Dodaj do ulubionych

mój prezydent

IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.03.02, 16:05
Ponieważ na jesieni będziemy wybierać prezydenta Zielonej Góry spróbujmy opisać
nasz ideał. Jaki Twoim zdaniem powinien być prezydent?. Bezpartyjny fachowiec,
czy oddelegowany z partii figurant?.
Nie wymieniajmy nikogo z nazwiska.
Obserwuj wątek
    • Gość: qaz Re: mój prezydent IP: *.ipub.pl 29.03.02, 11:02
      Najlepszym burmistrzem w ostatnich latach był były burmistrz Żar, obecnie poseł
      na sejm (zaznaczam, że nie mieszkam, ani nie mieszkałem w żarach). Przez kilka
      lat był wspólorganizatorem przystanku woodstock, za który nie bał sie brać
      współodpowiedzialności. Dzięki temu wypromował Żary, które są znane w całej
      Polsce, i to bardziej niż cała reszta lubuskiego razem wzięta, zakłady Żarskie
      takie jak Relpol, Kronopol czy Dekora są w niezłej kondycji, bez afer, huku i
      przepychanek wybudowano w Żarach kryty basen i szybko posuwa się budowa
      obwodnicy. Oczywiście ma też na koncie porażki takie jak sprawa szpitala czy
      rozwiązanie jednostek wojskowych (mimo starań władz miasta o utrzymanie ich),
      ale jego sukcesy są namacalne
      • j24 Re: mój prezydent 29.03.02, 11:17
        Gość portalu: qaz napisał(a):

> Najlepszym burmistrzem w ostatnich latach był były burmistrz Żar, obecnie poseł
        > na sejm.

... chyba nawet z SLD ?

> Przez kilka lat był wspólorganizatorem przystanku woodstock, za który nie bał
        > sie brać współodpowiedzialności.

Z SLD, a mimo to nie boi się reprezentować interesów swoich mieszkańców ?
        Myślę, że trzeba by wysłać naszego pana vice prezydenta Andrzejczaka oraz posła
        w żółtym gajerku na przeszkolenie.
        Radny Jan Korol jest już raczej stracony, czerwony sztandar przesłania mu
        wszelkie widoki (w tym dobro wyborców i sąsiadów).

> Dzięki temu wypromował Żary, które są znane w całej Polsce, i to bardziej niż
        > cała reszta lubuskiego razem wzięta, zakłady Żarskie takie jak Relpol, Kronopol
        > czy Dekora są w niezłej kondycji

Pewnie co roku nie podwyższa im podatku od nieruchomości oraz opłat za dzierżawę
        gruntu.

> ...bez afer, huku i przepychanek wybudowano w Żarach kryty basen i szybko
        > posuwa się budowa obwodnicy.

No to POGRATULOWAĆ !
    • dawid2002 Re: mój prezydent 29.03.02, 11:17
      Trochę mnie dziwi postawione pytanie, a jednocześnie pejoratywne
      stwierdzenie "partyjny figurant". Hmmm... A jaka jest gwarancja, że Ten o
      kreślonej opcji już na starcie musi być gorszy?... Nie sądzę, aby dotychczasowy
      miał zdroworozsądkowego konkurenta! Przecież akurat ten człowiek już ma
      określoną wizję Zielonej Góry; jedynie wciąż brak mu "nienawiedzonych", mądrych
      współpracowników! Po co NOWEGO, który przez dwa lata "wgryzałby się w temat" a
      następnie partoliłby to, co zostało dobrze rozpczęte?... Dać należy możliwość
      człowiekowi, który z pasją zielonogórzanina z trudem i uporem realizuje zamysł
      lepszej przyszłości dla miasta. Problem leży w mądrych "doradcach"! Czyżby
      mądry Zielonogórzanin uważał, że przynależność partyjna już na wstępie
      dyskredytuje obecnego prezydenta miasta, który już poznał wszystkie meandry
      problemów i potrzeb Zielonej Góry?... Nonsens! Właśnie taki człowiek jest
      obecnie nam potrzebny! Człowiek z nikąd zawsze będzie na cenzurowanym, a skąd
      będzie wiadomo, że potrafi "rządzić" i nie doprowadzić do żadnej korupcji,
      jakich w kraju jest dzisiaj zatrzęsienie?... Obecny pokazał, że POTRAFI!!!
      • sunrise Re: mój prezydent 29.03.02, 13:17
        dawid2002 napisał(a):
        > Przecież akurat ten człowiek już ma określoną wizję Zielonej Góry;
        Myślisz, że posiadanie wizji miasta wystarczy, aby tym miastem skutecznie
        rządzić? Trzeba jeszcze potrafić tę wizję zrealizować.

> Dać należy możliwość
        > człowiekowi, który z pasją zielonogórzanina z trudem i uporem realizuje zamysł
        > lepszej przyszłości dla miasta.
        Możesz mi podać przykłady tego, co zrealizował? Od kiedy tu zamieszkałam mówi się
        o basenie, którego wciąż nie ma, a przybywa jedynie hipermarketów (ale to chyba
        nie zasługa prezydenta) i jak grzyby po deszczu powstają nowe ronda, po których
        mało kto umie jeździć, a do tego część z nich jest źle skonstruowanych.
        Twój prezydent nie potrafi też przyciągnąć inwestorów do miasta, a nawet utrzymać
        tych, którzy już się pojawili (Dallas).

> będzie wiadomo, że potrafi "rządzić" i nie doprowadzić do żadnej korupcji,
        > jakich w kraju jest dzisiaj zatrzęsienie?
        a np. przekręty z kamienicą - siedzibą SLD?
        • Gość: w tempo Re: mój prezydent IP: *.pl 29.03.02, 23:38
          > Od kiedy tu zamieszkałam mówi się
          > o basenie, którego wciąż nie ma,

jesli twoją lekturą jest jedynie zielonogórski dodatek do GW, to sprawa jest
          raczej beznadziejna - bez widoków na pozytywną opinię co do włodarzy z.g. - a
          jeśli nie, to ciekaw jestem gdzie jedynie "mówi się o basenie, którego wciąż nie
          ma" - no bo chyba nie tylko na forum GW?

> a przybywa jedynie hipermarketów (ale to chyba
          > nie zasługa prezydenta) i jak grzyby po deszczu powstają nowe ronda, po których
          > mało kto umie jeździć,

jak ktos nie umie jeździć, to czy droga prosta, krzywa, rondo, czy bez ronda i
          tak w lampe przywali - niektórzy zapomnieli, że na rondzie trzeba nieco zwolnić -
          mi osobiście podoba sie krecenie w kółko...

> część z nich (chodzi o ronda) jest źle skonstruowanych.

słyszałem, ze miały być kwadratowe - coby o zielonce w dzienniku dwa słowa
          rzekli, ale się drogowcom pomyliło i znowu zrobili okrągłe - katastrofa... sprawa
          globalnej promocji w mediach padła...

> a np. przekręty z kamienicą - siedzibą SLD?

znów pokłosie nieco trującej lekturki politycznych felietoników autorstwa a.ł. -
          w tym akurat przypadku nie bez racji, niemniej słówko w rzeczonym dzienniku nie
          padło o wcześniejszym przejęciu kamienicy przez koleżków z drugiej strony... to
          tak na marginesie , bo w gruncie rzeczy nie chodzi o przepychanki w stylu ja
          zwinąłem to, ale on kurde zwinął tamto - Listowski jaki jest taki jest, sparzył
          sie na Plazy - będzie teraz dwa razy na zimne dmuchał, myślę, że to akurat nie
          jest najgorszy kandydat... byc może jednak znajdą się lepsi.
      • Gość: Witek Re: mój prezydent IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.03.02, 21:43
        dawid2002 napisał(a):

>
        >
        > Nie sądzę, aby dotychczasowy miał zdroworozsądkowego konkurenta! Przecież
        akurat ten człowiek już ma określoną wizję Zielonej Góry;

Chętnie poznalibyśmy tę wizję.
        Czy chodzi może o: Zielona Góra miasto przyjazne dla turysty? Chyba nie, bo ta
        wizja należy do innej osoby i chroniona jest już "prawem autorskim".

jedynie wciąż brak mu "nienawiedzonych", mądrych
        > współpracowników!

Rozumiem, że chciałbyś wyautować współpracowników. To oni podkładają Prezydentowi
        kłody pod nogi?

Po co NOWEGO, który przez dwa lata "wgryzałby się w temat" a
        > następnie partoliłby to, co zostało dobrze rozpczęte?...

Znalazłoby się wielu kandydatów, którzy z marszu bez "wgryzania się w temat"
        uwolniliby to miasto z rąk partyjno-koleżeńskich koterii.

Dać należy możliwość człowiekowi, który z pasją zielonogórzanina z trudem i
        uporem realizuje zamysł
        > lepszej przyszłości dla miasta. Problem leży w mądrych "doradcach"!

Każdy dobiera sobie doradców na jakich zasługuje.

Czyżby
        > mądry Zielonogórzanin uważał, że przynależność partyjna już na wstępie
        > dyskredytuje obecnego prezydenta miasta, który już poznał wszystkie meandry
        > problemów i potrzeb Zielonej Góry?... Nonsens! Właśnie taki człowiek jest
        > obecnie nam potrzebny! Człowiek z nikąd zawsze będzie na cenzurowanym, a skąd
        > będzie wiadomo, że potrafi "rządzić" i nie doprowadzić do żadnej korupcji,
        > jakich w kraju jest dzisiaj zatrzęsienie?... Obecny pokazał, że POTRAFI!!!

Gratuluję dobrego samopoczucia.
        A propos korupcji, może Prezydent powinien w mediach wyjaśnić zawiłości umowy
        prywatyzacyjnej PEDIZ-u. Tylko po to, żeby przeciąć wszelkie podejrzenia o
        przekręt.
    • Gość: Witia Re: mój prezydent IP: 192.168.100.* 29.03.02, 16:06
      Wizja wizją miasdt stacz się . A może tak pan Poseł Bogusław Wontor
      - przestyanie rządzić miastem z tylnego siedzenia i poprzez rodzinę i kumpli
      a zacznie sam - zobaczymy ile jest warty.
      • Gość: qaz Re: mój prezydent IP: *.ipub.pl 29.03.02, 18:15
        myślałem że mamy pisać jaki prezydent ma być, a nie jaki być nie powinien.
        widocznie to polska przypadłość widzieć wszystko w ponurych barwach
    • Gość: w tempo Re: mój prezydent IP: *.pl 29.03.02, 23:10
      > Ponieważ na jesieni będziemy wybierać prezydenta Zielonej Góry spróbujmy opisać
      > nasz ideał. Jaki Twoim zdaniem powinien być prezydent?. Bezpartyjny fachowiec,
      > czy oddelegowany z partii figurant?.

A ja bym wolał figuranta z partii- przynajmniej wiadomo na kogo pomyje wylewać...
      Zresztą całe te wybory bezpośrednie to poroniony pomysł - jak zechce kandydować,
      to pewnie wygra Andrzej huszcza, przecie wszyscy wiedzą - tor ciężkawy a on
      fiuuu... no i "jakos sie dojechało", i tak od ponad dwudziestu lat... kurka...
      wiadomo przecie, że trza gościa co bez trzymanki na zakrętach tez da radę

ps. aleś pan pytanie sformułował... to tak na marginesie
      • abadonna Re: mój prezydent 02.04.02, 13:00
        hehehe z Huszczą masz Pan rację, w ramach społecznych konsultacji uczyłby jako
        prezydent kobylogórzan, jak się kręcić po rondach, po których nikt jexdzic
        ponoc nie umie, no kandydat idealny
        a co do calosci zagadnienia: kazdy widzi co chce widziec, moze i hipermarkety
        nie sa zasluga Listowskiego, ale tak samo prezydent - aniol z Zar ani metrem
        asfaltu nie wspomogl budowy obwodnicy, bo to za unijno - panstowe pieniadze
        buduja ddrogowcy wojewodzcy. Facet jedynie podpial sie pod to medialnie
        Co nie znaczy ze jest zly, chce tylko pokazac, ze za wswzystko mozna pochwalic
        i za wszystko zganic
        • Gość: qaz Re: mój prezydent IP: *.ipub.pl 02.04.02, 17:29
          abadonna napisał(a):

> tak samo prezydent - aniol z Zar ani metrem
          > asfaltu nie wspomogl budowy obwodnicy, bo to za unijno - panstowe pieniadze
          > buduja ddrogowcy wojewodzcy. Facet jedynie podpial sie pod to medialnie
          > Co nie znaczy ze jest zly, chce tylko pokazac, ze za wswzystko mozna pochwalic
          > i za wszystko zganic

Może i tak, ale w wielu miastach nawet unijnych pieniędzy się nie doczekali. O
          każdą kasę dla regionu należy zabiegać. A gość z Żar robi to lepiej niż inni,
          albo chociaż wogóle to robi (robił, bo został posłem na sejm). Pewnie że nie
          wszystko mu sie układało, ale wokół tego miasta stworzył pozytywny wizerunek, w
          skali kraju, co zawsze daje przewagę w poszukiwaniu środków na rozwój .
          • Gość: Witek Re: mój prezydent IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.04.02, 19:56
            Halo "qaz" chyba trochę przesadzasz z tymi zasługami burmistrza Żar. Przecież
            facet jest świeży na tym stanowisku. Cóż on mógł zrobić przez te 3 lata.
            Obserwuję to miasta uważnie od ponad 10 lat i uważam, że pracuje tam kilka osób
            które wykonują świetną robotę. Dzięki nim właśnie do Żar trafił inwestor z
            prawdziwego zdarzenia. Mam wrażenie, że ludzie ci czują blusa. Do nich właśnie
            na szkolenie wysłałbym zielonogórski pożalsięboże establishment.
      • sunrise Re: mój prezydent 02.04.02, 17:42
        Gość portalu: w tempo napisał(a):
        > wiadomo przecie, że trza gościa co bez trzymanki na zakrętach tez da radę

to moze ja zaproponuje... siebie?
        umiem skręcać bez trzymanki i mam wizje ;-)

• Gość: xxx Re: mój prezydent IP: 217.97.234.* 02.04.02, 20:34
          sunrise napisał(a):

> Gość portalu: w tempo napisał(a):
          > > wiadomo przecie, że trza gościa co bez trzymanki na zakrętach tez da radę
          >
          > to moze ja zaproponuje... siebie?
          > umiem skręcać bez trzymanki i mam wizje ;-)
          > to kiego tyle ćpasz?:))
          >

• sunrise Re: mój prezydent 02.04.02, 21:33
            Gość portalu: xxx napisał(a):
            > > to kiego tyle ćpasz?:))

myślisz, ze za duzo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka