oszolom-z-radia-maryja
20.08.12, 10:37
dobiegła końca wizyta w Polsce patriarchy moskiewskiego Cyryla. reakcje na nia różnych środowisk jest oczywiście rożna. Co ciekawe nie podoba się ekumenicznie nastawionym pseudo-katolickim liberałom znanym do tej pory z ekumenicznego zaangażowania. Obirek powiedział nawet wprost ze to sojusz dwóch konserwatywnych instytucji w obronie przed liberalizmem co mu się oczywiście nie podoba. z kolei ks Isakowicz Zalewski cieszy sie z tego kroku ale ma wątpliwości na ile to będzie szczere ze str prawosławia. Nie jest bowiem tajemnica ze prawosławny kler w Rosji chodzi na pasku władz państwowych. Niedawno media obiegło zdjęcie w którym prawosławny pop.. klęka przed Putinem i usiłuje go ucałować w rękę.
i ja musze przyznać nie wiem co o tym wszystkim sadzic. z jednej strony takie zblizenie tych dwóch chrześcijańskich kosciołów jest jak najbardziej potrzebne pytanie tylko na ile jest to szczere posuniecie prawosławnych a na ile zimna kalkulacja z a która kryje się Putin i jego ludzie. I chcę i boję się. Cieszę sie z podpisanego porozumienia czas zatem przejść od słów do czynów. Prawdziwe pojednanie może dokonać sie tylko w prawdzie a prawosławie musi zrzucić z siebie KGBowskie brzemię. My katolicy musimy im w tym pomóc bo oni sami mogą nie dać rady bo tam struktury zła były i są nadal wyjątkowo silne. Daj nam Boże zdolność dobrego rozeznania całej tej sytuacji i uchroń nas przed zbyt pochopnymi krokami. Amen.