Dodaj do ulubionych

Pytanie od zielonej

31.05.12, 09:25
Wybaczcie moją nieznajomość tematu, ale b. hipnotyzuje mnie temat buddyzmu (to nie kwestia mody, ale wielkiego bogactwa tamtej postawy). Chciałabym rzetelnie i od podstaw poznać założenia i historię buddyzmu. Czy możecie polecić jakieś książki/artykuły/strony, które będą dobrym wstępem dla początkującej poszukiwaczki prawdy? Dzięki wielkie
Obserwuj wątek
    • olsah65 Re: Pytanie od zielonej 31.05.12, 15:47
      Nie wybaczam Ci twojej nieznajomości tematu .
      Spotkałem kilka ciekawych publikacji jedna to "Umysł zen umysł początkującego "b. krótka /jakiś japoński mistrz/i druga to praktycznie kompendium wiedzy o buddyzmie" Kompas Zen" autorstwa Seung Sahn /koreański mistrz/.
    • esoterics Re: Pytanie od zielonej 01.06.12, 11:39
      Sądzę że powinnaś zacząć od praktyki a nie nauk i teorii. Czyli od zazen. Tutaj tez nie ma pełnej ortodoksji i mamy sporo do wyboru. Jest na YT klarowna w tym względzie instrukcja mistrza Nishijimy: ok. 8 min 35 s poniższego wykładu stwierdza że zazen to nic innego jak utrzymywanie w siedzeniu wyprostowanego kręgosłupa. Rodzaj gimnastyki w bezruchu.
      www.youtube.com/watch?v=nsFlrdXVFgo
      Dogen, z którego szkoły wywodzi się Nishijima stwierdza że w tej wyprostowanej postawie należy po prostu obdarzyć uwagą każdą pojawiającą się myśl. W szkole kanzeon Małgorzaty Braunek mówi się o odnotowaniu każdej myśli i każdego zjawiska w obrębie własnego ciała (ale ich strona jest akurat w przebudowie jak widzę). Ja osobiście trzymam się prostej zasady na którą się kiedyś natknęłam i która chyba to wszystko obejmuje : należy odnotować wszystko co wynurzy się w polu naszej świadomości: myśli, odczucia, odgłosy np. szczekającego w oddali psa itp. Wszystko cokolwiek się pojawia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka