Dodaj do ulubionych

Poglądy religijne Polaków

05.01.11, 10:27
Jestem buddystką. I z przykrością muszę stwierdzić, że u nas w kraju mniejszości religijne nie mają łatwego życia. Pomijam już fenomen Ojca Rydzyka, pomnik Chrystusa w Świebodzinie ( takie tam drobne 3mln zł), walkę o krzyż. Nie chcę wypowiadać się osobiście na temat demonicznych, "moherowych" staruszek, lub obrażać kogokolwiek - szanuję uczucia religijne innych osób. Ale dlaczego ta większość nie akceptuje uczuć, światopoglądu i dróg rozwoju innych ludzi? Mnie osobiście nie bardzo zależy na akceptacji bogobojnych katolików, ale są sytuacje, kiedy muszę np. tłumaczyć się z tego, że nie chodzę do kościoła, że nie poślę córki do komunii, że nie dzielę się opłatkiem podczas wigilii. Jak sądzicie, skąd bierze się nietolerancja katolików? Skąd całe to zacietrzewienie i gniew wobec innych przekonań, oraz w obronie ich własnych? Czy to tylko pokolenie staruszków jest wypełnione takimi sztywnymi poglądami, że nie ma w ich umysłach ani grama przestrzeni, którą można by wypełnić np. radością i współczuciem? Czy cały ten gniew i zacietrzewienie o których wspominałam umrze razem z nimi i staniemy się narodem bardziej przyjacielskim, otwartym, tolerancyjnym? Kurcze, nie życzę nikomu śmierci, ale skoro jest nieunikniona, to mam nadzieję, że "przyniesie ona pożytek wszystkim czującym istotom" - mówiąc językiem Buddy.
Obserwuj wątek
    • polazrski Re: Poglądy religijne Polaków 05.01.11, 10:51
      Niestety, Przedmurze Chrzescijanstwa i Chrystus Narodow zobowiazuje.
    • mariner4 Dla mnie możesz sobie być Buddystką 05.01.11, 10:53
      i w ogóle kim chcesz.
      Wolność religijna powinna mieć jednak pewne ograniczenia. Nie sądzę aby one akurat dotyczyły Buddyzmu, bo nie znam tej religii. Mnie chodzi o to, że nie może być tak, że przybysz do danego kraju zaczyna narzucać tubylcom swoje zwyczaje. Przybysz powinien zaakceptować prawa kraju do którego przybył, lub nie przyjeżdżać. Dlatego popieram np zakaz noszenia chust przez muzułmanki we Francji w pracy. Ta wolność religijna działa w przypadku muzułmanów w jedną stronę. Patrz ekscesy w Egipcie.
      O ile wiem to w Buddyzmie nie ma agresji narzucania innym swoich poglądów. Dla mnie jest więc OK.
      Jednak nie mogę się oprzeć wrażeniu, że Buddyzm w Polsce jest czymś sztucznym. Nie sądzę, że urodziłaś się w rodzinie Buddyjskiej. Zwykle więc jest to kwestia mody, jak np na wegetarianizm czy inne młodzieżowe subkultury i zwykle przechodzi to z wiekiem. Nie musi tak być, ale najczęściej bywa.
      Poważny problem zaczyna się kiedy jakaś sekta opanowuje kogoś, wyciąga pieniądze, zmusza do prostytucji. To powinno być ścigane.
      Zgadzam się z Tobą co do jednego. W Polsce "odmieńcy" nie mają łatwego życia.
      Ale czy na przykład w pracy, czy na studiach koniecznie trzeba manifestować swoją religię?
      M.
      • justynka.108 Re: Dla mnie możesz sobie być Buddystką 05.01.11, 11:42
        Moja mama jest buddystką, ale reszta rodziny to katolicy. Tak, masz rację - w Polsce buddyzm jest stosunkowo młodym poglądem i właśnie dla tego czasem jest trudno przekonać innych, że - i właśnie, tak jak mówisz - to nie jest żadna moda. Że jest wartościowy sam w sobie, że dzięki metodom podanym przez Buddę, takimi jak medytacja, możemy stać się mniej gniewni, radośni i szczęśliwsi. Możemy podążać przez życie zgodnie z prawem przyczyny i skutku, czyli karmy, którą budujemy. Żeby zrozumieć ten pogląd, trzeba go poczuć, trzeba również samemu sprawdzić, czy działa. A jeżeli tak się stanie, to reszta już następuje sama po sobie, bo człowiek zaczyna ufać w doświadczenia. W to, że nic nie dzieje się bez przyczyny, że jeżeli żyjemy dobrze, mamy szansę na pojawianie się coraz lepszych warunków w naszym życiu. Co to ma wspólnego z trendem, czy modą? Moda się przecież zmienia. 84 000 nauk, które Budda nam przekazał pozostaje niezmiennymi od ponad 2500 lat.
        • mariner.4 Zaczęłaś wątek poruszając ważny 05.01.11, 13:05
          problem. Ale już odpowiedź na mój post było 100% indoktrynacji religijnej.
          I to jest błąd. Mówmy o problemie, a nie agitujmy się wzajemnie.
          M.
      • seth.destructor Re: Dla mnie możesz sobie być Buddystką 05.01.11, 19:38
        Szkoda, że nie dotyczyło to przybyszy prowadzących krucjatę przeciwko lokalnej słowiańskiej religii i wprowadzających swoją, bliskowschodnią.
    • republika.republika wybuduj posąg Buddy 05.01.11, 11:04

nie podoba mi się pomnik Chrystusa w Świebodzinie, ale ta inwestycja powstała za pieniądze prywatne. Masz pretensje do innych, a gdzie twoja tolerancja?
      • justynka.108 Re: wybuduj posąg Buddy 05.01.11, 11:27
        Wolałabym pomóc potrzebującym :)
        • republika.republika Re: wybuduj posąg Buddy 05.01.11, 11:56
          justynka.108 napisała:

> Wolałabym pomóc potrzebującym :)

ja też ale toleruję to że inni wolą budować posągi, ale ja jestem katoliczką i wiem że Bóg obdarzył człowieka wolnością - Twój Budda widocznie nakazuje Ci zabraniać innym budowania
          • roomtzaysss Re: wybuduj posąg Buddy 05.01.11, 12:45
            Tak, Twój Bóg obdarował Cię wolnoścą, ale pamiętaj, jeśli wybudujesz zbyt duży pomnik albo np. wieżę to Cię obdaruje językiem obcym abyś nie mogła dogadać się ze swymi współwyznawcami. :)
        • hal9000 Re: wybuduj posąg Buddy 05.01.11, 12:56
          Wolałabym pomóc potrzebującym :)

Wyznawcy Buddy też stawiali pomniki. W 2001 roku talibowie wysadzili w powietrze wykute w skale ogromne posągi Buddy w Bamianie.
    • republika.republika Re: Poglądy religijne Polaków 05.01.11, 11:58
      pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:LeshanBuddha.jpg&filetimestamp=20080505201134
    • wariant_b Re: Poglądy religijne Polaków 05.01.11, 12:45
      Ależ opłatkiem czy jajkiem wielkanocnym możesz się śmiało dzielić.
      Buddyzm nie zabrania ich spożywania, a gest dzielenia się jest ponadreligijny.
      Nawet choinkę możesz sobie postawić - taka fajnie klimatyczna jest.

Bogobojnymi staruszkami nie przejmuj się nadmiernie. Bogobojność jest kryterium,
      które określa pozycję w ich bogobojnym świecie, więc nie licz na to, że się zmienią
      i zaczną wypracowywać swoje miejsce w innym świecie. No bo wedle czego niby?

Ludzie wolą pozostawać w świecie jednoznacznych wartości, jak bardzo sztuczne
      i zakłamane by nie były, niż eksplorować nowe światy i otwierać się na nowe wartości.
    • woda_woda Nie bardzo rozumiem 05.01.11, 13:01
      > Ale dlaczego ta większoś
      > ć nie akceptuje uczuć, światopoglądu i dróg rozwoju innych ludzi?

do czego potrzebna ci akceptacja innych ludzi w kwestii twoich uczuć, światopoglądu i dróg rozwoju.
      • oryginal23 Re: Nie bardzo rozumiem 05.01.11, 13:12
        Podzielam zdanie.
        23.
    • oszolom-z-radia-maryja Re: Poglądy religijne Polaków 05.01.11, 13:47
      osobiscie nie mam nic buddyzmowi ale wiem ze wiele destrukcyjnych sekt w swojej ieologi całymi garściami czerpie inspirację zm.in z buddyzmu. Jeśli jestes prawdziwie wierząca buddyjka to nikt tobie z tego tytułu krzywdy nie zrobi. Religia nie moze byc chwilowa modą a zdaje się ze taka moda na buddyzm panuje wśród zachodniej elity intelektualnej zwł w srodowisku filmowym.
      Jesli ludzie religijni mają problemy to raczej z powodu szalejącego ateizmu który i unas zaczyna hardziec. Te oskarżenia o brak wspólczucia sa fałszywe albo żes źle zrozumiała ich wrazliwość. Chetnie bym się dowiedział jakie jest twoje stanowisko w kluczowych kwestiach społecznych czy obyczajowych takich jak aborcja eutanazja homoseksualizm wychowanie dzieci stosunek do narkotyków tzw wolności seksualnej itd Co mówi na te tematy buddyzm nie wiem a chciałbym sie dowiedziec bo nie wiem czy i na ile możemy mieć jakies wspólne poglądy
      • karbat Re: Poglądy religijne Polaków 05.01.11, 16:06
        justynka.108 napisała:

>Jak sądzicie, skąd bierze się nietolerancja katolików? Skąd całe to zacietrzewienie i gniew >wobec innych przekonań, oraz w obronie ich własnych?

dla katolika stwierdzenie , istnieje jeden, jedyny , prawdziwy bog ,nie moze byc pustoslowiem
        co z tego wynika , jak to rzutuje na jego tolerancje wobec innych .... dopowiedz sobie sama .

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka