Gość: piter Re: idzie nowe na forum IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.07.05, 21:25 Jak dotąd to nie pomaga a denerwuje. Żeby skomentować artykuł albo założyć nowy wątek trzeba się zalogować! To tak już zostanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urwis Zeganj wolności - witaj cenzuro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 09:53 1. Od dawna oczekiwałem wprowadzenia cenzury na forum. Bo czymze jest wprowadzenie wymogu rejestracji loginu, jeżeli nie formą kontroli uczestników dyskusji. 2. Za PRL-u istniał Urząd ds. Kontroli Prasy i Widowisk, siedzibę miał na ul. Mysiej w Warszawie, a swoje agendy w miastach wojewódzkich. Cenzorzy czuwali nad tym, aby nie pisać źle o partii komunistycznej, o sojuszach z Sowietami. Istniała potężna księga w której były tzw. zapisy tj. wykaz spraw i rzeczy o których nie wolno było pisać. Był np. zakaz pisania o Katyniu, czy o wypadkach w zakładach pracy, a w telewizyjnym przekazie z wizyt papieskich nie wolno było pokazywać zgromadzonych tłumów ludzi w sposób panoramiczny. Pożegnaliśmy to i okazało się, ze świat nie zawalił się. 3. Portale internetowe były środowiskiem, gdzie istniała wolność wypowiedzi. Od jakiegoś czasu to się zmieniło. W Onecie siedzi sobie cenzor (nazywa się moderatorem ) i tnie po uważaniu. Wygląda to tak, ze wysyłasz posta i ukazuje się komunikat, że twoja wypowiedź ukaże się za jakiś czas. Po tym bardzo często okazuje się, ze post nie ukazuje się. Szczególnie wtedy, gdy piszesz o tym, że jesteś za lustracją, czy przeciwko kandydaturze Cimoszewicza. Tajemnica kontroli wypowiedzi internautów jest prosta. Wg osób kontrolujących portal wolno w sposób nieograniczony wolno źle mówić o lustracji, o kadydaturze Tuska czy Kaczyńskiego, dobrze o Cimoszewiczu. Jeżeli jest odwrotnie, to tylko część postów jest dopuszczana, reszta idzie do kosza. Sam wielokrotnie doświadczyłem tego trybu postępowania .... i odpuściłem sobie. Nie piszę i rzadko czytam. Bez moich wypowiedzi - świat się nie zawali. A gdy świadomość cenzurowania dojdzie do większości interanutów, to "zagłosują" za portalem przenosinami do tych portali, gdzie nie stosuje się takich praktyk. 4. Fora prowadzone przez GW zarówno te ogólnopolskie jak i regionalne gwarantowały wolność wypowiedzi. Czy były przez to nagminnie nadużywane ? Twierdzę, ze nie. Gwarantował to mechanizm "Skasujcie post", który skutecznie eliminował posty, naruszające czyjeś dobro. 5. Momentem przełomowym na forum ogólnopolskim stała się sprawa tzw. listy Wildsteina, czyli sprawa lustracji. Okazało się wówczas, że ogromna część forumowiczów jest za lustracją, co było niezgodne z linią polityczną GW, która jest za ukrywaniem konfidentów, która zatrudniała i nadal zatrudnia gwiazdę kapusi Maleszkę. W ramach "popierania" wolności wypowiedzi wprowadzono wymóg rejestracji i logowania się. Jako stały uczestnik dyskusji na forum ogólnopolskim przestałem czytać i pisać tamże. Po prostu przeniosłem się gdzie indziej i zacząłem czytać blog kataryny, wspaniale prowadzony przez osobę, która potrafiła wykreowac się na forum i robi to doskonale. 6. Przyznaję, że wprowadzenia cenzury na forach regionalnych oczekiwałem od dłuższego czasu. Sygnałem było poszukiwanie moderatora, terminy wyborów. I stało się. Po cichutku wprowadzono obowiązek rejestrowania się i logowania. W tym momencie - dziękuję bardzo za blisko 3-letnią współpracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sela Re: Zeganj wolności - witaj cenzuro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 10:07 Dlaczego obowiązek logowania, utożsamiasz z cenzurą? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: Zeganj wolności - witaj cenzuro 01.08.05, 10:23 autocenzura wazna rzecz. mysle ze logowanie sprawi, ze wiecej osob zastanowi sie nad tym co pisze. i czy napisalby to samo w liscie do znajomych np. a wycinaniu podlegaja posty niezgodne z netykieta i zasadami GW, ktorej goscmi jestesmy. jakos jeszcze musze o tej liscie wildsteina poczytac, bo nie bardzo kojarze, ale ja tu nie widze ograniczania wolnosci wyrazania swoich pogladow. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sela Re: Zeganj wolności - witaj cenzuro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 11:57 zgadzam się z Tobą :-) Urwis lekko przesadził z tą cenzurą, utożsamiając ją z logowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
hirro Re: Zeganj wolności - witaj cenzuro 12.08.05, 20:07 CZESĆ TU HIRO-widzę,że twoje komunistyczno esbeckie poglądy jednak nigdy nie przeminą-tak starcza arweno;-((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: Zeganj wolności - witaj cenzuro 30.08.05, 11:29 czesc jakos przekonujace swiadectwo sobie wystawiasz takim postem. do tej pory jednak myslalam, ze zle cie troche towarzystwo ocenia, ale widze ze mozliwosci inwektyw jednak masz ograniczone. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lubuskielotnisko Re: Zeganj wolności - witaj cenzuro 01.08.05, 11:54 urwis z tym o portalu cenzurowanym masz akurat rację. W sieci sporo jest zresztą miejsc gdzie ręce cenzorów wraz z ich politycznymi poglądami nie sięgają. Żyjemy w epoce mediokraji i warto o tym pamiętać, zważywszy choćby na takie jej gwiazdy jak Silvio Berlusconi (80 % włoskiego rynku mediów). No cóż, teraz niemal całość TV we Włoszech pokazuje "państwowe" poglądy. Adam Fularz ____________________ www.lubuskielotnisko.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rewia Ja też żegnam to forum IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.08.05, 23:36 po trzch latach fajnej zabawy. Szkoda, ale trudno się mówi. Trzymajcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zg Re: idzie nowe na forum IP: *.ztpnet.pl 03.08.05, 01:05 Dlaczego wredna G.Lubuska?????/ Spoko lewica ble i zdrajcy ZG ale ty prawicowy nieudaczniku nie wyzywaj pozadnej gazety jak nie wiesz co i jak!!!! ZPDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naskret Re: idzie nowe na forum IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 07.08.05, 13:54 niepodoba mi sie to. moj nick jest zastrzezony niedostepny. i to nie ze moge see wybrac naskret1 czy naskret69 poprostu niedostepny zastrzezony. co to znaczy?? boja sie naskret hyhy zart Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: idzie nowe na forum 07.08.05, 19:43 ktos juz w swiecie GW ma takiego nicka moze sprobuj naskret! albo z innym 'przestankiem'? Odpowiedz Link Zgłoś
naskrett Re: idzie nowe na forum 08.08.05, 07:37 widzisz i tu jest pewien problem poniewaz jak wpisze sobie jako moj nick arwena to na nastepnej stronie daje mi wybor: arwena 11, arwena 2000 itd a naskreta nie daje wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: idzie nowe na forum 30.08.05, 11:56 Już po kilku dniach intensywnego korzystania z forum GW zacząłem się logować, choć nie było to konieczne. Czy chodzi o cenzurę, czy też raczej o odwagę cywilną - w przeciwieństwie - do, wybaczcie - gó..arstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: idzie nowe na forum 30.08.05, 12:08 dla mnie logowanie sie bylo od poczatku wygodniejsze - uklad postow w rozwijanym watku, ulubione etc pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś