Dodaj do ulubionych

Latający Potwór Spaghetti

20.02.13, 20:35
Wniosek o rejestrację Kościoła Latającego Potwora Spaghetti przyprawił urzędników o dreszcze, więc postanowili zapewnić sobie dupokryjkę w postaci opinii biegłego. Religioznawcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prof. dr hab. Kazimierz Banek oraz Dr Piotr Czarnecki postanowili użyć logiki do rozważań nad religią, ale bardzo starannie używają jej wybiórczo, tylko do tej jednej o którą pyta Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji. Nie dostrzegli, że pytanie jakie postawili ma charakter uniwersalny.

" Przede wszystkim jednak, musi pojawić się refleksja natury zasadniczej: czy jest możliwe, aby jakaś grupa ludzi w miarę rozsądnych i w miarę wykształconych w sposób poważny traktowała tezę, iż w rzeczywistości istnieje Latający Potwór Spaghetti, który stworzył wszechświat, jest wszechmogący i wszechwiedzący."

A powinno być

" Przede wszystkim jednak, musi pojawić się refleksja natury zasadniczej: czy jest możliwe, aby jakaś grupa ludzi w miarę rozsądnych i w miarę wykształconych w sposób poważny traktowała tezę, iż w rzeczywistości istnieje "dowolny bóg" , który stworzył wszechświat, jest wszechmogący i wszechwiedzący."
Obserwuj wątek
    • 8macek Re: Latający Potwór Spaghetti 20.02.13, 23:22

jeszcze tylko linka brakuje pod twoim wpisem i już do niczego się nie będzie można przyczepić.
      --
      wiara czyni czuba!
      • grgkh Re: Latający Potwór Spaghetti 21.02.13, 00:00
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,13428344,Pastafarianie_wspolnota_religijna__Jest_ekspertyza.html#BoxSlotII3img
        • 8macek Re: Latający Potwór Spaghetti 21.02.13, 00:15
          gdyby pastafarianizm był dominującą religią (czego sobie i państwu życzę) to wtedy nie byłoby żadnych kontrowersji, takich jak TU:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13348668,Modlitwa_przed_myciem_rak__Zasady_kulturalnego_jedzenia.html
          • magdolot Re: Latający Potwór Spaghetti 21.02.13, 01:11
            Jego Makaronowatość nie napawa wyznafcuf przerażeniem i tu jest kolizja z definicją religii podaną przez religioznafcuf. Znaczy, jest bogiem złym, bo nie wypełnia swoich podstawowych obowiązkuf...
            Tu jeno się mogli czepić z sensem po mojemu... ale by się i tak ośmieszyli?

Dlaczego nie można przeżywać sacrum nie będąc przerażonym?!
            Kto mi to wytłumaczy?!
            Bo ja miewam bardzo pozytywne duchowe przeżycia. Czuję się najbliżej sacrum wtedy właśnie, kiedy dopada mnie moment iście mistycznego szczęścia. I chyba nie mam zbyt wielu masochistycznych zapędów. Czy to bardzo źle?

Marzenie 8 Macek podzielam :)))
            Jego Makaronowatość rulez!
            Będę usilnie przeżuwać o łaskę nawrócenia...

• qqww1122 Tylko... 22.02.13, 10:38
      Tylko pod tą pastą // pasta=makaron
      Tylko pod tym durszlakiem ,
      Polska będzie Polską ,
      a Polak Polakiem.
    • grgkh Ciąg dalszy kłopotów z rejestracją 25.02.13, 17:56
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,13428344,Pastafarianie_wspolnota_religijna__Jest_ekspertyza.html#BoxSlotII3img
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka