Dodaj do ulubionych

Czy wróci strażnik miejski

IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.02.04, 11:35
Sama idea powołania Straży Miejskiej była dobra, ale dość szybko jej zadania
uległy wynaturzeniu polegającym na skupieniu się na montowaniu blokad i
polowaniu na kierowców kosztem brudnych ulic.Jednym słowem grabież mieszkańca
zmotoryzowanego kosztem bałaganu w mieście.Od spraw bezpieczeństwa jest
policja (drogówka - od samochodów),od porządku ZGKiM, sa inspektorzy czy inni
urzędnicy którym trochę ruchu nie zaszkodzi.Po co więc dublowanie pracy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Radiowiec Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.zielman.pl 06.02.04, 12:52
      Po co znowu straż miejska? Znowu będą tylko zakładać blokady i
      ganiać "straganiarzy". A z tą bronią to czysta fikcja-strażnicy na ulicy nie
      będą mieli broni, bo mogą ją używać tylko "to konwojowania i ochrony bubynków"-
      tym zajmują się agencje ochrony. Czy nie lepiej pójść śladem innych miast i nie
      wrowadzić patroli policyjno-ochroniarskich? Dajmy na to HERTZ czy Apexim dają
      auto i swojego agenta, a policja swojego człowieka. Ochroniarze w grupach
      interwencyjnych są lepiej wyszkoleni niż strażnicy miejscy, poza tym oni mogą
      nosić broń w patrolach. Bedzie to korzyść dla policji (zakładam ze "ochrona"
      daje auto) i dla np. HERTZa (maja przy małych kosztach 2 razy więcej patroli i
      więksy prestiż).
      • Gość: Zielonogorzanin Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 06.02.04, 17:25
        Popieram!! Pomysl chyba byl juz jakis czas temu realizowany ale nie wiem
        dlaczego zawiesili takie patrole (moze to byl jakis dorazny projekt albo cos).
        Ja jestem jak najbardziej za! Straz miejska - co 10 straznikow jest w stanie
        zrobic w skali calego miasta?? Skupia sie pewnie do centrum jak znam zycie i
        co mi po takich staznikach?
    • Gość: gosc Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 06.02.04, 17:50
      straż jest potrzebna głównie na osiedlach, tam jest bałagan, w centrum policja
      się pojawia. Chodniki nieodśnieżone, psy bez kagańców , narkomani na placach
      zabaw i ławeczkach - z tym należy walczyć ! policja ma poważniejsze sprawy na
      głowie.
      Miasto ma być bezpieczne i czyste ! Prawo ma być egzekwowane !!!
      Mandatów nie żałować !!!
      • Gość: Magda Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 20:07
        przy piaskownicy na moim osiedlu siedzą wiecznie dziwne typki, nigdy nie było
        tu żadnego patrolu ! w radiu cały czas mówią o bezpieczeństwie na deptaku, czy
        Zielona Góra to tylko deptak ?
      • Gość: km2bp Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.02.04, 11:43
        Gdyby najdrobniejsze nawet wykroczenia karać wysokimi mandatami takie jak
        postawienie stopy na trawnik lub rzucenie peta w celu zasilenia kasy miejskiej
        i jednocześnie wszystkim obywatelom zmniejszyć podatki to tym wszystkim, którzy
        by się pilnowali żyło by się lżej, ( bo niższy podatek jako nagroda dla ludzi
        porządnych)
        Srogie kary dla niechlujów, którzy śmiecą i popełniają wykroczenia. Wtedy
        miasto nasze zaczęło by wyglądać tak schludnie jak miasteczka w Holandii
        Nieporządni zostali by poprzez dotkliwe kary wychowani mniej kasy było by
        potrzeba na sprzątanie miasta i ogólnie żyło by się lepiej wszystkim a i straż
        miejska zarobiła by na siebie, ( ale to chyba niewykonalne).
      • Gość: obserwator Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.04, 16:53
        kto boi sie Strażnika? Kto łamie prawo.
        oczywisty bałagan na osiedlach;w blokach palacze nie tylko papierosów, palą
        okiennice, przyciski do wind i windy; narkomani; pieski wyprowadzane bez
        kagańców załatwiające się tam gdzie zaprowadzi je właściciel;wandalizm i
        dewastacja ławek,klatek schodowych, notoryczne niszczenie wszystkiego.Nie
        czujemy się bezpiecznie na ulicy, osiedlu, w swoim mieszkaniu.Policja nie
        bardzo nam pomaga. Strażniku miejski wróć!
    • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 21:45

Sam projekt popieram jak najbardziej, tylko żeby ta straż działała na terenie
      całego miasta a nie tylko w centrum.

>Gość portalu: marek napisał(a):
      > Sama idea powołania Straży Miejskiej była dobra, ale dość szybko jej zadania
      > uległy wynaturzeniu polegającym na skupieniu się na montowaniu blokad i
      > polowaniu na kierowców kosztem brudnych ulic.

Zadania uległy wynaturzeniu? Wydawało mi się że jednym z zadań jest pilnowanie
      aby kierowcy prawidłowo parkowali. A blokady powinny być jak najbardziej a jak
      tarasuje ruch to od razu na parking i niech płaci. To co straż miała papierki
      zbierać?

>Jednym słowem grabież mieszkańca zmotoryzowanego kosztem bałaganu w mieście.

Dziwne bo mi się wydawało, że złe parkowanie tez powoduje bałagan a czasami tez
      wypadki.

>Od spraw bezpieczeństwa jest policja (drogówka - od samochodów)

A co do drogówki to ona kontroluje chyba tylko poruszające się pojazdy bo np.
      na skrzyżowaniu koło SP nr 18 od kilku lat parkują sobie samochody czasami
      zdarza im się zaparkować nawet na przejściu dla pieszych (a wydawać by się
      mogło się że istnieje przepisowa odległość parkowania od skrzyżowania i
      przejścia dla pieszych), przejście w ogóle niewidoczne a tam pełno dzieciaków
      przecież chodzi. A kilkanaście metrów dalej jest wolny parking tylko nie wiem
      czy nie chce im sie chodzić czy nie widzą samochodzika ze swojego okienka.
      No a zatarasowane całkowicie chodniki to już norma, inna sprawa że brakuje
      parkingów.

>,od porządku ZGKiM

hmm... tego to nie rozumiem, przecież straż miejska nie ma zamiatać ulic tylko
      upominać za nieodgarnięty śnieg

> sa inspektorzy czy inni urzędnicy którym trochę ruchu nie zaszkodzi

Pisz wyraźniej bo nie rozumiemo co Ci chodzi . Jacy inspektorzy? urzędnicy?
      • Gość: marek Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.02.04, 10:34
        > >,od porządku ZGKiM
        >
        > hmm... tego to nie rozumiem, przecież straż miejska nie ma zamiatać ulic
        tylko
        > upominać za nieodgarnięty śnieg
        >
        > > sa inspektorzy czy inni urzędnicy którym trochę ruchu nie zaszkodzi
        >
        > Pisz wyraźniej bo nie rozumiemo co Ci chodzi . Jacy inspektorzy? urzędnicy?

Inspektorzy i urzędnicy którzy nadzorują wykonanie np.umów zawartych między UM
        i ZGKiM. Jeśli tego nie rozumiesz? nie ty jeden.Ponad 300 osób zatrudnionych w
        urzędzie miejskim też tego nie rozumie.
        • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 21:06

>Inspektorzy i urzędnicy którzy nadzorują wykonanie np.umów zawartych między UM
          >i ZGKiM

To ja wiem, że są urzędnicy nadzorujący wykonanie umów z ZGKiM ale z Twojej
          wypowiedzi wynikało, że masz na mysli zastąpienie działań straży miejskiej
          działaniami urzędników:

>, sa inspektorzy czy inni urzędnicy którym trochę ruchu nie zaszkodzi.Po co
          więc dublowanie pracy.

Napisałem, że nie rozumiem bo jakoś nieralny wydaje mi się pomysł jakoby
          urzędasy miały chodzić i wręczać mandaty mieszkańcom za nieodgarnięty śnieg?
          (swoją drogą wątpię żeby mieli do tego uprawnienia)za wyprowadzanie psa bez
          smyczy i kagańca? zaśmiecanie? itp
    • Gość: wtajemniczony Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.04, 11:01
      W nieistniejącej już od kilku lat Straży Miejskiej głównym kryterium oceny
      pracy strażnika była ilość nałożonych mandatów...są jeszcze w tym mieście
      ludzie, którzy to potwierdzą. Dlatego też nie kaprysy pracujacch tam wówczas
      ludzi a naciski ze strony przełożonych doprowadziły do wynaturzeń,
      wręcz "polowań" aby zdobyć tzw. wynik za wszelką cenę...a może przepytać
      byłych "komendantów":panów B i R...
      Moim zdaniem, jeśli dojdzie do ponownego powołania SM w tym mieście, historia
      może się powtórzyć. Znów okaże się, że SM jest "be" i należy ją
      rozwiązać...Poza tym jak "genialnym" posunieciem poprzednich władz było
      powołanie Miejskich Służb Porządkowych (czy jak to sie nazywa). Kolejna
      przechowalnia ...
    • Gość: ład Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 18:17
      lepiej straż miejska niż jakieś imprezy kulturalne w prywatnych knajpach
    • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 09.02.04, 23:45
      tylko nie oni znowu!
      tak jak pisze wtajemniczony będzie polowanie na mandaty na osiedlach za złe
      parkowanie - a lumpy na ławeczkach dalej będą pluć , psy srać do piaskownicy,
      a oni znowu nic nie zrobią - dać te pieniądze policji na kilku dzielnicowych.
      I popieram w pełni przedmówców, że nasze miasto to nie tylko deptak!
      • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 10.02.04, 19:33
        >tak jak pisze wtajemniczony będzie polowanie na mandaty na osiedlach za złe
        >parkowanie

A masz coś przeciwko temu? bo ja nie. Często krew mnie zalewa jak widzę jak co
        niektórzy zaparkują sobie na całej szerokości chodnika, tuż przy skrzyżowaniu,
        przy przejściu dla pieszych albo i na.
        No chyba, że sama tak parkujesz.

>a lumpy na ławeczkach dalej będą pluć , psy srać do piaskownicy,
        > a oni znowu nic nie zrobią

A co do innych zadań straży miejskiej to trzeba próbować kiedyś musi to
        zadziałać a zależy to pewnie w głównej mierze od kierownictwa i ich priorytetów.

> dać te pieniądze policji na kilku dzielnicowych

Ha ha ha nie rozśmieszj mnie, widziałaś kiedyś swojego dzielnicowego bo ja
        nigdy.
        Jedyny dzielnicowy jakiegokolwiek widziałem to był na filmie S.Bareji.

> I popieram w pełni przedmówców, że nasze miasto to nie tylko deptak!

Ja też popieram, może mieli mało etatów albo co? i tem się nie ruszali poza
        deptak.
        • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 11.02.04, 00:01
          > A masz coś przeciwko temu? bo ja nie. Często krew mnie zalewa jak widzę jak
          co
          > niektórzy zaparkują sobie na całej szerokości chodnika, tuż przy
          skrzyżowaniu,
          >
          > przy przejściu dla pieszych albo i na.
          > No chyba, że sama tak parkujesz.

Nie parkuję tak, ale mam przykre doświadczenia z polowaniem na samochody
          zaparkowane na pograniczu zakazu z braku miejsc na osiedlach o 7.00 rano w
          niedzielę i karanie tych obcych, bo swoi są poza prawem :-(

> A co do innych zadań straży miejskiej to trzeba próbować kiedyś musi to
          > zadziałać a zależy to pewnie w głównej mierze od kierownictwa i ich
          priorytetów

A co masz obiecane tam stanowisko kierownicze?

> Ha ha ha nie rozśmieszj mnie, widziałaś kiedyś swojego dzielnicowego bo ja
          > nigdy.

A dlaczego mam Cię nie rozśmieszać - śmiech to zdrowie!
          Owszem widziałam kiedyś mojego dzielnicowego - przez przypadek - i dlatego
          uważam, że coś się powinno z tym zrobić

Widziałam też naszych strażników, jak olewali swoją pracę np: nawet na wyraźne
          i uprzejme prośby matek z wózkami nie reagowali na ganiające bez kagańców psy,
          bezczelnych lumpków itp. ;-(
          • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 18:45

> A co masz obiecane tam stanowisko kierownicze?

Nic mi o tym nie wiadomo ale zaraz zadzwonię do Bożenki zapytać czy nie
            potrzebuje kogoś na szefa, bo ja bym chciał i się nadaję i jestem swój.

> A dlaczego mam Cię nie rozśmieszać - śmiech to zdrowie!

Serdecznie dziękuję za rozśmieszanie;), choć wolałbym śmiać się z innych
            rzeczy.

> Owszem widziałam kiedyś mojego dzielnicowego - przez przypadek - i dlatego
            > uważam, że coś się powinno z tym zrobić
            >
            > Widziałam też naszych strażników, jak olewali swoją pracę np: nawet na
            wyraźne
            > i uprzejme prośby matek z wózkami nie reagowali na ganiające bez kagańców
            psy,
            > bezczelnych lumpków itp. ;-(

Dlaczego myślisz, że dzielnicowi się zmienią a w strazników miejskich nie
            wierzysz.
            Trzeba dać szansę temu projektowi bo nasza policja w ogóle nie ma ochoty
            zajmować się "pierdołami". Odciążyliby trochę samą policję, to i może
            znalazłoby się parę etatów i na dzielnicowych.

• afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 12.02.04, 20:12
              Gość portalu: kami napisał(a):

> Dlaczego myślisz, że dzielnicowi się zmienią a w strazników miejskich nie
              > wierzysz.
              > Trzeba dać szansę temu projektowi bo nasza policja w ogóle nie ma ochoty
              > zajmować się "pierdołami". Odciążyliby trochę samą policję, to i może
              > znalazłoby się parę etatów i na dzielnicowych.

Po prostu mam lepsze doświadczenia z policjantami niż ze strażą miejską, ale
              jeżeli mialo by być lepiej, to proszę. Tylko będą potrzebowali biur, sprzętu,
              wyposażenia, pieniędzy na szkolenia itp, itd - stać nas na to???
              • Gość: z deptaka Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 13.02.04, 09:12
                niech wracają. tak z 15-20 ludzi. tylko zeby przy tym nie zniknęły etaty w
                policji. A faceci w czarnych mundurach powinni własnie walic kary za parkowanie
                i psie gówno pod blokiem. i choć na deptaku są bardzo potrzebni, niech tez
                dotrą na botaniczną i pomorskie
              • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 13.02.04, 21:15
                > Po prostu mam lepsze doświadczenia z policjantami niż ze strażą miejską, ale
                > jeżeli mialo by być lepiej, to proszę. Tylko będą potrzebowali biur, sprzętu,
                > wyposażenia, pieniędzy na szkolenia itp, itd - stać nas na to???

Straż Miejska w przeciwieństwie do policji potrzebuje chyba mniej lokali (w
                końcu do wystawiania mandatów nie potrzeba chyba śledztw, no i strażnicy są
                skuteczni gdy są w terenie a nie siedzą na d... więc można tylko dla
                komendanta) i sprzętu (z zza szyby pędzącego samochodu mało widać, niech na
                piechotę chodzą albo na rowerach - tak chyba kiedyś było?).
                No tak a czy nas na to stać? nie wiem gdzie idą pieniądze z mandatów, jeśli do
                kasy UM to może utrzymaliby się sami?
                • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 13.02.04, 22:10

> Straż Miejska w przeciwieństwie do policji potrzebuje chyba mniej lokali (w
                  > końcu do wystawiania mandatów nie potrzeba chyba śledztw, no i strażnicy są
                  > skuteczni gdy są w terenie a nie siedzą na d... więc można tylko dla
                  > komendanta) i sprzętu (z zza szyby pędzącego samochodu mało widać, niech na
                  > piechotę chodzą albo na rowerach - tak chyba kiedyś było?).
                  > No tak a czy nas na to stać? nie wiem gdzie idą pieniądze z mandatów, jeśli
                  do
                  > kasy UM to może utrzymaliby się sami?

Jak tak czytam Twoje wypowiedzi w tej kwestii, jestem przekonana, że jesteś
                  świetnym kandydatem/kandydatką na stanowisko komendanta. A wtedy zacznę
                  wspierać na forum Straż Miejską - no i znajomości będę miała ;o)
                  • Gość: wtajemniczony Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 13:04
                    tak, tak utrzymają się sami...poprzednio też tak miało być więc naciski z góry
                    powodowały "walenie" mandatów za "bele co"...ale niech wracają, będzie o czym
                    pisać na forum :)
                    • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 14.02.04, 21:28
                      Nie wiem jak było poprzednio, ale niezupełnie o to mi chodziło o czym mówisz.
                      Rzeczywiście uzależnienie istnienia straży od pieniędzy z mandatówm mogłoby
                      prowadzić do "nadgorliwości" tejże, chodziło mi to żeby kasa na straż była
                      zagwarantowana z góry w budżecie a nuż się zwróci z mandatów (oczywiście
                      komendant musiałby być wolny od nacisków ;)
                      Czy to możliwe to już inna sprawa.
                      • Gość: mieszczanin Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.02.04, 20:22
                        nie obchodzi mnie jak, ale chcę zeby był porzadek w mieście!
                        • Gość: szlachcic Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 15.02.04, 20:32
                          ja też
                  • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 14.02.04, 21:33
                    No skoro lud się domaga to nie mam wyjścia, zostanę tym komendantem .
                    Muszę sobie sprawić rzecznika prasowego, znasz kogoś odpowiedniego ;)
                    • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 15.02.04, 20:25

> No skoro lud się domaga to nie mam wyjścia, zostanę tym komendantem .
                      > Muszę sobie sprawić rzecznika prasowego, znasz kogoś odpowiedniego ;)

podaj wymiary i wymagania a kogoś znajdę ;o)
                      • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 16.02.04, 22:43
                        afe-lek napisała:
                        > Gość portalu: kami napisał(a):
                        > > No skoro lud się domaga to nie mam wyjścia, zostanę tym komendantem .
                        > > Muszę sobie sprawić rzecznika prasowego, znasz kogoś odpowiedniego ;)
                        >
                        > podaj wymiary i wymagania a kogoś znajdę ;o)
                        Jeśli pytasz o wymiary tzn. że znasz wymagania. ;o)
                        • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 16.02.04, 23:03
                          tezgucio napisał:

>> Jeśli pytasz o wymiary tzn. że znasz wymagania. ;o)

no nie do końca, są jeszcze inne zalety , tudzież preferencje ;o)
                          • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 16.02.04, 23:58
                            afe-lek napisała:
                            > tezgucio napisał:
                            > >> Jeśli pytasz o wymiary tzn. że znasz wymagania. ;o)
                            > no nie do końca, są jeszcze inne zalety , tudzież preferencje ;o)
                            Tej komuś chyba bardzo zależy na tej pracy, a może kamiego słodki czar? ;o)
                            • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 17.02.04, 16:26
                              tezgucio napisał:

> Tej komuś chyba bardzo zależy na tej pracy, a może kamiego słodki czar? ;o)

Tylko, że romans w pracy to takie banalne ;-)
                              • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 18.02.04, 00:25
                                afe-lek napisała:
                                > tezgucio napisał:
                                > > Tej komuś chyba bardzo zależy na tej pracy, a może kamiego słodki czar?
                                > Tylko, że romans w pracy to takie banalne ;-)
                                Jaki romans? Rzecznik prasowy musi być być odpowiednio przygotowana do
                                kontaktów. ;o)
                                • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 18.02.04, 13:41
                                  tezgucio napisał:

> Jaki romans? Rzecznik prasowy musi być być odpowiednio przygotowana do
                                  > kontaktów. ;o)

fakt - zwłaszcza do kontaktów interpersonalnych ;o)
                                  • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 18.02.04, 21:49
                                    afe-lek napisała:
                                    > tezgucio napisał:
                                    > > Jaki romans? Rzecznik prasowy musi być być odpowiednio przygotowana do
                                    > > kontaktów. ;o)
                                    > fakt - zwłaszcza do kontaktów interpersonalnych ;o)
                                    Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby w pracy odpowiednio ćwiczyć i
                                    rozwijać wspomniane umiejętności, a tym samym podnosić kwalifikacje zawodowe ku
                                    pożytkowi pracodawcy. ;o)
                                    • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 18.02.04, 22:20
                                      tezgucio napisał:

> Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby w pracy odpowiednio ćwiczyć i
                                      > rozwijać wspomniane umiejętności, a tym samym podnosić kwalifikacje zawodowe
                                      ku

np. siadanie na kolanach nie gniotąc spodni (obu stron) ;o)

> pożytkowi pracodawcy. ;o)

oraz najbliższej rodzinie;o)
                                      • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 19.02.04, 01:22
                                        afe-lek napisała:
                                        > np. siadanie na kolanach nie gniotąc spodni (obu stron) ;o)
                                        to faktycznie wyższa szkoła jazdy ;o)
                      • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 20:01
                        afe-lek napisała:
                        >
                        > > No skoro lud się domaga to nie mam wyjścia, zostanę tym komendantem .
                        > > Muszę sobie sprawić rzecznika prasowego, znasz kogoś odpowiedniego ;)
                        >
                        > podaj wymiary i wymagania a kogoś znajdę ;o)

Wymiary ważne, ale fotka też by się przydała. Pani rzecznik musi mieć
                        nienaganną prezencję i urok osobisty ;) - kamery, media i te sprawy.
                        Kandydatka powinna także być lojalna i w pełni dyspozycyjna względem szefa.
                        Przydałoby sie też trochę oleum w głowie (ew. umiejętność płynnego czytania z
                        kartki ;)

• tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 18.02.04, 21:54
                          > Przydałoby sie też trochę oleum w głowie (ew. umiejętność płynnego czytania z
                          > kartki ;)
                          Czy oleum kujawski w kuchni (+płynne czytanie przepisów kucharskich) na
                          początek wystarczy?
                          • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 18.02.04, 22:17
                            tezgucio napisał:

> Czy oleum kujawski w kuchni (+płynne czytanie przepisów kucharskich) na
                            > początek wystarczy?

teraz jest taka nowa rama w płynie do smażenia, może się nada ;o)
                            • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 19.02.04, 01:25
                              afe-lek napisała:
                              > tezgucio napisał:
                              > > Czy oleum kujawski w kuchni (+płynne czytanie przepisów kucharskich) na
                              > > początek wystarczy?
                              > teraz jest taka nowa rama w płynie do smażenia, może się nada ;o)
                              jeśli ma "oleum" w nazwie to czemu nie? ramoleum? ;o)
                        • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 18.02.04, 22:22
                          > Kandydatka powinna także być lojalna i w pełni dyspozycyjna względem szefa.

ta pełna dyspozycyjność... no no

> Przydałoby sie też trochę oleum w głowie (ew. umiejętność płynnego czytania z
                          > kartki ;)

jak TEŻ by się przydało tzn, że nie jest to warunek konieczny?
                          • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 19.02.04, 01:24
                            afe-lek napisała:
                            > > Kandydatka powinna także być lojalna i w pełni dyspozycyjna względem szefa
                            > .
                            > ta pełna dyspozycyjność... no no
                            a w szczególności względem ...

> jak TEŻ by się przydało tzn, że nie jest to warunek konieczny?
                            przecież nie mogł napisać, że jedynym warunkiem jest nie dawanie ciała na
                            zewnątrz ;o)
                            • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 19.02.04, 23:44
                              tezgucio napisał:

> przecież nie mogł napisać, że jedynym warunkiem jest nie dawanie ciała na
                              > zewnątrz ;o)

a co dawanie ciała wewnątrz ujdzie ? ;o)
                              • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 21.02.04, 01:05
                                afe-lek napisała:
                                > tezgucio napisał:
                                > > przecież nie mogł napisać, że jedynym warunkiem jest nie dawanie ciała na
                                > > zewnątrz ;o)
                                > a co dawanie ciała wewnątrz ujdzie ? ;o)
                                dosłownie wskazane ;o)
                                • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 21.02.04, 10:10
                                  tezgucio napisał:

> dosłownie wskazane ;o)

jak tylko dosłownie to nie będzie żle gorzej jak fizycznie ;o)
                                  • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 21.02.04, 13:10
                                    afe-lek napisała:
                                    > tezgucio napisał:
                                    > > dosłownie wskazane ;o)
                                    > jak tylko dosłownie to nie będzie żle gorzej jak fizycznie ;o)
                                    Rzecznik w gębie sprawna musi być. ;-)
                                    Muszę popracować nad interpunkcją, bo odpowiedzi co niektórych wymykają mi się
                                    spod kontroli. ;-(
                          • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 17:36
                            > afe-lek napisała:
                            > ta pełna dyspozycyjność... no no
                            no, no co? w większości ogłoszeń renomowanych firm żąda się dyspozycyjności.
                            dobro ogółu wymaga poświęceń... (dobro miasta oczywiście ;>)

>> Przydałoby sie też trochę oleum w głowie (ew. umiejętność płynnego czytania
                            >> z kartki ;)
                            >
                            > jak TEŻ by się przydało tzn, że nie jest to warunek konieczny?
                            jeżeli kandydatka będzie posiadała nadzwyczajne inne walory lub umiejętności
                            to nie jest to warunkiem koniecznym (ew. można zastosować łączność radiową ;>)
                            - aczkolwiek byłoby to duże ułatwienie przy zatrudnieniu
                            • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 21.02.04, 10:12

> no, no co? w większości ogłoszeń renomowanych firm żąda się dyspozycyjności.
                              > dobro ogółu wymaga poświęceń... (dobro miasta oczywiście ;>)

oczywiście, że dobro miasta, trawników itp, a o czym innym mogłeś myśleć;-)

>> jeżeli kandydatka będzie posiadała nadzwyczajne inne walory lub
                              umiejętności
                              jakie konkretnie? ;o)
                              • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 21.02.04, 13:07
                                afe-lek napisała:
                                > >> jeżeli kandydatka będzie posiadała nadzwyczajne inne walory lub
                                > umiejętności
                                > jakie konkretnie? ;o)
                                nie wiesz jakie walory są decydujące u kobiety? ;-)
                                • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 21.02.04, 16:36
                                  tezgucio napisał:

> nie wiesz jakie walory są decydujące u kobiety? ;-)

jak tak obserwuję ród męski to naprawdę nie wiem ;o(
                                  • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 21.02.04, 18:14
                                    afe-lek napisała:
                                    > tezgucio napisał:
                                    > > nie wiesz jakie walory są decydujące u kobiety? ;-)
                                    > jak tak obserwuję ród męski to naprawdę nie wiem ;o(
                                    wcale się nie dziwię, obserwuj ród żeński! ;-)
                                    czy każda kobieta potrzebuje zwierciadła?
                                    • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 21.02.04, 18:52
                                      tezgucio napisał:

> czy każda kobieta potrzebuje zwierciadła?

każda, nawet ta, która się do tego nie przyznaje ;o)
                                      • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 21.02.04, 20:12
                                        afe-lek napisała:
                                        > tezgucio napisał:
                                        > > czy każda kobieta potrzebuje zwierciadła?
                                        > każda, nawet ta, która się do tego nie przyznaje ;o)
                                        podobno oczy są zwierciadłem duszy :o)
                                        • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 22.02.04, 18:25
                                          tezgucio napisał:

> podobno oczy są zwierciadłem duszy :o)

myślę, że to prawda - powiedzą czasmi więcej niż lawina zdań, a jako
                                          niewerbalny środek wyrażania uczuć i emocji są niezastąpione, czasami przeczą
                                          słowom i tu jest ból - dla mówiącego i rozmówcy.
                                          Szkoda, że czasami na forum nie można zobaczyć oczu ;o)
                                        • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 19:20
                                          >tezgucio napisał:
                                          > podobno oczy są zwierciadłem duszy :o)

duże i niebieskie w szczególności ;)
                                          • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 22.02.04, 21:14

> duże i niebieskie w szczególności ;)

a co takie właśnie preferujesz czy zaposiadasz ;o)
                                            • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 24.02.04, 19:50
                                              afe-lek napisała:

>
                                              > > duże i niebieskie w szczególności ;)
                                              >
                                              > a co takie właśnie preferujesz czy zaposiadasz ;o)

Właściwie to miał być cytat (może niezbyt dokładny) z kabaretowej audycji PR3
                                              (i nie oznaczący tego na co wygląda ;)
                                              A duże i niebieskie oczy (tym razem dosłownie) nie przesądzają sprawy, ale są
                                              dużym atutem... ;)

• Gość: mika Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.02.04, 20:35
                                                0)
                                              • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 24.02.04, 22:19

> A duże i niebieskie oczy (tym razem dosłownie) nie przesądzają sprawy, ale są
                                                > dużym atutem... ;)

no to poszukiwania rzeczniczki zawężają się ;o)
                                                • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 24.02.04, 22:37
                                                  afe-lek napisała:

> > A duże i niebieskie oczy (tym razem dosłownie) nie przesądzają sprawy, ale
                                                  > > są dużym atutem... ;)
                                                  > no to poszukiwania rzeczniczki zawężają się ;o)
                                                  odpadłaś? ;o)
                                                  • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 25.02.04, 12:24
                                                    tezgucio napisał:

> odpadłaś? ;o)

właśnie moje szanse wzrosły ;o) - i to bez szkieł kontaktowych ;o)
                                                  • tezgucio Re: Czy wróci strażnik miejski 26.02.04, 01:17
                                                    afe-lek napisała:
                                                    > tezgucio napisał:
                                                    > > odpadłaś? ;o)
                                                    > właśnie moje szanse wzrosły ;o) - i to bez szkieł kontaktowych ;o)
                                                    no to czekamy na pierwsze wypowiedzi nowej pani rzecznik
                                                  • afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 26.02.04, 15:06
                                                    tezgucio napisał:
                                                    > no to czekamy na pierwsze wypowiedzi nowej pani rzecznik

hola , hola a co z resztą atrybutów?
                                                    aż tak doskonała nie jestem ;o)
                                                  • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 23:04
                                                    afe-lek napisała:

> tezgucio napisał:
                                                    > > no to czekamy na pierwsze wypowiedzi nowej pani rzecznik
                                                    >
                                                    > hola , hola a co z resztą atrybutów?
                                                    > aż tak doskonała nie jestem ;o)

A cóż trzeba więcej? no jak bardzo chcesz możesz napisać listę swoich zalet i
                                                    wad, przysłać w końcu fotografię no i może jeszcze jakiej muzyki słuchasz (bo w
                                                    pracy może lecieć tylko jedna stacja coby chaosu nie było;)
                                                    Wystarczy wymagań na jakiś czas? ;)

PS

Na wybór rzeczniczki nie będzie miało wpływu zgłoszenie przez afe-lek (nie wiem
                                                    jak to odmienić no ale od tego będę miał rzeczniczkę) mojej kandydatury na
                                                    komendanta SM ;)
                                                  • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 22:48
                                                    afe-lek napisała:

Też tak sądzę, poszukiwania się zawężają. Jeżeli jeszcze ten niebieski to jasny
                                                    błekit to... się chyba zdecyduję ;)
                                                  • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 22:52
                                                    powyższy list miał być trochę wyżej ;)
                                                • Gość: kami Re: Czy wróci strażnik miejski IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 22:50
                                                  afe-lek napisała:

Też tak sądzę, poszukiwania się zawężają. Jeżeli jeszcze ten niebieski to jasny
                                                  błekit to... się chyba zdecyduję ;)

• afe-lek Re: Czy wróci strażnik miejski 04.03.04, 21:32

> Też tak sądzę, poszukiwania się zawężają. Jeżeli jeszcze ten niebieski to
                                                    jasny
                                                    >
                                                    > błekit to... się chyba zdecyduję ;)

chyba? - to asekuranctwo - poproszę o jasną odpowiedź, bo nie lubię rozczarowań.
                                                    Co do muzyki dogadamy się - odpada tylko disco polo i to zdecydowanie ;o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka