Dodaj do ulubionych

Po co Bóg stworzył tyle religii?

28.01.14, 17:03
Po co Bóg stworzył tyle religii? I po co stworzył ateizm?...
Obserwuj wątek
    • lumpior Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 28.01.14, 17:49
      A może to religie stworzyły boga?
    • feelek Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 28.01.14, 18:12
      1. Bóg co nie istnieje?
      nie istnieje w postaci opisywanej przez ludzi

2. religie są dziełem ludzi, ktokolwiek uważa inaczej ( że są dziełem Boga) , to uważa inaczej: IMHO robi tak aby dodać swemu przekazowi argumentów psychologicznych: zastraszania ( " nie ulegasz przekazowi, który jest dziełem Boga"), władztwa (" musisz ulec przekazowi, co jest dziełem Boga, inaczej będziesz ukarany)

3. Bóg, co istnieje,a jest nim nie wiem co/ kto ani jak wygląda i czy jest czym/ kim, jest albo go nie ma(patrz p. 1) niczego, jak religie nie stworzył (ptrz p. 2)

4. mnogonsć przekazów religijnych to " efekt doliny": w Szwajcarii jest tyle dialektów ile dolin górskich: każda cywilizacja (: europejskka, hinduska, arabska, chińska)rozwijała się odizolowana od pozostałych. Podobnie z religiami. Gdyby od zawsze był internet, powstałaby 1 silna religia o zasięgu uniwersalnym, no może 2. Po tysiącach lat odizolowania trudno było odrzucić tradycje choćby i religijne, choćpowinni to zrobić aby ujednolicić przekaz.

5.Bóg co istnieje ( jeśli istnieje) nie wiadomo czym/ kim jest: Wszechświatem/ Wszystkim/ Czasem/ Ruchem/Bezruchem ?
      ja tego nie wiem i wiedział nigdy nie będę

Właśnie, w pkt. 5 stworzyłem nową religię
      ;)
      • pocoo Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 28.01.14, 18:23
        Coś jak zbawieni w raju? Nuda,nuda i po wsze czasy nieśmiertelna nuda.
        Gdyby bóg sobie jedną religię stworzył ,to sam by się z nudów unicestwił.No...chyba że...z szatanem by sobie czas urozmaicał. Wódeczka,cygaro i zabawa ludźmi,kto ,ile wytrzyma?
      • grgkh Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 29.01.14, 16:59
        feelek napisał:

> 1. Bóg co nie istnieje?
        > nie istnieje w postaci opisywanej przez ludzi

Żeby coś opisać, należy zacząć od stworzenia definicji tego. Stwarzanie definicji jest włąsnie aktem stwarzania. Człowiek tworzy bogów.

Nie istnieje "coś", co nie ma definicji.

> 2. religie są dziełem ludzi, ktokolwiek uważa inaczej ( że są dziełem Boga) ,

Bogowie sa dziełem ludzi.

> t
        > o uważa inaczej: IMHO robi tak aby dodać swemu przekazowi argumentów psychologi
        > cznych: zastraszania ( " nie ulegasz przekazowi, który jest dziełem Boga"), wł
        > adztwa (" musisz ulec przekazowi, co jest dziełem Boga, inaczej będziesz ukaran
        > y)
        >
        > 3. Bóg, co istnieje,a jest nim nie wiem co/ kto ani jak wygląda i czy jest czym
        > / kim, jest albo go nie ma(patrz p. 1) niczego, jak religie nie stworzył (ptrz
        > p. 2)

Masło maślane.

> 4. mnogonsć przekazów religijnych to " efekt doliny": w Szwajcarii jest tyle di
        > alektów ile dolin górskich: każda cywilizacja (: europejskka, hinduska, arabska
        > , chińska)rozwijała się odizolowana od pozostałych. Podobnie z religiami. Gdyby
        > od zawsze był internet, powstałaby 1 silna religia o zasięgu uniwersalnym, no
        > może 2. Po tysiącach lat odizolowania trudno było odrzucić tradycje choćby i re
        > ligijne, choćpowinni to zrobić aby ujednolicić przekaz.

Nieprawda. Każdy człowiek ma SWOJĄ wizję (definicję) bogów. A mimo istnienia internetu ilość wersji bogów nie maleje - bóg Natanka, Bóg Rydzyka i bóg Watykanu. Każdy z tych bogów inaczej się zachowuje, ma inne cechy.

Unifikacja bogów do jednego to marzenie dyktatora, który chciałby sam władać wszystkimi umysłami ludzkimi za pośrednictwem swojej religii.

> 5.Bóg co istnieje ( jeśli istnieje) nie wiadomo czym/ kim jest: Wszechświatem/
        > Wszystkim/ Czasem/ Ruchem/Bezruchem ?
        > ja tego nie wiem i wiedział nigdy nie będę

Nie istnieje coś, co nie wiadomo czym jest. Nie wiadomo czy to kot, czy to pies, czy kotopies. Istnieje? Nie. Istnieje zdefiniowany kot i zdefiniowany pies.

> Właśnie, w pkt. 5 stworzyłem nową religię
        > ;)

Zalewasz forum bzdurami.
        • feelek Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 29.01.14, 17:07
          info dla czytających freligia:
          z powodu stosowania przez nią praktyk trollerskich nie czytam i nie odpowiadam osobie grgkh
          • grgkh Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 29.01.14, 17:25
            feelek napisał:

> info dla czytających freligia:
            > z powodu stosowania przez nią praktyk trollerskich nie czytam i nie odpowiadam
            > osobie grgkh

Czy jest to równoznaczne z zakazem komentowania przeze mnie Twoich postów? :)
          • kolter-mr Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 30.01.14, 19:50
            feelek napisał:

> z powodu stosowania przez nią praktyk trollerskich nie czytam i nie odpowiadam
            > osobie grgkh

To się Chłopina zapłacze :))
          • poziomka785 Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 30.01.14, 21:40
            feelek napisał:

> osobie grgkh

No i masz racje. Feelek, wiesz kto to jest perwers narcystyczny ? To despota ktory chce kontrolować druga osobe , narzucic im wlasny sposob myslenia, wpada w gniew przy jakimkolwiek sprzeciwie, jest wrogo nastawiony i tylko udaje kogoś miłego. Z takim czlowiekiem sie nie dyskutuje. Takiego czlowieka sie unika. Dlatego, ze taka osoba to ekspert w manipulowaniu, w przedstawianiu sprawy zawsze tak, zeby wychodzilo, ze to ty nie masz racji i ze to ty jestes wszystkiemu winien.

Jesli cie to interesuje to masz linki, bedziesz wiedzial z kim masz do czynienia:

pl.wikipedia.org/wiki/Narcyzm_(psychologia)
            "grupę osób narcystycznych stanowią ludzie, którzy są pewni siebie i nie przejmują się zupełnie opiniami innych. Prezentują się jako wyraźnie wyższościowi, mają skłonność do mimowolnego poniżania innych ludzi i dawania innym do zrozumienia, że są gorsi"

, albo np. tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,210,96715738,,Despota.html?v=2&wv.x=1
            • grgkh Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 31.01.14, 18:51
              Olewam Twój atak personalny. :)
            • kolter-mr Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 31.01.14, 19:06
              poziomka785 napisała:

> No i masz racje. Feelek, wiesz kto to jest perwers narcystyczny ? To des
              > pota ktory chce kontrolować druga osobe , narzucic im wlasny sposob myslenia,

Po prostu jest od ciebie bystrzejszy.

> wpada w gniew przy jakimkolwiek sprzeciwie,

Zlał cię paskiem czy co ?

>jest wrogo nastawiony i tylko udaje kogoś miłego.

Trudno tak latami grać, a On od kiedy pamietam zasadniczo jest miły.

>Z takim czlowiekiem sie nie dyskutuje.

Bo obnaży głupotę ?

>Takiego czlowieka sie unika.

Pewno bo o plotkach z pudelka z nim nie pogadasz :))

>Dlatego, ze taka osoba to ekspert w manipulowaniu, w przedstawianiu sprawy
              > zawsze tak, zeby wychodzilo, ze to ty nie masz racji i ze to ty jestes wszystkiemu winien.

Skoro wchodzisz w stado wron to albo kracz jak one ,ale przygotuj się staranie do słownej konfrontacji ,kiedy jednak zbierasz cięgi nie skaml.
              • poziomka785 do koltera 01.02.14, 14:35
                kolter-mr napisał:

> Trudno tak latami grać, a On od kiedy pamietam zasadniczo jest miły.

jest mily dopoki nie odkryje, ze nie zamierzasz podkulac przed nim ogona

> >Z takim czlowiekiem sie nie dyskutuje.
                > Bo obnaży głupotę ?

bo jest agresywnym i zarozumialym manipulatorem

> >Takiego czlowieka sie unika.
                > Pewno bo o plotkach z pudelka z nim nie pogadasz :))
                > Skoro wchodzisz w stado wron to albo kracz jak one ,ale przygotuj się staranie
                > do słownej konfrontacji .

nie bede sie znizac do jego poziomu, dlatego juz nie czytam jego odpowiedzi. Sa tu niewierzacy, ktorych wypowiedzi czyta sie z przyjemnoscia.
                • kolter-mr Re: do koltera 01.02.14, 14:51
                  poziomka785 napisała:

> jest mily dopoki nie odkryje, ze nie zamierzasz podkulac przed nim ogona

Może do czasu kiedy ktoś go atakuje ??

> bo jest agresywnym i zarozumialym manipulatorem

Generalnie nie widzę tego u niego .

> nie bede sie znizac do jego poziomu, dlatego juz nie czytam jego odpowiedzi. Sa
                  > tu niewierzacy, ktorych wypowiedzi czyta sie z przyjemnoscia.

Generalnie powiem tak ; to trudny temat wiara ,religia. Jeżeli ktoś nie umie w rzeczowy sposób swojego stanowiska przedstawiać .No a do tego trafia na swojej forumowej drodze kogoś dociekliwego,to ma pecha .On jest dociekliwy i lubi drążyć temat. Ty nie poddawaj się a walcz tak jak umiesz, bo uciekając od konfrontacji sprawiasz ze np ja odbiorę to jako .........dezercje z powodu słabości intelektualnej
                  • poziomka785 Re: do koltera 01.02.14, 15:09
                    kolter-mr napisał:

> poziomka785 napisała:

> Generalnie nie widzę tego u niego .
                    >
                    > > nie bede sie znizac do jego poziomu, dlatego juz nie czytam jego odpowied
                    > zi. Sa
                    > > tu niewierzacy, ktorych wypowiedzi czyta sie z przyjemnoscia.
                    >
                    > Generalnie powiem tak ; to trudny temat wiara ,religia. Jeżeli ktoś nie umie w
                    > rzeczowy sposób swojego stanowiska przedstawiać .No a do tego trafia na swojej
                    > forumowej drodze kogoś dociekliwego,to ma pecha .On jest dociekliwy i lubi drąż
                    > yć temat. Ty nie poddawaj się a walcz tak jak umiesz, bo uciekając od konfronta
                    > cji sprawiasz ze np ja odbiorę to jako .........dezercje z powodu słabości inte
                    > lektualnej

Tylko, ze ja nie jestem tu po to, zeby walczyc, tylko wymieniac poglady. I uwazam ze rozmowa z manipulatorem to jest krecenie sie wkolko (odpowiesz czlowiekowi, a on potnie twoja wypowiedz na kawalaki, przeniesie ja w inne miejsce i znowu zada ci to samo pytanie) W zwiazku z czym decyzja o ignorowaniu jego odpowiedzi jest madra.
                    Kolter, jesli juz tu jestes to ja ci zadam pytanie: jak to jest, ze tak szybko potrafisz podac odpowiedni i trafny cytat z Biblii, znasz ja na pamiec ?
                    • kolter-mr Re: do koltera 01.02.14, 15:28
                      poziomka785 napisała:

> Tylko, ze ja nie jestem tu po to, zeby walczyc, tylko wymieniac poglady.

No i wkurza cie ta jego upierdliwość :)) ??

I uwazam ze rozmowa z manipulatorem to jest krecenie sie wkolko (odpowiesz czlowiekow
                      > i, a on potnie twoja wypowiedz na kawalaki, przeniesie ja w inne miejsce i znowu zada ci to samo pytanie) W zwiazku z czym decyzja o ignorowaniu jego odpowiedzi jest madra.

To znaczy ze nie umiesz być stanowcza.

> Kolter, jesli juz tu jestes to ja ci zadam pytanie: jak to jest, ze tak szybko
                      > potrafisz podac odpowiedni i trafny cytat z Biblii, znasz ja na pamiec ?

Nie znam jej na pamieć,ale znam bardzo dobrze .No a generalnie nawet kiedy nie wiem jaki werset szukam to znam słowo/słowa klucz które wyszukiwarce mi pomagają znaleźć.

biblia.info.pl/biblia.php
                      • poziomka785 Re: do koltera 01.02.14, 15:58
                        kolter-mr napisał:

> Nie znam jej na pamieć,ale znam bardzo dobrze .No a generalnie nawet kiedy nie
                        > wiem jaki werset szukam to znam słowo/słowa klucz które wyszukiwarce mi pomagaj
                        > ą znaleźć.

> biblia.info.pl/biblia.php

dzieki za link, przyda sie !
                      • poziomka785 Re: do koltera 01.02.14, 21:24
                        kolter-mr napisał:

> poziomka785 napisała:
                        >
                        > > Tylko, ze ja nie jestem tu po to, zeby walczyc, tylko wymieniac poglady.
                        >
                        > No i wkurza cie ta jego upierdliwość :)) ??

nie czytam go juz.

• grgkh Re: do koltera 01.02.14, 21:34
                          poziomka785 napisała:

> kolter-mr napisał:
                          >
                          > > poziomka785 napisała:
                          > >
                          > > > Tylko, ze ja nie jestem tu po to, zeby walczyc, tylko wymieniac pog
                          > lady.
                          > >
                          > > No i wkurza cie ta jego upierdliwość :)) ??
                          >
                          > nie czytam go juz.

Nie czytasz krytyki swoich tez? A jeśli są błędne?
                    • grgkh Re: do koltera 01.02.14, 17:04
                      poziomka785 napisała:

> Tylko, ze ja nie jestem tu po to, zeby walczyc, tylko wymieniac poglady.

To tak jak ja. Też tylko wymieniam poglądy - gdy mam złe, to biorę ich lepszą, zaproponowana przez adwersarza wersję.

Ty poglądów nie wymieniasz. Ty jesteś tu po to, by swoje poglądy ogłosić i zakazać ich krytycznej oceny. Mimo obalenia tych genialnych swoich poglądów, powtarzasz je w kółko, co jest na forum ewidentnym trollingiem.

> I uwaz
                      > am ze rozmowa z manipulatorem to jest krecenie sie wkolko (odpowiesz czlowiekow
                      > i, a on potnie twoja wypowiedz na kawalaki, przeniesie ja w inne miejsce i znow
                      > u zada ci to samo pytanie) W zwiazku z czym decyzja o ignorowaniu jego odpowied
                      > zi jest madra.

Manipulator to jest ktoś, kto łamie reguły logiki. Ty je łamiesz, np. twierdząc, że bóg istnieje, choć nie masz na to dowodu (to jest manipulacja). Nie dość, że wygadujesz bzdury na tematry religijne, to jeszcze nam tu usiłujesz wmówić posługiwanie się fałszywymi definicjami. I my mamy temu przyklaskiwać? :)

Wszyscy tu mamy takie same prawa. Powinniśmy tylko respektować ograniczenia wynikające z netykiety.

> Kolter, jesli juz tu jestes to ja ci zadam pytanie: jak to jest, ze tak szybko
                      > potrafisz podac odpowiedni i trafny cytat z Biblii, znasz ja na pamiec ?

Też mnie to ciekawiło.
      • bookworm Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 31.01.14, 16:37
        feelek napisał:

> 1. Bóg co nie istnieje?
        > nie istnieje w postaci opisywanej przez ludzi

A w jakiej istnieje? Jest jakaś inna postać niż opisywana przez ludzi? No i skąd przekonanie, że w ogóle istnieje?

> 2. religie są dziełem ludzi, ktokolwiek uważa inaczej ( że są dziełem Boga) , t
        > o uważa inaczej: IMHO robi tak aby dodać swemu przekazowi argumentów psychologi
        > cznych: zastraszania ( " nie ulegasz przekazowi, który jest dziełem Boga"), wł
        > adztwa (" musisz ulec przekazowi, co jest dziełem Boga, inaczej będziesz ukaran
        > y)

I podobnie jak z religiami jest i z samym Bogiem.

> 3. Bóg, co istnieje,a jest nim nie wiem co/ kto ani jak wygląda i czy jest czym
        > / kim, jest albo go nie ma(patrz p. 1) niczego, jak religie nie stworzył (ptrz
        > p. 2)

Że co?

> 4. mnogonsć przekazów religijnych to " efekt doliny": w Szwajcarii jest tyle di
        > alektów ile dolin górskich: każda cywilizacja (: europejskka, hinduska, arabska
        > , chińska)rozwijała się odizolowana od pozostałych. Podobnie z religiami. Gdyby
        > od zawsze był internet, powstałaby 1 silna religia o zasięgu uniwersalnym, no
        > może 2. Po tysiącach lat odizolowania trudno było odrzucić tradycje choćby i re
        > ligijne, choćpowinni to zrobić aby ujednolicić przekaz.

Czyli na początku była jedna religia, a może wszystkie religie schodzą się w jedną całość. Ciekawy postulat chociaż fałszywy, bo łatwo udowodnić, że są wierzenia i bogowie, którzy są sprzeczni i wzajemnie sie wykluczający.

> 5.Bóg co istnieje ( jeśli istnieje) nie wiadomo czym/ kim jest: Wszechświatem/
        > Wszystkim/ Czasem/ Ruchem/Bezruchem ?
        > ja tego nie wiem i wiedział nigdy nie będę

Nie wiadomo czym jest ale istnieje... Skoro nie wiadomo czym jest, to skąd przekonanie, że w ogóle istnieje? Bo tak?

> Właśnie, w pkt. 5 stworzyłem nową religię

Widzisz jakie to proste - wystarczy trochę pościemniać dokleić etykietkę niezdefniowany (ale jednak zdefniowany) Bóg i gotowe.
    • jeepwdyzlu religia jest tylko jedna 28.01.14, 18:18
      i jest nią chrześcijaństwo
      oczywiście prawdziwe czyli z managementem w Watykanie
      Reszta błądzi (protestanci czy prawosławni) albo wierzy w złego boga..
      A ateiście?
      Są bardzo potrzebni bo można na ich tle czuć się strasznie zajebistym.
      A bóg kocha zajebistych...

jeep
      • pocoo Re: religia jest tylko jedna 28.01.14, 18:28
        jeepwdyzlu napisał:

> A bóg kocha zajebistych...

Dlatego uwielbia swojego kumpla Szatana. Bóg ma gdzieś te gó...ane ludzkie problemy.Niech sobie ludzie sami radzą.Bóg musi chronić Szatana przed katolickimi egzorcystami i tymi wszystkimi porypańcami,którzy się jego kumpla czepiają.
    • kolter-mr Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 28.01.14, 18:39
      aiwom2 napisała:

> Po co Bóg stworzył tyle religii? I po co stworzył ateizm?...

Zasadniczo Jahwe mieszając im języki do tego doprowadził :)

(1) Mieszkańcy całej ziemi mieli jedną mowę, czyli jednakowe słowa. (2) A gdy wędrowali ze wschodu, napotkali równinę w kraju Szinear i tam zamieszkali. (3) I mówili jeden do drugiego: Chodźcie, wyrabiajmy cegłę i wypalmy ją w ogniu. A gdy już mieli cegłę zamiast kamieni i smołę zamiast zaprawy murarskiej, (4) rzekli: Chodźcie, zbudujemy sobie miasto i wieżę, której wierzchołek będzie sięgał nieba, i w ten sposób uczynimy sobie znak, abyśmy się nie rozproszyli po całej ziemi. (5) A Pan zstąpił z nieba, by zobaczyć to miasto i wieżę, które budowali ludzie, (6) i rzekł: Są oni jednym ludem i wszyscy mają jedną mowę, i to jest przyczyną, że zaczęli budować. A zatem w przyszłości nic nie będzie dla nich niemożliwe, cokolwiek zamierzą uczynić. (7) Zejdźmy więc i pomieszajmy tam ich język, aby jeden nie rozumiał drugiego! (8) W ten sposób Pan rozproszył ich stamtąd po całej powierzchni ziemi, i tak nie dokończyli budowy tego miasta. (9) Dlatego to nazwano je Babel, tam bowiem Pan pomieszał mowę mieszkańców całej ziemi. Stamtąd też Pan rozproszył ich po całej powierzchni ziemi.
      • pocoo Re: Ma Bóg fantazję? 28.01.14, 19:15
        Wymyślił tyle języków,że tylko podziwiać.Te dalekowschodnie są zarąbaszcze.
        Podziwiać należy też Adama,że nazwał po swojemy wszystkie zwierzaki.
        "Fantazja jest od tego,aby bawić się na całego".
    • sclavus Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 28.01.14, 20:30
      ... ça va pas la tête???
      dej-se chłoptasiu na wstrzymanie z pytaniami... - zacznij szukać odpowiedzi!!!
    • snajper55 Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 28.01.14, 22:35
      aiwom2 napisała:

> Po co Bóg stworzył tyle religii? I po co stworzył ateizm?...

Każdy bóg stworzył jedną religię, swoją.

S.
      • billy.the.kid Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 29.01.14, 09:17
        no,latający potwór nie stworzył żadnej.
        • karbat Re: Po co Bóg stworzył tyle religii? 02.02.14, 09:27
          Po co Bóg stworzył tyle religii? ... nie prosciej wykazac,
          ze bog stworzyl chociaz jedna, jakokalwiek religie ... ?.

roznica miedzy tumanstwem, a zdrowym rozsadkiem jest .... zasadnicza .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka