Dodaj do ulubionych

Ludobójstwo

13.08.17, 18:50

Kościół popełnił i przewodził ludobójstwu ogromnej liczby niewinnych ludzi. Nawracanie mieczem, czyli mordowanie inaczej wierzących, mordowanie inaczej myślących czyli heretyków, oskarżanych o konszachty z diabłem czyli palenie niewinnych kobiet. Do wymuszania się do przyznania służyły bardzo okropne tortury wymyślane przez zakon dominikanów i jezuitów. Przyjmowano, że czarownice popełniały zbrodnię podobną, jeśli nie identyczną z herezją. "Polem" do tego typu ludobójstwa była Europa i tam gdzie docierało chrześcijaństwo. Można przyjąć, że trwało to ponad 17 wieków. Radykalny koniec tego ogromu zbrodni na ludziach przyniósł rozwój nauki i poziom wykształcenia. To Wielka Rewolucja Francuska spowodowała upadek feudalizmu i jurysdykcji władzy kościelnej nad władzą świecką. B. Napoleon, gdzie tylko dotarła jego władza, likwidował oddziały Inkwizycji kościelnej. Mamy wiec głównego wykonawcę ogromu tej zbrodni - Kościół i jego religia.
Pozostaje jednak pytanie na jakiej podstawie było to robione? Też jest na to odpowiedz.
Ta praktyka ludobójstwa miała swoje uzasadnienie w słowach Jezusa Chrystusa przytoczonych w Ewangelii św. Jana. rozdz. XV, 6 , oto ten cytat:

"Jeźliby kto we mnie nie trwał, precz wyrzucony będzie jako latorośl, i uschnie, i zbiorą ją, i do ognia wrzucą, i zgore"

Ten cytat był przyzwoleniem do tego ogromu zbrodni i jakby "wskazówką" do mordowania niewinnych inaczej myślących jak nakazywał Kościół.
Przez ~17 wieków ten Jezus Chrystus (o ile jest) przyglądał się temu mordowaniu ludzi i nie interweniował, chociaż to Jego jakoby słowa przytoczone w Ewangelii służyły do takiego postępowania.
Obserwuj wątek
    • pocoo Re: Ludobójstwo 13.08.17, 21:16
      A"nawracanie" Indian?
      Dał bóg przykazanie NIE ZABIJAJ.Wymyślili sobie religijni ,że oznacza to NIE MORDUJ.A czymże jest zaplanowane wymordowanie mieszkańców Jerycha? Bóg nakazał wymordować wszystkich,zabrać naczynia złote,srebrne i żelazne,aby NAPEŁNIĆ SKARBIEC. Przykładów mordowania (pełnego niewyobrażalnego okrucieństwa w imieniu boga ) w Biblii jest ogromna ilość.Dla wymyślonego boga WSZYSTKO.
      Wszechwiedzący bóg potopił ludzi (wszystkich - 6).Hurtowo zabił mieszkańców Sodomy i Gomory. Przecież wiedział,że to nic nie da.Po cholerę to zrobił? Zabijał królów i poddanych.Ot takie boskie widzimisię z żądzą krwi.Aby nadmuchać bardziej swoje boskie ego,kazał zabić nawet swojego syna.
      BÓG JAHWE JEST MIŁOŚCIĄ.
      "Dla Pana,dla Pana,świecić chcę jako promyczek".
    • pocoo Re: Ludobójstwo 13.08.17, 21:23
      kociak40 napisał:

> ...w Ewangelii św. Jana. rozdz. XV, 6 , oto ten cytat:
      >
      > "Jeźliby kto we mnie nie trwał, precz wyrzucony będzie jako latorośl, i uschnie
      > , i zbiorą ją, i do ognia wrzucą, i zgore"
      >
      Niech spada na drzewo figowe.
      Pięć miliardów ludzi w każdym pokoleniu do ognia.To trzeba kochać ludzi.
      • kociak40 Re: Ludobójstwo 13.08.17, 21:48

"Niech spada na drzewo figowe.
        Pięć miliardów ludzi w każdym pokoleniu do ognia.To trzeba kochać ludzi." - pocoo

Słuszna diagnoza. Takich hochsztaplerów twierdzących, że jest Synem Boga, było przed Jezusem (o ile był) i po, bardzo dużo. W tamtych czasach było to bardzo popularne. Nie wykonywali żadnej pracy użytecznej, byli utrzymywani przez ludzi słuchających ich, chodzili od miasta do miasta i głosili swoje "prawdy". Wtedy nie było pojęcia chorób psychicznych, takich ludzi gadających od rzeczy uważano za natchnionych proroków. Absolut nie może mieć żadnego syna ani córki. To tylko ludzka możliwość przekazywania genów przez czas. Kreatora całego wszechświata nie może to dotyczyć, bo nie musi mieć następcy i ludzkich uczuć okazywania miłości. Nie ma Boga osobowego i tak też twierdzi ks. M. Heller reprezentujący wyższy poziom wiary. Dla mnie jest on pewnym autorytetem gdyż dobrze zna i rozumie Ogólną Teorię Względności, a to jest już coś. Reprezentuje wolną myśl i posiada bardzo duże wykształcenie rzeczywiste. KK bardzo go nie lubi chociaż on kieruje Ośrodkiem Badań Kosmosu przy Watykanie.
    • malg64 Re: Ludobójstwo 13.08.17, 22:40
      Mówiąc słowa: Niech cię pieklo pochłonie , też nie wykazuje się miłości ku człowiekowi , To pewna forma, miej drastyczna Cytat z Ewangeli św. Jana rozdz. XV jest błędnie zinterpretowany.!!!!!!!.
      • kociak40 Re: Ludobójstwo 13.08.17, 23:13

"Cytat z Ewangelii św. Jana rozdz. XV jest błędnie zinterpretowany.!!!!!!!" - malg64

Wiedziałem, że tak odpowiesz tylko nie przewidziałem 7 ! na końcu zdania. To ma podkreślić, że Ty "dobrze" to rozumiesz.
        Świadczy to tylko o twojej bezmyślności. Nie rozumiesz tego, nie ma znaczenia interpretacja, te słowa przytoczone w Ewangelii św. Jana jako słowa wypowiedziane przez Jezusa, posłużyły do zbrodni ludobójstwa milionów ludzi. Przez ~17 wieków były duchowym usprawiedliwieniem w mordowaniu niewinnych ludzi. Jakbyś żyła w tamtych czasach, też podkładała byś drewienka do płonącego stosu z czarownicą, czy heretykiem, bo miała byś nadzieję na nagrodę w drodze do nieba dla siebie. Masz bardzo niski poziom rozumowania, trzeba Ci wszystko dodatkowo wyjaśniać, a Ty tego i tak nie przyjmiesz, bo jesteś już religijnie zaprogramowana.
        Jeżeli była zła interpretacja, to Jezus powinien to dodatkowo wyjaśnić, a nie przyglądać się na to ludobójstwo.
        To rozwój nauki i poziom wykształcenia ludzi położył tamę dla tych morderstw, nie Jezus. On był tylko powodem.
        • malg64 Re: Ludobójstwo 13.08.17, 23:41
          Jestem religijnie zaprogramowana, może z małym zakresem wiedzy ,poniewaz nigdy mnie to nie fascynowało ,ale wiesz nigdy nie staram się żle życzyć ludziom ,a tym bardziej nie krzywdzić .Zadna sila by mnie do tego nie zmusila, nawet religia. .Niektorzy dokonują bezecenstw z imieniem Jezus na ustach , ponieważ Go nienawidza za to, że dał swoim cierpieniem ulgę świtu.Jezus jest duchem i często musi tylko patrzeć i to w cierpieniu!
          • malg64 Re: Ludobójstwo 13.08.17, 23:47
            Cierpienie to siła złego, ktore Bóg niestety dopuszcza!
            • pocoo Re: Ludobójstwo 14.08.17, 08:54
              malg64 napisał(a):

> Cierpienie to siła złego, ktore Bóg niestety dopuszcza!

To nie o Hioba chodzi,chociaż historia Hioba bardzo źle świadczy o bogu.
              Potop,to dzieło boga.Sodoma i Gomora też.
              Izraelici wędrując po pustyni,mordowali napotkane plemiona,zabierali im ziemię,dobytek i dziewice.Wszystko z nakazu boga, a i bóg sam mordował ile wlezie."Pogan" można bezkarnie zabijać.Ten ,który morduje jest cacy.Bóg z piekła nie wylezie za te wszystkie mordy dokonane przez siebie i za ogrom ludzkich tragedii.Jeżeli nie znasz zawartości świętej księgi chrześcijaństwa,to nie zabieraj głosu.
              Że co? Że Szatan? Przeczytaj Biblię a potem dyskutuj.
          • kociak40 Re: Ludobójstwo 14.08.17, 01:43

"Jezus jest duchem i często musi tylko patrzeć i to w cierpieniu!" - malg64

Tak. Masz jakoś wszystko ułożone dla niskiego poziomu religijnego, takiego jaki jest w katechizmie dla dzieci.
            Musi tu być Bóg, diabeł, szatan, czyściec, niebo, piekło, modlitwy, msze, święci, cudowne miejsca, cuda, egzorcyzmy, opętania, różańce, koronki, pielgrzymki i cały pozostały arsenał kultu katolickiego. Tego Cię uczono na lekcjach religii, to przyjęłaś i nie wzniesiesz się wolną myślą wyżej. Już nieodwracalnie zostałaś zaprogramowana. Nic nie można usunąć przez logiczne myślenie, bo to tak jakby szczebel z drabiny usunął. Tak musi pozostać. Mnie tyle to obchodzi co zeszłoroczny śnieg, w co i jak wierzysz. Mam tylko dla siebie satysfakcję, (czytając Twoje posty), że na pierwszym miejscu wybrałem naukę i nie zostanę ględzącym religijnie starym dewotem i nie będę uprzykrzał tym życia członkom rodziny i życia innym ludziom.
            • pocoo Re: Ludobójstwo 14.08.17, 08:58
              kociak40 napisał:
              >Już nieodwracalnie zosta
              > łaś zaprogramowana. Nic nie można usunąć przez logiczne myślenie, bo to tak jak
              > by szczebel z drabiny usunął. Tak musi pozostać.

Chyba niezupełnie.Przecież została "odnowiona" w duchu świętym.
              • kociak40 Re: Ludobójstwo 14.08.17, 14:47

"Chyba niezupełnie.Przecież została "odnowiona" w duchu świętym." - pocoo

Te "odnowy" w duchu świętym powodują lepsze gagi niż pomysły reżyserów komedii filmowych.
                Była swego czasu na tym forum pani (ogromnie nawiedzona), która chciała pełnić rolę guru w sprawach religii dla innych. Robiła doświadczenia z wodą święconą. Te swoje doświadczenia prowadziła w Domu Samotnej Matki na młodych dziewczynach. Nalewała wodę święconą do jednej szklanki, do dwóch innych "zwykłą" i "fokus, pokus, marokus" przestawiała i kazała dziewczynom zgadywać gdzie jest woda święcona. Jak jakaś zgadła, to świadczyło, że diabeł w niej siedzi i na niej odprawiała swoje egzorcyzmy. Był tu nawiedzony facet, który podawał dokładny adres kościoła w Warszawie, z podaniem dnia tygodnia i godziny, że tylko w tym czasie Pan Bóg tam udziela łaski. Widać miał Pan Bóg to w swoim grafiku zarezerwowane. Był też facet, z którym było już bardzo źle z nawiedzeniem. Widać to było po jego wpisach. Nie zachowywał jakby ciągłości swoich myśli, tylko oderwane wstawki robił i w stopce zawsze podpisywał się - "Kocham Cię Boże Ojcze - Twój syn Władek". I wiele innych nawiedzonych po "odnowie" w duchu św. Jakoś poznikali z tego forum. Widać nawiedzenie miało dalszy rozwój. Mamy teraz malg64, która wszystko wie o sprawach niewidzialnych, jest specjalistką od nich. Jakby osobiście to widziała i na własne uszy słyszała, co dzieje się w niebie, piekle, że diabeł drży na widok Boga, itd. ona wszystko wie.
                Takie osoby poprawiają humor lepiej niż komedia filmowa.
                • pocoo Re: Ludobójstwo 14.08.17, 16:14
                  kociak40 napisał:

> Takie osoby poprawiają humor lepiej niż komedia filmowa.
                  >
                  A ja nie wiem,śmiać się,czy płakać? Każdy,kto bierze przykład z okrutnego i sadystycznego boga nazywanego Miłością,jest osobą ześwirowaną,której należy się bać.
                  Na każde wspomnienie "dotyku miłości" tego cholernego boga Jahwe,z moich oczu płyną łzy.Ma bóg pecha.Nigdy mu tego nie wybaczę.Nie mogę darować sobie,że kiedyś pozwoliłam ,aby prano mój mózg.
                • malg64 Re: Ludobójstwo 15.08.17, 10:56
                  dobry humor to podstawa!
                  • malg64 Re: Ludobójstwo 15.08.17, 11:00
                    Zdrowy rozsądek tym bardziej !
                    • pocoo Re: Ludobójstwo 17.08.17, 11:10
                      malg64 napisał(a):

> Zdrowy rozsądek tym bardziej !

Zarówno dobrego humoru jak i zdrowego rozsądku masz deficyt.Podejrzewam,ze nie jesteś w stanie uzupełnić braków.
          • kociak40 Re: Ludobójstwo 14.08.17, 03:46

"Niektórzy dokonują bezeceństw z imieniem Jezus na ustach , ponieważ Go nienawidzą" - malg64

Zatem twierdzisz, że niektórzy tylko po to żyją, żeby innym dokuczyć? Przyznam, że dość ciekawy pogląd.
            • malg64 Re: Ludobójstwo 15.08.17, 11:06
              nigdy wcześniej nie wiedzialam ,iż są ludzie którzy'' karmią''jak to nazywasz dokuczaniem, ja określiłabym to inaczej. Mam znajomą która przestała chodzić do kościola ,ponieważ ludzie z odnowy zawiedli ją , dla mnie jest to towarzystwo wzajemniej adoracji , które należaloby rozgonić na cztery strony świata.!
              • pocoo Re: Ludobójstwo 15.08.17, 20:50
                malg64 napisał(a):
                > ... dla mnie jest to towarzystwo w
                > zajemniej adoracji , które należaloby rozgonić na cztery strony świata.!

A kto ma to zrobić? Bóg wszechmocny jest za słaby? Jeżeli podoba mu się to towarzystwo,to ty jesteś heretyczką.
                • malg64 Re: Ludobójstwo 15.08.17, 21:38
                  Pan Bog nie rychliwy, ale sprawiedliwy , to jak w szwajcarskim banku.I określ się, czy jestem mitomanką, heretyczką czy nawiedzoną?
                  • pocoo Re: Ludobójstwo 16.08.17, 08:59
                    malg64 napisał(a):

> Pan Bog nie rychliwy, ale sprawiedliwy , to jak w szwajcarskim banku.

Bóg i szwajcarski bank? Fajne porównanie wszechmocnego.

>I określ się, czy jestem mitomanką, heretyczką czy nawiedzoną?

Jedno,drugie,trzecie ...i jeszcze....i jeszcze...
                    Jeżeli tego u siebie nie widzisz,to jest chore.
              • kociak40 Re: Ludobójstwo 15.08.17, 20:50

"dla mnie jest to towarzystwo wzajemnej adoracji , które należałoby rozgonić na cztery strony świata!" - malg64

Tak ty uważasz ale inni może chcą takiej wzajemnej adoracji. Możesz nie chodzić, inni chcą chodzić. Stale "klepiesz" o wolności, a chcesz ją innym odbierać i ich rozganiać. Nikt ciebie do tego nie upoważnił. Swoje "odczucia" zachowaj dla siebie i nie steruj innymi.
                • malg64 Re: Ludobójstwo 15.08.17, 21:26
                  Moje zdanie nie jest odosobnione , to co tam się wyprawia to dopiero ludobójstwo , ale ludzie zaczynaja, sie ostrzegać tylko szkoda, że dla niektórych zbyt póżno, ale jak to ktoś rzekl :Lepiej pożno niż wcale!Oni zapewne będa istnieli , ale moga niec problem z naiwnymi, którzy będą chcieli sie odnowic , Przed sektami trzeba ostrzegac naiwnych!
                • malg64 Re: Ludobójstwo 15.08.17, 21:49
                  Bedę sterowała ,ile będę chciala , ponieważ mam do tego prawo a nawet obowiązek. Niektórzy moga mi za to nawet podziękowac.Walka między dobrem a złem jest, byla i będzie ! Dopóki chce nam się chcieć!I nie potrzeba tytułów, orderów i odznaczeń.M,owi się ,że dobro zawsze wygrywa , mam nadzieję ze to prawda.
                  • mocz.piwosza Re: Ludobójstwo 15.08.17, 22:24
                    malg64 napisał(a):

> Bedę sterowała ,ile będę chciala , ponieważ mam do tego prawo a nawet obowiązek
                    > . Niektórzy moga mi za to nawet podziękowac.Walka między dobrem a złem jest, by
                    > la i będzie ! Dopóki chce nam się chcieć!I nie potrzeba tytułów, orderów i odzn
                    > aczeń.M,owi się ,że dobro zawsze wygrywa , mam nadzieję ze to prawda.

to nie jest walka dobra ze złem, nie do dodawaj do tego pierwiastka mistycznego i jakiegoś poważnego, po prostu ostrzegasz przed głupotą i naiwnością, reszta o której piszesz to dadatek
                    • malg64 Re: Ludobójstwo 15.08.17, 23:09
                      Tam, gdzie w sposób podstępny uzaleznia sie ludzi , manipuluje nimi wykorzystując swój autorytet i głupotę ludzką to największa ściema jaka znam . Wątek mistyczny jest w 100 %. Odnawianie w duchu to mistyka, ale jesli dochodzi krzywda ludzka, to walka być musi, by nie znależli nastepnych naiwnych .A obiecanki macanki niech pozostawią sobie w pakiecie!A ksiądz który to prowadzi , będzie m€sial zrobic sobie wolne od odnawiania w duchu naiwniaków!
                      • kociak40 Re: Ludobójstwo 15.08.17, 23:45
                        Trzeba też ostrzegać przed samą religią. To największa głupota w jaką można popaść. Po to człowiek ma rozum, żeby nie wierzył bezkrytycznie. Przez religię zawsze będą rzesze dewotów, nawiedzonych, sekciarzy i chorych psychicznie. Tylko dzięki Bogu można być ateistą i nie popadać w głupotę.
                      • pocoo Re: Ludobójstwo 16.08.17, 08:55
                        malg64 napisał(a):

> Tam, gdzie w sposób podstępny uzaleznia sie ludzi , manipuluje nimi ...

W wielu przypadkach mijasz się z prawdą.Kręcisz i pieprzysz jak potłuczona.
                        Używasz w swoich wypowiedziach moich zwrotów.
                        Podważasz moją wiarygodność,gdyż czasami zarzucają mi pisanie pod innymi nickami,a ja mam tylko jeden od początku i wystarczy mi.Jesteś zbyt głupia,aby mi dorównać.
                        Spadaj i zmień nick.
                        I tak ciebie znajdę.
                        • malg64 Re: Ludobójstwo 16.08.17, 20:34
                          Póki co, nie mam zamiaru spadac, i dlatego nie musisz mnie szukać!nie mam zamiaru komukolwiek dorównywać ,ale jak mnie przez pewien czas nie będzie,to za bardzo nie tęsknij.!Mój nick jest spoko najlepszy , jedyny i bez zmian.
                          • kociak40 Re: Ludobójstwo 16.08.17, 21:23

"Póki co, nie mam zamiaru spadać" - malg64

Do tej pory, "otworzyłaś" 10 swoich tematów ale dokładnie nie wiadomo o co Ci chodzi. Piszesz zbyt ogólnikowo. Miej świadomość, że piszesz na największym forum z tematu Religia - "Kościół, religia" w portalu Gazeta.pl. Forum to ma najwięcej wpisów - prawie 84 tysiące i jest na pierwszym miejscu. Drugie miejsce ma - "Człowiek, Etyka, Społeczeństwo" - ~ 43 tysięcy wpisów. To zobowiązuje. Pisz bardziej składnie i w sposób bardziej przemyślany. Jako tymczasowy administrator tego największego forum muszę dbać o jego poziom. Nie chcę tu na forum osobistych utarczek z innymi uczestnikami, nie chcę też opisów typu "pani powiedziała innej pani". Opisuj własne przemyślenia do spraw religijnych, własne poglądy w temacie religijnym, tylko nie chaotycznie, a bardziej składnie. To tyle.
                            • malg64 Re: Ludobójstwo 17.08.17, 08:31
                              Dziwią mnie Twoje uwagi , poniewaz jakiś czas temu pisałeś do mnie słowa trochę inne . Mówiłeś ,że jestem jak ikebana dobrze ułożona, teraz temu jakby zaprzeczasz. Czytałam wpisy na forum z przeszłości i wydaje mi się , iż nic bardzo nie stosownego nie piszę.Uważam ,że tematy moje związane są z wiarą. Każdy ma prawo pisać jak to odczuwa i widzi!
                              • pocoo Re: Ludobójstwo 17.08.17, 11:07
                                malg64 napisał(a):

> Mówiłeś ,że jestem jak ikebana dobrze ułożona, teraz temu jakby zaprzeczasz.

Ktoś zapomniał ciebie podlać.Wiesz jak teraz wyglądasz?

>Czytałam wpisy na forum Każdy ma prawo pisać jak to odczuwa i widzi!

Oczywiście,ale....
                                Przymiotnik odpowiada na pytania :jaki? jaka?jakie? Dlatego też ,jeżeli piszesz przymiotnik z NIE,TO PISZ GO ŁĄCZNIE ,popełnisz mniej błędów.Może innym to nie przeszkadza . Mnie drażni.
                              • kociak40 Re: Ludobójstwo 17.08.17, 21:45

"Dziwią mnie Twoje uwagi , ponieważ jakiś czas temu pisałeś do mnie słowa trochę inne." - malg4

Nie zrozumiałaś mnie. Mnie chodzi aby zrozumieć konkrety z twojej "misji" walki z "Odnową w duchu św." Co konkretnie jest w tym złego? Zapewne takie "Odnowy" są nakazane przez biskupów odgórnie i odbywają się w większości kościołów w Polsce. Duchowieństwo stanowi jakby oddzielną kastę i jej rolą jest osiąganie jak największych dochodów materialnych dla siebie. Żerują na głupocie ludzkiej i chcą jak najbardziej "przywiązać" ludzi do swoich ceremoniałów, które oni oferują, nie do Boga, ale do siebie.
                                Są to wypominki za zmarłych, msze za dusze w czyśćcu, różnego rodzaju msze, nabożeństwa, grupowe modlitwy i wszystko to, ażeby ludzie jak najczęściej chodzili do kościoła i dawali datki na tacę. To jest dla nich najważniejsze - mamona zapewniająca dostatnie życie ziemskie bez pracy użytecznej. Ksiądz chodząc z tacą nie mówi za datek -"dziękuję" (a tak powinien, bo to dla niego pieniądze) ale "Bóg zapłać" aby oddziaływać na podświadomość, że daliśmy pieniądze dla Boga, że Bóg się nam odwdzięczy, nie ksiądz. Te pieniądze, które ogłupiali ludzie dają im, mogły by być spożytkowane dla własnego lub dobra innych ludzi. Tu podam taki przykład, którego byłem świadkiem. Było to na cmentarzu w Warszawie dzień przed świętem zmarłych. Przy wystawionym do alejki biurku siedział spasiony ksiądz i przyjmował datki na wypominki zmarłych. Młoda kobieta, z wyglądu po ubraniu raczej biedna, mająca na ręku małe dziecko i drugie małe prowadziła za rączkę, podeszła do księdza i wręczyła mu 50 zł. Zamiast kupić coś dzieciom, jakieś owoce, zabawkę lub nawet sobie, to "wsadziła" w opasłą d..ę księdzu oszustowi. Wypominki za zmarłych są bzdurą wymyśloną przez kler. Jeżeli wierzący wierzy w pomoc modlitwy dla zmarłego, może sam się w tej intencji pomodlić, a nie dawać się oszukiwać złodziejowi w sutannie. Wracając do wątku. Zdziwiła mnie twoja informacja jaką podałaś, że jakaś pani po "Odnowie w duchu św." przestała chodzić do kościoła. To dobry efekt, widać zmądrzała ale przeciwny do zamiarów kleru. To mnie zdziwiło i nie rozumiem twoich obiekcji do tego "odnowienia".
                                Obecnie coraz mniej ludzi chodzi do kościoła, jest coraz mniej ślubów kościelnych, coraz więcej dzieci chodzi na etykę, a nie na religię i jest to dowód, że ludzie mądrzeją (przynajmniej niektórzy). Stale podkreślasz, że Bóg decyduje o wszystkim, a więc dzięki Bogu będzie coraz więcej ateistów czyli są oni w większym uznaniu przez Boga niż bluźniercy korzystający z ceremoniałów kościelnych, wymyślanych przez kler. Dewocja, nawiedzenie, nadmierne rozmodlenie itd. pomniejsza tylko wymiar Boga, robi z Niego bożka łasego na na pochwały dla siebie itd.
                                • malg64 Re: Ludobójstwo 17.08.17, 22:16
                                  Dla mnie'' Odnowa w duchu św. ''to wspólnota o działalnosci nie zgodnej z prawem Boga i prawem ludzi .Swiadomość i wolność wyboru na odnowie prawie nie istnieje.A człowiek prowadzący, nie jest tym za kogo się podaje. Wiele ludzi ostrzega się nawzajem ,że to układ sekciarski , a ja jestem pewna że to żadne dobro .
                                  • kociak40 Re: Ludobójstwo 17.08.17, 22:42

To twoje odczucie ale podaj jakiś konkret, że wspólnota nie jest zgodna z "prawem Boga"?
                                    Te "prawo" na jakie się powołujesz, też jest tylko twoim wymysłem.
                                    • malg64 Re: Ludobójstwo 18.08.17, 20:53
                                      Podawałam wiele razy, i powiem raz jeszcze niebepieczne zabawy w duchu to system wystawiawia kogoś do niezwykle niebezpiecznej walki duchowej,której rezultatem może być wielka przegrana, niejeden przegrał walkę z kretesem,to skutki działalnosci zła, to wielka pułapka na wolność i szczęście człowieka . Bóg dopuścil , czlowiek skrzywdził a zły się cieszy !. Ale jest nadzieją i to wszystko! Musi być walka i pomoc innym!. Wspólnota ma korzenie zielonoświatkowe i to wystarczająca odpowiedż!To, ze odnowy odbieraja ludzi KK i tworzą własne sysytemy wiary, gdzie zaniechany jest kult maryjny to jest przeciw Bogu i zbawieni człowieka ! Tak twieardzą Ci, którzy się na tym znają!
                                      • malg64 Re: Ludobójstwo 18.08.17, 21:06
                                        Zycie ludzkie to walka o wybawienie ,a odnowa i prowadzaący guru na czele,który podobno jest księdzem to WIELKI zamach na plan Boży . Prawda którą ujrzałam początkowo poraziła mnie, duch ludzki zadziałal w myśl mądrego przysłowia : co nie zabije , to wzmocni!Nie żyjemy wyłącznie tu i teraz, a niektórzy starają sie nam wmówić ,że tak jest.Swiat nauki, który jest niezbędny do rozwoju cywilizacj,i nigdy nie dorówna światu duchowemu i nigdy niektóre sprawy nadprzyrodzone nie zostaną wutłumaczone naukowo.A dlaczego ? Bo Bog rządzi się swoimi prawami i MUSI mieć swoje tajemnice często ukryte przed moznym tego swiata!
                                      • kociak40 Re: Ludobójstwo 18.08.17, 22:22

"gdzie zaniechany jest kult maryjny to jest przeciw Bogu i zbawienia człowieka ! Tak twieardzą Ci, którzy się na tym znają!" - malg64

Przeciwnie, zachęcanie do kultu maryjnego jest przeciw Bogu. Ci, na których się powołujesz, nie znają Biblii. Nie wolno uprawiać kultu religijnego do żadnych figur i obrazów, do żadnych "świętych", ustanawianych przez Kościół, do żadnych modlitw kierowanych do kogo innego oprócz samego Boga.
                                        Tak wyraźnie jest podane w ST i Ewangeliach. Nie stosowanie się do tego jest herezją i bluźnierstwem. Jak z tego wynika, co tu wypisujesz, ględzisz o religii nie znając Biblii i Ewangelii.
                                      • kociak40 Re: Ludobójstwo 18.08.17, 22:30

"powiem raz jeszcze niebezpieczne zabawy w duchu" - malg64

Chodzi ci o "Odnowę w duchu św."? Nie twoja to sprawa, sam "duch św." niech się o to martwi, nie masz upoważnienia aby robić to za Niego i przeprowadzać swoje oceny.
                                        • malg64 Re: Ludobójstwo 19.08.17, 09:30
                                          Mam prawo, a nawet obowiązek mówić ludziom prawdę którą przeżylam i znam z życia. Ale wiem ,iż jest to trudna sprawa do zrozumienia. Duch święty działa , ale jest coś jeszczę!Swiadomość może dać wolność,!
                                          • pocoo Re: Ludobójstwo 19.08.17, 11:20
                                            malg64 napisał(a):

> Mam prawo...

Masz.

> Ale wiem ,iż jest to trudna sprawa do zrozumienia.

Na pewno.Ja również pisałam o czymś trudnym do zrozumienia.

>Duch święty działa , ale jest coś jeszczę!Swiadomość może dać wolność,!

Każde stworzenie ,a nawet rzecz emitują energię.Większą,mniejszą,ale zawsze.
                                            Jest to natura ,budowa ,predyspozycje,zdolności itd.Nie może mieć to nic wspólnego z wymyślonym bogiem takim,lub siakim w zależności od Strony Świata,a tym bardziej z duchem świętym ,aniołami ,demonami i cholera wie czym.Właściwie,od czego jest fantazja?
                                            Gdybyś napisała ,że ....i nie łączyła tego z wymyślonymi postaciami,to byłabyś bardziej wiarygodna.Nie wiem,kto aż tak bardzo robi ciebie w jajo.Duch święty?

• kociak40 Re: Ludobójstwo 19.08.17, 15:51

"Ale wiem ,iż jest to trudna sprawa do zrozumienia. Duch święty działa" - malg64

Fakt, trudno zrozumieć potrzebę "odnowy w duchu św." i na czym to polega. Masz obowiązek (tak piszesz) mówić ludziom prawdę. Po kolei. Jesteś bardzo wierzącą religijnie osobą. Poczułaś, że jesteś "nieodnowioną w duchu św." i zapragnęłaś się "odnowić". Domyślam się, że w celu pogłębienia swojej wiary i ułatwienia drogi do nieba. Przy kościele działa jakaś wspólnota reklamująca się, że "odnawia w duchu św.". Tej wspólnocie przewodniczy ksiądz jeżdżący na Harleyu. To dla mnie ważna informacja.
                                            Jeżeli ksiądz ma fundusze na taki motocykl, na taki zbytek dla siebie, znaczy to, że może osiągać duże zyski z tej "odnowy", a to jest jego celem. Dobrze pełni swoją rolę dla siebie, jest "odnowiony". Zgłosiłaś się do tej wspólnoty licząc, że "odnowią cię w duchu św.". Zaczęłaś się "odnawiać" i po pewnym czasie, znając życie (tak piszesz), zrozumiałaś, że "odnowiłaś się ale nie do tego ducha św." do jakiego chciałaś. Nie dość, że cię nie "odnowili", to jeszcze zaszkodzili i wprowadzili na drogę utrudnioną do nieba. Miało być łatwiej, zrobiło się trudniej. To spowodowało u ciebie ogromny stres i jednocześnie złość, chcesz teraz rozpędzić tą wspólnotę razem z tym księdzem jeżdżącym na Harleyu.
                                            Dobrze rozumuję? Ty sama wiesz najlepiej do jakiego ducha św. chcesz się odnawiać więc spróbuj "odnowić" się sama, indywidualnie, a nie grupowo. Twoja świadomość, że odnowiłaś się do tego ducha św. do jakiego zamierzałaś da ci wolność i zadowolenie. Wspólnotę zostaw w spokoju, niech się dalej "odnawiają do nieprawidłowego duch św.", będziesz miała większy luz w niebie. Nie spotkasz tam tego księdza na Harleyu. Będziesz kiedyś w niebie i nie będzie tam nikogo z tej wspólnoty, co cię tak oszukali. Jest tylko jeden problem - czy w tym przyszłym niebie promują głupich, czy raczej mądrych?
                                            • malg64 Re: Ludobójstwo 19.08.17, 21:43
                                              Wspolnota ''Jordan'' i stylowy ksiądz będą ,mieli trudny orzech do zgryzienia , ponieważ nie szybko znajdą głupiego i naiwnego do ''odnowienia''!Wielu świętch za życia bylo powszechnie uważanych za psychicznych , obłakanych i nie spełna rozumu.Może niebo jest właśnie dla takich ludzi.?!Ten nieprawidłowy duch raczej nie swięty to ....! I nikt nie chce mieć z nim do czynienia . Porz,adni ludzie zostają podstępnie wkręceni prze stylowych ksieży na Harleyah!Ale wszystko do czasu!
                                              • kociak40 Re: Ludobójstwo 19.08.17, 23:21

"Porządni ludzie zostają podstępnie wkręceni przez stylowych księży na Harleyah! - malg64

Nie tylko przez księży na Harleyah, przez wszystkich księży bez wyjątków. Ich rolą jest nie służyć Bogu ale w imieniu Boga wyłudzać od porządnych ludzi pieniądze dla siebie. Stąd u nich piękne pałace dla biskupów, piękne plebanie dla księży, piękne samochody i motocykle itd. To wszystko mają ze swoich ceremoniałów, które wymyślili dla ciemniaków. Nie popierają nauki tylko popierają dewocję i ogłupianie. Czym ludzie więcej tracą czasu na ich ceremoniały, tym mają więcej dóbr materialnych.
                                      • pocoo Re: Ludobójstwo 19.08.17, 07:51
                                        malg64 napisał(a):

>...to skutki działalnosci zła, to wielka pułapka na wolność i szczęście człowieka . Bóg dopuścil
                                        > , czlowiek skrzywdził a zły się cieszy !. Ale jest nadzieją i to wszystko! Mu
                                        > si być walka i pomoc innym!. Wspólnota ma korzenie zielonoświatkowe i to wyst
                                        > arczająca odpowiedż!

Masz rację .Kościół zielonoświątkowy robił niezłe interesy w Afryce z handlarzami kończynami albinosów.Kiedy zaczęli dobierać się Kościołowi wypełnionemu duchem świętym i forsą splamioną krwią niewinnych do dupy,to żadnej walki nie było Sami spieprzali ,aż się za nimi kurzylo .
                                  • pocoo Re: Ludobójstwo 18.08.17, 07:28
                                    malg64 napisał(a):

> Dla mnie ....nie zgodnej z prawem

Pisałam, a ty swoje.
                                    Jakiej?
                                    NIEZGODNEJ.

• pocoo Re: Ludobójstwo 17.08.17, 07:48
                            malg64 napisał(a):

> Póki co, nie mam zamiaru spadac,

Jesteś jak "miesięcznica z Jarkiem".

>...ale jak mnie przez pewien czas nie będzie,to za bardzo nie tęsknij.

Już wyję jak "potępieniec w niebie".
                            • mocz.piwosza Re: Ludobójstwo 17.08.17, 07:48
                              pocoo napisała:

> malg64 napisał(a):
                              >
                              > > Póki co, nie mam zamiaru spadac,
                              >
                              > Jesteś jak "miesięcznica z Jarkiem".

pojechałaś smile
      • pocoo Re: Ludobójstwo 14.08.17, 16:19
        malg64 napisał(a):

> Mówiąc słowa: Niech cię pieklo pochłonie , też nie wykazuje się miłości ku czło
        > wiekowi ...

Mozna powiedzieć,niech cię szlag trafi,grom z jasnego nieba"...Wszystko to jest "kija" warte.Jak ktoś wrzeszczy " zabiję cię suko",to co? Zabije ją? Za godzinę będą się pieprzyć.
    • mocz.piwosza Re: Ludobójstwo 17.08.17, 07:50
      kociak40 napisał:

>
      > Kościół popełnił i przewodził ludobójstwu ogromnej liczby niewinnych ludzi.

No i proszę Pana należy dorzucić do tego, miliony zmarnowanych plemników smile co wg. KK też jest mordem!
      • pocoo Re: Ludobójstwo 17.08.17, 10:55
        mocz.piwosza napisał:
        o i proszę Pana należy dorzucić do tego, miliony zmarnowanych plemników smile co
        > wg. KK też jest mordem!

Według boga jest niewybaczalne i grozi śmiercią.Dla przykładu bóg zabił Onana za to,że nie chciał zapłodnić bratowej wdowy i wylewał nasienie na ziemię.Drżyjcie faceci...Albo NIE.
    • rafiner Re: Ludobójstwo 13.09.17, 12:21
      Według serwisu BBC News w ciągu zaledwie kilku miesięcy zamordowanych zostało około 800 000 Tutsi, a także umiarkowanych Hutu. Pewien badacz ocenia, że w tym masowym mordzie uczestniczyło jakieś 200?000 ludzi. W swym pierwszym liście do Koryntian apostoł Paweł napisał: „Nie otrzymaliśmy ducha świata, lecz ducha, który jest od Boga, abyśmy znali to, co zostało nam życzliwie dane przez Boga” (1 Kor. 2:12). Takiego właśnie ducha przejawiają Świadkowie Jehowy w Afryce, czym odróżniają się od otaczającego ich samolubnego i niespokojnego świata. Neutralność, bezstronność i miłość okazywana przez Świadków Jehowy przyciąga ludzi do Słowa i organizacji Jehowy. Pewien brat z Zairu pisze na ten temat: „We wsi Monigi, leżącej na przedmieściach Gomy, Hutu i Tutsi już nie chodzą do kościołów chrześcijaństwa, by członkowie drugiego plemienia nie napadli ich podczas nabożeństwa. Większość uchodźców wróciła do Ruandy, a pozostali mieszkańcy dwóch sąsiednich wiosek wiedzą, że jedynym miejscem, gdzie Hutu i Tutsi spokojnie ze sobą przebywają, jest Sala Królestwa Świadków Jehowy. Toteż wielu prosi o studium biblijne”. Ponieważ Świadkowie Jehowy żyją niemal w każdym zakątku świata, to w razie zatargu między jakimiś nacjami mogą się nagle znaleźć po dwóch stronach konfliktu. Ale nawet w takiej sytuacji dokładają wszelkich starań, żeby przejawiać miłość, stanowiącą wspomniany znak rozpoznawczy. Na przykład kiedy w roku 1994 w Rwandzie wybuchł konflikt między Hutu a Tutsi, Świadkowie z obu plemion zachowali całkowitą neutralność. Wzajemnie udzielali sobie schronienia, często z narażeniem własnego życia. Gdy dwaj Świadkowie z plemienia Hutu, którzy ukryli swoich braci z plemienia Tutsi, zostali złapani przez Interahamwe (bojówkarzy Hutu), usłyszeli: „Ratowaliście Tutsi — musicie umrzeć”. Obaj zostali zamordowani (Jana 15:13). Jak myślisz: Czy postawa Świadków Jehowy harmonizuje z wypowiedzią Jezusa o ofiarnej miłości? Kto dziś trzyma się tego wzorca: Na temat chrześcijańskiej neutralności w dziele New Catholic Encyclopedia powiedziano: „Odmowa służby wojskowej ze względu na sumienie jest moralnie nieuzasadniona”. Szwajcarska gazeta Reformierte Presse podała, że według raportu African Rights — organizacji zajmującej się obroną praw człowieka — w ruandyjskiej rzezi w roku 1994 uczestniczyły wszystkie kościoły „z wyjątkiem Świadków Jehowy”.
      • pocoo Re: Ludobójstwo 13.09.17, 23:41
        rafiner napisał:

> Według serwisu BBC News w ciągu zaledwie kilku miesięcy zamordowanych zostało o
        > koło 800 000 Tutsi, a także umiarkowanych Hutu.

Nic na tym świecie nie dzieje się bez woli boga Jehowy.Bóg Jehowa widział tę rzeź i wiesz, gdzie ją miał?
      • kociak40 Re: Ludobójstwo 14.09.17, 22:20
        Do rafiner

Lepiej napisz kiedy ten zapowiadany stale przez ŚJ Armagedon będzie? Jak długo można czekać na walizkach?
        Zapewne dobrze znasz Ewangelie i tam w Ewangelii św. Marka jest napisane, cytuję:

"W owe dni, po tym ucisku, słońce się zaćmi i księżyc nie da swego blasku. Gwiazdy będą padać z nieba i moce na niebie zostaną wstrząśnięte. Wówczas ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego w obłokach z wielką mocą i chwałą ...( jest jeszcze o aniołach itd.)
        Zaprawdę powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie. Niebo i ziemia przeminą, ale słowa moje nie przeminą".

Tyle już minęło pokoleń, minęło już prawie 2000 lat i nic się takiego nie zrobiło. Jak tłumaczą to ŚJ?
        • dunajec1 Re: Ludobójstwo 15.09.17, 00:51
          Tego nie wytlumacza bo to co jest przeciw nim nie czytaja, a wiec jak maja tlumaczyc?
        • rafiner Re: Ludobójstwo 17.09.17, 12:20
          „To pokolenie” w proroctwach Chrystusa. Kiedy w proroctwach biblijnych jest mowa o „tym pokoleniu”, przy ustalaniu znaczenia tego terminu trzeba uwzględniać kontekst. Potępiwszy przywódców religijnych, Jezus Chrystus na koniec oznajmił: „Zaprawdę wam mówię: Wszystko to przyjdzie na to pokolenie”. Historia potwierdza, że zgodnie z tą przepowiednią ok. 37 lat później (w 70 n.e.) — właśnie za tego pokolenia — Jerozolimę rzeczywiście dosięgła zagłada (Mt 23:36).
          Tego samego dnia Jezus jeszcze raz użył podobnych słów, gdy rzekł: „Zaprawdę wam mówię, że to pokolenie na pewno nie przeminie, dopóki się to wszystko nie stanie” (Mt 24:34). Odpowiadał właśnie na pytanie dotyczące zburzenia Jerozolimy i tamtejszej świątyni, jak również znaku jego obecności oraz zakończenia systemu rzeczy. Słowa „to pokolenie” musiały się więc odnosić do ludzi żyjących w okresie poprzedzającym r. 70. Jednakże Jezus używał terminu „pokolenie” także w odniesieniu do ludzi, których życie miało się wiązać z wydarzeniami zapowiedzianymi na czas jego obecności (Mt 24).
          Ludzie żyjący w okresie od r. 1914 są świadkami wielu przerażających nieszczęść występujących w tym samym czasie i w ogromnym nasileniu; są to wojny na skalę międzynarodową, wielkie trzęsienia ziemi, straszliwe zarazy, dotkliwe klęski głodu, prześladowanie chrześcijan oraz inne wydarzenia przepowiedziane przez Jezusa, a zapisane w 24 rozdz. Mateusza, 13 rozdz. Marka i 21 rozdz. Łukasza.
          • pocoo Re: Ludobójstwo 17.09.17, 15:52
            rafiner napisał:

> „To pokolenie” w proroctwach Chrystusa.

Chyba mi ciebie żal.

> Ludzie żyjący w okresie od r. 1914 są świadkami wielu przerażających nieszczęść
            > występujących w tym samym czasie i w ogromnym nasileniu; są to wojny na skalę
            > międzynarodową, wielkie trzęsienia ziemi, straszliwe zarazy, dotkliwe klęski gł
            > odu, prześladowanie chrześcijan oraz inne wydarzenia przepowiedziane przez Jezu
            > sa, a zapisane w 24 rozdz. Mateusza, 13 rozdz. Marka i 21 rozdz. Łukasza.

Poczytaj historię świata a zobaczysz, że teraz żyjemy w przedsionku raju.
            Wiesz, kiedy były najgorsze głody i mory?
            A wiesz, dlaczego ziemia drży?
            A wiesz czym były Legiony Rzymskie i jak daleko sięgało Rzymskie Imperium?
            Pieprz farmazony, które ci wciśnięto pod czaszkę.
            • rafiner Re: Ludobójstwo 18.09.17, 11:18
              <Poczytaj historię świata a zobaczysz, że teraz żyjemy w przedsionku raju.>cryingKaznodziei 12:11, 12) Słowa mędrców są jak ościenie, a do wbitych gwoździ podobni są ci, którzy się zajmują zbiorami wypowiedzi; dał je jeden pasterz. 12 Jeśli chodzi o cokolwiek oprócz nich, mój synu, usłuchaj przestrogi: Sporządzaniu wielu ksiąg nie ma końca, a nadmierne oddawanie się im męczy ciało.
              Jezus przywraca raj na ziemi. (1 Kor. 15:24-28) Następnie — koniec, gdy przekaże królestwo swemu Bogu i Ojcu, obróciwszy wniwecz wszelki rząd oraz wszelką władzę i moc. 25 Bo on musi królować, aż Bóg położy wszystkich nieprzyjaciół pod jego stopy. 26 Jako ostatni nieprzyjaciel ma zostać unicestwiona śmierć. 27 Albowiem Bóg „podporządkował wszystko pod jego stopy”. Ale gdy mówi, iż ‛wszystko zostało podporządkowane’, jest oczywiste, że z wyjątkiem tego, który mu wszystko podporządkował. 28 A gdy już wszystko będzie mu podporządkowane, wtedy również sam Syn podporządkuje się temu, który mu wszystko podporządkował, tak by Bóg był wszystkim dla każdego.
          • kociak40 Re: Ludobójstwo 17.09.17, 19:20

"Ludzie żyjący w okresie od r. 1914 są świadkami wielu przerażających nieszczęść występujących w tym samym czasie" - rafiner

Od tej daty mija już 103 lata, a Armagedonu nie ma. Wierząc w ten zapowiadany przez ŚJ Armagedon można wyjść tylko na durnia.
            • rafiner Re: Ludobójstwo 18.09.17, 11:10
              (Habakuka 2:3) Wizja ta bowiem jest jeszcze na czas wyznaczony i dysząc, śpieszy ku końcowi, i nie skłamie. Nawet gdyby się odwlekała, wciąż jej wyczekuj; bo sprawdzi się niezawodnie. Nie opóźni się. „Dlatego baczcie, żeby nie przyszło na was to, co jest powiedziane u Proroków: ‚Zobaczcie to, wy, okazujący pogardę, i zdumiewajcie się tym, i przepadnijcie, ponieważ ja dokonuję dzieła za dni waszych — dzieła, w które wcale nie uwierzycie, nawet jeśli ktoś wam o nim szczegółowo opowie’” (Dzieje 13:40, 41; Hab. 1:5, LXX). Niewierni Żydzi nie zważali na słowa Pawła, tak jak nie uwierzyli Jezusowi, kiedy zapowiadał zburzenie Jerozolimy; musieli ponieść skutki swej niewiary, gdy w roku 70 n.e. wojska rzymskie spustoszyły to miasto (Łuk. 19:41-44).
              Gdy przyswoisz sobie taki sposób myślenia, stracisz uznanie w oczach Jehowy. Jeśli z naszego niedoskonałego punktu widzenia dzień ten się odwleka, nie zapominajmy, że Jehowa nie jest powolny. Jego dzień nadejdzie dokładnie w wyznaczonym czasie, o godzinie, której ludzie się nie domyślają (Marka 13:33; 2 Piotra 3:9, 10).
              • kociak40 Re: Ludobójstwo 18.09.17, 13:04
                "Wizja ta bowiem jest jeszcze na czas wyznaczony i dysząc, śpieszy ku końcowi, i nie skłamie. Nawet gdyby się odwlekała, wciąż jej wyczekuj; bo sprawdzi się niezawodnie. Nie opóźni się."- rafiner

Jezus zapowiedział, że - "nie minie to pokolenie" jak przyjdzie powtórnie, a minęło już ponad 2000 lat i nic się nie stało. Po co sobie tym głowę zawracać. Ja jestem "zabezpieczony", przez kilka lat dostawałem pisemka od ŚJ i mam jeszcze kilka na okazję tego Armagedonu. Jakby się zaczął to wyjdę trzymając je okładkami do góry w obu rękach i może ocaleje. Udam, że jestem ŚJ, i tym zmylę tego co będzie tym ognistym mieczem naparzał. Może się uda.
                • pocoo Re: Ludobójstwo 18.09.17, 14:26
                  kociak40 napisał:

>Ja
                  > jestem "zabezpieczony", przez kilka lat dostawałem pisemka od ŚJ i mam jeszcze
                  > kilka na okazję tego Armagedonu. Jakby się zaczął to wyjdę trzymając je okładk
                  > ami do góry w obu rękach i może ocaleje. Udam, że jestem ŚJ, i tym zmylę tego c
                  > o będzie tym ognistym mieczem naparzał. Może się uda.
                  >
                  No to może ja też się zabezpieczę.
                  Jak uczy Pismo Święte, te anioły ogniste niosące śmierć, są głupie i niekumate.Można je oszukać, a że Polak potrafi...
                  W Egipcie ,Izraelici zabezpieczyli się przed śmiercią pierworodnego malując na drzwiach znak krwią baranka.Skąd ten posłaniec boga miałby wiedzieć , kto i gdzie mieszka?
                  Po wypędzeniu z raju Adama i Ewy, bram raju pilnowali zmaterializowani aniołowie z ognistymi mieczami.Poza rajem była pustynia?Szatan mógł sobie wchodzić do raju pod jaką postacią chciał,jeść owoce z drzewa żywota i być nieśmiertelnym.Z tymi owocami to też przewałka,W raju Adam i Ewa jedli owoce z drzewa żywota,ale widać , że działanie tych owoców było krótkotrwałe.Won i ni ma.
                  • rafiner Re: Ludobójstwo 20.09.17, 10:44
                    (Hioba 34:22) Nie ma ciemności ani głębokiego cienia, by mogli się tam ukryć krzywdziciele.
                    • pocoo Re: Ludobójstwo 20.09.17, 12:11
                      rafiner napisał:

> (Hioba 34:22) Nie ma ciemności ani głębokiego cienia, by mogli się tam ukryć kr
                      > zywdziciele.
                      Którzy krzywdziciele? Krzywdziciele kogo? Czego?
                      Jestem pewna, że bóg Jehowa nie stworzył tak dobrego człowieka jak ja , chociaż wiedział dokładnie czym jest dobro i zło.Ba, nawet anioły były głupie i durne.Skąd się wzięło zło, skoro było tylko dobro? Wolna wola ,to prawo wyboru.Co można było wybrać jeżeli było tylko dobro? Zło? Paranoja jest twoja.
                      • rafiner Re: Ludobójstwo 21.09.17, 09:51
                        (Kaznodziei 7:29) Oto stwierdziłem tylko to, że prawdziwy Bóg uczynił ludzi prostolinijnymi, lecz oni sami obmyślili wiele planów”. W pewnym przekładzie tak sparafrazowano ten werset: „Bóg stworzył nas zupełnie uczciwymi, ale teraz mamy spaczone umysły” (Contemporary English Version). Zamiast trzymać się prawych mierników Bożych, kobiety i mężczyźni wolą postępować według własnych planów, pomysłów i metod, choć niestety ponoszą przy tym szkodę
                        • pocoo Re: Ludobójstwo 21.09.17, 18:31
                          rafiner napisał:
                          > „Bóg stworzył nas zupełnie uczciwymi, ale teraz mamy
                          > spaczone umysły"...

W myśl zasady, że "kogo bóg Jehowa miłuje , tego karze".Za co? A za jajco. Tak z miłości częstuje rakiem , lub zabija dziecko. Mąż żonie z miłości wybija zęby.Tak po bożemu, Kain zabił Abla, a Adam zapładniał córki.
                          • rafiner Re: Ludobójstwo 21.09.17, 19:14
                            Czy Bóg zsyła na nas cierpienia? Biblijna odpowiedź
                            Biblia zdecydowanie temu przeczy. Kiedy Bóg stwarzał ludzi, absolutnie nie chciał, żeby cierpieli. Jednak Adam i Ewa zbuntowali się przeciw Jego władzy — postanowili sami decydować, co jest dobre, a co złe. W rezultacie ściągnęli na siebie cierpienia.
                            Obecnie odczuwamy skutki ich błędnego wyboru. Tak więc za nasze cierpienia w żadnym razie nie jest odpowiedzialny Bóg.
                            W Biblii czytamy: „Niech nikt, kto jest doświadczany, nie mówi: ‚Przez Boga jestem doświadczany’. Bóg bowiem nie może być doświadczany przez coś złego ani sam nikogo nie doświadcza” (Jakuba 1:13). Cierpienia mogą spotkać każdego, nawet kogoś, kto cieszy się uznaniem Bożym.
                            • pocoo Re: Ludobójstwo 22.09.17, 09:32
                              rafiner napisał:

> Czy Bóg zsyła na nas cierpienia? Biblijna odpowiedź
                              > Biblia zdecydowanie temu przeczy. Kiedy Bóg stwarzał ludzi, absolutnie nie chci
                              > ał, żeby cierpieli. Jednak Adam i Ewa zbuntowali się przeciw Jego władzy — post
                              > anowili sami decydować, co jest dobre, a co złe. W rezultacie ściągnęli na sieb
                              > ie cierpienia.

Jeżeli świadomość rozeznania co jest dobre, a co złe, spowodowała cierpienie i śmierć ludzi, to wsadź boga Jehowę do Biblii i nie wypuszczaj go.
                              Było tylko dobro.Kto skusił anioły do wyboru zła, którego nie było?A jeżeli było (Jehowa wiedział , gdyż stworzył sobie anioly),to wszystko jest wolą Jehowy."Nic na tym świecie nie dzieje się bez woli Jehowy".Za swoje błędy Jehowa od samego początku zabija ludzi.Takie boskie widzimisię.
                              • rafiner Re: Ludobójstwo 22.09.17, 10:30
                                <Kto skusił anioły do wyboru zła>Czy Szatan jest realną osobą?
                                „Pradawny wąż, zwany Diabłem i Szatanem, (...) wprowadza w błąd całą zamieszkaną ziemię” (Objawienie 12:9).
                                CO MÓWIĄ LUDZIE
                                Niektórzy uważają, że Szatan Diabeł nie jest osobą, lecz jakimś abstrakcyjnym pierwiastkiem zła tkwiącym w człowieku.
                                CO MÓWI BIBLIA
                                Szatan to konkretna osoba. To zbuntowany anioł, istota duchowa, która przeciwstawia się Bogu. Biblia nazywa Szatana „władcą tego świata” (Jana 12:31). Aby osiągnąć swoje cele, posługuje się on „kłamliwymi znakami” i „zwodzeniem” (2 Tesaloniczan 2:9, 10).
                                W Biblii opisano rozmowę, jaka odbyła się w niebie między Szatanem a Bogiem. Gdyby Szatan był tylko symbolem tkwiącego w każdym zła, oznaczałoby to, że Bóg — który jest doskonały i nieskalany — rozmawiał z niegodziwą cząstką samego siebie, a to przecież niemożliwe! (Powtórzonego Prawa 32:4; Hioba 2:1-6). Nie ulega wątpliwości, że Szatan jest realną osobą, a nie uosobionym złem.Szatan to istota duchowa, żyje więc w sferze niewidzialnej dla oczu ludzkich. Przez pewien czas mógł się poruszać po siedzibie Boga i wiernych aniołów (Hioba 1:6). Później jednak został stamtąd wypędzony i obecnie jego działalność — a także działalność innych niegodziwych istot duchowych — jest ograniczona do ziemi (Objawienie 12:12).Natchnione sprawozdanie biblijne podaje, że przed potopem z czasów Noego niektórzy aniołowie zaczęli się interesować kobietami na ziemi. Z nieczystych pobudek „[niebiańscy] synowie prawdziwego Boga zaczęli zwracać uwagę na córki ludzkie, jako że były piękne; i pojmowali sobie za żony wszystkie, które sobie wybrali”. Z tych nienaturalnych związków rodzili się mieszańcy zwani nefilimami (Rodzaju 6:2-4). W ten sposób duchowe stworzenia, które okazały Bogu nieposłuszeństwo, przyłączyły się do buntu Szatana.
              • pocoo Re: Ludobójstwo 18.09.17, 14:34
                rafiner napisał:
                > Jego dzień nadejdzie dokładnie w wyznaczonym
                > czasie, o godzinie, której ludzie się nie domyślają (Marka 13:33; 2 Piotra 3:9,
                >  10).
                Co tam ludzie.O tym dniu nie wie nawet Jezus i aniołowie. Tak napisano.Jezus takie dyrdymały pieprzył,że bóg ojciec ukrywa przed nim tę datę.
                • rafiner Re: Ludobójstwo 20.09.17, 10:36
                  Jeżeli wypowiedzi Biblijne w/g ciebie są dyrdymałami, to powiedz mi co tam robią ci naukowcy. archeologiabiblijna.wordpress.com/ .Sama Biblia potrafi się obronić (2 Tymoteusza 3:16, 17).
                  • pocoo Re: Ludobójstwo 20.09.17, 12:15
                    rafiner napisał:

> Jeżeli wypowiedzi Biblijne w/g ciebie są dyrdymałami, to powiedz mi co tam robią ci naukowcy.

Naukowcy są w każdej dziedzinie.
                    Autorytetem dla siebie jestem sama.Szatańska pycha? Jeżeli tak, to z woli boga Jehowy posiadam rozum i używam go.
                    • rafiner Re: Ludobójstwo 21.09.17, 09:37
                      (Jeremiasza 10:23) Dobrze wiem, Jehowo, że do ziemskiego człowieka jego droga nie należy. Do męża, który idzie, nie należy nawet kierowanie swym krokiem.
                      Tak jak ludzie nie zostali stworzeni do tego, by fruwać, tak też nie zostali stworzeni do tego, by z powodzeniem panować nad innymi. Na temat ograniczeń cechujących władzę historyk David Fromkin powiedział: „Rządy składają się z ludzi, dlatego są zawodne, a ich perspektywy — niepewne. Dysponują jakimś zakresem władzy, ale w ograniczonym stopniu” (The Question of Government). Nic dziwnego, że Biblia ostrzega, byśmy nie pokładali ufności w człowieku. (Psalm 146:3, 4) Nie pokładajcie ufności w dostojnikach ani w synu ziemskiego człowieka, do którego nie należy wybawienie.  4 Duch jego uchodzi, a on wraca do swej ziemi; w tymże dniu giną jego myśli.
                      • kociak40 Re: Ludobójstwo 21.09.17, 12:38
                        Do rafiner

Stale umieszczasz cytaty i traktujesz to jako "prawdę objawioną", a są to tylko ludzkie przemyślenia i można je traktować jako "mądrości ludzkie" do wyimaginowanego i wymyślonego boga. To nie są dowody na istnienie boga Jehowy ale odniesienia ludzkie do tego wyobrażenia. Biblia nie jest żadnym dowodem, pisali ją ludzie ponad 1000 lat i dotyczy ludzkiego wyobrażenia.
                        • rafiner Re: Ludobójstwo 22.09.17, 10:06
                          Zgadzam się z tobą - po części. Gdybyś przejawiał trochę pokory i chęci do zrozumienia nauk Jezusa i jego naśladowców, wtedy zrozumiałbyś "głębokość" Słowa Bożego. Zachęcam cię do analizy tych wersetów. (2 Tymoteusza 3:16, 17) Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne do nauczania, do upominania, do prostowania, do karcenia w prawości, 17"aby człowiek Boży był w pełni umiejętny, całkowicie wyposażony do wszelkiego dobrego dzieła.   (2 Piotra 1:19-21) Mamy więc słowo prorocze tym bardziej potwierdzone, a wy czynicie dobrze, gdy zwracacie na nie uwagę jak na lampę świecącą w ciemnym miejscu — aż dzień zaświta i wzejdzie jutrzenka — w waszych sercach. 20 Gdyż przede wszystkim to wiecie, że żadne proroctwo Pisma nie wypływa z jakiejś osobistej interpretacji. 21 Albowiem proroctwo nigdy nie zostało przyniesione z woli człowieka, lecz ludzie mówili od Boga, uniesieni duchem świętym. (Dzieje 17:11) Ci zaś byli szlachetniej usposobieni niż tamci w Tesalonice, bo przyjęli słowo z największą gotowością umysłu, każdego dnia starannie badając Pisma, czy tak się rzeczy mają.
                      • pocoo Re: Ludobójstwo 22.09.17, 09:38
                        rafiner napisał:

> Tak jak ludzie nie zostali stworzeni do tego, by fruwać, tak też nie zostali st
                        > worzeni do tego, by z powodzeniem panować nad innymi.

Coś podobnego.Czytasz Biblię, a nie wiesz , że niewolnictwo to nakaz Jehowy.Nad jednymi wolno panować, a nad innymi nie.Jehowa zmienia swoje nakazy.Ty wiesz które.
                        • rafiner Re: Ludobójstwo 22.09.17, 10:10
                          (Izajasza 48:17) Oto, co powiedział Jehowa, twój Wykupiciel, Święty Izraela: „Ja, Jehowa, jestem twoim Bogiem; uczę cię, byś odniósł pożytek, sprawiam, że idziesz drogą, którą powinieneś kroczyć.
                          (1 Jana 5:3) Bo miłość do Boga polega na tym, że przestrzegamy jego przykazań; a przecież jego przykazania nie są uciążliwe,
                          Gdy szanujesz ojca i matkę, okazując im posłuszeństwo, jednocześnie szanujesz Boga, który dał ten nakaz. I wychodzi ci to na dobre. W Biblii czytamy: „Ja, Jehowa, jestem twoim Bogiem; uczę cię, byś odniósł pożytek” (Izajasza 48:17; 1 Jana 5:3). Jaki zatem odnosisz pożytek z posłuszeństwa? Uszczęśliwiasz rodziców, co niewątpliwie wpływa na ich sposób traktowania ciebie, tak iż sam jesteś szczęśliwszy (Przysłów 23:22-25). Ale co najważniejsze, swoim posłuszeństwem radujesz Ojca niebiańskiego, a On sowicie cię za to nagrodzi.
                          • kociak40 Re: Ludobójstwo 22.09.17, 14:21
                            "Albowiem proroctwo nigdy nie zostało przyniesione z woli człowieka, lecz ludzie mówili od Boga, uniesieni duchem świętym." - rafiner

Choroby umysłowe określono dopiero na początku 19 wieku. Przed tym wszystkie takie odchylenia umysłowe traktowano jako proroctwa i nawiedzenie przez ducha świętego. Obecnie "proroków" leczy się w szpitalach psychiatrycznych. Około 85% wszystkich chorób umysłowych jest na tle religijnym.
                            Powołujesz się na Jezusa opisanego w Ewangeliach. W jednej z nich jest podany dokładny rodowód Jezusa od Adama. Na tej podstawie ŚJ określają czas stworzenia człowieka na ~ 6000 lat temu. Jest to bzdura. Możesz zobaczyć dobrze zachowane groby człowieka Neandertalskiego sprzed 70 000 lat (zwłaszcza w Bretanii), a człowieka Cro-Magnon sprzed ~ 40 000 lat. W młodszym paleolicie (około 20 - 30 000 lat temu) człowiek zajmował się już twórczością artystyczną, dzięki której powstawały malowidła i ryty naskalne, a także rzeźby ludzi i zwierząt. Jako surowca używano ciosów mamutów lub miękkich kamieni. Odciski linii papilarnych, zachowane na wielu rzeźbach i pacynach przygotowanego surowca, nie różnią się od odcisków palców człowieka współczesnego. To są niepodważalne dowody, które istnieją w rzeczywistości i świadczą o nieprawidłowości Ewangelii jako pochodzących od ducha świętego ale tylko od ludzi.
                            • rafiner Re: Ludobójstwo 22.09.17, 20:40
                              CO WŁAŚCIWIE miał na myśli Paweł, kiedy oznajmił, że Pismo Święte jest „natchnione przez Boga”? (2 Tymoteusza 3:16). Apostoł pisał w języku greckim i użył wyrazu, który dosłownie znaczy „tchnięte przez Boga”. A zatem Paweł zawarł tu myśl, iż Stwórca za pośrednictwem ducha świętego odpowiednio pokierował pisarzami biblijnymi. JAKŻE dobitnie apostoł Paweł uwypuklił wartość Biblii! Oczywiście nawiązywał do tej części Pisma Świętego, która była dostępna w jego czasach — do tak zwanego Starego Testamentu. Ale wypowiedź ta w gruncie rzeczy odnosi się do wszystkich 66 ksiąg Biblii, również tych spisanych w I wieku n.e. przez wiernych uczniów Jezusa. Czy podobnie jak Paweł wysoko cenisz Pismo Święte? Czy wierzysz, że pisarze biblijni naprawdę zostali natchnieni przez Boga? Prawdziwi chrześcijanie od początku byli o tym przeświadczeni. I nie zmieniło się to mimo upływu stuleci. Na przykład XIV-wieczny angielski duchowny Jan Wiklif uznawał Biblię za „nieomylne prawidło prawdy”. Dzieło The New Bible Dictionary w następujący sposób komentuje zacytowane na wstępie słowa Pawła: „[Boskie] natchnienie stanowi gwarancję wiarygodności całej Biblii”. Około 65 roku n.e. apostoł Paweł w swoim drugim natchnionym liście do Tymoteusza napisał: „Od najwcześniejszego dzieciństwa znasz święte pisma, które mogą cię uczynić mądrym ku wybawieniu przez wiarę związaną z Chrystusem Jezusem”. Następnie dodał: „Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne do nauczania, do upominania, do prostowania, do karcenia w prawości” (2 Tymoteusza 3:15, 16). Czy słowa „całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne” dotyczyły jedynie Nowego Testamentu? Zauważmy, iż Paweł wspomniał, że Tymoteusz znał „święte pisma” od „najwcześniejszego dzieciństwa”. Jeśli w momencie powstania tego listu Tymoteusz — jak twierdzą niektórzy — miał ponad 30 lat, to jego „najwcześniejsze dzieciństwo” wypadałoby gdzieś w okresie śmierci Jezusa. W tamtym czasie nie istniała jeszcze żadna księga Pism Greckich. Matka Tymoteusza była Żydówką, więc „święte pisma”, których go uczyła, to niewątpliwie Pisma Hebrajskie (Dzieje 16:1). A zatem użyte przez Pawła określenie „całe Pismo” z pewnością obejmowało cały Stary Testament, w tym przepisy prawne dotyczące ofiar oraz rodowody. Dzięki posłużeniu się ludźmi Jehowa dał nam dokładnie to, czego potrzebujemy — Księgę ‛natchnioną przez Boga’, lecz mającą ludzkie oblicze (2 Tymoteusza 3:16). Jak tego dokonał? Najwidoczniej często pozwalał pisarzom korzystać z osobistych uzdolnień, by mogli „znaleźć miłe słowa i napisać właściwe słowa prawdy” (Kaznodziei 12:10, 11). Tłumaczy to, dlaczego w Biblii występuje taka różnorodność stylów — tekst odzwierciedla przeżycia i osobowość poszczególnych pisarzy. Niemniej ludzie ci „mówili od Boga, uniesieni duchem świętym” (2 Piotra 1:21). W rezultacie powstało dzieło będące naprawdę „słowem Boga” (1 Tesaloniczan 2:13).
                              • kociak40 Re: Ludobójstwo 23.09.17, 00:42

"CO WŁAŚCIWIE miał na myśli Paweł, kiedy oznajmił, że Pismo Święte jest „natchnione przez Boga”? " -rafiner

Tak sobie tylko powiedział, miał w tym własny interes aby tak twierdzić. Każda religia ma swoje tz. "święte księgi" (Islam, Hinduizm itd.) i twierdzi, że są "natchnione przez Boga". To tylko ludzie tak twierdzą i sami ludzie je napisali. Jeżeli o wszystkim decyduje Jehowa, także to co ja piszę też mogę stwierdzić, że jest "natchnione".
                              • pocoo Re: Ludobójstwo 23.09.17, 08:04
                                rafiner napisał:

> CO WŁAŚCIWIE miał na myśli Paweł, kiedy oznajmił, że Pismo Święte jest „natchni
                                > one przez Boga”?
                                > ... w Biblii występuje taka różnorodność stylów — tekst odzwierciedla przeżycia
                                > i osobowość poszczególnych pisarzy. Niemniej ludzie ci „mówili od Boga, uniesi
                                > eni duchem świętym” (2 Piotra 1:21). W rezultacie powstało dzieło będące napraw
                                > dę „słowem Boga” (1 Tesaloniczan 2:13).

Bóg Jehowa zawsze natchnie duchem świętym cwaniaka, który zakłada nową sektę,wyznanie,ugrupowanie czy Kościół. Jest ich ponad czterdzieści trzy tysiące.Wszyscy oni otwierają Biblię i czytają słowo "natchnione", ale tylko ty znasz prawdziwe tłumaczenie , gdyż to ci wcisnęli twoi amerykańscy szefowie.Oni się cieszą z takich fanatyków jak ty.Że też Jehowa im na to pozwala.A może odebrał ci rozum?
                                • rafiner Re: Ludobójstwo 23.09.17, 11:16
                                  Świadkowie Jehowy — poznaj nas bliżej! Co wyróżnia Świadków Jehowy spośród innych religii uchodzących za chrześcijańskie?

Oto, co stanowi o ich odrębności.

STRUKTURA
                                  ● Nie mają klasy duchownych.
                                  ● Starsi zboru, nauczyciele i misjonarze wykonują swoją pracę bez wynagrodzenia.
                                  ● W swych obiektach religijnych, zwanych Salami Królestwa, nie zbierają pieniędzy na tacę ani dziesięcin.
                                  ● Prowadzona przez nich działalność jest wspierana dobrowolnymi datkami składanymi anonimowo.
                                  ● Zachowują neutralność w sprawach politycznych.
                                  ● Nie biorą udziału w wojnach i są orędownikami pokoju.
                                  ● Na całym świecie trzymają się tych samych nauk i wierzeń biblijnych.
                                  ● Tworzą zjednoczoną społeczność, w której nie ma podziałów na tle rasowym, etnicznym bądź klasowym.
                                  ● Nie mają żadnych powiązań z innymi wyznaniami - katolickimi, protestanckimi ani prawosławnymi.

WIERZENIA
                                  ● Wierzą, że istnieje tylko jeden prawdziwy Bóg, który ma na imię Jehowa.
                                  ● Nie utożsamiają Jezusa z Bogiem Wszechmocnym i nie uznają doktryny o Trójcy.
                                  ● Kierują się naukami Jezusa i okazują mu szacunek jako Synowi Bożemu.
                                  ● Nie adorują krzyża i nie czczą Boga za pomocą wizerunków.
                                  ● Nie wierzą w ogniste piekło, do którego mieliby po śmierci trafiać wszyscy źli ludzie.
                                  ● Wierzą, że Bóg obdarzy posłusznych Mu ludzi doskonałością i wiecznym życiem w ziemskim raju.
                                  Świadkowie Jehowy są przekonani, że ich religia stanowi odrodzoną formę chrystianizmu, którą w I wieku praktykowali apostołowie Jezusa. www.jw.org/pl wol.jw.org/pl/wol/s/r12/lp-p?q=%C5%9Awiadkowie+Jehowy&p=par wol.jw.org/pl/wol/h/r12/lp-p
                                  • kociak40 Re: Ludobójstwo 24.09.17, 01:06

"Świadkowie Jehowy są przekonani, że ich religia stanowi odrodzoną formę chrystianizmu, którą w I wieku praktykowali apostołowie Jezusa." - rafiner

I tu jest największy problem, bo z tą formą z I wieku pozostaliście na poziomie także nauki i wiedzy o wszechświecie z tego czasu.
                                    - 6 dni stworzenia świata, ulepienia człowieka z gliny, pokrycie najwyższych szczytów górskich w potopie, bóg osobowy (na wzór dużo wcześniejszych bogów pogańskich), Ziemia centrum kosmosu, Słońce obiegające Ziemie, i inne niedorzeczności zawarte w Biblii.
                                    • rafiner Re: Ludobójstwo 24.09.17, 08:26
                                      Skąd się wzięła materia, z której powstał wszechświat?
                                      Uczeni odkryli, że materia jest skoncentrowaną formą energii. Potwierdzeniem tego jest eksplozja ładunku nuklearnego. Astrofizyk Josip Kleczek oświadczył: „Większość cząstek elementarnych, jeśli nie wszystkie, można utworzyć przez materializację energii” (The Universe, Boston 1976, t. 11, s. 17).
                                      Skąd może pochodzić taka energia? W Biblii zadano pytanie: „Kto stworzył te rzeczy [gwiazdy i planety]?”, a następnie powiedziano o Jehowie Bogu: „Dzięki obfitości dynamicznej energii — jako że jest również pełen werwy w swej mocy — ani jednej z nich nie brak” (Izaj. 40:26). A zatem sam Bóg jest źródłem wszelkiej „dynamicznej energii”, która była potrzebna do stworzenia wszechświata.
                                      Czy wszystkie materialne dzieła stwórcze powstały 6—10 tysięcy lat temu w ciągu zaledwie sześciu dni?
                                      Przeczą temu fakty: 1) Na półkuli północnej można w bezchmurną noc zobaczyć Wielką Mgławicę Andromedy. Potrzeba około 2 000 000 lat, aby jej światło dotarło do Ziemi, co dowodzi, że wszechświat musi liczyć co najmniej miliony lat. 2) Istnienie końcowych produktów rozpadu promieniotwórczego w skałach Ziemi stanowi dowód, że niektóre formacje skalne pozostają nienaruszone od miliardów lat.
                                      Rodzaju 1:3-31 nie mówi o początkach tworzenia materii ani ciał niebieskich. Opisuje przygotowanie już istniejącej Ziemi, żeby mogli na niej zamieszkać ludzie. W zakres tego wchodziło stworzenie podstawowych gatunków roślin, form życia w morzu, stworzeń latających, zwierząt lądowych oraz pierwszej pary ludzkiej. Wszystko to — według wspomnianego opisu — zostało stworzone w ciągu sześciu „dni”. Niemniej hebrajskie słowo tłumaczone na „dzień” ma różne znaczenia, między innymi: ‛długi okres; czas, w którym się dzieje coś nadzwyczajnego’ (W. Wilson, Old Testament Word Studies, Grand Rapids, Michigan 1978, s. 109). Użycie tego słowa nasuwa wniosek, że każdy „dzień” mógł trwać tysiące lat.
                                      • pocoo Re: Ludobójstwo 24.09.17, 09:48
                                        rafiner napisał:

> Skąd się wzięła materia, z której powstał wszechświat?

>Użycie tego słowa nasuwa wniosek, że każdy „dzień” mógł trwać tysiące lat.

Dopiero katolickiemu teologowi Kopernikowi Jehowa objawił , jak to jest z tą stworzona Ziemią i tymi światłami zawieszonymi na niebie.Gdyby nie oświecenie katolika, to dalej wierzyłbyś, że Jozue zatrzymał Słońce,aby Izraelitów za szybko nie zastała noc.
                                        Bujaj się z tymi biblijnymi mądrościami.
                                        • rafiner Re: Ludobójstwo 25.09.17, 08:51
                                          „Nie da się rozmawiać o sprawach duchowych bez zaangażowania serca i uczuć”(Łukasza 24:32) I rzekli jeden do drugiego: „Czyż nasze serca nie płonęły, gdy w drodze do nas mówił i w pełni objaśniał nam Pisma?”(1 Tymoteusza 2:3-5) Szlachetne to i miłe w oczach naszego Wybawcy, Boga, 4"którego wolą jest, by ludzie wszelkiego pokroju zostali wybawieni i doszli do dokładnego poznania prawdy. 5"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus". Dlaczego warto studiować Biblię?  tv.jw.org/#pl/video/VODBible/pub-wsb_x_VIDEO
                                      • kociak40 Re: Ludobójstwo 24.09.17, 11:24
                                        Do rafiner

Pierwsza połowa tekstu jest prawidłowa. Materia to skoncentrowana forma energii i nawet istnieje wzór matematyczny E=mc2 (A.Einsteina). Aby powstała materia po chwili Wielkiego Wybuchu potrzebne były cząstki elementarne, odkryte niedawno w Wielkim Zderzaczu Hadronów nazwane bozonami Higgsa (dostał za to nagrodę Nobla, że przewidział istnienie takich cząstek tylko w kilka chwil po Wielkim Wybuchu). Wszystko co ma mniejszą prędkość od prędkości światła w danym ośrodku posiada masę. Bozony Higgsa "zakrzywiły" przestrzeń i zwolniły prędkość cząstek elementarnych i tym samym umożliwiły powstanie pierwszych atomów wodoru.
                                        Przed Wielkim Wybuchem nie było przestrzeni ani czasu, a więc niemożliwym jest istnienie boga osobowego, bo nie było "miejsca" ani "chwili" na jego istnienie.
                                        Co do drugiej połowy twojego tekstu czyli opisu Księgi Rodzaju, należy dodać ewolucję w powstawaniu gatunków wszystkich organizmów żywych łącznie z człowiekiem i "będziemy w domu".
                                        W całym wszechświecie nie ma oddziaływań natychmiastowych (podstawowe założenie teorii względności), każde oddziaływanie ma swój nośnik. Nie można nic stworzyć przez gest lub wypowiedziane słowa. Trochę się dziwię, że jako ŚJ dobrze sformułowałeś część pierwszą tekstu, a nawet cały jakbyś dodał jeszcze ewolucję w powstawaniu organizmów żywych oraz wykluczył boga osobowego (starszy Pan z brodą, który się nie starzeje i nie musi się golić, jest jak czarodziej, jak mag, który wszystko może zrobić przez gest lub wypowiedziane zaklęcie i może być niewidzialny).
                                        Bardzie "strawnym" jest pojęcie boga w formie energetycznej połączonej z inteligencją i działającego poprzez prawa natury ale z kolei taka forma nie może mieć syna, bo to jest ludzkie przekazywanie genów przez czas.
                                        • rafiner Re: Ludobójstwo 25.09.17, 09:19
                                          Dlaczego niektórzy naukowcy wierzą w Boga
                                          UCZENI nieustannie odkrywają tajemnice wszechświata i życia tętniącego na naszej planecie. Jednak zarówno oni, jak i laicy stają w obliczu fundamentalnych pytań: Jak powstał wszechświat? Co istniało wcześniej? Dlaczego wszystko wydaje się tak zaprojektowane, by podtrzymywać życie? Jak w ogóle powstało życie na ziemi?
                                          Nauka wciąż nie potrafi odpowiedzieć na te pytania. Niektórzy wątpią, czy kiedykolwiek zdoła to uczynić. Dlatego wielu badaczy postanowiło na nowo przeanalizować swoje poglądy i wierzenia. Rozważmy trzy kwestie, które skłaniają ich do zastanowienia się nad istnieniem Stwórcy. wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/102004442#h=1:0-47:0
                                          • kociak40 Re: Ludobójstwo 25.09.17, 13:51
                                            "Nauka wciąż nie potrafi odpowiedzieć na te pytania. Niektórzy wątpią, czy kiedykolwiek zdoła to uczynić. Dlatego wielu badaczy postanowiło na nowo przeanalizować swoje poglądy i wierzenia." - rafiner

Nauka nie potrafi jeszcze odpowiedzieć w całości - jak powstał wszechświat?
                                            Tak samo jak nie można odpowiedzieć jak powstał Bóg? Kto Go stworzył?
                                            • pocoo Re: Ludobójstwo 25.09.17, 19:30
                                              kociak40 napisał:

> Tak samo jak nie można odpowiedzieć jak powstał Bóg? Kto Go stworzył?
                                              >
                                              Ja nie.Tak wybujałej wyobraźni, to ja nie mam.
                                              Mitomani owszem.
                                              • kociak40 Re: Ludobójstwo 25.09.17, 20:39
                                                pocoo napisała:

> kociak40 napisał:
                                                >
                                                > > Tak samo jak nie można odpowiedzieć jak powstał Bóg? Kto Go stworzył?
                                                > >
                                                > Ja nie.Tak wybujałej wyobraźni, to ja nie mam.
                                                > Mitomani owszem.

Nie mając odpowiedzi "kto stworzył świat?" przesuwamy tylko pytanie na bardziej złożoną formę i kończymy to pytanie. Tak jak wiara w czary i czarodzieja. Może on wszystko i nie pytamy na jakiej zasadzie. Aby nie było dalszych pytań - "kto stworzył Boga?" zakładamy, że Bóg był zawsze, nie miał początku i nie będzie miał końca. Jeżeli tak, to jest dużo prostsze stwierdzenie - "energia była zawsze, nie miała początku i nie ma końca". Na to mamy fizyczne zdefiniowanie i potwierdzone rzeczywistością - "Prawo zachowania energii". Energia, to wielkość fizyczna skalarna i charakteryzuje się zdolnością do wykonania pracy, nie może powstać z niczego i nie może zniknąć. Może jedynie zmieniać swą formę (rodzaj). Aby energia miała określone działanie sprawcze potrzebuje tylko praw fizycznych, a te są takie same we wszechświecie i niezmienne.
                                          • pocoo Re: Ludobójstwo 25.09.17, 17:52
                                            rafiner napisał:

> Nauka wciąż nie potrafi odpowiedzieć na te pytania.

No to odpowiedz.Czy Jehowa stworzył dinozaury i dlaczego je uśmiercił? W Biblii są wszystkie odpowiedzi.Proszę o wersety na konkretnie zadane pytania.
                                            • rafiner Re: Ludobójstwo 29.09.17, 22:05
                                              DZIEŃ PIĄTY
                                              Bóg stwarza liczne zwierzęta morskie i latające, zdolne do rozmnażania się w obrębie swoich rodzajów (Rodzaju 1:20-23).
                                              (Rodzaju 1:21) I Bóg przystąpił do stworzenia wielkich potworów morskich i wszelkiej ruszającej się duszy żyjącej, którymi według ich rodzajów zaroiły się wody, i wszelkiego latającego stworzenia skrzydlatego, według jego rodzaju. I Bóg zobaczył, że to jest dobre.
                                              Podrobione skamieliny
                                              „Przez 116 lat Państwowe Muzeum Walii w Cardiff szczyciło się skamieniałym szkieletem żyjącego jakieś 200 milionów lat temu drapieżnika, który pływał w oceanach w okresie jury” — czytamy w brytyjskim dzienniku The Guardian. „Kiedy pracownicy muzeum uznali, że skamielinę ichtiozaura, wodnego mięsożercy, należy wyczyścić, wykryli oszustwo”. „Pod pięcioma warstwami farby znaleźliśmy dowody misternego fałszerstwa” — oznajmiła konserwator Caroline Buttler. „Okazało się, iż eksponat powstał w wyniku połączenia dwóch rodzajów ichtiozaurów oraz sprytnie spreparowanych elementów”. Zamiast się go pozbyć, postanowiono go wystawić jako przykład fałszerstwa.
                                              • kociak40 Re: Ludobójstwo 30.09.17, 00:47

Po co jakieś cytaty przytaczasz z bajek? To dla ciebie jest to "prawda objawiona" dla innych bajki. Nie możesz tego zrozumieć? Wyodrębniliście się ze społeczeństwa, zorganizowaliście własną sektę i szukacie jeleni do płacenia składek. Nie bierzecie udziału w życiu publicznym, zwodzicie ludzi własną głupotą i siedzicie na walizkach czekając na Armagedon. Jest XXI wiek, ogromny rozwój nauki i Wasza sekta jest bez przyszłości. Matematyka, fizyka, chemia - to jest klucz do zrozumienia przeszłości, teraźniejszości i przyszłości, a nie bajki.
                                                • rafiner Re: Ludobójstwo 30.09.17, 10:19
                                                  Precyzyjne dostrojenie podstawowych oddziaływań — dziełem przypadku?
                                                  Jedno z podstawowych zagadnień ma związek z precyzją widoczną we wszechświecie. Dlaczego obserwowane w nim prawa i stałe fizyczne są idealnie dopasowane, dzięki czemu może istnieć nasza planeta wraz z nieprzeliczonymi formami życia?
                                                  Na czym polega to precyzyjne dostrojenie? Przykładem mogą być cztery podstawowe oddziaływania: elektromagnetyczne, grawitacyjne, silne i słabe.* Mają one wpływ na każdy element wszechświata. Są tak doskonale zharmonizowane, że nawet najmniejsze zachwianie tej równowagi zagrażałoby istnieniu wszelkiego życia.
                                                  Zdaniem wielu logicznie myślących osób nie można tego wszystkiego przypisać zwykłemu zbiegowi okoliczności. Znany fizyk John Polkinghorne, pracujący niegdyś na uniwersytecie w Cambridge, oświadczył: „Kiedy sobie uświadomimy, że warunkiem istnienia wszechświata w znanej nam postaci jest niesamowicie precyzyjne dopasowanie praw natury, w umyśle rodzi się przeświadczenie, że wszechświat nie powstał przypadkowo, lecz jest wynikiem celowego działania”.
                                                  Podobnie wypowiedział się australijski fizyk Paul Davies: „Niewątpliwie wielu naukowców gwałtownie sprzeciwia się powoływaniu na argumenty metafizyczne (...). Pogardliwie odnoszą się oni do przekonania, że mógłby istnieć Bóg, czy nawet jakiś nieosobowy czynnik stwórczy (...) Osobiście nie podzielam tej pogardy (...) Nie mogę uwierzyć, że nasze istnienie w tym Wszechświecie miałoby być jedynie kaprysem losu, (...) malutkim omsknięciem się w wielkim kosmicznym dramacie” (tłum. M. Krośniak).
                                                  • kociak40 Re: Ludobójstwo 30.09.17, 11:32

" wszechświat nie powstał przypadkowo, lecz jest wynikiem celowego działania”. - rafiner

I tą niewiadomą działania przerzuciłeś na inną formę - na Boga. Zatem powstaje pytanie - skąd wziął się Bóg? Kto Go stworzył i dał mu taką możliwość sprawczą na gesty i słowa? To jest tak jak przypisujemy czarodziejską moc magowi, czarodziejowi, i wierzymy, że wszystko może zrobić co tylko chce i nie wchodzimy już na jakiej zasadzie może to zrobić. Wiara w czary, w fokus-pokus.
                                              • pocoo Re: Ludobójstwo 30.09.17, 07:35
                                                rafiner napisał:

> DZIEŃ PIĄTY
                                                > Bóg stwarza liczne zwierzęta morskie i latające, zdolne do rozmnażania się w ob
                                                > rębie swoich rodzajów (Rodzaju 1:20-23).

Kiedy stworzył dinozaury lądowe i dlaczego je uśmiercił? Wersety biblijne proszę.
                                            • rafiner Re: Ludobójstwo 30.09.17, 17:16
                                              Kiedy Bóg stworzył dinozaury oraz kiedy one wymarły?
                                              Biblia nie zawiera w swej treści bezpośredniej odpowiedzi na te pytania. Według sprawozdania zamieszczonego w Księdze Rodzaju zwierzęta zostały stworzone w ciągu piątego i szóstego okresu stwarzania, które też bywają określane mianem „dni”. Jeżeli wyrażenie hebrajskie tłumaczone na „wielkie potwory morskie” (po hebrajsku: tanninim’) obejmuje dinozaury, które w dużej mierze żyły na podmokłych, bagnistych terenach, oznaczałoby to, że były stworzone w piątym „dniu” (Rodz. 1:21). Nie wiemy, czy utrzymały się aż do czasu, gdy został stworzony człowiek (co nastąpiło pod koniec szóstego „dnia”). Zapewne wyginęły najpóźniej w czasie potopu za dni Noego. Dinozaury były gadami, a niektóre zarówno z budowy, jak i z innych względów przypominały jaszczurki (wyraz sauros jest właściwie greckim odpowiednikiem nazwy „jaszczurka”; w „Septuagincie” występuje w Księdze Kapłańskiej 11:29 właśnie słowo saura). Nie wszystkie gatunki dinozaurów odznaczały się gigantycznymi rozmiarami. Gdyby więc nawet żyły aż do potopu, nie trzeba było zabierać do arki po parze tak olbrzymich zwierząt. Dla spełnienia Boskiego nakazu wystarczyło zabranie do środka mniejszych przedstawicieli danej rodziny, czyli „rodzaju”. — Rodz. 6:19, 20; 7:14, Poz.
                                              Pewne przekłady Biblii, zazwyczaj starsze, aby oddać hebrajski wyraz tanninim’ („potwory morskie”, NW), stosują słowo „smoki” (Ps. 74:13, Szeruda; Ps. 148:7, Gd; Izaj. 27:1, Gd). Określenie „smok” (po grecku: drakon) występuje także w Pismach Greckich. Niektórzy uważają, że pojęcie to niekoniecznie wywodzi się z czysto mitycznych źródeł, lecz mogło pierwotnie odnosić się do ogromnych stworzeń, takich właśnie jak dinozaury, a dopiero dłuższy czas po wymarciu tych potworów nabrało odcienia mitycznego. Warto też wspomnieć, że wiele mitycznych wyobrażeń „smoka” bardzo przypomina pewne gatunki zaliczone do tej rodziny potężnych gadów, do której należały także dinozaury.
                                              • kociak40 Re: Ludobójstwo 30.09.17, 22:27

" Dla spełnienia Boskiego nakazu wystarczyło zabranie do środka mniejszych przedstawicieli danej rodziny" - rafiner

Po co zabierał insekty? Muchę tse-tse, pluskwę, kleszcze, komara przenoszącego malarię, wesz odzieżową, wesz łonową itd. Wesz łonową zapewne przewiozła żona Noego i musiała się nielicho drapać w pewnym miejscu, że też Noe tego nie zauważył. A zwierzęta z innych kontynentów jak niedźwiedź polarny, pingwiny, dziobak australijski itd. same do Noego przyszły, czy musiał podróżować do nich, aby je zabrać?
                                                • rafiner Re: Ludobójstwo 01.10.17, 08:39
                                                  Jestem przekonany, że Bóg wie znacznie więcej o pochodzeniu wszechświata i żywych tworów niż jakikolwiek człowiek, który dopiero niedawno pojawił się na arenie dziejów. — (Rzymian 11:33, 34) O głębokości Bożego bogactwa i mądrości, i wiedzy! Jakże niezbadane są jego sądy i jak nie do wyśledzenia jego drogi! 34 Bo „kto poznał umysł Jehowy lub kto został jego doradcą?”
                                                  • pocoo Re: Ludobójstwo 01.10.17, 10:23
                                                    rafiner napisał:

> „kto poznał umysł Jehowy lub kto został jego doradcą?”

Podaj jeden , jedyny przykład boskiej mądrości Jehowy.Mądrości zadziwiającej przeciętnego ucznia podstawówki.
                                                    Gdyby nie oświecenie katolickiego kanonika Kopernika przez Jehowę, to do tej pory stąpałbyś po biblijnej płaskiej ziemi, którą stworzył Jehowa.Nie pisz o psalmie i "okręgu ziemi" bo się jeszcze bardziej ośmieszysz.Dlaczego oświecił katolika, a nie kogoś ze swojego wybranego narodu? Przecież Kopernik umarł jako katolik.Duch święty go nie nawrócił.
                                                    Jozue zatrzymał Słońce z woli Jehowy.Dokładnie opisano to wydarzenie bez jakiejkolwiek symboliki.
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 02.10.17, 08:41
                                                    Naukowcy łamią też sobie głowy, by wytłumaczyć wyjątkową złożoność otaczającego nas świata. Przecież jak podpowiada zdrowy rozsądek, im coś jest bardziej skomplikowane, tym mniej prawdopodobne, że powstało przez przypadek. Rozważmy pewien przykład.
                                                    Aby uformował się łańcuch DNA, stanowiący jeden z podstawowych składników organizmów żywych, musi zajść mnóstwo reakcji chemicznych w ściśle określonej kolejności. Ponad 30 lat temu dr Frank Salisbury z Uniwersytetu Stanu Utah w USA obliczył prawdopodobieństwo samoistnego utworzenia się niezbędnej do powstania życia cząsteczki DNA. Okazało się ono tak niewielkie, że z matematycznego punktu widzenia proces taki jest niemożliwy.*
                                                    Złożoność żywych organizmów jest widoczna zwłaszcza wtedy, gdy mają one skomplikowane organy, które byłyby bezużyteczne bez innych skomplikowanych organów. Zwróćmy uwagę na sprawę reprodukcji.
                                                    Według teorii ewolucyjnych organizmy żywe rozmnażały się i stopniowo stawały coraz bardziej złożone. Na pewnym etapie u samic rozmaitych gatunków musiałyby się rozwinąć żeńskie komórki płciowe, które podczas zapłodnienia łączyłyby się z męskimi komórkami rozrodczymi. Aby zapewnić potomstwu właściwą liczbę chromosomów, komórki płciowe zarówno męskie, jak i żeńskie przechodzą niezwykły proces zwany mejozą, podczas którego ilość chromosomów zmniejsza się o połowę. Dzięki temu u potomstwa nie pojawia się ich nadmiar.
                                                    Oczywiście taki właśnie proces musiałby wystąpić u najrozmaitszych istot żywych. Jak więc „pramatka” każdego gatunku uzyskała zdolność rozmnażania się przy udziale w pełni rozwiniętego „praojca”? Jak to się stało, że chromosomy w ich komórkach rozrodczych nagle zaczęły się redukować o połowę, tak iż powstawał zdrowy potomek przypominający rodziców? A jeśli cechy płciowe rozwijały się stopniowo, to jak samce i samice poszczególnych gatunków przetrwały, skoro początkowo ważne narządy rozrodcze były wykształcone tylko częściowo?
                                                    Nawet u jednego gatunku prawdopodobieństwo przypadkowego pojawienia się takiej współzależności reprodukcyjnej jest niewyobrażalnie małe. A twierdzenie, że wystąpiła u wielu gatunków, wręcz przeczy logice. Czy ewolucja — oparta tylko na teorii — potrafi wyjaśnić wspomnianą złożoność? W jaki sposób przypadkowe, bezcelowe procesy mogły doprowadzić do zainicjowania tak skomplikowanych, współdziałających ze sobą systemów? Organizmy żywe dostarczają mnóstwa dowodów, że zostały mądrze zaprojektowane; świadczą więc o istnieniu inteligentnego Projektanta.
                                                    Do takiego wniosku doszło sporo uczonych. Na przykład matematyk William A. Dembski napisał, że ‛inteligentne zaprojektowanie dostrzegalne w przyrodzie można wyjaśnić tylko wtedy, gdy uwzględnimy istnienie inteligentnej praprzyczyny’. A biochemik molekularny Michael Behe oświadczył: „Możesz wierzyć w darwinizm i być dobrym katolikiem. Ale analizując dowody dostarczane przez biochemię, trudno wierzyć w teorię Darwina i jednocześnie być rozsądnie myślącym naukowcem”. *Przypis
                                                    Naukowiec ten założył, że na stu trylionach (10⁠20) „gościnnych” planet mogła w ciągu czterech miliardów lat powstać w wyniku naturalnych reakcji chemicznych pojedyncza cząsteczka DNA. Jakie jest prawdopodobieństwo jej samoistnego powstania? Wynosi ono 1 do 10⁠415 (jedynka z 415 zerami)!
                                                  • pocoo Re: Ludobójstwo 01.10.17, 10:28
                                                    rafiner napisał:

> „kto poznał umysł Jehowy lub kto został jego doradcą?”

W niebie Jehowa zrobił Szatana swoim zastępcą. To żaden symbol.Przecież wiesz,że Szatan tak jak Jehowa, jest wszechwiedzący i wszechmocny.Szatan również ogarnia umysły wszystkich ludzi na Ziemi. Szatan jest z woli Jehowy o niebo lepszy od Jezusa . Wątpisz w to?
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 02.10.17, 08:34
                                                    Zakwestionowanie Bożego zwierzchnictwa nad światem. W rozmowie z Ewą Szatan (za pośrednictwem węża) w gruncie rzeczy zakwestionował prawowitość i prawość zwierzchnictwa Jehowy. Zasugerował, że Bóg niesłusznie pozbawił ją czegoś dobrego i że kłamał, gdy ostrzegał przed karą śmierci za zjedzenie zakazanego owocu. Ewa uwierzyła, iż stanie się podobna do Boga — będzie wolna i od Niego niezależna. Tym samym uznała Szatana za kogoś wyższego od Jehowy, za swego boga, choć w tamtym momencie najwyraźniej nie wiedziała, z kim naprawdę ma do czynienia. W ten sposób Szatan podporządkował sobie pierwszych ludzi i stał się rywalem Jehowy (Rdz 3:1-7).
                                                  • kociak40 Re: Ludobójstwo 02.10.17, 13:37

"W rozmowie z Ewą Szatan (za pośrednictwem węża) ... - rafiner

W jakim języku rozmawiali?
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 03.10.17, 13:16
                                                    Najbardziej potocznym językiem w tamtych czasach był hebrajski.
                                                  • pocoo Re: Ludobójstwo 03.10.17, 10:07
                                                    rafiner napisał:

> W ten
                                                    > sposób Szatan podporządkował sobie pierwszych ludzi i stał się rywalem Jehowy
                                                    > (Rdz 3:1-7).
                                                    Z woli Jehowy Szatan działa na ziemi.Wszechwiedzący Jehowa na ziemię go strącił, a nie na inną planetę.To Jehowa nie chciał raju na ziemi i bezgrzesznych ludzi.
                                                    Szatan rywalem Jehowy? Stworzenie boskie rywalem stwórcy.Przecież Hioba zgnoił Szatan z pełnym poparciem Jehowy.Jak znasz historię Hioba to wiesz, że to Szatan poszedł w odwiedziny do swojego kumpla Jehowy i to Jehowa zapytał Szatana;"wędrowałeś po ziemi. Czy widziałeś sługę mojego Hioba?" (...) i polecenie Szatanowi ;" możesz zrobić z nim co chcesz, tylko go nie zabijaj". Nie wydaje mi się, żeby Jehowa i Szatan byli rywalami.Jak podłym trzeba być bogiem, aby rękami Szatana skazać na potworne tortury fizyczne i psychiczne wiernego sługę.
                                                    Wszechwiedzący i wszechmocny Jehowa, podarował Szatanowi wszechmoc i wszechwiedzę, a z Jezusa zrobił ofiarę losu.To ci dopiero sprawiedliwy Jehowa.Obiecanki, cacanki...
                                              • pocoo Re: Ludobójstwo 30.09.17, 23:46
                                                rafiner napisał:

> Kiedy Bóg stworzył dinozaury oraz kiedy one wymarły?

Zadziwiające, jak łatwo przychodzi tobie powtarzanie idiotyzmów.Czy ty zdajesz sobie sprawę z tego, o czym piszesz?
                                                • rafiner Re: Ludobójstwo 01.10.17, 08:41
                                                  (BT.Mateusza 11:25) W owym czasie Jezus przemówił tymi słowami: «Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom. (1 Koryntian 1:19-21) Napisano bowiem: „Sprawię, że zginie mądrość mędrców, i odtrącę inteligencję intelektualistów”. 20 Gdzież jest mędrzec? Gdzież uczony w piśmie? Gdzież uczestnik dysput tego systemu rzeczy? Czyż Bóg nie obrócił mądrości świata w głupstwo? 21 Skoro bowiem w mądrości Bożej świat nie poznał Boga przez swą mądrość, Bóg uznał za dobre, by przez głupstwo tego, co jest głoszone, wybawić wierzących.
                                                • kociak40 Re: Ludobójstwo 01.10.17, 08:53
                                                  pocoo napisała:

> Zadziwiające, jak łatwo przychodzi tobie powtarzanie idiotyzmów.Czy ty zdajesz
                                                  > sobie sprawę z tego, o czym piszesz?

To jest charakterystyczna cecha wszystkich ŚJ. Żaden człowiek samodzielnie myślący nie wstąpi do tej sekty, nie może wierzyć w te idiotyzmy, które serwuje im centrala w USA.
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 02.10.17, 08:49
                                                    Świadkowie Jehowy otrzymują najwyższą nagrodę GBI za przyjazny dla środowiska projekt nowego Biura Głównego. www.jw.org/pl/wiadomo%C5%9Bci/wiadomo%C5%9Bci/regiony/usa/gbi-nagrody-za-przyjazny-dla-srodowiska-projekt/
                                                  • kociak40 Re: Ludobójstwo 02.10.17, 18:40
                                                    Nie odpowiadasz na zadane pytania tylko "zagadujesz" innymi tematami.

Napisałeś we wcześniejszym swoim poście: - "W rozmowie z Ewą Szatan (za pośrednictwem węża) ...
                                                    Podajesz fakty, a mnie chodzi o szczegół:

W jakim języku rozmawiali?
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 03.10.17, 08:53
                                                    Niezliczone wieki przed stworzeniem ludzi Jehowa powołał do istnienia w niebie mnóstwo inteligentnych stworzeń duchowych, „synów Bożych” (Hioba 38:4, 7). Obdarzył ich — podobnie jak ludzi — wolną wolą. Przez długi czas wszyscy oni pozostawali lojalni wobec Boga. Ale nagle coś zburzyło tę harmonię. Co się wydarzyło?
                                                    Gdy Bóg stworzył ludzi, pewien byt duchowy zaczął pożądać czegoś, co mu się nie należało — uwielbienia. Posługując się wężem, jak brzuchomówca kukiełką, ten zły anioł nakłonił pierwszą kobietę, Ewę, do nieposłuszeństwa wobec Stwórcy (Rodzaju 3:1-6). W Biblii tego buntownika określono mianem „pradawnego węża, zwanego Diabłem i Szatanem” (Objawienie 12:9). Jezus nazwał go „zabójcą”, który „nie stał mocno w prawdzie”. Powiedział też o nim, że „kiedy mówi kłamstwo, mówi zgodnie z własnym usposobieniem, gdyż jest kłamcą i ojcem kłamstwa” (Jana 8:44).
                                                    Bunt Szatana poparli później inni duchowi „synowie prawdziwego Boga” (Rodzaju 6:1, 2). Po stuleciach nazwano ich „aniołami, którzy zgrzeszyli” oraz ‛aniołami, którzy nie zachowali swego pierwotnego stanowiska, lecz opuścili swe właściwe miejsce mieszkania’, czyli wyznaczone miejsce w niebie (2 Piotra 2:4; Judy 6). Przylgnęło do nich również miano demonów (Jakuba 2:19). W czasach biblijnych ci zbuntowani aniołowie zdołali odciągnąć wielu Izraelitów od czystego wielbienia Boga i dziś tak samo są zdecydowani odwrócić od Niego jak najwięcej ludzi (Powtórzonego Prawa 32:16, 17). W tym celu Szatan wraz z demonami sprytnie wykorzystuje kłamstwa religijne (2 Koryntian 11:14, 15).
                                                  • pocoo Re: Ludobójstwo 03.10.17, 10:20
                                                    rafiner napisał:

> Niezliczone wieki przed stworzeniem ludzi Jehowa powołał do istnienia w niebie
                                                    > mnóstwo inteligentnych stworzeń duchowych, „synów Bożych”

I kłania się księga Genesis; VI 1-10
                                                    To byli zbuntowani aniołowie? Nie wydaje mi się.Tylko W biblii już nie opisano działalności tychże mocarzy sławnych na cały świat i ich potomków. Synowie "synów bożych" i ziemianek.Za wcześnie Jehowa ich potopił? A może to byli Herosi opisani w innych mitologiach? Może prawda ciebie wyzwoli z tego zamulenia.
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 03.10.17, 12:54
                                                    Biblijne dowody potwierdzają, że pewni aniołowie tak właśnie postępowali. W Liście Judy 6, 7 grzech Sodomczyków, którzy oddawali się wynaturzonym praktykom cielesnym, zestawiono z grzechem aniołów, „którzy nie zachowali swego pierwotnego stanowiska, lecz opuścili swe właściwe miejsce mieszkania”. Punktem wspólnym było to, że zarówno jedni, jak i drudzy ‛bez umiaru pogrążyli się w rozpuście i poszli za ciałem ku pożyciu sprzecznemu z naturą’. W Liście 1 Piotra 3:19, 20 wspomniano, że aniołowie okazali nieposłuszeństwo „za dni Noego” (2 Piotra 2:4, 5). A zatem buntowniczy aniołowie w czasach Noego dopuszczali się tego rodzaju grzechów, co mieszkańcy Sodomy i Gomory.
                                                    Wyjaśnienie takie układa się w logiczną całość, gdy uwzględnimy, że „synowie prawdziwego Boga” wspomniani w Księdze Rodzaju 6:2, 4 to aniołowie, którzy się materializowali i utrzymywali niemoralne stosunki z kobietami.
                                                  • pocoo Re: Ludobójstwo 03.10.17, 19:17
                                                    rafiner napisał:

> Biblijne dowody potwierdzają, że pewni aniołowie tak właśnie postępowali.

Ci, którzy się zbuntowali, zostali ze swoim przywódcą zrzuceni na ziemię przez Jehowę.A potem to aniołowie się buntowali i sami uciekali na ziemię.Ależ ten Jehowa ma siłę i dar przekonywania.

>...wspomniani w Księdze Rodzaju 6:2, 4 to aniołowie, którzy się ma
                                                    > terializowali i utrzymywali niemoralne stosunki z kobietami.

Dlaczego niemoralne? Co w tym niemoralnego, że aniołowie zstępowali z nieba i brali sobie córki ziemskie za żony? Niemoralny to był Adam, który zapładniał swoje córki.A potem to już wszyscy wzajemnie kopulowali ,"rozradzali się i napełniali ziemię" z nakazu Jehowy.Kiedy po tułaczce Kain się ożenił ze swoją siostrzenicą , to dopiero wtedy Ewa urodziła trzeciego syna.Oni wszyscy byli niemoralni z woli Jehowy.
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 04.10.17, 10:13
                                                    Czy Biblię można zrozumieć?
                                                    „W naszej rodzinie czytało się Biblię w każdą niedzielę. Nie powiem, żebym za tym przepadał. Chociaż wierzyłem, że to Księga od Boga, niewiele z niej rozumiałem” (Steven, Wielka Brytania). wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/2009480
                                                  • stokrotka_a Re: Ludobójstwo 05.10.17, 08:04
                                                    rafiner napisał:

> Czy Biblię można zrozumieć?

Oczywiście, że można. Trzeba tylko wziąć pod uwagę realia i wierzenia przenikające się wzajemnie w czasach, gdy powstawały tesksty biblii.
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 05.10.17, 08:47
                                                    Dodam jeszcze kilka sugestii : GDZIE ZACZYNA SIĘ DOGMAT TAM KOŃCZY SIĘ MYŚLENIE. BIBLIA NIE WYMAGA OD NAS ŚLEPEJ WIARY W BOGA. BIBLIA TO MAPA DO UKRYTYCH SKARBÓW. Na nadludzkie pochodzenie Biblii wskazuje płynąca z niej niezrównana i niezawodna mądrość.  Jest źródłem pouczeń, pociechy i nadziei (Rzym 15:4). Słowo Boże przypomina bogate złoże diamentów. Największy wpływ na ludzkie życie wywiera Biblia. Zapoznanie się z tą Księgą ,pozwoli ci bliżej poznać Stwórcę. Dowiesz się, jak On postępuje, w czym ma upodobanie, a czego nienawidzi, oraz jak ogromną mocą i mądrością się odznacza. Udzieli ci odpowiedzi na nurtujące cię pytania : Po co tu jesteśmy ? skąd tyle cierpień ? gdzie są umarli ? dokąd zmierza ludzkość ? Dzięki czytaniu Biblii Bóg stanie się kimś realnym, będziesz miał czyste sumienie i cel w życiu. Zachowasz czystość moralną, wyzbędziesz się złości i sarkazmu. Przestaniesz się zamartwiać. Codzienna lektura Biblii dodaje siły do przetrwania najtrudniejszych momentów w życiu'.. Dobra nowina zawarta w Słowie Bożym pozwala nam poznać Stwórcę i nawiązać z Nim serdeczną więź. Dostarcza satysfakcjonujących odpowiedzi na ważne, życiowe pytania, ma moc zmieniać nasze życie, wlewa nadzieję w serca, a w obliczu trudności dodaje nam sił. Prawdziwa duchowość jest wynikiem zdobywania wiedzy o Bogu przez pilne studium Jego Słowa oraz rezultatem stosowania tej wiedzy w życiu. Prawda zawarta w Biblii to niezrównany skarb. Uwalnia od przesądów, wątpliwości i panicznego strachu. Daje nadzieję, radość i cel w życiu. Jezus oświadczył: `Poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli' (Jana 8:32).
                                                  • stokrotka_a Re: Ludobójstwo 05.10.17, 13:06
                                                    rafiner napisał:

> Dodam jeszcze kilka sugestii : GDZIE ZACZYNA SIĘ DOGMAT TAM KOŃCZY SIĘ MYŚLENIE
                                                    > . BIBLIA NIE WYMAGA OD NAS ŚLEPEJ WIARY W BOGA. BIBLIA TO MAPA DO UKRYTYCH > SKARBÓW.

Biblia jest tylko księga jak wiele innych, ale ludzie mają prawo wierzyć w dowolną bzdurę. Jeśli przyjmujesz, że biblia ma nadludzkie pokolenie, to logicznie rzecz biorąc musisz to samo przyjąć odnośnie koranu.

> Na nadludzkie pochodzenie Biblii wskazuje płynąca z niej niezrównana i nie
                                                    > zawodna mądrość. 

Niezawodna mądrość? Jak np. ta że pełen miłości bóg zabija z premedytacją niemal wszelkie istoty ludzkie (w tym dzieci), żeby naprawić świat? Kolego, zacznij myśleć! smile

> Dzięki czytaniu Biblii Bóg stanie się kimś realnym, będziesz miał czy
                                                    > ste sumienie i cel w życiu. Zachowasz czystość moralną, wyzbędziesz się złości
                                                    > i sarkazmu.

Czytający bbiblię inkwizycjoniści też zachowali czystość moralną? A arcybiskup bzykający kleryków i codziennie czytający biblię ma czyste sumienie i jest moralnie czysty?
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 06.10.17, 08:45
                                                    Nie reprezentuje tej instytucji o której wspominasz. Świadkowie Jehowy — poznaj nas bliżej!
                                                    Mieszkamy w różnych krajach i mówimy różnymi językami, ale łączą nas wspólne cele. Przede wszystkim chcemy przysparzać czci Jehowie — Bogu, o którym mówi Biblia, Stwórcy wszechrzeczy. Poza tym ze wszystkich sił staramy się naśladować Jezusa Chrystusa i z dumą nosimy miano chrześcijan. Każdy z nas regularnie poświęca czas na to, żeby pomagać innym w poznawaniu Biblii oraz dzielić się dobrą nowiną o Królestwie Bożym. I właśnie dlatego, że dajemy świadectwo, czyli rozmawiamy z ludźmi o Bogu Jehowie i Jego Królestwie, jesteśmy nazywani Świadkami Jehowy.
                                                    Zapraszamy do zapoznania się z naszym serwisem internetowym. Czytaj Biblię w Internecie. Poznaj bliżej nas i nasze wierzenia. www.jw.org/pl/
                                                  • stokrotka_a Re: Ludobójstwo 08.10.17, 13:42
                                                    rafiner napisał:

> Nie reprezentuje tej instytucji o której wspominasz. Świadkowie Jehowy — poznaj
                                                    > nas bliżej!

Takich sekt jak twoja były, są i będą tysiące. Głupich ludzi łatwo jest omamić religijnymi wymysłami.
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 09.10.17, 09:24
                                                    (1 Koryntian 3:18-20) Niechaj nikt samego siebie nie zwodzi: Jeżeli ktoś wśród was myśli, że jest mądry w tym systemie rzeczy, niech się stanie głupi, aby móc się stać mądrym. 19 Gdyż mądrość tego świata jest u Boga głupstwem; bo jest napisane: „On chwyta mądrych w ich własnej przebiegłości”. 20 I znowu: „Jehowa wie, że rozważania mędrców są daremne”.
                                                  • kociak40 Re: Ludobójstwo 04.10.17, 08:21

"Najbardziej potocznym językiem w tamtych czasach był hebrajski." - rafiner

W czasach kiedy był tylko Adam i Ewa nie było żadnego języka hebrajskiego.
                                                    Cywilizacje ludzkie, i to w długim czasie, wykształcają języki do wzajemnego porozumiewania się.
                                                    Za czasów Adama i Ewy takich możliwości nie było. Rozmowa Ewy z szatanem w postaci węża to tylko bajka.
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 04.10.17, 10:05
                                                    Tak naprawdę to o co pytasz, nie potrzebne ci jest do zbawienia. - Jezus Chrystus nie uczył, że wszystkie religie to tylko różne drogi prowadzące do tego samego celu, którym jest zbawienie. W słynnym Kazaniu na Górze powiedział: „Wchodźcie przez wąską bramę, ponieważ szeroka i przestronna jest droga prowadząca do zagłady, a wielu jest tych, którzy tam nią idą; natomiast wąska jest brama i ciasna droga prowadząca do życia, a mało jest tych, którzy ją znajdują” (Mateusza 7:13, 14). Większość ludzi nie oddaje czci Bogu w sposób właściwy i tacy podążają drogą wiodącą do zagłady. Tylko nieliczni idą drogą prowadzącą do życia. wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/2000403#h=5:0-8:1033
                                                  • kociak40 Re: Ludobójstwo 04.10.17, 11:21

"Tak naprawdę to o co pytasz, nie potrzebne ci jest do zbawienia." - rafiner

A bajki, które tu serwujesz nam na forum są potrzebne? Głupoty uznawać za rzeczywistość, to nie jest droga do zbawienia tylko do większego zgłupienia.
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 05.10.17, 10:00
                                                    Wielu innych podobnie jak ty, tak myślą. Przed wiekami ludzie myśleli że ziemia jest płaska, ale czy od ich myślenia rzeczywiście stała się płaska? Jeżeli weźmiemy pod lupę te "głupoty" to okaże się że rzeczywistość jest inna : (1 Koryntian 3:18-20) Niechaj nikt samego siebie nie zwodzi: Jeżeli ktoś wśród was myśli, że jest mądry w tym systemie rzeczy, niech się stanie głupi, aby móc się stać mądrym. 19 Gdyż mądrość tego świata jest u Boga głupstwem; bo jest napisane: „On chwyta mądrych w ich własnej przebiegłości”. 20 I znowu: „Jehowa wie, że rozważania mędrców są daremne”. (Przysłów 2:10, 11) Gdy mądrość wejdzie do twego serca i poznanie stanie się miłe twej duszy, 11 strzec cię będzie umiejętność myślenia, chronić cię będzie rozeznanie,
                                                  • pocoo Re: Ludobójstwo 04.10.17, 23:06
                                                    rafiner napisał:

> Tak naprawdę to o co pytasz, nie potrzebne ci jest do zbawienia.

Do zbawienia może i nie, ale do wiarygodności rzekomych słów Jehowy, boskiej niewiedzy, przypisywanych mu zbrodni i sadystycznej dobroci , już tak.
                                                    Do zbawienia potrzebna jest wiara,że Jezus to syn Jehowy, który nie wiadomo po co musiał umrzeć z woli tatusia.Jezus umarł za te miliardy ludzi, którzy nie będą zbawieni , gdyż o Jehowie i Jezusie pojęcia nie mieli i nie mają.Jezus umarł, a każdy człowiek jest odpowiedzialny za swoje czyny.Po jaki gwint tatuś mu kazał umrzeć? Boskie widzimisię.
                                                    Hindusi tak chcą słuchać o żydowskim Jehowie, jak ty o ich Wisznu.
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 05.10.17, 08:57
                                                    Dlaczego Jezus umarł? www.jw.org/pl/publikacje/filmy/#pl/mediaitems/VODBibleTeachings/docid-502016853_1_VIDEO www.jw.org/pl/publikacje/filmy/#pl/categories/AllVideos
                                                  • stokrotka_a Re: Ludobójstwo 05.10.17, 08:10
                                                    rafiner napisał:

> Biblijne dowody potwierdzają, że pewni aniołowie tak właśnie postępowali.

Jakie dowody??? Człowieku, zacznij myśleć! smile
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 05.10.17, 08:36
                                                    Pomyśl - co ci naukowcy tam robią i dlaczego w tym miejscu? archeologiabiblijna.wordpress.com/
                                                  • stokrotka_a Re: Ludobójstwo 05.10.17, 12:53
                                                    rafiner napisał:

> Pomyśl - co ci naukowcy tam robią i dlaczego w tym miejscu? archeologiabiblijna.wordpress.com/

To zależy - naukowcy wierzący w świętość biblii szukają nieistniejących dowodów na to, że biblijne bajki nie są bajkami. Natomiast naukowcy zdający sobie sprawę, że biblia to pomieszanie mitów z zapisami wydarzeń historycznych próbują oddzielić ziarno (czyli fakty) od plew (czyli mitów o podłożu religijnym).
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 06.10.17, 08:54
                                                    W periodyku Biblical Archaeology Review poinformowano, że odkrycia archeologiczne potwierdzają istnienie już „co najmniej 50” osób wspomnianych w Pismach Hebrajskich. Wśród nich jest 14 królów Judy i Izraela, między innymi takie znane postacie jak Dawid czy Ezechiasz, a także mniej znane, na przykład Menachem i Pekach. Na liście tej znajduje się pięciu faraonów i 19 królów Asyrii, Babilonii, Moabu, Persji i Syrii. Jednak monarchowie to nie jedyne osoby pojawiające się zarówno w doniesieniach biblijnych, jak i znaleziskach archeologicznych. Należą do nich też mniej znaczące postacie, takie jak arcykapłani, pewien sekretarz oraz inni urzędnicy.
                                                    We wspomnianym czasopiśmie napisano również, że jeśli chodzi o potwierdzenie tożsamości wszystkich tych osób, „naukowcy w znacznym stopniu są zgodni”. W Chrześcijańskich Pismach Greckich występują jeszcze inne postacie historyczne, których istnienie poświadcza archeologia, na przykład Herod, Poncjusz Piłat, Tyberiusz, Kajfasz i Sergiusz Paweł.
                                                  • stokrotka_a Re: Ludobójstwo 05.10.17, 08:08
                                                    rafiner napisał:

> Niezliczone wieki przed stworzeniem ludzi Jehowa powołał do istnienia w niebie
                                                    > mnóstwo inteligentnych stworzeń duchowych, „synów Bożych” (Hioba 38:4, 7).

A skąd wiesz, że to były niezliczone wieki? A jeśli niezliczone, to na jakiej podstawie to twierdzenie? Gdzie znajdowało się to niebo?

Obda
                                                    > rzył ich — podobnie jak ludzi — wolną wolą. Przez długi czas wszyscy oni pozost
                                                    > awali lojalni wobec Boga. Ale nagle coś zburzyło tę harmonię. Co się wydarzyło?
                                                    > Gdy Bóg stworzył ludzi, pewien byt duchowy zaczął pożądać czegoś, co mu się nie
                                                    > należało — uwielbienia. Posługując się wężem, jak brzuchomówca kukiełką, ten z
                                                    > ły anioł nakłonił pierwszą kobietę, Ewę, do nieposłuszeństwa wobec Stwórcy (Rod
                                                    > zaju 3:1-6). W Biblii tego buntownika określono mianem „pradawnego węża, zwaneg
                                                    > o Diabłem i Szatanem” (Objawienie 12:9). Jezus nazwał go „zabójcą”, który „nie
                                                    > stał mocno w prawdzie”. Powiedział też o nim, że „kiedy mówi kłamstwo, mówi zgo
                                                    > dnie z własnym usposobieniem, gdyż jest kłamcą i ojcem kłamstwa” (Jana 8:44).
                                                    > Bunt Szatana poparli później inni duchowi „synowie prawdziwego Boga” (Rodzaju 6
                                                    > :1, 2). Po stuleciach nazwano ich „aniołami, którzy zgrzeszyli” oraz ‛aniołami,
                                                    > którzy nie zachowali swego pierwotnego stanowiska, lecz opuścili swe właściwe
                                                    > miejsce mieszkania’, czyli wyznaczone miejsce w niebie (2 Piotra 2:4; Judy 6).
                                                    > Przylgnęło do nich również miano demonów (Jakuba 2:19). W czasach biblijnych ci
                                                    > zbuntowani aniołowie zdołali odciągnąć wielu Izraelitów od czystego wielbienia
                                                    > Boga i dziś tak samo są zdecydowani odwrócić od Niego jak najwięcej ludzi (Pow
                                                    > tórzonego Prawa 32:16, 17). W tym celu Szatan wraz z demonami sprytnie wykorzys
                                                    > tuje kłamstwa religijne (2 Koryntian 11:14, 15).

Poczytaj mitologię grecką. W niej też znjadziesz mnóstwo bajek.
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 05.10.17, 08:43
                                                    Długość dni stwarzania. Biblia nie podaje długości tych okresów stwarzania. Ale wszystkie sześć się zakończyło, gdyż w odniesieniu do szóstego z nich (podobnie jak do pięciu poprzednich) oznajmiono: „I nastał wieczór, i nastał ranek — dzień szósty” (Rdz 1:31). Nie powiedziano tak jednak o siódmym dniu, w którym Bóg zaczął odpoczywać, z czego wynika, iż wtedy się on nie skończył (Rdz 2:1-3). Poza tym jakieś 4000 lat po rozpoczęciu siódmego dnia, czyli dnia odpoczynku Bożego, Paweł wskazał, że trwa on dalej. W Hebrajczyków 4:1-11 powołał się na wcześniejszą wypowiedź Dawida (Ps 95:7, 8, 11) oraz na Rodzaju 2:2, po czym zachęcił: „Róbmy więc wszystko, co możemy, by wejść do tego odpoczynku”. Do czasów Pawła siódmy dzień trwał już tysiące lat i wtedy jeszcze się nie zakończył. Tysiącletnie panowanie Jezusa Chrystusa, którego w Biblii nazwano „Panem sabatu” (Mt 12:8), najwyraźniej wchodzi w skład większego sabatu — czyli właśnie dnia odpoczynku Bożego (Obj 20:1-6). Wynikałoby stąd, że rozpoczęcie owego dnia dzielą od jego zakończenia tysiące lat. Symboliczny tydzień złożony z dni opisanych w Rodzaju 1:3 do 2:3, z których ostatni to sabat, wydaje się odpowiadać tygodniowi, jaki uznawali Izraelici. Zgodnie z wolą Bożą obchodzili oni sabat siódmego dnia tygodnia (Wj 20:8-11). Skoro więc siódmy dzień trwa już tysiące lat, rozsądny wydaje się wniosek, że każdy z poprzednich sześciu dni, czyli okresów stwarzania, również trwał co najmniej tysiące lat.
                                                    O tym, że jakiś dzień może trwać dłużej niż 24 godziny, świadczy także Rodzaju 2:4, gdzie wszystkie okresy stwarzania nazwano jednym „dniem”. Potwierdza to też natchniona wypowiedź Piotra, że „u Jehowy jeden dzień jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat — jak jeden dzień” (2Pt 3:8). Poza tym pogląd, iż każdy z dni stwarzania obejmował nie dobę, lecz znacznie dłuższy okres, trwający tysiące lat, lepiej harmonizuje z dowodami, jakich dostarcza sama ziemia. <Poczytaj mitologię grecką. W niej też znjadziesz mnóstwo bajek. >cryingKaznodziei 12:11-13) Słowa mędrców są jak ościenie, a do wbitych gwoździ podobni są ci, którzy się zajmują zbiorami wypowiedzi; dał je jeden pasterz. 12 Jeśli chodzi o cokolwiek oprócz nich, mój synu, usłuchaj przestrogi: Sporządzaniu wielu ksiąg nie ma końca, a nadmierne oddawanie się im męczy ciało. 13 Konkluzja sprawy, po wysłuchaniu wszystkiego, jest następująca: Bój się prawdziwego Boga i przestrzegaj jego przykazań. Na tym bowiem polega cała powinność człowieka.
                                                  • kociak40 Re: Ludobójstwo 05.10.17, 09:41

" Potwierdza to też natchniona wypowiedź Piotra, że „u Jehowy jeden dzień jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat — jak jeden dzień” (2Pt 3:8). " - rafiner

Powiedział to Piotr zapewne po wypiciu narkotycznych ziół. W tamtych czasach Piotr był prorokiem, obecnie leczony byłby w szpitalu psychiatrycznym. Problem bez końca z tymi siedmioma dniami stwarzania, nie można tego logicznie wytłumaczyć w żaden sposób. O tą bajkę ŚJ oraz o "potop",który miałby pokryć najwyższe góry, stale się potykają i tak już pozostanie na wieki. Uznać to za alegorię morału bajkowego i po problemie.
                                                  • stokrotka_a Re: Ludobójstwo 05.10.17, 12:59
                                                    rafiner napisał:

> Długość dni stwarzania. Biblia nie podaje długości tych okresów stwarzania.

To oczywiste, że biblia nie podaje takich konkretów, bo nie może ich podawać. Bo jakże mógła istnieć miara dzienna/dobowa, skoro Ziemia była płąska i nie krążyła wokół Słońca? to bajeczki są, mój drogi, dla małych dzieci, a cała zabawa polega na tym, że większość dzieci nigdy z wiary w te bajeczki nie wyrasta. smile
                                                    adać tygodniowi,

>  Konkluzja sprawy, po wysłuchaniu ws
                                                    > zystkiego, jest następująca: Bój się prawdziwego Boga i przestrzegaj jego przyk
                                                    > azań. Na tym bowiem polega cała powinność człowieka.

Cała powinność człowieka to żyć w strachu? No, no, niezbyt to zaszczytna powinność. wink
                                                  • rafiner Re: Ludobójstwo 06.10.17, 08:50
                                                    Tej starożytnej Księdze można zaufać również ze względu na jej ścisłość naukową. Na przykład w czasach, gdy większość ludzi wierzyła, że ziemia jest płaska, jeden z pisarzy biblijnych napisał o ‛okręgu ziemi’, czyli kuli ziemskiej (Izajasza 40:22).* Ponad 3000 lat przed tym, jak słynny uczony Izaak Newton wyjaśnił, że planety utrzymują się w pustej przestrzeni kosmicznej dzięki grawitacji, w Biblii opisano Ziemię jako ‛zawieszoną na niczym’ (Hioba 26:7). W innym fragmencie sprzed 3000 lat tak przedstawiono obieg wody w przyrodzie: „Wszystkie rzeki idą do morza, wszakże morze nie wylewa; do miejsca, z którego rzeki płyną, wracają się, aby zaś stamtąd wychodziły” (Kaznodziei 1:7, Biblia gdańska). A zatem Autorem Biblii jest Stwórca wszechświata. *Hebrajski wyraz przetłumaczony w Izajasza 40:22 na „okrąg” może oznaczać również kulę. Dlatego niektóre przekłady Biblii mówią tu o „globie ziemskim” (Douay Version) lub „okrągłej ziemi” (Moffatt).
                                                  • pocoo Re: Ludobójstwo 06.10.17, 09:54