Dodaj do ulubionych

Polska Wełna

IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.02.05, 15:06
Mam przeczucie,że z Polską Wełną znowu nic nie wyjdzie. Przedstawiony projekt
adaptacji jest jakiś dziwny, robi wrażenie jakby go robili studenci.
Konserwator Zabytków od lat utrudnia jakiekolwiek realizacje a tu jakieś
dziwne przeróbki dostają pełną akceptację. No i jeszcze w dodatku zatrzymane
wadium i dyskwalifikowanie w przedbiegach włoskiej firmy. Wszystko to jest
bardzo dziwne.
Obserwuj wątek
    • Gość: Roma Re: Polska Wełna IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.02.05, 15:57
      Mi też wydaje się to dziwne, ale coż, śledze, czytam co włodarze mają nam do
      powiedzenia i pokazania,czekam z niecierpliwoscią na efekty.Nie dopuszczam myśli
      ,że może z tego nic nie być.
      • Gość: hufu Re: Polska Wełna IP: *.ztpnet.pl 20.02.05, 21:12
        A może tym razem się uda?
        www.paiz.gov.pl/nowosci/?id_news=337&lang_id=2
        • Gość: rpo Re: Polska Wełna IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.02.05, 20:03
          No ale na tej stronie są same obrazki i obietnice,żadnych realizacji. Do tego
          wizualizacje są potworne, Zielona Góra to nie Las Vegas. Zabytek wymaga
          jakiegoś szacunku. Polska Wełna robi w tym mieście klimat, przemysłowego miasta
          współistniejącego z parkami i ogrodami. To jest wizualnym atutem miasta.
          Metalowe pręty na elwacji świadczą tylko tyle, że autor za dużo naoglądał się
          amerykańskich filmów.
          • Gość: piter Re: Polska Wełna IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 22.02.05, 20:20
            Ja polecam Ci obejrzeć wcześniejsze projekty (a właśniwie ich efekty)
            krakowskiej pracowni, która projektuje Focus Park ZG. Mnie one napawaja
            nadzieją.
    • marcin_zielonagora Re: Polska Wełna 21.02.05, 10:34
      Trochę więcej optymizmu :)))) Czy my potrafimy tylko narzekać?
    • Gość: piter Re: Polska Wełna IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 22.02.05, 22:04
      Popatrz na inne projekty tych "studentów"
      www.imb.pl/
      • Gość: lala Re: Polska Wełna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 20:13
        www.rzg.pl
      • Gość: RPO Re: Polska Wełna IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.02.05, 23:20
        Czy to oznacza,że w Polskiej Wełnie powstanie TESCO. Podałeś link do firmy
        projektowej, która zasłużyła się dla polskiej architektury stawianiem
        hiperamarketach. Taka architektura prawem zabroniona jest w Holandi. Większość
        krajów europejskich stawia takie obiekty co najwyżej na peryferiach miast. Jest
        to architektura globalizmu. Naprawdę uważasz,że projektowanie takich obozów
        pracy to powód do dumy-:)
        • Gość: piter Re: Polska Wełna IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 27.02.05, 00:36
          Uważam, że powinieneś najpierw przeczytać wszytkie posty w wątku. Wiedziałbyś
          wtedy czemu podałem ten link, a tak to wyskoczyłes jak Filip z konopii.
          • Gość: RPO Re: Polska Wełna IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.02.05, 09:16
            Piter jaśniej. Na stronach, które podałeś są tylko różne wizualizacje
            przedstawiające architekturę globalizmu. Partnerami czyli rozumiem,że ich
            zleceniodawcami były firmy typu Tesco. Może ciebie taka architektura zachwyca
            ale mnie nie. Piękno miast wynika z ich odrębnego klimatu. Tworzy go
            indywidualna architektura. Architektura globalizmu unifikuje wielkie kubatury.
            Co to za atrakcja przyjechać do miasta X,żeby zobaczyć dokładnie to samo co w
            mieście Y. Architektura globalizmu zwana jest sztuką nudy albo architekturą
            która powstaje w opozycji do społeczeństwa albo jeszcze inaczej architekturą
            wyalienowaną.W krajach, które szanują swoje dziedzictwo kulturowe architektura
            ta jest napiętnowana a przede wszystkim nie zamawiana. U nas problem jest o
            wiele bardziej złożony, traktowana jest jako symbol nowoczesności, piękna itd.
            • Gość: piter Re: Polska Wełna IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 27.02.05, 12:33
              RPO to ja też jasniej ;) Dużo prawdy jest w tym co piszesz. Mnie też nie
              zachwyca taka architektura ale podsyłając link chciałem tylko i wyłącznie
              pokazać, że Asymetria potrafi projektować i, że naszego Focusa nie projektowali
              jacyś przypadkowi studenci jak to określiłeś w pierwszym poście.
              Przejrzyj jeszcze raz dokładnie! ich stronę to zobaczysz, że ich
              zleceninodawcami nie są tylko hipermarkety. A jeśli już jesteśmy przy nich. Sam
              napisałeś: "Co to za atrakcja przyjechać do miasta X,żeby zobaczyć dokładnie to
              samo co w mieście Y" - pewnie, że żadna, ale porównaj sobie choćby tego
              nieszczęsnego Carrefour'a zrealizowanego wg. ich projektu a naszą puszkę.
              Myślę, że odczucia będziesz miał podobne.
              Nie ma co marudzić. Żyjemy w mieście gdzie buduje się tylko stacje benzynowe i
              obiekty handlowe. Trzymajmy kciuki by wszytko wypaliło. Może Focus nie będzie
              szczególnym powodem do dumy ale napewno nie będzie powodem do wstydu tak jak
              obecnie nim są ruiny Polskiej Wełny w reprezentacyjnym miejscu miasta.
              Pozdrawiam.
              • Gość: RPO Re: Polska Wełna IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.02.05, 20:22
                Mnie tylko dziwią strony architektów, którzy pokazują wizualizacje a nie
                realzacje. Czyżby te pierwsze były lepsze:-) Kauflandy cóż to za inny inwestor.
                Znam architekturę Wrocławia i Krakowa Tesca i Kauflandy wszędzie takie same,
                blaszana puszka i tyle. Stawianie hiermarketów to nie tylko tandeta we
                wszystkich płasczyznach ale również w konsekwencji niszczenie miejsc pracy i
                lokalnej małej produkcji. Każde 1 miejsce pracy w hipermarkecie zabiera od 6 do
                9 miesjc pracy w okolicy, dlatego bronią się przed nimi Francuzi, Włosi
                Holendrzy i pewnie reszta mądrej Europy też. W Zielonej Górze mamy prawie 30 %
                bezrobocie a w niektórych powiatach 40%.
                Zamienianie Poslkiej Wełny na kolejny mega sklep to zabójstwo dla Zielonej
                Góry. Właściwym rozwiązniem stoswanym w krajch zachodnich byłaby rewitalizacja
                ale u nas sprowadza się ona do pacykowania elewacji, podczas gdy jest to przede
                wszystkim rewitalizacja społeczna. Piter ja się czuję w swoim kraju jak na
                wojnie. Budowanie hipermarketów to zbieranie łupów z wygranej bitwy.
                W Polsce wybudowano więcej hipermarketów niz w całej Europie razem licząc.
                Hipermarkety to sklepy nędzy i obozów pracy taka też jest ich architektura-
                nędzna.
                • Gość: mieszkaniec Re: Ad RPO IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.02.05, 20:33
                  Piszesz bdzury albo celowo ludzi wprowadzasz w błąd. W Zielonej Górze od 2-ch
                  lat bezrobocie utrzymuje sie na poziomie ok. 13,5% i jest najniższe w woj.
                  lubuskim.
    • Gość: zielonogórzanin Re: Polska Wełna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 18:04
      Warto, żeby mimo niechęci władzy wreszcie się coś w Naszym Mieście udało.
      • Gość: zg Re: Polska Wełna IP: *.ztpnet.pl 27.02.05, 20:43
        Dziwny jestes RPO!!! Wkoncu udalo sie te ruiny sprzedac a zajebisty inwestor
        chce zrobic cos fajnego w niefajnym miejscu a ty jakies fanaberie snujesz i
        wdodatku przekrecasz fakty!!!
        Miejmy nadzieje ze to sie uda!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka