Dodaj do ulubionych

co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko

IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.04.05, 19:44
bo słyszałem że p. Łowejko w ogóle chorowita jest. Najgorsza jest ta choroba
oczu. Ta pani przez swoje dolegliwosci chyba na oczy naszego miasta nie
widziała, bo przecież to wygląda jak JEDEN WIELKI AZJATYCKI BAZAAR!

Proponuję więcej kiosków, bud i budek w najdziwniejszych miejscach, więcej
ruder w centrum miasta, i więcej obleśnych blaszanych szyldów na każdym rogu
a będzie piknie!

Obserwuj wątek
    • Gość: Chynowianin Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 01:10
      a ja jej nie wybaczę tego ze nas okłamała!
      obiecała, że nie padnie żadne drzewo między Chynowem
      a szumnie zwaną strefą inwestycyjną.
      Padły wszystkie!
      powinna pójść siedzieć!
      co ona tam jeszce robi??
      o brzydocie miasta nie wspomną -to woła o pomstę do nieba.
      A ludnosć siedzi cicho..a ona z całą resztą czuje się bezkarna!
      do czego to podobne?
      • Gość: Tomek R. Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 12:07
        nie ulega wątpliwości,że Łowejko poprostu sie nie nadaje na tak wazne
        stanowisko.Tajemnica jej trzymania w urzędzie pozostaje niewyjaśniona.
        Błędy architektonieczne można mnożyć.
        Ta osoba nie myśli też perspektywicznie.
        Sam słyszałem nieraz jej wypowiedzi dotyczące np przyszłości miasta czy
        mieszkańców.Zawsze kwitowała to stwierdzeniem:
        eeeee za 20 lat?kto by tam myślał co będzie .co się pan martwi..
        krew mnie wtedy zalewała ,ale mimo zwracania jej uwagi pozostawała
        uśmiechnieta i niewzruszona.
        Śmiem twierdzić, że z jej psychiką jest naprawdę ŻLE!!!
        Zanim ktoś jej ze złości poderżnie gardło -radze p.Ronowicz się jej pozbyć!

• Gość: RPO Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.04.05, 16:42
          Faktem jest,że zwdzieczany jej fatalne lokalizacje. Wszystko albo nie tam gdzie
          trzeba -Castorama, Dąbrówka albo za blisko ulicy " lodówka-parking" na
          Westerplatte, zła przebudowa "Domu Chłopa" , który wylazł na chodnik itd.
          • Gość: 1 Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.ztpnet.pl 13.04.05, 17:00
            PKO na Zeromskiego to za jej kadencji ?
          • Gość: zg Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.ztpnet.pl 13.04.05, 17:01
            Ja radze pozbyc sie obydwu pan!!!bo jedna bez drugiej zyc nie moze!
            Kolezenstwo i obsadzanie waznych stanowisk ludzmi lekko mowiac nie nadajacymi
            sie ( naprawde lekko mowiac!!)to normalka dla Pani Prezdydent,ktora b.ale to
            baaaaardzo lekko mowiac tez nie nadaje sie na stanowisko prezydent miasta!
            (naprawde lekko mowiac)
            Marazm i beznadzieja w rozwoju ZG dzieki tej ekipie!!!!!
            • Gość: 44 Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 10:50
              Proponuję tercet egzotyczny, 2+Makarska
          • pepi_2 Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko 13.04.05, 17:04
            A ta cała masa bud i straganów w samym centrum?
            Patrz targowisko przy Piotrze i Pawle,4 budy
            między Grafitem a kościołem augsburskim,
            targowisko ze szczękami na placu po gazowni,
            wymieniać dalej?
            Nie zdecydowanie ta pani nie jest w moim guście!!
            • Gość: 1 Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.ztpnet.pl 13.04.05, 17:36
              totalna kompromitacja całego wydziału budownictwa jeśli chodzi o cerfur,
              w takim tempie roboty drogowe nie zostaną zakończone do jesieni
            • Gość: Klamerka Łowejko zakladnik prezydencki IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.04.05, 08:09
              Tu akurat nie masz racji. Pani Halina juz dawno chciala porozwiazywac umowy i
              cos fajnego zaplanowac w tych miejscach ale polityka jest polityka. Kazdy
              prezydent nie wylaczajac tej (ze az nie nazwe po imieniu) to tani populista
              który ugina sie pod zadaniami straganiarzy. W tym miescie wladza jest bez jaj a
              straganiarze góra. I tak sie lachmyctwo bedzie rozprzestrzeniac a im blizej
              nowych wyborów to wszyscy beda sie im podlizywac. Jest takie polskie
              przyslowie "Byc miedzy mlotem a kowadlem". W takiej sytuacji jest architekt
              (tez bez jaj). I ma wyjscie albo swiecic oczami za prezydentowa albo fora ze
              dwora. Nie kazdy ma honor odejsc jak daja taka kase zarobic. I tak syf goni
              syf. Miasto pozostanie bez wizji gdy prezydent chce brylowac w telewizji.
              • Gość: RPO Re: Łowejko zakladnik prezydencki IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.04.05, 15:26
                Ależ Pani Halina w 100% odpowiada za lokalizację Dąbrówki i Castroramy. To za
                jej kadencji zlecane były plany zagospodarowania na te tereny, odbierane i
                płacone.Na Castoramę to nawet brak aktualnego planu nie przeszkodził jej wydać
                decyzję lokalizacyjną.
      • Gość: Sylwester Re: wyrzucić!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 23:08
        najważniejsze jest to, aby terazniejsza władza dostrzegła
        błędy Makarskiej i Łowejko które popełniły za kadencji
        "listoskiego":(( Błędów jest całą masa.Przytaczać ich nie trzeba
        bo wszyscy wiemy.Mnie najbardziej dołuje i dobija fakt
        Cerfura(lokalizacja)!,
        Grafitu(kretyńska lokalizacja na najbardziej ochydnej ulicy w miescie
        przybył jeszcze jeden beton -zamiast np zielonego miejsca z ławkami i drzewami
        które akurat tam świetnie by się wpasowało-nie sądzicie?
        SZCZYTEM GŁUPOTY BYŁO również zlokalizowanie strefy gospodarczej(jak to
        szumnie brzmi!!) przy Chynowie.Ludzie domy pobudowali aby od zgiełku miejskiego
        uciec ,a pani łowej i makak lekką ręką decydują o czymś takim i niszczy życie
        kilkudziesięciu osób!!w tym moje i mojej rodziny!
        Zero logicznego myślenia,szacunku do mieszkańców czy ekologicznego pomyślunku.
        Więc co te nieudacznice wciąż robią w urzędzie??
        Ile jeszcze kretyńskich decyzji pozwoli podjąć im nie znająca sie
        na tym Ronowicz?
        czarna rozpacz-tymbardziej że na te pytania nigdy nie dostanę odpowiedzi.
        Sami się o tym przekonamy wkrótce-ale na naprawę bedzie znowu za pózno...

• Gość: Mery Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.04.05, 08:01
        Dziwie sie ze cos wam obiecala. Przeciez to bezwolne narzedzie w rekach
        prezydentów.
    • tezgucio Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko 13.04.05, 17:51
      Praca p.Łowejko nie nadaje się nawet do skomentowania. Nie wiadomo czy się
      smiać czy płakać, gdyby to jeszcze chodziło o jakieś inne miasto!
      • Gość: ki Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.04.05, 18:34
        Za to co sie stało przy Carrefour powinni rozstrzelać
        • Gość: zg Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.ztpnet.pl 13.04.05, 19:42
          Z| tymi budami w centrum miasta to pewnie tez jakis przekret(ktos z rodziny tam
          chandluje?)dlaczego Ronowicz przedluzyla im umowy?Moze obiecali jej ze do
          kosciola beda chodzic? ku.. nie wem? nie rozumiem tej baby!!!
          • Gość: olo Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.04.05, 21:09
            Patrząc co piszeci to pewno pani Łowejko nie ma nic na swoją obronę, albo nie
            ma netu, zeby móc się bronić pod jakimś przybranym nickiem. To i to na jej
            niekorzyść. Albo ma takie plecy że jej nic nie ruszy.
            • Gość: 1 Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.ztpnet.pl 13.04.05, 21:13
              abo netu nic nie umi
              • Gość: prox Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.ztpnet.pl 13.04.05, 21:29
                Albo nie widzi literek na kompie przez te okulary
                ze szkłami ze słoików
                • Gość: ZNAWCA RATUSZA Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 10:44
                  Oj,dyskutanci! Przecież ona wykonuje to co jej nakazuje miłościwie panująca
                  BOŻENKA-ewenement w skali kraju.Tam lepiej się przyjrzeć temu cichemu
                  cwaniaczkowi od sprzedaży nieruchomości miejskich SCZEPAŃSKIEMU czy jak mu tam !
    • Gość: HANDLARZ Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 13:42
      Masz rację.Ten Szczepański jest godny uwagi prokuratora ! Różne rzeczy o nim
      prywaciarze opowiadają w Zielonej Górze i nie tylko ! Chłopak orze jak może !
    • Gość: liroy Czy chodzi o Łowejko vel Ob-łowiejko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:27
      • Gość: gość Re: Czy chodzi o Łowejko vel Ob-łowiejko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 21:16
        Gośćzg.Handel to się pisze przez h.Nie oczerniajcie ludzi nazwiskami ,bo
        możecie zrobić komuś ogromną krzywdę i już tego się potem nie odwróci.
        W Zielonej tak załatwiono jedą z działaczek. Druga głupot nagadała publicznie z
        zazdrości ,że nie sprosta jej i teraz jest problem zdrowia pokrzywdzonej. Tak
        nie można.
    • Gość: O. Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 09:48

Łowejko no cóż, chorągiewą była za czerwonych knurów i teraz jest tez
      chorągiewą. Tańczy jak jej zagrają.Zero własnego zdania.
      Stąd Cerfur,castorama ,grafit ,no słynne plastikowe okna z banku również!!
      • Gość: olo Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.04.05, 11:12
        > Łowejko no cóż, chorągiewą była za czerwonych knurów i teraz jest tez
        > chorągiewą. Tańczy jak jej zagrają.Zero własnego zdania.
        > Stąd Cerfur,castorama ,grafit ,no słynne plastikowe okna z banku również!!

Wygląda to dość sensownie co ty piszesz. W zasadzie pasuje. Ło jacie już
        mogliby jakąś bardziej normalną i zdecydowaną osobę tam wstawić, przecież w
        architekturze to wprost trzeba miec własne zdanie.
        • Gość: jola Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.05, 22:59
          ktos kiedys wprost powiedzial pani Lowejko , ze mysal iz miejski architekt musi
          cieszyc sie autorytetem wszystkich urzednikow i ze to jego glos decyduje o
          wszystkich waznych rzeczach dotyczacych wygladu miasta a nie glosy rzadzacej
          akurat ekipy partyjnej . i ze jest rozczarowany widzac ze jest zupelnie
          inaczej . i wiecie co na to pani Ł ? nic . udala ze nie slyszy .
          a wiecie czemu ? bo ma gdzies to wszystko o czym my mowimy . liczy sie tylko by
          za wszelka cene zachowac stolek . tak mysle niestety .
      • Gość: Roksana Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.04.05, 23:36
        No i jeszcze wciska w urzędzie wizytówki tego architekta co to zaprojektował
        remont elewacji banku PKO na Żeromskiego.
        To się nazywa nepotyzmem i jest w urzędzie zabronione a nawet karalne. Jeszcze
        dowodzi,że urzędnik w godzinach pracy zajmuje się reklamą wątpliwych
        architektów.
        Tylko słabi potrzebują aż takiego wsparcia.
        • Gość: Andi Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: 82.160.53.* 15.04.05, 23:45
          Jest szansa że po nowych wyborach samorządowych nie będziemy musieli jej
          oglądać.Niech projektuje garaże-sławojki i tym podobne obiekty.
    • Gość: Alicja Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.04.05, 09:42
      Ty olo to też się na oczy lecz. Przecież widać że w tym mieście nie ma żadnego
      architekta miejskiego. Przejdź się taką ul. westerplatte itd., i odpowiedz
      sobie na pytanie- czy taka poraha może być dziełem architekta? Nie! Nawet
      najgorszy architekt się uczy np. o estetyce, i takiego gniota nie dałby rady
      wypluć. Tutaj nigdy żadnego architekta nie było, były tylko chorągiewy
      podpisujące wszystko co im się podsunie.
      • Gość: Roksana Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.04.05, 16:22
        Alicjo akurat tak się złożyło, że prawie wszystkie obiekty w latch od 50 do
        2005 przy ulicy Westerplatte projektowali architekci z miasta Poznania.
        włącznie z Filharmonią, króra jest super gniotem.
    • Gość: monia to jakiś oszołom IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.04.05, 22:14
      nie chciała mi dać pozwolenia na rozbudowę, odwołałam się do kolegium i
      pozwolenie otrzymałam. Ona marnuje nasze pieniądze. Jest niekompetentna i
      beznadziejna.
      • Gość: Roksana Re: to jakiś oszołom IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.05, 07:24
        Jest bardzo "kompetentna" o czym może świadczyć sprawa Castoramy, taki przewał
        a włos jej z głowy nie spadł. A tacy jak ty monia nie dostają pozwoleń na
        budowę bo muszą skruszeć. Skruszony jest potulny. Nie każdy wie,że sie mozna
        odwołać do kologiemu i zaskarżyć decyzję.Należysz do wyjątków. Durni ludzie
        zlecają projekty do urzędów a tam dostają gnioty. Kruszenie petenta jest
        niezbędne do kanalizowania zleceń. Dla miernot i ich rodzin a także Mirusia to
        jedyny sposób aby mieć klienta.
    • Gość: urwis Łowejko i inni - niewłaściwi ludzie na stanowiskac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 13:17
      Łowejko jest częścią aparatu urzędniczego UM,
      działa w jego strukturze. Warto przypomnieć
      hierarchię - miejsce w szyku,
      uprawnienia i odpowiedzialność.

Na czele UM stoi p. Prezydent-
      odpowiada za całą politykę i rozwój miasta,
      może dobierać sobie pracowników,
      może ustanawiać cele działania,
      moze dysponować budżetem gminy,
      może przeprowadzać kontrole,
      może zmieniać struktury w mieście.
      Jest to więc władza ogromna.

Jednym z Z-ców jest p. Lewicki,
      jego władza jest również ogromna.
      Odpowiada za geodezję, inwestycje,
      sprzedaże, przetargi itd.
      Może również wpływać na dobór kadr
      w swoim pionie.
      I tu mamy ciekawą niespodziankę:
      trzon kadry stanowią tacy naczelnicy jak
      Łowejko, Szczepański, Makarska.
      Po p. Prezydent, po strzygącym uszami Lewickim,
      jest to trzeci tzw. fachowy szczebel decyzyjny.
      Co to znaczy ? Że osoby te sa odpowiedzialne
      za przygotowanie od strony fachowej koncepcji,
      sposobów działania, metod realizacji poszczególnych
      polityk miasta wskazywanych przez radnych,
      czy Prezydenta.
      Przy nieuczciwości, przy braku kontroli merytorycznej
      wiedza fachowa może być wykorzystana do nadużyć
      i zaniechań o fatalnych skutkach dla społeczności.
      Poziom ilości zaskakujacych decyzji wydawanych przez
      pion strzygącego uszami Lewickiego, a także powszechna
      dezaprobata osób i działań powinne być sygnałem dla
      p. Prezydent do wyciągnięcia natychmiastowych wniosków
      o przeprowadzeniu kontroli i wyciągnieciu daleko idących
      konsekwencji kadrowych.
      Wg zaleceń Transprency International, czy Banku Światowego
      niedopuszczalne jest łączenie struktur przygotowań do
      sprzedaży mienia miejskiego i samej sprzedaży. To naraża
      mienie komunalne na straty, to jest pokusa korupcji.
      Tak było za wszystkich prezydentów od 1990 r. P.Prezydent
      jako lider Sprawiedliwej i Prawej Zielonej Góry też
      powinna mieć świadomość, że instnieją pewne rozwiązania,
      które ograniczają możliwość działań na szkodę miasta.
      Niestety kadencja przekroczyła półmetek a siły chaosu
      mają w ZG nadal przewagę nad siłami porządku.

Prawie każdy wypowiadający sie w tej dyskusji ma rację,
      przytaczane argumenty nie wydają się być pustosłowiem.
      Zapraszam do przeczytania wątku na ninieszym forum
      -" Planowanie w mieście - jak sie to robi we Wrocławiu"
      który pozwoliłem sobie rozpocząć 12.04.2005 r.
      pzdr urwis
      • Gość: olo Re: Łowejko i inni - niewłaściwi ludzie na stanow IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.04.05, 21:32
        Urwis wymyśl lepiej co z tą panią łowejko zrobić, żeby mniej szkodziła. Bo ja
        nie wiem. Najlepiej niech postawi jeszcze kilka chamskich kiosków i bud na
        deptaku i wtedy ktoś się na nią wq...
      • Gość: @ Re: Łowejko i inni - niewłaściwi ludzie na stanow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 23:54
        Urwisie masz dużo racji. W UM zawsze tak było, że naczelnicy byli od spełniania
        oczekiwań swoich pryncypałów. Wiadomo, postawi się to na zieloną trawkę.
        Za wszystko co robi UM odpowiadają Prezydenci to oczywiste. Dajcie spokój
        kobiecie ona po prostu chce mieć pracę (a wy postawilibyście się ? Wiem że nie.)
        Pamiętacie jak już za Masternaka powszechnie krytykowani byli arch. Rogóżowa
        czy naczelnik Zapilaj ponieważ byli lojalni i przez to nie do ruszenia. Tak
        było jest i będzie. Trzeba zmienić najpierw mentalność społeczeństwa ale taki
        proces b. długo trwa. Pozdro.
        • Gość: olo Re: Łowejko i inni - niewłaściwi ludzie na stanow IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.04.05, 09:47
          Urwis, @, może macie rację- to zalezy od mentalności pryncypałów. Szkoda
          trochę, zdolny architekt naprawdę zorbiłby porządek w tym mieście, tylko że np.
          taka ronowicz zdając się na architekta musiałaby stwierdzić że sama się tak
          dobrze na architekturze nie zna jak jakis dobry architekt, ale to w Polsce nie
          przejdzie, bo tutaj KAŻDY ZNA SIĘ NA WSZYSTKIM NAJLEPIEJ. A szczególnie już ci
          co mają włądzę, to po prostu wszystkie rozumy zjedli i popili.
    • Gość: pet Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 21.04.05, 22:38
      ładnie wyglada
    • Gość: reta Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 21.04.05, 22:39
      nie mam zdania
    • Gość: slav Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.04.05, 13:01
      A budy z kwiatami przytulone do Ratusza, wiadra z roślinami stojące na dyktach
      i stołkach? Okna "kwiaciarni" pozasłaniane styropianem i tekturą? Kto jest za
      to odpowiedzialny? Trzeba wyrzucić te kwiaciareczki spod Ratusza albo pokazać
      im powinna wyglądać kwiaciarnia.
      • Gość: RPO Wiem IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.04.05, 17:12
        Niezrozumieliśmy idei jaką kierował się architekt projektujący fontannę. To
        jest basen do zbiorowej higieny intymnej. Należy z niego korzystać zbiorowo,
        ustawiając się czwórkami nad ziemnymi tryskaczami. W miarę liberalizacji
        społeczeństwa następować będzie zrzucanie stringów, majteczek i slipów. W końcu
        dojdziemy do całkowitej nagości. W fontannie zawarte są głębsze myśli, ona ma
        odrodzić ( dosłownie ) społeczeństwo, dzięki niej nastąpi wzrost przyrostu
        naturalnego. Ale ten architekt ma łep, dzięki niemu mamy szansę pozostać
        miastem liczącym ponad 100 tys ludzi.
        • Gość: Maciek Re: Wiem IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.04.05, 20:58
          Apropos liberalizacji spoleczenstwa to w niemczech juz od lat jest praktykowana
          tzw. FKK, czyli Freie Koerperkultur- Wolna Kultura Ciała (?). Niemki i Niemcy
          kąpią się po prostu nago. I żadnej sensacji tu nie ma. Ja też się w zasadzie
          kąpię raczej nago w gronie znajomych, chyba że są jacyś obcy ludzie naokoło.
          Ale myślę że z czasem i w Polsce nikt nie bedzie się krzywo patrzył na golasów,
          a wtedy i ja będę pływał nago bez skrępowania że ktoś się będzie gapił jakby
          nie widział obrzezanego penisa (no cóż-polska kraj zacofany, nie wszyscy
          widzeli).
          • Gość: RPO Re: Wiem IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.04.05, 21:16
            Tylko dlaczego ci niemcy się nie rozmnażają ?
    • Gość: B.b.b.bystry Ronowicza nie Łowejko odpowiada za wszystko IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.04.05, 18:13
      To temat zastepczy wymyslony przez prezydentowa w stylu "daj im kogos na cel
      niech atak pójdzie w te strone". Wtedy szaraczki zapominaja ze za wszystko
      odpowiada ronowicz (tylko który)
      • Gość: olo Re: Ronowicza nie Łowejko odpowiada za wszystk IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.04.05, 22:12
        > To temat zastepczy wymyslony przez prezydentowa w stylu "daj im kogos na cel
        > niech atak pójdzie w te strone". Wtedy szaraczki zapominaja ze za wszystko
        > odpowiada ronowicz (tylko który)

pleciesz kolego bardzo bysrty bo to ja ten wątek zasadziłem po tym jak
        dyskutowaliśmy o brzydocie naszego miasta.
        Jak dla mnie ten wątek został podsumowany przez Jolę, która niniejszym wygrywa
        kosz czerwonych kwaitków ode mnie
        (www.peaceinside.com/red_flowers_healing.htm). Dziękuję Jolu! Cmok!!!

Oto wygrywający post wyjaśniający wiele:

KTOS KIEDYS WPROST POWIEDZIAL PANI LOWEJKO , ZE MYSLAL IZ MIEJSKI ARCHITEKT MUSI
        CIESZYC SIE AUTORYTETEM WSZYSTKICH URZEDNIKOW I ZE TO JEGO GLOS DECYDUJE O
        WSZYSTKICH WAZNYCH RZECZACH DOTYCZACYCH WYGLADU MIASTA A NIE GLOSY RZADZACEJ
        AKURAT EKIPY PARTYJNEJ . I ZE JEST ROZCZAROWANY WIDZAC ZE JEST ZUPELNIE
        INACZEJ . I WIECIE CO NA TO PANI Ł ? NIC . UDALA ZE NIE SLYSZY .
        A WIECIE CZEMU ? BO MA GDZIES TO WSZYSTKO O CZYM MY MOWIMY . LICZY SIE TYLKO BY
        ZA WSZELKA CENE ZACHOWAC STOLEK . TAK MYSLE NIESTETY .
    • Gość: ja MCM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 15:23
      Dyskutujac sobie o miejskiej architekturze; co sądzicie o Międzynarodowym
      Centrum Muzycznym (realizacja arch. Gurawskiego - nie z ZG)?
      • Gość: Sedzia konkursowy Re: MCM IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.05.05, 19:51
        Gdyby Gurawski startował w konkursie to napewno by go przegrał, byłby to
        najsłabszy projekt. Pomijam estetyczną strone obiektu, Pan Gurawski za dużo
        ogląda zagranicznych filmów i stąd ta stylistyka. Małe schodki na elewacji to
        poprostu nieudolność projektanta,chyba że schody na zaplacze są na głównej
        elewacji najważniejsze:-). Wyjścia główne na wąskie korytarze, grzejniki na
        elewacji to wszystko słabe jak Osiedle Pomorskie również zrealiozwane wg
        genialnej myśli Wielkiego Mistrza z Poznania.
      • Gość: urwis Pucha po skumbriach w tomacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 22:48
        Coś paskudnego.
        Coś jak bryła starej gazowni.
        Odpowiednik potworka architektonicznego
        z końca lat 60' tj. poczty ul. Westerplatte.
        Wzorzec brzydoty w Województwie Lubuskim.
        • Gość: ar Re: Pucha po skumbriach w tomacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 01:16
          A Waszym zdaniem najlepsza i najgorsza budowla w miescie w ciagu ostatnich 10-
          15 lat to... ?
          • Gość: urwis Postawiłeś mnie pod ścianą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 11:21
            Trudny temat, rozumiem, że sprawa dotyczy budynków uzyteczności publicznej,
            to mimo braku akceptacji co do sposobu zdobycia gruntu, postawiłbym na Jarząbka
            Galerię Grafitti. Nie jest to co prawda jakaś olśniewająca budowla, lecz na
            głównej arterii miasta tj. ul. Bohaterów Westerplatte nadaje chociaż ociupinę
            nowocześności. Jak to będzie wyglądało za 10-15 lat, tego nie wiem. Na pewno
            wygląda lepiej niż np. taki Empik. pzdr
      • Gość: Alicja Re: MCM IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.05.05, 15:41
        MCM to nie jest architektura. To jest po prostu szkło i beton. Tutaj nie ma nic
        co przyciąga uwagę. Spieprzyli to i tyle. A mógł to być jakiś reprezentacyjny
        budynek, który by rozbił prowincjonalny klimat tego miasta.
        • Gość: ar MCM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 18:47
          Chciałem sprowokować temat, bo jest całkiem poważny, a skłonił mnie do tego
          artykuł o MCM w miesięczniku "Architektura-Murator"; nr z kwietnia
          2005: "Realizacja J. Gurawskiego jest prosta, skromna i nowoczesn. To cechy,
          których brakuje nowo powstającym zielonogórskim obiektom. Słabość tutejszej
          architektury objawia się w archaicznych formach modelowanych w styropianie i
          plastiku oraz niedbałości o otoczenie w pogoni za nowymi inwestorami. W tym
          kontekście nowa sala koncertowa Filharmonii Zielonogórskiej jest najlepszym
          budynkiem zrealizowanym w ZG od co najmniej dziesięciu lat".
          • Gość: RPO Re: MCM IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.05.05, 21:22
            Jak budynek, w którym na głównej elewacji od , głównej ulicy umieszczono schody
            na zaplecze mozna nazwać eleganckim. Jak budynek, w którym z głównej sali
            wypuszcza się ludzi na wąskie korytarze można nawać fukcjonalnym. Mało
            eleganckie są również krzesła i unstrumenty przylepione do szyb. W
            Architekturze-muratorze piszą właśnie tacy zdolni jak Gurawski.

Co to znaczy archietura skromna i nowoczesna wyjaśnij nam to. Wyjaśnij też na
            czym polega wpisanie się w otoczenie tego potwora bo ja widzę zupełnie coś
            odwrotnego.
            Dla mnie to poza Castoramą to najgorszy gniot w mieście.
            • Gość: ola Re: MCM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 01:28
              byl ktos z was na koncercie w filharmonii? Wychodzac z sali do foyer wydaje sie
              ono duzo bardziej przestronne niz z zewnatrz. zaupelnie inna relacja. nie widac
              murow, a tylko szeroka panorame miasta, duzo przestrzeni. zreszta wcale nie
              jest tak wasko przy glownym wejsciu, sporej wielkosci tafle szkla na scianie i
              dachu robia swoje. I tak, jak na budynek zmieszczony na tak malej dzialce jest
              funkcjonalnie. Kto nie byl, niech sprawdzi. "Instrumenty przylepione do szyb"?
              Przeciez sa na tyle piekne, ze nie trzeba ich chowac! :) przynajmniej
              wiadomo,ze to filharmonia a nie ksiegarnia :]
            • Gość: ar Re: MCM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 01:45
              no cóż,postaram się wyjaśnić, skoro pytasz. Otóż architektura skromna i
              nowoczesna (na przykladzie MCM) to wg mnie architektura, która nie próbuje
              wybić się krzykliwą kolorystyką elewacji, zdobień i wielkością. MCM ma takie
              skromne cechy-stonowane, naturalne kolory (szarości chłodnego aluminium
              ocieplone beżami naturalnego piaskowca). Pozostaje bez zbędnych
              zdobień,właściwie to co widać, to elementy konstrukcji, na tym właśnie polega
              architektura-myśleniu formą,funkcją,a nie niepotrzebnymi zdobieniami,pod
              którymi często kryje się banał i brak pomysłu.Wpisanie w otoczenie?
              Owszem,wpisuje się doskonale,jako propozycja czegoś odmiennego,bez zbędnego
              historyzowania czy eklektyzowania,jak to miało miejsce przy wcześniejszej
              rozbudowie filharmonii.
              • Gość: sędzia konkursowy Re: MCM IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.05.05, 08:08
                Szkoda,że na tym forum nie można umieszczać fotek. Wysłane fotki z
                zielonogórskiej filharmonii do zaprzyjaźnionego biura w Szwajcarii spoptkały
                się z komentarzem,że do Polski mozna przywozić studentów, aby się uczyli jak
                nie należy projektować.
                Zastanawiający jest też sposób pozyskania zlecenia przez Pana Gurawskiego.
                Najpierw urządzono konkurs na który wpłynęło ponad 10 prac projektowych. Mimo
                wybrania zespołu do realizacji złamano warunki publicznej umowy odstępując od
                niej. Tego już nie konsultowano z sądem konkursowym, po czym Pan Gurawski
                zrobił projekt. Porównując go z innymi pracami jest naprawdę słaby. Realizacja
                tego projektu to skandal. Dziwię się,że uczestnicy konkursu tak łatwo dali się
                wykiwać i dochodzili swoich praw.
                Jeżeli miały byc przciemniane szyby a nie są to znaczy,że architekt nie
                zmieścił się w budżecie, źle zpalanował budowę. To nie sztuka projektować
                gruszki na wierzbie. Sztuką jest zaprojektować ładnie, użytecznie i na miarę
                możliwości inwestora.
              • Gość: bombi Re: MCM IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.05.05, 08:23
                Nowoczesność architektury nie polega na małpowaniu tego co robią inni,
                zwłaszcza od tych, którzy są od nas zasobniejsie i na więcej ich stać.
                Postaw się ar w roli takiego Niemca, czy Franzuza, który przyjeżdża do Zielonej
                Góry i widzi w centrum miasta miniaturę jakiegogoś wielkiego zachodniego banku
                ale w wersji bez przyciemnionych szyb. Zamiast reprezentacyjnej elewacji widzi
                zawartość garderoby i schodki na zaplecze. Przecież to jest żałosne. A,że
                Murator dmucha takie realizacje to nic dziwnego, przecież to kółko wzajemnej
                adoracji a może nawet jakaś masoneria.
        • Gość: MAX Re: MCM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 19:04
          Alicjo, czy stawiasz tezę, że szkło i beton to nie architektura? Spojrz co z
          betonu "wyczarowuje" japoński architekt Tadao Ando (Pritzker 1995). Poza tym w
          MCM betonu nie widać, gdyż zostało ono wyłożone z zewnątrz piaskowcem. Poza
          tym, wg mnie to właśnie MC rozbija prowincjonalny klimat miasta. Spójrz
          na "wesoły" a przy tym jakże kiczowaty Dom Handlowy, całe szczęście
          przysłonięty Galerią Grafitt. Pozdrawiam :)
          • Gość: piter Re: MCM IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 08.05.05, 21:13
            Zgadzam się w 100% z Tobą. Nie wiem tylko czy zrezygnowanie z przyciemnianych
            szyb było dobrym pomysłem.
          • Gość: bormi topaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 02:28
            a wie ktos moze,jak ma wygladac topaz po przebudowie? gdzie mozna sie tego
            dowiedziec, zobaczyc projekt? pozdro
            • Gość: Alicja Re: topaz IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.05.05, 12:24
              Dziwne że nawet nigdzie projektu nie opublikowali. Pewno jakaś chała robiona po
              znajomości przez architektów-pracowników UM (tak się robi żeby od razu zgodę
              dostać), więc wolą żeby cicho było.
    • Gość: Alicja Łowejko podobno ma wyfrunąc ze stanowsika na niższ IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.05.05, 21:43
      Najwyższa pora dla chorągiewy bez własnego zdania. Może wreszcie zdarzy się
      jakis profesjonalista, choć w to wątpię mocno.
    • Gość: Robi Re: co sądzicie o architekt miejskiej Łowejko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:43
      Módlmy się aby wkońcu ją wyrzucili przez okno
      urzędu miejskiego!dosyć już zepsuła!
      No i módlmy się aby następny kretyn lub kretynka bez wyobrazni
      przestrzennej i względu na następne pokolenia nie zasiedli
      na jej miejscu!!!
      No a to że przesuwają Topaz do przodu to już mi się nie podoba!!
      ta ulica i tak ciasna!a taka wnęka urozmaica przecież.
      będzie obleśnie??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka