Dodaj do ulubionych

Ofensywa islamu

22.04.11, 03:40
Niedawno leciałem do Bagkoku ukraińskimi liniami AeroSvit. Na ekranie opisującym trasę lotu co kilka minut pokazywana była odległość i kierunek do Mekki. Na pytanie, czy to jest lot religijny, obsługa nie chciała odpowiedzieć.
W Bangkoku (Tajlandia nie jest oficjalnie krajem islamskim), na jednym z najnowocześniejszych lotnisk świata, na wielkich tablicach informacyjnych są podawane informacje o salonie dla modłów dla muzułmanów. Spytałem się, gdzie jest sala modłów dla chrześcijan. Odpowiedzią był ...śmiech, naprawdę.
Moją wypowiedź dedykuję Gazecie Wyborczej walczącej z przestrzeganiem zwyczajów chrześcijanskich w Niemczech. A może autorzy i właściciele GW poświęcą artykuł ofensywie islamu na świecie?
Wyobraźmy sobie, co by się w GW działo, gdyby w polskich samolotach były symbole religijne...
Obserwuj wątek
    • irma223 Re: Ofensywa islamu 22.04.11, 07:20
      losoid napisał:

> Niedawno leciałem do Bagkoku ukraińskimi liniami AeroSvit. Na ekranie opisujący
      > m trasę lotu co kilka minut pokazywana była odległość i kierunek do Mekki.

> W Bangkoku (Tajlandia nie jest oficjalnie krajem islamskim), na jednym z najnow
      > ocześniejszych lotnisk świata, na wielkich tablicach informacyjnych są podawane
      > informacje o salonie dla modłów dla muzułmanów
      . Spytałem się, gdzie jest sala
      > modłów dla chrześcijan. Odpowiedzią był ...śmiech, naprawdę.

pl.wikipedia.org/wiki/Tajlandia
      " Religia

Buddyzm: 92,3%
      Islam: 5,2%
      Protestantyzm: 0,86%
      Katolicyzm: 0,42%
      Świadkowie Jehowy: 0,005%
      Religie chińskie: 0,4%"

Zapytaj na którymś polskim lotnisku o salę modlitw dla krisznowców.
      A potem zarejestruj reakcję.

Muzułmanie modlą się o określonych porach i w kierunku Mekki.
      Dlatego potrzebują takich informacji.
      Chrześcijanie stanowią w Tajlandii ledwie ułamek procenta i nie są tak kłopotliwi w modłach jak:

www.youtube.com/watch?v=YNIKz9b8FAA
      Pewnie dlatego w Tajlandii wydzielono muzułmanom osobną salę na lotnisku, a chrześcijanom - nie ma potrzeby.
      • losoid Re: Ofensywa islamu 22.04.11, 15:40
        Pani odpowiedź to albo nieporozumienie (wolałbym wierzyć w to) albo zła wola. Chodzi o sytuację na lotnisku w Bangkoku, które stara się pełnić rolę międzynarodowego węzła. Co ma do tego rozkład liczebności religii w całej Tajlandii? Liczba chrześcijan podróżujących tamtędy to na pewno więcej niż 0,42%. Proszę o przytoczenie informacji o liczebnościach poszczególnych religii na lotnisku w Bangkoku, jeśli chce Pani rzetelnie dyskutować.

To, w jaki sposób muszą się modlić muzułmanie, to ich sprawa, a nie linii lotniczych (podobno świeckich, AeroSwit jest ukraiński). Wiele ludzi twierdzi, że religia to sprawa prywatna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka