Dodaj do ulubionych

W wyborach tylko do kandydatów z południa!!!

20.08.05, 13:33
Słuchajcie w wyborach do parlamentu głosujemy tylko na ludzi z południa
województwa, do wzięcia są tylko 3 mandaty, nieważne czy kandydat będzie z
Zielonej Góry, Nowej Soli, Wschowy, Świebodzina, Żagania, Żar, Krosna
Odrzańskiego, byle był z południa!!!!!

Jest nas dużo więcej niż gorzowików, do dzieła!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: P. Skrzypczyński Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 13:40
      Dlaczego "do wzięcia są tylko 3 mandaty"? Mandatów może być 4, a nawet pięć.
      Wszystko bedzie zależało od frekwencji i poparcia dla PO w naszym regionie
      (województwie).
      Nie marnujmy głosów na pomniejsze partie i komitety!

POzdrawiam
      Paweł Skrzypczyński
      Kandydat do Sejmu RP
      pozycja 7 na liście
      Platforma Obywatelska
      Żary
      • Gość: naprodpoludnie Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 13:58
        Może być i PO, byle z Południa kandydatów wybierać!!!!
        • Gość: P. Skrzypczyński Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 14:43
          Najlepiej wybierać dobrych kandydatów. Kierowanie się wyłącznie miejscem
          zamieszkania to zbyt słaba argumentacja.

POzdrawiam
          Paweł Skrzypczyński
          Kandydat do Sejmu RP
          Platforma Obywatelska
          poz. 7 na liście
          Żary
          • Gość: zasieki1 Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 15:30
            jak sie ma to:

> Nie marnujmy głosów na pomniejsze partie i komitety!

do tego:

> Najlepiej wybierać dobrych kandydatów

?

dla mnie najlepszym kandydatem jest czlowiek z malo popularnej partii!
            • Gość: P. Skrzypczyński Re: zmiana ordynacji - do zasieki1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 17:28
              To jest właśnie PROBLEM ordynacji proporcjonalnej!!!! Jest dobry kandydat, ale
              partia, która go wystawiła ma 2-4% poparcia! Trzeba więc szukać innego DOBREGO
              kandydata w partiach, które mają szansę na przekroczenie progu. Inaczej
              MARNUJEMY głos.
              Tu istnieje też pułpka, bo taka partia, która zaledwie przekroczy próg "bierze"
              jeden mandat i jest to zwykle pierwszy kandydat z listy (niestety), a nie ten
              dobry kandydat z 15 pozycji.
              Partie, które mogą wprowadzić 3-5 kandydatów, bo wynika to z sondaży, dają
              szansę na wejście ludziom z dalszych pozycji - miejscami tzw. "biorącymi" są
              więc miejsca od 1 do 10 (i tradycyjnie ostatnie). Szansę na wejście z dalszych
              miejsc mają więc kandydaci z PO i PiS. Na południu woj. dominuje PO, dlatego ta
              partia ma największe szanse na uzyskanie 4,5 lub nawet 6-ego mandatu do
              parlamentu.
              TYCH NAJLEPSZYCH KANDTDATÓW bedziemy mogli wybierać jak doprowadzimy do
              ordynacji WIĘKSZOŚCIOWEJ i okręgów JEDNOMANDATOWYCH!
              Jestem i będę popierał wprowadzenie okręgów jednomandatowych.

POzdrawiam
              Paweł Skrzypczyński
              Kandydat do Sejmu RP
              poz. 7 na liście
              Platforma Obywatelska
              Żary
              • Gość: IIIks Re: zmiana ordynacji - do zasieki1 IP: *.ztpnet.pl 20.08.05, 18:13
                Panie Pawle! 6 mandatów dla PO?! Niech pan sie położy i odpocznie:)))Konwencja
                była męcząca:)))
                • Gość: P. Skrzypczyński Re: zmiana ordynacji - do zasieki1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 19:32
                  Tak założyłem propagandowo - będzie 6 mandatów ;-))) Ale 4-5 są realne. Woj.
                  Lubuskie (szczególnie południe) może mieć wyższą średnią od ogólnopolskiej.

POzdrawiam
                  Paweł Skrzypczyński
                  Kandydat do Sejmu RP
                  poz. nr 7 na liście
                  Platforma Obywatelska
                  • Gość: IIIks Re: zmiana ordynacji - do zasieki1 IP: *.ztpnet.pl 20.08.05, 20:57
                    3,max.4 mandaty dla PO,2-3 PiS,2-3 SLD,1-2 LPR,1 Samoobrona,może 1 SdPL.reszta
                    w pizd.
                  • Gość: poludnik Re: zmiana ordynacji - do zasieki1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 22:43
                    czy PO nie ma pieniedzy na kampanie ze jej kandydaci reklamuja sie w ten
                    watpliwy sposob? mialem glosowac na PO ale po postach pana Skrzypczynskiego i
                    aferach Miodowicza w komisji robi mi sie niedobrze jak pomysle o PO. wole PD.
              • Gość: bąbel Re: zmiana ordynacji - do zasieki1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 20:44
                >TYCH NAJLEPSZYCH KANDTDATÓW bedziemy mogli wybierać jak doprowadzimy do
                ordynacji WIĘKSZOŚCIOWEJ i okręgów JEDNOMANDATOWYCH!
                Jestem i będę popierał wprowadzenie okręgów jednomandatowych.<

PO istnieje na politycznym rynku o dłuższego czasu, dlaczego nie było więc
                takiej propozycji z waszej strony do tej pory? Czy nie za dużo już nam każdy
                obiecywał, a potem nie spełniał ?
                Za dużo obiecywania, za mało pracy, a efekty widoczne do dziś.
                • Gość: P. Skrzypczyński Re: zmiana ordynacji - do bąbla IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 22:02
                  Większość trzeba mieć, wiekszość! PO przeprowadziła akcję 4xTAK. Sama
                  propozycja NIC NIE ZNACZY przy braku większości parlamentarnej.
                  Ja będę głosował (jeżeli będę) za zmianą ordynacji. Posłem nie byłem w
                  ostatniej kadencji . :-)

POzdrawiam
                  Paweł Skrzypczyński
                  Kandydat do Sejmu RP
                  poz. nr 7 na liście
                  Platforma Obywatelska
              • Gość: leon Re: zmiana ordynacji - do zasieki1 IP: *.icpnet.pl 21.08.05, 12:06
                Jak będziemy myśleć twoimi kategoriami to w Polsce zawsze będzie komuna i
                socjal bo przeciez choc dobry program i partia dobra to ty i inni tobie podobni
                nie zagłosuja bo szkoda głosu i takim to sposobem ta partia ma zawsze 2-4
                procenty. To co piszesz jest chore. Pozwól sobie na luksus zagłosowania zgodnie
                z przekonaniem a nie wyrachowaniem wówczas będzie napewno lepiej - ja głosuje
                na koandyatów z Platformy Janusza Korwin Mikke - w naszym przypadku najlepszym
                jast Stanisław Marcinkowski - dyrektor szpitala w Torzymiu
                • Gość: zasieki1 Re: zmiana ordynacji - do zasieki1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 12:15
                  oj leon troche sie chyba zagalopowales. twoj post, jak najbardziej sluszny,
                  powinien byc sierowany do pawla a nie do mnie. ja napisalem:

> dla mnie najlepszym kandydatem jest czlowiek z malo popularnej partii!

tak glosuje od 13 lat i wiem, ze robie dobrze, przynajmniej mam czyste
                  sumienie. to pawel twierdzi, ze glosowanie na partie malo popularne to
                  marnowanie glosu. ja na zmarnowanie glosu pozwolilbym sobie jesli np. w drugiej
                  turze wyborow prezydenckich znalazlby sie cimoszewicz z lepperem. wtedy
                  oczywiscie pojde do wyborow, bo to moj obowiazek, ale wrzuce pusta kartke.
                  • Gość: piter Re: zmiana ordynacji - do zasieki1 IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.08.05, 12:18
                    I chyba był do Pawła skierowany, tylko temat został ten sam. Mam identyczne
                    podejście do sprawy jak Ty.
                  • Gość: adam Re: zmiana ordynacji - do zasieki1 IP: *.idea.pl 21.08.05, 13:02
                    nie wiem, drugi raz w swoim pójdę na wybory i szczerze mówiąc, to najważniejszy
                    jest dla mnie wiek kandydatów. nie wierzę, że ktoś kto już raz miał okazję i
                    się nie sprawdził teraz nagle coś zmieni. wszyscy po 40-stce, a nawet 35 może
                    są moim zdaniem spaczeni ciągłąwalką lewica-prwica, a nie tego teraz nam i
                    Polsce potrzeba. trzeba szukać młodych na listach. oni walczą też o swoją
                    przyszłośc, nie o swoje emerytury:)
                    • Gość: P. Skrzypczyński Re: zmiana ordynacji - do adama IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.08.05, 13:06
                      Polecam się :-)
                      Paweł Skrzypczyński 39 lat.

Pozdrawiam
                      Paweł Skrzypczyński
                      Kandydat do Sejmu RP
                      poz. nr 7 na liście
                      Platforma Obywatelska
                      • Gość: adam Re: zmiana ordynacji - do adama IP: *.idea.pl 21.08.05, 13:15
                        a jaki masz program kandydacie na mojego reprezentanta w Sejmie RP?
                • Gość: allegro 12 walnąłeś jak jajami o stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 12:18
                  Ale walnąłeś zestawienie Korwin-Mikke i komuch-kombinator uczepiony państwowej
                  klamki Marcinkowski. Masz ładny misz-masz w głowie, lepiej zostań w domu w
                  czasie wyborów.
                • Gość: P. Skrzypczyński Re: Idea konserwatywno-liberalna ... IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.08.05, 12:45
                  Jest mi bliska :-) Głosowanie na UPR przez ostanich 15 lat było marnowaniem
                  głosu czy nie?
                  Rację ma (niestety) większość. Przekonałem sie o tym osobiście przez te
                  wszystkie lata. Lepiej wzmocnić frakcję konserwatywnych -liberałów w PO, czy
                  robić kolejną szarżę?

POzdrawiam
                  Paweł Skrzypczyński
                  Kandydat do Sejmu RP
                  poz. nr 7 na liście
                  Platforma Obywatelska
                  • Gość: zasieki1 Re: Idea konserwatywno-liberalna ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 13:43
                    > Głosowanie na UPR przez ostanich 15 lat było marnowaniem
                    > głosu czy nie?

dla mnie nie! wstaje rano i moge spokojnie spojrzec w lustro, wiem, ze wszystko
                    co w zyciu osiagnalem zawdzieczym wychowaniu i ciezkiej pracy (nie pomoze mi w
                    tym ani sld, ani aws ani nawet upr) a dodatkowo mam czyste sumienie.

> Lepiej wzmocnić frakcję konserwatywnych -liberałów w PO, czy
                    > robić kolejną szarżę?

j.w. co nie zmienia faktu, ze cenie ludzi takich jak ty, ktorym chce sie
                    jeszcze walczyc

• Gość: zniesmaczony Re: zalosne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 14:28
        zalosny sposob kampani, prosze pana. zalosny doprawdy...
        • Gość: P. Skrzypczyński Re: zalosne IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 16:39
          Czy naprawdę szanowny forumowiczu uważasz, że rozmowy na forum publicznym,
          jeżeli nie zawierają inwektyw są "żałosne"? Sposób komunikowania się poprzez
          forum internetowe, gdzie przynajmniej jedna strona PODPISUJE się imieniem i
          nazwiskiem też jest "żałosny"?
          Doprawdy, i prezydent RP, i premier, i różni politycy, burmistrzowie i
          samorządowcy robią to bardzo często ... ja jestem tylko jednym z wielu
          kandydatów - nie jestem z tego tytułu "ważniejszy" od przeciętnego
          forumowicza!. Pycha i arogancja są mi obce, dlatego uważam, że należy
          komunikować sie z ludźmi jak najczęściej i za pomocą wielu środków przekazu.
          Internet ma jeswzcze jedną zaletę (i wadę jednocześnie), że anonimowość
          powoduje większą szczerość. Można dowiedzieć sie więcej niż w rozmowach
          bezpośrednich.

POzdrawiam
          Paweł Skrzypczyński
          Kandydat do Sejmu RP
          poz. nr 7 na liście
          Platforma Obywatelska
          • pomruk Re: zalosne 20.08.05, 16:59
            Jeszce nie wiem, na kogo będę głosować. Zwracam jedynie uwagę na to, że
            (abstrahując od przynależnosci partyjnej) uwagi pana Skrzypczyńskiego wydają się
            najsensowniejsze i - jak dotad - utrzymane na odpowiednim poziomia, czego nie
            można powiedzieć o niektórych Gościach.
            A tak w ogóle - przypominam, że poziom "reprezentantów narodu" jest
            odzwierciedleniem poziomu głosujących.
            • Gość: Wiesia Re: zalosne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 19:19
              jestem z południa , ale brzydzę się tymi określeniami ,aby głosować na południe
              bo tak ktoś chce jest demokracja i będę głosowała według mojego sumienia.
              Podobał mi się bardzo Pan Jabłoński i Pan Pilecki. Któregoś z nich wybiorę.
              Przeczytałam dzisiaj w Lubuskiej o starcie kwieciarki Eleonory z Zielonej
              Góry. Kiedyś chodziłam z nią do szkoły. Wiem ,że ma skończone technikum
              ekonomiczne ,ale przez 30 kilka lat tylko handlowała kwiatami . Zaczynała od
              wiaderka , chwała jej za pracowitość i za to co robi społecznie.Z mojego punktu
              widzenia nadaje się do pracy na miejscu,ale nie na posłankę. Brak wyższego
              wykształcenia , języków obcych pracy w samorządzie ma ogromy wpływ na pracę w
              parlamencie. Czy jej rodzina nie widzi w co ją pakuje.Ponadto już chyba czas na
              emeryturę.
              • Gość: pipol Tylko posłowie z Południa! IP: *.ztpnet.pl 20.08.05, 19:57
                Inaczej Gorzów nas wykończy!
              • Gość: Janek Re: zalosne IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 20:31
                Co do Pani Eleonory to mało Pani wie jak widzę. Ona jest wielką społeczniczką.
                Oprócz kwiatów wiele robi dla ubogich dzieci i nie tylko. Krytyka nie na
                miejscu. Parlament powinien być różnoraki, a nie składać się tylko z samych
                prawników, czy językoznawców!
                Nie będę głosował na Panią Eleonorę ale chciałem tylko przedstwić jak ją
                odnbieram i nie twierdzę, że to wspaniałe cechy dla posła. Jednak należy
                pamiętać, że ta kobieta ma wielkie serce, o którym niestety coraz częściej się
                zapomina, a zwłaszcza w takiej dziedzinie społecznej jaką jest polityka.
                Pozdrowienia dla kandydata Pawła, który robi na mnie coraz lepsze wrażenie i
                kto wie .... może zagłosuję... ;-) Panie Pawle mam nadzieję, że tak jak Pan już
                wcześniej deklarował, będzie Pan wspomagał swoją pomysłowością ZKŻ ;-)
                Gdzie mogę się czegoś więcej dowiedzieć o Panu? (na forum zwykłem pisać do
                ludzi per TY, więc wybacz Pawle! :) Czekam na Twoją stronę.

Pozdrawiam
                Janek (już w domu)
                • Gość: P. Skrzypczyński Re: zalosne - do Janka IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 22:13
                  Na forum wszyscy jesteśmy na TY. Nie jestem ani lepszy ani ważniejszy ani
                  mądrzejszy. Jestem jednym z wielu Polaków, którzy nie godzą się na obecną
                  rzeczywistość i WALCZĄ. Mam na imię Paweł i na forum - wolnym środku przekazu
                  niech tak zostanie. :-)
                  Przez wiele lat jeździłem w dalekie delegacje, dlatego wiem co to znaczy być w
                  domu Janku. Z prezesem firmy Kronopol W.Maciuszonkiem postaram sie porozmawiać
                  osobiście w najbliższym czasie (w końcu się znamy). Stronę www. chyba zrobię.

POzdrawiam
                  Paweł Skrzypczyński
                  Kandydat do Sejmu RP
                  poz. nr 7 na liście
                  Platforma Obywatelska
                  • Gość: Janek Re: zalosne - do Janka IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 22:21
                    Pawle kim jesteś z wykształcenia i czym się zajmujesz poza polityką? Masz
                    jakieś zamiłowania?

POzdrawiam (trochę mnie śmieszy to PO na początku ale nie bedzie;) )
                    Janek

Ps. Jak ja lubię tą (poorną) anonimowość w necie;)

Acha
                    co do netu i polityków: Bardzo podoba mi się postawa Wadima Tyszkiewicza, gdyż
                    jak zauważyłem osobiście odpowiada tutaj ludzion na posty. To wielki PLUSs,
                    Twój też Pawle (niestety zielonogórscy politycy albo tu nie zaglądają, albo nie
                    chcą marrnować swojego drogocennego czasu dla (pozornie) anonimowych osób.
                    • Gość: P. Skrzypczyński Re: normalne - do Janka IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 22:50
                      Janku, jestem z wykształcenia : mgr filologii polskiej po Uniwersytecie
                      Wrocławskim oraz dypl. spec. ds. Public Relations po Wyższej Szkole Bankowej w
                      Poznaniu. Mam 39 lat.
                      Przez wiele lat prowadziłem własną działalność gospodarczą, pracowałem też w
                      dużych firmach (koncernach) produkcyjnych.
                      Kocham moje miasto - moje Łużyce - mój region.
                      Jestem w środku (jasna koszula, broda :-) ) na ostatnim zdjęciu.
                      zary.zagan.org/infopage.php?id=39

Pozdrawiam (bez PO)
                      Paweł Skrzypczyński
                      Kandydat do Sejmu RP
                      poz. nr 7 na liscie
                      Platforma Obywatelska
      • Gość: jeran Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 14:30
        Opowiadam się za:
        - ograniczenie liczby posłów i likwidacją senatu
        - wstrzymaniem finansowania partii politycznych z budżetu państwa
        - ograniczeniem ilości koncesji i biurokracji
        - obniżeniem podatków oraz ich likwidacji od emerytur i rent
        DELEGALIZACJĄ PARTII!
        Tylko ruch OBYWATELSKI O.K.O.
    • Gość: zofia Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.one.pl / *.one.pl 20.08.05, 21:30
      Lubuszanie glosujmy tak,zeby nikt wiecej nie powiedzial ,ze lubuskie to
      zaplecze sld opoka i bastion starego aparatu,wstvd mi ze tak nas co niektorzy
      postrzegaja ale tylko przed wyborami bo pozniej jestesmy juz kula u nogi
      a "stare dobre sld " spokojnie - kazdy sobie rzepke skrobie do swojego koszyka.
      Moj koszyk jest pusty niech inni pomoga mi go napelnic.
      Dlatego oddam swoj glos na kazdego innego byle nie z sld .
      Tym panom juz dziekuje.
      • Gość: MAXX Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 22:54
        Ja nietety na te wybory się nie wybieram -czuje się zniesmaczony i mam
        dość .....co za różnica kto z naszego regionu będzie poslem czy
        senatorem....przypominam,ze w obecnej kadencji mamy v-ce marszalka senatu i
        mielismy v-ce ministra z MSWiA .....i co z tego wyniklo dla regionu ????????
        NIC...o szerokiej reprezentacji poslów z rzadzącej partii (LSD) nie
        wspomnę......poza tym mam dość wybierania mniejszego zla- a tą zassadą
        kierowalem się w kilku ostatanich wyborach parlamenternych a przede wszystkim
        prezydenckich.........dla mnie prezydentem moze zostac Giertych a premierem
        Lepper- przymajmniej będzie wesolo ( bo skoro nie może byc lepiej .....)
        • Gość: P. Skrzypczyński Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 23:09
          Daj spokój MAXX! Nie biorąc udziału w wyborach właśnie PRZYCZYNIASZ się do
          tego, aby nic się nie zmieniło.
          Nie składaj tak łatwo broni. Nie mów, że nie Masz wyboru pozytywnego, bo taki
          wybór jest.

POzdrawiam
          Paweł Skrzypczyński
          Kandydat do Sejmu RP
          poz. nr 7 na liście
          Platforma Obywatelska
          • Gość: druchBoruch Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 23:35
            Panie P., jako specjalista dyplomowany od PR i inszych instrumentów manipulacji
            powinien Pan wiedzieć, że do sandałów nie nosi się skarpet co jest widoczne na
            zdjęciu. Polecę Panu by opisywał się, jako ten na zdjeciu w sandałach z białymi
            skarpetami.

złośliwie pozdrawiam
            kiss
            kiss

PS przyłączam sie do głosu, że nie ma podziału na północ czy południe, młodych
            czy starych, ale na mądrych i głupich
            • Gość: :-) Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 23:44
              zadzam się z maxem. nie ma najmniejszego znaczenia, kto wygra wybory, kto
              zostanie posłem: skrzypczyński, fiedorowicz, lepper czy stara opona od fiata,
              bo i tak nic się nie zmieni. pan paweł oczywiście zaraz się szarpnie, że on to
              inny, że będzie lepiej, że inaczej, bo on nie taki i nie pozwoli, a stara
              prawda jest taka, że punkt widzenia zmienia się z punktem siedzenia, ale z
              korzyścią li tylko dla samego siedzenia, a nie pola widzenia :-)
              • Gość: P. Skrzypczyński Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.08.05, 00:00
                Nie :-) Nie "szarpnę się" :-) Nie jestem "inny", nie jestem "lepszy", nie
                jestem "najmądrzejszy". Ja po prostu się NIE PODDAJĘ. Zasada jest prosta: albo
                zrobię to ja (lub TY) albo inni zrobią to za nas. Nie chcę, żeby "robił to ktoś
                za mnie" - nie różnimy się tak naprawdę niczym oprócz tego, że ja zdecydowałem
                sie WALCZYĆ.
                p.s. Na forum nie jestem żadnym "panem" - to wolne medium - wszyscy mamy takie
                same prawa.

POzdrawiam
                Paweł Skrzypczyński
                Kandydat do Sejmu RP
                poz. nr 7 na liście
                Platforma Obywatelska
            • Gość: P. Skrzypczyński Re: W wyborach ... do druchaBorucha :-) IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.08.05, 23:51
              Tak właśnie! WSZYSTKO ZALEŻY OD KOLORU SKARPET. :-)))) Poseł Błochowiak juz to
              wyartykułowała.
              Na marginesie , te skarpety nie są białe tylko beżowe :-)))))) Polska to nie
              Włochy - klimat mamy nieco inny.
              Kiedyś była "prawica w swetrach" - teraz będzie "w białych skarpetach" ;-))))
              Masz rację druchuBoruchu - skupmy się na tym problemie (koloru skarpet), a
              będzie to gwarancją naszego rozwoju gospodarczego i cywilizacyjnego ;-P

POzdrawiam (bez złośliwości, szanując inteligencję i spostrzegawczość)
              Paweł Skrzypczyński
              Kandyadat do Sejmu RP
              poz. nr 7 na liście
              Platforma Obywatelska
              • Gość: bąbel Re: W wyborach ... do druchaBorucha :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 00:55
                >Masz rację druchuBoruchu - skupmy się na tym problemie (koloru skarpet), a
                będzie to gwarancją naszego rozwoju gospodarczego i cywilizacyjnego ;-P<

Proszę nie przesadzać z tym rozwojem. Ci sami ludzie, te same twarze od
                kilkunastu już lat...

> Kiedyś była "prawica w swetrach" - teraz będzie "w białych skarpetach" ;-))))<

A naród na bosaka. Komuchy też tak nabierali społeczeństwo. Aby był rozwój
                muszą być inwestycje, oczywiście dochodowe , dobrze sprzedające swój produkt,
                na inwestycje potrzebne są pieniążki ( nie te z UE ) itd. Ale co zrobić gdy
                rynek w Europie jest zapchany towarami, co zrobić aby polski pracownik tu w
                Polsce zarabiał więcej, oczywiście w tedy nie będzie inwestycji bo nie będzie
                taniej siły roboczej. To można rozwijać...ciągnąc...
                Więc od przyszłych kandydatów chcę usłyszeć "konkrety", bajki o raju pozostawmy
                dzieciom.

Pozdrawiam

• Gość: P. Skrzypczyński Re: W wyborach ... do bąbla IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.08.05, 01:08
                  Skoro "te same twarze są od kilkunastu lat", to pora je zmienić na nowe ;-)
                  Co zrobić? Skończyć z państwem socjalnym, obniżyć podatki, ukrócić biurokrację,
                  dać pieniądze i władzę samorządom.
                  Rynek w Europie "jest zapchany", bo ich system socjalny stanął na krawędzi
                  bankructwa (vide: Niemcy).
                  My nie powinniśmy naśladować ich "drogi", bo to skończy sie tak samo jak u nich
                  (brak wzrostu gospodarczego - ujemny PKB).
                  "Trzeba wziąć za pysk i wprowadzić liberalizm (gospodarczy)" jak mawiał śp.
                  Kisiel na poczatku lat 90-tych - "Inaczej czeka nas przez 20 lat, krew, pot i
                  łzy" - i miał rację! (niestety).
                  Zróbmy podatek liniowy (dochodowy i VAT) 15 % i CIT 10%/15%, a będziemy sie
                  rozwijać dwa/trzy razy szybciej. Skończmy z koncesjonowanym kapitalizmem
                  politycznym.

POzdrawiam
                  Paweł Skrzypczyński
                  Kandydat do Sejmu RP
                  poz. nr 7 na liście
                  Platforma Obywatelska
                  • Gość: bąbel Re: W wyborach ... do bąbla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 02:10
                    >Co zrobić? Skończyć z państwem socjalnym, obniżyć podatki, ukrócić
                    biurokrację,
                    dać pieniądze i władzę samorządom. <

Czyli zabrać wszystko tym najbiedniejszym, nie mających pracy lub dochodów.
                    Czy za ciężką pracę np. ( w pyłach, środowisku niedotlenionym nasyconym
                    szkodliwymi gazami itd ) górnik nie ma prawa iść po 25 latach na emeryturę,
                    przecierz to nie jest przywilej , a pomoc dla człowieka - wraka.

> Zróbmy podatek liniowy (dochodowy i VAT) 15 % i CIT 10%/15%, a będziemy sie
                    rozwijać dwa/trzy razy szybciej.<

Może mi pan powiedzieć jaki podatek jest w Rosji, w jakich państwach jest
                    podatek liniowy. A, jeżeli o Rosji - jak wiem tam socjal to prawie nic,
                    podobnie ma się z pensjami i jakoś wzrostu gospodarczego nie widać. Biedne to
                    państwo w kórym naprawiacze grzebią tylko w podatkach.

> Rynek w Europie "jest zapchany", bo ich system socjalny stanął na krawędzi
                    bankructwa (vide: Niemcy).
                    My nie powinniśmy naśladować ich "drogi", bo to skończy sie tak samo jak u nich<

Ciekawi mnie, dlaczego niemcy nie odkupili od was tej licencji na sukces tylko
                    brną w swoim nieudacznictwie i kryzysie. Może są głupsi od nas i przez swoją
                    nieudolność doszli do wysokiego poziomu.

> "Trzeba wziąć za pysk i wprowadzić liberalizm (gospodarczy)" jak mawiał śp.
                    > Kisiel na poczatku lat 90-tych - "Inaczej czeka nas przez 20 lat, krew, pot i
                    > łzy" - i miał rację! (niestety).<

Może od razu nazwiemy to FEUDALIZM , a to co nas czeka gdy wygra PO to Ziemia
                    Obiecana.
                    Dziękuję, ale ja wysiadam, ale pozdrawiam i życzę powodzenia

• Gość: P. Skrzypczyński Re: W wyborach ... do bąbla IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.08.05, 11:37
                      A w jaki to sposób OBNIŻENIE podatków ma wpływać na los bezrobotnych i
                      najbiedniejszych? Nie będzie podwyżki zasiłków? Może lepiej DAĆ WĘDKĘ i pracę?
                      Niższy podatek przyciąga inwestorów, którzy dają pracę (a nie zasiłki).

Jeżeli chodzi o górników i pracę w trudnych warunkach, to dam przykład: mój
                      kolega otworzył firmę prodykcyjną, na kredyt wziął maszynę, zatrudnił siebie,
                      żonę, i troje innych ludzi. Płaci PODATKI - wysokie - pracuje po kilkanaście
                      godzin dziennie (świątek, piątek), aby mieć na ZUS, VAT itd. Głównie pracuje na
                      podatki, koszty obsługi kredytu i koszty własne. Po roku rozwiódł się z żoną -
                      nerwy "siadły". Ma coraz wieksze kłopoty, zaczyna dokuczać mu komornik, bo
                      kilku płatników "spóźnia" się z płatnościami.

Przepraszam? A jemu NIE NALEŻY sie wcześniejsza emerytura? Za pracę w ciężkich
                      warunkach - nieustanny STRES, zarwane noce, niesolidnych płatników, bezdusznych
                      urzędników? On ZATRUDNIA ludzi - górnik nie. On ma 30 lat i już zaczyna
                      przypominać wrak człowieka.

Proponujesz więc PODWYŻSZYĆ mu podatki, aby dać wieksze zasiłki dla
                      najbiedniejszych?

POzdrawiam
                      Paweł Skrzypczyński
                      Kandydfat do Sejmu RP
                      poz. nr 7 na liście
                      Platforma Obywatelska
                      • Gość: bąbel Re: W wyborach ... do bąbla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 12:14
                        Z tego co słyszę to faktem ma stać się w Polsce Feudalizm.

>mój kolega otworzył firmę prodykcyjną, na kredyt wziął maszynę, zatrudnił
                        siebie, żonę, i troje innych ludzi. Płaci PODATKI - wysokie - pracuje po
                        kilkanaście godzin dziennie (świątek, piątek), aby mieć na ZUS, VAT itd.
                        Głównie pracuje na podatki, koszty obsługi kredytu i koszty własne. Po roku
                        rozwiódł się z żoną -
                        > nerwy "siadły". Ma coraz wieksze kłopoty, zaczyna dokuczać mu komornik, bo
                        > kilku płatników "spóźnia" się z płatnościami. <

Jeżeli tak szybko dał się złapać w takie pułapki to znaczy tylko jedno :
                        nie miał głowy do biznesu, brak rozeznania w "rynku". Dam ci przykład - idąc
                        ulica Kupiecką w ZG na całej długości co drugi czy trzeci sklep sprzedaje
                        obuwie. Ruch niewielki, właściciele sklepów psiocza i klną na swój los i nikt
                        nie pomyśli, że jest ich za dużo na tek ulicy o 90 %.Czy 100 firm o tym samym
                        profilu na ulicy o dł. 300-400 metrów stworzy miejsca pracy po obniżeniu
                        podatków.
                        Zbyt proste, aby było piękne...

pozdrawiam
                        • Gość: adam Re: W wyborach ... do bąbla IP: *.idea.pl 21.08.05, 12:55
                          to prawda. może lepiej po prostu zmniejszyć koszty pracy - ZUS!!! to zabija
                          pracodawców. podatek liniowy tylko pogłębi różnice społeczne i będziemy mieli
                          Amerykę POlódniową jak się patrzy!!!
    • Gość: Sulęcianka Stanisław Marcinkowski IP: *.icpnet.pl 21.08.05, 11:59
      Ja zagłosuję na dyrektora szpitala w Torzymiu - Stanisława Marcinkowskiego
      startuje z Platformy Janusza Korwin Mikke - to facet godny zaufania i wie czego
      Polsce Potrzeba
      • Gość: zg Re: Stanisław Marcinkowski IP: *.ztpnet.pl 21.08.05, 12:06
        Mozna sobie glosowac na ludzi z poludnia ale jak na 1 miejscu np.PiS jest Kazio
        to i tak on wlazi.
        Naszczescnie w PO sie pozmienialo i damy rade:)

Glosujemy na ludzi z poludnia!!!
        Pani Rafalska (pis z gw) wie ze nas jest wiecej i zapowiedziala kampanie w ZG
        hahaha-przywitajcie ja tak jak powinno sie przywitac falszywych gorzowiaczkow.

Jesli PiS to na Materne z ZG.
        PZDR
      • Gość: born 1947 Stanisław Marcinkowski w UPR-ze ? ale numer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 12:28
        kombinator państwowy u libertarianów ?
        TV24 - macie hit-paradoks
        doktryner Mikke i kombinator-karierowicz Marcinkowski
        (wczoraj - SLD, dzisiaj - UPR)
    • Gość: Wrózka Kabalisja Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.08.05, 10:09
      Powiem wiecej i inaczej. Nie glosujcie w tych wyborach na kandydatów o nazwisku
      rozpoczynajacym sie na litere "B". I nie wazne z jakiej sa partii. Z
      doswiadczen wczesniejszych parlamentów wyszlo, ze sa to najgorsi poslowie i
      senatorowie. Nie wywiazuja sie z danych obietnic a czesto wpadaja w konflikt ze
      swoimi partiami. Nawet w postawionym wczoraj TAROCIE wyszlo, ze mam racje, bo
      wyszly czarna dama i czarny król oraz same szóstki. A zreszta poczytajcie
      archiwalna prase z wycinkami o parlamentarzystach na litere "B" i sami
      dojdziecie do tego samego co ja.
      • Gość: wróż Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:23
        A mi wyszło inaczej:
        Nie głosujcie na kandydatów o nieparzystej ilości samogłosek w nazwisku.
        Nie głosujcie na kandydatów z północno - północno zachodu (NNW) (decyduje
        miejsce poczęcia, miejsce urodzenia i miejsce urodzenia matki).
        Nie głosujcie na kandytatów, których żona ma na imię Genowefa lub Ksymena (albo
        Xymena - uwaga, taka pisownia też się zdarza).
        A jeśli nie jesteście całkowicie pewni w/w cech kandydata - nie głosujcie w
        ogóle. Tylko wtedy wasze interesy zostaną w pełni zaspokojone.
        Naprawdę.
        • Gość: Małgosia i Tomek Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.ztpnet.pl 23.08.05, 17:35
          A my będziemy głosować na BURDE. :)
          • Gość: baj Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 21:08
            oby tylko nie na bukiewicz.Jak dzisiaj zobaczyłem w kabłówce w spocie
            reklamowym ,że zajmuje się osobami niepełnosprawnymi to myślałem ,że padnę.Coś
            wiem na ten temat.
            Osobami niepełnosprawnymi w Zielonce to zajmuje się tylko kwiaciarka Eleonorka
            i Pani Zawadzka kobietami chorymi na raka i ich rodzinami. Nikt więcej , niech
            Bukiewiczowa nie zciemnia.WSTYD!!!!!!Podszywać się a nic w tej materii nie
            robić!!!!!!!
            • Gość: Kasia Jaki samochod,taki kandydat-OWOC IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.08.05, 23:44
              Dzis widzialam na ul.Jaskolczej jak samochod marki Syrena z napisem Alfred Owoc
              wjezdzal na parking, nie respektujac znaku zakazu ruchu ( zakaz nie dotyczy
              mieszkancow )Za kierownica nie siedzial sam "profesor",ale facet "rownie
              przystojny"jak gruby Alfred.Jestem pewna,ze nie jest mieszkancem blokow,przy
              ktorych stanal.Wynika z tego,ze znaki zakazu nie dotycza PANA POSLA i jego
              pracownikow.Nie tylko wiec ludzi ma za nic,nie respektuje rowniez prawa.
              Tego typu reklama moze bylaby fajna i bajerancka gdyby stosowal ja ktos mlody i
              z jajami...
              • Gość: bąbel Re: Jaki samochod,taki kandydat-OWOC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 00:48
                Moja droga; owoce nie mają jaj tylko pestki, a najlepsze rosną na południu np.
                w Afryce.

Smacznego
                • Gość: Kasia Re: Jaki samochod,taki kandydat-OWOC IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.08.05, 14:22
                  Wcale nie uwazam,ze najlepsze owoce rosna w Afryce!Alfred Owoc na swojej
                  smierdzacej syrence ma naklejone jablka,a te sa znakomite polskie (mysle tu o
                  owocach a nie o Alfredzie)A swoja droga jak jeszcze raz przyjedzie tym smrodzaca
                  syrena na nasz parking,to nie wytrzymam!Panie Posle(jeszcze!!!)-nalezy uszanowac
                  ludzi mieszkajacych na parterze blokow,przy ktorych parkuje pana pojazd-chcesz
                  pan reklamy,to niech jezdzi po ulicy,a nie zanieczyszcza ludziom powietrza,nie
                  respektuje znakow zakazu ruchu,tylko dlatego,ze pan chce do Senatu.
              • Gość: Marta Re: Jaki samochod,taki kandydat-OWOC IP: *.localdomain / *.chello.pl 26.08.05, 13:33
                P. Kasiu, zamiast siedzieć w oknie i obserwować co pracowici obywatele RP
                robią, prosze zrobić coś pożytecznege dla tego kraju.
    • alezja Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! 24.08.05, 08:54
      Głosując w tych wyborach powinno się głosować na człowieka, nie na ugrupowanie.
      Podział polityczny w Polsce jest podziałem "sztucznym". Partie traktują i
      traktowały programy jako lep na muchy i obserwując poprzednie 15 lat trzeba
      powiedzieć, że "muchy" czyli wyborcy nabierali się. Państwo jest tworem
      złożonym, pewnego rodzaju systemem naczyń połączonych i dlatego nie da się Go
      naprawić tylko jedną lub dwoma reformami. Musimy zastanowić się jaką rolę ma
      spełniać Państwo. Jeżeli przyjmiemy, że ma mieć tylko wojsko i policję a reszta
      to już samodzielne działanie obywateli to możemy iść dalej w
      neoliberalne "reformy" i wizję państwa kierowanego przez "wybrane" elity. Ja
      jestem przeciwnikiem takiego państwa gdzie urodzenie i majątek ma decydować o
      losie człowieka. Państwo ma być tym ciałem które dba o to, by każdy Polak miał
      prawo do szukania własnej drogi do szczęścia i samorealizacji. W takim wypadku
      Państwo nie może być zbiorem jednostek walczących ze sobą w "wyścigu szczurów"
      ale społecznością wspierających się ludzi. Kierunek w którym podążamy
      doprowadzi do tego, że to nie my będziemy równać do standardów europejskich,
      ale Europa wyrówna do naszych. Tzw. opłacalność i konkurencyjność gospodarki
      jest tak naprawdę realizowana nie przez wprowadzanie nowych technologii, ale
      cięcie kosztów- ludzkich kosztów. Podobną sytuację kryzysu nadprodukcji
      mogliśmy obserwować w USA na początku wieku. Warto przypomnieć sobie jakie
      zastosowano rozwiązanie. Było nim nie zmniejszanie podatków, zmniejszanie płac
      i cięcia w funkcjach opiekuńczych państwa, ale zmmniejszenie czasu pracy i
      podniesienie płac, żeby ludzie mieli za co żyć i kupować to co sami
      wyprodukowali. Jeżeli będziemy szli dale drogą "konkurencyjności" i "wolnych
      rynków" to w pewnym momencie będziemy musieli przebić państwa azjatyckie w
      zakresie "taniej produkcji". Dla mnie gospodarka jest dla ludzi, a nie ludzie
      dla gospodarki. Nie cierpię na kompleks "wzrostu gospodarczego", bo on nie jest
      wyznacznikiem dobrobytu mieszkańców. Dla mnie współobywatele nie są liczbami w
      statystyce i nie mam zamiaru zgadzać się na rozwiązania które powodują ich
      ubożenie i ubezwłasnowolnianie. Od dwóch lat jestem członkiem SLD. Trafiłem tam
      bo miałem dość obserwowania tego jak "lewica" rządzi. Prawda jest taka, że
      jeżeli obywatele nie będą brali czynnego udziału w życiu politycznym to będą
      skazanie na oszołomów i tych "czerwonych" i "czarnych". Z mojego punktu
      widzenia, jako obywatela, jest mi wszystko jedno kto rządzi, pod warunkiem że
      będą to rządy mądre. Mądrości nie gwarantuje partia, ale człowiek.
      Naszą bolączką jest to, że do władzy nie garną się ci którzy powinni, ale garną
      się ci którzy nie powinni.
      Nie wolno przypisywać ludziom metek przynależności partyjnej. Jestem członkiem
      SLD, ale nie poczuwam się do współodpowiedzialności za działania np. Milera.
      Mogę odpowiadać za swoje słowa i czyny. Startuję w wyborach do sejmu bo nie mam
      zamiaru zgadzać się na to co mnie otacza i na to jaka staje się Polska, a tylko
      czynny udział w Jej tworzeniu może mi pozwolić na zmianę tego z czym się nie
      zgadzam. Mam już więcej znajomych za granicą niż tu, w Zielonej Górze. Ludzie
      uciekają i z miasta i z kraju, bo tu nie ma dla nich miejsca. Rozwiązanie
      naszych problemów nie leżą tylko w kwestii podatku ale tego czy w końcu
      dogadamy się jak ma funkcjonować państwo i dopiero wtedy rozmawiać o podatkach.
      A na razie mamy państwo gdzie likwiduje się szkoły, szpitale, ale za to buduje
      się nowe więzienia dla tych którzy nie potrafią znaleźć sobie miejsca w nowej-
      lepszej rzeczywistości.
      Tomasz Nesterowicz
      • Gość: Pan Was już nie ma, tak jak AWS'u IP: 195.175.37.* 24.08.05, 09:47
        Ależ się Waść rozpisał. Tylko, że to jak zawsze czerwona propaganda.
        Co to za fałszywy slogan: "Głosując w tych wyborach powinno się głosować na
        człowieka, nie na ugrupowanie."?? Nie zmieniliście ordynacji wyborczej i nie ma
        okręgów jednomandatowych. Wyborca nie wie i może zdecydować, na kogo głosuje!
        To, że ktoś postawi przy jakimś nazwisku krzyżyk oznacza tylko, że głosuje na
        partię, oraz na listę krajową.
        A propos wyjazdów młodych za granicę, to publicznie doradzał to człowiek
        wywodzący się i desygnowany na szefa rządu, przez waści organizację, czyli
        aktualny premier Belka.
        Napisałeś Waść, że należysz do SLD od dwóch lat? Dziwne, gdyż od tego mniej
        więcej czasu wychodzą na jaw wszelkie przekręty i afery. Czy ktoś zapisuje się
        do mafii, aby ją zmieniać?
        (Nie) Bardzo wzruszyła mnie Twoja historia, ta sama historia co zawsze -
        traktujmy ludzi jak idiotów, oni i tak nie rozumieją, co się do nich mówi.
        My już te słowa rozumiemy, przez całą kadencję SLD tłumaczyło je nam w praktyce.
      • Gość: P. Skrzypczyński Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.08.05, 10:14
        Szanowny Panie Tomaszu

Zawsze tak było i będzie, że na "los" człowieka będzie mieć duży wpływ
        pochodzenie, miejsce urodzenia i majątek. Ja dodałbym jeszcze talenty i
        wychowanie. To JEDYNIE różne systemy zbrodnicze, a i polityczna poprawność
        próbowały i próbują "wyrównywać szanse".

"Głosując w tych wyborach powinno się głosować na człowieka, nie na
        ugrupowanie" napisał Pan. Przepraszam, ale wystarczyło doprowadzić do zmiany
        ordynacji na większościową i wprowadzić okręgi jednomandatowe.

"Dla mnie gospodarka jest dla ludzi ..." pisze Pan. Pod warunkiem, że są to
        ludzie związani z SLD? Gospodarka będzie "dla ludzi" jeżeli uwolnimy ją w jak
        największym stopniu od polityki - działania SLD temu niestety (dla SLD)
        zaprzeczają.

Pozdrawiam
        Paweł Skrzypczyński
        Kandydat do Sejmu RP
        poz. nr 7 na liście
        Platforma Obywatelska
    • alezja Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! 24.08.05, 11:31
      Jak już napisałem nie widzę powodu abym na zasadzie odpowiedzialności zbiorowej
      miał dostawać po uszach za "czerowne zbrodnie", tak jak nie widzę powodu dla
      którego wszyscy Polacy mają być traktowani w Europie jako "złodziej samochodów".
      To są bardzo wygodne uproszczenia myślowe.
      "Moja historia" nie miała za zadanie wzruszać kogokolwiek i nie była próbą
      indoktrynacji, a jednyni przedstawienia mojego punktu widzenia.
      Moje wypowiedzi nie są "Propagandą Wyborczą" dlatego podpisuję się tylko
      imieniem i nazwiskiem i nie jest to zarzut po adresem Pana Pawła, tylko
      swierdzenie faktu, oraz odpowiedzialność za moje słowa i poglądy.
      Co do zmian w ordynacji i nie tylko, zgadzam się, że powinny mieć one miejsce.
      Tylko że zabawa w zarzucanie błędów i przekrętów do nikąd nie prowadzi. Mógłbym
      dla równowagi zacząć analizować rządy prawicowe i wytykać Panu, Panie Pawle
      błędy rządów "prawicowych" ale nie sądzę aby Pan je akceptował i w moim
      odczuciu nie ponosi Pan za nie winy. Jestem z wykształcenia historykiem i
      dlatego interesuje mnie przyszłość a nie przeszłość. Mnie interesuj to, w
      jakiej Polsce będą żyły moje dzieci, a nie to w jakiej ja żyłem.
      Co do "uwolnienia" gospodarki od polityki, to jest to taki sam slogan
      jak "niewidzialna ręka rynku". Nigdzie na świecie gospodarka nie jest "wolna"
      ona tylko przejmuję kontrolę i wpływ nad innymi aspektami życia publicznego i
      społecznego.
      Powoli przestajemy mieć do czynienia z bezrobotnymi a zaczynamy mieć "problem"
      z ludźmi nie pracującymi, bo ludzie przestają być potrzebni. Z ekonomicznego
      punktu w Polsce jest zbyteczne 40% populacji i tego nie wyreguluje "wolny
      rynek". Podczas dysputy z przedstawicielem Pana Partii, profesorem, usłyszałem
      z jego ust opinię, że ludzie ci powinni wymrzeć i że jest naturalny proces. Mam
      nadzieję, że nie podziela jej Pan.
      Lewicowe zmiany społeczne zostały zapoczątkowane, żeby było śmieszniej, przez
      rządy prawicowe, a dokładniej przez Bismarcka to właśnie on zapoczątkował
      opiekuńcze funkcje państwa.
      SLD prowadziła przez ostatnie cztery lata politykę liberalną a nie lewicową
      i dlatego zaczyna u nas obowiązywać "elitaryzm". Problem polega na tym, że o
      elitach piszą zwykle ci którzy poczuwają się do przynalezności do nich. Ja nie
      mam w sobie poczucia "wyjątkowości" ani z racji urodzenia z "herbowych"
      rodziców, inteligencji, siły fizycznej, wykształcenia lub faktu posiadania
      majątku. Dla mnie lewicowość jest sposobem postrzegania innych ludzi i zwykłej
      wrażliwości na ich los. Fakt, że mam nad kimś przewagę nie oznacza dla mnie, że
      mam prawo ją wykorzystywać dla własnych korzyści, kosztem innych.
      Problemem naszym jest to, że żadna z partii nie posiada "suplementu" do swojego
      programu, który zawierałby odpowiedź na proste pytanie "jak?" zrealizować
      obietnice przedwyborcze.
      Prosiłbym, aby ewentualna dyskusja przebiegała w kontekście "szukania
      rozwiązań" a nie przepychanki przedwyborczej. Nie mam zamiaru wytyakć
      komukolwiek błędów za które nie odpowiada, ani obrażać.
      Nie twierdzę, że mam odpowiedzi na wszystko i że jestem nieomylny, ale jestem
      skłonny rozmawiać z każdym w atmosferze wzajemnego szacunku.
      Tomasz Nesterowicz
      • Gość: Miroslaw Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: 212.160.138.* 24.08.05, 12:30
        W pełni podpisuje sie pod krytyką entuzjastów uszczęśliwiania ludzi przez
        poddanie ich dotknięciu niczym nie skrępowanej "niewidzialnej ręki rynku"
        (wedle tzw libertarian pomoc społeczna dla pozbawionych środków do życia osób
        starych czy chorych jest czystym marnotrawstwem ponieważ przyczynia sie do
        przedłużania życia nieproduktywnych członków społeczeństwa stanowiących balast
        dla prawidłowego przebiegu procesów rynkowych). Tyle że z takiej nawet bardzo
        słusznej krytyki nic dla wyborców nie wynika. Mówiąc szczerze nie zamierzam
        wcale iść do wyborów. Wybory w Polsce polegają na tym że co cztery lata wszyscy
        gracze polityczni zmieniają szyldy swoich partii albo łączą się w nowe sojusze
        po czym rozpoczynają kampanię jako rzecznicy interesów zwykłych obywateli i
        totalni krytycy istniejącej rzeczywistości - choć przecież sami rok czy 4 lata
        wcześniej ją tworzyli. Teraz SLD udaje że nie ma nic wspólnego z całym tym
        bałaganem jaki tworzył się przez ostatnie 4 lata a liderzy PO i PiS udają
        święte dziewice które oczywiście nie mają bladego pojęcia o wszystkich
        przekrętach z epoki AWS. Możliwe że wy panowie macie czyste intencje więc tym
        bardziej wam radzę - dajcie sobie spokój inaczej za 4 lata to na takich jak wy
        bedą spadać gromy za kolejne fale afer podczas gdy wasi liderzy w Warszawie
        będą tworzyć nowe partie i po raz kolejny walczyć o władzę pod hasłami "czas
        skończyć z korupcją", "pora na ludzi moralnie czystych" itp.
      • Gość: Pan Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: 195.175.37.* 24.08.05, 12:59
        Widzisz Waść to, że należymy do narodu szczególnie obfitującego w złodziei
        samochodów, nie od nas zależy. Jednak to, że zapisałeś się Waść do partii
        szczególnie obfitującej w aferzystów, złodzieji i kłamców to już Twój wybór,
        wiedziałeś gdzie wstępowałeś i to upoważnia wyborców do dawania Ci razów po
        uszach. Bardzo trafnie zauważyłeś Waść, że to lewicowe rządy SLD prowadziły
        politykę liberalną, którą o ironio sam krytykujesz. Zatem, jeśli znowu dopuścić
        was do koryta, to polityka taka będzie nadal kontynuowana. A to, że
        oflagowaliście się młodymi twarzami (Olejniczak - wepchnięty tam gdzie jest
        przez Kiszczaka, Hebda - dziadek I sekretarz PZPR, itd.) nie gwarantuje zmiany
        polityki, a jedynie wskazuje, że stary BETON znalazł sobie nowe pacynki do
        sprawowania rządów.
        Dla dobra nas wszystkich, życzę niepowodzenia w wyborach i zabrania się do
        pracy, tak jak inni uczciwi ludzie.
        • Gość: Bard Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.08.05, 14:11
          Podpisuje sie obiema rekami pod stwierdzeniami "Pana",natomiast do Pana Tomasza
          mam pytanie-skoro kazdy kandydat reprezentuje siebie,swoje poglady, to po co Pan
          zapisywal sie do SLD-widocznie identyfikuje sie Pan z pogladami tej,pozal sie
          Boze,partii.pozdr.
          • Gość: adam Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.idea.pl 24.08.05, 18:28
            prawda jest taka, że czy to lewica, czy prawica "działacze", których już znamy
            są spaczeni i nie umieją postępować i działać inaczej, niż robili to przez
            ostatnie kilkanaście lat. do SLD cztery lata temu zapisała się ta sama kupa
            smrodu, co 8 lat temu do AWS i to oni, tak naprawdę robili interesy...problem
            polega na tym, że gdy pojawia sie młody człowiek (w jakiejkolwiek partii)trudno
            nam uwierzyć, że jest inny, tzn. uczciwy. A MOŻE NAJWYŻSZA PORA DAĆ SZANSĘ
            MŁODYM, BO ONI NIE MAJĄ TECEK, NIE BYLI AGENTAMI, ZŁODZIEJAMI I PEWNIE CHCĄ ŻYĆ
            W NORMALNEJ POLSCE (gdyby tak nie było już dawno by wyjechali!!!) i to
            niezależnie od ugrupowania politycznego.
            • alezja Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! 24.08.05, 20:18
              Najwyraźniej nie od tej strony rozpocząłem wypowiedź na forum. Nie chodz mi o
              prowadzenie dywagacji historyczno-filozoficzno-ideologicznych, nie chcę również
              przekonywać kogokowiek do swoich poglądów, jak również namawiać do głosowania
              na mnie, tym bardziej że wypowiedzi na tym forum wskazują na to,
              że "elektoratu" tu nie znajdę i dlatego tu jestem-żeby rzeczowo podyskutować.
              Tematem tego forum jest "W wyborach tylko do kandydatów z południa!!!",
              abstrachując już od dużej dozy patriotyzmu lokalnego hasło to rozszerzyłbym o
              pytanie co ci ludzie kimkolwiek by nie byli mają zrobić. Co mają do zrobienia w
              województwie, póki jeszcze istnieje i jaką Polskę mają tworzyć. Nie wiem
              dlaczego dyskusja z merytorycznej schodzi momentami do pewnego
              rodzaju "odbijanki" słownej. Powracając do tematu gdybym ja, członek i kandydat
              SLD miał głosować na kogoś z PO to głosowałbym na Ciemnoczołowskiego
              Sebastiana. Miałem okazję z Nim kilka razy dyskutować. Ma poukładane w głowie i
              mimo, że w wielu kwestiach nie zgadzamy się to potrafi swoje racje przedstawiać
              rzeczowo i kulturalnie. Moim zdaniem podstawowe pytanie jakie powinno zadawać
              się kandydatom musi dotyczyć tego jaki model państwa wybierzemy, czy będzie
              bezpłatna opieka medyczna i edukacja, jakie wojsko, jakie prawo. Ale podstawą
              jest to jak będzie wyglądała sprawa gospodarki w Polsce. W demokracji nie
              uczestniczą głodni i biedni, bo oni mają inne zmartwienia na głowie niż
              wybieranie tych którzy będą ich "nadzorować". Obecny model gospodarki
              neoliberalnej jest wzorem stosunkowo młodym i nie ma nic wspólnego z
              tzw."dobrym kapitalizmem" z lat 70-80. Wolnorynkowość w w wydaniu obecnym
              sprowadza się do wchłaniania lub niszczenia słabszych organizmów ekonomicznych
              przez silniejsze organizmy co w naszym wydaniu procentuje ubóstwem prawie 60%
              społeczeństwa. Czołowy propagator tej filozofii, czyli USA nie stosuje tych
              zasad u siebie blokując te działania ekonomiczne które w jakiś sposób
              podważałyby ich przewagę. To jest jeden z powodów dla których Unia Europejska
              próbowała i próbuje stworzyć przeciwwagę dla Stanów. Musimy pamiętać że decyzje
              ekonomiczne podejmowane przez rządy te i następne będą miały wpływ na życie
              następnych pokoleń. Dlatego chciałbym się zapytać o co mają walczyć nasi
              przedstawiciele? O jaką Polskę?
              Tomasz Nesterowicz
              • Gość: keown Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.08.05, 19:28
                Co za bełkot. Kolejny gość niemajacy pojęcia o gospodarce i ekonomii bardzo chce
                zrobić dobrze wszystkim ale w szczegóły JAK to już broń bóg nie wchodzi bo
                przecie on historyk i nie musi sie znać.Ważne że ma dobre chęci i tupet by
                szczycić się swoją niekompetencją.Człowieku jeśli zabierasz się do kandydowania
                to naprawdę nie od rzeczy byłoby wiedzieć skąd się biorą pieniadze w budżecie
                państwa,
                • alezja Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! 27.08.05, 00:53
                  Cóż, jeżeli wszystko będzie szło dalej tak jak idzie, to rzeczywiście znajomość
                  źródeł finansowania budżetu państwa będzie bardzo wąską dziedziną wiedzy.
                  Prosiłbym o konkrety. Bo tego typu wypowiedzi są obraźliwe, tym bardziej, że
                  Autor nie posiada nawet NAZWISKA. Ja nie mam zamiaru tu walczyć tylko rozmawiać.
                  Tomasz Nesterowicz
          • Gość: Kamil Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.ztpnet.pl 24.08.05, 18:34
            Rozmawiałem ostatnio z wieloma kolegami i koleżankami i stwierdzilismy że w
            wyborach do sejmu z naszego województwa wchodzą.

Z prawicy na pewno:
            Fiedorowicz
            Marcinkiewicz
            co do reszty, bo napewno jeszcze paru wejdzie, lecz to zależeć będzie od kampanii.

z lewej strony
            Burda
            Kochanowski

Z Samobrony
            Starosta

a co wy o tym sądzicie?

Pozdrawiam
            • Gość: xxxxxxxxx Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.idea.pl 24.08.05, 21:14
              nie chce być niemiły, ale pani burda jest chyba na liście, bo parytet kazał. w
              tej partii kobiet za myślenie się raczej nie wynagradza - przykład pani gryko.
              czemu to nie ona? bo ma dośc kolesiowskiej bandy? nie wiem, wiem, że są lepsze
              kandydatki od burdy i poszukam innych kandydatów.
    • Gość: bąbel Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 20:21
      Członkowie i liderzy poszczególnych parti chcących dostać się do pracy na
      Wiejskiej za dość solidne pensyjki obiecują nam tylko wzrost gospodarczy i
      dobrobyt w kraju. Mam dla tych MAGÓW propozycję - jeżeli leży im na sercu dobro
      kraju, niech każdy z nich weżmie co uważa za najlepsze w swoim programie
      wyborczym i połączy we wspólny narodowy program. Będzie to CUD na skalę
      światową w tworzeniu RAJU na ziemi, nooo i jeszcze zarobimy na sprzedaży
      licencji. Zycie jest piękne, a po wyborach...
      • Gość: adam Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.idea.pl 24.08.05, 21:09
        proponujesz coś al'pewna wiara, która obiecuje coś, co ziści sie "po"...;)
        ale chyba mam rację, T. Nesterowicz MŁODY, który najwyraźniej wie co mówi i
        szuka porozumienia z innymi młodymi!!!BRAWO.
        • Gość: Anna Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.ztpnet.pl 24.08.05, 21:18
          Ja z mężem będziemy głosować na Burdę bo tylko ona może wygrać z tą całą bandą
          co ciągnie do koryta.
          • Gość: Justyna Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.08.05, 21:16
            Ja tam od Burdy wole Cosmopolitan,albo Galę
        • Gość: Krzysiek Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.ztpnet.pl 25.08.05, 17:23
          No młody fajny jest, ale ma bardzo małe szanse zrobić przyzwoity wynik (za mało
          znany i dalekie miejsce), być może się troche wypromuje na przyszłość. Prawda
          jest taka, że lubuska lewica ma realne szanse na dwa mandaty - i tak z Gorzowa
          będzie to Krzycki albo Kochanowski a z Zielonej Góry Burda. I chyba faktycznie
          prawica będzie miała więcej przedstawicieli w Sejmie. Szkoda bo wtedy już nic
          nas nie uratuje przed odebraniem nam naszego województwa. No i staniemy się
          prawdziwą, dużą wiochą. Oby nie. Pozdrawiam :)
    • Gość: jeran Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 14:32
      Opowiadam się za:
      - wstrzymaniem finansowania partii politycznych z budżetu państwa
      Koalicja Obywatelska OKO
      • alezja Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! 25.08.05, 16:05
        "Jeran" napisał; Opowiadam się za:
        - ograniczenie liczby posłów -jestem za. pod warunkiem że "głosujemy na osobę a
        nie partię"
        co do senatu- tak, choć z drugiej strony było kilka wypadków kiedy zablokował
        buble sejmowe, ale to już kwestia bardziej jakości posłów :D:D
        - wstrzymaniem finansowania partii politycznych z budżetu państwa- jak
        najbardziej
        - ograniczeniem ilości koncesji(ok) i biurokracji- będzie problem w świetle
        tworzenia i zwiększania samorzadów, od 1989 możemy obserwować stały wzrost
        biurokracji- przykład choćby ostatnie próby pani Ronowicz zatrudniania dalszych
        urzedników
        - obniżeniem podatków oraz ich likwidacji od emerytur i rent- co do rent i
        emerytur zgadzam się, jestem za progresywnym podatkiem, ale prostym systemem
        podatkowym- bez ulg. sama wysokość podatku to już inna kwestia. wysokość to
        funkcja zadań państwa. Jestem za bezpłatną służbą zdrowia i edukacją a na to są
        potrzebne środki
        Nie zgadzam się z złożeniem które pojawiło się w którymś z postów, że niskie
        podatki ściągają inwestorów. To nie do końca prawda, to co ich ściąga
        najbardziej to tania siła robocza i brak związków zawodowych, brak prawa pracy.
        Jestem zwolennikiem zignorowania narzucanego nam wzorca "wolnego rynku" i
        aktywnego popierania przez państwo naszego przemysłu i gospodarki. Tak naprawdę
        powodem naszego wejścia do Uni Europejskiej był nasz 40-milionowy rynek zbytu.
        Nie przewidzieli jednak że wraz z towarami zaczną do nas wędrować "producenci"
        i dlatego u nich zaczynają się problemy z zatrudnieniem. Ale nie ma się co
        oszukiwać za jakiś czas i od nas wywędrują w poszukiwaniu tańszych roboli. Już
        teraz część dużych firm polskich zaczyna produkcję w Chinach i Azji a tu tylko
        sprzedają. Musimy więc zacząć walczyć o "naszą" gospodarkę nawet pod kątem
        dania ludziom pracy- patrz polityka gospodarcza Japonii tzw. "pełne
        zatrudnienie", tym bardziej że praca ma zadania nie tylko ekonomiczne ale także
        społeczne.
        Ciekawi mnie jakie macie opinie na temat bezpłatnej służby zdrowia, edukacji i
        wojska?
        Tomasz Nesterowicz
        • Gość: Krzysiek Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.ztpnet.pl 25.08.05, 17:28
          • Gość: zasieki1 Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 18:05
            widze krzysztofie, ze lyknales propagande z GL jak mlody pelikan;)
        • hutmen1 Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! 25.08.05, 18:29
          Serdecznie dziękuję za poparcie mojej prop[ozycji programu w tych wyborach,
          było by miło gdyby podobnie do moich poglądów opowiedziano się w tych wyborach
          za kandydatami bezpartyjnymi, niezaleznymi od choćby dyscypliny partyjnej
          podczas głosowania- często wbrew stanowiska wyborców i własnemu sumieniu.
          Kandydat na Posła Lista Ogólnopolskiego Komitetu Obywatelskiego O.K.O. poz.
          nr. 2 Bezpartyjny. Działacz społeczny

Opowiadam się za:
          - wstrzymaniem finansowania partii politycznych z budżetu państwa.
          - swobodą gospodarczą
          Stawiam na samorządy i stowarzyszenia lokalne oraz na rozwój społeczeństwa
          obywatelskiego.

• alezja Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! 25.08.05, 19:05
            Cóż, ja startuję z listy SLD, ale nie powoduje to u mnie "kurzej ślepoty" i
            jeżeli ktoś ma rację, to mówię to szczerze. zgadzam się, z pewnymi
            zastrzeżeniami, z Twoimi postulatami.
            Problem z samorządami polega jednak na tym, że dostają coraz więcej obowiązków
            a coraz mniej środków. Samorządy są rozwiązaniem do jakiegoś momentu
            funkcjonowania państwa. One nie rozwiążą problemu bezrobocia. Samorządy są
            potrzebne, ale samorządy dofinansowane.
            Działania stowarzyszeń też są potrzebne, jednak one nie są wstanie naprawić
            wszystkiego. Przez kilka lat prowadziłem działania charytatywne i czasami
            miałem wrażenie że palcem próbuję zatkać pękającą tamę. W Szwecji i pństwach
            Skandynawii w latach 60-70 okazało się że pomoc charytatywna jest zbyteczna bo
            radzą sobie państwa, dlatego charytatywność "wyeksportowano" do państw
            trzeciego świata.
            Jestem za tworzeniem państwa obywatelskiego. Mam jednak świadomość, że bez
            wyedukowanego społeczeństwa i bez dostatku materialnego nie da się takiego
            stworzyć. Ludzie "ciemni" i głodni nigdy nie wezmą udziału w sprawowaniu rządów
            a jeżeli wezmą, to pytanie jaka będzie jakość takich rządów.
            Trudno mi pogodzić pańśtwo obywatelskie z tym co się dzieje w Polsce. Edukacja
            ma być płatna( a w zasadzie już jest)i społeczeństwo jest coraz uboższe. Żeby
            to zmienić trzeba "przeprogramować" cele gospodarki, a początkiem powinno być,
            jak zaczynają postulować politycy europejscy, jej uczłowieczenie.
            Tomasz Nesterowicz
            • Gość: grunbger Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.08.05, 18:39
              Same frazesy.Może tak jakieś konkrety.JAK chcesz uczynić by społeczeństwo było
              bardziej zamożne.Czy tak jak dotychczas czyniła to twoja partia, rozdając
              kolejne prezenty co silniejszym grupom społecznym kosztem słabszych(vide
              górnicy) i zadłużając jeszcze bardziej budżet państwa na koszt przyszłych pokoleń.
              • Gość: bąbel Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 23:50
                >Same frazesy.Może tak jakieś konkrety.JAK chcesz uczynić by społeczeństwo było
                bardziej zamożne. "Czy tak jak dotychczas czyniła to twoja partia, rozdając
                kolejne prezenty co silniejszym grupom społecznym kosztem słabszych(vide
                górnicy) i zadłużając jeszcze bardziej budżet państwa na koszt przyszłych
                pokoleń."<

Mój drogi, tak się składa, że górnikom nikt nie zrobił żadnego prezentu. Zanim
                zaczniesz osądzać kogoś i "coś" musisz się z tym zapoznać. Czy wiesz jaka
                będzie twoja emerytura, jak ją obliczyć, ile odprowadza na twoje konto
                pracodawca? Upewnij się, czy aby napewno tak bardzo ktoś będzie do ciebie
                dokładał .
                • Gość: grunbger Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.05, 15:41
                  Do mnie akurat nie będzie nikt dokładał bo zaliczono mnie do tych gorszych
                  Polaków z których można ściągać z pensji przez 45 lat pracy, a i tak moja
                  emerytura będzie dużo niższa niż górnika z 25letnim składkowym stażem
                  • Gość: bąbel Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 20:23
                    Ale to nie jest wina górnika, tylko reformy i niskich pensji przez co i składki
                    ( o ile pracodawca lub pracownik odkłada ) na fundusz nie są wielkie.
                    Osobiście nazwę to co Ciebie dotyczy -" Zamach na Twiją kasę " . 45 lat
                    odkładania ileś tam tego(?), 65 czy 70 lat mało kto dożywa.

pozdrawiam
        • Gość: martin Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.08.05, 19:46
          To genialne co proponujesz.Walczmy o naszą gospodarkę.Stwórzmy państwowe fabryki
          w których tysiące ludzi wynagradzanych oczywiście bardzo godziwie będzie
          produkowało jakieś towary.Produkowało i niszczyło bo kto by kupił rzeczy
          horrendalnie drogie.Ale i na to znajdzie się rada.Zamnknie sie granice dla
          importu, wystąpi z Unii i od razu nam się wtedy polepszy.Tak trzeba przedstawiać
          swój program towarzyszu.Szczerze i otwarcie a nie jakimiś ogólnikami
          • alezja Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! 27.08.05, 00:45
            Mógłbym wymienić kilka stron literatury ekonomiczno-socjologicznej dotyczącej
            tych problwmów o których pisałem, ale zakładam, że Pan Martin ją zna, więc do
            konkretów; z punktu widzenia ekonomi:
            - mamy do czynienia z problemem nie bezrobotnych ale ludzi którzy nie dostaną
            pracy, bo ich praca jest zbyteczna. Już teraz niektórzy naukowcy twierdzą, że
            tylko 20% populacji jest potrzebne do produkcji dóbr dla reszty populacji.
            Cywilizację tworzy 2-3%populacji. Więc tak, masz rację fabryki "państwowe" to
            jest rozwiąznie po to, żeby ci ludzie czuli się potrzebni, żeby mieli cel w
            życiu, nawet gdyby z punktu widzenia ekonomii ich praca był zbyteczna. Tutaj
            nie rozpisuję się bo zakładam, że znana jest Panu historia Wielkiego Kryzysu,
            sytuacja po II wojnie swiatowej, lub rozwój gospodarczy Japonii.
            - gospodarka sterowana- tak, bo jak dzieje się coś co zagraża życiu i zdrowiu
            obywateli to nie zdaje egzaminu "wolna gospodarka" tylko ta "zła" gospodarka
            kontrolowana. Proponuję przypomnieć sobie wojny i kataklizmy, a rolą państwa
            jest ochrona obywateli.
            - Co do wystąpienia z Unii- NIE!!!! Ale musisz mieć świadomość, że ekonomia i
            gospodarka to forma wojny. Jeżeli damy się podporządkować, to będziemy tylko
            rynkiem zbytu. To jest ekonomiczny kolonializm. Po drugiej wojnie światowej
            ustalono strefy wpływów, które miały pozwolićna gospodarczą odbudowę
            zwycięskich państw. Walka ekonomiczna trwa cały czas. Proponuję pojechać do
            Brukseli i porozmawiać z ludźmi pracującymi w Parlamencie Europejskim, lub z
            naszymi posłami do Parlamentu Europejskiego.
            To czy będziemy owcami do strzyżenia, czy równorzędnymi partnerami w
            negocjacjach, zależy tylko od nas. Ale musimy pamiętać, że każda umowa
            międzynarodowa będzie miała taką wartość, na ile będziemy potrafili poprzeć ją
            siłą swojego Państwa, Gospodarki, Armii. Jeżeli nie będziemy mieli siły, to
            każda umowa będzie miała wartość papieru, na którym zostanie spisana. I tak na
            marginesie, wolałbym przeczytać konkretne propozycje programowe, a nie ataki na
            mnie. Jestem tutaj po to by uczyć się, a nie kogoś agitować. Pisałem już że
            kandyduję do parlamentu, dlatego chcę wiedzieć, jakie są Wasze poglądy. To nie
            jest jakieś "Polowanie na Czerwony Październik". Mam lewicowe poglądy, bo dla
            mnie wszyscy ludzie są równi, niezależnie od tego, kim są, jaki mają majątek,
            jak wyglądją i jaki mają poziom inteligencji, więc prosiłbym o nie dowalanie mi
            za czyny których nie popełniłem. Czekam na rozmowę, dyskusję na temat jakich
            kandydatów chcecie, co mają sobą reperezentować i jakiego Państwa chcecie.
            Jeżeli byłem "za ostry" to przepraszam, ale właśnie wysłuchałem dwugodzinnego
            elaboratu o wyższości "szlachetnie urodzonych" i tego do czego mają prawo.
            Szlag mnie trafił, tym bardziej, że ja jestem "lepiej urodzony" od tych którzy
            ględzili, a nie mam takich odpałów, Jak można innych ludzi traktować jak
            śmieci, jak liczby, jak koszty???????????????
            Tomasz Nesterowicz
            • Gość: P. Skrzypczyński Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.05, 09:22
              Mam lewicowe poglądy, bo dla
              > mnie wszyscy ludzie są równi, niezależnie od tego, kim są, jaki mają majątek,
              > jak wyglądją i jaki mają poziom inteligencji,

... napisał Pan Tomasz z SLD. Ciekawe, bo ja mam "poglądy prawicowe" i uważam
              dokładnie tak samo. :-) Zresztą można się o tym dowiedzieć co niedzielę na mszy
              w każdym kościele.
              Różnica jest "tylko" taka, że ja przyjmuję do wiadomości sprawy oczywiste. Ktoś
              rodzi się z talentami i zbiera (jak wykorzysta) ich owoce. Ktoś rodzi się w
              bogatej rodzinie i to "ułatwia" mu start życiowy, ale niekoniecznie musi być
              utalentowany i inteligentny.
              Jeżeli rola państwa ma polegać na "janosikowaniu" - odbieraniu lepiej
              usytuowanym, aby dawać biedniejszym (przy okazji połowę zabiera po drodze
              administracja państwowa na swoje koszty utrzymania), to ja z takim pojęciem
              państwa się nie zgadzam.

Pozdrawiam
              Paweł Skrzypczyński
              Kandydat do Sejmu RP
              Platforma Obywatelska
              • alezja Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! 27.08.05, 14:17
                Nigdzie nie wspomniałem o zabieraniu komukolwiek. Tzw. redystrybucja dochodu
                może odbywać się na różnych poziomach. Jestem zwolennikiem redystrybucji
                poprzez:
                -podniesienie płacy minimalnej, skrócenie czasu pracy (żeby było łatwiej
                odsyłam do literatury dotyczącej Wielkiego Kryzysu)
                -prawo pracy przestrzegane i rzeczywiście działające związki zawodowe
                -progresywny system podatkowy (skala i obciążenie poszczególnych progów zależne
                od zadań państwa)
                -aktywna ochrona rynku polskiego i gospodarki przez państwo, taką politykę
                prowadzi Japonia i USA, i warto poczytać jakimi sposobami
                -co do administracji to tu są dwie strony medalu. Jeżeli rzeczywiście
                wykorzysta się możliwości jakie dają komputery to można wywalić dużą część
                administracji, ale jako że możemy zapomnieć "o nowych miejscach pracy" bo
                usługi nie wchłoną i już nie wchłaniają bezrobotnych, to zwiększymy obciążenia
                państwa rzeszą ludzi których i tak inni będą "utrzymywać" (odsyłam do
                literatury np. Rifkin)
                -państwo, jak już pisałem, to system naczyń połączonych, zmieniając jedną rzecz
                wpływamy na inne, jeżeli jakoś nie zagospodarujemy tych "leniwych co to nie
                sięgają po pracę która na ulicy aż wala się" to będziemy musieli ich zamykać w
                wiezieniach. Zeby było śmieszniej zamykamy szkoły, ale więzień brakuje już
                około 30.
                -Jak już pisałem gdybym miał głosować na PO to głosowałbym na
                Ciemnoczołowskiego Sebastiana z uwagi między innymi na to, że prowadzi się z
                nim rzeczową, merytoryczną dyskusję dotyczącą konkretnych propozycji
                programowych a nie "hasłową" mam nadzieję, że nie jest on wyjątkiem w Pana
                ugrupowaniu.
                Tomasz Nesterowicz
                • Gość: martin Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.05, 15:18
                  Skrócenie czasu pracy? OK -Czy w związku z tym także zmniejszenie pensji?Kto ma
                  pokryć koszty tego i większych płac.Wg ciebie zapewne pracodawca który doliczy
                  to sobie do ceny produktu końcowego.I który produkt teraz wybierze
                  konsument?Nasz polski(za to obciążony horrendalnymi dopłatami socjalnymi)?Czy
                  pochodzący z kraju w którym politycy nie mieszają sie do płac i cen.PYTANIE ZA
                  100PKT DO KANDYDATA Czy ma na to jakąś radę
                  • alezja Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! 27.08.05, 16:25
                    Ten postulat nie jest mój, a Roosvelta. Jego założenie było proste. USA miały
                    kryzys nadprodukcji w której rynek został zapchany towarami. Problem polegał na
                    tym, że ci którzy produkowali te towary nie mieli środków do ich kupienia.
                    Obnizanie ceny towarów, kosztem pracownikow też nic nie dało, bo i tak produkty
                    były za drogie dla tych którzy je produkowali- już z mniejszą wypłatą.
                    Wprowadził program ożywienia gospodarki, którego nie będę tu szerzej opisywał,
                    z hasłem "Podziel się pracą". Zmniejszył czas pracy i utrzymał płace.I
                    producenci na to poszli, bo to gwarantowało im jakiekolwiek zyski, a nie plajtę
                    i wpusciło pieniądz na rynek. Ford powiedział "robotnik musi zarabiać tyle żeby
                    stać go było na kupienie tego co wyprodukuje".
                    Pewnego rodzaju powtórką rozwiązań centralnych był Breton Woods(chyba taka
                    pisownia)
                    Rozwiązania tego problemu szukamy nie tylko my, a generalnie wszystkie państwa
                    europejskie. Jak już pisałem w jednym z postów pojawiają się pomysły
                    wpuszczania na rynki tylko tych produktów które były wyprodukowane
                    bez "wyzysku" i zachowaniem "praw pracowniczych".
                    To co teraz możemy obserwować to jest "kryzys nadprodukcji" czyli są towary,
                    ale obywatele nie mają środków żeby je kupować i napędzać gospodarkę. Jestem
                    przeciwnikiem dystrybucji "pomocowej" takiej jak zasiłki, lepiej już stworzyć
                    miejsca pracy ale tu jest potrzebne działanie państwa.
                    Co do pokrywania kosztów płac, to osobiście nie widzę powodu dla którego nie
                    mielibyśmy podnieść płac pracowników. Jeżeli firma generuje zysk, to pojawia
                    się tylko problem jego dystrybucji. Dlamnie lepsze byłoby podniesieni płac i
                    ewentualne zmniejszenie podatków które i tak muszą w jakiejś formie wrocić do
                    tych którzy je płacili. Wię lepiej żeby te srodki zostały od razu u tych którzy
                    ich potrzebują. Podatek progresywny.
                    Nie jesteśmy w stanie przebić "konkurencyjności" państw azjatyckich i nie
                    sądzę, żeby ktokolwiek z nas chciał pracować za około dolara dziennie.
                    Z tym nie mieszaniem się polityków, to jest pewnego rodzaju założenie, które
                    nie zdaje egzaminu. Fakt, że przestają ją "dokładnie" pilnować powoduje
                    stopniowy rozpad funkcji państw narodowych. Kontrola jednak jest nadal tylko ma
                    inne formy i cele.
                    Trudno mi tutaj przedstawić "całość" działań, bo na ten temat jest "w cholerę"
                    książek a nie jestem w stanie ich streścić. Z chęcią wysłucham Pana opinii i
                    propozycji.
                    Tomasz Nesterowicz
                    • Gość: martin Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.05, 19:01
                      Próby sztucznego zawyżania płacy minimalnej muszą sie skończyć zwiększeniem
                      bezrobocia i pracy na czarno.Wysoki już obecnie koszt pracy wskutek kosmicznych
                      obciążeń parapodatkowych powoduje że mało komu opłaca sie legalnie zatrudniać
                      pracownika a ci co już pracują zarabiają grosze.I to jest główna przyczyna
                      bezrobocia a nie żaden wydumany kryzys nadprodukcji.I państwo może to zmienić
                      ale nie wyrzucając pieniądze na jakieś inwestycje bo to potwornie kosztuje i
                      nigdzie nie przyniosło trwalszego efektu, ale OBNIŻAJĄC KOSZT PRACY poprzez
                      redukcje składek ZUS jak to np uczyniła Irlandia.Wmawianie ludziom że gospodarka
                      nie musi być konkurencyjna,że wprowadzimy jakieś cła to kolejne oszustwo
                      lewicy.W dobie globalizacji Polska sama nie ma takiej możliwości.Jesteśmy
                      podobnie jak większość państw członkiem WTO i jakiekolwiek jednostronne bariery
                      spowodują ostre sankcje.Powoływanie się na rozwiązania z lat 30 tych ubiegłego
                      wieku jest bez sensu ponieważ uwarunkowania są całkowicie odmienne(USA-jednolity
                      rynek,brak obciążeń socjalnych płac;Obecnie mamy wspólny obszar gospodarczy w UE
                      ale różne obciążenia płacowe).Kluczem jest zatem redukcja kosztów pracy i
                      deficytu budżetowego ale nie wydaje mi się żeby lewica miała jakiś pomysł i
                      odwagę żeby go zrealizować.W końcu ona jest przecież od wydawania (co prawda nie
                      swoich)pieniędzy
                • Gość: martin Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.05, 16:02
                  Co kandydat rozumie przez"aktywną ochronę rynku polskiego i gospodarki przez
                  państwo"???Cła zaporowe?,Autarkia? POBUDKA KANDYDACIE!!! mamy rok
                  2005,Komunizm upadł,Jesteśmy w Unii,Cła są zniesione a wszelka dyskryminacja
                  firm z Europy jest śćigana przez PRAWO. I Bogu dzięki.
                  • Gość: adam Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.idea.pl 31.08.05, 22:57
                    o ile mi wiadomo, to unia jest raczej lewicowa w swej polityce... nie
                    komunistyczna, oczywiście, ale daleko nam do takich praw socjalnych, jak na
                    tym "zgniłym" zachodzie:)
              • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxx Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.idea.pl 31.08.05, 22:47
                drogi panie, ja nigdy w kościele o równości wszystkich ludzi nie słyszałem -
                który ksiądz uważa się zarównego szaraczkom, a co tam w bibli o kobietach
                napisali? nie wiem kandydat???!!!!!! równośc w kościele katolickim - dobre:)
            • Gość: zasieki1 Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 11:05
              >Jeżeli byłem "za ostry" to przepraszam

byles taki ostry, ze od razu przypomnialo mi sie jak to w gospodarce sterowanej
              w stanie wojennym stalem w kolejce po parowki pod miesnym. bylem 3 w kolejce,
              bo przyszedlem o 23.00, dzien wczesniej. niestety po otwarciu sklepu i
              obsluzeniu pierwszych 2 osob dla mnie zostalo przyslowiowe pol orla. tak to
              wlasnie w obliczu wojny wyglada gospodarka sterowana.
              • alezja Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! 27.08.05, 13:54
                Proponowałbym, opowiedzieć tą historię tym ludziom, którzy przegrzebują
                śmietnik koło mojego domu i to bynajmniej nie tylko w poszukiwaniu surowców
                wtórnych. Zapewne im ulży. Proponowałbym nie mylić pojęć i nie
                mieszać "gospodarki sterowanej" z brakiem parówek. żeby było smieszniej coraz
                wieksza liczba polaków widuje mieso na stołach rzadziej niż w stanie wojennym.
                Do lat 80 Zachodnia Europa i USA miały własną formę sterowania centralnego i
                silnego wpływania państwa na kierunki rozwoju gospodarki, przestrzegane prawo
                pracy, opiekę socjalną itd. Ale po rozpadzie bloku wschodniego rozwiązania
                socjalne i kontrola gospodarki stały się zbyteczne, no i mamy to co mamy. Co do
                parówek, to przypominam że w tym okresie mieliśmy dwa embarga gospodarcze,
                te "zachodnie" i te "wschodnie"- bo nasi "towarzysze" stosowali je jako formę
                nacisku na decyzje rządu polskiego. Ale otym wiedzą historycy. Jak już
                wspomniałem chciałbym porozmawiać konkretnie i o przyszłości. Ja nie opowiadam
                wspomnień mojego dziadka o tym jak to jako siedmioletni dzieciak musiał na
                ulicah Lwowa żebrać żeby utrzymać mamę i siostry. Proponowałbym porozmawiać o
                Przyszłości Polski.
                Tomasz Nesterowicz
                • Gość: zasieki1 Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 14:48
                  > żeby było smieszniej coraz
                  > wieksza liczba polaków widuje mieso na stołach rzadziej niż w stanie
                  > wojennym.

jesli tak uwazasz, to chyba w stanie wojennym mieszkales w kiribati

> Co do
                  > parówek, to przypominam że w tym okresie mieliśmy dwa embarga gospodarcze,
                  > te "zachodnie" i te "wschodnie"- bo nasi "towarzysze" stosowali je jako formę
                  > nacisku na decyzje rządu polskiego.

taki to byl rzad polski, jak lukaszenko jest rzadem bialoruskim.

uprawiasz populizm, jak lepper za najlepszych swoich czasow. masz do tego
                  prawo. ja sie pod tym nie podpisuje. pozdrawiam
                  • Gość: bąbel Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 20:39
                    Zasieki, on ma rację z tymi embargami. W tym okresie i w NRD, CSRS, Węgrzech
                    sklepy zapełnione były mięchem ( na Węgrzech mocno wędzonym ), lodóweczki,
                    telewizory itp nawet w sklepach w Bukareszcie czy Sofii. Jeżdziło się na
                    handelek to i widziało się to i owo. Jeżeli kupowałwś w tamtych latach, to
                    powinieneś pamiętać ceny mięcha.

pozdrawiam
            • Gość: martin Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.05, 15:02
              Nie wiem ile macie lat kolego kandydacie, ale w tym co proponujecie(państwowe
              fabryki produkujące drogo i byle co)nie widzę nic poza silną nostalgią za PRLem
              co ćwiczyliśmy już 40 lat z wiadomym skutkiem. Na świecie poza systeme sowieckim
              nikt przy zdrowych zmysłach tego nie próbował.Ponawiam pytanie.Czy taka
              gospodarka jest możliwa w dzisiejszych czasach gdzie konsument ma WYBÓR? Piszesz
              pan"Walka ekon trwa cały czas,potrzebna silna gospodarka"Zgoda ale czy z taką
              gospodarką chcesz pan stawiać czoło Europie i Swiatu??TO SIE PO PROSTU KUPY NIE
              TRZYMA KANDYDACIE Postulujesz bezpłatna służbę zdrowia,edukację,itd-SUPER teraz
              też podobno mamy takową i co?Tak nawiasem, czy masz pojęcie kandydacie ile
              wynosi obecnie zadłużenie państwa po kilkuletnich rządach różnej maści
              "przyjaciół ludu"?Podpowiem ci: ok 450mld zł.Czy wiesz ile kosztują same odsetki
              od tej kwoty?-WIECEJ NIŻ SUMA PRZEZNACZANA NA OCHRONĘ ZDROWIA.Tak więc jeśli
              czegoś od ciebie oczekuję to nie kolejnych obietnic co byś chciał komuś "dać"
              ale REALNYCH pomysłów na redukcję długu publicznego.Wiem że to wymaga nieco
              większego wysiłku intelektualnego niż te parę hasełek,ale TO JEST RZECZYWISTY
              PROBLEM naszego państwa
              • alezja Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! 27.08.05, 15:52
                Nie mam sentymentu do PRL-u. Obecnie "konkurencyjność" cenowa jest realizowana
                głównie poprzez cięcie kosztów ludzkich. Jedną z najbardziej "prężnych" jest
                gospodarka Chińska, ale zakładam że nikt z nas nie chciałby przebijać
                jej "konkurencyjności"
                W Europie powoli pojawiają się pomysły blokowania towarów które były wytwarzane
                z łamaniem praw pracowniczych,z zaniżaniem płac itd. NIE JESTEŚMY W STANIE
                PRZEBIĆ PRODUKCJI W KTÓREJ ROBOTNIK ZARABIA W PRZELICZENIU NA ZŁOTÓWKI OKOŁO 4
                PLN DZIENNIE. Sposobem jest powrót do konkurencyjności choćby z lat 80, która
                była realizowana nie przez obniżanie cen, ale podnoszenie jakości produktów i
                usług, bo minimalne ceny często były ustalane przez państwo(USA).W takim modelu
                ingerencji państwa obywatele mieli WYBÓR i środki ekonomiczne.
                Złośliwości możemy sobie podarować
                Tomasz Nesterowicz
                • lad_i_porzadek Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! 31.08.05, 11:58
                  Panie Tomaszu - problem nie tkwi w cenach produktów i robieniu "tanich
                  produktów" kosztem pracowników. Problem jest w tym, że nikt nie pomaga
                  pracownikom. Inspekacja pracy to jest "mit" tzn. trzeba się przedstawiać z
                  imienia i nazwiska, pisać oficjalne pisma żeby była jakaś reakcja, kontrola
                  itd. Zwykle kontrola jest jeden raz i koniec... jak chcecie pracownicy to
                  kierujcie sprawę do sądu... obywatelu broń się sam...

Dlaczego są patologie w hipermarketach? Odpowiedź jest prosta - nikt tego nie
                  kontroluje, anonimowo, bez zapowiedzi i o róznych porach dnia (także po 20).

W przypadku policji jest to samo. Jak się dzwoni że sąsiedzi hałasują na pół
                  bloku (w dzień) to trzeba się im przedstawiać podawać dane itd. A nie moga
                  ruszyć się i pojechać zobaczyć co się dzieje od razu?? Owszem mogą - zazwyczaj
                  przyjezdzają po pół godzinie, jak awantura się skończyła - pewnie po to żeby
                  stwierdzić zgon... bo ktoś kogoś zabił, a może jeszcze żyje...??.

Proszę zobaczyć robiące kupę pieski - jest brudznie, niszczenie trawników -
                  jest. Ktoś za to karze...? Nikt...

Palenie na przystanakach autobusowych, rzucanie petów i śmieci na ulicę itd..

Jeśteśmy Państem w którym mamy świetne prawo - tylko go nikt nie przestrzega, a
                  przede wszystkim nie egzekwuje. Czekam na "burmistrza Nowego Jorku", który w
                  Polsce zrobiłby akcję "0 tolerancji dla..." - może mielibyśmy porządek.

Jak skonczymy z fikcją to coś z tego będzie... po co mamy to prawo? Jak jest
                  niepotrzebne i nie przestrzegane - wykreślić połowę kodeksów. Będzie prościej -
                  będziemy jakimś państwem X w którym każdy robi co chce (bo teraz i tak robi).
                  • Gość: Anna Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.ztpnet.pl 31.08.05, 21:28
                    • Gość: piter Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 31.08.05, 21:34
                      Dużą wiochą już jesteśmy, między innymi dzięki tym, których tak żałujesz.
                  • Gość: Alezja Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.09.05, 19:59
                    Ma Pan rację, ale fakt, że nikt nie pomaga robotnikom jest elementem tego
                    zjawiska o którym pisałem. Nikt im nie pomaga, bo konkurencyjność na to nie
                    pozwala. Kiedyś w rozmowie usłyszałem od "pracodawcy", że on woli założyć firmę
                    na Słowacji bo tam nie ma związkow zawodowych. A brak reagowania na łamanie
                    prawa to dowód rozpadu społeczeństwa i panśtwa. Przestaliśmy być grupą-
                    społeczeństwem a jesteśmy "szczurami w wyścigu". Akcja jak w Nowym Jorku nie
                    rozwiąże przyczyny, nie usunie źródeł patologii. Ja nie chcę żyćw państwie
                    policyjnym. Ludziom trzeba dać szansę na normalne i uczciwe życie.
                    T.N
    • Gość: Monika Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.ztpnet.pl 25.08.05, 18:21
      Żadna propaganda, przecież lider PO poseł Bachalsky już chyba od wielu lat
      opowiada się za włączeniem nas pod Poznaniaków. Proszę tylko nie to !!!!! :(
      • Gość: piter Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.08.05, 18:25
        Bachalsky liderem PO? Ciekawe od kiedy. Też jesteś podatna na komuszą
        propagandę.
    • pomruk PROBLEM 27.08.05, 20:38
      Autor "Alezja" wspomniał o tych, którzy sa bezrobotni, bo ich praca nie jest
      potrzebna.
      I to jest prawdziwy problem, to jest temat do dyskusji.
      Proponuję porozmawiać właśnie o tym, a nie bić pianę.
      • Gość: zg Re: Na kogo z PiS-u?? IP: *.ztpnet.pl 27.08.05, 21:28
        Specjalnie takie pytanie zadaje w tym watku.

Na kogo sympatycy PiS-u benda glosowac???
        Z innych partji to wiadomo a tu problem zaistnial.
        poz.nr.3 j.Materna(jesli juz mialbym na pis)
        PZDR
      • Gość: P. Skrzypczyński Re: PROBLEM IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.05, 21:33
        "Niepotrzebnych" ludzi, często uzdolnionych i z doświadczeniem będzie przybywać
        niestety.
        Czy sytuacja, w której ZNOSIMY obowiązkowe ubezpieczenia (ZUS) i zostaje tylko
        ubezpieczenie zdrowotne byłaby dobra dla rozwoju gospodarczego i
        samozatrudniania się?

Pozdrawiam
        Paweł Skrzypczyński
        Kandydat do Sejmu RP
        Platforma Obywatelska
        www.lubuskie.platforma.org/skrzypczynski.html
        • Gość: martin Re: PROBLEM IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.05, 23:07
          Pytanie czysto retoryczne.Z pewnością ożywiło by to sytuację na rynku pracy i
          dało spory impuls do wzrostu gosp.Pytanie tylko jak uzupełnić braki w Funduszu
          Ubezp Społecznych.Pieniędzmi budżetowymi??Poziom zadłużenia jest już
          krytyczny,więcej nam nie pożyczą.
      • alezja Re: PROBLEM 28.08.05, 08:58
        Dziękuję, za konstruktywne spostrzeżenie. Tytułem krótkiej odpowiedzi na inne
        posty; Proponowałbym dokładnie przeczytać inne moje posty, zanim rozpocznie
        się "atakownie" mnie. Proszę nie zarzucaćmi wypowiedzi i czynów których nie
        popełniłem. To o czym piszę to nie jest moja własna-tylko i wyłącznie "wizja
        świata". Część tych spostrzeżeń przewija się choćby właśnie w UE. I te "moje"
        postulaty są do zrealizowania, pod warunkiem że inne kraje europejskie pójdą
        podobną drogą, jeżeli nie pójdą, to nie mamy nawet co zaczynać, bo zginiemy. A
        jeśli chodzi o "stare rozwiązania" to pragnę przypomnieć, że
        filozofia "liberalizmu"- jest stara, społeczeństwo komsumcyjne- powstało w
        latach 20-30-stych ubiegłego wieku. A postulowane "zasady ożywienia gospodarki"
        to są, no cóż strasznie stare- na nich opierała się gospodarka XIX-wieczna.
        Prosiłbym o nie używanie sztuczek erystycznych, jak już kikakrotnie mowiłem ja
        nie mam zamiaru agitować, przekonywać, czy namawiać do głosowania na mnie. Wolę
        wysłuchać Waszych poglądów.
        Wracając do tego co napisał Pomruk. Problem ten dotyka cały świat. Jego żródłem
        są zmiany technologiczne w przemyśle i rolnictwie. Obecnie mamy podobny"skok"
        jaki miał miejsce przy wynlezieniu maszyny parowej, mechanicznych kosiarek, czy
        wprowadzeniu robotów do fabryk. Problem polega na tym, że o ile w wypadku
        choćby tej ostatniej sytuacji bezrobotnych wchłonął rynek usług i tam znaleźli
        zatrudnienie to obecnie nie mamy co liczyćna podobną sytuację, tym bardziej, że
        zmiany technologiczne powodują zwolnienia nawet w nim. Mamy do czynienia już
        z "niepracującmi". Przyjmuję się, że jeżeli bezrobocie oscyluje około 20%
        progu, a nie daj boże przekracza je, to jest to podstawa do różnego rodzaju
        niepokoi, zamieszek społecznych jak również powoduje radykalizację nastrojów i
        poglądów. Są teoretycznie dwa rozwiązania, albo ci ludzie wymrą-postulat
        niektórych przedstawicieli prawicy, albo państwo dosłownie stworzy im miejsca
        pracy. Świat stoi obecnie przed problemem stworzenia nowego systemu społecznego
        w którym mozna byłoby rozwiązać ten problem. Niektórzy próbują brać przykład z
        rozwiązań Japońskich (też starych:)) związanych z polityką pełnego
        zatrudnienia. Założenie jest proste ludziom bezrobotnym trzeba jakoś pomagać,
        chocby po to, żeby kiedy już nie będą mieli wyjścia nie "rewoltowali się". Z
        punktu widzenia psychologi człowiekowi lepiej dać pracę niż zasiłek. Ktoś kto
        dłużej niż dwa lata jest bezrobotny traci w zasadzie chęć robienia czegokolwiek
        i staje się problemem społecznym. Praca ma znaczenie nie tylko ekonomiczne, ale
        także społeczno-socjalizujące. Nasz porządek społeczny jest budowany właśnie w
        oparciu o pracę. Pomysły z "lat 30" coraz częście pojawiają się w rozmowach
        choćby w Parlamencie Europejskim, choć na razie jeszcze nieśmiało. Ale tylko
        ślepy nie widzi, że drogą którą poszedł świat, ta w której człowiek jest dla
        gospodarki prowadzi do coraz większego uborzenia dużej części społeczeństwa.
        Nie wierzę w "niewidzialną rękę rynku" bo od około 15 lat nigdzie nie zadziała-
        tak naprawdę i polepszły się tylko wskażniki ekonomiczne i życie jednostek a
        nie społeczności.A Polepszanie się ogólu jest zwykle krótkotrwałe i jest
        związane z "pierwotnym" pobudzeniem gospodarki. "Lepsza" sytuacja zanika potem
        z uwagi na dysproporcę w podziale zysków i właśnie "konkurencyjność". Teoria ta
        przypomina mi trochę wiarę w krasnoludki dojące krowy. Ale o tym można czytać w
        wielu ksiązkach, gazetach i pracach naukowych. Jeżli nie damy, nie stworzymy
        miejsc pracy, nawet w tych wrednych państwowych fabrykach, to ci którzy nie
        mają pracy będą podłożem patologii społecznych. "Leczenie" patologii jest
        droższe w ostatecznym rachunku niż danie komuś pracy i celu w życiu. Jak już
        pisałem w Polsce brakuje więzień w których moglibyśmy zamykać tych "złych", a
        to nie tylko nasz problem. Kolejny problem który pojawił się u nas i nie tylko
        to źle płatna praca. Duża częśc społeczeństwa zarabia na poziomie "wegetacji" i
        Panśtwo w różnej formie musi ich wspierać.A powód jest jeden podstawowy u nas i
        nie tylko u nas pracodawcy zarabiają na cięciach "kosztów" pracowniczych. A jak
        już wcześniej pisałem możemy zapomnieć o "konkurencyjności" naszej pracy, chyba
        że chcemy pracować za dolara dziennie (Azja, Ameryka Południowa).
        Tomasz Nesterowicz
        • Gość: hutmen1@gazeta.pl Re: PROBLEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 09:26
          Szanowny kolego
          Na temat rozwiązywania problemów bezrobocia dobry program miało SLD na
          podstawie opracowania prof. Mieczysława Kabaja odsyłam do lektury pana
          prof.Program Przeciwdziałania Ubóstwu i Bezrobociu- Raport IPiSS zeszyt nr 19
          z 2000 roku.SLD opierało na nim swój program a po wygranych wyborach Pan
          profesor Kabaj został z programem a SLD się na niego wypięła.
          Zachęcam do przeczytania
          • alezja Re: PROBLEM 28.08.05, 09:38
            Po wygranych wyborach SLD, a dokładniej Miler wywalil na śmietnik więcej takich
            programów, dotyczących edukacji, służby zdrowia i wojska. Do części ludzi
            którzy nad tym pracowali udało mi się nawet dotrzeć. Wywalił ich, bo wygodniej
            mu było zająć się"administrowaniem" niż rzeczywistymi zmianami.
            Tomasz Nesterowicz
          • pomruk Re: PROBLEM 28.08.05, 21:18
            Niespecjalnie wierzę, ale przeczytać nie zaszkodzi. Ale gdzie to
            znależć?Zwłaszcza ze ten raport z 2000 roku.
      • pomruk Re: PROBLEM 28.08.05, 18:01
        Co do PRROBLEMU, czyli kwestii ludzi, których praca jest zbyteczna, to chyba
        zawiążę nowy wątek.
        Bo to b. poważna sprawa i chyba ważniejsza od granic podziału administracyjnego,
        kandydatów z pólnocno- północno- wschodu itp.
        Bardzo poważna i chyba ważna właśnie dla mieszkańców tych ziem. No bo przecie
        napręwdę nie możemy już konkurować z Chińczykami w kosztach pracy (czy wiecie,
        że niektórzy z Nich pracują za ok. złotówke za godzinę?).
    • hutmen1 Re:Głosuj na Ogólnopolską Koalicję Obywatelską OKO 27.08.05, 22:24
      lista nr 13
    • lubuskielotnisko ja jako kandydat Zielonych nie dyskryminuję północ 28.08.05, 11:23
      mieszka tam nieco mniej ludzi, ale to nie powód do dyskryminowania kogokolwiek.
      JAk bede zabiegał o transport zbiorowy czy ściezki rowerowe, to będe to robił
      tu i tam.
    • Gość: Zbyart Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.08.05, 22:14
      GLOSUJCIE NA KRZYSZTOFA ŚWITALSKIEGO - KANDYDATA NA POSŁA Z PiS-u
    • Gość: Lukasz tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: 80.50.24.* 30.08.05, 12:56
      W sumie popieram głosowanie na ludzi z południa. Dotąd dyskriminowanych!!! Ale
      irytuje mnie zachowanie Pana Skrzypczyńskiego, który uprawia tu jakąś tanią
      kampanię na rzecz swojej osoby... Nie mam wobec Pana żadnych uprzedzeń. Ale
      trochę nie fair jest wykorzystywanie tego forum do własnej kampanii.
      • Gość: P.Skrzypczyński Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.05, 16:13
        Nie mam wobec Pana żadnych uprzedzeń. Ale
        > trochę nie fair jest wykorzystywanie tego forum do własnej kampanii.

Szanowny Panie Łukaszu
        (wiem,że na forum wszyscy jesteśmy na "ty", ale dostosowuję się do Pana)

Forum internetowe jest takim samym miejscem jak każde inne. Internet jest
        jednym z mediów, tak samo jak gazeta, radio czy telewizja. Skoro jestem
        pierwszym (lub jednym z pierwszych), który to medium "wykorzystuje", to chyba
        nic złego?
        Zresztą staram się nie nadużywać i jestem aktywny tylko w (chyba) jak na razie
        3 wątkach.

który uprawia tu jakąś tanią
        > kampanię na rzecz swojej osoby...

Tak jak Pan zauważył (w innym co prawda sensie) jest to "tania" kampania.
        Plakaty, ulotki, spoty telewizyjne są bardzo drogie.
        Proszę zwrócić jednocześnie uwagę, że forum jest także miejscem, gdzie
        potencjalny kandydat jest narażony na różne ataki i pomówienia.
        Ja prezentuję swoją osobę - nie chcę, żeby potem ktokolwiek powiedział, że "nie
        zagłosował, bo nie zna, nie widział itd."

Jest jeszcze inna sprawa Panie Łukaszu! Media lubuskie zajmują się głównie
        kandydatami z Zielonej Góry i Gorzowa Wlkp. Jeżeli gazeta i tv piszą/pokazują
        (pisały/pokazywały) o kandydatach, to kończy się wymienianie nazwisk i zdjęć na
        kandydatach z w/w miast (mam na myśli BEZPŁATNE informacje, wywiady, rozmowy
        itd., a nie PŁATNĄ kampanię)
        Przypominam, że kandydatów mamy z RÓŻNYCH miast - Żar, Żagania, Nowej Soli,
        Drezdenka, Słubic, Krosna Odrzańskiego itd.

DLATEGO nie dziwi mnie postawa wielu mieszkańców tych miast w sprawie woj.
        Lubuskiego, które postrzegane jest jako "folwark zielonogórsko-gorzowski, gdzie
        ekonomowie się kłócą".

Pozdrawiam
        Paweł Skrzypczyński
        Kandydat do Sejmu
        Platforma Obywatelska
        • Gość: zg Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.ztpnet.pl 30.08.05, 16:33
          > Jest jeszcze inna sprawa Panie Łukaszu! Media lubuskie zajmują się głównie
          > kandydatami z Zielonej Góry i Gorzowa Wlkp

Tak jest we wszystkich regionach!!!!
          Wszystko co zle to wina LUBUSKIEGO.

Spokojnie, te delikatnie wpieniactwo Panu nie pasuje.
          PZDR
          • Gość: P. Skrzypczyński Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.05, 16:54
            > Tak jest we wszystkich regionach!!!!
            > Wszystko co zle to wina LUBUSKIEGO.

NIE. Tak nie powiedziałem. Nie jest to "wina Lubuskiego".
            Szukam jedynie drogi dotarcia do potencjalnych wyborców, bo regionalne media
            zajęte są w głównej mierze kandydatami z Zielonej G. i Gorzowa (powtarzam się -
            wiem).
            CAŁE SZCZĘŚCIE, że istnieje wolne medium jakim jest internet. Czy Łukasz lub zg
            wiedzieliby o istnieniu kandydata Skrzypczyńskiego jakby nie było tej formy
            komunikowania się? Wątpię. Jak nie zrobię sam PŁATNEJ reklamy (różne formy), to
            na BEZPŁATNE choćby wymienienie nazwiska nie ma szans - inni takie szanse mają
            (Z.G i G.Wlkp).
            Szanowni Łukaszu i zg! Staram się wyjść poza MATRIX!

> Spokojnie, te delikatnie wpieniactwo Panu nie pasuje.

Cały czas jestem "spokojny" :-)

Pozdrawiam
            Paweł Skrzypczyński
            Kandydat do Sejmu RP
            Platforma Obywatelska

• Gość: Alezja Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.05, 16:42
          Zgadzam się z opisem kampanii, jaki Pan Skrzypczyński przedstawił. Prawdą jest,
          że jest piekielnie droga i prawdą jest że Pan Skrzypczyński jest "odważny"
          będąc tutaj. Ja też startuję do sejmu i rozumiem jego motywację, choć mnie
          bardziej zależy na zwykłej wymianie poglądów i cieszę się że Pan Skrzypczyński
          tu jest. Prawdę powiedziawszy żaden z nas nie ma raczej szans na dostanie się
          do Sejmu właśnie z uwagi na finanse. Cenię Jego chęc prowadzenia dyskusji, mimo
          że jest moim "przeciwnikiem". Przynajmniej ma cywilną odwagę "weryfikować"
          swoje poglądy i radziłbym to docenić, bo to ostatnio niespotykana za często
          cecha. A to na kogo każdy z nas będzie głosował to już nasz wybór i lepiej
          mieć okazję poznać kogoś niż głosować na "ślepo". Wy macie wyjątkową okazję
          pogadać i z "czarnym" i z "czerwonym" jednocześnie.Zamiast mieć do Niego
          pretensje lepiej powrócić do głównego wątku, bo po to chyba tu jesteśmy, żeby o
          nim rozmawiać.
          Z niecierpliwością czekam na dalsze opinie dotyczące omawianego problemu ludzi
          niepotrzebnych.
          Tomasz Nesterowicz
          • Gość: zg Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.ztpnet.pl 30.08.05, 16:47
            No tak wszystko ladnie i pieknie ale....

Co bedzie po wyborach???????
            A no cisza jak makiem zasial:)
            Wyborcy byli i nie ma ich ja mam koryto.

Jedyna odwaga polityczna wykazuje sie Wadim Tyszkiewicz!!!
            Wy jestescie NARAZIE jak dla mnie osobnikami chcacymi pozyskac kilka glosow
            (nie trzeba wygrac) wazne by pokazac sie bo przeciez za rok samorzadowe a Pan
            Skrzypczyński tak ladnie walczy o swoja miejscowosc bluzgajac na LUbuskie.

No tak LUBUSKIE to teraz najlepszy kapital do zbijania smietanki czy jest sie
            za czy przeciw bo po tej jak po tej str.sa potencjalni wyborcy:)
            PZDR
            • Gość: P. Skrzypczyński Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.05, 17:03
              > Wy jestescie NARAZIE jak dla mnie osobnikami chcacymi pozyskac kilka glosow
              > (nie trzeba wygrac) wazne by pokazac sie bo przeciez za rok samorzadowe a Pan
              > Skrzypczyński tak ladnie walczy o swoja miejscowosc bluzgajac na LUbuskie.

Dziękuję za tego "osobnika".
              Ja nie "walczę o swoją miejscowość" tylko o sprawy nieco większe. Prosze podać
              cytaty z tymi "bluzgami na Lubuskie", bo nie przypominam sobie, aby "bluzgał na
              cokolwiek". Jestem dobrze wychowany.

UWAŻAM, że należy rozmawiać i wymieniać ARGUMENTY. Zastrzegam jedynie, że NIE
              MOGĄ BYĆ TO WYŁĄCZNIE argumenty Zielonej Góry i Gorzowa Wlkp.
              Ty drogi forumowiczu uznajesz wyłącznie swoje argumenty??? Opinie innych
              mieszkańców województwa nie interesują Ciebie?
              Mnie interesują, bo nie mam być reprezentantem JEDNEGO miasta
              czy "miejscowości".
              Ja tych opinii chcę SŁUCHAĆ tak samo jak słucham Twoich.

Pozdrawiam
              Paweł Skrzypczyński
              Kandydat do Sejmu RP
              Platforma Obywatelska
            • Gość: Alezja Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.05, 17:37
              Co będzie po wyborach tego nie wiem. Mogę odpowiadać za siebie. Co do głosów
              już mówiłem, że nie po to tu jestem, ale rozumiem Pana Skrzypczyńskiego.
              Co do głosów, po raz drugi, cóz proponuję przejrzeć jakie tu byłu posty- ja nie
              mam co liczyć na "wsparcie" i nie dlatego tu jestem. Ale zamiast po
              Nim "jeździć" warto wykorzystać szansę i "pogadać". Można się z Jego, lub moimi
              poglądami nie zgadzać, ale czy widzicie tu innych kandydatów skłonnych do
              rozmowy?????
              Mnie obecny podział administracyjny nie podoba się, bo administracja wzrosła
              zamiast się zmniejszyć, ale to już historia i prawdopodobnie poprzednie
              rozwiązanie było lepsze w kontekście samorządów. Ale tego tematu nie mam
              zamiaru rozwijać.
              Tomasz Nesterowicz
              • Gość: zg Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.ztpnet.pl 30.08.05, 17:50
                Przepraszam za osobnika jesli to tak zabolalo????

A gluwna wymowa mojej poprzedniej wypowiedzi bylo:
                No tak wszystko ladnie i pieknie ale....

"Co bedzie po wyborach???????
                A no cisza jak makiem zasial:)
                Wyborcy byli i nie ma ich ja mam koryto.

Jedyna odwaga polityczna wykazuje sie Wadim Tyszkiewicz!!!"
                I tak to widze jesli chodzi o wypowiedzi politykow na forum.

Uffff ilu nas jest ukrytych???????:)
                PZDR
            • Gość: P. Skrzypczyński Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.05, 18:40
              > Co bedzie po wyborach???????
              > A no cisza jak makiem zasial:)
              > Wyborcy byli i nie ma ich ja mam koryto.
              >

Co będzie po wyborach, tego nie wie nikt. :-) A co ma być według Ciebie?
              Mamy w Polsce system parlamentarno-gabinetowy i demokratyczne wybory. Każdy ma
              prawo brać czynny udział w wyborach.
              Jeżeli chodzi o tzw. "koryto", to proszę mnie i Pana Tomasza Nesterowicza nie
              obrażać.
              MY PODPISUJEMY się imieniem i nazwiskiem - Ty szanowny fornumowiczu NIE
              podpisujesz się.
              Jeżeli chcesz kogoś obrażac publicznie i zachowywać się honorowo, to wystarczy
              sie podpisać i brać odpowiedzialność za słowo.

mimo wszystko Pozdrawiam
              Paweł Skrzypczyński
              Kandydat do Sejmu RP
              Platforma Obywatelska

• Gość: zg Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.ztpnet.pl 30.08.05, 20:44
                Matko....

Jesli chodzilo mi o "koryto" to w tym charakterze ze takie jest przyslowie
                Slyszal Pan???
                Nie mialem na mysli Pana i kolegi.

Jak Pana obrazilem???
                Ja pisze ze wielu jest tu politykow ktorzy biora czynny udzial na forum
                szczegolnie teraz.
                Pan sie przynajmniej podpisuje. Ja nie mam takiego obowiazku tak jak inni.

Uwazam jednak ze najbardziej wartosciowym politykiem na tym forum jest Wadim
                Tyszkiewicz, ktory po wyborach w czasie swojego urzedowania bierze czynny
                udzial w rozmowach na forum i odpowiada na kazde (sensowne) pytania i te trudne
                tez i to sie nazywa POLITYK.

> Jeżeli chcesz kogoś obrażac publicznie
                Od kiedy jestesmy na Ty??????:)
                Zartowalem
                PZDR
                • Gość: ? BURDA NADCHODZI !! IP: *.ztpnet.pl 30.08.05, 22:04
                  :)
                • Gość: Alezja Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.05, 22:54
                  Miłym i zaskakującym elementem tej dyskusji, jest to, że w końcu mam z Panem
                  Skrzypczyńskim wspólne, zgodne zdanie. :D:D: Na innych forach ścieramy się w
                  dyskusji. :D:D:D
                  To może, żeby porozmawiać w końcu o czym konstruktywnym i przerwać
                  te "przepychanki" przyznam, że najlepszym i najwartościowszym politykiem na tym
                  i na innych forach jest Pan Wadim Tyszkiewicz. Mam nadzieję, że
                  usatysfakcjonuje to mojego Anonimowego Adwersarza.
                  Jeśli poprawi to komukolwiek humor to mogę również nie podpisywać się imieniem
                  i nazwiskiem na tym forum.
                  A teraz możemy porozmawiać o jakiś innych problemach??
                  Tomasz Nesterowicz
                  • Gość: zg Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.ztpnet.pl 30.08.05, 23:36
                    przyznam, że najlepszym i najwartościowszym politykiem na tym
                    >
                    > i na innych forach jest Pan Wadim Tyszkiewicz. Mam nadzieję, że
                    > usatysfakcjonuje to mojego Anonimowego Adwersarza.
                    Jesli to o mnie chodzi to baaaaaaaaardzo :)

> A teraz możemy porozmawiać o jakiś innych problemach??
                    Zawsze...po to jest to forum.
                    Ale to Pan zaczyna:)
                    PZDR
              • Gość: wodnik Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 14:59
                chciałbym na P. Pawła Skrzypczyńskiego zagłosować. Chciałbym również mu pomóc w kampani wyborczej.Mieszkam w Lubsku (prawie 40% bezrobocie).Proszę podać jakieś namiary. Bardzo chętnie skontaktuję się.
                • Gość: P.Skrzypczyński Re: tak a propos wyborów i P.Skrzypczyńskiego IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.09.05, 17:48

> chciałbym na P. Pawła Skrzypczyńskiego zagłosować. Chciałbym również mu pomóc
                  w
                  > kampani wyborczej.Mieszkam w Lubsku (prawie 40% bezrobocie).Proszę podać jakie
                  > ś namiary. Bardzo chętnie skontaktuję się.

Dziękuję za poparcie i deklarację pomocy. Dziękuję także za dzisiejsze
                  spotkanie w Lubsku(tak, tak drodzy forumowicze - nie tylko internet działa
                  szybko ;-).

POzdrawiam
                  Paweł Skrzypczyński
    • lubuskielotnisko Może to się nie spodoba ale patrzcie na programy 30.08.05, 22:07
      a nie na pochodzenie. Porządny poseł reprezentuje cały region bez wyjątków, bez
      dyskryminacji. Bo wie, że następnym razem go nie wybiorą.
    • Gość: Alicja Jeden z "połudionywch" kandydatów jest kapłanem IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.08.05, 07:58
      nie powiem kto to, ale prowadził w radiu Index religijny program dla
      rastafarian. Hi hi.
      • Gość: Lukasz POPISowa jazda w ciemno IP: 80.50.24.* 31.08.05, 13:44
        Śmieszy mnie to, że PO i PIS dwie zupełnie różniące się partie chcą tworzyć
        koalicję!!! Zupełnie jakby PO nie mogła rozmawiać z PD (wierzę w skromny sukces
        tej partii-sam w niej jestem)już nawet nie jako partnera do rządzenia. A
        koalicjanta zdolnego do wspólnej pracy nad naszym popsutym krajem...
        A historia pokazuje, że nigdy nie udało się stworzyć dobrze działającego rządu
        z dwóch biegunowo różnych partii!!!
    • Gość: Gorzów Górą! Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 31.08.05, 14:40
      Czy wam się podoba czy nie ,głosujcie sobie na kogo chcecie ,Gorżów
      i tak jest większy i ładniejszy i będzie położony przy autostradzie
      a Ziel.Góra będzie miasteczkiem prowincjonalnym położonym na uboczu .
      Nie macie żadnej przyszłości i trudno się wam do tego przyznać !
      • Gość: zg Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.ztpnet.pl 31.08.05, 14:59
        Gorżów
        > i tak jest większy
        Tak jest...
        Musicie jeszcze podlaczyc Szczecin i Poznan.

ładniejszy?????
        Nie pisz bzdur:)

położony przy autostradzie ????
        Masz jakies nowe inr????? Ja slyszalem ze przez gorzowek bedzie przebiegac
        droga szybkiego ruchu S3 i przez ZG pewnie tez...oby.

> Nie macie żadnej przyszłości i trudno się wam do tego przyznać !
        W Nostradamusa sie nie baw bo jak chcesz przewidziec przyslosc to skresl 6 cyfr
        w lotto, dzis jest losowanie:)

POKORY gorzowiacy POKORY!!!!
        PZDR
        • Gość: piter Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 31.08.05, 21:40
          zg, S3 już przebiega przez ZG ;)
    • conkret Stanisław Marcinkowski 01.09.05, 10:18
      z Torzymia lista nr 12 - głosuj
    • Gość: lubuszanin Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 22:49
      Gratuluje argumentacji: kandydaci z poludnia sa lepsi bo sa z poludnia. Wyglada
      na to ze PO tylko sprawia wrazenie partii ktora ma program. Krzyknac 3x15% tez
      potrafie. Gratuluje kandydatowi na posla na Sejm RP ktory ma wyborcow za
      idiotow i mysli ze wystarczy powiedziec ze jest sie z poludnia i zrobi sie
      dobrze Zielonej Gorze i glosujcie na mnie i mozna sie nie fatygowac
      przedstawianiem programu cxzy w ogole posiadaniem jakis kompetencji.
      pozdrawiam.
      • Gość: sonda Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.09.05, 23:12
        Gratuluje kandydatowi na posla na Sejm RP ktory ma wyborcow za
        > idiotow i mysli ze wystarczy powiedziec ze jest sie z poludnia i zrobi sie
        > dobrze Zielonej Gorze i glosujcie na mnie i mozna sie nie fatygowac
        > przedstawianiem programu cxzy w ogole posiadaniem jakis kompetencji.

Którego kandydata masz na namyśli?
        • Gość: mk Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 18:05
          skoro mieszkam w zg to chyba jest normalne ze mam zamiar głosowac na kandydatów
          ze swojego miasta. jakbym mieszkał w gorzowie to też bym glosował na swoich
          współmieszkańców. proste?
          • Gość: xxxxxxxxxxx Re: W wyborach tylko do kandydatów z południa!!! IP: *.idea.pl 10.09.05, 20:10
            tak zawsze łatwiej i zna się człowieka na którego oddajemy głos. wazne tylko
            zeby to były nowe twarze, nie ci starzy wyjadacze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka