ewa11111111 23.02.08, 15:11 witam, chciałabym ubezpiczenie dla rodziny w pl. E109 i E 106 czym to się rózni. Wypełniłam e-109 i odesłali mi w dwóch kopiach, z tego co się doczytałam ma to podbić lekarz i mam to odesłać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wrodarczyk.witold Re: e-109 23.02.08, 22:01 E106 przeznaczony jest dla pracowników lub osób samozatrudnionych i członków ich rodzin - podlegający ubezpieczeniu zdrowotnemu w jednym kraju, a zamieszkujący na stałe w drugim kraju (np. pracownicy sezonowi lub osoby mieszkające w jednym kraju, a wykonujący działalność gospodarczą w drugim kraju). Taka sytuacja ma miejsce, gdy np. ojciec wyjechał do pracy sezonowej w UK, a jego rodzina jest w Polsce i chce mieć prawo do opieki medyczej w Polsce - on i jego rodzina: www.dwp.gov.uk/international/sa29/medical_06.asp E109 jest dla członków rodziny pracownika (osoby samozatrudnionej) mieszkających na stałe w innym państwie UE. Czyli jeśli Pani i mieszka w UK, ale chce Pani objąć ubezpieczeniem swoją rodzinę w Polsce, należy uzyskać E109. www.dwp.gov.uk/international/sa29/medical_13.asp Dokumenty te trzeba zarejestrować w NFZ (trzeba się zgłosić z 2 egzemplarzami do NFZ). Informacja po polsku: www.nfz-opole.pl/UE/UE_SWIAD.htm Odpowiedz Link Zgłoś