Dodaj do ulubionych

Żagańska obwodnica

01.06.04, 09:52
Jak na mój gust, to budowa obwodnicy żagańskiej ślimaczy się. Nie o to jednak
chodzi. Jak myślicie, czy powstanie drogi omijającej centum Żagania będzie
miało korzystny wpływ na rózwój miasta?
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Żagańska obwodnica 01.06.04, 23:37
      vratislavius napisał:

> Jak na mój gust, to budowa obwodnicy żagańskiej ślimaczy się.

IMHO jak na skale przedsiewziecia to roboty postepuja szybko. Zaplanowali sobie
      przeciez trzy mosty, chociaz przez ostanie 40 lat nie zbudowali zadnego
      (ostanim byl ten obecny co Kaiser Wilhelm Bruecke zastapil). Ja uwazam, ze
      wogole plany pomyslane byly tak aby jak najwieciej pieniedzy mogl zarobic
      wykonawca a obwodnice mozna bylo poprowadzic o wiele prostsza drogą - od strony
      poludniowej.

> Nie o to jednak
      > chodzi. Jak myślicie, czy powstanie drogi omijającej centum Żagania będzie
      > miało korzystny wpływ na rózwój miasta?

Zagan to jednak nie jakas zapyziala wies, co zycie sie w niej konczy, gdy
      obwodnice zbuduja. Tragedia Zagania jest uciazliwy tranzyt i tylko jeden most
      (ten przy szpitalu sie nie liczy). Przy obwodnicy zazwyczaj powstaja tereny
      inwestycyje vide: zarskie lotnisko, tak ma tez byc w Zaganiu jednak IMHO nie sa
      to tereny zbyt atrakcyje - zbyt male powiezchnie i za duzo drzew w okolicy a
      przede wszystkim odstraszajaco moze dzialac bliskosc Bobru i Czernej (co prawda
      od dawna powodzi nie bylo ale licho nie spi). Jestem jednak dobrej mysli -
      budowa obwodnicy powinna pozytywnie oddzaialywac na inwestorow.
    • vratislavius Re: Żagańska obwodnica 02.06.04, 10:19
      "Gazeta Lubuska 2 Czerwca 2004

Jazda na okrągło

Koszmar kierowców się kończy – w trzech najważniejszych punktach miasta światła
      zostaną zamienione przez bezkolizyjne skrzyżowania.

Powstaną trzy ronda w najbardziej zapalnych dla kierowców punktach. Pierwsze na
      pl. Kilińskiego, drugie na pl. Wolności, czyli po obu stronach mostu na Bobrze.
      Trzecie powstanie na skrzyżowaniu ulic Armii Krajowej, Keplera i Piłsudskiego.
      Nie będzie natomiast przebudowy skrzyżowania ulic Kochanowskiego, Kolejowej i
      Przyjaciół Żołnierza. – To droga podlegająca pod zarząd dróg wojewódzkich. I ta
      firma nie zrobi tam nowego skrzyżowania, jeżeli dwa lata temu jedno już
      wykonała – mówi burmistrz Sławomir Kowal. Jedyne roboty, jakie zostaną wykonane
      w tamtej okolicy, to kolejna barierka przy schodkach dla pieszych i podjazd dla
      wózków.
      Rozwiązany zostanie natomiast problem komunikacyjny na ul. Armii Krajowej.
      Miasto przejęło ziemię przy drodze i będzie mogło wreszcie stworzyć zatoczkę
      autobusową, która znacznie usprawni ruch w tamtym regionie.
      - Zleciliśmy opracowanie koncepcji budowy rond i te prace zostały już
      praktycznie zakończone. Do poprawienia pozostały jedynie szczegóły. Bardzo
      podobają nam się zastosowane rozwiązania. Po powstaniu rond w mieście będzie
      zdecydowanie więcej traktów dla pieszych – dodaje burmistrz.
      Cała koncepcja zostanie dopracowana do końca czerwca, a te szczegóły to
      ewentualne zmiany w organizacji ruchu na niektórych ulicach po wprowadzeniu
      rond. – Kolejny krok to opracowanie projektów i kosztorysów. Musimy też
      przemyśleć skąd wziąć pieniądze na budowę rond – przyznaje S. Kowal.
      W grę wchodzi podanie do zarządu dróg wojewódzkich o pokrycie większości
      kosztów przy wykorzystaniu także własnych pieniędzy. Można też starać się o
      dotacje unijne.

TOMASZ HUCAŁ "

Wydaje mi się, że opisane inwestycje są konsekwencją budowanej obwodnicy. Nie
      wudaje mi się jednak, aby opisane rozwiązania były panaceum na żagańskie
      bolączki komunikacyjne. Owszem, rondo spowalnia ruch uliczny, jednak
      konsekwencją tego są gigantyczne korki tworzące się na podjazdach do ronda -
      kto choć raz przejeżdzał przez Katowice, albo przez Rybnik wie o czym piszę.
      Moim zdaniem należałoby poczekać z decyzjami na jakieś rosądne analizy skutków,
      jakie przyniesie otwarcie obwodnicy, a nie zmieniać dość dobre rozwiązanie na
      skrzyżowaniu AK, Piłsudsjiego, Świerczewskiego i Kepplera. Niewątpliwie należy
      przebudować skrzyżowania na obu przyczółkach mostu. Ale na litość boską nie
      ronda! Toż nikt nie wjedzie, ani nie zjedzie z mostu. Moim zdaniem najlepszym
      rozwiązaniem są jednak światła, jednak trzeba tak rozwiazać geometrię
      skrzyzowań i synchronizację świateł, aby pojazdy stojace na "czerwonym świetle"
      nie stały na moście. W przeciwnym razie cała robota na nic!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka