Dodaj do ulubionych

Tereny inwestycyjne

24.09.04, 12:59
Ostatnio na stronie UM przeczytałem o terenach inwestycyjnych w żaganiu. I
taka mała uwaga aż sama ciśnie mi sie na usta (Klawiature?): Bez Specjalnej
strefy ekonomicznej nic tam nie powstanie!!! Być może pomysł z połączeniem
żagania i żar nie jest taki głupi jak twierdzą niektóży? Żary mają troche
więcej terenów pod inwestycje.
Obserwuj wątek
    • cancro Re: Tereny inwestycyjne 25.09.04, 12:25
      dj_dlugi napisał:

> Ostatnio na stronie UM przeczytałem o terenach inwestycyjnych w żaganiu. I
      > taka mała uwaga aż sama ciśnie mi sie na usta (Klawiature?): Bez Specjalnej
      > strefy ekonomicznej nic tam nie powstanie!!!
      Właśnie tak uważam! Jestem jednak sceptykiem i wiem, że "stolyca samorządowa"
      nie pozwoli na jej powstanie, ani też nie kiwnie palcem aby mogła powstać.
      Ciekaw jestem co w sejmiku lubuskim porabia nasz radny - Karol Jersak? Ostatnio
      widziałem kilka cystern paliwowych z nazwą jego firmy. Można zatem przypuszczać,
      ze on jest juz ustawiony i resztę mieszkańców powiatu ma w głębokim poważaniu.

> Być może pomysł z połączeniem
      > żagania i żar nie jest taki głupi jak twierdzą niektóży? Żary mają troche
      > więcej terenów pod inwestycje.
      Moim zdaniem pomysł jest do zrealizowania od poniedziałku! Wystarczy usunąć
      tablice z nazwami miast: żarską od strony Żagfania i żagańską od strony Żar,
      nadto zdjąć obie tablice w Marszowie i po sprawie! Tylko co takie posunięcie
      zmieni? Wiem, że bujam w obłokach, ale działanie powinno być odwrotne - najpierw
      należy stworzyc podstawy integracji, choćby wydumane przeze mnie fabryki w
      okolicach Marszowa, które dałłyby pracę naszynm ieszkańcom, a dopiero potem
      zajmijmy sie sprawami administracyjnymi. A może się mylę...
      Pozdrawiam!
      • dj_dlugi Re: Tereny inwestycyjne 25.09.04, 13:56
        Nie nie mylisz sie!!! Tereny wokół Marszowa Pod fabryki!!! Teoretyczny czas
        potrzebny na realizacje tego pomysłu - 10 lat. rzeczywisty - hmm... WIEKI!!! :)
      • croolick Re: Tereny inwestycyjne 25.09.04, 22:21
        cancro napisał:

> należy stworzyc podstawy integracji, choćby wydumane przeze mnie fabryki w
        > okolicach Marszowa, które dałłyby pracę naszynm ieszkańcom, a dopiero potem
        > zajmijmy sie sprawami administracyjnymi.

No takim wspolnym projektem jest zagansko - zarski zaklad utylizacji odpadow -
        ktory ma powstac w... no wlasnie w Marszowie :-)

IMHO wspolpraca obu miast powinna koncentrowac sie na wspolnym szukaniu
        inwestorow - dla nich potencjal ludnosciowy jest nie do przecenienia - niewazne
        gdzie zaklad stanie wazne by prace w nim mieli mieszkancy jednego i drugiego
        miasta. Dlatego stawialbym na wspolne inwestyce komunikacyjne - przebudowa
        drogi krajowej nr 12 i moze czestsze polaczenia kolejowe wraz z budowa nowych
        przystankow kolejowych oblugiwanych przez wlasnego zarsko - zaganskiego
        szynobusa! (to ostanie to juz chyba zbytnia futurologia ;-)
    • marglus Re: Tereny inwestycyjne 04.10.04, 21:20
      wlasnie to mnie boli ze Żagań piekne miasto ale jakby zapomniane nic tu sie nie
      dzieje wogule zadnych inwestycji miasto to powoli umiera coraz wiecej
      niszczenia niz tworzenia czego kolwiek mamy miejsca na rozbudowe co z tego jak
      nie ma pieniedzy inwestorow a pomyslow jest wiele niestety nie do wykonania
      • dj_dlugi Re: Tereny inwestycyjne 05.10.04, 14:20
        WIAJ!!! Brawo!! Kolejny ludzik przyłączył sie do dyskusji :) Oby tak dalej.
    • jelmar Re: Tereny inwestycyjne 13.11.04, 18:29
      A co sądzicie o lotnisku w Tomaszowie, z dala od ludzi, teren płaski w zasadie
      idealny pod budowe fabryki a dotego i tak trzeba go w jakis sposób
      zagospdarować.
      Pomysł cancra na połączenie miast też wydaje sie byc trafiony bo właściwie oba
      miasta jak i powiaty więcej łączy niż dzieli, a w ten sposób zaoszczędzone
      pieniądze mozna by przeznaczyc na promocje tak powstałego regionu.
      Pozdro
      • pawel.zary Re: cancro się obraził :) 13.11.04, 19:11
        jelmar napisał:

> Pomysł cancra na połączenie miast też wydaje sie byc trafiony bo właściwie
        oba
        > miasta jak i powiaty więcej łączy niż dzieli, a w ten sposób zaoszczędzone
        > pieniądze mozna by przeznaczyc na promocje tak powstałego regionu.

Ale przecież cancro sie obraził na politykę i nie pójdzie do wyborów ...:-) Po
        co więc w cokolwiek sie angażować, roztaczać wizje i stwarzać nadzieję? Przy
        niskiej frekwencji wyborczej do władzy dostaną sie karierowicze,
        cwaniaki, "bogaci gangsterzy" i stary aparat partyjny, zainteresowani jedynie
        kasą.
        Lokalna polityka nie ma więc szans - a bez "naszych" ludzi w parlamencie i na
        stanowiskach decyzyjnych to możemy tylko, co najwyżej - "pogadać".

cancro "rzucił temat i się obraził", a przecież "prawdziwego mężczyznę poznaje
        sie po tym jak kończy ..." :-))

• cancro Re: cancro się obraził :) 14.11.04, 16:15
          Nawiązując do tytułu - odpowiem twierdząco - ale tylko na politykę. Moja kuzynka
          (bardzo wykształcona niewiasta) twierdzi, że jest polityka jest jak dziwka -
          brudna i niestała!
          Natomiast nie obraziłem się na forum i forumowiczów! Po prostu remontuję
          mieszkanie - tapetowanie, nmalowanie, chowanie przewodów w korytka i takie
          tam... Trochę bolą ręce przy pisaniu, ale dla ciebie Pawełku jestem gotów nie do
          takich poświęcen! ;-P
      • cancro Re: Tereny inwestycyjne 14.11.04, 16:09
        jelmar napisał:

> A co sądzicie o lotnisku w Tomaszowie,

A czemu nie w Starej Kopernii? Czyżby "komuszyła"? Dlaczego starą, tradycyjną
        nazwę zmieniono na coś trywialnie pospolitego?

>z dala od ludzi, teren płaski w zasadie idealny pod budowe fabryki a do tego i
        > tak trzeba go w jakis sposób zagospdarować.

Niestety, ja poradzieckie lotnisko w Tomaszewie postrzegam jako katastrofę
        ekologiczną. Nie dość,że spore połacie zalano betonem, to dodatkowo
        ekssojusznicy zostawili nam w spadku "pola naftowe", dzięki którym paliwo
        lotnicze swego czasu można było czerpać wiadrami z przydrożnych rowów! Oddalenie
        od miasta to moim zdaniem wada nie zaleta. Może inwestorowi byłoby to na rękę,
        pracobiorcy musieliby dojeżdżać.

> Pomysł cancra na połączenie miast też wydaje sie byc trafiony
        pomysł na połączenie obu miast jest własnośćią raczej dziennikarzy z Lubuskiej,
        ja nadałem mu jedunie - trochę przekornie - nazwę "duopolis" sądząc, że prędzej
        połączą się Żary z Żaganiem, niż powstanie "lubuskie trójmiasto". Ale tak
        naprawdę wolałbym, aby każde z naszych miast zachowało jednak swoją
        niepowtarzalną odrębność.

> bo właściwie oba
        > miasta jak i powiaty więcej łączy niż dzieli, a w ten sposób zaoszczędzone
        > pieniądze mozna by przeznaczyc na promocje tak powstałego regionu.

Nie twórzmy nowych, słabych i tak naprwadę niepotrzebnych bytów. Powiaty to
        historycznie i spontanicznie (w odróżnienium od gmin i województw) powstałe
        jednostki administracyjne. Jeszcze w okresie I Rzeczypospolitej w powiatach
        ogniskowało się życie polityczne (sejmiki, sądy), kulturalne (jarmarki), czy
        społeczne (szkoły). Zauważcie, że nawet gdy powiaty formalnie nie istniały, to
        dawne miasta powiatowe dalej sprawowały swe funkcje! Bo czy np. gminę Brzeźnica
        stać byłoby na posiadanie własnego szpitala? Stąd dziwolągi na określenie
        dawnych urzędów szczebla powiatowego: rejonowy, okręgowy i inne. Zauważcie
        także, że nigdy w historii np. Żary nie przejęły w tej dziedzinie funkcji
        Żagania i na odwrót!
        Konkludująć: nie psujmy niczego, co dobrze funkcjonuje, zaś naszą energię
        obróćmy na powrót naszych miast do śląskiej macierzy - wszak była nią także dla
        Łużyczan.
        > Pozdro
        Równiez pozdrawiam. Cieszę się, że wróciłeś! :-))
        • jelmar Re: Tereny inwestycyjne 14.11.04, 18:27
          Ja myślę że to lotnisko to idealna lokalizacja dla dużej inwestycji. Teren jest
          duży (to że jest ekologicznie zdegradowany nie przeszkadza w ulokowaniu tu
          fabryki) właścicielem o ile dobrze pamiętam jest AMW a więc jest tylko jeden
          (brak problemów z wykupem gruntów), jest bardzo duża powierzchnia (a do tego
          geologicznie stabilna) czynna bocznica kolejowa, właściwie brakuje tylko stacji
          trafa odpowiednio dużej mocy, oraz drogi dojazdowej. To że teren jest oddalony
          w pewnych przypadkach może okazać się nawet plusem dla tej lokalizacji. Popatrz
          jak zlokalizowano fabryki Volkswagena, Sitechu oraz Sandena w Polkowicach w
          LSSE, one też są na uboczu, powód jest prosty a mianowicie możliwość rozwoju.
          Prawie zawsze na początek lokuje się mniejsze obiekty, po to aby potem przy
          sprzyjających warunkach rozwijać się bądź relatywnie niskim kosztem wycofać
          (Sitech - Polkowice jedna hala na starcie teraz w budowie jest już chyba piąta
          bądź szósta, Volkswagen - inwestycja jest powierzchniowo dwa razy większa od
          planowanej). To że fabryka jest z dala od miasta zapobiega takim problemom
          jakie ma w tej chwili "Volkswagen PU" Poznań , a mianowicie brak miejsca na
          rozwój. A poza tym jeszcze trzeba cos z tym fantem w postaci lotniska zrobić.
          • croolick Re: Tereny inwestycyjne 14.11.04, 19:59
            Polkowice to nienajlepszy przyklad - to jedna z najbogatszych gmin w Polsce -
            stac ich bylo na duzy dumping (przygotownie terenu za komunalne pieniadze czy
            ogromne ulgi podatkowe) oraz polozenie - blisko krajowej "Trojki", jednej z
            najwazniejszych arterii komunikacyjnych. Nie mniejsze znaczenie ma tez dobre
            zaopatrzenie w energie elektryczna i gazowa. Tomaszowo tego wszystkiego nie ma,
            ponadto zabudowany teren wcale dla inwestora nie jest zacheta a wrecz
            przeszkadza w czasach, gdy o wiele taniej jest postawic pawilon fabryczny od
            podstaw niz adaptowac istniejacy. Dlatego nie wroze kariery inwestycyjnej
            mijscowosci do ktorej tak rzadko dojezdza autobus i gdzie nawet poczte
            zlikwidowali (zostala jedynie ajencja pocztowa). Juz predzej widzialbym
            Tomaszowo jako znakomite miejsce pod prawdziwy tor wyscigowy, ktorego w naszej
            okolicy nie ma.
            • jelmar Re: Tereny inwestycyjne 14.11.04, 22:33
              Nic nie robi takiego wrażenia jak pobyt w takiej hali podczas tąpnięcia
              (podczas praktyk studenckich przeżyłem to dwukrotnie) . W Polkowicach występują
              częste i mocne tąpnięcia górnicze i wież mi croolicku ze gdyby nie dumpingowe
              stawki podatków lokalnych i LSSE nikt by tam nie ulokował żadnej inwestycji.
              Tomaszów porównałem z Polkowicami dlatego że obydwa miejsce (LSSE Polkowice jak
              i samo lotnisko znajdują się w podobnej odległości od skupisk ludzkich, Poznań
              dlatego że fabryka ulokowana jest wśród takich skupisk i brakuje jej teraz
              miejsca na dalszą rozbudowę). W zakładach Volkswagena większość pracowników
              stanowią ludzie z Lubina, Głogowa, Przemkowa, wszyscy pracownicy maja dojazdy
              dofinansowywane przez firmę. W Tomaszowie koszty budowy jak i dostosowania
              terenu z pewnością okazały by się dużo niższe, a to ze względu na brak
              górniczych tompnięć, fakt że podprowadzona jest czynna bocznica kolejowa, o
              zagospodarowaniu istniejących obiektów tez nie warto wspominać choćby dlatego
              że miejsca na budowę nowych jest aż zanadto. Położenie tez nie jest najgorsze
              bo wspomnianej krajowej trójki jest zaledwie 50 kilometrów, sam Tomaszów leży w
              pobliżu drogi alternatywnej dla powstającej autostrady, jak i niedaleko samej
              autostrady. A poza tym nie mówię o lokacji tak potężnych inwestycji w
              Tomaszowie jak choćby w Polkowicach, ale należy powiedzieć o tym że to miejsce
              jest równie dobre. Co do toru wyścigowego to tez niezły pomysł przy okazji
              warto by pomyśleć o jednym i drugim miejsca z pewnością starczyłoby dla
              wszystkich.
              Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka