Dodaj do ulubionych

Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich gett

26.12.11, 11:00
Katolicy nie chcą przyjąć do wiadomości, że getta żydowskie są wynalazkiem papieskim.

14 lipca 1555 roku, papież Paweł IV wydał bullę Cum nimis absurdum, w której określał warunki utworzenia w Rzymie getta żydowskiego.

Ponieważ jest głupiem i niestosownem, by Żydzi, których Bóg skazał na wieczną niewolę, mieszkali razem z chrześcijanami […] jako to w Rzymie i innych miastach św. Rzymskiego Państwa mieszkają przy ulicach pryncypialnych, nie noszą odznak hańby i trzymają w swych domach służbę chrześcijańską […] przeto rozkazujemy, że:

Wszyscy Żydzi winni mieszkać w jednej dzielnicy, a jeśli ta nie wystarcza, w kilku obok siebie położonych.

Ulica, względnie kwartał żydowski, mają być otoczone murem i winny mieć tylko jedno wejście; nadto może się tam znajdować tylko jedna synagoga, wszystkie inne winny być zburzone.

Swe posiadłości za kwartałem żydowskim mają Żydzi odsprzedać chrześcijanom.

Wznawia się dawny przepis, by mężczyźni nosili żółte kapelusze, a kobiety żółte welony.

Zabrania się trzymania służby chrześcijańskiej w domach żydowskich.

Zabrania się im wszelkiego handlu nawet żywnością; Żydom wolno handlować jedynie starzyzną.

Księgi handlowe winny być prowadzone jedynie w języku włoskim i to literami łacińskimi.

Żydom-lekarzom nie wolno wykonywać praktyki u chrześcijan.”

Z blogu:
Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich gett
Obserwuj wątek
    • ossey Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 26.12.11, 18:30
      Idea odseparowania Żydów od innych narodowości zrodziła się wśród żydowskiej diaspory już w starożytności. Niektóre gminy żydowskie i autorytety religijne domagały się wówczas od swoich współwyznawców przestrzegania szeregu ograniczeń w kontaktach z innowiercami, dotyczących m.in. wspólnego zamieszkania czy też nauczania. Żydzi próbowali także, bez powodzenia, skłonić Cesarstwo rzymskie do pomocy przy egzekwowaniu tych zakazów.
      Rowniez pomysl tworzenia gett zydowskich w XVIw nie wyszedl od papieza tylko od rabinow, ktorzy obawiali sie kontaktow wyznawow judaizmu z chrzecijanami a jednoczesnie getta mialo chrakter ochrony zydow przed ewentualnyi agresywnymi zachowaniami chrzecjan. Powodem najczesciej tych atyzydowskich wystapien byly sprawy ekonomiczne...Zydzi np nie nalezeli do zadnych cechow rzemiesniczych i wykorzystywali jej do nieuczciwej konkurecji. Innym powodem byla lichwa na szeroka skale uprawiana przez Zydow a to znow mocno kolidowalo z zasadmi chrzecijanskimi gdzie lichwa byla zabroniona.
      • kolter Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 27.12.11, 11:42
        ossey napisał:

> Idea odseparowania Żydów od innych narodowości zrodziła się wśród żydowskiej di
        > aspory już w starożytności. Niektóre gminy żydowskie i autorytety religijne dom
        > agały się wówczas od swoich współwyznawców przestrzegania szeregu ograniczeń w
        > kontaktach z innowiercami, dotyczących m.in. wspólnego zamieszkania czy też nau
        > czania. Żydzi próbowali także, bez powodzenia, skłonić Cesarstwo rzymskie do po
        > mocy przy egzekwowaniu tych zakazów.
        > Rowniez pomysl tworzenia gett zydowskich w XVIw nie wyszedl od papieza tylko o
        > d rabinow, ktorzy obawiali sie kontaktow wyznawow judaizmu z chrzecijanami a je
        > dnoczesnie getta mialo chrakter ochrony zydow przed ewentualnyi agresywnymi zac
        > howaniami chrzecjan. Powodem najczesciej tych atyzydowskich wystapien byly spra
        > wy ekonomiczne...Zydzi np nie nalezeli do zadnych cechow rzemiesniczych i wykor
        > zystywali jej do nieuczciwej konkurecji. Innym powodem byla lichwa na szeroka s
        > kale uprawiana przez Zydow a to znow mocno kolidowalo z zasadmi chrzecijanskimi
        > gdzie lichwa byla zabroniona.

Ano z jednym ale ; żydzi nie chcieli chodzić napiętnowani innym ubiorem . Chcieli separacji ale nie na takich warunkach jakie im sprawili katoliccy.
        • ossey Re: jestes monotematyczny 01.01.12, 17:13
          i co tego maja katolicy ?
          Zydzi weszli w konflikt z chrzescikanami bo konkurowali nieuczciwie....np nie placili podatkow co obnizalo ich koszta wytwarzania.....zajmowali sie lichwa co bylo zakazane ,,,
          A jesli chodzi o najwieksza nienawisc wsrod chrzescjan do Zydow to wykazywali ja protestanci....zapoznaj sie z co mowil i pisal Luter na temat Zydow.

Marci Luter w 1542 roku w Garen die Juden und ihre Lügen (Przeciwko Żydom i ich kłamstwom) Luter wyraża pogląd całkowicie odmienny i proponuje w konkluzji palić synagogi, konfiskować księgi hebrajskie i wyganiać Żydów z księstw germańskich. Kilka miesięcy później w Schem Hamphoras znów podejmuje polemikę religijną; opisze swoje próżne wysiłki by nawrócić Żydów. Pisze on tak: 'byśmy my, Niemcy wiedzieli co to jest Żyd... Gdyż równie łatwo nawrócić Żyda, jak nawrócić Diabła. Bowiem Żyd, serce żydowskie są twarde jak kij, jak kamień, jak żelazo, jak sam Diabeł. Krótko mówiąc, są to dzieci Diabła, skazane na ogień piekielny..
          • kolter Re: jestes monotematyczny 01.01.12, 17:31
            ossey napisał:

> i co tego maja katolicy ?
            > Zydzi weszli w konflikt z chrzescikanami bo konkurowali nieuczciwie....np nie
            > placili podatkow co obnizalo ich koszta wytwarzania.....zajmowali sie lichwa co
            > bylo zakazane ,,,
            > A jesli chodzi o najwieksza nienawisc wsrod chrzescjan do Zydow to wykazywali
            > ja protestanci....zapoznaj sie z co mowil i pisal Luter na temat Zydow.

Głupcze Żydów celowo sprowadzano do rożnych krajów bo potrafili je ożywić handlowo.
            • ossey Re: jestes monotematyczny 01.01.12, 17:40
              czy ty choc jedna ksiazke historyczna kiedykolwiek przeczytales ?

Zydow nie sprowadzano...Zydom czasem pozwalano sie osiedlac...ale jak wyzej pisalem.....gdy Zydzi zaczeli nieuczciwa konkurencje np z cechami rzemiesliczymi.....to zaczto zakazywac im osiedlania sie w miastach az do wydalenia Zydow z kraju.
              • kolter Re: jestes monotematyczny 02.01.12, 19:37
                ossey napisał:

> czy ty choc jedna ksiazke historyczna kiedykolwiek przeczytales ?

Ta, w przeciwieństwie do ciebie sporo !!

> Zydow nie sprowadzano...Zydom czasem pozwalano sie osiedlac...ale jak wyzej pis
                > alem.....gdy Zydzi zaczeli nieuczciwa konkurencje np z cechami rzemiesliczymi..
                > ...to zaczto zakazywac im osiedlania sie w miastach az do wydalenia Zydow z kra
                > ju.

,, W 1249 r. polski król po raz pierwszy zaprosił Żydów do Królestwa Polskiego biorąc pod uwagę ich przedsiębiorczość. W 1264 r. książę Bolesław Pobożny wydał Statut Kaliski, który stał się podstawą prawną żydowskiego życia w Polsce, aż do 1795 r. międzyetniczne konflikty na niemieckich ziemiach doprowadziły do tego, że w 1287 r. jeszcze większa grupa aszkenazów przybyła do Królestwa Polskiego, rozszerzali oni swoją działalność również na przylegające regiony Księstwa Halicko-Wołyńskiego. Od tego momentu wśród halickich Żydów kultura aszkenazyjska zaczyna dominować. W 1340 r. Drohobycz razem z całą Czerwoną Rusią wchodzi w skład Królestwa Polskiego. Król Kazimierz Wielki nie tylko potwierdza Statut Kaliski, ale nadaje również Żydom szerokie handlowe przywileje."
                • ossey Re: jestes monotematyczny 08.01.12, 10:42
                  a ty ciagle nic nie rozumiesz...cytujesz tylko nie wiesz co....i dodatkowo w oderwaniu od istoty problemu.
                  • kolter Re: jestes monotematyczny 08.01.12, 11:41
                    ossey napisał:

> a ty ciagle nic nie rozumiesz...cytujesz tylko nie wiesz co....i dodatkowo w od
                    > erwaniu od istoty problemu.

Faktycznie,siewca nienawiści mieni się obrońca Jezusa :))
                • supaari nowa historia 11.01.12, 20:14
                  kolter napisał:

> ,, W 1249 r. polski król po raz pierwszy zaprosił Żydów do Królestwa Pol
                  > skiego biorąc pod uwagę ich przedsiębiorczość.

Koltuś, a kto był polskim królem w 1249 roku???? Tak z ciekawości pytam...
                  • kolter Re: nowa historia 11.01.12, 20:31
                    upaari napisał:

> kolter napisał:
                    >
                    > > ,, W 1249 r. polski król po raz pierwszy zaprosił Żydów do Królest
                    > wa Pol
                    > > skiego biorąc pod uwagę ich przedsiębiorczość.
                    >
                    > Koltuś, a kto był polskim królem w 1249 roku???? Tak z ciekawości pytam.

Nie było króla ale był; Bolesław V Wstydliwy.
                    Poza tym tylko tyle pomyłek znalazłeś ???
                    • supaari Re: nowa historia 11.01.12, 20:44
                      kolter napisał:

> > Koltuś, a kto był polskim królem w 1249 roku???? Tak z ciekawości
                      > pytam.
                      >
                      > Nie było króla ale był; Bolesław V Wstydliwy.

Był także Przemysł I, Bolesław Pobożny, Władysław Wrocławski czy Kazimierz Kujawski... Ale nie było kogoś, kto zgodnie z informacjami kopiowanymi przez ciebie zaprosił Żydów do Królestwa Polskiego. I tak oto pokazujesz, że nie bawisz się w konfrontację tego co kopiujesz i wklejasz z wiedzą (zapewne z powodu braku wiedzy)

> Poza tym tylko tyle pomyłek znalazłeś ???
                      • kolter Re: nowa historia 11.01.12, 20:56
                        supaari napisał:

Był także Przemysł I, Bolesław Pobożny, Władysław Wrocławski czy Kazimierz Kuja
                        > wski... Ale nie było kogoś, kto zgodnie z informacjami kopiowanymi przez ciebie
                        > zaprosił Żydów do Królestwa Polskiego. I tak oto pokazujesz, że nie bawisz się
                        > w konfrontację tego co kopiujesz i wklejasz z wiedzą (zapewne z powodu braku wiedzy)

Poza tym tylko tyle pomyłek znalazłeś ???
                        • supaari Re: nowa historia 11.01.12, 21:01
                          kolter napisał:

> supaari napisał:
                          >
                          > Był także Przemysł I, Bolesław Pobożny, Władysław Wrocławski czy Kazimierz Kuja
                          > > wski... Ale nie było kogoś, kto zgodnie z informacjami kopiowanymi przez
                          > ciebie
                          > > zaprosił Żydów do Królestwa Polskiego. I tak oto pokazujesz, że nie bawis
                          > z się
                          > > w konfrontację tego co kopiujesz i wklejasz z wiedzą (zapewne z powodu br
                          > aku wiedzy)
                          >
                          > Poza tym tylko tyle pomyłek znalazłeś ???

Poza tym, że nie jesteś w stanie konfrontować znalezionych w internecie tekstów z faktami - tym razem nic wiecej mnie nie interesuje... Ale dowód bezkrytycyzmu dałeś znakomity! Dzięki...
                          • kolter Re: nowa historia 11.01.12, 21:30
                            supaari napisał:

Poza tym, że nie jesteś w stanie konfrontować znalezionych w internecie tekstów
                            > z faktami - tym razem nic wiecej mnie nie interesuje... Ale dowód bezkrytycyzm
                            > u dałeś znakomity! Dzięki...

Ja nie pisałem tamtego tekstu i nie zamierzałem korygować w nim pomyłki , choćby dlatego ze nie zwróciłem na to uwagi nie muszę pamiętać kiedy Łokietek został królem , ale skoro nie ma tam innych pomyłem to tylko dowodzi ze Antoś nie ma nic do powiedzenia w temacie, i klasycznie szuka c ..la do pupy
                            • supaari Re: nowa historia 11.01.12, 21:47
                              kolter napisał:

> supaari napisał:
                              >
                              > Poza tym, że nie jesteś w stanie konfrontować znalezionych w internecie tekstów
                              > > z faktami - tym razem nic wiecej mnie nie interesuje... Ale dowód bezkryt
                              > ycyzm
                              > > u dałeś znakomity! Dzięki...
                              >
                              > Ja nie pisałem tamtego tekstu i nie zamierzałem korygować w nim pomyłki , choć
                              > by dlatego ze nie zwróciłem na to uwagi nie muszę pamiętać kiedy Łokietek zost
                              > ał królem , ale skoro nie ma tam innych pomyłem to tylko dowodzi ze Antoś nie m
                              > a nic do powiedzenia w temacie, i klasycznie szuka c ..la do pupy

Widzę, że masz pewne problemy ze zrozumieniem istoty problemu:
                              1. Nie zarzucałem ci, że napisaleś ten tekst. Stwierdziłem, że nie potrafisz skonfrontować najprostszych faktów z tekstami, które znajdujesz w internecie.
                              2. Twierdzenie, że "polski król" zrobił cokolwiek w 1249 r. jest brednią w fundamentalnym znaczeniu - rzekomy podmiot w omawianym czasie nie istniał. Czyni to przytoczone przez ciebie zdanie nieprawdziwym. Jeśli jednak twierdzisz, że to Bolesław Wstydliwy zaprosił Żydów do Polski, to chciałbym poznać podstawy tego twierdzenia. Jeśli twierdzisz, że zrobił to Przemysł I - też chciałbym poznać podstawy. Ale się ich zapewne nie doczekam, bo ty co najwyżej możesz skopiować tekst o polskim królu, który w 1249 r....
                              • kolter Re: nowa historia 11.01.12, 22:32
                                supaari napisał:

> Widzę, że masz pewne problemy ze zrozumieniem istoty problemu:
                                > 1. Nie zarzucałem ci, że napisaleś ten tekst. Stwierdziłem, że nie potrafisz sk
                                > onfrontować najprostszych faktów z tekstami, które znajdujesz w internecie.

Bzdura , nie muszę wszystkiego pamiętać . Nie mam obowiązku pamiętać ze 1249 roku nie było króla , i gó... mnie to obchodzi .

> 2. Twierdzenie, że "polski król" zrobił cokolwiek w 1249 r. jest brednią w fund
                                > amentalnym znaczeniu - rzekomy podmiot w omawianym czasie nie istniał.

Nie zmienia to faktu ze Żydzi przybywali w tym czasie do Polski .

Czyni to przytoczone przez ciebie zdanie nieprawdziwym. Jeśli jednak twierdzisz, że to
                                > Bolesław Wstydliwy zaprosił Żydów do Polski, to chciałbym poznać podstawy tego
                                > twierdzenia.

Zaprosił wygnanych z Niemiec Żydów do Kazimierza , choć nie dowodzi to ze byli to w Polsce pierwsi żydzi .Możliwe ze była to pierwsza na tak ogromną skalę migracja ??
                                • supaari Re: nowa historia 11.01.12, 23:11
                                  kolter napisał:

>
                                  > Bzdura , nie muszę wszystkiego pamiętać . Nie mam obowiązku pamiętać ze 1249 ro
                                  > ku nie było króla , i gó... mnie to obchodzi .

koltuś, człowiek o własciwym poziomie wiedzy na pierwszy rzut oka identyfikuje połowę wieku XIII i konstatuje, że to szczyt rozbicia dzielnicowego. niewymieniony z imienia polski król miał wtedy wystosować jakieś zaproszenie dla jakichś niezidentyfikowanych przedstawicieli Narodu Wybranego... Komiczne.

> > 2. Twierdzenie, że "polski król" zrobił cokolwiek w 1249 r. jest brednią
                                  > w fund
                                  > > amentalnym znaczeniu - rzekomy podmiot w omawianym czasie nie istniał.
                                  >
                                  > Nie zmienia to faktu ze Żydzi przybywali w tym czasie do Polski .

Ale nie o ich obecność tutaj chodzi..

> Czyni to przytoczone przez ciebie zdanie nieprawdziwym. Jeśli jednak twierdzisz
                                  > , że to
                                  > > Bolesław Wstydliwy zaprosił Żydów do Polski, to chciałbym poznać podstawy
                                  > tego
                                  > > twierdzenia.
                                  >
                                  > Zaprosił wygnanych z Niemiec Żydów do Kazimierza , choć nie dowodzi to ze byli
                                  > to w Polsce pierwsi żydzi .Możliwe ze była to pierwsza na tak ogromną skalę m
                                  > igracja ??

To jak to się odbyło? Żydzi zostali wygnani z Niemiec. Gdzie się osiedlili? Na Śąsku? W Czechach? Może czekali na granicy Małopolski na łaskawe zaproszenie Bolesława? Przypomnę, że w swoim mniemaniu podawałeś argument za tym, że nie tyle pozwalano osiedlać się Żydom przeganianym skądinąd, ile "zapraszano ich"... Tak toczyła się twoja dyskusja z Osseyem. I co? Jak to zaproszenie wygnanych z niemiec Żydów się odbyło? Może tak:

Icchak dzwoni do Bolesława: "Wasza książęca mość... W Niemczech nas nie lubią i chyba każą nam sie wynosić". Bolesław odpowiada: "Icchak, od dawna ci mówiłem, żebyś olał ten cały Reich i przyjeżdżał do Kazimierza. Zaproszenie wciąż aktualne."

Niezła sztuka może powstać na podstawie twojego kręcenia w tym temacie... Farsa, ale niezla jak na farsę.
                                  • kolter Re: nowa historia 11.01.12, 23:20
                                    supaari napisał
                                    >
                                    > koltuś, człowiek o własciwym poziomie wiedzy na pierwszy rzut oka identyfikuje
                                    > połowę wieku XIII i konstatuje, że to szczyt rozbicia dzielnicowego. niewymieni
                                    > ony z imienia polski król miał wtedy wystosować jakieś zaproszenie dla jakichś
                                    > niezidentyfikowanych przedstawicieli Narodu Wybranego... Komiczne.

Komiczne jest to ze ty wymagasz żeby byli jak ty czyli jak księgowa skrupulatna i dokładna a nie przyszło ci na myśl ze ktoś inaczej podchodzi do sprawy ??

To jak to się odbyło? Żydzi zostali wygnani z Niemiec.

Przez katolicką hołotę .

Gdzie się osiedlili? Na Śąsku? W Czechach? Może czekali na granicy Małopolski na łaskawe >zaproszenie Bolesława?

Może czekali , może mieli zakaz wstępu zanim pan pozwoli !!

Przypomnę, że w swoim mniemaniu podawałeś argument za tym, że nie tyle
                                    > pozwalano osiedlać się Żydom przeganianym skądinąd, ile "zapraszano ich"... Ta
                                    > k toczyła się twoja dyskusja z Osseyem. I co? Jak to zaproszenie wygnanych z ni
                                    > emiec Żydów się odbyło? Może tak:

Ano mogli fujarę wyłożyć na Polskę i tranzytem przejechać dalej ,a kiedy książę poprosił zostali !! Proste ??
                                    • supaari kolterskie zaproszenie 11.01.12, 23:36
                                      kolter napisał:

> Komiczne jest to ze ty wymagasz żeby byli jak ty czyli jak księgowa skrupulat
                                      > na i dokładna a nie przyszło ci na myśl ze ktoś inaczej podchodzi do sprawy ??

Ja jestem przyzwyczajony, że jak się z tobą dyskutuje to można pomarzyć o otrzymaniu faktów. I zdaję sobie sprawę, że inaczej podchodzisz do sprawy faktów (to dość zgrabny eufemizm na określenie steku bredni, jakie raczysz wypisywać i kopiować).

> To jak to się odbyło? Żydzi zostali wygnani z Niemiec.
                                      > Gdzie się osiedlili? Na Śąsku? W Czechach? Może czekali na granicy Małopolski n
                                      > a łaskawe >zaproszenie Bolesława?
                                      >
                                      > Może czekali , może mieli zakaz wstępu zanim pan pozwoli !!

Może? Zaraz, zaraz... Wcześniej byłeś powny, że Bolesław ich zaprosił, a teraz pojawia się może? Noż, kurde! Od kogoś, kto taki był pewien, że właśnie w 1249 r. polski król zaprosił Żydów spodziewałem się czegoś bardziej konkretnego.

> Przypomnę, że w swoim mniemaniu podawałeś argument za tym, że nie tyle
                                      > > pozwalano osiedlać się Żydom przeganianym skądinąd, ile "zapraszano ich".
                                      > .. Ta
                                      > > k toczyła się twoja dyskusja z Osseyem. I co? Jak to zaproszenie wygnanyc
                                      > h z ni
                                      > > emiec Żydów się odbyło? Może tak:
                                      >
                                      > Ano mogli fujarę wyłożyć na Polskę i tranzytem przejechać dalej ,a kiedy książę
                                      > poprosił zostali !! Proste ??

Mogli, mogli... Czyli wleźli bez zaproszenia, a król (znaczy książę) poinformował ich, że mogą zostać... I to się od tej pory nazywa kolterskie zaproszenie. Kolter mianowicie zaprasza, kiedy ktoś jest już w środku. Albo może najpierw sam się wpieprza bez zaproszenia, a jak gospodarz proponuje krzesło, to uznaje, że jego wizyta jest efektem zaproszenia. Kolterskiego zaproszenia oczywiście...
                                      • kolter Re: kolterskie zaproszenie 11.01.12, 23:52
                                        supaari napisał:

> Ja jestem przyzwyczajony, że jak się z tobą dyskutuje to można pomarzyć o otrzy
                                        > maniu faktów.

Widać masz jakieś inne pojecie ;marzeń .

I zdaję sobie sprawę, że inaczej podchodzisz do sprawy fak
                                        > tów (to dość zgrabny eufemizm na określenie steku bredni, jakie raczysz wypisywać i kopiować).

Słuchaj no księgowo ; nie muszę od razu kojarzyć ze w skłóconej katolickiej Polsce akurat nie było wtedy króla. Mogę zapomnieć ,przeoczyć , mogę robić kila rzeczy naraz i nie do końca być skoncentrowanych , muszę zawsze wygolony pod krawatem być czujnym :)).

Może? Zaraz, zaraz... Wcześniej byłeś powny, że Bolesław ich zaprosił, a teraz
                                        > pojawia się może?

Napisałem ze jestem tego pewny ??

Noż, kurde! Od kogoś, kto taki był pewien, że właśnie
                                        > w 1249 r. polski król zaprosił Żydów spodziewałem się czegoś bardziej konkretnego.

No to ci napisałem ze uciekali z Niemiec bo tam z Jezusem na ustach mordował ich katolicka hołota . Konkret ??

Mogli, mogli... Czyli wleźli bez zaproszenia, a król (znaczy książę) poinformow
                                        > ał ich, że mogą zostać..

Mogli dostać prawo przejazdu a w tym czasie księże wytrzeźwiał i pomyślał żeby ich sobie zaprosić .

I to się od tej pory nazywa kolterskie zaprosze
                                        > nie
                                        . Kolter mianowicie zaprasza, kiedy ktoś jest już w środku. Albo moż
                                        > e najpierw sam się wpieprza bez zaproszenia, a jak gospodarz proponuje krzesło,
                                        > to uznaje, że jego wizyta jest efektem zaproszenia. Kolterskiego zaproszeni
                                        > a
                                        oczywiście...

No ale ty wiesz co było tam z nimi na granicy i wiesz czy musieli albo i nie tam na niej koczować ?? No chyba ze ze strachu przed niemiecki morderczym katolickim bydłem , weszli nie proszeni ??
                                        • supaari Re: kolterskie zaproszenie 12.01.12, 00:09
                                          kolter napisał:

> Słuchaj no księgowo ; nie muszę od razu kojarzyć ze w skłóconej katolickiej Pol
                                          > sce akurat nie było wtedy króla. Mogę zapomnieć ,przeoczyć , mogę robić kila rz
                                          > eczy naraz i nie do końca być skoncentrowanych , muszę zawsze wygolony pod kra
                                          > watem być czujnym :)).

Ależ nikt od ciebie tego nie wymaga. To byłoby barbarzyństwo - wymagać od koltusia... kojarzenia.

> Napisałem ze jestem tego pewny ??

Nie. Skądże... Tylko dowodziłeś Oseyowi, że Żydów sprowadzano celowo, zapraszano. A "dowodem" miała być skopiowana brednia o polskim królu, który w 1249 r...

> No to ci napisałem ze uciekali z Niemiec bo tam z Jezusem na ustach mordował ic
                                          > h katolicka hołota . Konkret ??

Ale ja czekałem na konkret w sprawie "zaproszenia", czyli tego, o czym sobie z Osseyem dyskutowałeś.

> Mogli dostać prawo przejazdu a w tym czasie księże wytrzeźwiał i pomyślał żeby
                                          > ich sobie zaprosić .

Mogli także wleźć i prosić o prawo pozostania, bo jak kogoś wyganiają z miejsca pobytu, to raczej nie planuje, że pojedzie 4000 kilometrów dalej, żeby się osiedlić. A ty, kolego starałeś się podać przykład zaproszenia, tylko ci się nie udało; okazało sie mianowicie, że od twardego twierdzenia, że Żydów zapraszano przemknąłeś do rozważań upstrzonych słowem może i jego pokrewnymi.

> No ale ty wiesz co było tam z nimi na granicy i wiesz czy musieli albo i nie ta
                                          > m na niej koczować ?? No chyba ze ze strachu przed niemiecki morderczym katol
                                          > ickim bydłem , weszli nie proszeni ??

Nie. Ja nic nie wiem. Ja pytam "znawcę", który dowodził, że Żydów zapraszano. Znawca na razie koniuguje słowo móc. Żeby chociaż przysiadł fałdów i znalazł jakiś inny przykład! Ale nie - "znawca" trzyma się tego króla (rychło zdetronizowanego) i rzekomego przez niego zapraszania uchodźców (co normalnie nazywa się udzieleniem schronienia)...
                                          • kolter Re: kolterskie zaproszenie 12.01.12, 00:18
                                            supaari napisał:

> Ależ nikt od ciebie tego nie wymaga. To byłoby barbarzyństwo - wymagać od koltu
                                            > sia... kojarzenia.

Golić też się juz nie muszę ?? :))

Nie. Skądże... Tylko dowodziłeś Oseyowi, że Żydów sprowadzano celowo, zapraszan
                                            > o. A "dowodem" miała być skopiowana brednia o polskim królu, który w 1249 r...

Czyli to w tej skopiowanej wkładce tak napisano .

Ale ja czekałem na konkret w sprawie "zaproszenia", czyli tego, o czym sobie z
                                            > Osseyem dyskutowałeś.

Nie podsłuchuj cudzych rozmów .

Mogli także wleźć i prosić o prawo pozostania, bo jak kogoś wyganiają z miejsca
                                            > pobytu, to raczej nie planuje, że pojedzie 4000 kilometrów dalej, żeby się osi
                                            > edlić. A ty, kolego starałeś się podać przykład zaproszenia, tylko ci si
                                            > ę nie udało; okazało sie mianowicie, że od twardego twierdzenia, że Żydów zapra
                                            > szano przemknąłeś do rozważań upstrzonych słowem może i jego pokrewnymi.

No ale ty o ile widzę nic tu nie udowodniłeś poza tym ze umiesz tylko mlaskać , jakieś konkrety na temat Żydów i ich zaproszenia do polski anie szukanie w głupawy sposób dziury w całym .

>Nie. Ja nic nie wiem. Ja pytam "znawcę", który dowodził, że Żydów zapraszano.

Tak i to kilka razy !!

Znawca na razie koniuguje słowo móc. Żeby chociaż przysiadł fałdów i znal
                                            > azł jakiś inny przykład! Ale nie - "znawca" trzyma się tego króla (rychło zdetr
                                            > onizowanego) i rzekomego przez niego zapraszania uchodźców (co normalni
                                            > e nazywa się udzieleniem schronienia)...

Aha przed morderczą hołotą musieli się chować ??
                                            • kolter Re: kolterskie zaproszenie 12.01.12, 00:22
                                              > supaari napisał:

Mogli także wleźć i prosić o prawo pozostania, bo jak kogoś wyganiają z miejsca
                                              > > pobytu, to raczej nie planuje, że pojedzie 4000 kilometrów dalej, żeby się osi edlić.

No a skąd ty to wiesz co oni tam planowali ?? Może nasłuchali się ze jakaś kraina miodem i mlekiem płynąca jest tam gdzieś daleko .
                                            • supaari Re: kolterskie zaproszenie 12.01.12, 00:32
                                              kolter napisał:

> Golić też się juz nie muszę ?? :))

Moim zdaniem jeszcze golić się nie musisz, dziecko.

> Czyli to w tej skopiowanej wkładce tak napisano .

Chłopczyku, zacząłeś wcześniej. Ossey napisał, że nie zapraszano, tylko pozwalano się osiedlić, na co ty wyskoczyłeś z tym polskim królem w 1249 r.

> Nie podsłuchuj cudzych rozmów .

Weź sobie jakąś encyklopedię lub słownik języka polskiego i sprawdź co znaczy podsłuchiwać.

> No ale ty o ile widzę nic tu nie udowodniłeś poza tym ze umiesz tylko mlaskać ,
                                              > jakieś konkrety na temat Żydów i ich zaproszenia do polski anie szukanie w gł
                                              > upawy sposób dziury w całym .

Udowodniłem, że nie jesteś w stanie skonfrontować faktów ze znalezionymi w necie tekstami. Ten król jest rewelacyjnym przykładem. Oprócz tego ja - biedny katol - staram się dowiedzieć czegoś o tych zaproszeniach, ale "znawca" nie ma nich więcej wiedzy oprócz tej, że mogły być.

> Tak i to kilka razy !!

Na przykład polski król w 1249 r. - to już wiem. Ktoś jeszcze? Może cesarz Australii w 6000 pne? Albo hrabia Turku w IX wieku?

> Aha przed morderczą hołotą musieli się chować ??

Aha... Niekoniecznie morderczą, niekoniecznie hołotą, ale ty tego nie zrozumiesz.
                                              • kolter Re: kolterskie zaproszenie 12.01.12, 01:06
                                                supaari napisał:

Chłopczyku, zacząłeś wcześniej. Ossey napisał, że nie zapraszano, tylko pozwala
                                                > no się osiedlić, na co ty wyskoczyłeś z tym polskim królem w 1249 r.

Ta, to może ty dowiedz ze tak nie było ??

Udowodniłem, że nie jesteś w stanie skonfrontować faktów ze znalezionymi w neci
                                                > e tekstami. Ten król jest rewelacyjnym przykładem

Jedyne co udowodniłes to moją nieuwagę, nic poza tym .

Oprócz tego ja - biedny kato
                                                > l - staram się dowiedzieć czegoś o tych zaproszeniach, ale "znawca" nie ma nich
                                                > więcej wiedzy oprócz tej, że mogły być.

Czemuś biedny ? boś głupi katoliku .

Na przykład polski król w 1249 r. - to już wiem. Ktoś jeszcze? Może cesarz Aust
                                                > ralii w 6000 pne? Albo hrabia Turku w IX wieku?

Np wygnanych Żydów Hiszpańskich przyjęła Turcja ,Chazarowie .

>Aha... Niekoniecznie morderczą, niekoniecznie hołotą, ale ty tego nie zrozumiesz.

No tak za rzekome zniszczenie kawałka wafelka , wybijać żydów , to nie domena hołoty , wcale .
    • oszolom-z-radia-maryja Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 27.12.11, 14:55
      to byłotylko w Rzymie, w innych miastach i krajach europejskich Żydzi sami z siebie dobrowolnie tworzyli getta
      • kolter Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 27.12.11, 15:02
        oszolom-z-radia-maryja napisał:

> to byłotylko w Rzymie, w innych miastach i krajach europejskich Żydzi sami z
        > siebie dobrowolnie tworzyli getta

Sami czy z nakazu papieża ??
    • miniofilka Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 27.12.11, 14:59
      wiesz husyta mimo iż jestem byłym katolikiem, teraz ewangelikiem,nie lubię jak ktoś pała nienawiścią do innych chrześcijan
      Chcesz kogoś przeciągnąć na swoje wyznanie to bądź prawdziwym naśladowcą Chrystusa, który nakazał miłować swych bliźnich a nie ziej nienawiścią
      • sammler Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 27.12.11, 19:36
        miniofilka napisała:

> wiesz husyta mimo iż jestem byłym katolikiem, teraz ewangelikiem,nie lubię jak
        > ktoś pała nienawiścią do innych chrześcijan

Pała nienawiścią? On tylko podał informację...

S.
      • husyta1 Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 30.12.11, 13:19
        miniofilka napisała:

> wiesz husyta mimo iż jestem byłym katolikiem, teraz ewangelikiem,nie lubię jak
        > ktoś pała nienawiścią do innych chrześcijan
        > Chcesz kogoś przeciągnąć na swoje wyznanie to bądź prawdziwym naśladowcą Chrystusa, który nakazał miłować swych bliźnich a nie ziej nienawiścią

Nie mów fałszywego świadectwa przeciwko bliźniemu swemu - czynisz to, kiedy przypisujesz mi nienawiść do innych chrześcijan.

Katolicy lubią trąbić, że Luter był antysemitą, jednak nie chcą zobaczyć, że getta w Europie powstały z nakazu papieża. To tyle, jeśli idzie o wyjaśnienie, dlaczego zacząłem ten wątek.
        • zzasadami Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 01.01.12, 02:10
          1. Oj Husyta, Husyta uczepiłeś się tych żydowskich gett, ale któś z forum napomknął o tendencji Żydów do zamykania się we własnych siedzibach (odgrodzonych częściach miast).
          2. Kim był Spytko z Melsztyna i jaką rolę - pozytywna, negatywną - odegrał?
          3. Czy przypadkiek Spytko nie wyznawał herezji husytyzmu?
          4. Czy Husyci nie reprezentowali politycznej walki przeciwko prawowitemu władcy - nie pamietam imienia (?)
          • karbat Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 01.01.12, 11:08
            Krakow , w tym krolewskim miescie b. duzo zydow mieszkalo , budowalo swe domy
            w okolicach Wawelu i Rynku Krakowskiego . Zainteresowanym moge podac nazwy zamieszkalych przez nich ulic .

Za rogatki owczesnego Krakowa ( wowczas na zadupie tego miasta ) Zydzi
            wyniesli sie dobrowolnie .... tylko kretyn i wierca w kato-wierze moze w to wierzyc .

Zydzi z Krakowa z jego centrum Zydzi sami sie wyniesli ( na tereny dzisiejszego Kazimierza ) ,bo .. im sie tak zachcialo , bo chcieli sie odizolowac od katolikow , zachowac swoja kulture .... JAKIM ... trzeba byc idiota , by tworzyc takie kato-legendy i bzdury .

arogancja, chamstwo , celowe wypaczanie faktow historycznych wielu wiercow w wierze
            jest porazajace .... po co to robicie , pytam - po co , jaki w tym macie cel ?!.
            Gdzie i dlaczego powstalo pierwsze Getto w Europie , kto , kiedy i dlaczego zlikwidowal
            to getto i inne getta w Europie ......

• ossey Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 01.01.12, 17:22
              budowali ...owszem....tylko jak zdobywali pieniadze na te domy.....uwzasz ze pozyczanie pieniedzy na 50 czy 200% jest dzialniem uczciwym ?
              Poczytaj sobie tez arendach zydowskich.....dowiesz sie co zydzi robili aby "zarobic pare grpszy "
              • kolter Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 01.01.12, 17:33
                ossey napisał:

> budowali ...owszem....tylko jak zdobywali pieniadze na te domy.....uwzasz ze po
                > zyczanie pieniedzy na 50 czy 200% jest dzialniem uczciwym ?
                > Poczytaj sobie tez arendach zydowskich.....dowiesz sie co zydzi robili aby "zar
                > obic pare grpszy "

Ta a nie mówili ci ze co jakoś czas katolicka tłuszcza mordowała żydów , byle nie oddać tego co pożyczyła .
                • ossey Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 01.01.12, 17:44
                  wiesz co to byly arendy ? Poczytaj na ten temat i dowiesz sie jak Zydzi odzyskiwali pozyczone pieniadze.

po drugie lichwa czyli pozyczanie pieniedzy na procent bylo zabronione....Zydzi pozyczajac pieniadze na procent lamali prawo.
                  • karbat Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 01.01.12, 18:32
                    ossey napisał:

> wiesz co to byly arendy ? Poczytaj na ten temat i dowiesz sie jak Zydzi odzyski
                    > wali pozyczone pieniadze.
                    > po drugie lichwa czyli pozyczanie pieniedzy na procent bylo zabronione....Zydzi
                    > pozyczajac pieniadze na procent lamali prawo.

Polska - juz krol Kazimierz ustanowil procent ( jego wysokosc ) na jaki Zydzi mogli
                    legalnie pozyczac pieniadze .... w kazdym podreczniku jest podana wysokosc tego procentu, ustanowionego przez polskiego krola .

zabroniony procent ,- PYTAM, po h.j katoliki pozyczaly pieniadze od zydow na ZABRONIONY procent ..... zmuszal ich ktos do tego zabronionego procederu ....
                    zyd winny bo ... katolik potrzebowal kasy ..... wez sie opanuj .

• kolter Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 02.01.12, 19:37
                    ossey napisał:

> wiesz co to byly arendy ? Poczytaj na ten temat i dowiesz sie jak Zydzi odzyski
                    > wali pozyczone pieniadze.
                    >
                    > po drugie lichwa czyli pozyczanie pieniedzy na procent bylo zabronione....Zydzi
                    > pozyczajac pieniadze na procent lamali prawo.

Była zabroniona przez konkurencję czyli kler .
            • zzasadami Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 06.01.12, 02:43
              N. Davies: "Otoczone zaopatrywanymi w bramy murami dzielnice przeznaczone dla Żydów istniały w wielu miastach Włoch co najmniej od XIw. Ich powstanie bylo wynikiem zbieznosci pogladow urzednikow miejskich ktorzy domagali sie segregacji, z prawami religijnymi samych Żydów,ktore zabranialo im mieszkania posrod gojów."
              A teraz:
              1.3 maja 1096 doszło do pierwszego pogromu w Spirze . Niemcy pod wodzą hr. Emicha von
              Leisingen zaatakowali społeczność żydowską. Efektem zajść było oddanie się Żydów pod opiekę lokalnego biskupa, Jana. Zginęło 12 Żydów , jednak dzielnica przez nich zamieszkiwana została doszczętnie spalona. Niektórych winnych zajść skazano na obcięcie obu rąk. Wyrok wydano w imieniu biskupa Jana.
              2. 20 maja do podobnych wydarzeń doszło w Wormacji . Znowu w obronie Żydów stanął hierarcha Kościoła
              3. W 1348 r. papież Klemens VI wydał bullę zakazującą pod groźbą interdyktu zabijać Żydów bez wyroku sądowego, przymuszać do chrztu i rabować ich mienie.
              itp.
              • kolter Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 06.01.12, 08:54
                zzasadami napisał:

3. W 1348 r. papież Klemens VI wydał bullę zakazującą pod groźbą interdyktu zab
                > ijać Żydów bez wyroku sądowego, przymuszać do chrztu i rabować ich mienie.
                > itp.

Ta, a kto poza owym papieżem przejmował się owymi zakazami ?? Ile jeszcze potem przeciwko żydom z poparciem kościoła uczynniono złego ??
                • zzasadami Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 07.01.12, 02:39
                  Głupia to ta polityka: nie wydał bulli - kubeł pomyj na jego głowę, wydał - a, dyć nikt go nie bedzie słuchał.
                  Prostacka intelektualnie wersja 'Tak, czy owak sierżant Nowak"
                  Przykłady tego poparcia Kościoła Wielki Obrońco Żydów.
                  • kolter Re: Papież Paweł IV nakazał utworzenie żydowskich 07.01.12, 12:33
                    zzasadami napisał:

> Głupia to ta polityka: nie wydał bulli - kubeł pomyj na jego głowę, wydał - a,
                    > dyć nikt go nie bedzie słuchał.
                    > Prostacka intelektualnie wersja 'Tak, czy owak sierżant Nowak"
                    > Przykłady tego poparcia Kościoła Wielki Obrońco Żydów.

Buraku tu tylko widać jakim bzdetem jest wasze pieprzenie o nieomylności tzw papieża , Jeden chroni żydów a drugi ma ich za nic a wszystko to z udziałem samego ducha świętego .
                    • zzasadami Idzie NOWE. 08.01.12, 02:28
                      > Buraku tu tylko widać jakim bzdetem jest wasze pieprzenie o nieomylności tzw pa
                      > pieża , Jeden chroni żydów a drugi ma ich za nic a wszystko to z udziałem sameg
                      > o ducha świętego .

Jakoś sobie nie przypominam, aby Papieże średniowiecza posiadali atrybut nieomylnosci...
                      No ale Ty tworzysz NOWE nie tylko w dziedzinie historii ale prawa itp.
                      "drugi ma ich za nic" - ten bełkot dotyczy stworzenia getta dla Żydów w Rzymie przez Pawła IV? Jesli tak, to jeszcze raz przeczytaj z 5 razy mój post... itp.
                      • kolter Re: Idzie NOWE. 08.01.12, 11:40
                        zzasadami napisał:

>
                        > Jakoś sobie nie przypominam, aby Papieże średniowiecza posiadali atrybut nieomy
                        > lnosci...

Aha czyli nieomylnymi zostali dopiero od XIX wieku :))))

> No ale Ty tworzysz NOWE nie tylko w dziedzinie historii ale prawa itp.
                        > "drugi ma ich za nic" - ten bełkot dotyczy stworzenia getta dla Żydów w Rzymie
                        > przez Pawła IV? Jesli tak, to jeszcze raz przeczytaj z 5 razy mój post... itp.

czytam , bełkot nawiedzonego katola :))
                        • zzasadami Czytanie postów. 09.01.12, 00:33
                          N. Davies: "Otoczone zaopatrywanymi w bramy murami dzielnice przeznaczone dla Żydów istniały w wielu miastach Włoch co najmniej od XIw. Ich powstanie bylo wynikiem zbieznosci pogladow urzednikow miejskich ktorzy domagali sie segregacji, z prawami religijnymi samych Żydów,ktore zabranialo im mieszkania posrod gojów."
                          "czytam , bełkot nawiedzonego katola :))" - abyś pojął przyczyny tworzenia gett żydowskich w Europie w średniowieczu przeczytaj 6 razy tekst. Dla ułatwienia pogrubiłem jedną z przyczyn.
                          Po przeczytaniu 6 razy odpocznij, zajmij się czyms innym, przeczytaj siódmy raz i odpowiedz sobie, czy to "bełkot nawiedzonego katola"?
                          • kolter Re: Czytanie postów. 09.01.12, 11:41
                            zzasadami napisał:

> N. Davies: "Otoczone zaopatrywanymi w bramy murami dzielnice przeznaczone dla Ż
                            > ydów istniały w wielu miastach Włoch co najmniej od XIw. Ich powstanie bylo wyn
                            > ikiem zbieznosci pogladow urzednikow miejskich ktorzy domagali sie segre
                            > gacji, z prawami religijnymi samych Żydów,ktore zabranialo im mieszkania pos
                            > rod gojów."

> "czytam , bełkot nawiedzonego katola :))" - abyś pojął przyczyny tworzenia gett
                            > żydowskich w Europie w średniowieczu przeczytaj 6 razy tekst. Dla ułatwienia p
                            > ogrubiłem jedną z przyczyn.
                            > Po przeczytaniu 6 razy odpocznij, zajmij się czyms innym, przeczytaj siódmy raz
                            > i odpowiedz sobie, czy to "bełkot nawiedzonego katola"?

Nie pieprz , co innego zakazy religijne żydów a co innego nakaz strojenia się przez żydów jak klanom !! Bo nie powiesz mi ze śmieszny ubiór nakazany przez np sobór Laterański był wymysłem samych żydów ??
                            • zzasadami Najpierw jeden temat, potem drugi. 10.01.12, 00:19
                              Zaprzestań dygotki myslowej - nie jestem przyzwyczajony do Twej logiki. mnie uczyli arystotelejskiej.. Skończmy jeden temat, zacznijmy drugi.
                              Więc jak to ztymi gettami dla Żydów w średniowiecznej Europie.
                              Potem o strojach.
                              PS
                              Po lekcji czytania ze zrozumieniem czas na dwie następne:
                              - lekcja logiki
                              - lekcja kindersztuby.
                              • kolter Re: Najpierw jeden temat, potem drugi. 10.01.12, 00:33
                                zzasadami napisał:

> Zaprzestań dygotki myslowej - nie jestem przyzwyczajony do Twej logiki. mnie uc
                                > zyli arystotelejskiej..

No i widac ze nie za bardzo ja kumasz :))

Skończmy jeden temat, zacznijmy drugi.
                                > Więc jak to ztymi gettami dla Żydów w średniowiecznej Europie.

Zakładali je żydom katoliccy ale daruj sobie gadki ze żydzi chcieli ich !!

> Potem o strojach.

Juz było o nich .

> PS
                                > Po lekcji czytania ze zrozumieniem czas na dwie następne:
                                > - lekcja logiki
                                > - lekcja kindersztuby.

Ty mnie synku nie pouczaj , po prostu zabierz się do czytania ,ale nie waszego dziennika .
                                • zzasadami Norman Davis vs. "The Greatest" kolter. 10.01.12, 05:24
                                  N. Davies versus kolter
                                  N. Davies: "Otoczone zaopatrywanymi w bramy murami dzielnice przeznaczone dla Żydów istniały w wielu miastach Włoch co najmniej od XIw. Ich powstanie bylo wynikiem zbieznosci pogladow urzednikow miejskich ktorzy domagali sie segregacji, z prawami religijnymi samych Żydów,ktore zabranialo im mieszkania pośrod gojów."
                                  kolter: "Zakładali je żydom katoliccy ale daruj sobie gadki ze żydzi chcieli ich !!"

'No i widac ze nie za bardzo ja kumasz :))" - no własnie Twojej logiki nie "kumam" ni w ząb.

1. "Juz było o nich ." [dotyczy strojów] I jak Cie powaznie traktować: kiedy, jakie miasta, uzasadnienie wilkierzy miejskich ... tyle mi starczy, aby "już o nich było"

2. Ty mnie synku nie pouczaj , po prostu zabierz się do czytania ,ale nie waszego dziennika .'
                                  No jak mam Cię nie pouczac. Przeczytaj powyżej jakie bzdury napłodziłeś.
                                  • kolter Re: Norman Davis vs. "The Greatest" kolter. 10.01.12, 11:24
                                    zzasadami napisał:

> 'No i widac ze nie za bardzo ja kumasz :))" - no własnie Twojej logiki nie "kum
                                    > am" ni w ząb.

No może za dużo kadziła ?? < Kolego ; Ta bulla nie ma nic wspólnego z dobrowolnością
                                    ,, Fragmenty bulli papieża Pawła IVCum nimis absurdum” z 12 lipca 1555 r., w której określone zostały warunki utworzenia w Rzymie getta żydowskiego.

„Ponieważ jest głupiem i niestosownem by Żydzi, których Bóg skazał na wieczną niewolę, mieszkali razem z chrześcijanami [...] jako to w Rzymie i innych miastach św. Rzymskiego Państwa mieszkają przy ulicach pryncypalnych, nie noszą odznak hańby i trzymają w swych domach służbę chrześcijańską [...] przeto rozkazujemy, że:

1.Wszyscy Żydzi winni mieszkać w jednej ulicy, a jeśli ta nie wystarcza, w kilku obok siebie położonych.
                                    2.Ulica, względnie kwartał żydowski, mają być otoczone murem i winny mieć tylko jedno wejście, nadto może się tam znajdować tylko jedna synagoga. Wszystkie inne winny być zburzone.
                                    3.Swe posiadłości za kwartałem żydowskim mają Żydzi odsprzedać chrześcijanom.
                                    4.Wznawia się dawny przepis, by mężczyźni nosili żółte kapelusze, a kobiety żółte welony.
                                    5.Zabrania się trzymania służby chrześcijańskiej w domach żydowskich.
                                    6.Zabrania się im wszelkiego handlu nawet żywnością; Żydom wolno handlować jedynie starzyzną.
                                    7.Przy pożyczkach nie wolno rozpoczętego miesiąca liczyć za cały.
                                    8.Przedmioty przepadłe w zastawie wolno Żydom sprzedawać dopiero po upływie 18 miesięcy.
                                    9.Księgi handlowe winny być prowadzone jedynie w języku włoskim i to literami łacińskimi.
                                    10.Żydom - lekarzom nie wolno wykonywać praktyki u chrześcijan.
                                    11.Żydów nie wolno tytułować per pan lub pani.”

Źródło: Majer Bałaban, „Historia i literatura żydowska”, tom III, Lwów-Warszawa-Kraków 1925, (reprint) s. 39-40

>
                                    > 1. "Juz było o nich ." [dotyczy strojów] I jak Cie powaznie traktować: kiedy, j
                                    > akie miasta, uzasadnienie wilkierzy miejskich ... tyle mi starczy, aby "już o n
                                    > ich było"
                                    >
                                    > 2. Ty mnie synku nie pouczaj , po prostu zabierz się do czytania ,ale nie wasz
                                    > ego dziennika .'
                                    > No jak mam Cię nie pouczac. Przeczytaj powyżej jakie bzdury napłodziłeś.

> No jak mam Cię nie pouczac. Przeczytaj powyżej jakie bzdury napłodziłeś.

Synku odrzuć te katolickie brednie i poczytaj prawdziwą historie waszej nienawiści do Żydów !!
                                    • zzasadami Jak udowadniać własne tezy? 11.01.12, 04:54
                                      1.'Ich powstanie bylo wynikiem zbieznosci pogladowurzednikow miejskich ktorzy domagali sie segregacji, z prawami religijnymi samych Żydów,ktore zabranialo im mieszkania pośrod gojów."
                                      "nic wspólnego z dobrowolnością" - Nie rozrózniasz polskich wyrażeń zbiezność pogladów
                                      i dobrowolność!?
                                      2. Papież jako świecki władca Rzymu zrobił (wydał zarządzenie) takie jakie w owym czasie wydawali inni właściciele miast czy Rady Miejski. O tym pisał N. Davies.
                                      3. No to już udokumentowałeś i udowodniłeś swoją tezę ponizszymi zwrotami:
                                      "Juz było o nich ." [dotyczy strojów]
                                      "Ty mnie synku nie pouczaj , po prostu zabierz się do czytania ,ale nie waszego dziennika "
                                      [No, dowód miażdżący]
                                      "Synku odrzuć te katolickie brednie i poczytaj prawdziwą historie waszej nienawiści do Żydów !!" Jak to mówią "dowód koronny". Przytłacza faktografią, datami, nazwiskami.
                                      Inaczej niż ja: bez faktów, bez dat itp :))

Twierdzenie: Kobiety lekkiej profesji były przesladowane; wyganiano je, otrzymywały niskie "tantiemy".
                                      Dowód:
                                      - Uchwały rady miejskiej miasta Krakowa z 1398 i z 1666 o usunięciu niewiast publicznych - - - Prawa przywileje i statuta miasta Krakowa, Kraków 1890
                                      - W 1783 Departament policji nakazał hutmanowi ratuszowemu aby aresztował "kobiety nierzadem się bawiące", a potem do publicznych robót "obracał" WAP 884 s. 80, 132, 135
                                      - Wprowadzono obowiazkowy rejestr prostytutek - WAP 1282 s. 65
                                      - Zeznanie Katarzyny Gajdzionki: "a to mi dawał po groszy 15 lub po złotemu na dzień" - WAP
                                      893 s. 42 - 44
                                      Franciszka Wilczyńska: "z tym sierżantem miałam sprawę cielesną, bo mi dawał jeśc" WAP 884 str 22
                                      Podobnie było w innych miastach europejskich, choć tak szczegóowymi danymi na razie nie dysponuję.

Czytaj i ucz się łociec!!! :))

• supaari Nie masakruj tak koltusia... 11.01.12, 23:53
                                        ...bo mi się go aż szkoda robi.
                                        • kolter Re: Nie masakruj tak koltusia... 11.01.12, 23:55
                                          supaari napisał:

> ...bo mi się go aż szkoda robi.

heh ale jaja :)) masakra :)))
                                        • kolter Re: Nie masakruj tak koltusia... 11.01.12, 23:56
                                          Ty masakra ,a jak tam synowie dziewic :)) dalej wam królują :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka