poe 26.04.07, 07:39 Pierwszy raz szukam pracy za granica i niemam zielonego pojecia, co mam z tym zrobic... nie wiem nawet, czy mam jakis numer ubezpieczenia.Moze pytanie jest glupie, ale prosze o rade... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wrodarczyk.witold Re: National/EU Insurance? 26.04.07, 09:01 Nie mam całkowitej pewności, o jakie ubezpieczenie chodzi. Jeśli mówimy o numerze ubezpieczenia społecznego, to w większości krajów świata jest to numer ewidencyjny do celów ubezpieczeń społecznych oraz podatkowych, jak również jest wykorzystywany w innych celach ewidencyjnych (np. w bibliotece itp.) W Polsce jego odpowiednikiem jest NIP. Przy pracy na Wyspach wymagane jest uzyskanie numeru ubezpieczeniowego w tych krajach. Oczywiście można rozpocząć pracę bez numeru, ale trzeba go niezwłocznie uzyskać po rozpoczęciu pracy. Więcej o tym: www.jobland.pl/zasady/index.php O numer ubezpieczenia (również NIP) występuje się osobiście więc raczej mało prawdopodobne, żeby mieć numer, a nie wiedzieć o tym. Odpowiedz Link Zgłoś