Dodaj do ulubionych

24tys. euro rocznie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 13:04
Mam do was pytanie. Czy pensja 24 tys. rocznie brutto jest wystarczająca do
przeżycia, wynajęcia sensownego mieszkanka, najlepiej samodzielnego, w
rejonie Dublin 2? Doliczając koszty rachunków, telefonu, wyżywienia...
Pytanie dla niektórych jest pewnie banalne, ale bardzo zależy mi na
sensownych podpowiedziach. Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • Gość: majkel Re: 24tys. euro rocznie IP: *.unknown.be.uu.net 23.03.07, 13:26
      netto jakies 1700
      co do sensownego mieszkanka musisz doprecycowac
      akurat to droga okolica wiec
      powiedzmy 1200 za cos dla mnie sensownego jak ci sie uda oczywiscie znalezc
      jak chesz cos o wyzszym standardzie no to za 3000k cos znajdziesz
      wiec wystarczy ale jak nie liczysz na oszczednosci i wymagania nie masz zbyt
      wysokie
      chcesz oszczedzac to pokoj za 300 na tallagh blanczes ongar
      co zostanie po oplaceniu mieszkania twoje i w zasadzie od tego zalezy dalsze
      rozwazanie na temat zycia tu
      • Gość: majkel Re: 24tys. euro rocznie IP: *.unknown.be.uu.net 23.03.07, 13:31
        daft.ie/searchrental.daft?search=Search+%BB&s[cc_id]=ct1&s[a_id]=pc2&s[mnp]=&s[mxp]=&s[bd_no]=1&s[pt_id]=&s[move_in_date]=0&s[lease]=&s[furn]=0&s
        [search_type]=rental&s[transport]=&s[advanced]=&s[price_per_room]=&s[refreshmap]
        =1&limit=8&id=451858
        no tak bez rewelacji ale da sie jakos mieszkac
        • maja92 Re: 24tys. euro rocznie 23.03.07, 14:19
          Zgodze sie z Majkelem: na samodzielne mieszkanie w scislym centrum za ta cene
          niestety nie mozezs liczyc.
          Zawsze moze przydazyc Ci sie okazja - ale to bedzie okazja, a nie przecietna
          cena za przecietne 1 bed apartment;-)
          Jest jeszcze cos takiego jak studio - na zasadzie kawalerek w komunistycznych
          blokach, ze aneks kuchenny, sypialnia i duzy pokoj w jednym - troche ciezko o
          cos takiego w centrum, ale w Dublin 8 bedzie latwiej, no i troszke taniej....

Moze szukaj czegos dalej od centrum, ale na liniu DARTu albo LUASa. Obawiam
          sie, ze ta cene bedzie Ci ciezko znalezc sobie samodzielne cztery katy.

Powodzenia - oby sie udalo!!
        • Gość: Beata Re: 24tys. euro rocznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 14:21
          Dzieki majkel. Nie mam dużych wymagań ale w "kołhozie" chyba nie chciałabym
          mieszkać. ;) Bardziej nastawiam się na zdobycie doświadczenia i nowych
          umiejętności etc. niż na zarabianie, na to - miejmy nadzieję - przyjdzie czas
          później. Chciałabym znaleźć coś w stylu 1bed app najlepiej jak najbliżej
          miejsca pracy, co niestety jest w centrum (Dowson St.)będę szukać na daft.
          Dzieki wielkie jescze raz!
          • tzymische Re: 24tys. euro rocznie 23.03.07, 14:26
            to ze jest na Dawson St. to wielki plus bo masz bardzo blisko do stacji Darta i
            do przystanku Luasa.
            Wiec spokojnie mozesz poszukac gdzies poza centrum za przyzwoite pieniadze.
            Generalnie 90% miejsc na zielonej linii luasa to sa calkiem przyjemne okolice
            do mieszkania. Jesli zas chodzi o DART to oczywiscie cale poludnie lacznie z
            Bray (tyle ze to juz jest 30-40 minut w pociagu) albo na Polnoc - Malahide,
            Portmarnock, Howth, Raheny, Clontarf. Aczkolwiek w przypadku tych dzielnic
            1200 to minimum.
            Spokojnie w Rathmines (25 minut piechota albo 7 minut z przystanku LUASA w
            Beechwood ) znajdziesz 1bed do 1000 euro albo nieco mniej nawet.
          • Gość: Robcio Re: 24tys. euro rocznie IP: 89.100.129.* 24.03.07, 12:46
            24k to starczy na wynajecie mieszkania i na 'zycie' reszta pojdzie, ewentualnie
            na samolot do pl co kilka miesiecy ;)

...a czy to w Warszawie nie bylo ostatnio 'lapanki' do firmy na Dawson St.? ;)
            jestes jedna z nich? ;)
            • Gość: Beata Re: 24tys. euro rocznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 17:32
              Jestem chociaż niekoniecznie tak bym to nazywała. ;)a czy masz na temat tej
              rekrutacji jakieś sensowne uwagi, czy postanawiłeś się po prostu popastwić
              trochę nade mną dla rozrywki?
              • Gość: nes77 Re: 24tys. euro rocznie IP: *.media4.pl 24.03.07, 19:56
                Kolezanko, mam podobny problem tzn, tez wlasnie szukam mieszkania w D. jeszcze
                z Polski. Moze poszukamy czegos we 2?
                zapraszam na maila nes77@gazeta.pl
                • Gość: CF Re: 24tys. euro rocznie IP: 89.100.201.* 25.03.07, 00:02
                  Nie myslcie ze wynajem mieszkania to taka prosta sprawa. Zazwyczaj jezeli jest
                  to cos fajnego to nie jestescie jedyni. Trzeba miec referencje od pracodawcy,
                  poprzedniego landlorda. Kto wypadnie lepiej ten wygrywa. Pieniadze to nie
                  wszystko. Biorac pod uwage ze dopiero przybywacie to nie macie nic z powyzszych.
                  • Gość: nes77 Re: 24tys. euro rocznie IP: *.media4.pl 25.03.07, 09:21
                    A tu sie CF mylisz- bo ja mam referencje od obecnego i przyszlego pracodawcy
                    oraz od mojej agentki. I wiem juz, ze to trudna sprawa, dlatego dzialam
                    wczesniej i szukam roznych drog, a defetyzm doprawdy w tym nie pomaga.
              • Gość: Robcio Re: 24tys. euro rocznie IP: 89.100.129.* 25.03.07, 15:40
                haha, a dlaczego pastwic?! ;)

pracuje w tej firmie juz dlugo i wiem, ze byla rekrutacja w pl.

z miloscia i wdziekiem Was powitamy :) cieszymy sie bardzo na Wasz przyjazd i
                czekamy z niecierpliwoscia :) ...tak lepiej? :)

PS. A tak wogole, to kiedy zaczynacie?

Pozdrawiam.
                • ar.pl Re: 24tys. euro rocznie 25.03.07, 17:55
                  Postaraj sie poszukac mieszkania niekoniecznie w Dublinie 2 - to najdrozsza
                  czesc miasta, glownie biura, sklepy i knajpy. A srodmiescie jest male - z
                  dzielnic graniczacych z D2 mozesz dojsc do pracy w 20 min. Sprobuj na polnoc o
                  Liffey (ale uwazaj, bo nie wszedzie jest milo i bezpiecznie) i na Rathmines.
                  Osobiscie polecam Dublin 8 - okolice Thomas Street, The Coombe i Cork Street
                  (na tej ostatniej mozna znalezc nowe nieduze mieszkania) - sama tam mieszkam i
                  chociaz czasem troche mnie przerazaja bandy irlandzkich nastolatkow na ulicach,
                  uwazam, ze wygodnie sie tu mieszka. Do pracy (pracuje przy Graftonie) mam 15
                  minut spacerkiem, na zakupy kilka krokow. Za mieszkanie dla jednej osoby
                  zaplacisz ok.700-800E plus oplaty.
                • Gość: Kasia Re: 24tys. euro rocznie IP: *.gts.3.pl 26.03.07, 22:30
                  no wiec przyjezdzamy pod koniec kwietnia jezeli cie to interesuje:)

powiedz zatem jak jest w tym Banku bo nie ma co ukrywac nazwy pracodawcy

slyszalam ze sie tam nic nie robi a kasa leci

czy mozna liczyc na jakies podwyzki czy kwota 24 tys euro rocznie to kwota na
                  cale zycie? :)

pozdrawiam

kasia
                  • Gość: mikee Re: 24tys. euro rocznie IP: 89.100.129.* 27.03.07, 22:14
                    fajnie, ze przyjezdzacie, ale szkoda ze dopiero za miesiac.

wlasnie teraz sie konczy rok finansowy (od 1/04 do 31/03). Przyszedl email w
                    piatek o podwyzkach i bonusach.

Ogolnie caly bank dziala na punktach za performance, od 1 do 5. 3 jest to tyle
                    ile masz robic, niezbyt duzo ;) ale tez tak zeby ktos nie pomyslal, ze jest za
                    malo.
                    Ja dostalem 4 punkty czyli niby duzo powyzej normy, ale nie 5...zreszta 5 chyba
                    nikt nie dostaje.

Czy duzo pracuje? Nieezbyt. Zreszta to zalezy. Czasami przez wiele dni nic nie
                    robilem, a czasami siedzialem po 10h dziennie w pracy. Lecz jak wiecie, tydzien
                    pracy ma 35h i za wszystko powyzej tego placi sie 1.5x, za weekend 2x (ale 2x w
                    weekend poszedlem tylko). Ale sa wydzialy, gdzie nie placa nadgodzin podobno.
                    Na szczescie moje performance review zbieglo sie z koncem projektu, gdzie
                    strasznie ostro pracowalismy ;)

Wracajac do tematu..., za 4 punkty jest podwyzka 7% i bonus 8.5%. Na tle innych
                    firm to jest calkiem dobrze, w starej firmie tez dobre performance mialem i
                    dostalem tylko 4%.

Tak na marginesie 24k to w tej firmie na start to calkiem sporo! kupa ludzi ma
                    na start najnizsza pensje, ok 21k.

Pozdrawiam :)
                    • Gość: odp Re: 24tys. euro rocznie IP: *.gts.3.pl 28.03.07, 19:58
                      hej,mam do ciebie kilka pytan i z checia porozmawialabym z toba na gg, moj
                      numer to 901609, jestem w domu zwykle po 18

dzieki

Kasia
                    • anuletka Re: 24tys. euro rocznie 29.03.07, 12:29
                      Hej Mikee, ja właśnie zastanawiam się nad podpisaniem kontraktu. Z tego, co
                      piszesz wynika, że z pracy jesteś zadowolony. Moje obawy są oczywiście
                      głównie "finansowe". Nie dlatego, że mam zamiar jechać i się "dorabiać", bo
                      wychodzę z założenia, że jak na początek stawka jest ok, trzeba
                      się "doświadczać" itd. Zastanawiam się tylko, czy bez problemu da się przeżyć w
                      Dublinie za takie pieniądze.
                      I jeszcze jedno pytanko, jak wyglądają podatki przez pierwsze miesiące? Czy
                      dobrze rozumiem, że jest to 20%?
                      • Gość: mikee Re: 24tys. euro rocznie IP: 89.100.129.* 29.03.07, 20:25
                        Czesc,

Da sie przezyc, ale mieszkajac samemu i utrzymujac sie za to samemu ...nie
                        bedzie duzych kokosow. Jesli wydasz 1000 na mieszkanie i bedziesz zyc na dobrym
                        poziomie, to zostanie po prostu kilka stowek. Oczywiscie to zalezy jak sie
                        zyje, znam dziewczyne, ktora przez 2 miesiace w Irlandii wydala 100 na
                        jedzenie, gdy inna osoba wydala 1000, wliczajac pifo i zabawy ;)

20% podatku jest do kwoty 34000 rocznie, wiec zarabiajac 24000 jest sie wlasnie
                        w przedziale 20%, ale nalezy jeszcze przyjac 325 tax credit/m-c. Czyli taka
                        sobie fajna ulga podatkowa ;) no i pare groszy za socjal, ale malo. Jesli
                        chcesz, moge policzyc ile netto wyjdzie.
                        • anuletka Re: 24tys. euro rocznie 29.03.07, 21:10
                          Dzieki wielkie mikee. Podejrzewam ze netto bedzie kolo 1600. Ja do
                          typowych "oszczedzaczy" nijak sie zaliczyc nie moge. ;) A jak mam do wyboru
                          piffko ze znajomymi i wycieczke krajoznawcza czy mieszkanie samodzielnie to
                          oczywiscie wybiore piffko. ;) Z tego, co wiem to bedzie nas leciec okolo 10
                          osob wiec jest szansa ze bedzie z kim wynajac mieszkano. Najbardziej boje sie
                          tego pierwszego miesiaca, bo do pierwszej pensji jest 30 dni i to takich kiedy
                          i za mieszkanko trzeba zaplacic i depozycik i integracja by sie przydala. ;) A
                          ja mam cyganska nature i szkoda by mi bylo nie pojechac jak mam okazje...
                          zwlaszcza ze juz 2 miesiace siedze w Polsce i powoli mam dosyc...
                          • Gość: mikee Re: 24tys. euro rocznie IP: 89.100.129.* 29.03.07, 21:38
                            nie 1600e, troche wiecej...

PRSI (socjal) - 57,98e/m-c
                            TAX - 75e/m-c (2000e - 0.2x2000e) + 325e = 2000e - 400e + 325e = 75e

Netto wychodzi 1867,02e/m-c

Po prostu jest ten tax credit 325e/m-c (wliczajac rent relief, ktory trzeba
                            zalatwic tak, ze sie zglasza w tax office, ze sie wynajmuje mieszkanie i daja
                            300e rocznie na to, zawsze cos).

Do kiedy macie sie zdecydowac?
                            • anuletka Re: 24tys. euro rocznie 29.03.07, 22:24
                              Ja już wstępnie potwierdziłam szczerze powiedziawszy... ;) Teraz w ciągu dwóch
                              tygodni mają nam przesłać umowy do podpisania więc zakładam, że do momentu
                              dostania umowy, kiedy im powiem, czy ją podpisuję czy też nie. Narazie walczę
                              ze sobą, jak na razie BOI wygrywa ;)
              • Gość: odp Re: 24tys. euro rocznie IP: *.gts.3.pl 27.03.07, 21:01
                hej Beata
                napisz prosze do mnie na numer gg 901609 z checia z Toba pogadam o wyjezdzie w
                kwietniu do Banku, dzieki, Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka