Gość: Adam IP: *.intelline.pl / *.intelline.pl 10.06.04, 20:16 Jak na ponad 100-tysięczne miasto, to niezwykły sukces lokalnego Kościoła. Zielonogórzanom gratuluję żarliwości religijnej. Oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piko Re: Procesja w śródmieściu IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.04, 23:06 Malkontencie, kazda parafia miala swoja wlasna procesja. Oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czasomierski Re: Procesja w śródmieściu IP: *.rasserver.net 10.06.04, 23:36 Ale jeszcze jest dzisiaj. Wczoraj bedzie dopiero jutro. Jest za dwadziescia piec dwunasta w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bata Re: Procesja w śródmieściu IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.04, 23:40 Jad węża toczy ciebie Adamie. Ciekawa jestem czy na twoim grobie będzie stał krzyż. Uprzedż rodzinę, że go nie chcesz,a nas wiernych i Kościół zostaw w spokoju.Robal zła toczy cię już za życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Procesja w śródmieściu IP: *.proxy.aol.com 11.06.04, 04:19 Bata dalas mu bardzo dobra odpowiedz oby wiecej takich i ja z Kanady przylaczam sie do nie nas wiernych i Kosciol zostaw w spokoju zycze Tobie Bata wszystkiego najlepszego a jezeli sluchasz radia ZG nadalam dla ciebie tam poisenke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ministrant Tyle ze ks.bp.ordynariusz diecezji był w Gorzowie IP: *.gorzow.mm.pl 11.06.04, 00:55 Czyli w prawdziwej stolicy wojewodztwa, w prowincjonalnej zielonej gorze odbyly sie prowincjonalne procesyjki. No ale coz, jak sie nie ma katedry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Tyle ze ks.bp.ordynariusz diecezji był w Gorz IP: 213.199.238.* 11.06.04, 13:03 Drogi ministrancie. Województwo Lubuskie ma dwie równorzędne stolice. Diecezja zielonogórsko-gorzowska stolicę ma jedną i jest nią z woli papieża Zielona Góra. Na otarcie łez co drugi rok ordynariusz diecezji przewodninczy procesjom w miejscowości na "g", która posiada nieco starsza i wyższą rangą świątynię. Tak też było w tym roku dlatego też głównej zielonogórskiej procesji przewodniczył jeden z biskupów pomocniczych. Podróże kształcą, dlatego też zapraszam do Zielonej Góry - stolicy samorządowej, kulturalnej, naukowej i duchowej województwa. Osobiście mogę Ci pokazać kurię biskupią, konkatedrę, zaznajomić Cię z jej burzliwą, wręcz tragiczna historia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ministrant Gorzów - stolica województwa lubuskiego. IP: *.gorzow.mm.pl 11.06.04, 23:17 Drogi piterze (a moze pitrze?). Jakie równorzędne? Prawdziwa stolica regionu w naszym kraju jest tam gdzie mieści się przedstawicielstwo administracji rządowej. Twór dotyczący utworzenia jakichś "stolic samorządowych" jest śmieszny i miał chyba na celu podreperowanie reputacji podupadających po reformie samorządowej miasteczek. Jeżeli wyznacznikiem bycia stolicą kulturalną jest budyneczek tzw. filharmoni, a naukową jakiś dziwny twór powstały po połączeniu szkół dla nauczycieli i pseudoinżynierów, który nazwano uniwersytetem (o jednym z najniższych poziomów nauczania w kraju) - to ja się bardzo mocno obawiam o rozwój regionu w tej sferze. Co do dziwnej zmiany stolicy diecezji, to jak pokazuje życie była ona zła i szkodliwa. Poinformuje cię drogi kolego, że do tej pory w Gorzowie znajduje się większość kluczowych dla jej funkcjonowania instytucji i obiektów jak choćby: Katedra (jedyna w województwie), Pałac Biskupi, gdzie zamieszkują odwiedzający diecezję oficjele i Sąd Biskupi. Nic dziwnego, że powstał już projekt wydzielenia odrębnej diecezji gorzowskiej. Co do odwiedzin, to dziękuję nie skorzystam. Nie interesują mnie wiejskie wycieczki. Nie mam zamiaru oglądać żńiw, kampanii buraczanej oraz świń i innego inwentarza. Nie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia Re: Gorzów - stolica województwa lubuskiego. IP: *.proxy.aol.com 12.06.04, 03:03 ministrancie nie wiem ile masz lat ale chyba nie duzo powiem ci bardzo krotko ja mieszkam w Kanadzie i wiesz jak tu ludzie mowia o tych zniwach,swiniach,kampanii buraczanej inaczej mowiac o calej wsi JAK FARMA UMRZE CANADA UMRZE.Chyba rozumierz to MIASTOWY dzentelmenie,i mam nadzieje ,ze twoje sniadanie nie sklada sie ani z chleba ani mleka na obiad rowniez nie zajadasz schabowego ani ziemiakow i warzywa prawda? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś