Dodaj do ulubionych

Lis - "Lemański dobry kapłan, zły podwładny"

16.07.13, 22:05
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14276629,_Wychodzi_na_to__ze_Lemanski_to_dobry_ksiadz__ale.html

Tymczasem Episkopat i abp Michalik - "zły kapłan, do tego ignorant"

"Z obrony ks. Lemańskiego i postawy jego samego wyraźnie widać, że nie rozumie, czym jest posługa kapłana. Opinie, które wyraża ks. Wojciech Lemański, charakteryzują się ignorancją i niekompetencją w zakresie zarówno danych biomedycznych, jak i nauczania Kościoła katolickiego, w tym istoty małżeństwa i rodziny"

wyborcza.pl/1,75478,14281643,Arcybiskup_Jozef_Michalik_krytykuje_ks__Lemanskiego_.html

Mówiłem, że tak to się skończy i że antyklerykalne lewactwo zachwycone pożytecznym idiotą, którym jak maczugą można było okładać znienawidzony Kościół, szybko dostanie zimny prysznic na rozpalone makówki...
Obserwuj wątek
    • indeed4 Co za tuman, z tego Lisa 16.07.13, 22:18
      "Problemem realnym jest to, że ks. Lemański zachowuje się tak, jakby na serio brał to, co mówi papież Franciszek"

Tak, jasne - proboszcz, wydalony za nauczanie sprzeczne z doktryną Kościoła "bierze na serio to, co mówi Franciszek"... :-)))

Ile ten gość ma IQ?
      • losiu4 Re: Co za tuman, z tego Lisa 16.07.13, 23:15
        przeca to tylko Liz :) Też wykonuje swoją obślizgła robotę i mąci jak może

Pozdrawiam

Losiu
        • indeed4 Gamoń już się szykował 17.07.13, 00:02
          żeby proboszcza wywalonego za sprzeniewierzenie naukom Kościoła namaścić na namiestnika Franciszka na Polskę :-)))

Wiedziałem, że nie jest specjalnie lotny umysłowo, ale nie sądziłem, że aż tak.
          • losiu4 Re: Gamoń już się szykował 17.07.13, 07:17
            indeed4 napisał:

> żeby proboszcza wywalonego za sprzeniewierzenie naukom Kościoła namaścić na nam
            > iestnika Franciszka na Polskę :-)))

> Wiedziałem, że nie jest specjalnie lotny umysłowo, ale nie sądziłem, że aż tak.

lotny to on może nawet i jest. Tyle ze to wypowiedź obliczona na pryszczatych i lemingów. Tym logiki ni sensu nie trzeba. Wystarczą nośne hasełka. Myślisz ze nie widziałem ich wpisów o tym jak to Franciszek murem za ks. Lemańskim stoi lub by stanął albo nawet ogłosił następcą lub przynajmniej swoim namiestnikiem na Polskę? wystarczy żeby tylko ktoś przez sitwę kościelną się przebił i mu doniósł :) widać salon obrał taką taktykę wobec tej sprawy. Oczywiście ks. Lemański obchodzi ich tyle co zeszłoroczny śnieg. Wzięli, napuścili (lub zadaniowali mając haka), wyżęli jak ścierę i jak tylko przestanie być potrzebny do mącenia - porzucą całkowicie. To dla nich nie jest perspektywiczny gość - właściwie bez nazwiska ni tytułu. Nie to co p. Obirek.

Pozdrawiam

Losiu
    • 7o7o7 Re: Lis - "Lemański dobry kapłan, zły podwładny" 16.07.13, 22:22
      ".... wywalaj interes i sprawdzimy zaraz czy jesteś obrzezany...".
      • indeed4 A propos - awantura w Radzie Chrześcijan i Żydów 16.07.13, 22:33
        katolicy z rady odeszli, oświadczenie w sprawie Lemańskiego podpisał tylko przedstawiciel Żydów.

wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/433001,awantura-o-ksiedza-lemanskiego-rezygnacje-z-polskiej-rady-zydow-i-chrzescijan.html

W GW rzecz jasna czytelnik o tym nie przeczyta ani słowa :-)
    • losiu4 Re: Lis - "Lemański dobry kapłan, zły podwładny" 16.07.13, 23:15
      i zły kapłan i zły podwładny, żeby to lisimi słowami ująć.

Co do reszty - masz rację. Księdza wciągnieto w tę aferę. Tylko pytanie: czy on aż taki niekumaty, ze sie nie zorientował o co chodzi, czy też prowadzące go "salonowce' maja na niego cos takiego, ze ten chodzi na pasku i wykonuje posłusznie rozkazy

Pozdrawiam

Losiu
      • indeed4 Polsat News właśnie podał, że jest porozumienie 16.07.13, 23:16
        pomiędzy Lemańskim i Hoserem, ale szczegóły będą znane dopiero rano
        • losiu4 Re: Polsat News właśnie podał, że jest porozumien 16.07.13, 23:21
          indeed4 napisał:

> pomiędzy Lemańskim i Hoserem, ale szczegóły będą znane dopiero rano

więc poczekajmy aż podadzą o co biega. Chociaż podejrzewam że cokolwiek by to nie było będzie to przedstawione w "mendjah" jako zwycięstwo ks. Lemańskiego :)

Pozdrawiam

Losiu
          • indeed4 Re: Polsat News właśnie podał, że jest porozumien 16.07.13, 23:27
            ja obstawiam, że co do meritum zmiany decyzji nie będzie, ale Hoser złagodzi swoje stanowisko i chociaż zastąpi Lemańskiego innym kapłanem, to na emeryturę już go nie wyśle ;-)
            • losiu4 Re: Polsat News właśnie podał, że jest porozumien 16.07.13, 23:30
              indeed4 napisał:

> ja obstawiam, że co do meritum zmiany decyzji nie będzie, ale Hoser złagodzi sw
              > oje stanowisko i chociaż zastąpi Lemańskiego innym kapłanem, to na emeryturę ju
              > ż go nie wyśle

mam tylko nadzieję że - o ile nie jest umoczony w coś - na drugi raz już nie da się zmanipulować postepackim salonowcom.

Pozdrawiam

Losiu
              • indeed4 Re: Polsat News właśnie podał, że jest porozumien 16.07.13, 23:40
                Lemański zmanipulowany? Niezły żart - źli kudzie kazali wzorowemu, przykładnemu kapłanowi biegać po mediach z plotami i hakami na swoich zwierzchników?
                • indeed4 Lemański to pikuś... 17.07.13, 00:29
                  pożytecznych idiotów w sutannach jest multum, ten niżej to już całe studium moralnego upadku - na twitterze łasił się do antyklerykalnych dziennikarzy, wychwalał Lemańskiego i siał ploty o Hoserze

twitter.com/Krzysztof_Madel/status/356793219226419201

a oicjalnie wypowiadał się tak

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/888399,Ksiadz-Lemanski-teraz-troche-popokutuje

i potem dziwić się, że 70% wiernych ma takie zdanie o księżach...

natemat.pl/68447,zaufanie-obywateli-do-duchownych-polska-na-szarym-koncu-europy
    • behemot17-13 Re: Lis - "Lemański dobry kapłan, zły podwładny" 16.07.13, 23:34
      napiszę krótko - temat się zużył. wszelkie skargi i wnioski proszę kierować na Berdyczów.
      • indeed4 O, jaka szkoda... 16.07.13, 23:51
        to już nie będzie więcej kasiory z reklam dla mediów, glęboko "zatroskanych" sprawą wzorowego księdza, skrzywdzonego przez przełożonego - potwora? :-)

m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/kropka-nad-i-stracila-widzow-hitem-ks-wojciech-lemanski
        • behemot17-13 Re: O, jaka szkoda... 17.07.13, 00:02
          mnie nie szkoda. nie mam profitów z reklam, nie współczuję sponiewieranemu przez media i dostojników dostojnych. mam Lemańskiego show powyżej. a poniżej baner - się dzieje.
          • behemot17-13 Re: O, jaka szkoda... 17.07.13, 00:04
            * mi
            • indeed4 Re: O, jaka szkoda... 17.07.13, 00:09
              Jasne, jasne... nie interesowałeś się tematem i nie zabierałeś głosu w tej sprawie - a skąd, nigdy w życiu :-)
              • behemot17-13 Re: O, jaka szkoda... 17.07.13, 00:24
                owszem, interesowałem się. na swoje usprawiedliwienie mam - zostałem zmuszony. Lemański na śniadanie, Lemański na obiad, Lemański na kolację i do poduszki. poszedłem do sklepu po świeże pieczywo, ekspedientka - świeże lemańskie? czy czerstwe?
                • indeed4 No właśnie... 17.07.13, 00:33
                  dlatego piszę, że szkoda - przestałeś się interesować i teraz media będą miały mniej kasiory z reklam.
                  • behemot17-13 Re: No właśnie... 17.07.13, 00:36
                    nie bój, se wymyślą bohatera. tymczasem i dobranoc.
                    • indeed4 Takiego drugiego? 17.07.13, 00:46
                      długo nie będą mieli - sutanna i skandal, marzenie każdego telewizyjnego wydawcy...

Polecam, genialne:

"Dajcie coś antyklerykalnego, pamiętaj, ma być mocne, ma budzić emocje, bo nic dzisiaj nie mamy, beznadziejny dzień"

vilgefortis.wordpress.com/2013/07/16/z-zycia-newsroomu/

tekst dziś na twitterze zrobił furorę
    • erte2 Re: Lis - "Lemański dobry kapłan, zły podwładny" 17.07.13, 00:43
      Nie wiem czy cieszyć się czy martwić. No bo z jednej strony KK w Polsce miał (podkreślam: miał) niezaprzeczalne zasługi i w dużym stopniu pomógł nam w zrzuceniu bolszewickiego jarzma. I z tego choćby tytułu należy mu się wdzięczność i szacunek. Ale jednak po tym już bez mała ćwierćwieczu coraz wyraźniej widać że cały ten nasz KK oraz większość jego hierarchów naszą wolność i nezawisłość miała po prostu w swojej przenajświętszej dupie - im zależało tylko i wyłącznie na odzyskaniu wpływów i pozycji, na kasie i majątkach.
      Więc jeśli nasi "książęta kościoła" będą dalej działać w tym duchu, jeśli w dalszym ciągu będą wtykać swoje świętojebliwe nochale do szkół, klinik, Sejmu a nawet nam wszystkim do łóżek - to ani się obejrzą a w świątyniach zobaczą pustki i - co gorsza - na tacach też.
      I nie wiem czy to dobrze czy niekoniecznie...
      Nie ma już Wojtyły, nie ma Tischnera, nie ma Wyszyńskiego czy Popiełuszki. Jest za to Michalik, Hoser, Paetz, Oko a nade wszystko Rydzyk.
      Jak mówi stare lwowskie porzekadło : "Fiołki przekwitły - gó.w.no zakwitło".
      • smutas13 Re: Lis - "Lemański dobry kapłan, zły podwładny" 17.07.13, 07:05
        erte2 napisał:

Więc jeśli nasi "książęta kościoła" będą dalej działać w tym duchu, jeśli w dalszym ciągu będą wtykać swoje świętojebliwe nochale do szkół, klinik, Sejmu a nawet nam wszystkim do łóżek - to ani się obejrzą a w świątyniach zobaczą pustki i - co gorsza - na tacach też.
        I nie wiem czy to dobrze czy niekoniecznie...
        Nie ma już Wojtyły, nie ma Tischnera, nie ma Wyszyńskiego czy Popiełuszki. Jest
        za to Michalik, Hoser, Paetz, Oko a nade wszystko Rydzyk.
        Jak mówi stare lwowskie porzekadło : "Fiołki przekwitły - gó.w.no zakwitło".
        • zbysio45 Czy juz koniec spektaklu z ksiedzem Lemanskim ? 17.07.13, 07:36
          Nzawet bardzo ceniony przez władze redaktor LIs zabrał głos w spektaklu medialnym z ksiedzem Lemanskim w TLE i bardzo sie martwi o kosciół katolicki ?a co sie dzieje w TVP z kolegami redaktora Lisa to jego juz mało obchodzi ? Przeciez tam rowniez pracuje jego żona ? Bardzo duzo ludzi ciekawi ile tez razem zarabiją małzenstwo LISÓW tylko w TVP ?
      • losiu4 Re: Lis - "Lemański dobry kapłan, zły podwładny" 17.07.13, 07:22
        lewusy ze swoją lewą ideologią wtykają, a ksieżom nie wolno? Mozna wiedzieć dlaczego?

Pozdrawiam

Losiu
    • gat45 Dwa filmy mi się nakładają na siebie 17.07.13, 09:14
      Nie mnie rozważać księdza Lemańskiego przewiny wobec hierarchii ani tym bardziej wydawać sądy o samej organizacji wspólnoty, do której nie należę i o jej regulaminach. Ale mam nieodparte wrażenie, że gdybym słyszała kiedykolwiek o podobnym ukaraniu (zabranie probostwa, przeniesienie w stan spoczynku) księdza, którego przewina należałaby do tzw. "trudnych", to kara wobec księdza Lemańskiego wydałaby mi się mniej rażąca. Ale mam w tle historię o księdzu, który pozostawił bez opieki i pomocy rodzącą kobietę, doprowadził do śmierci noworodka, swojego dziecka - i został tylko przeniesiony do innej parafii i oddany pod troskliwą opiekę księży starszych stażem.

No i zgrzytają mi te dwie wizje, aż swąd dysonansu poznawczego się unosi.
    • mietowe_loczki Re: Lis - "Lemański dobry kapłan, zły podwładny" 17.07.13, 09:36
      A tak w ogóle to - o co chodzi w tej sprawie z księdzem i jego przełożonym? :)
      • gat45 Re: Lis - "Lemański dobry kapłan, zły podwładny" 17.07.13, 09:46
        mietowe_loczki napisała:

> A tak w ogóle to - o co chodzi w tej sprawie z księdzem i jego przełożonym? :)

O posłuch ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka