wanda43 22.12.08, 18:10 mnie artykul potwierdzil wiedze, wam, moze otworzy oczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 18:11 link www.tygodnikforum.pl/forum/index.jsp?place=Lead03&news_cat_id=67&news_id=6858&layout=1&forum_id=4861&page=text Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 18:55 No cóż moje twierdzenie było słuszne. Faryzeusz z Tarsu zapłacił cenę władzy, bo o to tylko mu chodziło. Za władzę zniszczył naukę Jezusa i wprowadził neojudaizm, z którym walczył Jezus. Czyli uległ szatanowi, a Jezus kuszony przez szatana - nie uległ Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 19:14 Tak, krytykantko, i ty i ja piszemy o tym od dawna, choc w pewnych punktach sie nie zgadzamy. Ty sie powolujesz na tzw. ewangelie, ja twierdze, ze one byly pisane pod dyktando lub na potrzeby sprzedawczyka i TW rzymskiego - Szawla. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 19:25 No widzisz Wando dochodzimy do tych samych wniosków. Aczkolwiek metody mamy różne. Ja powołuję się na ewangelie i wykorzystuję siłę chrześcijaństwa ( a raczej neojudaizmu ) aby go pokonać Ty chcesz do pokonania religii wykorzystać słabe strony chrześcijaństwa. To jest raczej niemożliwe... Wpada sie wtedy w pułapkę słów a strona, która atakuje i która jest atakowana ma coraz więcej argumentów i zwolenników. Myślisz, że chrzescijaństwo ( to wypaczone ) utrzymałoby się, gdyby nie nastąpił podział w chrześcijaństwie? Nigdy! Przywódcy musieliby się na czymkolwiek znać. A w ten sposób nie muszą. Prawda, że to wygodne rozwiązanie? I do tego w polityce sie je stosuje... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 19:34 Oj Kobiety ani jedna ani druga nie ma racji co do Pawła , bo to właśnie Paweł odrzucał stare tradycje Żydowskie on , był przeciwnikiem obrzezania ,on uważał że to Jezus jest końcem prawa Żydowskiego choć sam Jezus mówił ze prawo ma nadal istnieć !!Skąd u was takie informacje na temat tego ze to on jak raz chciał powrotu do judaizmu ? Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 19:44 Kolterku myśl trochę! Paweł podyktował ewangelistom co mają pisać. Jezus ani razu niewiernych psami nie nazwał! Jakim prawem ten faryzeusz obrzucił błotem Jezusa i przeszmuglował własne poglądy pod pokrywką poglądów Jezusa? A kiedy to Jezus wspomniał cokolwiek o grzechu pierworodnym? Przypomnij... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 19:53 krytykantka07 napisała: > Kolterku myśl trochę! Basiu ty też nie . > Paweł podyktował ewangelistom co mają pisać. Widziałaś to ? > Jezus ani razu niewiernych psami nie nazwał! No to co ?ale Jezus ich odrzucał a Paweł nazwany był ap narodów . > Jakim prawem ten faryzeusz obrzucił błotem Jezusa i przeszmuglował > własne poglądy pod pokrywką poglądów Jezusa? Kiedy i gdzie to wyczytałaś ? > A kiedy to Jezus wspomniał cokolwiek o grzechu pierworodnym? > Przypomnij... Czy to ma jakieś znaczenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:05 kolter_one napisał: > krytykantka07 napisała: > > Paweł podyktował ewangelistom co mają pisać. > > Widziałaś to ? Nie muszę widzieć, aby wiedzieć :P Nie zapominaj : " błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli " Jeśli wierzę Jezusowi to nie mogę wierzyć faryzeuszowi z Tarsu. > > Jezus ani razu niewiernych psami nie nazwał! > > No to co ?ale Jezus ich odrzucał a Paweł nazwany był ap narodów . Nigdy ich nie odrzucał! Nie myl nauki faryzeusza owładniętego żądzą władzy jako syna narodu wybranego z nauką Boga, dla którego wszyscy są Jego dziećmi... Jezusa kochał tak samo jak Judasza... > > Jakim prawem ten faryzeusz obrzucił błotem Jezusa i przeszmuglował > > własne poglądy pod pokrywką poglądów Jezusa? > > Kiedy i gdzie to wyczytałaś ? W każdym jego liście i w wielu ewangeliach m.in. w opowiadaniu o bogaczu i Łazarzu oraz w ewangelii o męce Jezusa, gdzie Jezus pozwala sobie skrytykować Judasza :P. To kłamstwo! No i oczywiście w Apokalipsie, którą napisał wspólnie z Janem bynajmniej nie uczniem Jezusa! > > A kiedy to Jezus wspomniał cokolwiek o grzechu pierworodnym? > > Przypomnij... > > Czy to ma jakieś znaczenie ? Oczywiście, że ma! Nie ma grzechu pierworodnego, skoro Bóg o nim nie wspomina. A właśnie On powinien gdyby taki grzech w ogóle był... Zatem, co zostaje? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:13 krytykantka07 napisała: > Nie muszę widzieć, aby wiedzieć :P > Nie zapominaj : " błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli " > Jeśli wierzę Jezusowi to nie mogę wierzyć faryzeuszowi z Tar To już wiemy ze fantazjujesz. > Nigdy ich nie odrzucał! No poza tym jednym razem, Mat 10,6-Idźcie raczej do owiec, które poginęły z domu Izraela. > Nie myl nauki faryzeusza owładniętego żądzą władzy jako syna narodu > wybranego z nauką Boga, dla którego wszyscy są Jego dziećmi... Gdzie wyczytałaś że Paweł był żądny władzy? on odrzucił właśnie władzę jako faryzeusz przyłączając sie do małej nowo powstałej sekty. > Jezusa kochał tak samo jak Judasza... Czyli widać słuchał Jezusa który kazał kochać nieprzyjaciół ::)))) Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:19 kolter_one napisał: > To już wiemy ze fantazjujesz. Ejże nie obrażaj mnie :P Rozumiem po swojemu wizję Jezusa czyli fantazjuję? Toż każdy kto myśli - fantazjuje ;) > No poza tym jednym razem, Mat 10,6-Idźcie raczej do owiec, które poginęły z dom> u> Izraela. To kłamstwo. Jezus tego nie powiedział. Tu już widać pretensje do bycia narodem wybranego, które sie ujawniły u Żydów, mimo, że tego Jezus im zakazał... > Gdzie wyczytałaś że Paweł był żądny władzy? on odrzucił właśnie władzę jako > faryzeusz przyłączając sie do małej nowo powstałej sekty. A pewnie, bo wyniuchał jak potężna jest ta sekta... A jej potęga dała mu władzę. Władzę do obsadzania stanowisk biskupich i decydowania w sprawach religii. > Czyli widać słuchał Jezusa który kazał kochać nieprzyjaciół ::)))) Wcale nie słuchał. Bóg już tak ma :P Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:29 krytykantka07 napisała: > Ejże nie obrażaj mnie :P > Rozumiem po swojemu wizję Jezusa czyli fantazjuję? > Toż każdy kto myśli - fantazjuje Więc kiedy piszesz o biblii to mniej fantazji a więcej dowodów . > To kłamstwo. > Jezus tego nie powiedział. Ta, ty tam byłaś i wiesz::)) > Tu już widać pretensje do bycia narodem wybranego, które sie > ujawniły u Żydów, mimo, że tego Jezus im zakazał... Kiedy Jezus im tego zakazał ? > A pewnie, bo wyniuchał jak potężna jest ta sekta... > A jej potęga dała mu władzę. Ta to musiał być potężnym prorokiem ,bo wtedy ta sekta był tępiona jak szczury > Władzę do obsadzania stanowisk biskupich i decydowania w sprawach > religii. On nie obsadzał on tylko wytyczył normy do zajmowania tych stanowisk. > Wcale nie słuchał. > Bóg już tak ma :P Paweł był bogiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:42 kolter_one napisał: > Więc kiedy piszesz o biblii to mniej fantazji a więcej dowodów . Kolterku dowodów nie ma i nie będzie. Zostało tylko to, co służy manipulacji. Trzeba opierać się na intuicji i na tym, co wiemy o Jezusie. A wiemy jedno: Jego wyznawcy kochać mieli nawet nieprzyjaciół. Dlaczego o tym wspomniał Jezus? Po to, aby niewierzących psami nazywać i dzielić ludzi na naród wybrany i resztę? Nie żartuj! To metody zaczerpnięte ze ST... > Ta, ty tam byłaś i wiesz::)) Nie byłam, ale wiem. Jezus kochał wszystkich. Oni byli Jego braćmi. Nawet ci, co Jezusa nienawidzili i prześladowali. Swoją mękę i śmierć im wybaczył... > Kiedy Jezus im tego zakazał ? Ano wtedy gdy mówił o grzechu pychy! I wtedy, gdy uczył ich się modlić słowami: " i odpuść nam nasze winy jako i my ( czyli dokładnie tak samo ) odpuszczamy naszym winowajcom " Bóg ma nam odpuścić dokładnie tak samo gzrechy jak my odpuszczamy tym, co wobec nas zawinili... Rozumiesz, co to znaczy? >> Ta to musiał być potężnym prorokiem ,bo wtedy ta sekta był tępiona jak szczury No tak. Tępiona przez niego. Zatem on wiedział jak potężna jest ta sekta. Po śmierci Szczepana sie dowiedział... > On nie obsadzał on tylko wytyczył normy do zajmowania tych stanowisk. Nie było takich norm! Zgodnie z nimi wszyscy byliby biskupami. Na tym polegało chrześcijaństwo głoszone przez Jezusa... Zatem skąd ten podział? > Paweł był bogiem ? Napisałam, że Bóg tak samo kochał Jezusa jak i Judasza. Bóg wcale nie słuchał tego, co mówił Jezus bo Bóg już tak ma. Wszyscy są Jego dziećmi... Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:03 > Paweł podyktował ewangelistom co mają pisać. Jasne! I to jest wlasnie klucz do zagadki. Nie mniej Szaweł geniuszem byl, skoro jego wymysły cialem sie staly, religia, ktora przetrwala na klamstwie blisko 2000 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:06 wanda43 napisała: > > Paweł podyktował ewangelistom co mają pisać. > Jasne! I to jest wlasnie klucz do zagadki. > Nie mniej Szaweł geniuszem byl, skoro jego wymysły cialem sie staly, religia, > ktora przetrwala na klamstwie blisko 2000 lat. Jak pamiętam to Mateusz był ap Jezusa , Jan był ,,filarem " zboru ,Marek był uczniem Piotra ,więc jak ktoś taki jak Paweł miał możliwość dyktowania im czegokolweiek ? Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:09 Kolterku kpisz czy o drogę pytasz? Toż gdyby nie cudowne nawrócenie to nikomu niczego by nie podyktował! Dzięki temu, że wcześniej prześladował chrześcijan zdobył nad nimi władzę, gdy Jezus go " oświecił "... Co do geniuszu faryzeusza to zgoda. Ale co to za geniusz gdy oparty na prymitywiźmie i strachu wierzących? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:15 krytykantka07 napisała: > Kolterku kpisz czy o drogę pytasz? Nie ,po prostu w przeciwieństwie do ciebie znam listy Pawła ::))) > Toż gdyby nie cudowne nawrócenie to nikomu niczego by nie podyktował! Kim że on był że mógł dyktować warunki Ap Jezusa którzy zarazem byli ewangelistami ? Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:24 kolter_one napisał: > Nie ,po prostu w przeciwieństwie do ciebie znam listy Pawła ::))) Może i znasz, ale w przeciwieństwie do mnie ich nie rozumiesz... > Kim że on był że mógł dyktować warunki Ap Jezusa którzy zarazem byli ewangelist> ami ? Nawróconym grzesznikiem w ich rozumieniu. I na tym polegała jego siła... Uważali go za wybrańca Jezusa... Gdyby wcześniej nie prześladował chrześcijan nie mógłby nic zrobić. Dzięki temu, że ich prześladował, wykorzystał silne strony tej religii przeciwko uczniom Jezusa... Zmusił ich do uwierzenia, że to Jezus go nawrócił i On kieruje jego postępowaniem. Na to nie było argumentów... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:34 krytykantka07 napisała: > kolter_one napisał: > > > Nie ,po prostu w przeciwieństwie do ciebie znam listy Pawła ::))) > > Może i znasz, ale w przeciwieństwie do mnie ich nie rozumiesz... Jak możesz rozumieć coś czego nie czytałaś ? > Nawróconym grzesznikiem w ich rozumieniu. > I na tym polegała jego siła... No i taki nawrócony mógł dyktować tym którzy trzymali władze w zborach ? Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:49 kolter_one napisał: > Jak możesz rozumieć coś czego nie czytałaś ? Czytałam fragmenty i tyle czytania bredni mi wystarczy. Czytałam co pisał o kobietach. I wiem, co mam o tym myśleć. > No i taki nawrócony mógł dyktować tym którzy trzymali władze w zborach ? Dokładnie tak! Jeszcze do tego nawrócony osobiście przez Jezusa i w tak ciekawej scenerii. Któż mógłby się temu oprzeć? ;) Powtórzę: gdyby wcześniej Paweł nie prześladował chrzescijan, gdyby sie niby nie nawrócił i niby nie żałował to nie miałby nic do powiedzenia w zborze. Nikt by go nie posłuchał. Apostołowie na pewno nie... Był tylko faryzeuszem, a jako taki nie miał prawa głosu przy wybranych przez Jezusa apostołach. Ale nawrócony faryzeusz... O, to był strzał w dziesiątkę. Do tego nawrócony mocą miłości Jezusa i...Szczepana... Wyznawcy Jezusa byli romantykami... Dlatego faryzeusz z Tarsu wygrał... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:59 krytykantka07 napisała: > kolter_one napisał: > > > Jak możesz rozumieć coś czego nie czytałaś ? > > Czytałam fragmenty i tyle czytania bredni mi wystarczy. > Czytałam co pisał o kobietach. > I wiem, co mam o tym myśleć. Więc tu zawrę odpowiedz na twoje trzy ostatnie posty !! skoro nie czytałaś to nie wypowiadaj się bo przypomina to słuchaczki wiadomego rydzyjka one co prawda tez nie czytały ,czy widziały ale tatko mówili ze to złe ,więc tak musi być !! Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 21:13 Kolterku nie rozumiesz? Skoro to, co przeczytałam było bełkotem niezgodnym z nauką Jezusa to nic innego tam nie ma. Nie zamierzam w tych bredniach doszukiwać się głębszego sensu, bo to strata czasu... Zadedykuję Ci coś ;). To dokładnie przypomina Twoją postawę ;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21155&w=27256083&a=27256083 Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 21:16 krytykantka07 napisała: > Kolterku nie rozumiesz? > Skoro to, co przeczytałam było bełkotem niezgodnym z nauką Jezusa to > nic innego tam nie ma. Słonko pieprzysz jak pobita , skoro ewangelie pisali stronicy Pawła a nie Jezusa to ty po prostu nie znasz nauk Jezusa i jego wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 21:22 kolter_one napisał: > skoro ewangelie pisali stronicy Pawła a nie Jezus> a > to ty po prostu nie znasz nauk Jezusa i jego wypowiedzi. I tu się mylisz. Aby uwiarygodnić swoje brednie - wypowiedzi Jezusa też napisali. Ale ponieważ na pierwszy rzut oka było je widać w tej stercie śmieci - napisali jak je rozumieć. Zatem część jest oryginalną nauką Jezusa, a część spreparowaną... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 21:27 krytykantka07 napisała: > > I tu się mylisz. > Aby uwiarygodnić swoje brednie - wypowiedzi Jezusa też napisali. Ta, to które są prawdziwe ? skoro kwestionowałaś dopiero co te słowa,,Idźcie raczej do owiec, które poginęły z domu Izraela " Skąd wiesz które są prawdziwe a które nie ::))))) Przecierz ten Paweł to był niezły maniupulant ::)))) Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 22:35 Masz rację. Paweł to był niezły manipulant. Na początek skopiuję Ci to, co na pewno nie jest słowami Jezusa :P " Znak Jonasza 29 A gdy tłumy się gromadziły, zaczął mówić: "To plemię jest plemieniem przewrotnym. żąda znaku, ale żaden znak nie będzie mu dany, prócz znaku Jonasza. 30 Jak bowiem Jonasz był znakiem dla mieszkańców Niniwy, tak będzie Syn Człowieczy dla tego plemienia. 31 Królowa z Południa powstanie na sądzie przeciw ludziom tego plemienia i potępi ich; ponieważ ona przybyła z krańców ziemi słuchać mądrości Salomona, a oto tu jest coś więcej niż Salomon. 32 Ludzie z Niniwy powstaną na sądzie przeciw temu plemieniu i potępią je; ponieważ oni dzięki nawoływaniu Jonasza się nawrócili, a oto tu jest coś więcej niż Jonasz ". Królowa z południa, która przybyła słuchać mądrości Salomona to królowa Saby. Ale to jej mądrości słuchał Salomon. To ona przepowiedziała przyszłość. Jeśli Jezus powiedział te słowa to wiedział o tym, że Jego religia będzie wypaczona i Apokalipsa będzie wtedy w oparciu o te przepowiednie napisana... Zatem Jego śmierć byłaby na próżno. Jezus o tej przepowiedni nie wiedział i tych słów nie powiedział... Przepowiednia królowej Saby powstała więc w tym czasie co Apokalipsa... Czyli wtedy gdy Jezus odszedł do Ojca... Tego też nie powiedział Jezus: " Mesjasz Synem Bożym 41 Natomiast On rzekł do nich: "Jak można twierdzić, że Mesjasz jest synem Dawida? 42 Przecież sam Dawid mówi w Księdze Psalmów: Rzekł Pan do Pana mego: Siądź po prawicy mojej, 43 aż położę nieprzyjaciół Twoich jako podnóżek pod Twoje stopy. 44 Dawid nazywa Go Panem: jak zatem może On być [tylko] jego synem? " Tego psalmu w życiu by nie zacytował! O jakich nieprzyjaciołach mowa? Tego poniżej też nie powiedział: Początek boleści " 8 Jezus odpowiedział: "Strzeżcie się, żeby was nie zwiedziono. Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić: "Ja jestem" oraz: "Nadszedł czas". Nie chodźcie za nimi! 9 I nie trwóżcie się, gdy posłyszycie o wojnach i przewrotach. To najpierw musi się stać, ale nie zaraz nastąpi koniec". 10 Wtedy mówił do nich: "Powstanie naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu. 11 Będą silne trzęsienia ziemi, a miejscami głód i zaraza; ukażą się straszne zjawiska i wielkie znaki na niebie ". To było niemożliwe po przyjęciu nauki Jezusa... Tego też nie powiedział: Przyjście Chrystusa " 25 Będą znaki na słońcu, księżycu i gwiazdach, a na ziemi trwoga narodów bezradnych wobec szumu morza i jego nawałnicy. 26 Ludzie mdleć będą ze strachu, w oczekiwaniu wydarzeń zagrażających ziemi. Albowiem moce niebios zostaną wstrząśnięte. 27 Wtedy ujrzą Syna Człowieczego, nadchodzącego w obłoku z wielką mocą i chwałą. 28 A gdy się to dziać zacznie, nabierzcie ducha i podnieście głowy, ponieważ zbliża się wasze odkupienie". Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 22:37 krytykantka07 napisała: > Masz rację. > Paweł to był niezły manipulant. > Na początek skopiuję Ci to, co na pewno nie jest słowami Jezusa :P Nie mam już siły żeby to komentować :(( Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 22:43 kolter_one napisał: >> Nie mam już siły żeby to komentować :(( Zatem odpocznij sobie. Nie spodziewam się, żebyś od razu zrozumiał ;) Musisz kilka razy poczytać. A jak masz komentować skoro nie rozumiesz? Ale nic się nie martw trening czyli mistrza :D Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 22:48 krytykantka07 napisała: > kolter_one napisał: > > Zatem odpocznij sobie. Ta,odpocznę od czytania twoich postów ::))) > Nie spodziewam się, żebyś od razu zrozumiał ;) > Musisz kilka razy poczytać. > A jak masz komentować skoro nie rozumiesz? > Ale nic się nie martw trening czyli mistrza :D Oj Baśka mieszasz , kombinujesz ::((((( Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 22:51 A cóż tu można mieszać i kombinować? Czytam i widzę :P Ty nie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 22:52 krytykantka07 napisała: > A cóż tu można mieszać i kombinować? > Czytam i widzę :P > Ty nie? ;) Ja nie pije przy kompie ::))) Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 22:56 Chcesz powiedzieć, że picie zaostrza wzrok? ;) To zacznij pić jak czytasz " pismo święte " :P Od razu zobaczysz, co jest kłamstwem... Na trzeźwo sie tego nie zobaczy jak się nie ma tej zdolności ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 26.12.08, 19:23 krytykantka07 napisała: > Chcesz powiedzieć, że picie zaostrza wzrok? ;) > To zacznij pić jak czytasz " pismo święte " :P > Od razu zobaczysz, co jest kłamstwem... > Na trzeźwo sie tego nie zobaczy jak się nie ma tej zdolności ;) Nie Basiu mi chodzi o to ze ty pijesz przy kompie co powoduje u ciebie rózne zwidy ::))) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:09 nie zapomianaj, ze tzw.ewangelie są zapisem wg Marka, wg Mateusza itp., co nie oznacza, ze przez nich byly pisane, ale wedlug ich slow. A to nie jest to samo, co swiadectwo uczniow bezposrednich. Imiona uczniow wykorzystano do uwiarygodnienia. Tylko i wylącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:17 wanda43 napisała: > nie zapomianaj, ze tzw.ewangelie są zapisem wg Marka, wg Mateusza itp., co nie > oznacza, ze przez nich byly pisane, ale wedlug ich slow. A to nie jest to samo, > co swiadectwo uczniow bezposrednich. Imiona uczniow wykorzystano do > uwiarygodnienia. Tylko i wylącznie. Pokaż mi biblie gdzie napisano ze to ew według Mateusza czy też według Marka ! A nie po prostu ewangelia Mateusza lub Marka ! Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:20 no to pokaz mi dowód, ze te ewangelie sa autorstwa tych akurat i ze akurat ci byli uczniami rabbe Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:32 wanda43 napisała: > no to pokaz mi dowód, ze te ewangelie sa autorstwa tych akurat i ze akurat ci > byli uczniami rabbe Jezusa. To ty zakwestionowałaś to ze wymienieni ewangeliści nie byli ich autorami ,więc na tobie ciąży obowiązek udowodnienia tego . Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:54 Kolterku nie bądź dzieckiem! Toż tego nie można udowodnić, bo ani nie znasz charakteru pisma apostołów ani z dokładnością do jednego dnia nie jesteś w stanie określić kiedy te dzieła powstały... Ale jedno świadczy za tezą Wandy... Styl wypowiedzi. To nie jest styl uczniów Jezusa... I do tego Jezus musiałby być głupszy od swoich uczniów... Oni byli dlatego tacy mądrzy, bo Duch Święty na nich zstąpił tylko raz, a na Jezusa zstąpił kilka razy i jakoś rozumu od tego Jezusowi nie przybyło? Bez żartów proszę :P Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 19:34 nie twierdze, ze nie masz racji. Pisze i twierdze tylko jedno, ze te religie stworzyl zdrajca narodu zydowskiego i sprzedawczyk Zyd Paweł Szaweł, ktorego apostolem nawet nazwac nie mozna, bo ani Jezusa znał, ani w ogole na oczy widzial. Takie tylko ulomne fizycznie indywiduum i zaklamane moglo stworzyc te religie. Zaklamana i pokręconą, jak on sam. Mogl ja stworzyc tylko i wylącznie przy poparciu okupanta rzymskiego. I stworzył. Reszte zrobil Konstantyn i jego pogrobowcy dla wlasnej wygody i zyskow. W ten sposob zabili nauke postaci historycznej- rabbe Jezusa,robiąc z niego mesjasza na modle szawlową. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 19:36 wanda43 napisała: Reszte zrobil Konstantyn i jego > pogrobowcy dla wlasnej wygody i zyskow. W ten sposob zabili nauke postaci > historycznej- rabbe Jezusa,robiąc z niego mesjasza na modle szawlową. Bzdura to czego uczył Paweł w 100 % odrzucili zwolennicy Konstantyna tworząc kościół katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 19:48 Dokładnie tak było. Gdyby nauka Jezusa ( ta prawdziwa podbiła świat ) to ani jeden człowiek nie byłby prześladowany za swoje poglądy. A islam nigdy by nie powstał... To było możliwe tylko dzięki zrobieniu z Jezusa Mesjasza na modłę szawłową... W każdym słowie faryzeusza z Tarsu pobrzmiewa nutka znana ze ST o narodzie wybranym... A naród wybrany ukrzyżował Boga z miłości do Boga... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 19:57 krytykantka07 napisała: > Dokładnie tak było. > Gdyby nauka Jezusa ( ta prawdziwa podbiła świat ) to ani jeden > człowiek nie byłby prześladowany za swoje poglądy. Pawła lali co raz za wiarę. > A islam nigdy by nie powstał... Islam powstał w odpowiedzi na zepsucie kleru i jego odstępcze nauki papieskie których buło już multum w VII wieku. > To było możliwe tylko dzięki zrobieniu z Jezusa Mesjasza na modłę > szawłową... Jakieś uzasadnienie? > W każdym słowie faryzeusza z Tarsu pobrzmiewa nutka znana ze ST o > narodzie wybranym... Ta i dlatego on odrzucał stare obyczaje żydowskie ::))) > A naród wybrany ukrzyżował Boga z miłości do Boga... Gdzie wyczytałaś że Jezus to bóg ? Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:18 Islam powstal, bo miejscowi dokladnie wiedzieli, ze Szaweł zdrajca klamal i stworzył fikcje w miejsce prawdy. Zważ, ze Islam nie neguje istnienia rabbe Jezusa, on go uznaje za proroka, rabbiego niemal rownego Mahometowi. Takich prorokow wowczas bylo wielu. Szaweł wybral sobie jednego z wielu, ktory zostal ukrzyzowany za bunty przeciw okupantowi rzymskiemu. Z jego zycia wybral do tworzenia ewngelii tylko to, co pasowalo do proroctw ST. Reszte zrobilo papiestwo rzymskie. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 21:09 kolter_one napisał: > Pawła lali co raz za wiarę. Nie myl pojęć. Pawła lali co raz za wiarę w jego posłannictwo... Nie za wiarę w Jezusa, skoro Jego naukę zniszczył... I nie zapominaj, że gdy zaczynał być prześladowany to przypomniał sobie, że jest obywatelem rzymskim! > Islam powstał w odpowiedzi na zepsucie kleru i jego odstępcze nauki papieskie > których buło już multum w VII wieku. Zepsucie kleru powstało w wyniku wypaczenia nauki Jezusa przez faryzeusza z Tarsu. Kler uznał sie za naród wybrany zgodnie z tym co było w ST. Czyli każda jego zbrodnia i grzech był uzasadniony miłością do Boga. Zatem to dzięki Pawłowi powstał islam... > Jakieś uzasadnienie? Proszę bardzo. Kim był Mesjasz na modłę szawłową? Kimś kto nienawidził innych ludzi. Dlatego Jezus nazywał ich psami i kazał iść do owiec, które poginęły z domu Izraela, a nie do pogan. Czy to pasuje do nauki Jezusa o posyłaniu swoich uczniów na rzeź? Gdzie zatam mieli udać się Jego uczniowie? I co mieli głosić? Może to, że Żydzi są narodem wybranym? ;) > Ta i dlatego on odrzucał stare obyczaje żydowskie ::))) Tiaaaaaaaa bo jedną tradycję inną tradycją ( własną ) zastąpił. Sam widzisz więc, że to nie Bóg wymyślił tradycję... > Gdzie wyczytałaś że Jezus to bóg ? A niby na czym opiera sie chrześcijaństwo? ;) Jezus to Bóg i do tego taki, który postanowił zniszczyć potęgę swoich kapłanów i odebrać im władzę. Chyba miał nie po kolei w głowie ;) Dobrze, że faryzeusz z Tarsu czuwał... Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:06 > Dokładnie tak było. > Gdyby nauka Jezusa ( ta prawdziwa podbiła świat ) to ani jeden > człowiek nie byłby prześladowany za swoje poglądy. > A islam nigdy by nie powstał... Gdyby... Dodkładnie tak by bylo, ale ani slowo z nauki rabbe Jezusa nie ostalo się, nie przetrwalo, bo zastąpiono ją klamstwami zdrajcy Pawła Szawła i napisanymi pod jego dyktando ewangeliami. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:13 No widzisz Wando dlatego trzeba nawrócić katolików i chrześcijan na religię Jezusa... A to można zrobić tylko jednym sposobem: kpiną ;) Nawet nauka w tym nie pomoże, bo dzięki pomysłowi z Wielkim Wybuchem dodała boskości prymitywnemu Bogu... Chrześcijanie ( w tym katolicy ) dzięki głupocie naukowców tylko zyskali dodatkowe argumenty do obrony tezy o wszechmocy Boga... Odpowiedz Link Zgłoś
astrotaurus Re: Polecam nowy numer Forum 23.12.08, 01:44 krytykantka07 napisała: **No widzisz Wando dlatego trzeba nawrócić katolików i chrześcijan na religię Jezusa... A to można zrobić tylko jednym sposobem: kpiną ;)** Katolicyzm i chrześcijaństwo są religiami Jezusa. Twoja religia Jezusa wcale nie jest mądrzejsza od tamtych. :) **Nawet nauka w tym nie pomoże, bo dzięki pomysłowi z Wielkim Wybuchem dodała boskości prymitywnemu Bogu...** Uważasz, że WW to jest jakiś "pomysł", a nie rzetelny opis faktu? Faktu, którego poznanie przewróciło nieco światową dysputę na temat boga? Podkreślam jak zawsze, że chodzi mi o światowa dysputę, a nie bajania w ciemnym grajdołku. **Chrześcijanie ( w tym katolicy ) dzięki głupocie naukowców tylko zyskali dodatkowe argumenty do obrony tezy o wszechmocy Boga...** A jaki jest na was sposób? Im głupiej gadacie, tym bardziej jesteście z siebie zadowoleni. Im mniej waszego boga w realu, tym bardziej uznajecie to za dowód jego wielkości. I to wcale nie jest zabawne. Religia, miła krytykantko07, to taka choroba mózgu jak np. alkoholizm. Wystarczy zacząć myśleć i problem zanika. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 19:16 No a ja się dziwiłem, dlaczego Flawiusz tak mało wspomina o chrześcijanach, mimo że pisał swoje Starożytności Zydowskie jeszcze w I wieku n.e . Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 19:19 Specjlnie kupilam dziś Forum, tylko jeszcze nie mialam czasu dokladnie przeczytac. W necie na ich stonach mozna sobie kupic aktualne wydanie z wspomnianym artykulem. Odpowiedz Link Zgłoś
focus35 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 20:27 nie kupuje gazet zasadniczo, ale wybiore sie do empiku:) wanda43 napisała: > Specjlnie kupilam dziś Forum, tylko jeszcze nie mialam czasu dokladnie > przeczytac. W necie na ich stonach mozna sobie kupic aktualne wydanie z > wspomnianym artykulem. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 21:42 Artykuł bardzo łagodnie obchodzi się z chrześcijańskim zabobonem. Nie kwestionuje historyczności Jezusa, a jest to postać historycznie wątpliwa. Powiela niesprawdzone pogłoski o prześladowaniach chrześcijan. No i nie dowiedzieliśmy się dlaczego Konstantyn kazał sie ochrzcić, a religia stała się religia państwową. Jestem rozczarowany, ale dziekuję za typ. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 22:26 W Starym Testamencie opisano jak to Daniela wrzucono do jaskini lwów.Dlaczego tej bajki nie można było przenieść na chrześcijan w sposób bardziej dramatyczny? Ewangelie o życiu Jezusa mówią niewiele.Dlaczego? Na 27 ksiąg Nowego Testamentu 15 to listy Pawła.Czy nikt nie miał więcej do powiedzenia niż Paweł? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 22:32 pocoo napisała: > W Starym Testamencie opisano jak to Daniela wrzucono do jaskini lwów.Dlaczego t > ej bajki nie można było przenieść na chrześcijan w sposób bardziej dramatyczny? Przeniósł Sienkiewicz. > Ewangelie o życiu Jezusa mówią niewiele.Dlaczego? W NT mało jest opisów życia ludzi, raczej znane są ich wypowiedzi lub to co mieli do zaoferowania. > Na 27 ksiąg Nowego Testamentu 15 to listy Pawła.Czy nikt nie miał więcej do pow > iedzenia niż Paweł? Paweł był oprócz Mateusza i Łukasza najlepiej wykształconym z pisarzy NT Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 22:41 kolter_one napisał: > Paweł był oprócz Mateusza i Łukasza najlepiej wykształconym z pisarzy NT Ech żartownisiu :P A co z apostołami na których Duch Święty spłynął w postaci ognistych języków? Pisać się pod jego wpływem nie nauczyli? A mówić obcymi językami ( co było trudniejsze ) to umieli... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 22:42 krytykantka07 napisała: > Ech żartownisiu :P > A co z apostołami na których Duch Święty spłynął w postaci ognistych > języków? > Pisać się pod jego wpływem nie nauczyli? > A mówić obcymi językami ( co było trudniejsze ) to umieli... Widać Paweł pozabierał im pióra ::)))) Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Polecam nowy numer Forum 22.12.08, 22:52 Tiaaaaaaaaa wieczne pióra ;). I atrament schował ;) Ale wtedy gęsimi by pisali i własną krwią... Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Polecam nowy numer Forum 23.12.08, 09:40 > Widać Paweł pozabierał im pióra ::)))) Od zarania dziejów cwaniaków było pod dostatkiem. Największym cwaniakiem jest Szatan szkolony przez samego Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Niezupełnie 22.12.08, 22:33 Ksiąg Nowego Testamentu jest/było więcej, ale nie część została uznana za niekanoniczne. Jest to ponad sześćdziesiąt ksiąg. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_one Re: Niezupełnie 22.12.08, 22:40 seth.destructor napisał: > Ksiąg Nowego Testamentu jest/było więcej, ale nie część została > uznana za niekanoniczne. Jest to ponad sześćdziesiąt ksiąg Było tego sporo ,ale dziś wiadomo że część powstała już po śmierci apostołów więc pewno nie były zbyt wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Niezupełnie 22.12.08, 22:49 A pewnie. I nawet wiemy która część. W końcu mamy odciski palców ewangelistów. Dobrze, że wtedy daktyloskopia była rozwinięta... Gdyby Jezus nie rozwinął tej nauki to w życiu byśmy nie wiedzieli, co napisali apostołowie, a co On sam. Odciski palców Jezusa wszak mamy i to podobnie jak odciski palców ewangelistów pobrane za życia Jezusa :P Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Niezupełnie 22.12.08, 23:45 Przez bardzo długi czas Bóg dawał natchnienie autorom ksiąg. Na jakiej podstawie mamy uważać, że przestał to definitywnie robić po napisaniu Apokalipsy? Bóg mógł natchnąć Mojżesza czy Izajasza, ale nie może tego zrobić z kimś urodzonym w średniowieczu czy później? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Niezupełnie 23.12.08, 09:36 kolter_one napisał: > seth.destructor napisał: > > > Ksiąg Nowego Testamentu jest/było więcej, ale nie część została > > uznana za niekanoniczne. Jest to ponad sześćdziesiąt ksiąg > > Było tego sporo ,ale dziś wiadomo że część powstała już po śmierci apostołów > więc pewno nie były zbyt wiarygodne. Jak uczy historia , część kazał spalić Konstantyn Wielki , bo mu nie pasowały do koncepcjii tworzonej przez niego religii. Wiarygodność Biblii jawi nam się w całej okazałości. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks-9 Re: Polecam nowy numer Forum 23.12.08, 21:24 A ja polecam stronę'' o czym 90% katolików nie wie'' tam dopiero jest wiedza oparta na faktach nie tylko oczy wychodzą ale też szczęka opada, po prostu brak słów.Zresztą przeczytajcie sami,wspaniała lektura,wypełni świąteczny wolny czas; www.eioba.pl/a69902/o czym 90 katolików nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś