Dodaj do ulubionych

Żagań, a sprawa śląska.

23.03.04, 18:55
Chciałbym tym postem zapoczątkować dyskusję na tematy związane z historią
Żagania i jej wpływem na dzień dzisiejszy miasta. Na początek chciałbym
poznać odpowiedź żaganiaków na pytanie: czy wiecie, że Żagań to śląskie
miasto?
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Żagań, a sprawa śląska. 24.03.04, 11:28
      E tam, slaskie przeciez stacjonuje tu 11 LUBUSKA DPanc, znajduje sie w woj.
      LUBUSKIM, sam starosta Rzyski twierdzi, ze Zagan na zawsze "pozostanie lubuskim
      miastem", w kiosku jedynym regionalnym dziennikiem jest Gazeta LUBUSKA (od tego
      tygodnia z dodatkiem Tygodnik Zarsko-Zaganski) ;-) Moze byloby to smieszne ale
      wyobraz sobie, ze uczniowie z Zagania, gdy zapytam ich w jakiej krainie lezy
      ich miasto odpowiadaja czesto: ziemaia lubuska... a dlaczego tak twierdza,
      bo...patrz wyzej :-(
      • vratislavius Re: Żagań, a sprawa śląska. 25.03.04, 15:03
        Wiedziałem! Gdy tylko mowa o historii, to croolick na posterunku! Dzięki!
        Niestety, masz rację. Gdy w rodzinnym domu "objawiłem im tę prawdę" (Żagań na
        Śląsku), to jedynie więzy krwi sprawiły, że cało uniosłewm głowę(że o innych
        częściach ciała nie wspomnę)!
        No cóż, przytoczonej wypowiedzi Pana Starosty nie znam. Jeśli jest równie
        sprawnym administratorem, jak znawcą historii administrowanego powiatu, to już
        wiem skąd w mieście taka bryndza! Na szczęście piastowany przez niego urząd
        pochodzi z wyboru. Jest więc nadzieja, że wyborcy odpłacą mu tak, jak na to
        zasłużył!
        Bolejąc nad brakiem świadomości historycznej współczesnych żaganiaków, w
        następnych postach pragną zwrócić im uwagę na ślady śląskości w mieście. czy
        znajdzie się ktoś, kto zaprzeczy ich wymowie, lub wskaże dowody na "lubuskość"
        Żagania. Panie starosto Rzyski, nurze!
        • croolick Re: Żagań, a sprawa śląska. 25.03.04, 23:46
          > No cóż, przytoczonej wypowiedzi Pana Starosty nie znam.

Sorry, przytoczylem jego prywatna wypowiedz, ale mysle, ze w zboznym celu.
          Ponadto starosta jest wielkim oredownikiem pozostania Zagania w woj. lubuskim.
          W sumie to tli sie mala wojenka szprotawsko - zaganska (ostatnio cos
          przycichla) secjonistom szprotawskim, chcacym do Dolnoslaskiego przewodzil
          radny Kosmatka a starosta sie chwali, ze co tydzien pare razy musi jechac do
          Gorzowa - circa 200 km... Moze jakis smiglowiec sie by przydal, bo droga
          niemilosiernie zatloczona i miejscami bardzo niebezpieczna a kolei nie ma? ;-)

Wiesz co? Mam pomysl! Jak w poniedzialek wroce do pracy to uczniom zlece
          zadanie: Znajdz slad slaskosci Zagania / zwiazkow dziejow miasta z historia
          Slaska. Niech przyniosa w formie pisemnej po jednym przykladzie a pozniej
          zrobimy z tych materialow lekcje historii regionalnej. Oczywiscie, ktos powie,
          ze to indoktrynacja ale IMHO dozwolona po latach komunistycznej indoktrynacji
          lubuskoscia.
          • croolick Re: Żagań, a sprawa śląska. 26.03.04, 00:08
            croolick napisał:

> Wiesz co? Mam pomysl! Jak w poniedzialek wroce do pracy to uczniom zlece
            > zadanie: Znajdz slad slaskosci Zagania / zwiazkow dziejow miasta z historia
            > Slaska. Niech przyniosa w formie pisemnej po jednym przykladzie a pozniej
            > zrobimy z tych materialow lekcje historii regionalnej.

Acha, niech wynik swojej pracy opublikuja na forum.
            • vratislavius Re: Cenna inicjatywa 26.03.04, 13:56
              Drogi croolicku pragnę udzielić podpowiedzi twym podopiecznym!
              Otóż Droga Młodzieży! Zwróć uwagę na pojawiające się jeszcze autobusy
              komunikacji miejskiej. Pośród reklam róznych firm dostrzeżesz na burcie
              autobusu coś na kształt tarczy. Istotne jest to, co wewnątrz tejże. Podpowiem
              jeszcze, że to nie autobusy wiążą Żagań ze Śląskiem, nawet te wyprodukowane w
              Jelczu!
      • vratislavius Re: Żagań, a sprawa śląska. 03.04.04, 19:02
        Zamieściłem link do strony programu tv "Para w Polskę". Nie chcę jej nadmiernie
        eksploatować, aby internauci mogli sami tam pokopać, a warto pooglądać choćby
        fotografie. Na zamieszczonej mapce proszę dokladnie przeczytać podpis.
        www.szczecin.tvp.pl/parawpolske/zagan/mapy.html
        Vivat Silesia Intreior!
        Pozdrawiam wszystkich żaganian!
    • vratislavius To nie ja! 27.03.04, 13:36
      Naprwadę, to nie ja wymyśliłem, że Żagań leży na Śląsku. Niedowiarkom załączam
      linka: www.um.zagan.pl/menu/zabytki.html
      Oczywiście dla mnie "żagńskiego wariata", cała strona jest "miodna", ale p
      [ragnę zwrócić uwagę na opis zespołu poaugustiańskiego i parku pałacowego- a
      tam "jak byk"....
      Radzę także zajrzeć na podstronę "wielcy w Żaganiu", a tam na notkę o
      Felbigerze. Szkoda, że nikt nie napisał, że na wieży NMP zamontował pierwszy na
      Śląsku (a także jeden z pierwszych w Europie - bodaj drugi) piorunochron!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka