Dodaj do ulubionych

seriale z Interneru

25.10.13, 20:00
Hej. Wiem, że według polskiego prawa dozwolone jest ściąganie seriali/filmów/muzyki na użytek własny, jesli została już udostępniona przez twórcę (np. wydana płyta, film na dvd, serial w tv). Jednakże staram się być legalna i muzyki nie ściągam, tylko korzystam z aplikacji Spotify, gdzie płacę 20zł miesięcznie i wiem, że mogę słuchać legalnie wszystkiego, co mnie interesuje. Na filmy staram się chodzić do kina, oglądać w telewizji. A co z serialami? Jestem fanką takich seriali jak "The Big Bang Theory" czy "Breaking bad". W tamtej telewizji (w USA) te programy były już emitowane i można nawet je obejrzeć na ich amerykańskim VOD (tyle, że odpłatnie). Niestety, usługa ta działa tylko w Stanach, nie w Polsce. Jedynym wyjściem jest więc ściągniecie serialu z nielegalnego źródła. Stacje, które posiadam, nie emitują tych seriali. Żadne nasze VOD ich nie emituje. Czy jeśli je ściągnę i obejrzę, a następnie skasuję, to będzie to grzech ? Proszę o radę
Obserwuj wątek
    • nalia28 Re: seriale z Interneru 25.10.13, 20:36
      Co do muzyki nie mam wątpliwości, dlatego posługuję się tą aplikacją . ;) Film - cóż, kino najczęściej. Tylko seriale są dla mnie problemem. Myślę, że jeśli je obejrzę teraz, to nie będzie grzech, a jeśli np będą emitowane w naszej telewizji, to tak samo, jakbym nagrała je sobie na nagrywarkę lub na dawne magnetowidy. ;) Po prostu obejrzała później. Sądzę, że gwiazdy seriali dostają od telewizji pieniądze za występ w serialu, a potem ewentualnie za jego emisję w innych krajach. Producenci też nie są stratni sprzedając serial. A telewizja? Cóż, ja emituje, to zarabia na reklamach, które lecą w trakcie. Wie, że najlepsze seriale puszcza się w czasie ich emisji. Więc my możemy zapłacić jedynie telewizji satelitarnej za abonament, albo abonament RTV telewizji naziemnej. Ale mając w tv naście kanałów, nie oglądam wszystkiego, co w tym czasie leci bo tak się fizycznie nie da. Idąc dalej, jeśli telewizja puszcza przed, po, a nawet w trakcie serialu reklamy, to na tym zarabia. A reklamodawca? Cóż, podejrzewam, że jego reklamy są tak wszechstronne, że nawet jeśli nie zostanie ona obejrzana przeze mnie w tym momencie emisji serialu, to zauważę ją chociażby na bilbordzie w mieście, albo natknę się na nią kilka razy np. przed jakimś serwisem informacyjnym lub nawet w Internecie. Wynika z tego, że producenci i gwiazdy nie mają szans nie zarobić, bo telewizja i tak kupi serial, nie ważne ile osób go obejrzy. Każdy zarobi swoje. Tak ja to rozumiem. Bo wg mnie obejrzenie serialu z Internetu czy ściągnięcie jest dla mnie równoznaczne z nagraniem go sobie na dvd czy vhs i obejrzenie później. A abonament rodzice płacą, za Internet płacą, za telewizję satelitarną też. Także więc, jesli będzie to emitowane w przysżłości, to będzie za to zapłacone. A w tej chwili - cóż, jeśli u nas byłby taki serwis jak w USA NEtfix, gdzie można zaplacić abonament i oglądac do woli - chętnie bym skorzystała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka