Gość: Arthur IP: 92.3.126.* 14.10.08, 09:41 Czy są na forum osoby, które przerabiały temat? Jeśli tak proszę odezwijcie się i opiszcie swoją drogę. Temat, jakby co, skierowany do osób z długim stażem na Wyspach... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trelemorele Re: indefinite leave to remain 14.10.08, 10:32 jako obywatel EU nie potrzebujesz tego. koniec dyskusji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: indefinite leave to remain IP: *.range217-43.btcentralplus.com 14.10.08, 12:15 Tyle tylko ze nie ma obywatelstwa UE, a bez paszportu UK nigdy nie ma 100% gwarancji pozostania tu na stale, bo i przepisy unijne nie sa niezmienne, a wiadomo ze UK jest w Unii tylko "polowicznie". Poza tym jakby przyszlo do kosztownego leczenia w NHS to "turystow" odesla do kasy chorych w PL (choc leczenie gwarantuje juz niebieska ksiazeczka). Odpowiedz Link Zgłoś
trelemorele Re: indefinite leave to remain 14.10.08, 12:47 Gość portalu: Jaro napisał(a): > wiadomo ze UK jest w Unii tylko "polowicznie". mozesz to wyjasnic? bo jesli UK jest polowicznie to PL jest tylko 30%, biorac pod uwage poziom integracji. > Poza tym jakby przyszlo do > kosztownego leczenia w NHS to "turystow" odesla do kasy chorych w PL (choc > leczenie gwarantuje juz niebieska ksiazeczka). bzdura. Jesli masz tu swojego GP(a kazdy moze miec i miec powinien) masz prawo do bezplatnego leczenia w NHS. Z "kosztownym", cokolwiek to znaczy, wlacznie. Jesli ktos cie odeslal to idz do adwokata, bo nalezy cie sie spore odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arthur Re: indefinite leave to remain IP: 92.3.126.* 14.10.08, 12:15 Powiedział, co wiedział... Potrzebuje tego każdy, kto chce się ubiegać o obywatelstwo brytyjskie. A ja chcę. Polskie mi nie wystarcza. Koniec dyskusji (z trelemorele oczywiscie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devil Re: indefinite leave to remain IP: *.aster.pl 14.10.08, 12:29 A czy od 2009 nie bedzie tak, że jako obywatel EU po 5 latach pobytu w UK dostaniesz ILR automatycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
trelemorele Re: indefinite leave to remain 14.10.08, 13:26 Gość portalu: Arthur napisał(a): > Powiedział, co wiedział... > Potrzebuje tego każdy, kto chce się ubiegać o obywatelstwo > brytyjskie. A ja chcę. Polskie mi nie wystarcza. Koniec dyskusji (z > trelemorele oczywiscie). jak zaczne czytac w twoich myslach to moze bede wiedzial, ze chesz sie starac o obywatelstwo. z pierwszego postu to nie wynikalo. Aby ubiegac sie o obywatelstwo musisz najpierw zaaplikowac o rezydenture: www.bia.homeoffice.gov.uk/ukresidency/settlement/ jako obywatela EU obowiazuje cie ta sekcja: www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/ dokaldnie aplikacje opisuje: www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/applyingundereuropeanlaw/ a tu masz dokumenty jakie musisz przedstawic jako obywatel czlonka EU: Evidence required from European Economic Area and Swiss nationals Evidence of your nationality You should provide: your passport; or your nationality identity card. Evidence of exercising treaty rights for five years We require evidence to cover the relevant five-year period. You should provide: P60 tax certificates; or; an employer's letter confirming employment; or a benefits letter confirming job seekers' allowance claimed; or a benefits letter confirming incapacity benefit claimed; or documentary evidence confirming pension received. If you are self-employed/business person, you should provide: evidence from HM Revenue and Customs confirming you have paid tax over the relevant period If you are a student, you should provide: a letter from the educational establishment confirming that you were enrolled on a course of study throughout the qualifying period; and evidence that you have comprehensive sickness insurance cover for you and your accompanying family members. If you are self-sufficient, you should provide: banks statements covering the qualifying period to show evidence of funds; and evidence that you have comprehensive sickness insurance cover for you and your accompanying family members. If you are retired, you should provide: evidence that you are receiving a state pension. If you have been unable to work due to ill health, you should provide: a doctor's letter or medical report confirming you have been unable to work. The letter or report should state whether you are likely to be able to return to work. ja tu zadnego IRL nie widze..... Odpowiedz Link Zgłoś