Dodaj do ulubionych

jestem katolikiem, mam pytanie do księdza

12.06.11, 16:16
kiedy wracałem dziś wolnym krokiem z Mszy świętej, wciąż będąc pod wrażeniem wygłoszonego kazania, zaszło mnie podstępnie od tyłu takie pytanie:
Skoro Bóg jest wszechmogący to dlaczego nie pokonał jeszcze szatana?

dziękuję
Obserwuj wątek
    • voxave Re: jestem katolikiem, mam pytanie do księdza 12.06.11, 16:32
      Zaszlo cie od tyłu to na pewno była grzeszna dusza pokutujacego xiąca----a dlaczego szatan jeszcze jest ?---to dlatego, ze Ziemia to nie Raj i ciagle jesteśmy poddawani próbie dobra i zla ----mój biedny synu :)
    • kolter-xxl Re: jestem katolikiem, mam pytanie do księdza 12.06.11, 16:42
      atak_kobry napisał:

> kiedy wracałem dziś wolnym krokiem z Mszy świętej, wciąż będąc pod wrażeniem wy
      > głoszonego kazania, zaszło mnie podstępnie od tyłu takie pytanie:
      > Skoro Bóg jest wszechmogący to dlaczego nie pokonał jeszcze szatana?

Razem na darowiznach trzepią kasę :))
    • strikemaster Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 17:16

Dlaczego go w ogóle stworzył?
      • kolter-xxl Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 17:37
        strikemaster napisał:

> > Skoro Bóg jest wszechmogący to dlaczego nie pokonał jeszcze szatana?
        >
        > Dlaczego go w ogóle stworzył?

Na to jest ponoć odpowiedź; stworzył istoty obdarzone wolna wolą a w tym i anioła potem nazwanego szatanem ,diabłem.
        • strikemaster Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 17:43
          > Na to jest ponoć odpowiedź; stworzył istoty obdarzone wolna wolą a w tym i anio
          > ła potem nazwanego szatanem ,diabłem.

No ale Bog jest wszechwiedzący i ponadczasowy, tworząc Lucyfera wiedzial, że ten sie zbuntuje.
          • kolter-xxl Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 17:48
            strikemaster napisał:

> > Na to jest ponoć odpowiedź; stworzył istoty obdarzone wolna wolą a w tym
            > i anio
            > > ła potem nazwanego szatanem ,diabłem.
            >
            > No ale Bog jest wszechwiedzący i ponadczasowy, tworząc Lucyfera wiedzial, że te
            > n sie zbuntuje.

Na to też jest ponoć odpowiedz :)) niezbadane są ścieżki pana :)) lub widać tak musiało się stać :)
            • strikemaster Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 17:51
              > Na to też jest ponoć odpowiedz :)) niezbadane są ścieżki pana :)) lub widać tak
              > musiało się stać :)

Inaczej mowiąc, Bóg czegoś nie przewidzial albo coś spieprzył. :)
              • kolter-xxl Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 18:01
                strikemaster napisał:

> > Na to też jest ponoć odpowiedz :)) niezbadane są ścieżki pana :)) lub wid
                > ać tak
                > > musiało się stać :)
                >
                > Inaczej mowiąc, Bóg czegoś nie przewidzial albo coś spieprzył. :)

Nie, raczej chciał pozbyć się z nieba jednego z mądrali którego sam wyprodukował .
                • strikemaster Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 18:13
                  > Nie, raczej chciał pozbyć się z nieba jednego z mądrali którego sam wyprodukowa
                  > ł .

A teraz nie potrafi go zwalczyć, i to pomimo swojej wszechmocy? czyli jednak coś spieprzył. :)
                  • kolter-xxl Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 18:17
                    strikemaster napisał:

> > Nie, raczej chciał pozbyć się z nieba jednego z mądrali którego sam wypro
                    > dukowa
                    > > ł .
                    >
                    > A teraz nie potrafi go zwalczyć, i to pomimo swojej wszechmocy? czyli jednak co
                    > ś spieprzył. :)

Nic nie spieprzył , jak widać bozia kocha dręczyć swoje dzieci , vide piekło :))
                    • strikemaster Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 18:24
                      > Nic nie spieprzył , jak widać bozia kocha dręczyć swoje dzieci , vide piekło
                      >
                      :))

Piekła podobno już nie ma. :) Ciekawe tylko, gdzie teraz się biedny Lucyfer podziewa, skoro wyburzono mu dom?
                      • kolter-xxl Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 19:50
                        strikemaster napisał:

> Piekła podobno już nie ma. :) Ciekawe tylko, gdzie teraz się biedny Lucyfer pod
                        > ziewa, skoro wyburzono mu dom?

Piekło istnieje ale mu ogrzewanie odebrali :)
                        • strikemaster Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 20:22
                          > Piekło istnieje ale mu ogrzewanie odebrali :)

Nie płacili rachunków? Jak czynszu też nie płacą, to niedługo będzie eksmisja. :)
                          • kolter-xxl Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 20:32
                            strikemaster napisał:

> > Piekło istnieje ale mu ogrzewanie odebrali :)
                            >
                            > Nie płacili rachunków? Jak czynszu też nie płacą, to niedługo będzie eksmisja.
                            > :)

Po prostu po kilkunastu wiekach straszenia ogniem , uznali ze lepiej karać odsunięciem od ciepła samego boga :))
                            • strikemaster Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 21:14
                              > Po prostu po kilkunastu wiekach straszenia ogniem , uznali ze lepiej karać odsu
                              > nięciem od ciepła samego boga :))

To dla mnie bardzo dobra wiadomość, nie przepadam za upałami. :)
                              • kolter-xxl Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 21:16
                                strikemaster napisał:

> > Po prostu po kilkunastu wiekach straszenia ogniem , uznali ze lepiej kara
                                > ć odsu
                                > > nięciem od ciepła samego boga :))
                                >
                                > To dla mnie bardzo dobra wiadomość, nie przepadam za upałami. :)

No to by wyjaśniało kilt :)
                                • strikemaster Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 21:51
                                  > No to by wyjaśniało kilt :)

Wyjaśnia, w calej rozciągłości. Tobie też, jak najbardziej poważnie radzę spróbować, w czasie upałów jest nieoceniony.
                                  • kolter-xxl Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 21:56
                                    strikemaster napisał:

> > No to by wyjaśniało kilt :)
                                    >
                                    > Wyjaśnia, w calej rozciągłości. Tobie też, jak najbardziej poważnie radzę sprób
                                    > ować, w czasie upałów jest nieoceniony.

Raczej nie w tym wcieleniu :)
                                    • strikemaster Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 22:00
                                      > Raczej nie w tym wcieleniu :)

czyżby Cie strach dopadł? Spróbuj, zobaczysz jak to jest zamiast szukać na siłę jakichś wymówek.

Niech żyje wolność i swoboda! W kilcie!
                                      • kolter-xxl Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 22:08
                                        strikemaster napisał:

> > Raczej nie w tym wcieleniu :)
                                        >
                                        > czyżby Cie strach dopadł? Spróbuj, zobaczysz jak to jest zamiast szukać na siłę
                                        > jakichś wymówek.

Cos mi wiadomo o wyjeździe daleko od tego kraju , może wtedy ??
                                        • strikemaster Re: Mam ciekawsze pytanie 12.06.11, 22:18
                                          > Cos mi wiadomo o wyjeździe daleko od tego kraju , może wtedy ??

Myślisz, ze w Poslce się nie da? Jesteś w błędzie. Ja ostatnio często w kilcie laziłem, w tym "na miasto" w godzinach szczytu, nic złego się nie stało. Linkowałem na forach też kiedyś artykuł o gosciu z Kosciana, chodzi w kilcie na codzień, też nic zlego go za to nie spotyka. Można? Pewnie, ze mozna, trzeba tylko mieć troche motywacji. A nachodzące nas od pewnego czasu fale upałów są IMHO wystarczającą motywacją. No i im wiecej nas będzie, tym mniej się będziesz musiał obawiać.
                                          • sammler Re: Mam ciekawsze pytanie 13.06.11, 02:06
                                            Masz jakieś swoje zdjęcia w rzeczonym stroju? :-)

S.
                                            • strikemaster Re: Mam ciekawsze pytanie 13.06.11, 07:55
                                              > Masz jakieś swoje zdjęcia w rzeczonym stroju? :-)

Gdzieś tam jakieś mam ale nie zwykłem się swoimi fotkami w Necie dzielić. Nie chciałbym np. by prawo mężczyzn no noszenia omawianego stroju zależało od mojej osobistej fizjonomii. Rzecz nie w tym, czy mi w takim przyodziewku ładnie ale w wygodzie i kilku innych czynnikach z kiltem związanych.
                                          • kolter-xxl Re: Mam ciekawsze pytanie 13.06.11, 20:05
                                            strikemaster napisał:

> > Cos mi wiadomo o wyjeździe daleko od tego kraju , może wtedy ??
                                            >
                                            > Myślisz, ze w Poslce się nie da?

Może i da ??
                                            • strikemaster Re: Mam ciekawsze pytanie 14.06.11, 08:10
                                              Na pewno się da, sprawdzałem doświadczalnie.
    • chasyd_666 Re: jestem katolikiem, mam pytanie do księdza 13.06.11, 09:15
      atak_kobry napisał:

>

I co ksiądz Ci odpowiedział ?...
      • kolter-xxl Re: jestem katolikiem, mam pytanie do księdza 13.06.11, 20:05
        chasyd_666 napisał:

> atak_kobry napisał:
        >
        > > Skoro Bóg jest wszechmogący to dlaczego nie pokonał jeszcze szatana?
        > >
        >
        > I co ksiądz Ci odpowiedział ?...

No a skąd ma ksiądz o tym wiedzieć ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka