Dodaj do ulubionych

Szkoła powinna być świecka

30.01.14, 13:27
Gościem kolejnego wydania Ustalmy Jedno była Wanda Nowicka. Wicemarszałek Sejmu mówiła m.in. o tym, dlaczego należy wyprowadzić religię ze szkół. - Aby polska szkoła była świecka, przede wszystkim należy z niej wyprowadzić katechezę i wprowadzić religioznawstwo - mówiła w rozmowie z Onetem. - Religii nie powinno być w szkole w ogóle. Szkoła ma nas nauczyć myśleć. Trudno mówić o katechezie jako o nauce - dodała wicemarszałek Sejmu.

Nowicka krytykowała również postawę kościoła wobec ideologii gender i nie zaprzeczyła, że będzie kandydować do Parlamentu Europejskiego. Co jeszcze mówiła w wywiadzie z Onetem? Zobacz wideo!
Obserwuj wątek
    • bookworm Re: Szkoła powinna być świecka 30.01.14, 13:49
      grgkh napisał:

> Gościem kolejnego wydania Ustalmy Jedno była Wanda Nowicka. Wicema
      > rszałek Sejmu mówiła m.in. o tym, dlaczego należy wyprowadzić religię ze szkół.
      > - Aby polska szkoła była świecka, przede wszystkim należy z niej wyprowadzić k
      > atechezę i wprowadzić religioznawstwo - mówiła w rozmowie z Onetem. - Religii n
      > ie powinno być w szkole w ogóle. Szkoła ma nas nauczyć myśleć. Trudno mówić o k
      > atechezie jako o nauce - dodała wicemarszałek Sejmu.
      >
      > Nowicka krytykowała również postawę kościoła wobec ideologii gender i nie zap
      > rzeczyła, że będzie kandydować do Parlamentu Europejskiego. Co jeszcze mówiła w
      > wywiadzie z Onetem? Zobacz wideo!

Ja za to chętnie bym widział przedmiot religioznawstwo i etyka humanistyczna.
      • der-chef Re: Szkoła powinna być świecka 30.01.14, 14:04

> Ja za to chętnie bym widział przedmiot religioznawstwo i etyka humanistyczna.

Chyba chodziłem do szkoły specjalnej bo tych dziedzin nauczano na lekcjach historii starożytnej. Była mowa o wszelkich religiach i bóstwach o Ksenofanesie, Demokrycie, Peryklesie, Senece,Talesie itd., itp. Tego uczyli te "qqu... komunisty".
        • jeepwdyzlu Re: Szkoła powinna być świecka 30.01.14, 14:13
          Ksenofanesie, Demokrycie, Peryklesie, Senece,
          -----------
          chodziłeś do humanistycznej klasy
          w dobrym liceum, prawda?

zapewniam Cię,, że 99,99% absolwentów szkół w Polsce do 89 (a i dziś) - nie kojarzy tych nazwisk wcale
          No może z greckimi piłkarzami :-))
          jeep
          • der-chef Re: Szkoła powinna być świecka 30.01.14, 14:16
            jeepwdyzlu napisał:

> Ksenofanesie, Demokrycie, Peryklesie, Senece,
            > -----------
            > chodziłeś do humanistycznej klasy
            > w dobrym liceum, prawda?
            >
            > zapewniam Cię,, że 99,99% absolwentów szkół w Polsce do 89 (a i dziś) - nie koj
            > arzy tych nazwisk wcale
            > No może z greckimi piłkarzami :-))
            > jeep

Nie, do normalnej komunistycznej podstawówki ośmioklasowej tylko program nauczania był wtedy na dużo wyższym poziomie.
            • der-chef Re: Szkoła powinna być świecka 30.01.14, 14:17
              Dodam jeszcze że tran, mleko i bułka na długiej przerwie były obowiązkowe.
              • jeepwdyzlu Seneka w podstawówce? 30.01.14, 14:27
                teraz to pojechałeś......
                :-)
                Dawno się tak nie uśmiałem....
                Chyba zawodzi Cię pamięć, niestety.
                Ale z największą życzliwością pozdrawiam
                jeep
                • der-chef Re: Seneka w podstawówce? 30.01.14, 14:35
                  Nie rozumiem Twojego zdziwienia. A co do pamięci to musisz wiedzieć że na starość człowiek pamięta więcej szczegółów z młodości ale nie wie co jadł na śniadanie. Zresztą zdaję sobie sprawę z tego że trudno w to uwierzyć gdy wkoło lansuje się tylko ocet i puste półki. Do szkoły zaczynałem chodzić gdy trwała walka z gruźlicą, krzywicą, kokluszem i analfabetyzmem.
                  • jeepwdyzlu Re: Seneka w podstawówce? 30.01.14, 15:15
                    Zresztą zdaję sobie sprawę z tego że trudno w to uwierzyć gdy wkoło lansuje się tylko ocet i puste półki.
                    -----------------------
                    też chodziłem do podstawówki w komunie ale Seneki nie przerabialiśmy :-))
                    co do octu - chyba nie tęsknisz za latami 44-89?
                    Mimo, że ubocznym efektem transformacji jest a raczej BYŁ wzrost roli kościoła - było warto.
                    jeep
                    • der-chef Re: Seneka w podstawówce? 30.01.14, 15:21
                      jeepwdyzlu napisał:

> Zresztą zdaję sobie sprawę z tego że trudno w to uwierzyć gdy wkoło lansuje się
                      > tylko ocet i puste półki.
                      > -----------------------
                      > też chodziłem do podstawówki w komunie ale Seneki nie przerabialiśmy :-))
                      > co do octu - chyba nie tęsknisz za latami 44-89?
                      > Mimo, że ubocznym efektem transformacji jest a raczej BYŁ wzrost roli kościoła
                      > - było warto.
                      > jeep

Nie tęsknię za latami od 1978 do chwili obecnej.
                      • jeepwdyzlu komuna bardzo fajna 30.01.14, 15:24
                        Nie tęsknię za latami od 1978 do chwili obecnej.
                        ------------
                        czyli lata 44- 53 były fajne?
                        56 np na Węgrzech?
                        68 u nas?
                        albo 70-ty?
                        76?

muszę Cię przycisnąć :-)
                        jeep
                        • der-chef Re: komuna bardzo fajna 30.01.14, 15:31
                          Jeśli naród prosi się by dostać w ryja to i dostaje, nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Wiesz że za tego chooja Stalina dzieci obowiązkowo musiały jeździć na kolonie? Ja nie jestem zwolennikiem rzeczy złych ale uważam że należy też docenić to co było dobre i czy nam się to podoba czy nie wiele dobrych rzeczy też działo się za sprawą znienawidzonych komuchów.
                          • jeepwdyzlu no niestety zupełnie się nie zgadzam :-( 30.01.14, 15:40
                            nic dobrego się nie działo
                            po prostu absolutnie nic
                            Awans ludzi z wsi do miast, edukacja, budowa fabryk - to wszystko I TAK by się stało - tylko lepiej i szybciej. Sowieci na 2 pokolenia opóźnili rozwój Polski i dlatego dziś jesteśmy za Grecją czy POrtugalią, bez oszczędności, funduszy emerytalnych i z agresywnym kapitalizmem. Bo sowieci wpuścili nas w ślepą uliczkę. Na 45 lat.
                            Sorry - ale nie wiem co nalezy doceniać?
                            Pełną zależność od zsrs? Kompleks militarny pracujący na rzecz obcego mocarstwa? Złamanie ducha trzem pokoleniom? Brak wolności? Zepchnięcie na głębokie peryferia?
                            Utratę - bezpowrotną - elit?
                            Za czym tęsknisz?
                            Za colargolem i mlekiem z kapslem?
                            Tranem?
                            Smakiem oranżady?
                            Przecież to dziecinada......

jeep
                            • der-chef Re: no niestety zupełnie się nie zgadzam :-( 30.01.14, 15:49
                              jeepwdyzlu napisał:

> Sorry - ale nie wiem co nalezy doceniać?
                              > Pełną zależność od zsrs? Kompleks militarny pracujący na rzecz obcego mocarstwa
                              > ? Złamanie ducha trzem pokoleniom? Brak wolności? Zepchnięcie na głębokie peryf
                              > eria?
                              > Utratę - bezpowrotną - elit?
                              > Za czym tęsknisz?
                              > Za colargolem i mlekiem z kapslem?
                              > Tranem?
                              > Smakiem oranżady?
                              > Przecież to dziecinada......
                              >
                              > jeep
                              >

To o czym piszesz to nie wina sowietów tylko nasza własna. To my nie potrafimy się rządzić, to my nie wiemy co to jest organizacja pracy, to my nie potrafimy negocjować i tak trwamy do dziś vide służba zdrowia, szkolnictwo, budowa autostrad, holdingi, spółki i inne goowna. Już się przyznaliśmy że ofset na F16 sami przrżnęliśmy. Dlaczego? Bo mamy we łbach tylko prywatę i kieszenie zawsze otwarte na wziątki. Tak w tym kraju było jest i będzie, nic tego nie zmieni.
                              • jeepwdyzlu Re: no niestety zupełnie się nie zgadzam :-( 30.01.14, 16:12
                                a ja jestem dumny z zmian po 89 roku
                                i całkiem niezłe państwo zbudowaliśmy
                                a holdingi, spółki i inne gówna to kapitalizm
                                a od niego nic lepszego nie wymyślono
                                a owszem - mamy wady
                                ale i parę zalet

a komuna złamałą kręgosłup nie tylko nam, ale i nrdowcom, Czechom czy Węgrom.
                                Polecam lekturę nowej książki Anne Applebaum:
                                merlin.pl/Za-zelazna-kurtyna_Anne-Applebaum/browse/product/1,1286709.html
                                przeczytaj i potem jeszczeraz napisz, że było fajnie a teraz jest inne gó......

jeep
                                • der-chef Re: no niestety zupełnie się nie zgadzam :-( 30.01.14, 17:11
                                  Słowa Churchilla znam. Są nic nie warte i nie prawdziwe. Wszystkie idee, nawet te najlepsze zostały normalnie spieprzone przez ludzi, bo człowiek dla kasy sprzeda własną matkę. To mamona rządzi a ta z ideałami nie ma nic wspólnego. Obecnym systemem jest demokracja parlamentarna a z niej wynika tylko co widać aż za dobrze, kasa i koryto.
                                  • jeepwdyzlu Re: no niestety zupełnie się nie zgadzam :-( 30.01.14, 17:47
                                    To mamona rządzi a ta z ideałami nie ma nic wspólnego. Obecnym systemem jest demokracja parlamentarna a z niej wynika tylko co widać aż za dobrze, kasa i koryto.
                                    ----------
                                    Żal mi Ciebie...
                                    Teza którą stawiasz jest nieprawdziwa.
                                    Pieniądze - wążne, ale nie najwazniejsze. I są MILIONY ludzi, którzy żyją w zgodzie ze swoim sumieniem i matek nie sprzedają. Naprawdę.
                                    To, że ich nie znasz, to może Twoja wina..... ?

ze smutkiem - jeep
                  • grgkh Re: Seneka w podstawówce? 30.01.14, 16:38
                    Mam podobne wspomnienia, tyle że z jeszcze trochę dawniejszych czasów, bo ze szkoły podstawowej siedmioklasowej. Tak, była taka - na wszelki wypadek dla niedowiarków. :) W szkołach, których zaliczyłem kilka (zmiana miejsca zamieszkania) nie stykałem się z nachalną i zakłamaną propagandą wiary - jak to się odbywa teraz - ani jej zwalczaniem.

Lekcje religii w szkole
            • bookworm Re: Szkoła powinna być świecka 30.01.14, 14:35
              der-chef napisała:

> jeepwdyzlu napisał:
              >
              > > Ksenofanesie, Demokrycie, Peryklesie, Senece,
              > > -----------
              > > chodziłeś do humanistycznej klasy
              > > w dobrym liceum, prawda?
              > >
              > > zapewniam Cię,, że 99,99% absolwentów szkół w Polsce do 89 (a i dziś) - n
              > ie koj
              > > arzy tych nazwisk wcale
              > > No może z greckimi piłkarzami :-))
              > > jeep
              >
              > Nie, do normalnej komunistycznej podstawówki ośmioklasowej tylko program naucza
              > nia był wtedy na dużo wyższym poziomie.

Sorry, ja też chodziłem do takiej ośmioklasowej podstawówki i za diabła nie pamiętam takich przedmiotów. Chyba pamięć już nie ta. Za to religia w podstawówce byla i co najwyżej ze wspominka o innych - pogańskich, heretyckich i generalnie nieprawdziwych religiach.
              • der-chef Re: Szkoła powinna być świecka 30.01.14, 14:43
                Religię ze szkoły wywalono chyba w 1960 roku. Przedmiotów takich nie było, tego uczono na lekcjach historii i języka polskiego.
                • lumpior Re: Szkoła powinna być świecka 30.01.14, 15:04
                  Konkordat do kosza i po sprawie.
                • bookworm Re: Szkoła powinna być świecka 30.01.14, 15:18
                  der-chef napisała:

> Religię ze szkoły wywalono chyba w 1960 roku. Przedmiotów takich nie było, tego
                  > uczono na lekcjach historii i języka polskiego.

Więc może pamiętasz podstawówkę z lat 60tych - jakies 10 lat to musiało trwać, bo w latach 70tych i 80tych była z powrotem. Ja takiej podstawówki nie doświadczyłem.
                  • bezpocztyonline Re: Szkoła powinna być świecka 30.01.14, 16:33
                    Religia była w szkole w latach 40-stych i 50-tych, potem już tylko w salkach katechetycznych przy kościołach (licznie pobudowanych z datków parafian), a gdy się już domy parafialne po(roz)budowały, to akurat nadszedł rok 1989 i religia wróciła do szkół.
                    • der-chef Re: Szkoła powinna być świecka 30.01.14, 16:40
                      Programowa laicyzacja wychowania i nauczania, rozpoczęta w 1945 roku, trwała jednak nadal. Już 8 grudnia 1956 roku minister oświaty Władysław Bieńkowski wydał zarządzenie w sprawie nauczania religii w szkołach jako przedmiotu nadobowiązkowego. Wkrótce zaś, bo 11 grudnia 1956 roku ukazał się okólnik, który zezwalał na tworzenie szkół bez nauki religii. Ostatecznie nauczanie religii zostało usunięte ze szkół w roku 1961. Sejm PRL 15 lip- ca tegoż roku uchwalił ustawę o rozwoju systemu oświaty i wychowania, w której w art. 2 zadekretowano, że szkoły i inne placówki oświatowo-wychowawcze są instytucjami świeckimi.
    • jeepwdyzlu jestem wielkim zwolennikiem religii w szkołach 30.01.14, 13:54
      w efekcie nauczania religii w szkołach - kościół wychowuje sobie kolejne pokolenia ludzi nienawidzących go
      a ilość praktykujących spada na łeb na szyję
      Naprawdę za 10 lat katolicy będą stanowili RADYKALNĄ mniejszość.
      Już dziś są mniejszością (tylko 46% Polaków wierzy w zmartwychwstanie jezusa)
      a 22% praktykuje

Zatem - naprawdę trzeba zacisnąć zęby.
      Wiem, że masz inne zdanie, ale SKUTKI nauczania w szkołach, poziom katechetów, te apele, msze i rekolekcje - stoją po MOJEJ stronie.
      :-)

ciao
      jeep
      • grgkh Re: jestem wielkim zwolennikiem religii w szkołac 30.01.14, 16:48
        Myślę, że zdecydowanie szybciej przyrasta antyklerykałów niż ateistów. Ale to też dobrze, w gruncie rzeczy o to nam najbardziej chodzi. Z moich prywatnych obserwacji wynika, że od lat postępuje głupienie Polaków a taki prawdziwy ateizm (przekonanie o nonsensowności wiary) wymaga jednak większej aktywności "na polu filozofii". :) Przypominam sobie, jak zawzięte dysputy prowadziliśmy z moimi rówieśnikami, nawet bez dostępności tych materiałów, które dziś są w zasięgu kliknięcia. Wtedy nie było ani komputerów ani internetu. A dziś? Jest jednak zauważalna różnica.
    • grgkh Re: Szkoła powinna być świecka 30.01.14, 22:26
      www.tokfm.pl/blogi/cicer-cum-caule/2014/01/katecheza_to_lekcja_ateizmu_a_pamietam_czasy_kiedy_katecheci_nie_dazyli_do_podporzadkowania_szkoly_kosciolowi/1
    • grgkh Polska szkoła nieświecka i endecka 30.01.14, 22:31
      www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/polska-szkola-nieswiecka-endecka-rozmowa-joanna-balsamska-dr-marianem-dziwiszem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka