Dodaj do ulubionych

Drugi pogrzeb

27.03.12, 15:50
Tak się zastanawiam w związku z odkopywaniem i zakopywaniem patriotów smoleńskich.
Jak wyglądał drugi pogrzeb Gosiewskiego? Był znów ksiądz, msza, wieńce? "Anielski orszak niech twą duszę przyjmie" czy śpiewali? Drugi zasiłek pogrzebowy?
Obserwuj wątek
    • grgkh Re: Drugi pogrzeb 27.03.12, 16:01
      O zasiłku to nie wiem i nie sądzę, żeby aż tak przeginali, ale kler nie odpuści żadnej celebry, z której może coś mieć.
    • wariant_b Drugi pogrzeb, więc pierwsza żona 27.03.12, 16:16
      pewnie musiała reprezentować rodzinę.
      Coby po bożemu było.
    • kolter Re: Drugi pogrzeb 27.03.12, 18:09
      Niech mu ziemia ciężką będzie
    • snajper55 Re: Drugi pogrzeb 27.03.12, 21:27
      k_a_p_p_a napisał:

> Tak się zastanawiam w związku z odkopywaniem i zakopywaniem patriotów smoleński
      > ch.
      > Jak wyglądał drugi pogrzeb Gosiewskiego? Był znów ksiądz, msza, wieńce? "Aniels
      > ki orszak niech twą duszę przyjmie" czy śpiewali? Drugi zasiłek pogrzebowy?

To faktycznie ciekawe. Pewnie bez jakiejś ceremonii go nie chowali. A więc i trumnę musiał dostać nową. Raczej do używanej go nie włożyli. Po tym czasie w ziemi musiała nieciekawie wyglądać.

S.
      • grgkh Re: Drugi pogrzeb 27.03.12, 21:47
        snajper55 napisał:

> k_a_p_p_a napisał:
        >
        > > Tak się zastanawiam w związku z odkopywaniem i zakopywaniem patriotów smo
        > leński
        > > ch.
        > > Jak wyglądał drugi pogrzeb Gosiewskiego? Był znów ksiądz, msza, wieńce? "
        > Aniels
        > > ki orszak niech twą duszę przyjmie" czy śpiewali? Drugi zasiłek pogrzebow
        > y?
        >
        > To faktycznie ciekawe. Pewnie bez jakiejś ceremonii go nie chowali. A więc i tr
        > umnę musiał dostać nową. Raczej do używanej go nie włożyli. Po tym czasie w zie
        > mi musiała nieciekawie wyglądać.
        >
        > S.

Ja na samą myśl czuję obrzydzenie (ta woń, ten wygląd itp). Zadziwia mnie, jak niektórzy ludzie lubują się w tych wstrętnościach... A przecież było wiadomo, że nic z tego nie wyniknie. Ale nie, muszą odprawiać te swoje rytuały plemienno-korporacyjne. I tresują naszą wrażliwość w ich znoszeniu. Im obrzydliwiej, tym - dla nich - fajniej. Co za cywilizacja śmierci, jakaś nekrofilia totalna.
        • k_a_p_p_a Re: Drugi pogrzeb 28.03.12, 11:42
          Ja pytałem raczej o wymiar "duchowy", o rodzaj celebry, jaki ma towarzyszyć drugiemu pogrzebowi. Czy trzeba trumnę ponownie pokropić, ponownie pokropić ziemię, grób i te sprawy.
          Szczególnie dręczy mnie pieśń śpiewana na pogrzebach- wspomniany "anielski orszak niech twą duszę przyjmie". Przyjmując dosłownie katolickie wyobrażenie nieba zawarte w tym tekście widzę w wyobraźnie scenkę, gdy dusza Gosia po raz drugi puka do raju bram powodując chaos i zamęt w ewidencji. 96 takich ekshumacji może spowodować zawieszenie się tam systemu. A nikt nie powiedział, że nie można Gosia odkopać i zakopać po raz trzeci, czwarty....Szczególnie, że ponoć w Gosiu znaleziono ciała obce.
          • pocoo Re: Drugi pogrzeb 28.03.12, 12:13
            Przecież to resztki ciała wykopują z ziemi, a duszy tam już dawno nie ma.Połączyła się z miłością Boga(niebo),albo ze złem(piekło).Najwięcej ich jest w poczekalni oczyszczalni zwanej czyśćcem (to też nie jest miejsce,tylko co?) Po co ja ci truję i zawracam głowę katolickimi pierdołami?
            • k_a_p_p_a Re: Drugi pogrzeb 28.03.12, 12:25
              Toć właśnie o to pytam. jak mają się doktrynalne tezy do obrządków(jeśli takowe są odprawiane) drugiego czy trzeciego pogrzebu.
            • sammler Osoby wrażliwe uprasza się o nieczytanie 28.03.12, 18:52
              pocoo napisała:

> Przecież to resztki ciała wykopują z ziemi (...)

No właśnie. Rozumiem, że niekiedy taka ekshumacja jest potrzebna. W tym jednak przypadku nie ma wątpliwości co do przyczyny śmierci wszystkich pasażerów nieszczęsnego samolotu. Szczątki ludzi, którzy zginęli w tego typu katastrofach, są naprawdę w opłakanym stanie. Dobrze, jeśli w ogóle uda się je zidentyfikować i jako tako poskładać do kupy. Po katastrofie w Lesie Kabackim ciała były często bez głów, kończyn itd. Z kolei z bezpośredniej relacji fotoreportera i dziennikarza, który był obecny na miejscu katastrofy kolejowej pod Otłoczynem (przypomnę, że pierwszy wagon pociągu osobowego przestał istnieć, drugi złożył się w harmonijkę - dopiero po liczbie wózków doliczono się, ile wagonów liczył skład), wiem, że przybyły na miejsce towarzysz sekretarz Gierek nie wytrzymał, gdy z pociągu wyciągnięto szkielet ofiary, od którego mięśnie po prostu się oddzieliły. Z pasażerów pierwszego wagonu została miazga...

A ci robią ekshumację z powodu drobnej nieścisłości w protokole z sekcji zwłok... W dodatku po dwóch latach od pogrzebu...

S.
          • kolter Re: Drugi pogrzeb 28.03.12, 12:36
            k_a_p_p_a napisał:

> Ja pytałem raczej o wymiar "duchowy", o rodzaj celebry, jaki ma towarzyszyć dru
            > giemu pogrzebowi. Czy trzeba trumnę ponownie pokropić, ponownie pokropić ziemię
            > , grób i te sprawy.

Kręcisz , kombinujesz zapytaj wprost PODATNIKU ILE ZA TO ZNOWU ZAPŁACISZ :))
    • derff Re: Drugi pogrzeb 28.03.12, 13:39
      Brak szacunku dla ciała to i trochę dla człowieka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka