skarbnik01
20.04.15, 20:22
"Zamiast się uczyć weź się za głoszenie. Poco ci te studia?" Wielu młodych świadków Jehowy pragnących pogłębiać swoją wiedzę na studiach wyższych słyszy takie właśnie utyskiwania. Ja sam, gdy poszedłem na studia, słyszałem tego typu "rady" starszych zboru.
Strażnica nie kryje swojej awersji do wyższego wykształcenia i możemy w niej znaleźć wiele tego typu opinii zachęt:
1) „Co jednak powiedzieć o wyższym wykształceniu, jakie można zdobyć na uniwersytecie lub innej uczelni? Powszechnie uważa się je za nieodzowny warunek sukcesu. Tymczasem sporo osób, które o nie zabiega, napełnia swój umysł szkodliwą propagandą. Poświęca na to cenne młode lata, które najlepiej byłoby wykorzystać w służbie dla Jehowy (Kazn. 12:1). Chyba nie zaskakuje fakt, że w krajach, w których mnóstwo ludzi odebrało takie wykształcenie, wiary w Boga jeszcze nigdy nie deklarowało tak mało osób. Prawdziwy chrześcijanin nie szuka zabezpieczenia w poszerzaniu świeckiej edukacji, lecz ufa Jehowie”
(źródło: Strażnica z dnia 15 kwietnia 2008 roku, str. 4).
2) „Dla jeszcze innych sidłem staje się świeckie wykształcenie, uważane za sposób na osiągnięcie sukcesu finansowego. To prawda, że wykształcenie może ułatwić znalezienie pracy. Niektórym jednak czasochłonna pogoń za zdobyciem wyższego wykształcenia przyniosła szkodę pod względem duchowym. Jakże niebezpieczne by to było w obliczu coraz bliższego dnia Jehowy!”
(źródło: Strażnica Nr 24 z roku 2003 str. 23-24).
3) „Dla jeszcze innych sidłem staje się świeckie wykształcenie, uważane za sposób na osiągnięcie sukcesu finansowego. To prawda, że wykształcenie może ułatwić znalezienie pracy. Niektórym jednak czasochłonna pogoń za zdobyciem wyższego wykształcenia przyniosła szkodę pod względem duchowym. Jakże niebezpieczne by to było w obliczu coraz bliższego dnia Jehowy!”
(źródło: Strażnica Nr 24 z roku 2003 str. 23-24).
Najwyraźniej Ciało Kierownicze świadków Jehowy obawia się niezależności myślenia i odrzucenia despotycznej „ORGANIZACJI” przez ludzi dobrze wykształconych. świadczyć o tym może list z dnia 6 marca 2012 roku, dotyczący przypomnień z Kursu Służby Królestwa w roku służbowym 2011, skierowany do Wszystkich Gron Starszych, w którym czytamy:
„Walka o wiarę” jest szczególnie trudna, gdy ktoś rezygnuje z pozytywnego wpływu jaki wywierał na niego dom i zbór, i dostaje się pod wpływ środowiska akademickiego (Judy 3). Oprócz narażenia na złe towarzystwo, wyższe wykształcenie często podkopuje wiarę w Jehowę Boga i Biblię”.
więcej: jw-ex.pl/mity-sj-1/swiadkowie-jehowy-wyksztalcenie-wyzsze/