Dodaj do ulubionych

Wymiana PLN na GBP

15.11.07, 19:34
Witam

Wybieram sie do Anglii i musze wymienic sume 4000zl na funty. Chcialbym sie
dowiedziec ile wynosi srednia prowizja pobierana przez kanatory w przypadku
takiej kwoty?
Czy nie lepiej wymienic tej sumy w banku (PKO SA) ?

Dodam, ze jestem z Poznania, moze ktos zna w okolicy jakis tani kantor :)

Dziekuje za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: Wymiana PLN na GBP 15.11.07, 20:44
      jaka prowizja?
      chyba taka ze chcesz od nich kupic wieksza sume funtow i wtedy to
      sie nazywa negocjacja kursu na dol w Twoim przypadku :)
      • someguy21 Re: Wymiana PLN na GBP 15.11.07, 21:02
        Hmmm nie do konca rozumiem :) Czy to oznacza, ze walute wymieniam w kantorze po
        aktualnym kursie funta? W tej chwili funt stoi po 5.12zl.
        Czy to oznacza, ze wymieniajac kwote 4000zl na funty w dowolnym kantorze dostane
        781.25 funtow (4000/5.12) ?

Wydaje mi sie to malo prawdopodobne, bo w takim wypadku nie widze zysku dla
        kantoru :) Kantor chyba musi miec jakis zysk z takiej wymiany...

Przyznam, ze nie wymienialem nigdy waluty, wiec nie orientuje sie w tym temacie :)

• Gość: iza Re: Wymiana PLN na GBP IP: *.range217-44.btcentralplus.com 15.11.07, 22:53
          Kantory nie pobieraja prowizji, banki za to tak. Zatem nie wiem, po co mialbys
          isc do banku.
          Maja tez swoje kursy, ktore nie zgadzaja sie z tymi podanymi na ich stronie
          internetowej, ale tak to juz jest. Kursy sa podobne wszedzie. Idz do np.
          obojetne ktorego kantoru przy Rynku Lazarskim na Glogowskiej i po prostu wymien
          te zlotowki. Mozesz zapytac, czy obniza Ci nieco cene za £1, bo wymieniasz
          wieksza sume niz przecietny klient (chyba). Moze sie uda, moze nie, ale przy 4
          tys to bedzie mialo malenkie znaczenie.
          Wizyta w kantorze to nic wielkiego, doprawdy ;) Powodzenia.

• Gość: sbs Re: Wymiana PLN na GBP IP: *.static.dsl.as9105.com 16.11.07, 09:10
            Zaden kantor w Polsce nie wymienia walut po kursie ustalanym przez NBP.

Wydawalo mi sie czlowiek wybierajacy sie do pracy do UK powinien miec chocby
            elementarna wiedze, np o wymienianiu pieniedzy w kantorach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka