Dodaj do ulubionych

Porcjuncula i proporcje

06.12.21, 14:44
Według przekazów KK Porcjuncula (Porziuncola), to pierwszy kościółek wybudowany przez św. Franciszka samodzielnie, tam odkrył swoje powołanie i tam zmarł. Obecnie ten malutki budyneczek, który można obejść w kilkanaście sekund jest obudowany potężnym i przebogatym kościołem - Bazyliką Matki Bożej Anielskiej.
Bazylika jest jednym z miejsc kultu św.Franciszka w Asyżu, wszystkie kościoły są tam monumentalne i przebogate.

Jak się ma przesłanie Franciszka do skromnej posługi bliźnim i braciom mniejszym z rosnącym wiekami przepychem KK i dosłownie obrastającym Porcjunculę przecząc przesłaniu świętego?
Nie uwiera to św.Franciszka?

Może gołębie ozdabiające nasze głowy i kapelusze do nas święty posyła jako wezwanie do skromności.

Obserwuj wątek
    • n4rmoorr Re: Porcjuncula i proporcje 06.12.21, 15:16
      Dziękuję i przepraszam Ta.Już znikam .Niech będzie na pierwszym miejscu.
    • ta Re: Porcjuncula i proporcje 06.12.21, 16:34
      „Jasminum” dobry film, świetna kreacja Janusza Gajosa.
      W nim scena, która wzrusza i bawi, dziewczynka oddaje prezent-kaczkę z ważnego powodu.
      Dialog:
      „Zdrówko oddaję ci kaczkę... Nie chcesz kaczki? Chcę, ale ona wszędzie sra... Kaczka...to sra"
      ——
      Raz gołąb, raz kaczka.
    • n4rmoorr Re: Porcjuncula i proporcje 07.12.21, 01:31
      U mnie na osiedlowym śmietniku ,gołębie są tam wiecznie,dokarmiane chlebem przez dwie kobiety.Ludzie nie szanują chleba, wyrzucają do śmietnika .Kobiety to rodzeństwo ,mimo zakazu karmią je .Jedna w zeszłym roku miała ciężkie zapalenie płuc od grzebania po śmieciach.Nic je nie nauczyło .Jedna z rana lata po śmietniku ,druga wieczorem .Spore stadko ,coś około 20 osobników .Obie mają psy.Są w wieku około 60 ,nie mają facetów co mnie nie dziwi .Jedyne życie to te gołębie.Taki cudny wątek i nie wzbudził euforii .Nawet feelek się nie wpisała do dyskusji .Dziwne. co Joanno..
      • n4rmoorr Re: Porcjuncula i proporcje 07.12.21, 01:49
        Wiesz dlaczego Joasiu napisałem tak o feelku.Bo to niemożliwe jest by facet tak się zachowywał .Na sto% to kobieta..😊
        • kociak40 Re: Porcjuncula i proporcje 07.12.21, 15:00

"Na sto% to kobieta..." - n4rmoorr

Cienia podejrzenia nie należy oświetlać.
          • n4rmoorr Re: Porcjuncula i proporcje 07.12.21, 15:26
            Facet powinien mieć godność i klasę .Jak trzeba to stanąć i walczyć .A tu takie popierdólki internetowe .Łażące bez celu wieczorami .W realu to by się tupnęło nogą i to by uciekło.Nic to nie umie robić,tylko się ślizgać za czyimś tyłkiem .Nawet wysłowić to to się nie umie.Od niektórych kobiet bije cicha godność. Godność otacza je jak pole siłowe, w którym facet topnieje jak masło. Taka kobieta nie krzyczy ani nie wrzeszczy. Esencją tego, jest jej opanowanie, poczucie własnej wartości oraz wiara w siebie.Taką klasę ma Pocoo .Oprócz Ciebie jest tu parę osób wartych uwagi i poszanowania .Takim zawsze można pomóc .Reszta nie jest warta uwagi.www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://cytaty.pl/kobiety/65027,od-niektorych-kobiet-bije-cicha-godnosc-godnosc-otacza-je-jak.html&ved=2ahUKEwi7hLCP8NH0AhWKjosKHebfBvgQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw1QD41_UXyub3zh7RxDncSo
    • n4rmoorr Re: Porcjuncula i proporcje 21.12.21, 01:14
      Moja kochana stara Ta nasze rozmowy , taniarada (2893) rok 2017 taniarada (2883)rok 2018 taniarada (3427)rok 2019, taniarada (3857) rok 2020 taniarada (2525)rok 2021 .Zawsze byłem oczkiem w głowie na FK.Już nie chciałem dalej szukać .I znowu sobie zadaję pytanie ,czy to jest miłość ,czy to jest kochanie ?Zaznaczam ,że w roku 2021 uciekłem na FP ,ale moje szczęście też tam było parę razy .Jesteś taka wierna .Wybierz sobie co chcesz pod choinkę ,może być ze złota ,kolczyki z brylantami ,jakiś pierścionek ,tylko nie zaręczynowy.Co tam Ci się zamarzy moja droga.Byle szybko w piątek wigilia .😊
      • kociak40 Re: Porcjuncula i proporcje 21.12.21, 15:02

"Wybierz sobie co chcesz pod choinkę" - n4rmoorr

Miłość bez bogatego sponsora szybko umiera.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka