Dodaj do ulubionych

Krótsza droga do Sulechowa?

02.08.05, 18:23
no to Panie Marszałku do dzieła ! Czekamy na sensowne rozwiązanie
kilkadziesiąt lat !!! /razem z ojcami naszemi/
Obserwuj wątek
    • fars Re: Krótsza droga do Sulechowa? 02.08.05, 18:25
      a przy okazji drugi problem , ale drogowy - most w Milsku. Dlaczego nie chcemy
      szybszego kontaktu z centralną Polską, nie mogę tego pojąć !!!
    • Gość: sulechowianin Re: Krótsza droga do Sulechowa? IP: *.rnet.zg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 18:49
      Pomysl podsuwany od lat wreszcie ujrzal swiatlo dzienne. Mam nadzieje ze cos z
      tego wyjdzie i to w miare szybko..
    • Gość: piter Re: Krótsza droga do Sulechowa? IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.08.05, 19:10
      Hahaha. Pomysł z brodą a Pani Kalinka nazywa go nowym i przypisuje
      przedstawicielom trójmiasta. A to dobre :)
      Ciekawe który pociąg traci w Czerwieńsku 30 minut na zmiane czoła? Oj, chyba
      ciężko w rokład zajrzeć by zobaczyć ile zajmuje ta operacja.
      Który pociąg osiąga średnią prędkość 70 km/h na odcinku ZG-Głogów? Również
      wychodzi brak znajomości tematu.
      Kolejna rzecz to obwodnica Czerwieńska. Pan Tyszkiewicz mówił o odcinku bodajże
      2 kilometrowym a w Pani artykuliku urósł on do ok. 7 km.
      Słąbo mi się robi jak czytam takie bzdety. Co za miernoty w tej wyborczej
      pracują!
      • Gość: ania Re: Krótsza droga do Sulechowa? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 02.08.05, 20:31
        a co kolega proponuje w tych sprawach oprócz gderania ?
        • Gość: piter Re: Krótsza droga do Sulechowa? IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.08.05, 21:36
          Kto śledzi forum ten wie :) A gderać czasem trzeba, bo jak będziemy przymykać
          oko na mierność to sami tacy się staniemy :)
    • Gość: marian Re: Krótsza droga do Sulechowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 22:16
      pan marszalek jak zwykle nie ruszy swojego ciezkiego zada i nie zrobi czegos konkretnego, za to wsteg przecinanie i zasług sobie przypisyanie bedzie jak zwykle
      • Gość: zg Re: Krótsza droga do Sulechowa? IP: *.ztpnet.pl 02.08.05, 23:57
        Tylko patrzec jak wpadnie tu dzika horda z polnocy ktora bedzie protestowac!!!
        Ps. jestem pewnien
        PZDR
        • Gość: marc_z_Wawy Re: Krótsza droga do Sulechowa? IP: *.crowley.pl 03.08.05, 09:19
          Ciekawe, czy doczekam tego skrótu. Nowoczesna spółka InterCity liczy sobie
          ciężką kasę za niby ekspresowe przewozy przez kraj, a taka przerwa w podróży na
          zmianę czoła to standard średniowieczny.
          I jeszcze ciekawsza sprawa - czy po wyborach ktoś jeszcze będzie pamiętał o tym
          projekcie, czy na kolejne 4 lata sprawa ucichnie?
    • lubuskielotnisko to powinien by priorytet władz 03.08.05, 10:54
      Bo przez to jesteśmy po prostu o te 20 minut (a w zasadzie pół godziny, bo
      wjazd i wyjazd na stację w Czerwieńsku jednak zajmuje sporo czasu) dalej od
      reszty Polski.
      A zresztą koleje w naszym województwie są bez żadnej przesady najgorsze w
      Poslce. Nigdzie nie ma tak zniszczonych głównych linii, żeby pociagi 30 km/h na
      godzinę jeździły, jak w Lubuskim. Władze sobie na to patrzą jak na jakiś film-
      już to mówiłem- i nic nie robią. Jak dla mnie, to wciąż tu dominuje jekies
      komunistyczne podejście, przez które jesteśmy zaściankiem zaścianka.

Adam Fularz
      • Gość: Wadim Tyszkiewicz Re: to powinien by priorytet władz IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.08.05, 11:16
        Ma Pan na myśli jakie władze? Lokalne, rządowe czy władze podmiotu prawa
        handlowego jakim jest obecnie PKP? Proszę pamiętać, że przyszło nam żyć w
        gospodarce rynkowej. Nie zamierzam bronić PKP, ale jest to spółka S.A.
        nastawiona na zysk, a przynajmniej na nie generowanie strat. Jeśli powstaną
        straty, ktoś będzie musiał je pokryć (patrz górnicy). Dlatego PKP zawsze się
        będzie broniło przed nierentownymi przedsięwzięciami. Samorząd jeśli się
        odwróci, bo też się nie będzie opłacało, to kółko się może zamknąć. Wybudowanie
        2,5 km obejścia Czerwieńska to koszt ok. 30 mln zł. Mało realne jest to, żeby
        taka inwestycja kiedykolwiek się zwróciła z biletów. Dlatego tak ważne jest
        połączenie sił i sięgnięcie po pieniądze unijne. To jedyna szansa. Jest to
        możliwe w kontekście metropolitarnym trójmiasta. Wówczas jest szansa
        wybudowania takiego odcinka np. przy 80% dofinansowania z UE. Będziemy do tego
        dążyć.
    • lubuskielotnisko Zaproponujcie przebieg 03.08.05, 11:12
      maps.google.com/maps?q=Sulechow,+POLAND&ll=52.040349,15.524883&spn=0.023824,0.044928&t=k&hl=en

Możecie zaproponowac przebieg na mapie satelitarnej. Ja jestem za tym żeby
      zbudowac linię niemalże w linii prostej łączącej Przylep z mostem na Odrze,
      dostosowaną do 120 km/h, jednotorową. Koszt to jakieś 28- 40 mln PLN, nie
      więcej. Chyba że jakieś wiadukty budowac trzeba będzie.

Ale możliwe jest też zaproponowanie innego przebiegu, np. wychodzącego z ZG w
      okolicach ul. Zjednoczenia i idącego prosto na północ. Tak byłoby najbliżej i
      prawdopodobnie najwiecej pasażeów by wówczas jeździło i projekt byłby
      najbardziej opłacalny.

Jakby uzyskać dobre dofinansowanie tej inwestycji to samorządy musiałyby na to
      wydać jakieś 7- 10 mln PLN, reszta byłaby z UE i z budżetu państwa.

Jak dla mnie to proponuję zawiesić dawanie kasy na kolej regionalną w wykonaniu
      PKP, przez rok czy dwa lata wożić pasażerów na tej i innych trasach komunikacją
      autobusową, a zaoszczędzoną w ten sposób kasę przeznaczyć na inwestycje w tą
      linię, tak by nią jeździł ktoś więcej niż tylko kolejarze do Czerwieńska (nie
      kryjmy się- proponuje podróż porannym składem ze Zbąszynka do Czerwieńska i
      przyjrzenie się biletom pokazywanym przez nielicznych pasażerów. Niemal sami
      kolejarze!

Adam Fularz
      • Gość: piter Re: Zaproponujcie przebieg IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.08.05, 14:22
        Człowieku! Linia łącząca w lini prostej Przylep z mostem w Pomorsku kosztowała
        by jakieś 70 mln. złotych! Na to nigdy nie będzie nas stać!
        To czysta demagogia, ale jaka lista wyborcza takie pomysły.
        • fars Re: Zaproponujcie przebieg 03.08.05, 14:37
          ale to jest rewolucyjne rozwiązanie-dla następnych forumowiczów, a PKP można wg
          mnie powoli pozbawiać nazwy i to jest też rewolucyjne
        • Gość: zasieki1 Re: Zaproponujcie przebieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 20:28
          lista wyborcza? adam startuje?
          • Gość: piter Re: Zaproponujcie przebieg IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.08.05, 22:18
            Musiałeś przeoczyć ;)
            miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35182,2842666.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka