Dodaj do ulubionych

Raz do roku

11.01.12, 11:02
Raz do roku chodzą po ludziach i pieniądze od wyłudza A ile przy tym roboty, przygotowań, apeli, działań logistycznych. Trzeba wszystko zawczasu zaplanować, transport i obsługę techniczną zapewnić, ubrać odświętnie. Szum, hałas, pokwitowania. Jeden, jedyny raz do roku schodzą do poziomu zwyczajnego człowieka, z ręką żebraczo wyciągniętą, a tak to jego potrzeby i oczekiwania mają głęboko w czterech literach. I tylko z daleka, najlepiej zza mikrofonów i kamer, moralizują i komentują, nawet niepytani, rzeczywistość Polską nierzadko opluwając.

Jaki w tym sens i cel? Ileż zmarnowanej energii!, bo już następnego dnia nikt nie pamięta, nikt się nie przejmuje. Nie działa. Czy warto?

Tak. Tylko raz w roku chodzi ksiądz po kolędzie.

----
Jeśli nie na Religię, to tym razem proszę wyrzucić ten kompletnie idiotyczny, bezsensowny, chamski i niezwiązany z Krajem ani Aktualnościami wątek na Społeczeństwo a nie Oślą

Tak, będę marudny. Może lepiej w temacie napisać, że "Tusk to #%%$^&" albo że "Kaczyński to %$^#&"?
Obserwuj wątek
    • lump-1 Re: Raz do roku 11.01.12, 11:07
      > Tak. Tylko raz w roku chodzi ksiądz po kolędzie.

Powiem krótko.
      I dzięki Bogu, że tylko raz w roku.
    • wachmistrz_soroka Re: Raz do roku 11.01.12, 11:08
      Przestań "kwękolić". Ja księdza nie wpuszczam i nie mam problemu.
      Ale widzę,że masz nadmiar obowiązków w związku z odwiedzinami księdza i nie masz się gdzie wypłakać z tego powodu.
      • fractale Re: Raz do roku 11.01.12, 11:20
        No cóż, gdybym był Rusinem też bym raczej księdza nie wpuszczał. Popa raczej.
        • wachmistrz_soroka Re: Raz do roku 11.01.12, 11:23
          fractale napisał:

> No cóż, gdybym był Rusinem też bym raczej księdza nie wpuszczał. Popa raczej.

No,to skoro już ustaliliśmy,że wpuszczasz księdza,to pora przestać "kwękolić".
          • fractale Re: Raz do roku 11.01.12, 11:26
            Cenzura, cenzura!

Jesteś jak Tusk;((((((((
            • wachmistrz_soroka Re: Raz do roku 11.01.12, 11:27
              fractale napisał:

> Cenzura, cenzura!
              >
              > Jesteś jak Tusk;((((((((

Ha ha ha.....Tylko,że ja jestem przeciwnikiem Tuska i księży.
              • fractale Re: Raz do roku 11.01.12, 11:29
                Działasz jednak metodą Tuska, wyszydzajac moje prawo do wolnej wypowiedzi, stosując przy tym argumenty ad persanom;(((((((
                • wachmistrz_soroka Re: Raz do roku 11.01.12, 11:40
                  fractale napisał:

> Działasz jednak metodą Tuska, wyszydzajac moje prawo do wolnej wypowiedzi, stos
                  > ując przy tym argumenty ad persanom;(((((((

W jakim momencie wyszydziłem Twoje prawo do wolnej wypowiedzi?
                  Mówiąc o kwękoleniu? To jest arumentum ad personam?
                  • fractale Re: Raz do roku 11.01.12, 11:44
                    Zdecydowanie! Nie dość, że niewychowany, to jeszcze niezbyt lotny;(

Koniami rwać, a będzie nieświadomego udawać.
                    • wachmistrz_soroka Re: Raz do roku 11.01.12, 11:49
                      fractale napisał:

> Zdecydowanie! Nie dość, że niewychowany, to jeszcze niezbyt lotny;(
                      >
                      > Koniami rwać, a będzie nieświadomego udawać.

Rozumiem,że ten wpis nie jest ad personam.
                      • fractale Re: Raz do roku 11.01.12, 11:56
                        W którym miejscu? To tylko stwierdzenie oczywistego dla wszystkich czytających ze zrozumieniem faktu.
                        • wachmistrz_soroka Re: Raz do roku 11.01.12, 12:01
                          fractale napisał:

> W którym miejscu? To tylko stwierdzenie oczywistego dla wszystkich czytających
                          > ze zrozumieniem faktu.

No właśnie,tak myślałem,że z tą "lotnością" gorzej u ciebie niż u mnie.EOT.
                          • fractale Re: Raz do roku 11.01.12, 12:06
                            Na pewno?

Ja bym przed pisaniem takich opinii przejrzał na przykład wszystkie wpisy w temacie...

Pięknie pozdrawiam. Od południa to już trza być poważnym.
      • horpyna4 Re: Raz do roku 11.01.12, 11:27
        U nas chodzi raz na dwa lata (duża parafia), a o pieniądze się nie dopomina. Przychodzi, żeby sobie pogadać - a wpuszczać nie ma żadnego obowiązku. Zresztą istnieje spora rotacja księży, zwłaszcza młodych, więc wypuszcza się ich w teren, żeby poznali osiedla i ludzi. No i przy takiej okazji można księdzu powiedzieć, co się nie podoba w parafii. Jak kogoś to obchodzi i chce pogadać, to wpuszcza księdza. Nie chce, to nie - zupełnie nie widzę problemu i nie rozumiem tego corocznego narzekania.

A jak ktoś chce wpłacić jakieś pieniądze na parafię, to istnieją przelewy bankowe. Najwyższy czas, żeby do ludzi dotarło, że dawanie księdzu w łapę, to przeżytek. Ale nie - dają i narzekają, jacy ci księża pazerni.
        • wachmistrz_soroka Re: Raz do roku 11.01.12, 11:28
          horpyna4 napisała:

> U nas chodzi raz na dwa lata (duża parafia), a o pieniądze się nie dopomina. Pr
          > zychodzi, żeby sobie pogadać - a wpuszczać nie ma żadnego obowiązku. Zresztą is
          > tnieje spora rotacja księży, zwłaszcza młodych, więc wypuszcza się ich w teren,
          > żeby poznali osiedla i ludzi. No i przy takiej okazji można księdzu powiedzieć
          > , co się nie podoba w parafii. Jak kogoś to obchodzi i chce pogadać, to wpuszcz
          > a księdza. Nie chce, to nie - zupełnie nie widzę problemu i nie rozumiem tego c
          > orocznego narzekania.

Masz rację.
    • cookies9 Re: Raz do roku 11.01.12, 11:12
      >Czy warto? <

Warto.Wszystko o owieczkach wiadomo:-) Spisane,wyjaśnione,kto z kim i dlaczego...

• wachmistrz_soroka Re: Raz do roku 11.01.12, 11:19
        cookies9 napisała:

> >Czy warto? <
        >
        > Warto.Wszystko o owieczkach wiadomo:-) Spisane,wyjaśnione,kto z kim i dlaczego.

W tym dniu się tym nie zajmują specjalnie.
        "Kto z kim i dlaczego" te informacje są im dostarczane przez zawistnych sąsiadów,wtedy kiedy proboszcz na plebani przyjmuje.Te informacje przyjmuje za friko.
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Raz do roku 11.01.12, 11:18
      Myślałem że to o WOŚP
      • fractale Re: Raz do roku 11.01.12, 11:59
        Najbardziej to o Warzechach z RAZami i pelikanach (nie mylić z lemingami) wyjaśniających dlaczego WOŚP jest aż tak bardzo be.
    • jeniulka Re: Raz do roku 11.01.12, 22:25
      Ja miałam sytuację raz taką że ksiądz nie chciał wziąść pieniędzy a druugi raz jak powiedziałam że nie mam kasy to ochrzanił że on o pieniądze nie woła. Więc gdzie tu widzisz że są księża pazerni na kasę. A czytałam że w niektórych diecezjach księża mają zakaz brania kasy na kolędzie jak ktoś chce dać to muusi pofatygować do Kościoła.
    • miniofilka Re: Raz do roku 11.01.12, 22:59
      nikt nie każe dawać kasy księdzu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka