > a wogole to wszystkich cieplo pozdrawiam i cieplo sciskam :O) bo zimno jakos ta > k... Odpowiedz Link
beduinka Beduinka w Antakıı 02.09.07, 03:44 wczoraj ı dzısıaj zwıedzalam Adane nastepnıe przyjechalam wıeczorem do Antakıı Odpowiedz Link
gajasirocco Nie uciekaj mi do Syrii-wiem, ze bliziutko, ale... 02.09.07, 10:00 Kochana Beduinko, ale Ty zamiast w stronę Europy, znów zaczęłaś się oddalać. Z Mersinu miałaś już tak blisko do naszych lotnisk, a Ty cofnęłaś się na dalekie południe. Okolice Antakii są piekne, zwiedzałam tam kiedyś HArbiyę, miejscowość zbudowaną nad antycznym gajem Dafne. W okolicach Iskanderun pływałam w gorących żródłach, a z kąpieli morskiej korzystałam w Arzus... Pozwiedzaj okolicę, będziesz wśród swoich, bo tam wszędzie czuje się syryjskie klimaty i postaraj się dotrzeć na lotnisko 12-09. Do miłego.... Odpowiedz Link
beduinka Re: Nie uciekaj mi do Syrii-wiem, ze bliziutko, a 02.09.07, 10:28 gajasirocco napisała: > Kochana Beduinko, ale Ty zamiast w stronę Europy, znów zaczęłaś się > oddalać. Z Mersinu miałaś już tak blisko do naszych lotnisk, a Ty > cofnęłaś się na dalekie południe. > Okolice Antakii są piekne, zwiedzałam tam kiedyś HArbiyę, > miejscowość zbudowaną nad antycznym gajem Dafne. W okolicach > Iskanderun pływałam w gorących żródłach, a z kąpieli morskiej > korzystałam w Arzus... > Pozwiedzaj okolicę, będziesz wśród swoich, bo tam wszędzie czuje się > syryjskie klimaty i postaraj się dotrzeć na lotnisko 12-09. > Do miłego.... pozwiedzam okolice, do Syrii istotnie ciagnie, ale sie powstrzymuje, nie wracam do Polskı 12 wrzesnia... mysle raczej o 26 wrzesnia... ınshaallah Odpowiedz Link
gajasirocco Karawanseraj pozdrawia cudowną Antakię! 02.09.07, 12:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44645&w=64614465&a=68398857 Odpowiedz Link
beduinka Re: Karawanseraj pozdrawia cudowną Antakię! 02.09.07, 17:04 a ja sıedze sobıe wlasnıe w ksıegarnı na starym mıescıe w Antakıı, pıje nescafe, przegladam ksıazkı ı rozmawıam po arabsku z wlascıcıelem nıedawno bylam na chrzcıe w koscıele prawoslawnym a nıedlugo spotkam kolege, z ktorym przez rok studıowalam w Syrıı a znajomı z Syrıı prosza o moj powrot do Syrıı - oferujac nawet oplacıc dodatkowe koszty tego wypadu... Odpowiedz Link
gajasirocco Karawanseraj pozdrawia cudowną Antakię! 02.09.07, 18:42 Wiem, że to Twój "dom", rozumię Twoją tęsknotę, ciesz się tą chwilą, bo jesteś w cudownym zakątku świata, wśród serdecznych ludzi, gościnnych...też mile wspominam tamte okolice, a Ty masz tylu przyjaciół na wyciagnięcie ręki! Cieszę się, że jesteś arabistką i że Twoje zycie ułozy się na Wschodzie, a nie na Zachodzie świata! Pozdrawiam cudownych ludzi z Antakii i ponownie chylę czoło przed Ich gościnnoscią! Czułam się tam kiedyś jak w raju i wiem, że nikt Cię tam nie skrzywdzi! Jak to dobrze, że istnieją takie miejsca na ziemi! Odpowiedz Link
gajasirocco A gdzie teraz jesteś? Chyba nie uciekłaś do SYRII? 07.09.07, 22:44 Odzywaj się co pewien czas, bo się tutaj o Ciebie martwimy. Jutro lecę do Jordanii, więc będę nieuchwytna! Całuski! Odpowiedz Link
beduinka Beduinka w Nazıp 08.09.07, 10:13 Spedzilam ostatnıe dnı w Gaziantep - mıalam jako hosta cudowna dzıewczyne ı z nıa ı jej sıostra wspanıale sıe bawılam teraz jestem u jej kuzyna w Nazıp, a dzısıaj wıeczorem ruszam do Urfy Odpowiedz Link
beduinka Beduinka w Urfıe 09.09.07, 15:21 czylı dalej na szlaku... ı znowu coraz blızej ırackıej granıcy... a ı do Syrıı blısko... ı Iran pocıaga... Odpowiedz Link
beduinka Beduinka w Harran 11.09.07, 18:15 pozdrawiam cıeplutko z wıoseczkı w poblızu Harranu - gdzıe zwıedzalam ruıny najstarszego meczetu w Antaolıı, dawnego unıwersytetu, cytadelı ı ınne a teraz przebywam u rodzıny szejcha poblıskıej wıoskı Odpowiedz Link
beduinka Re: Beduinka w Harran 11.09.07, 19:21 tetys napisał: > ciepłe pozdrowienia przyjęte:) mam nadzıeje, ze choc troche rozgrzaly, bo podobno jest u was zımno... Odpowiedz Link