Dodaj do ulubionych

Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej

22.03.13, 10:26
Od dwóch lat jestem mieszkańcem gminy zielona góra i bardzo cieszę że mieszkam na wsi a nie w mieście. Zaraz znajdzie się pewnie nie jeden i powie że jestem burżujem, nowobogackim itp. ale wcale tak nie jest. Prezydent Kubicki jako nadrzędny zysk dla mieszkańców gminy wskazuje tańsze bilety MZK ale nie mówi się o….. wzroście podatków, konieczności zmiany nazw ulic w każdej ze wsi będących pod władaniem gminy zielona góra (przecież nie może być kilku ulic o tej samej nazwie), a co za tym idzie zmiany numerów posesyjnych na domach, wymianie wszystkich dokumentów mieszkańców od dowodów osobistych, prawo jazdy, przerejestrowaniu samochodów, motorów (nowy dowód rejestracyjny + nowe tablice rejestracyjne) konieczności wizyt we wszystkich instytucjach gdzie konieczna jest zmiana danych adresowych – banki itp.
Zatem zadaje pytanie co poza tańszymi biletami MZK zyskają mieszkańcy gminy? Jak widzicie mieszkańcy gminy będą musieli ponieść inne koszty o których nikt nas nie informuje.
Poza tym podatki będą wpływały do miasta, a wiadomo że w pierwszej kolejności należy naprawić drogi w centrum a, nie gdzieś w małej małej pipidówce, teraz gmina dba tylko i wyłącznie o własne drogi i przynajmniej widać że te pieniądze idą na nasze społeczności.
Mieszkańcy miasta akurat nie wiele mają tu do powiedzenia bo oni tego w żaden sposób nie odczują.
Czekam na gorącą dyskusję.
Obserwuj wątek
    • Gość: jedrzychowianin Re: Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 22.03.13, 10:48
      żłobki,przedszkola, szkoły, mzk, miejsca pracy, działki budowlane,tereny rozwojowe...
      • Gość: Mr X Re: Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej IP: *.falter.com.pl 22.03.13, 11:49
        Wszystko to mam u siebie w gminie. A o jakiej pracy mówisz? W kolejnym Lidlu czy Biedronce?
    • Gość: taki Re: Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej IP: *.centertel.pl 22.03.13, 11:10
      Masz rację kolego. Te fantazje wiadomo, że Stab......, bo Kub..... piwo może sprzedawač , nie mogą zostać zrealizowane. Kłamstwa pożal się .... badaczy na zlecenie UZ :im bardziej wykształcony, tym bardziej chce do miasta: guzik prawda, obok mnie mieszka kilka osób z wyższym - i nikt, mówię nikt nie chce do miasta!!! Będziemy mieli tańsze...... sratatata. Jak Kub... , bo towarzysz Sta....... może mu podżyrować, poręczy swoim majątkiem, to wchodzę, ale tylko w celu bankructwa tego pierwszego. Bo z nas idiotów, a potem bankrutów za fantazje w zadłużaniu miasta przez ferajnę Kubickiego w basenach i projektach unijnych zrobić nie pozwolimy!!!! A gadka o stracie stołków w gminach wsadzcie sobie w nos, nasi radni i nasze pieniądze. Lepiej spójrzcie kogo Kubicki zatrudnia, i sami panie Kaliszuk sie tym zajmijcie. A może znajdziecie chętnych na waszą kolejną fantazję w Park w Kisielinie? Może choć jeden inwestor, bo w fantazjach i kłamstwach jesteście mistrzami! Może odwalicie się grzecznie od gminy i zajmiecie syfem w ZG? Tynki się sypią, drogi dziurawe, ale stadionik i inne duperele są. Raz dotacja milion na stadion, a teraz Kubicki kupi dmuchane bandy! A to nie jest podwójne finansowanie? Macie roboty w bród, więc delikatne won od gminy to życzenia dla was, magistrackich specjalistów. A to rondo.....żenujące wydawanie kasy, na coś, co funkcjonuje bardzao dobrze. Ale w Misiu już mówili, najlepsze są albo drogie, albo słomiane inwestycje...do brania kasy na lewo....
    • transport.lubuski Re: Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej 22.03.13, 11:16
      Powiem tak,
      Przykłady innych miast mówią zupełnie co innego.
      Rzeszów - miasto rozrasta się od 30 lat. Z miasta, które w 1980 roku było zbliżone do Zielonej Góry 100tyś mieszkańców, stal się realnym miastem 180tyś (Zielona Góra 116tyś).
      W związku z tym pojawio się wiele ciekawych inwestycji (chociaż znajduje się w tzw Polsce B) a u nas co?
      I proszę nie pisać, że w gminie jest dużo terenów, iże można się rozwijać bez połączenia. Inwestorzy patrzą na potencjał a 140tyś jest lepsze od 116.
      Koszty rozwoju zawsze będą (zmiana adresów, dokumentów itd) ale koszty te powinny być ponoszone przez miasto (nie zwracane tylko ponoszone).
      Pozdrawiam,
      SL
    • Gość: zuza Re: Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.13, 11:22
      Też jestem mieszanką Gminy i nie jestem zwolenniczką połączenia. Żadne z argumentów do mnie jakoś nie trafiają. MZK nie jeżdżę autobusami tak rzadkie kursy wymusiły na mnie i większości moich sąsiadów kupno samochodu. Przedszkole mam w miejscowości i żłobek też. W gminie brak mi dróg i chodników a jakoś nie wierzę, że Prezydent mi to podaruje. Brakuje mi również Biedronki lub Centrum Handlowego w stylu Intermarche na Jędrzychowie. Te małe sklepiki z drożyzną na półkach już mnie męczą. Do tego również nie potrzebuję połączenia. Nie jestem zwolenniczką Wójta uważam, iż na tym miejscu powinna być młodsza i dynamiczniejsza osoba (bez urazy Panie Wójcie czas oddać miejsce młodszym). Ale to nie znaczy że chcę połączenia wzrostu podatków, zmian ulic, zakładów produkcyjnych dwie ulice dalej i wycinki lasów. Ponadto mam uraz do Prezydenta jak kilka lat temu wyrzucał dzieci z Gminy z Przedszkoli. Wtedy ja byłam Petentem dziś jest on.
      • Gość: ddd Re: Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.03.13, 12:26
        Witam
        Jeśli chodzi o Rzeszów to bezrobocie 17% a tego chyba nie chcemy.
    • Gość: Luk Re: Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 07:57
      Z żoną jesteśmy mieszkańcami Gminy ZG, oboje mamy wyższe wykształcenie ale na pewno zagłosujemy na NIE w sprawie połączenia miasta z gminą jak i wszyscy nasi sąsiedzi. Z tego co widzę i rozmawiam z ludźmi to raczej plan połączenia spali na starcie 
      Ktoś wspomniał o nowych ekstra miejscach pracy – bzdura i tyle – inwestora jak znajdzie atrakcyjną działkę pod inwestycję nie obchodzi czy jest to miasto czy gmina – ważne są dobre drogi dojazdowe! niskie podatki! a fachowa kadra jak porządnie zapłaci na pewno się znajdzie. W Polsce są gminy i miasta które dla nowych inwestorów likwidują całkowicie konieczność płacenia podatków na 2 – 3 lata – i to ściaga inwestorów i to powoduje że mieszkańcy znajdują zatrudnienie w fabrykach a nie kolejnych dziadowskich marketach
      • Gość: lucy Re: Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej IP: 87.204.188.* 23.03.13, 08:41
        Ja i mój mąż-wszystko jak wyżej-i nasze stanowisko jest dokładnie takie samo, jak przedstawione w poprzednim poście.Ponadto bardzo razi nas nachalna propaganda pro-przyłączeniowa prezentowana na spotkaniach w poszczególnych miejscowościach i zwyczajne,bezczelne kłamstwa,bez wstydu wciskane "ciemnym wieśniakom".Nie tędy droga Panowie,tu mieszkają mądrzy ludzie i ten poziom argumentacji, jaki prezentujecie tylko może Waszym planom zaszkodzić,podobnie jak wysokich lotów artykuły w Łączniku Zielonogórskim :) źle zainwestowane pieniądze a podobno duże ....
      • Gość: my zielonogórzanie Re: Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 08:55
        Prezydencie co to za rozdawanie naszych pieniędzy na gminę chodzi mi o te 3 miliony. Państwo radni co to ma znaczyć. Gmina zadowolona bo ma forsę od sponsora tzn miasta Zielona Góra a potem się na nas wypnie. Ale jaja i afera kto to wymyślił.
        • Gość: Racula rulez Re: Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 09:37
          Mieszkam w Raculi i tak się zastanawiam u kogo byli ci ankieterzy, bo 90% moich sąsiadów i znajomych z Raculi jest przeciwko połączeniu z miastem.Podobnie jest w innych miejscowościach gminy.Może pytali samych siebie?
          • Gość: fidolido3 Re: Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 09:04
            Gdyby w całej Polsce powszechnie rozumowano tak, jak w powyższych postach, nie mielibyśmy w naszym kraju prawie żadnych dużych miast tylko same zaścianki. Ale to byłaby frajda!
            • Gość: MrY Re: Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej IP: *.falter.com.pl 25.03.13, 11:08
              Myśląc Twoim tokiem może zróbmy po prostu jedno miasto - o nazwie Polska.
              Ja na prawdę ciesze się z tego że mieszkam na wsi i nie chcę tego zmieniać. To że do domu dojeżdżam po drodze gruntowej, po deszczu brnę w błocie w lecie kurzy się z niej na maksa to i tak wolę wieś. Gdy połączą moją wieś z miastem i tak tej drogi mi nie wyasfaltują poza tym niedaleko patrzeć ile takich dróg gruntowych nadal jest w samej ZG.

Mowie ostro NIE.
      • Gość: zzzzzzzzz Re: Sondaż: Miasto chce się żenić, gmina mniej IP: *.hosts212.ostrowski.pl 23.03.13, 20:44
        jestesmy mieszkańcami gminy , jeste smy za polaczeniem zdecydowanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: UWAGA radni ! ele Re: RADNI kierdziołki uwala szanse gminy IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 09:10
          Uwalajac połączenie z ZG to miejcie swiadomosc ze wy cwilizacji do gminy za 50 lat nie wprowadzicie !! dalej w błocie kurzu i grudach beda mieszkancy gminy chodzi i jedzic !!!!

CZY WASZE 1,5 tys zł miesiecznie NAPRAWDE JEST TYLE WARTE BY NISZCZYC SZANSE cywilizacyjną GMINY ?

co wy zrobicie z 6 mln zł rocznie na inwestycje ? co chcecie do usranej smierci rozbic za kierdziołków ? tak wam te 1,5 tys zł diety radnego żal ? ze chcecie poswiecic szanse gminy i szanse miasta ? !!!!!!
          • Gość: ele STRAJK ! Re: Slask STRAJK ! IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 12:00
            zydowska propaganda od 23 lat wmawia nam Polakom ze dlatego mamy niskei zarobki bo jest bardzo droga praca ! co na to internauci ? oto jeden z nich odpowiada zydo-mafi !!

JANOSIK- Dzisiaj (08:43)

Zgłoś do usunięciaLinkPodziel się

Kidys przeczytałem bardzo mądry art. (czy wolisz dzielić sie pieniędzmi czy praca?) Każdy myslacy człowiek odpowie ze praca i to jest prawda niestety nie wiedząc dlaczego w POLSCE tej prawdy elementarnej nikt odkryc nie moze :( W POLSCE na sile i z premedytacja podnosi sie larum jakie to pracownik nie juest drogi dla pracodawcy co Oczywiście jest DEMAGOGIA, KŁAMSTWEM i CYNIZMEM ze strony osob organizacji lobbujących na swoja rzecz na WIEJSKIEJ. (LEWIATAN, BCC ). Podam przykład kosztów pracodawcy zatrudniającego pracownika na umowe o prace na pensje jaka w 80% dzis pracodawcy oferuja ( 1600 zl brutto Pracownik zarabia na reke ok 1120 zl CAŁKOWITY KOSZT DLA PRACODAW to suma ok 1895 zl ) Wiec ja zadaje pytanie Gdzie sa te wielkie ukryte PŁATNOŚCI gdzie to w POLSCE Pracownik jest taki drogi ??? Jest NAJTANIEJSZA SILA ROBOCZA Z KRAJÓW CYWILIZOWANEJ EUROPY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZADAM jeszcze raz WAM pytanie WAM PRZEDSIEBIORCOM, ktorych bardziej uwazam za nowe pokolenie NOEFEUDALIZMU niz PRZEDSIEBIORCOW Co wolicie (DZIELIC SIE PRACA CZY DZIELIC SIE KASA) zacznicie liczyc bo kasa wpompowana w pracownika kasa wpompowana madrze madrze w rozwoj POLSKI to kasa ktora do WAS POWROCI. WAsze ciecia wasze oszczednosci menadzerrowie polegajace ze z 3 pracownikow zostawiacie 1 to macie wynbik roczny fakt ale na rok, 3 lata. PO tym to okresie samio sie przekonacie jak marne byly WASZE RZADY.

• Gość: dudi Re: Slask STRAJK ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 20:54
              "Kiedyś przeczytałem bardzo mądry artykuł",
              lecz cóż z tego skoro dalej jestem głupi.

• Gość: ele do zyda aqq ! Re: Slask STRAJK ! IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 07:56
                bodzio ty smieszny rasistow zydowski ! ty sie tutaj nie wymadrzaja ale wszytkim powedzie gdzie ta droga parac w Polsce jest ? gdy
                pracownik na reke dostaje 1200- 1500 zł m-c ? !
                gdy pracodawca wydaje na pracownika max do 2000 tys zł m-c ? !

TO OCZYM WY ZYDZI BEŁKOCZECIE ? GDZIE JEST TA DROGA PRACA W POLSCE ? !!!!!
                • Gość: ele pyta dlaczego Re: Złodzieje zydo-solidarnosciowe ! IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:50
                  Dlaczego w Polsce jest droga praca GDY pracownik dostaje grosze !!! ??? [ 4 do 5 razy mniej niz na zachodzie ]

Gdzie sa pieniadze ! gdy ceny mamy zachodnie ? !!! a zarobki 4 do 5 razy mniejsze ?? !!!

to sa pytania na które NIKT z rzadzacych nie ma odwagi ODPOWIEDZIEC !!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka