Dodaj do ulubionych

Prawda Was zaboli.

28.04.15, 10:16
Religia jako wirus umysłu Mieczysław Cenin Data dodania: 2010-05-11 18:28

Jak wyjaśnić niezwykłą trwałość światopoglądu pochodzącego sprzed 2 tysięcy lat pomimo tego, że współczesna wiedza jest zdecydowanie z nim sprzeczna? Dzisiaj potrafimy znaleźć już jasną odpowiedź na to pytanie. Ciągłość, a nawet nieśmiertelność człowieczej kultury można obecnie wyjaśnić przy pomocy memów - genów ewolucji kulturowej.

Czytaj więcej: www.wiadomosci24.pl/artykul/religia_jako_wirus_umyslu_136975.html

Czytajcie zarażeni, nie lękajcie się! Prawda Was zaboli, ale może pomoże wyzwolić się.
Obserwuj wątek
    • no_no Re: Motyliczka wątrobowa i inne pasożyty. 28.04.15, 10:25
      Filozof Daniel C. Dennett (ur. 1942) otwiera swoją ostatnią książkę "Odczarowanie. Religia jako zjawisko naturalne" (PIW 2008, w znakomitym tłumaczeniu prof. Barbary Stanosz) mocnym obrazem: oto mrówka wspina na na szczyt źdźbła trawy, spada, wspina się ponownie, i znowu spada - tak bez przerwy i wyraźnego biologicznego powodu, natomiast z wyraźnym narażeniem życia. Bez sensu? Nie - mózg mrówki został zawłaszczony przez małego pasożyta, motyliczkę wątrobową, która chcąc czym prędzej dostać się do żołądka owcy lub krowy, by w jej wnętrzu rozpocząć kolejny etap cyklu rozwojowego, steruje swoim bezwolnym nosicielem. "Czy coś podobnego przydarza się również ludziom", pyta Dennett. I odpowiada: owszem. Robakami ludzkich umysłów są idee, które bardziej niż o ludzi, zdają się dbać o własne przetrwanie. Przykład: religie.

Czytajcie, nie lękajcie się!
      DANIEL C. DENNETT: Magia odczarowana / Breaking the Spell
      vimeo.com/12102533
      • sclavus Re: Motyliczka wątrobowa i inne pasożyty. 28.04.15, 10:37
        Ja się z tym zgadzam, ale ... prawdawaszaboli nie zgodzi się nigdy! ;)
        Moim zdaniem, jest to zwykły troll-prowokator!
        Na FK pojawił się taki jeden - edd.y - który w każdym poście powtarza jedno: Duda wygra... obojętnie czego dotyczy post poprzedni :D
      • 9rgkh Re: Motyliczka wątrobowa i inne pasożyty. 28.04.15, 12:35
        Jest jeszcze bardziej bezcelowo. Ewolucja dotyczy informacji a "tej jest obojętne" (gdyby przypisać jej działanie celowe i rozumienie jakiegoś celu) czy jest to informacja prawdziwa, czy fałszywa. Raz prawda jest górą, drugi raz fałsz. I wcale nie jest powiedziane, która powinna zwyciężyć.

Bo przecież to zwyczajny przypadek, że ktoś jeden angażuje się po stronie prawdy a innemu zależy na fałszu. No może prawda jako główny nurt ma pewne preferencje, bo poznanie prawdy o świecie pozwala panować nad światem. A stosowanie fałszu wobec innych poszukiwaczy informacji pozwala zapanować tylko nad nimi. A inni? Albo będziemy z nimi współpracowali (wtedy raczej używajmy prawdy) albo będziemy się z nimi zwalczali (wtedy raczej używajmy fałszu).

Egoizm osobowy lub grupowy zadecyduje o preferencjach w stosunku do prawdy i fałszu.

No i w tym chaosie pojawia się nagle planowanie, celowość - próba przewidzenia, jak przetrwać w ogóle i jak ten proces zoptymalizować. I wtedy sens ma tylko prawda.
      • prawdawaszaboli Re: Motyliczka wątrobowa i inne pasożyty. 29.04.15, 16:55
        oto mrówka wspina na na szczyt źdźbła trawy, s
        > pada, wspina się ponownie, i znowu spada

Analogia z d...

"Czy coś po
        > dobnego przydarza się również ludziom", pyta Dennett. I odpowiada: owszem. Roba
        > kami ludzkich umysłów są idee, które bardziej niż o ludzi, zdają się dbać o wła
        > sne przetrwanie.

Brednie

> Filozof Daniel C. Dennett (ur. 1942) otwiera swoją ostatnią książkę "Odczarowan
        > ie. Religia jako zjawisko naturalne" (PIW 2008, w znakomitym tłumaczeniu prof.
        > Barbary Stanosz)

Idiotka tłumaczy idiotę , a inny idiota to czyta i się podnieca... :)

--
        Lizanie d... Władzy :
        wpolityce.pl/polityka/242580-zanosi-sie-na-niezly-cyrk-w-rodzinie-na-9-dni-przed-ii-tura-komorowski-zostanie-czlowiekiem-roku-gazety-wyborczej-laudacje-wyglosi-tusk
        Pismaki liżą rękę , która karmi...
      • kot404 Re: Motyliczka wątrobowa i inne pasożyty. 29.04.15, 20:04
        O moim życiu decyduję ja. Nikt poza mną nie może tego robić. Nawet motyliczka wątrobowa!!!!!
        • no_no Re: Motyliczka wątrobowa i inne pasożyty. 29.04.15, 23:27
          kot404 napisał(a):

> O moim życiu decyduję ja. Nikt poza mną nie może tego robić. Nawet motyliczka w
          > ątrobowa!!!!!

I te wykrzykniki, zauważył pan? Pięć. Pewny znak, że ten ktoś nosi własne kalesony na głowie." - Maskarada O tak:D
    • snajper55 Prawda Wasza boli 28.04.15, 11:09
      Zaskoczyłeś mnie. Ja inaczej jego nick odczytuję. Nawet jakieś środki przeciwbólowe chciałem mu doradzić.

S.
    • 9rgkh Re: Prawda Was zaboli. 28.04.15, 12:20
      Moje gratulacje za genialną interpretację nicka. :)
    • prawdawaszaboli Re: Prawda Was zaboli. 29.04.15, 16:47
      światopoglądu pochodzącego sprzed 2 tysięcy la
      > t pomimo tego, że współczesna wiedza jest zdecydowanie z nim sprzeczna

Na czym polega ta "zdecydowana sprzeczność" ?...

> Czytajcie zarażeni, nie lękajcie się! Prawda Was zaboli, ale może pomoże wyzwol
      > ić się.

Prawdy boją się tylko głupcy - czyli np. ateiści zarażeni memem ateizmu :)

--
      Lepsza stonka od bronka ! :) (chrabya)
    • kot404 Re: Prawda Was zaboli. 29.04.15, 17:38
      Próbujesz uwieść użytkowników forum.....
      Jak na razie nieźle Ci to wychodzi. Ja jednak twierdzę inaczej: o moim życiu decyduję ja!!!!!!
      • karbat Re: Prawda Was zaboli. 29.04.15, 21:15
        prawdawaszaboli napisał:

> >światopoglądu pochodzącego sprzed 2 tysięcy lat
        > > pomimo tego, że współczesna wiedza jest zdecydowanie z nim sprzeczna

> Na czym polega ta "zdecydowana sprzeczność" ?...

jako prawdziwy wierca, prawdziwy katoliki
        nie wiesz co napisano w twojej natchnionej swietej ksiazce .... wstyd .

jesli poprosisz , to cierpliwie wyjasnie ,
        te liczne sprzecznosci . w czym problem ...

• no_no Re: Prawda Was zaboli. 29.04.15, 23:18
        kot404 napisał(a):

> Próbujesz uwieść użytkowników forum.....

Ale jeśli już i żeby nie było, to tylko użytkowniczki.

> Jak na razie nieźle Ci to wychodzi.

Myślisz?
        Może i masz rację, bo zauważyłem, że po moich wystąpieniach forum na dłuższy czas zamilkło, jakby uwiedzione moim wdziękiem, bezpretensjonalnością czy czym tam jeszcze ..
    • katrina_bush Moment ! skoro wyznawcow owej religii ubywa.. 29.04.15, 21:14
      no_no napisał:

> Religia jako wirus umysłu Mieczysław Cenin Data dodania: 2010-05-11 18:28
      >
      > Jak wyjaśnić niezwykłą trwałość światopoglądu pochodzącego sprzed 2 tysięcy la
      > t pomimo tego, że współczesna wiedza jest zdecydowanie z nim sprzeczna? Dzisiaj
      > potrafimy znaleźć już jasną odpowiedź na to pytanie. Ciągłość, a nawet nieśmie
      > rtelność człowieczej kultury można obecnie wyjaśnić przy pomocy memów - genów e
      > wolucji kulturowej.

Nie wiem, skad ta dziwna teza o niezwyklej trwalosci religii, ktora ma rzekomo 2 tysiace lat.

Skoro wyznawcow owej religii ubywa w piorunujacym tempie!

Najlepszym przykladem jest onegdaj ultrakatolicka Francja (przez Watykan szumnie okreslana mianem: "najstarszej corki kosciola"), Hiszpania, Portugalia, czy Irlandia.

..ze o Czechach, Niemcach, Holandii, UK, czy Skandynawii juz nie wspomne :D

Europa jest post-chrzescijanskim kontynentem.

Obie Ameryki sa rowniez na dobrej drodze.

Wg. sondazy Latinobarometru, mistrzami sa tu Nikaragua i Urugwaj: w tej pierwszej od 1995 do 2013 roku mamy do czynienia ze spadkiem liczby katolikow z 77% do 47%. W Urugwaju spadek o 19% - z 60% do 41% katolikow. Chile, Argentyna i Brazylia robia rowniez znaczace postepy.

W Ameryce Pln. Kanada jest w czolowce ! Wielkie Brawa !

Czas na deislamizacje w krajach muzulmanskich. W diasporze muzulmanie dosyc szybko odchodza od religii. A obrzydliwe i kryminalne tzw. Panstwo Islamskie jest paradoksalnie motorem laicyzacji w regionie.

Azja tak, czy siak pozostanie tradycyjnie agnostyczna lub ateistyczna, ze wzgledu na wyznawany konfucjanizm, taoizm i buddyzm

• no_no Re: Moment ! skoro wyznawcow owej religii ubywa.. 29.04.15, 22:57
        katrina_bush napisała:

> Nie wiem, skad ta dziwna teza o niezwyklej trwalosci religii, ktora ma r
        > zekomo 2 tysiace lat.

Nie rozumiem dlaczego dziwna, gdy od wieków utrzymuje się jeszcze przy życiu.

> Skoro wyznawcow owej religii ubywa w piorunujacym tempie!

Statystyki kościoła świętego zdają się zadawać temu kłam.
        Jakkolwiek by nie było, od wieków ponad naszymi głowami trwa zażarta walka memów o przetrwanie, na śmierć i życie ..
        Żywię niczym niezmąconą pewność, że zwycięzcami w tej wojnie zostaną memy nieteistyczne. I to one ostatecznie jako jedyne zamieszkają w Raju, razem z ich nosicielami.
        Jak było na początku i na wieki wieków.
        Amen.
        • kot404 Re: Moment ! skoro wyznawcow owej religii ubywa.. 29.04.15, 23:02
          ROZUM i wolna wola jest drogą ku człowieczeństwu
        • katrina_bush Rzeczywistosc a propaganda religijna. 29.04.15, 23:37
          no_no napisał:

> katrina_bush napisała:
          >
          > > Nie wiem, skad ta dziwna teza o niezwyklej trwalosci religii, ktor
          > a ma r
          > > zekomo 2 tysiace lat.
          >
          > Nie rozumiem dlaczego dziwna, gdy od wieków utrzymuje się jeszcze przy życiu.
          >
          > > Skoro wyznawcow owej religii ubywa w piorunujacym tempie!
          >
          > Statystyki kościoła świętego zdają się zadawać temu kłam.

Statystyki Watykanu (robione na uzytek wewnetrzny) a rzeczywistosc - to roznica jak dzien i noc.

Watykan podobnie jak Kreml uwaza sie za pepek swiata :D

W przypadku krajow, w ktorych obowiazuje podatek koscielny, typu Niemcy, Szwajcaria, Austria, Dania i Szwecja bardzo latwo jest ocenic liczbe wiernych na podstawie wystapien z kosciola.

Tu Watykan uzywa sztuczki z cyklu, podajemy stare dane statystyczne.

W Hiszpanii i we Wloszech jest obowiazkowy podatek na wybrane organizacje pozarzadowe, charytatywne lub organizacje wyznaniowe.

Kosciol w Hiszpanii i we Wloszech tu cieniutko przedzie, mimo nachalnej i pelnej pogrozek propagandy.

Do tego wystarczy porownac statystyczne badania z roznych zrodel, pochodzace z konkretnego kraju i zestawic je ze "statystykami" Watykanu.

> Jakkolwiek by nie było, od wieków ponad naszymi głowami trwa zażarta walka mem
          > ów o przetrwanie, na śmierć i życie ..

Mechanizm funkcjonowania ideologii i propagandy jest stary jak swiat.
    • varshaviac Najprawdziwsza prawda jest tu. 29.04.15, 21:34
      no_no napisał:

> Religia jako wirus umysłu Mieczysław Cenin Data dodania: 2010-05-11 18:28
      >
      > Jak wyjaśnić niezwykłą trwałość światopoglądu pochodzącego sprzed 2 tysięcy la
      > t pomimo tego, że współczesna wiedza jest zdecydowanie z nim sprzeczna? Dzisiaj
      > potrafimy znaleźć już jasną odpowiedź na to pytanie. Ciągłość, a nawet nieśmie
      > rtelność człowieczej kultury można obecnie wyjaśnić przy pomocy memów - genów e
      > wolucji kulturowej.
      >
      > Czytaj więcej: www.wiadomosci24.pl/artykul/religia_jako_wirus_umyslu_136975.html
      >
      > Czytajcie zarażeni, nie lękajcie się! Prawda Was zaboli, ale może pomoże wyzwol
      > ić się.

Najprawdziwsza, prawdziwiutenka prawda, taka przez wielkie P, jest tu:
      upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Prawda.JPG
      I ona nie boli.
      Wszystkie inne "prawdy" to bezecne KŁAMSTWO.
      • varshaviac Tu 29.04.15, 21:36
        varshaviac napisała:

> Najprawdziwsza, prawdziwiutenka prawda, taka przez wielkie P, jest tu:
        > upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Prawda.JPG
        > I ona nie boli.
        > Wszystkie inne "prawdy" to bezecne KŁAMSTWO.

Tu jest ta prawdziwa prawda:
        pl.wikipedia.org/wiki/Prawda_(wojew%C3%B3dztwo_%C5%82%C3%B3dzkie)#/media/File:Prawda.JPG
    • kot404 Re: Prawda Was zaboli. 29.04.15, 23:26
      jak to łatwo jest przedstawić swój tok rozumowania, żeby nie napisać tokowanie!!!!
    • no_no Re: PeeS. 29.04.15, 23:34
      Prawdziewaszejażzaboili nie mogę odpowiedzieć, bo mi się po zalogowaniu nie wyświetla.
      • kot404 Re: PeeS. 29.04.15, 23:37
        jak wytrzeźwiejesz z oparów alkoholu to napiszesz coś bardziej sensownego, jestem z tobą!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka