Dodaj do ulubionych

Mandat w Irlandii

IP: 89.19.80.* 25.07.07, 21:54
Czy ktoś z Was dostał mandat w Irlandii, jak najlepiej jest go opłacić? przekazem pocztowym? Powinienem załączyć kopie mojego prawka? (prawko mam polskie, samochód na blachach irlandzkich). Jak to jest z punktami karnymi dla posiadacza polskiego prawka?
Obserwuj wątek
    • izi_lajf Re: Mandat w Irlandii 25.07.07, 22:58
      Można przez pocztę, otrzymujesz druk do wypełnienia ( lub obsługa zrobi to za
      Ciebie) jeżeli nie miałeś prawka przy sobie to musisz w ciągu chyba tygodnia
      pokazać na posterunku garda, info o punktach karnych przyjdą również pocztą,
      tzn info ile otrzymałeś.
      Witamy w klubie :)
      • Gość: Artur Re: Mandat w Irlandii IP: 89.19.83.* 25.07.07, 23:22
        Mandat przyszedł pocztą, strzelili mi zdjęcie z wideoradaru na N3.
        • Gość: michust Re: Mandat w Irlandii IP: 78.19.5.* 26.07.07, 09:36
          punktow raczej nie dostaniesz na polskim prawku a limit punktowy to 11 na 3 lata za przekroczenie predkosci jest 4 czyli nie rb tego wiecej bo jak lejce wezma no to lipa a za nieplacenie mandatu wzrasta on po miesiacu chyba dwukrotnie jesli tego nie zaplacisz to do wieznia pojdziesz a i tak kwoli info w 2005 167 osob siedzialo za nieplacenie abonamentu trv :)
    • Gość: andrej Re: Mandat w Irlandii IP: *.lei3.cable.ntl.com 25.07.07, 23:54
      a przez net nie mozna oplacac?Ja w UK zawsze tak place-w tym roku z 10 razy,ale
      punktow jeszcze nie dostalem,bo to glownie za parkowanie.Tanio,szybko i
      wygodnie i do 14 dni 50%znizki:)Ze 1000funtow oszczedzilem juz chyba!!
      • xiv Re: Mandat w Irlandii 26.07.07, 11:23

> Tanio,szybko i
        > wygodnie i do 14 dni 50%znizki:)Ze 1000funtow oszczedzilem juz chyba!!

Podziwiam - wydać 1000 funtów na mandaty w ciągu roku!
        • Gość: A Re: Mandat w Irlandii IP: 217.33.252.* 26.07.07, 11:26
          Moze lubi sponsorowac lokalne spolecznosci i gminy ;-)
    • Gość: bird i'th'and Re: Mandat w Irlandii IP: *.cable.ubr09.live.blueyonder.co.uk 26.07.07, 13:39
      nie jestem pewien co do irlandii ale w jukeju jak masz zagraniczne prawko i nie
      moga ci nabic puntow to sprawa jest kierowana do sadu..i odpalaja grzywne
      • maja92 Re: Mandat w Irlandii 26.07.07, 14:19
        W Irlandii mozna zaplacic przez internet - trzeba podac nr karty kredytowej.
        Do polskiego prawo jazdy punktow Ci nie doloza - nie maja takiego systemu;-)
        Moga jedynie sie przyczepic do Ciebie, ze jezeli mieszkasz na stale w Eire, to
        masz obowiazek wymiany dokumentow na lokalne (koszt parenascie Euro), a tego
        wyraznie nie zrobiles;-)
        Co prawda jeszcze nie widzialam osoby za to ukaranej;-)))

Pozdrowienia,
        • izi_lajf Re: Mandat w Irlandii 26.07.07, 19:49
          Po około miesiącu od wykroczenia otrzymalem z rejestru informacje o punktach
          którymi mnie uhonorowali :) , mam prawko polskie , w informacji nie było numeru
          mojego prawka, było imie, nazwisko, adres i tam gdzie nr prawka było polish
          licence.

Napisze skarge do nich - dyskryminacja, hehe
          • paw1313 Re: Mandat w Irlandii 27.07.07, 00:47
            Dokładnie wyjaśnił mi to policjant.
            W przypadku polskiego prawka dostajesz pkt. ale na adres zamieszkania. Jeśli
            przekroczysz 12 w ciągu 3 lat to przyjadą do Ciebie i oświadczą Ci , że Twoje
            prawo jazdy jest nieważne na terenie Irlandii i poproszą o jego oddanie ( oni
            je odeślą do Polski).
            Poproszą co oznacza , że wcale nie musisz im go oddać. Jednak konsekwencje
            zatrzymania Cię nawet do rutynowej kontroli z nieważnym prawkiem są…..
            Taka informacja idzie też do właściciela auta (to w przypadku gdybyś jechał
            autem służbowym) co równa się utracie pracy. Poza tym ubezpieczenie. Jak
            nałapiesz pkt. za prędkość to nie tylko , że cena pójdzie w górę bardzo.
            Ubezpieczalnia może odmówić Ci ubezpieczenia samochodu.
            • michust Re: Mandat w Irlandii 27.07.07, 02:06
              a jaki interes ma ubezpieczealnia w odmowienu ubezpieczenia zaden ubezpieczy ale odpowiednio skasuje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka