Dodaj do ulubionych

Ekskomunika dla polskich posłów?

16.10.10, 11:37
Posłowie, którzy świadomie poprą ustawy dopuszczające metodę in vitro, mrożenie i selekcję zarodków, automatycznie będą poza wspólnotą Kościoła - podkreśla w wywiadzie udzielonym PAP przewodniczący Zespołu Konferencji Episkopatu Polski ds. bioetycznych abp Henryk Hoser.

Czy posłowie publicznie deklarujący się katolikami, którzy opowiedzą się w głosowaniu za dopuszczalnością metody in vitro, mrożenia i selekcji zarodków, muszą liczyć się z ekskomuniką?

- Jeżeli są świadomi tego co robią i chcą, by taka sytuacja zaistniała, jeżeli nie działają w kierunku ograniczenia szkodliwości takiej ustawy, to moim zdaniem automatycznie są poza wspólnotą Kościoła.

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Abp-Hoser-poslowie-ktorzy-popra-in-vitro-beda-poza-Kosciolem-,wid,12764216,wiadomosc.html?ticaid=1b123&_ticrsn=3

Nie wiem, nie wiem.
Obserwuj wątek
    • ef.endir Re: Ekskomunika dla polskich posłów? 16.10.10, 13:41
      no i sprawa jasna: albo robicie tak jak wam dyktujemy albo wynocha z KK.
      I który teraz się odważy powiedzieć NIE?
      • kann2 Re: Ekskomunika dla polskich posłów? 16.10.10, 14:18
        Może trochę inaczej: albo jesteście katolikami i obowiązuje was nauczanie Kościoła katolickiego, albo sami podejmujecie decyzję i stawiacie się poza Kościołem, którego zasady otwarcie lekceważycie.

Tyle że z tą ekskomuniką to nie takie proste.

fronda.pl/news/czytaj/polityk_katolik_glosujacy_za_in_vitro_sam_sie_ekskomunikuje
        • ef.endir Re: Ekskomunika dla polskich posłów? 16.10.10, 16:52
          no i właśnie o to mi chodzi.
          Albo wierzę i robię wszystko zgodnie z nauką KK, albo nie wierzę i postępuję zgodnie ze swoim sumieniem.
          Nie może być tak, że jeśli potrzeba głosów w wyborach to zaczynają się wyścigi, żeby jak najszybciej zrobić sobie zdjęcie z biskupem. Poza tym, wyborca, będzie miał jasność, co, kto itd. Żadne teksty pt. wierzę, ale.....
          nie wierze, ale byłem ministrantem w młodości.....
          zgadzam się z nauką KK, ale mam rozwód,
          dekalog jako prawo nadrzędne ale nie kradnij dotyczy tylko ich a nie nas.......
          dość już tego cyrku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka