07.10.04, 14:54
Przechadzałem się ostatnio (wczoraj) przez Żagański Rynek i tak sobie
obserwowałem i doszedłem do wniosku, że te okropne bloki rodem z lat 60 (może
50) powinno się rozebrać a na ich miejsce postawić jakieś nowe ładne
kamienice (tak jak to ma miejsce na placu Słowniańskim). Co wy na to??

P.S. Wiem, że może za dużo wymagam ale...
Obserwuj wątek
    • cancro Re: RYNEK 07.10.04, 15:35
      W zupełności podzielam twój pogląd. Należy jednak pamiętać, że pochodzą one z
      czasów "głodu mieszkaniowego". W centrum tereny są uzbrojone, a więc budowa była
      nieco tańsza niż np. na przedmieściach. Mimo to uważam, że są one godne losu
      jakiego im życzysz. Nie wiem natomiast, czy chciałbym dokładnej rekonstrukcji
      rynku. W świętym zapale niszczenia wszystkiego co "poniemieckie", jakiemuś
      zapaleńcowi udało się pozostawić najpiękniejsze kamienice. Coby jednak nie
      mówić, nawet te szpetne wytwarzają lepszy klimat w centrum miasta, niż wielka
      płyta. Ja zacząłbym od śmietnika, który zajmuje bardziej centralną część rynku
      niż ratusz, a także przywróciłbym dawną funkcję ratuszowi. Pozdrawiam!
      • croolick Re: RYNEK 08.10.04, 23:37
        Hmm, ja bym raczej zajal sie wpierw zabudowaniem centralnej czesci rynku tak
        aby "cudnej urody" smietnik znalazl sie na dziedzincu nowych kamienic. W
        dalszej kolejnosci (albo od zaraz) nalezaloby przebudowac fasady tych ochydnych
        blokow - nowoczesne materialy potrafia czynic cuda a przerobka wcale nie bylaby
        kosztowna - przy okazji moznaby docieplic te bloki (i mamy przychylnosc
        lokatorow zapeniona). A zrownac z ziemia to w pierwszej kolejnosci nalezaloby
        baraki: dawnego Pawilonu Obuwniczego i U Kozy. I czas ograniczyc ruch
        tranzytowy przez rynek (zwlaszcza, ze budowa obwodnicy idzie pelna para).
        • cancro Re: RYNEK 09.10.04, 08:30
          Święte słowa croolicku, sam lepiej bym tego nie ujął. Zresztą temat żagańskiego
          Rynku, o ile dobrze pamiętam był na forum zagańskim poruszany conajmniej raz, a
          nie dam głowy czy nie dyskutowaliśmy go także na forum żarskim. Ów przecudnej
          urody śmietnik już dawno powinien zasłużyc na swój los. Wprawdzie cieszy mnie to
          co dzieje się na pl. Słowiańskim ( a możeby tak powrócić do dawnej nazwy?), ale
          chętniej widzałbym te prace właśnie w Rynku. Najwyraźiej urzędnicy z urzędu
          miejskiego w pierwszej kolejności chcą miec ładny widok ze swych okien. Pawilony
          o których piszesz z całą pewnością zasługują na spotkanie zwe spychaczem. Rynek
          miejski to wprawdzie targowisko, ale w XXI wieku także świadectwo historii i
          dostojeństwa miasta. Należy więc przywrócic ratuszowi jego dawną funkcję, a
          wtedy Rada Miejska sama juz zadba, aby z Rynku zniknął uciążliwy ruch, a fasady
          bloków z wielkiej płyty wyglądały choćby tak, jak te na zachodniej pierzeji
          Rynku (dawny Złoty Róg).
          Pozdrawiam!
          • dj_dlugi Re: RYNEK 09.10.04, 20:13

Co do pawilonów zgadzam się z tobą w zupełności, jednak jeżeli chodzi
            o "remont" fasad budynków to moim zdaniem jest on pozbawiony sensu. Te budynki
            nie nadają się do mieszkania (zwłaszcza budynek na przeciwko "wzorcowego" (czy
            wiecie, że tam ludzie mają piece kaflowe??). Budynki te nie nadają się do
            mieszkania i dlatego uważam, iż należy ja z rynku wywalić, Albo przynajmniej
            poddać kapitalnemu remontowi z wymiana wszystkiego co możliwe (instalacje,
            stolarka okienna...).

Nawiązując do wątku pl. Słowiańskiego i ładnego widoku z okien urzędników,
            musze powiedizeć (napisać??), że nie dbają Oni tak do końca o widok ze swoich
            okien. Zwłaszcza, jeśli chodzi o widoki na "zaplecze sanitarne" ul.
            Słowackiego. Temat był wielokrotnie poruszany w mediach regionalnych, ale czy
            nie uważaci, że to skandal, żeby w XXI wieku Ludzie musieli załatwiać swoje
            potrzby fizjologiczne na podwórku? I to w centrum Miasta!!! Widać Nasi Rajcy
            Lubią podglądać ludzi załatwiających potrzeby fizjologiczne :).

A tak swoją drogą to ciekawe czy i kiedy Wydane zostaną Nasze pienądze na nową
            siedzibę UM...

Uff. to chyba najdłuższy mój post :)
            P.s. W rynku powini postawić parkomaty. tak jak w innych normalnych miastach
            (ale widać Żagań do nich sie nie zalicza)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka