abstrakt2003 28.03.05, 08:33 albowiem ona chroni nas przed grzechem dogmatyzmu! PS Arcykru to są świąteczne życzenia dla ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arcykr Re: Błogosławiona niepewność, 28.03.05, 10:03 A czym według ciebie jest dogmatyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Błogosławiona niepewność, 28.03.05, 11:13 Jest źródłem nietolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Błogosławiona niepewność, 29.03.05, 09:41 www.mateusz.pl/czytelnia/dk-dominusiesus.htm Czytałeś to? Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Błogosławiona niepewność, 01.04.05, 18:05 Arcyś to nie na temat. Niepwność wiary głębokiej nie wyklucza, więcej nawet czasem może być jej katalizatorem! Odpowiedz Link Zgłoś
swiatlo Re: Błogosławiona niepewność, 31.03.05, 23:19 abstrakt2003 napisał: > albowiem ona chroni nas przed grzechem dogmatyzmu! > PS > Arcykru to są świąteczne życzenia dla ciebie! Kiedyś podczas medytacji naszły mnie następujące myśli: Bóg aby się z nami porozumieć, potrzebuje abyśmy się na niego otworzyli. Kiedy się zamkniemy na Niego, to nie może On przecież do nas mówić, a jeśli już musi nam coś powiedzieć, to musi nieźle nami wstrząsnąć, a to nigdy nie jest przyjemne. Innymi słowy, musimy otworzyć coś w rodzaju kanału komunikacji. Osoba która zakłada u siebie 100% racji nie ma tego kanału komunikacji. Taka osoba w istocie nie potrzebuje nawet komunikować się z Bogiem. Ona już wszystko wie lepiej. A rozmowa ze skałą jest raczej niemożliwa. Ucho aby słyszeć potrzebuje błony. To błona drga i przyjmuje dźwięki. Aby dgrać i przyjmować dźwięki, błona musi być elastyczna i rozciągliwa. Jeżeli błona jest sztywna jak skała to osoba jest głucha jak pień. Tym kanałem komunikacji, tą błoną w rozmowie z Bogiem jest zwątpienie. Dodam jeszcze taki cytat z rozmowy z pewnym Żydem z Podlasia. Mówił on: "panie, jak ktoś mi mówi że ma tylko trochę racji, to ja mu ufam do końca. Jeżeli mi mówi że ma dużo racji, to zaczynam się go obawiać. Jeżeli natomiast mówi że ma 100% racji, to ja panie uciekam od niego jak najdalej.". Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Błogosławiona niepewność, 01.04.05, 09:18 www.mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_03.htm Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 :) 01.04.05, 18:00 Dzięki! O to chodziło, lecz ja leniwy jestem i krótkie formy wypowiedzi preferuję! Pozdrawia! Odpowiedz Link Zgłoś