Dodaj do ulubionych

Pytanie o paszport...

IP: 195.33.121.* 16.06.07, 21:44
Czy ktos z forumowiczow byl moze w takiej sytuacji i moglby cos poradzic?
Obudzilam sie wlasnie z reka w nocniku, z tymczasowym paszportem, ktory traci
waznosc w lipcu i koniecznoscia lotu do Polski w sierpniu. Pierwsza mysl -
moze polece na dowod osobisty. Ale... niestety mam dowod stary tj. nie
plastikowy i nie wiem, czy jest jeszcze wazny. Czy moge leciec na prawo
jazdy???
Druga mysl - wyrobic szybko nowy paszport, ale... zagladam na strone
Konsulatu RP w Londynia, a tam najwczesniejszy termin na zlozenie dokumentow
to 14 listopada 2007 i 3-4 miesiace czekania!
Co robic? Chyba jestem uziemiona w UK do Swiat Wielkanocnych 2008. Czy to
jest w ogole normalne, ze nie moge zlozyc wniosku o paszport w placowce
konsularnej bo najwczesniejszy termin jest w listopadzie???
Polecialabym do Polski zlozyc wniosek w Urzedzie miasta (czeka sie chyba
krocej), ale poleciec to jeszcze polece, ale jak wrocic po ten paszport,
skoro nie bede miala paszportu...?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Pytanie o paszport... 16.06.07, 21:51
      Teoretycznie mozesz leciec na starym dowodzie osobistym - pod warunkiem ze nie
      jestes w wieku ktory spowodowal ze minal juz obowiazkowy termin wymiany na
      nowy. Po przylocie do Polski sugeruje w pierwszej kolejnosci zlozyc wniosek o
      dowod, w drugiej o paszport.
      Poza tym ostatnio slyszalem ze nawet na niewaznym paszporcie mozesz przekroczyc
      granice PL w drodze do kraju - tyle ze juz z niego nie wyjedziesz, a watpie czy
      pogranicznik brytyjski bedzie wiedzial ze powinnas zmienic dowod na nowy np.
      dwa latat temu (choc jest taka szansa). Ale do Polski nawet wtedy powinni cie
      wypuscic.
      • Gość: Dosia Re: Pytanie o paszport... IP: 195.33.121.* 16.06.07, 22:02
        Dzieki za rady. Nie bardzo sie orientuje, czy jestem, czy nie w wieku kiedy
        powinnam wymienic dowod osobisty - od paru lat w Polsce nie mieszkam i po
        prostu ten dowod do niczego nie byl mi potrzebny, dlatego go nie wymienialam.

Po drugie, wyjazd do kraju i zlozenie wniosku paszportowego w miescu
        zameldowania to tez koszmar - bo trzeba wziac urlop (2x), poleciec (2x),
        dojechac pociagiem do wlasciwego miasta i z powrotem (4x). Kurcze, ja juz w
        Polsce nie mieszkam i wydawalo mi sie, ze po to sa placowki konsularne, zeby
        mozna bylo sie do nich udac, a nie termin na przyszly rok!
        • jakubsky Re: Pytanie o paszport... 16.06.07, 22:09
          no to nie pojedziesz...
    • sylwek07 dowod i paszport 16.06.07, 22:22
      Dosia Twoj dowod osobisty masz wazny do konca grudnia 2007(pewnie i tak bedzie
      wazany ale lepiej wymienic) roku a ze MSWiA podalo terminy wymiany to dlatego
      aby nie bylo kolejek w urzedach bo wyobraz sobie to jak wszyscy chca wymieniac
      dowod osobisty w grudniu :)

a co do paszportu to mozesz go miec w przeciagu kolo 10 dni ale wtedy skladasz
      podanie o przyspieszenie a co do dowodu osobistego to skladasz formularz o
      wymiane i mozesz go potem odebrac za pare tygodni,miesiecy lub tez lat bo On
      bedzie na Ciebie czekal w urzedzie.
      • profes79 Re: dowod i paszport 16.06.07, 22:43
        Dodam jeszcze ze nowy DO jest wazny 10 lat. Warto o tym tez pamietac.
        • nikiii Re: dowod i paszport 16.06.07, 23:01
          a ja sie jeszcze zapytam czy paszport trzeba odbierac osobiscie czy moge
          napisac upowaznienie zeby ktos mi go odebral? bede w pl tylko 9 dni i nie wiem
          czy sie wyrobie.
          • sylwek07 Re: dowod i paszport 16.06.07, 23:37
            profes79 masz racje ze nowy dowod jest tyle wazny ale jesli ktos ma juz swoje
            lata to ten dowod jest wazny bezterminowo :)
            • Gość: profes79 Re: dowod i paszport IP: *.cable.ubr01.sutt.blueyonder.co.uk 17.06.07, 00:24
              Tia, bodajze 75 lat :) Nie sadze aby pytajaca sie kwalifikowala :D
          • sylwek07 Re: dowod i paszport 16.06.07, 23:39
            Odbiór paszportu:

Paszport odbiera się osobiście w organie paszportowym.

Odbiór paszportu potwierdza się własnoręcznym podpisem, składanym na wniosku
            paszportowym.

www.duw.pl/Paszporty,293.html
            Podobnie bedzie z dowodem osobistym.
            • nikiii Re: dowod i paszport 17.06.07, 12:11
              hmm tak wlasnie myslalam ze za latwo by bylo :/ a wyrobil sobie ktos z was
              paszport w tak szybkim czasie?(9dni)
              • Gość: me zmiana nazwiska IP: *.proxy.aol.com 17.06.07, 12:31
                a ja mam takie pytanie co jesli wychodze wlasnie za maz i zmieniam nazwisko na
                nazwisko meza?? czy odrazu musze pozmieniac wszystkie dokumenty?? czy mam na to
                jakis czas? no i jak kupuje bilet np lotniczyy to ktore nazwisko podac??;]
                podam meza to bedzie ze to nie moj paszport.... ojj mam problem..
                • nikiii Re: zmiana nazwiska 17.06.07, 15:57
                  ja od 2 lat podrozuje na panieniskie nazwisko i nigdy nie mialam zadnych
                  problemow, tylko pamietaj zeby kupic bilet na takie nazwisko jakie masz w
                  paszporcie :)
              • sylwek07 Re: dowod i paszport 17.06.07, 13:06
                Ja mialem taki przypadek ze wyrobilem pewnemu Panu paszport w kilka dni ale
                wtedy musisz napisac pismo do kierownika urzedu paszportowego i jak sie uda to
                dostaniesz szybko paszport.
                • nikiii Re: dowod i paszport 17.06.07, 15:57
                  dzieki za pomoc sylwek :*
                  • filipinka21 Re: dowod i paszport 18.06.07, 19:54
                    a ja mam pytanie jestem studentką nie mam paszportu czy jest mi on niezbędny
                    wylatuje 9 lipca do UK i chce pracowac legalnie czy na dowód i legitymacje
                    studencką bede mogła załatwić sobie konto i prace?? prosze o odp:)
                    • Gość: natka Re: dowod i paszport IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 22:00
                      polska legitymacja studencka nic absolutnie ci nie da, to nie jest dokument
                      uznawany w uk. natomiast, żeby mieć konto w banku wymagane jest posiadanie min.2
                      dokumentów tożsamości - paszport, dowód osobisty(nowy), prawo jazdy. pomijam, że
                      różne banki mają jeszcze inne wymagania, ale te są podstawowe. pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka