Dodaj do ulubionych

Szpital X. Doroty

23.09.04, 19:38
Żagańskie wróbelki ćwierkają, że dotychczasowe oddziały szpitalne mieszczące
się w zabytkowym szpitalu, który ufundowała dla miasta x. Dino mają byc
przeniesione do nowego budynku (chyba przy ul Kopernika). Pomysł sam w sobie
godny pochwały, jest tylko pytanie co stanie się z pięknym zabytkowym
budynkiem. Będąc ostatnio w grodzie Żaganny nastawiałem pilnie ucha żagańskim
wróblom, które coraz bezczelkniej sobie poćwierkują - paskudy jedne - i nie
chciało mi się wierzyć, że to prawda.
Jako że dj długi ma okazję częściej posłuchać żagańskich wróbli, proszę go aby
te ćwiergoty przetłumaczył i na forum żagańskie wtłoczył. Please!
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Szpital X. Doroty 23.09.04, 22:37
      W starych budynkach szpitalnych po remoncie ma powstac Europejskie Centrum
      Muzyczne - pieniadze na krolestwo S. Piniuty da Ministerstwo Kultury i UE.
      Szpital przeniesie sie do budynku przychodni na Zelaznej, czyli za plot. IMHO to
      niezle rozwiazanie, choc uwazam (nie tylko ja ale tez wielu znajomych zaganian),
      ze tego szpitala rownie dobrze mogloby nie byc (podobnie jak zarskiego "Na
      Wyspie") -1,5 miesiaca temu bylem tam na 15-minutowym zabiegu chirurgicznym a w
      karcie leczenia szpitalnego mam napisane, ze bylem na oddziale cale 2 dni! (no
      niezle musza tam marnotrawic pieniadze...). Uwazam, ze w regionie moglby zostac
      jeno 105 Szpital Wojskowy a na Zelaznej mozna by zrobic porzadny oddzial pomocy
      doraznej + gabinety specjalistyczne.
      • cancro Re: Szpital X. Doroty 25.09.04, 09:05
        croolick napisał:

> W starych budynkach szpitalnych po remoncie ma powstac Europejskie Centrum
        > Muzyczne - pieniadze na krolestwo S. Piniuty da Ministerstwo Kultury i UE.
        > Szpital przeniesie sie do budynku przychodni na Zelaznej, czyli za plot. IMHO t
        > o
        > niezle rozwiazanie,
        W tej części naszych wypowiedzi jesteśmy zgodni.

> choc uwazam (nie tylko ja ale tez wielu znajomych zaganian),
        > ze tego szpitala rownie dobrze mogloby nie byc (podobnie jak zarskiego "Na
        > Wyspie")
        No i tu analogie juz nie są tak oczywiste. 105 WSG jest pozostałością po
        olbrzymiej (jak na Polskę) armiii. W sytuacji likwidacji garnizonu żarskiego i
        znacznej redukcji żagańskiego, istnienie w mieście wielkości Żar dwóch szpitali,
        rzeczywiście nie jest zbyt sensowne. Natomiast jeśli chodzi o sdzpital żagański
        należy pamiętać, że podobnie jak żarski ma obsłużyć cały powiat, a to oznacza
        także Szprotawę, Małomice, Gozdnicę, Iłowę i wiele innych miejscowości. Nie wiem
        jak rzecz ma się w powiecie żarskim, ale gdyby tak dołożyć do tego co już
        napisałem Lubsko, Jasień...?

-1,5 miesiaca temu bylem tam na 15-minutowym zabiegu chirurgicznym a w
        > karcie leczenia szpitalnego mam napisane, ze bylem na oddziale cale 2 dni! (no
        > niezle musza tam marnotrawic pieniadze...). Uwazam, ze w regionie moglby zostac
        > jeno 105 Szpital Wojskowy a na Zelaznej mozna by zrobic porzadny oddzial pomocy
        > doraznej + gabinety specjalistyczne.

Początkując ten wątek kierowałem się troską o los zabytkowego i pięknego
        budynku. Przerażała mnie perspektywa urządzenia w zabytkowych wnętrzach kolejnej
        hurtowni farb, czy musztardy. Chyba to dobrze, że planuje się tam urządzić
        polacówkę kulturalną?
        • croolick Re: Szpital X. Doroty 25.09.04, 22:12
          cancro napisał:

> Natomiast jeśli chodzi o sdzpital żagański
          > należy pamiętać, że podobnie jak żarski ma obsłużyć cały powiat, a to oznacza
          > także Szprotawę, Małomice, Gozdnicę, Iłowę i wiele innych miejscowości. Nie
          wie
          > m
          > jak rzecz ma się w powiecie żarskim, ale gdyby tak dołożyć do tego co już
          > napisałem Lubsko, Jasień...?

Szpitala w Lubsku juz dawno nie ma i mimo lamentow nic wielkiego sie nie stalo.
          Natomiast w Szprotawie szpital pozostal - oddluzono go a mimo wszystko dyrektor
          zostal ostatnio skazany za falszowanie dokumentacji - wyludzanie pieniedzy z
          NFZ.
          Mysle, ze w polskiej sluzbie zdrowia nigdy nie bedzie dobrze jesli funkcjonowac
          bedzie rozbudowana siec wielu niewielkich szpitali. Ich utrzymanie bedzie
          zawsze wrzucaniem pieniedzy do studni bez dna. Ilosc zabiegow
          jest "terytoralno - populacyjnie" ograniczona a szpitale powiatowe nie sa w
          stanie wykonywac wielu specjalistycznych zabiegow, stad na utrzymanie
          koniecznej obslugi i presonelu, ktory niewiele ma do roboty, dyrektorzy takich
          szpitali beda zbiegac o pieniadze nawet lamiac prawo. Ponadto trudno przy tylu
          szpitalach o dyscypline finansowa.
          Uwazam, ze pozostawienie 105 (ktory latwo moze przejac czesc budynkow Szpitala
          na Wyspie) byloby dobrym rozwiazaniem, poniewaz szpital ten dzieki kadrze i
          personelowi jest w stanie wykonywac wiele specjalistycznych zabiegow takze dla
          pacjentow spoza regionu - co sprawia, ze pieniadze z kontraktow beda wydawane
          racjonalnie.

> Początkując ten wątek kierowałem się troską o los zabytkowego i pięknego
          > budynku. Przerażała mnie perspektywa urządzenia w zabytkowych wnętrzach
          kolejne
          > j
          > hurtowni farb, czy musztardy. Chyba to dobrze, że planuje się tam urządzić
          > polacówkę kulturalną?

Pewnie, ze dobrze. Zwlaszcza, ze plany sa ambitne a i pieniadze podobno sa :-)
          dzieki temu projektowi, Zagan stanie sie preznym osrodkiem kulturalnym -
          takiego zycia muzycznego trudno szukac w innych miastach powiatowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka