Dodaj do ulubionych

Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki

30.07.05, 15:53
Witam, szukam dobrego psychologa dla przechodzacej trudny okres nastolatki
(15 lat). Chodzi o kogos kompetentnego, cena jest sprawa drugorzedna.
Prosilbym o podanie namiarow... z gory dziekuje i pozdrawiam.. sprawa
pilna...
Obserwuj wątek
    • Gość: Zibi Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.07.05, 21:55
      Polercam najbliższy konfesjonał, niwe ważne aż tak jaki w nim będzie książ
      pośredni, aler trzeba nauczyć dziecko szczerego wyznawania swoich problemów i
      rozpanania co jest występkiem a co wartością. Jej duswza woła prawdy a umysł
      sie buntuje wobec zakłamania, dlatego uzewnętrznia sie agresywnościa nie mogąc
      sobie dac rady z poszukiwaniem ideałów wobec odkrywanego zakłamania
      rzeczywistości oby i nie tej naj bliższej jej czyli rodziny
      Współczesna psychologia proponuje odkrycie co najwyżej mechanizmów psych. ale
      nie odpuszcz win. To czyni jedynie Chrystus w konfesjonale. Ale do tego trzeba
      mieć i Fides i Ratio jako całość. Pozdr w duch Zbawiciela IHS
      • Gość: AB Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 22:19
        Popieram powyzszą wypowiedz a z psychologów którzy mogliby pomóc najlepiej
        szukac ludzi wierzących, podobno u Elzbietanek przyjmowała pani z Sulechowa raz
        w tyg, albo polecam dr Florkowskiego - wydaje mi sie mądrym człowiekiem, w
        zadnym wypadku nie polecam Izdebskiego!!
        • Gość: druchBoruch Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.07.05, 00:38
          kiedyś była Danielaczka, ale poszła w politykę i nie zajmuje się psychologią.
          Izdebski i jego poradnia na elektronowej to niezły pomysł.
          poszukaj na stronie UZ w kontaktach Izdebskiego i znajdziesz nr.

Elżbietanek nie polecam ... nie rozwinę dlaczego
          • solitude78 Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki 31.07.05, 10:00
            dzieki... jesli chodzi o konfesjonal to raczej odpada. Przynajmniej na tym
            etapie...
            • kklamerka Poradnia Młodziezowa na Niepodległości 31.07.05, 15:39
              - tam powinni coś wiedzieć i znać adresy - polecam zajrzeć też do różnych
              świetlic terapeutycznych.
              Sama kształcę się na psychologa, ale z wytypowaniem konkretnego działającego w
              ZG byłoby mi trudno.
              Konfesjonał wszystkiego nie załatwi niestety - tak myślę.

Pozdrawiam.
    • solitude78 Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki 31.07.05, 11:36
      A tak wogole to myslalem nad kobieta-psychologiem bo w gre wchodza tez sprawy
      mesko-damskie... a wydaje mi sie, ze latwiej bedzie sie jej otworzyc przed
      kobieta niz przed facetem... moze sie myle?
      • Gość: AB Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 13:58
        Izdebski najgorsze co moze byc!! MOze rzeczywisce kobieta ten Florkowski za
        przystojny ;):) Jesli chodzi o otwoerianie sie to tak samo moze byc trudno
        przed kobieta..to zalezy od dziewczyny jaka jest..
        • solitude78 Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki 31.07.05, 15:52
          :) Mysle, ze latwiej by jej bylo gadac z kobieta... chociaz moze masz racje...
        • Gość: rudi Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 31.07.05, 16:40
          znam Izdebskiego z jak najlepszej strony, wg mnie to autorytet, płeć dziecka
          nie odgrywa roli, dobry psycholog potrafi właściwie reagować bez względu na płeć
          • kklamerka Rudi, psycholog dobry potrafi rozmawiać ze wszystk 31.07.05, 19:07
            ale nie każdy pacjent otworzy się przed każdym

Profesor Izdebski jest seksuologiem - a to powiedzmy specjalność w zawodzie
            psychologa - więc psychologiem pewnie jest, ale nie wiem, czy psychoterapeutą,
            ale być może właśnie w instytucie, w którym pracuje (? budynek UZ koło Tesco)
            znajdzie się jakiś dobry psychoterapeuta, czy chociaż psycholog-kobieta

Swoją drogą sama jestem ciekawa, czy w ZG znajdzie się ktoś godny polecenia.
    • Gość: psyche Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.07.05, 17:07
      izdebski nie jest psychologiem; nie wiem czy on komus pomogl w czymkolwiek.
    • kklamerka polecam zajrzeć na stronkę PTP 31.07.05, 19:08
      (Polskiego Towarzystwa Psychologicznego - czyli tzw. "Psychologów z licencją")

www.ptp.org.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=32
      z tego co tutaj piszą, najlepiej szukać kogoś w Poradni Psychologicznej na
      Niepodległości (Poradnia Młodzieżowa)
      • mazur888 Re: polecam zajrzeć na stronkę PTP 01.08.05, 14:00
        a ja zastanawiam się czy poszukiwanie psychologa dla dojrzewającej nastolatki
        to najlepszy pomysł? nie wiem czy terapia coś da jeśli osoba zostanie wysłana
        tam z musu, "karnie", zawsze wydawało mnie się, że decyzję o pójściu do
        psychologa musi dojrzeć w nas samych, z tego co czytam córka jest już
        nastolatką a nie dzieciaczkiem i nie wiem czy wysyłanie ją na terapie tylko nie
        pogorszy sytuacji, w ostatnim "Przekroju" jest duży artykuł o Samsonie
        (polecam - można znaleźć na www.przekroj.pl) i tam opisany jest przypadek kiedy
        matka przyszła do psychologa z córką i w sprawie córki i jak się okazało sama
        została na terapii bo był to tylko nieświadomy jej krok (matki) ku
        psychoterapii. Oczywiście nie mam pojęcia co się dzieje w danym przypadku, ale
        chyba należy spytać córkę co ona na ten pomysł z psychologiem lub pójść właśnie
        razem, ponoć psychoterapia rodzinna daje lepsze efekty.

Pozdrówka Smakówka:) i wszystko bedzie OK! 3mam kciuki!
        • Gość: rudi Re: polecam zajrzeć na stronkę PTP IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 01.08.05, 14:10
          też miałem podobne odczucia na początku tego wątku, wizyty u specjalistów
          czasami wywołują zupełnie nieoczekiwane reakcje. Nawet zastanawiałem się, czy
          nie zacząć od wizyty rodzica ? Nie wiem w czym problem, ale często rodzice nie
          mogą zaakceptować faktu, że ich dziecko podejmuje życie płciowe, a to
          nieuniknione. Niestety nie ma przepisu, który ustala wiek inicjacji - może być
          kilka, kilkanaście i kilkadziesiąt
          • solitude78 Re: polecam zajrzeć na stronkę PTP 01.08.05, 17:30
            Tak wogole to bardzo dziekuje za rady - naprawde sa cenne. Mam nadzieje ze uda
            sie jakos mloda doprowadzic do pionu...
          • solitude78 Re: polecam zajrzeć na stronkę PTP 01.08.05, 17:33
            Inicjacja incijacja... tutaj sprawa moze oprzec sie nawet o prokurature... nie
            ma pewnosci ze do niej doszlo ale jest taka mozliwosc... a "sprawca" jest osoba
            pelnoletnia... w dodatku dzieciata. Nawet jesli doszlo do tego z jej woli... to
            nie zmienia faktu ze bylo to niezgodne z prawem i nosi znamiona wykorzystania...
        • kklamerka PROBLEM MOŻE BYĆ BARDZO ZŁOŻONY 01.08.05, 16:13
          A MY O NIM TUTAJ NIC NIE WIEMY - NASZE WSZELKIE DYWAGACJE MOGĄ BYĆ BARDZO
          MYLĄCE - JEDNAK FAKTYCZNIE NA POCZĄTKU OSOBA, KTÓREJ ZALEŻY NA TEJ MŁODEJ
          (RODZIC/RODZEŃSTWO) POWINNI TAM SIĘ UDAĆ. TO MOŻE WIELE POMÓC IM SAMYM I NP.
          PRZEKAZAĆ WIEDZĘ, W JAKI SPOSÓB PRZEKONAĆ DZIECKO DO WIZYTY U SPECJALISTY.

POZDRAWIAM.
          • solitude78 Re: PROBLEM MOŻE BYĆ BARDZO ZŁOŻONY 01.08.05, 17:29
            Wszystko okay:) Ona od dawna mowila o psychologu - nadmieniam ze to nie moje
            dziecko... chodzi o dziewczyne z rodziny wybitnie dysfunkcyjnej, ktora do tej
            pory nie sprawiala zadnych problemow a nagle zwrot o 180° - a naprawde szkoda
            zeby sie pogubila... bo moze juz z zakretu nie wyjsc na prosta... Oczywiscie na
            1. wizyte - jesli oczywiscie dalej chce sie do psychologa udac - poszlaby z
            osoba zaufana (najblizszy czlonek rodziny)... bo mysle ze im obu sie przyda
            wsparcie... sytuacja jest bardzo zlozona i raczej nienadaje sie na publikacje.
            • kklamerka Solitude, wspieram Cię całym sercem 01.08.05, 17:39
              i mam jedno pytanie do Ciebie: Dlaczego obchodzi Cię los tej dziewczyny???

Trzymam kciuki, żeby udało Ci się "rodzinę dysjunkcyjną" skłonić do wizyty u
              psychologa. To może nie być takie łatwe i licz się z tym, że może będziesz
              musiał trochę nad tym popracować. Bo najlpiej, żeby to rodzina wyraziła nie
              tylko zgodę, ale i chęć wizyty u specjalisty.

Trzymam kciuki i serdecznie pozdrawiam :D
              • solitude78 Re: Solitude, wspieram Cię całym sercem 01.08.05, 19:52
                Pomagalem tej dziewczynie w nauce, zaliczyla rok mimo tragicznej sytuacji. Jest
                inteligentna ale niedopilnowana... w tym domu jest jedna osoba ktora stara sie
                to wszystko utrzymac w jakichs normalnych ramach, posklejac... bierze na siebie
                wielki obowiazek i chce jej pomoc... poza tym uwazam ze warto tej dziewczynie
                pomoc. Jest w niej ta dobra dziewczyna ktora dotad znalem... tylko ze pogubila
                sie najwyrazniej... a przy braku autorytetu (raczej w formie meskiej reki)
                mysle ze bez pomocy psychologa sie nie obejdzie...

Pozdrawiam
    • Gość: Goga Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.08.05, 14:25
      Myślę,że w naszym województwie jest paru dobrych psychologów.Może warto namówić
      również opiekunów nastolatki na taką wizytę np.w poradnii konsultacyjnej
      dziłającą przy Centrum Leczenia Dzieci i Młodzieży w Zaborze.Na taką wizytę
      można umówić się telefonicznie.Warto spróbować.
      • solitude78 Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki 02.08.05, 14:39
        :) Sprawa nie jest tak powazna... ale nie mozna jej zostawic ot tak sobie.
        Troche porozgladalem sie po ZG i dr Florkowski jest specjalista bardziej od
        psychologii pracy, a ja szukam kogos stricte zajmujacego sie sprawami
        mlodziezy. Tak jak tutaj wiele osob radzilo, na pierwsza wizyte pojdzie
        opiekun... i na podstawie rozmowy osadzi...czy Mlodej potrzebna jest jakas
        dalsza konsultacja...
        • Gość: mała Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki IP: *.ztpnet.pl 02.08.05, 18:58
          W ZG jest ze dwóch dobrych psychoterapeutów, ale specjalizują się w terapii
          dorosłych. Florkowski nie jest specjalistą od psychologii pracy, pracuje
          natomiast z młodzieżą i dziećmi. Na pewno jest nienajgorszym psychologiem.
          Na ul. Boh. Westerplatte działa Poradnia Młodzieżowa (choć nie wiem czy nie ma
          jakiejś przerwy wakacyjnej), można tam zajrzeć.
      • Gość: Ula Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki IP: *.echostar.pl 10.08.05, 03:01
        polecam Panią Stanisławe Raus, prowadzi Ona znany i ceniony gabinet w Poznaniu
        i z tego co wiem ostatnio przyjmuje też w Zielonej Górze. Oto jej strona z
        Poznania www.psycholog-poznan.pl tam jest telefon do niej mozna zadzwonic i sie
        zapytac czy przyjmuje w ZG
    • Gość: wronka Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:21
      Pani Barbara Siedlecka, mieszka na Kraljevskiej.
      Będzie dobra i dla "młodej" i dla tego członka rodziny, który chce jej pomóc.
      Jeśli zobaczy, że pacjent jest "zmuszony", nie będzie naciskać. Jeśli
      stwierdzi, że to rodzic potrzebuje pomocy, powie to.
      Jest bardzo fajną babką i pomocnym psychologiem. Przyjmuje także w jakimś
      hospicjum, charytatywnie, ale nie wiem gdzie.
      Jest normalną osobą rozumiejącą to, co się wokół dzieje. Pomocna, naprawdę
      polecam. Czasem bez zaczynania terapii rozmowa z nią wystarczy.
      • solitude78 Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki 03.08.05, 19:54
        Dzieki bardzo! Moze jakies namiary? Telefon?
    • Gość: Ulka79 Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki IP: *.echostar.pl 10.08.05, 03:02
      polecam Panią Stanisławe Raus, prowadzi Ona znany i ceniony gabinet w Poznaniu
      i z tego co wiem ostatnio przyjmuje też w Zielonej Górze. Oto jej strona z
      Poznania www.psycholog-poznan.pl tam jest telefon do niej mozna zadzwonic i sie
      zapytac czy przyjmuje w ZG.
      • solitude78 Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki 10.08.05, 11:42
        Dziekuje bardzo!! Napewno sprawdze
        • Gość: Eliza Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki IP: *.ztpnet.pl 12.08.05, 18:35
          A ja myślę,że najbardziej dziewczyna potrzebuje ROZMOWY!!! O wszystkim !!! I
          to wcale nie musi być psycholog! Wystarczy ktoś,kto potrafi nawiązać dobry
          kontakt, ZROZUMIEĆ- i BYĆ w każdej chwili, "nie truć", ale jednocześnie
          wymagać.Niestety, nastolatkiem jest się nie z wyboru, i jak to "przejdziemy"
          zależy właśnie od jednego czynnika: = miłość, przyjażń, akceptacja,zrozumienie=.
          Zrozumieć i podać rękę obcemu jest często łatwiej aniżeli komuś z rodziny.
          Wiem to napewno.
          Mogę podać kontakt z taką osobą, młodą,,ale majacą na swoim "koncie" wiele
          takich "zgrzytów". Z pozytywnym "skutkiem". pozdrawiam.
          • solitude78 Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki 13.08.05, 21:24
            Nie do konca orietnujesz sie w sytuacji... jest osoba, z ktora jak dotad mogla
            o wszystkim pogadac... i to absolutnie o wszystkim ale ostatnio zaczely sie
            klamstwa, agresja (nie wobec tej osoby akurat) i rozmowy juz nie daja
            rezultatu. Problem jest dosc zlozony i nie mozna oczekiwac ze sie sam rozwiaze.
            Tutaj naprawde potrzebny jest specjalista juz...
    • Gość: gość Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 15:32
      Polecam Panią Jaworską- Bylicę. Teraz prawdopodobnie przyjmuje w przychodni na
      Placu Pocztowym. Może dla niektórych osób może okazać się trochę
      kontrowersyjna,jednak terapia z Nią daje rzeczywiście dobre rezultaty.
      pozdrawiam
      • haasioo Re: Dobry psycholog poszukiwany - dla nastolatki 13.08.05, 14:47
        nie wiem, czy temat jest jescze aktualny; ale jestem w bardzo podobnej
        sytuacji - blisko rodziny już niepełnej, a jescze przed 2 miesiącami
        dysfunkcyjnej; mam 2 takie wypróbowane adresy do psychologów w zg plus perełka
        dla trochę starszych, własnie nastolatków; P{oradnia Młodzieżowa przy
        Boh.Westerplatte 27, w domu ZHP, na piętrze; tel. 683282977; przyjmuje tam
        między innymi p.Wielisława Popielecka; bdb, mam z nią kontakt; przychodnia
        pracuje także teraz, ale zaglądać trzeba popołudniami od 15.30; inny punkt już
        z mniej dokładnymi koordynatami; mogę podać jak dojść do tej poradni- na
        szczycie Kupieckiej, przy sklepie Ananas z rzeczami dla dzieci trzeba skręcić w
        lewo (w przeciwną str. idzie się do sklepu Mrówka); to jedna z pierwszych bram,
        ma tabliczkę, ale dawno tam nie byłam i jescze adres internetowej pomocy
        specjalnie dla nastolatek to tratwa dr Jacka Kurzępy; specjalisty od trudności
        wieku dojrzewania; to socjolog UZ, baaardzo doświadczony facet; szalupa@wp.pl;
        jeśli chcesz tej dziewczynie pomóc, to buduj i dbaj o jej do Ciebie zaufanie i
        bądź przy niej, żeby mogła się otworzyć kiedy zechce; powodzenia Db duchu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka