Dodaj do ulubionych

TV licence

IP: *.range86-133.btcentralplus.com 12.12.08, 11:59
>>>Osoby, które nie korzystają z telewizji, nie potrzebują licencji telewizyjnej. Należy nas jednak o tym poinformować.>>>

Nie mam telewizora.

Co bedzie jesli ich nie poinformuje?

Karalne to jest czy tylko strasza?

Probowalem sie do nich dodzwonic,ale non stop zajete........
Obserwuj wątek
    • Gość: azkeel Re: TV licence IP: 81.171.215.* 12.12.08, 13:55
      Kara jest za posiadanie odbiornika bez licencji. Olej ich.
      • cdlxxvi Re: TV licence 12.12.08, 16:51
        Nie tyle za posiadanie odbiornika, co za oglądanie telewizji bez licencji.
        Jeśli posiada się telewizor, a używa się go tylko do oglądania DVD, grania na
        Xboksie itp., to licencji mieć nie trzeba.
        • Gość: majkel Re: TV licence IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 13.12.08, 12:16
          > Nie tyle za posiadanie odbiornika, co za oglądanie telewizji bez licencji.

placi sie za posiadanie czyli mozliwosc ogladania
          to czy ogladasz nikikogo nie interesuje
          • Gość: Jaro Re: TV licence IP: *.range86-139.btcentralplus.com 13.12.08, 17:00
            Z tego co wiem to wlasnie jest inaczej niz w Europie, gdzie placi sie na
            posiadanie. W UK placisz za uzywanie, np. jesli masz TV ale uzywasz tylko do
            ogladania wideo, to nie placisz.
            • Gość: Ralph Re: TV licence IP: *.zone4.bethere.co.uk 13.12.08, 17:17
              Zgadza się - płaci się za oglądanie, a nie samo posiadanie telewizora. Jeżeli
              telewizor jest podłączony do anteny to trzeba płacić, ale jeżeli jest tylko
              podłączony do komputera/odtwarzacza DVD/konsoli do gier to już nie. Jest jeden
              wyjątek: jeżeli ma się antenę satelitarną i ogląda np. wyłącznie polskie
              programy, to i tak trzeba płacić. 2 lub 3 lata temu to wprowadzono.
              • bagarmosen Re: TV licence 21.07.09, 15:12
                a gdzie to ty wyczytales skarbie? poki co nawet za kompa nalezy
                bulic!!!!!!!!!
                • tomek854 Re: TV licence 01.11.09, 19:50
                  To bul, jak lubisz.

Check if you need a TV Licence

You need to be covered by a valid TV Licence if you watch or record TV as
                  it's being broadcast
                  . This includes the use of devices such as a computer,
                  laptop, mobile phone or DVD/video recorder.
                  www.tvlicensing.co.uk/check-if-you-need-one/
          • cdlxxvi Re: TV licence 13.12.08, 23:46
            Być może w Irlandii. W UK jest tak, jak napisałem.
            www.tvlicensing.co.uk/information/index.jsp
            • Gość: Jaro Re: TV licence IP: *.range86-139.btcentralplus.com 14.12.08, 00:32
              No to skoro drazymy temat, to mam zagadke:
              Wiadomo ze za czarno-bialy odbiornik placi sie ok £100 mniej/rok, ale co to
              znaczy czarno-bialy odbiornik? :) Czy nowoczesny telewizor z przerobka, ktora
              uniemozliwia odbior w kolorze to odbiornik czarno-bialy, czy tez jest to raczej
              nie w pelni funkcjonalny odbiornik kolorowy? :) No bo nigdzie nie mozna kupic
              czarno-bialego telewizora w duzym ekranem tylko takie male przenosne, a te z lat
              50tych czesto sie psuja... A jak, na przyklad, ktos jest daltonista to moze nie
              chciec placic za kolor, ktorego i tak nie widzi :)
              • Gość: majkel Re: TV licence IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 14.12.08, 14:46

moj blad <posypuje glowe popiolem>
              • Gość: from Europe Re: TV licence IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 14.12.08, 16:49
                W Irlandii tez pewnie mozna by zaoszczedzic na licencji, ktora tu jednak trzeba
                placic za posiadanie odbiornika tv. Wystarczy tylko wymontowac glowice tv z
                naszego odbiornika tv, do przygotowanego monitora podlaczamy kablem hdmi tuner
                tvsat, odbiornik telewizyjny staje sie monitorem, czego w swietle prawa nie
                obejmuje licencja i wszystko swieci. Musimy placic licencje czy nie? :))
                • Gość: Jaro Re: TV licence IP: *.range86-139.btcentralplus.com 14.12.08, 17:56
                  Tuner satelitarny jest odbiornikiem, ale jesli tuner, ten odbierajacy sygnal w
                  kolorze podlaczysz do czarno-bialego TV (albo monitora) to placisz za B&W TV.
                  • Gość: from Europe Re: TV licence IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 14.12.08, 18:54
                    No tak, klapa, teraz doczytalem ze to jednak zestaw telewizyjny podlega
                    licencjowaniu. Na plycie RGB trzeba by zjechac do B&W albo najlepiej wymontowac
                    dekoder kolorow i po problemie, albo opatentowac nakladke, ktora bedzie dawala
                    efekt B&W , podobna do tej sprzed kilkudziesieciu lat, ktora dawala efekt koloru :))
                    • Gość: Jaro Re: TV licence IP: *.range86-139.btcentralplus.com 14.12.08, 19:38
                      Z tym patentem dobry pomysl. W dobie recesji takie rozwiazania beda trendy :) Ja
                      zaczalem drazyc ten temat bo do tej pory nie mialem telewizora jako takiego
                      (tylko combo z VHS), ale chce kupic antyk z lat 50tych, bardziej jako dekoracje
                      i "converstion piece" niz do ogladania, ale w sumie cos czasem moznaby obejrzec
                      :) Mam juz patent na podlaczenie tunera (Freeview) do wejscia anteny RF, moze
                      nawet satelite do tego podlacze :)
                      • Gość: from Europe Re: TV licence IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 14.12.08, 21:02
                        A moze po niskiej, wykorzystac modul AV, np. taki jak w heliosie kiedys byly,
                        nieskomplikowany uklad, a po malej przerobce moze calkiem fajnie wspolpracowac z
                        antykiem.
    • Gość: liverpoolczyk Re: TV licence IP: *.range86-133.btcentralplus.com 12.12.08, 15:36
      chyba tak zrobie.

thx.
    • Gość: A Re: TV licence IP: 217.33.252.* 12.12.08, 17:37
      Nie martw sie, beda Cie gnebic listownie raz na jakis czas. Mozna tez do nich
      napisac maila.
      • Gość: tom ogladam BBC on line i nie mam TV IP: *.range86-147.btcentralplus.com 14.12.08, 20:30
        czy place?
        • fanny Re: ogladam BBC on line i nie mam TV 15.12.08, 02:17
          Nie placisz

f.
          • Gość: shitonet Re: ogladam BBC on line i nie mam TV IP: *.41.164.189.sub.mbb.three.co.uk 05.03.09, 22:53
            musisz placic - jesli ogladasz online - takie sa wspaniale zasady w anglii -
            posiadasz tv - plac posiadasz komputer z dostepem do internetu - plac, posiadasz
            telefon z mozliwoscia ogladania tv -plac:)
            z reszta szczegoly znajdziesz na stronie - tvlicence ;)
            • f_a_k_y Re: ogladam BBC on line i nie mam TV 11.03.09, 12:42
              za komputer i dostep do neta nie placisz licencji - co ty pi...sz.

za kompa z karta tv to moze.....
              • burczybrzuch Re: ogladam BBC on line i nie mam TV 21.03.09, 14:30
                Na praktycznym przykladzie..Gdy wprowadzilem sie do nowego domu po
                paru tygodniach dostalem list w sprawie abonamentu.Nastepny po
                miesiacu chyba.Po kolejnym zapukala kontrola.W domu byly 3
                odbiorniki w tym czasie,ale nieuzywane zupelnie.Nie bylem pewien jak
                to jest wiec mowie sorki nie wpuszcze.Gosc ok mowi mam do tego prawo
                ale musi sporzadzic notatke i wroci z policja i jak co bedzie to
                kosztowac 1000.Po paru minutach slownych utraczek mowie sobie dobra
                zobaczymy co z tego wyniknie i wpuscilem.Wszedl,sprawdzil po prostu
                czy Tv sa podlaczone do anteny a ze nie byly wiec powiedzial no
                problem.Widzac laptopa zapytal czy ogladam tv przez
                internet.Powiedzialem ze nie bo nie mam na to czasu,ale uslyszalem
                ze gdyby tak bylo musialbym placic.Mysle ze wszystko wyjasnione w
                temacie jezeli facet przyszedl zapewne wiedzial jakie jest prawo i
                czego szuka..Pozdrawiam....i po co od razu ze ktos pie...li.. kolego.
    • Gość: AIG Re: TV licence IP: *.range86-133.btcentralplus.com 21.03.09, 22:12
      placisz za posiadanie telewizora sprawnego ,powiedziales ze nie ogladasz a facet sobie poczedl he he , poczytaj sobie fora co oni potrafia wyrabiac.

to samo z komputerem kazdy obecnie moze ogladac dowolna telewizje przez internet i co z tego - mam dodatkowo placic abonament od komputera bo mi umozliwia ogladanie tv?

zmysliles historyjke na szybkiego przy talerzu ravioli z puszki ?????
      :-)))
      • burczybrzuch Re: TV licence 21.03.09, 23:19
        Gość portalu: AIG napisał(a):

> placisz za posiadanie telewizora sprawnego ,powiedziales ze nie
        ogladasz a face
        > t sobie poczedl he he , poczytaj sobie fora co oni potrafia
        wyrabiac.
        >
        > to samo z komputerem kazdy obecnie moze ogladac dowolna telewizje
        przez interne
        > t i co z tego - mam dodatkowo placic abonament od komputera bo mi
        umozliwia ogl
        > adanie tv?
        >
        > zmysliles historyjke na szybkiego przy talerzu ravioli z
        puszki ?????
        > :-)))

To nie komuna czlowieku,posiadanie telewizora a ogladanie TV to dwie
        rozne sprawy w UK,chyba ze z twoim angielskim slabo i slepo wierzysz
        w to co ci kumpel na jakims forum wypoci....Co do ogladania w
        internecie kolego, jak wykupisz Setante z talerza musisz placic, jak
        wykupisz Setante(mam nadzieje ze wiesz co to?) przez internet
        rozumiem ze myslisz ze nie placisz?Wiesz ze jest taka mozliwosc?I
        jak rozumiem goscie z 3 network nie maja nic o tym pojecia bo jak
        mam TV w telefonie dostaje komunikat ze powinienem licencje
        zaplacic..Ale mysle ze tu jezyk trzeba by kolego podszkolic zamiast
        bzdury o ravioli wypisywac.Notabene czym sie zywisz to ci w glowie
        siedzi, widoczne juz masz dosc tego typu diety bo sie to na glowie
        pewno odbija..Nie pozdrawiam idiotow...
        • fanny Re: TV licence 22.03.09, 00:11
          Cos do poczytania burczybrzuchu
          www.bbc.co.uk/blogs/bbcinternet/2008/01/iplayer_does_not_require_a_tv_1.html
          f.
          • burczybrzuch Re: TV licence 22.03.09, 00:29
            fanny napisała:

> Cos do poczytania burczybrzuchu
            >

A z Twoim angielskim jak tam,chyba podobnie do kolegi..:))))).Dzieki
            za linka popytaj znajomych co tam pisza jakby co,moze wyjasnia, ale
            pewien nie jestem ;)))))))))))))))).Ewentualnie tlumaczenie moge
            zrobic.....

>>At the moment, the legal position is that you don't need a licence
            to watch TV purely on-demand, but you do if you are watching TV live
            (through any receiving device in the home).

So a live simulcast over the web from the BBC - of, say, the Beijing
            Olympics - will require a TV licence, but watching an on-demand (non-
            live) stream or download through the BBC iPlayer will not.>>

Dobre....Dawno sie tak nie ubawilem...
    • 123-kl9 Re: TV licence 29.05.09, 15:33
      Witam,mam na imie Michał.Dwa tygodnie temu dostałem wezwanie do sądu
      za nieopłacony abonament tv.No i teraz zastanawiam się jak to się
      skończy,pewnie dostanę maksymalną kare.Czy słyszeliście już o takim
      przypadku,jaką kare może mi przyznać sąd?Już chyba nie ma
      sposobu,aby uniknąć sądu..
      • dlaczegomuszezkladactukonto Re: TV licence 21.06.09, 15:48
        jezus maria co za zenada. typowe polaczki co to ich nie stac 142 funty ROCZNIE
        zaplacic, beda kombinowac byle tylko oszukac to pozal sie boze uczciwe panstwo
        ktore z gory traktuje swoich mieszkancow jako mowiacych prawde (w
        przeciwienstwie do Polski).
        • Gość: Pitagolas Re: TV licence IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.09, 02:27
          Płaćcie i płaczcie, angielskie Polaczki-Cwaniaczki. W Polsce
          zniesiono jakiś bzdurny abonament RTV i nie musimy się już
          przejmować jakimiś zasranymi opłatami.
        • Gość: sdasd Re: TV licence IP: *.leed.cable.ntl.com 20.10.09, 12:01
          ale tu jestes zasrany zazdrosnik polski biedaczku
      • ff6 Re: TV licence 18.07.09, 15:37
        1500funtow kara wynosi
    • Gość: greg Re: TV licence IP: *.range86-133.btcentralplus.com 20.07.09, 09:33
      <<Płaćcie i płaczcie, angielskie Polaczki-Cwaniaczki. W Polsce
      zniesiono jakiś bzdurny abonament RTV i nie musimy się już
      przejmować jakimiś zasranymi opłatami.>>>

nic dziwnego jak sie zarabia 800 zl / mc to kto mial placic.

• f_a_k_y Re: TV licence 02.11.09, 18:48
        OK , a jak nie mam telewizora a ogladam polska lub amerykanska tv przez neta to
        tez mam placic tv licence ?

Zaznaczam ze nie ogladam tv angielskiej przez neta bo za to jak doczytalem tez
        chca kase.Chodzi o polska lub jakas inna.
        • Gość: Ralph Re: TV licence IP: *.zone5.bethere.co.uk 02.11.09, 23:05
          Jeżeli masz antenę do odbioru telewizji naziemnej, lub JAKĄKOLWIEK antenę
          satelitarną (nawet odbierającą wyłącznie zagraniczne programy), to musisz płacić
          TV license.
        • tomek854 Re: TV licence 04.11.09, 00:09
          Jeżeli oglądasz telewizję nadawaną w czasie rzeczywistym to tak. Jeżeli coś
          takiego jak np. itvp to nie.
          • f_a_k_y Re: TV licence 05.11.09, 16:03
            no to dziwne bo wlasnie mi odpisali ze nie musze placic za ogladanie niebrytyjskej tv w necie.

masz jakies dowody na poparcie tego co napisales?
            • Gość: berta Re: TV licence IP: *.ip.jarsat.pl 12.11.09, 12:40
              witam
              rozumiem ze jesli ja wynajmuje mieszkanie to tez musze placic ?
              czy wlasciciel oplaca ?
              bo lokatorzy przeciez sie zmieniaja...
              pozdrawiam
              • Gość: Ralph Re: TV licence IP: *.zone5.bethere.co.uk 13.11.09, 01:47

A jak się umówiłaś z właścicielem? Skąd możemy to wiedzieć?
              • princesswhitewolf Re: TV licence 13.11.09, 10:39
                berta, Placi sie za caly numer domu jedna licencje. Czyli jesli w domu mieszka iles rodzin, ale nie maja osobno ponumerowanych oficjalnie mieszkan to nie placicie jedna licencje na caly dom. Zatem jesli masz adres Something Street 55 - musi ktokolwiek mieszkajacy w domu tym miec licencje i nie wazne ile rodzin tam mieszka,
                ale jesli mieszkacie pod takim adresem: Something Street 55/4 - to kazdy lokal musi miec licencje
                • Gość: berta Re: TV licence IP: *.ip.jarsat.pl 13.11.09, 18:05
                  bardzo dziekuje za odpowiedz :)
                  wszystko proste i czytelne
                  pozdrawiam
            • tomek854 Re: TV licence 15.11.09, 15:10
              Stronę, którą już linkowałem.

Tam jest napisane, że jeżeli masz urządzneie które odbiera programy NADAWANE to
              tak.

Oczywiscie mozna to róznie intepretować - widocznie dla tego akurat urzędnika
              broadcast w sieci to nie jest nadawanie. Zachowaj sobie to pismo i masz spokój.
    • jarek-11 Re: TV licence 12.01.10, 20:48
      mam problem z licecja tv w uk wynajolem mieszkanie i po miesiacu
      kupilem tv .po tygodniu odwiedzil mnie agent od licencji oczywiscie
      jej nie mialem wiec powiedzial ze musze miec poniewaz mam odbiornik
      tv.wykupilem ja tego samego dnia zalatwjajac wszystko z tym agentem
      place z konta kwartalnie bylo to 28 lipca dzis dostalem wezwanie do
      sadu na rozprawe w sprawie licencji nie wiem o co chodzi jak ktos
      wie prosze o rade
      • Gość: ff Re: TV licence IP: *.sotn.cable.ntl.com 12.01.10, 21:38
        nie slyszalem zeby agenci odwiedzali domy, predzej wysylaja ponaglenia poczta...
        moze to byl scam?
        • thores Re: TV licence 13.01.10, 05:58
          To nie scam. Moj brat 2 miesiace zakupil Tv w Pc Wordzie. Po 6 dniach dostal
          wezwanie do zaplaty za licencje.Poniewaz licencje mial wykupiona wczesniej,,to
          postanowil zignorować list.
          Po 10 dniach do drzwi zapukal koles w celu sprawdzenia czy jest licencja etc.
          Od Siebie dodam,ze mam do czynienia z Pc Wordem srednio 2 razy w tygodniu. Od
          jednego z menadzerow,dowiedzialem sie ze kazda placowka sprzedazy ma obowiazek
          poinformowania ludzikow z Tv,kto i spod jakiego adresu kupil telewizor.
          Domyslac sie mozna,ze wtenczas sprawdzaja czy ktos ma wykupiona licencje czy tez
          nie...

£142:365= zaledwie 38 pensow dziennie, wiec Panie i Panowie, Nie robcie sobie wstydu
          • Gość: dd Re: TV licence IP: *.range86-179.btcentralplus.com 14.01.10, 18:13
            po pierwsze nie musisz podawac prawdziwego adresu w sklepie,po drugie 140 pare funtow to 2 powrotne bilety easy jetem na teneryfe ( luty-kwiecien )
    • bagarmosen Re: TV licence 15.01.10, 06:51
      tores pisze prawde!!!! takze ci ,ktorzy pisali o necie -trzeba bulic
      i koniec!!!!!!!!!!
    • Gość: preparat Re: TV licence IP: 85.134.194.* 18.03.10, 01:56
      mieszkam z sublokatorem na niego jest mieszkanie ... kiedy sie wprowadzalem
      telewizor juz byl... kontrola jest telewizor bylem w domu ja ...dostalem
      wezwanie do zaplaty za abonament..olalem...skonczylo sie w sadzie ... kara jaka
      dostalem to 210 euro ... lanlorda nie interesowalo to wcale a sublokator tez
      spraw olal ... nie mam wyjscia musze zaplacic inaczej pojde siedziec...tak to
      wyglada ...
    • Gość: fajny facet Re: TV licence IP: *.wlms-broadband.com 20.03.10, 19:51
      Myślę,że ludzie nie mają problemu z płaceniem Ł150 za licencję,
      tylko pochodząc z Polski,człowiek ma w genach walkę z systemem(jaki
      by on nie był).Skoro już kombinujecie i męczycie się wymyślając,jak
      omijać płacenia podpowiem,że wystarczy poderwać emerytkę po 75roku
      życia,niech się wprowadzi do was,a wtedy macie za darmo,proste
      (oczywiście mówię o licencji i przyjemnościach).Jest też zniżka dla
      niewidomych;o)
      • Gość: kook Re: TV licence IP: *.range86-135.btcentralplus.com 11.04.10, 10:41
        w grudniu bylem w sadzie jako pomoc. 6 osob od 2.5 roku nie otwieralo drzwi, televizor wlaczony coly czas, cyfrowy polsat na scianie. Bonili sie ze sie boja otwierac dzwi, nie mowia po angielsku i mysleli ze polska tv nie wymaga licencjg. Dostali 180f(wykupili tez licencje przed sprawa)
    • Gość: hhh Re: TV licence IP: *.251.255.13.threembb.ie 02.06.10, 00:23
      a jak jest w irlandii????majac tv ale nie korzystajac z niego trzeba
      placic licencje????
    • cvvaniak Re: TV licence 29.10.10, 22:37
      You don't need a licence if you don't use any of these devices to watch or record television programmes as they're being shown on TV - for example, if you use your TV only to watch DVDs or play video games, or you only watch programmes on your computer after they have been shown on TV. If this is the case, please let us know, as this helps us to keep our database up to date and means you won't receive the standard letters we send to unlicensed addresses.

...tak dla informacji bylych i przyszlych czytelnikow. Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka