Dodaj do ulubionych

Pogrzeb teścia

01.02.25, 21:17
Dzisiaj pochowałam teścia. Gość był już w mocno starszym wieku, ale duchem młodszy tuż przed śmiercią od wielu młodszych o pokolenie, a nawet dwa. Był mocno wierzącym katolikiem. Dlaczego go szanowałam i będę zawsze szanować? Był szczery w swojej wierze. Nie nienawidził nikogo. Mówił, że idzie do kościoła, aby podziękować. Szczególnie za rodzinę. Za synów, synowe, wnuki. Słuchał swojego sumienia, a nie różnych odjechanych typków.
Obserwuj wątek
    • antares504 Re: Pogrzeb teścia 01.02.25, 22:28
      Witaj ~jakornelia12345, przyjmij moje wyrazy współczucia. Jeśli Twój teść był prawdziwym katolikiem, to obecnie jest szczęśliwy po tej "drugiej stronie". Jezus przed swoją śmiercią na krzyżu w rozmowie ze swoim Ojcem, jasno określił czym ona jest : "𝗔 𝘁𝗼 𝗷𝗲𝘀𝘁 ż𝘆𝗰𝗶𝗲 𝘄𝗶𝗲𝗰𝘇𝗻𝗲, 𝗮𝗯𝘆 𝗽𝗼𝘇𝗻𝗮𝗹𝗶 𝗖𝗶𝗲𝗯𝗶𝗲, 𝗝𝗲𝗱𝘆𝗻𝗲𝗴𝗼 𝗽𝗿𝗮𝘄𝗱𝘇𝗶𝘄𝗲𝗴𝗼 𝗕𝗼𝗴𝗮 𝗶 𝗝𝗲𝘇𝘂𝘀𝗮 𝗖𝗵𝗿𝘆𝘀𝘁𝘂𝘀𝗮 ". Piszesz, że Twój teść był dobrym człowiekiem, z pewnością wiara miała na to wpływ. I nie tylko... chyba wpajano mu pewne wzorce, żeby traktować innych tak jak sam chciałby być traktowany. W książce Mały Książę był piękny fragment o oswajaniu lisa i budowaniu przywiązania emocjonalnego. Jak to wszystko pięknie brzmiało, jakie to było szlachetne. Twój teść wiedział, że będąc moralnie dobrym, etycznym, lojalnym, wiernym, uczciwym, prędzej czy później pozna osoby, które takie wartości docenią. Ty jesteś ~jakornelia12345 jedną z tych osób, bo tak pięknie o teściu piszesz.
      • jakornelia12345 Re: Pogrzeb teścia 01.02.25, 22:46
        Dziękuję.
        • hrasier_2 Re: Pogrzeb teścia 02.02.25, 12:18
          Wyrazy współczucia. Mojego teścia i tesciową też pochowałem. Teściu głęboko wierzący, dwa razy w niedzielę do kościoła. Teściowa z wiary Jehowych. Teściu odszedł pierwszy. Tesciowa wtedy siedziała przy trumnie. Dwa razy była w kościele, na moim ślubie i na pogrzebie teścia. Był poprzedni proboszcz, różni byli, teraz ten ostatni jest w porzo. Zaczął wychwalać teścia i później monolog która wiara jest lepsza. Na szczęście szybko zakończył to bredzenie.
          • jakornelia12345 Re: Pogrzeb teścia 02.02.25, 16:02
            Dziękuję.
    • hana2 Re: Pogrzeb teścia 02.02.25, 11:58
      Wyrazy współczucia. Wyjątkowego człowieka miałaś szansę poznać. Na pewno dużo dobrego wniósł do wartości rodzinnych.
      • jakornelia12345 Re: Pogrzeb teścia 02.02.25, 15:48
        Dziękuję. To był dobry człowiek.
    • ytartu Re: Pogrzeb teścia 06.02.25, 17:17
      jakornelia12345 napisała:

> Dzisiaj pochowałam teścia. Gość był już w mocno starszym wieku, ale duchem młod
      > szy tuż przed śmiercią od wielu młodszych o pokolenie, a nawet dwa. Był mocno w
      > ierzącym katolikiem. Dlaczego go szanowałam i będę zawsze szanować? Był szczery
      > w swojej wierze. Nie nienawidził nikogo. Mówił, że idzie do kościoła, aby podz
      > iękować. Szczególnie za rodzinę. Za synów, synowe, wnuki. Słuchał swojego sumie
      > nia, a nie różnych odjechanych typków.

Nie przekonuje mnie to.
      • jakornelia12345 Re: Pogrzeb teścia 07.02.25, 16:26
        Nie musi.
      • hrasier_2 Re: Pogrzeb teścia 07.02.25, 18:40
        Nie przekonuje mnie to. Odrobina taktu to by ci się przydała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka