Dodaj do ulubionych

Lubuskiego będziemy bronić zawsze !

27.08.05, 21:50
Nie sądzę aby następna władza odważyła się grzebać przy podziale
administracyjnym, ale na wszelki wypadek wydałem z siebie ten okrzyk !
Po wyborach notowania nowej siły przewodniej polecą ostro w dół, bo Polacy
zawsze dołują aktualną władzę, zatem raczej jestem spokojny o to, że zostanę
w dalszym ciągu Lubuszaninem, ale uważać trzeba !
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 27.08.05, 21:56
      Zgadzam się uważać trzeba.
      Nie wierzę żadnej władzy,każda postępuje wg tego
      samego, zgranego schematu.
      Lepiej mieć rękę na pulsie!
      Lubuskiego nie oddamy!!!
    • Gość: P. Skrzypczyński Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.05, 22:02
      Zielona Góra jest miastem śląskim, podobnie jak Kożuchów, Żagań czy Krosno
      Odrzańskie. Żary są miastem łużyckim. Mieszkańcy tych miast (i nie tylko) w
      zdecydowanej większości przybyli z dawnych kresów RP i centralnej Polski. Nowe
      pokolenie urodziło i wychowywało się w woj. zielonogórskim i gorzowskim. Chyba
      jednak jest za wcześnie, aby mówić o "lubuszanach". Budowanie tożsamości to
      proces wieloletni (żeby nie powiedzieć wielowiekowy).

Pozdrawiam
      Paweł Skrzypczyński
      Kandydat do Sejmu RP
      Platforma Obywatelska
      • Gość: Lubuszanka Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 27.08.05, 22:17
        czyli na pana, w obronie lubuskości liczyć nie można
        • Gość: P. Skrzypczyński Re: optyka nie tylko zielonogórsko-gorzowska! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.05, 22:37
          czyli na pana, w obronie lubuskości liczyć nie można

Rozumiem, że było to pytanie? Jeżeli tak, to odpowiem tak: można liczyć na
          zdrowy rozsądek. Ja mogę bronić moich rodzinnych Łużyc - co to jest
          tzw. "lubuskość" nie wiem.
          Ja po prostu widzę tę sprawę inaczej, bo nie jestem mieszkańcem Zielonej Góry
          ani Gorzowa Wlkp. Przeciętnemu mieszkańcowi Żar, Żagania i Szprotawy
          województwo Lubuskie nie jest do niczego potrzebne. W tych miastach nie
          powstają z samego faktu przynależności do Lubuskiego żadne instytucje i
          urzędy. Wielu mieszkańcom jest dokładnie wszystko jedno jakie to bedzie
          województwo - np. miasto Żary rozwija się gospodarczo bardzo mocno i być lub
          nie być w woj. Lubuskim nie ma na to wpływu.
          To jest vox populi, z którym też trzeba się liczyć i zastanowić.
          Mam wrażenie, że skończy się wszystko REFERENDUM mieszkańców i część
          gmin/powiatów będzie sama dążyć do seceji. Wcale nie trzeba bedzie "walczyć" z
          rządem tylko raczej z kalkulacją samych mieszkańców.

Pozdrawiam
          Paweł Skrzypczyński
          Kandydat do Sejmu RP
          Platforma Obywatelska
        • Gość: Kaninchen Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.05, 22:44
          A po co bronic czegos, co tylko kilkuset zielonogorskim i gorzowskim rodzinom
          zatrudnionych w administracji i samorzadzie wojewodzkim jest potrzebne??? To
          wojewodztwo nie sklada sie tylko z mieszkancow ZG i GW o czym co niektorzy
          zapominaja. Mysle, ze na "prownicji" zwolennikow likwidacji lubuskiego jest
          zdecydownie wiecej.

> czyli na pana, w obronie lubuskości liczyć nie można

rozumiem, ze p. Skrzypczynski jest kandydatem z poludnia, Ziemia Lubuska lezy na
          terenie dawnego gorzowskiego, wiec to pewnie do poslow z gorzowskiego trzeba sie
          zworcic z apelem o "obrone lubuskosci". A aprops, dlaczego "lubuskosc" ma
          zniknac wraz z likwidacja woj. lubuskiego?! Jak tylko mieszkancy Kostrzyna,
          Miedzyrzecza a moze i Lebus w RFN (stolicy Ziemii Lubuskiej) chca to zawsze moga
          kultywowac owa "lubuskosc" :-))) Jak ktos czuje sie Eskimosem to zawsze moze
          zamieszkac w lodowce etc. :-P
          • Gość: zg Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 27.08.05, 23:14
            Juz takie glupoty pieprzysz ze nie wiem czy smiac sie czy plakac.

Odpowiedzial bys mi wkoncu na pytanie.
            Ilu przedstawicieli mieli by lubuszanie (mala l.ludnosci) jesli lubuskie
            przestalo by istniec???
            Teraz jest 2 senatorow i 12 poslow.
            • Gość: Kaninchen Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 00:10
              Gość portalu: zg napisał(a):

> Juz takie glupoty pieprzysz ze nie wiem czy smiac sie czy plakac.

jak nie potrafisz zrozumiec to sie po prostu poplacz i wytrzyj smarki w pieluche
              i nie zabieraj glosu poki nie dorosniesz do zrozumienia pewnych rzeczy.

> Odpowiedzial bys mi wkoncu na pytanie.
              > Ilu przedstawicieli mieli by lubuszanie (mala l.ludnosci)

hmm, Lubszanie powiadasz a ile dzis maja poslow mieszkancy powiatu slubickiego i
              miedzyrzeckiego czyli obszaru Ziemi Lubuskiej? :-P

> jesli lubuskie przestalo by istniec???
              > Teraz jest 2 senatorow i 12 poslow.

A ilu z nich reprezentuje miasta poza ZG i GW??? I co takiego dobrego dla
              lubuskiego robia ci parlamentarzyscii? Ze zalatwiaja sobie gruba kasiore na
              dotowane loty z Babimostu? Ze nie potrafia zawylczyc o S3? Kim oni sa w tej
              Warsiawie? Przeciez widac z tego warszawskiego raportu o S3 ze tam nas uwazaja
              za Bangladesz.
              Ponadto komuna gleboko w twej glowie siedzi, czemu uwazasz, ze wszystkie sprawy
              zalatwia sie w Warszawie? Nic sie po zmienie likwidacji lubuskiego bekarta nie
              zmieni w gestii parlamentarzystow - bedziesz wybieral swoich poslow i senatorow
              ze swojego wojewodztwa dolnoslaskiego! Wtedy by sie okazalo jakie szanse maja
              steryczale spaslaki z zielonogorskiego czy gorzowskiego PSLu czy SLD.
              • Gość: zg Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 28.08.05, 00:28
                Nie jednak smieje sie z ciebie chlopczyku.

Pomylilem sie
                Lubuskie bedzie reprezentowac 3 a nie 2 senatorow i 12 poslow.

Najprawdopodobniej po tych wyborach polowa z nich bedzie z ZG i gw a reszta z
                mniejszych miejscowosci wiec nie placz ilu bedzie i skad.

Z ta propaganda gorzowska o Babimoscie tylko dla politykow moglbys juz skonczyc
                bo robisz sie coraz bardziej falszywy byle rozpie..c woj.
                Dobrze wiesz ze wszystkie regiony w Polsce i te twoje najukochansze staraja sie
                o takie polaczenia lotnicze bo to jest jednym z magnesow przyciagania
                inwestorow ale ty (zdrajco) nie uznajesz tego bo zalezy ci na biedzie i upadku
                ludzi z woj.Lubuskiego.

Jesli chodzi o naszych przedstawicieli i o to co takiego dobrego robia (jedno
                sensowne pytanie)
                Takich mamy jakch sobie wybieramy.
                Jest kilku co walcza tylko o spr.swojego miasta
                I kilku co walcza o swoje spr.
                Jak bedzie teraz zobaczymy ale wiem ze lepiej miec 15 reprezentantow od nas niz
                jednego a tak pewnie by wygladaly nastepne wybory gdyby nie bylo LUBUSKIEGO.
                (Zych zareagowal odrazu w sprawie S3)

Bieeeeedactwo zapisz sie do Samoobrony to moooooooze po wyborach samorzadowych
                znajda dla ciebie jakas posade w U.M i sie wkoncu odperolisz i uciszysz:)

• Gość: Kaninchen Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 01:22

> Z ta propaganda gorzowska o Babimoscie tylko dla politykow moglbys juz skonczyc

no pewnie, ja zawsze latalem i latac bede z Babimostu , buchahaha - tluc sie do
                  jakiegos wypi..wa skad tylko z olesnymi zielonogorskimi urzedasami mialbym
                  latac? A gdyby takie gwiazdy lubuskiej polityki jak Wontor, Owoc, Brachmanski,
                  Zych usiadl kolo mnie? Nie starczylo by mi sicknessbagow na caly lot :-)))

> inwestorow ale ty (zdrajco) nie uznajesz tego bo zalezy ci na biedzie i upadku
                  > ludzi z woj.Lubuskiego.

Te pieniadze wyrzucone w bloto przez Brtachmanskiego na dotowanie monopolisty
                  LOTu oczywiscie przyczynia sie do wzrostu lubuskiej potegi :-))) Tobie pacanie z
                  Zielonej Gory pelnej luksusowych butikow dla panius z tych wszystkich urzedow
                  zalezy na losie mieszklancow lubuskiego, dobre sobie :-))) Chlopie ty jak 97%
                  zielonogorzan dalej jak Stary Kisielin czy Swidnica nie znasz wojeodztwa.

Ja zdrajca? Chlopie jakbym mogl zdradzic cos tak obcego dla mieszkajacych poza
                  Zielona Gora i Gorzowem jak woj. lubuskie. Zachowaj takie teksty dla
                  zielonogorzan, musicie byc zwarci i gotowi, gdy przyjdzie chwila likwidacji
                  lubuskiego nie mozecie sie wtedy poryczec. Moze wtedy bedziecie pokladac bomby w
                  Wroclawiu, jak Baskowie? :-)))
                • Gość: zasieki1 Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 10:18
                  > Dobrze wiesz ze wszystkie regiony w Polsce i te twoje najukochansze staraja
                  > sie o takie polaczenia lotnicze bo to jest jednym z magnesow przyciagania
                  > inwestorow

BZDURA!
      • Gość: Janek Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 20:23
        Pawle, czy nie uważasz, że mieszkańcy obecnego województwa lubuskiego nie mają
        prawa nazywać się Lubuszanami?
        Cóż z tego, że były tu dawniej "krainy" takie jak Śląsk itp. jak dzisiaj jest
        tu województwo lubuskie i ludzie mają prawo czuć się Lubuszanami mimo kilku lat
        istnienia województwa.
        Jak widać po wypowiedziach forumowiczów, jest już kilku lokalnych patriotów.

Osobiście jestem za ograniczaniem wydatków na administrację, a co za tym idzie
        i zmniejszeniem liczby województw. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że reforma z
        1999 roku zwiększyła administrację, zwłaszcza przez wprowadzenie dodatkowego
        szczebla (powiatowego) podziału administracyjnego kraju. A zadanie zabrane
        gminą takie jak rejestracja pojazdów utrudniłą życie obywatelom naszego państwa.

Mam nadzieję, że ktoś pójdzie po rozum do głowy i w końcu bez emocji opracuje
        najbardziej optymalny wariant podziału administracyjnego Polski, nie ulegając
        przy tym emocjom.
        Uważam, że w Polsce jest miejsce dla 6-9 regionów.
        A do celów pozyskiwania środków unijnych związki gmin są efektywniejsze niż
        powiat. (to tylko hipoteza;) )
        Pozdrawiam
        • croolick Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 29.08.05, 01:06
          Dziwne, ze Lubuszanami czuje sie tylko wiekszosc zielonogorzan a juz na
          "prowincji" ludzie baaaardzo rzadko tak o sobie mowia. Ci ktorzy mowia o sobie
          Lubuszanie w mojej malej oczyznie, czyli na Luzycach to mniejszosc ignorantow
          nie majach pojecia o historii miejsca zamieszkania. Poczytaj sobie lokalne
          wydawnictwa wydawane w Zarach, Zaganiu, Lubsku tam nigdy nie ma mowy o zadnych
          "Lubuszanach". Prosze mnie nie nazywac Lubuszaninem, bo to dla mnie obelga. Ja
          nikomu nie zabraniam nazywac sie jak chce moze byc tak "Panem Witkiem z
          Atlantydy" jak i "Panem Witkiem Lubuszaninem".

p.s.

Jak mozna czuc sie Lubuszaninem, gdy nawet Lubusz od ktorego ta nazwa pochodzi
          lezy w Niemczech?! To czemu nie uwazaciew sie za Brandenburczykow? Ten region
          faktycznie istnieje od wiekow a Brandenburg tez lezy w Niemczech :-P
          • Gość: zg Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 01:20
            > Dziwne, ze Lubuszanami czuje sie tylko wiekszosc zielonogorzan
            No juz tak nie przesadzaj:)
            > nie majach pojecia o historii miejsca zamieszkania
            A moze historia dla niektorych w tym temacie tworzy sie od ost.reformie adm???

> nikomu nie zabraniam nazywac sie jak chce
            A wczesniej napisales
            Ci ktorzy mowia o sobie
            > Lubuszanie w mojej malej oczyznie, czyli na Luzycach to mniejszosc ignorantow
            > nie majach pojecia o historii miejsca zamieszkania.
            Oj chyba pomieszalo Cie sie od wscieklosci co???:)
            Pomysl potem pisz.
            PZDR

• croolick Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 29.08.05, 02:41

> A moze historia dla niektorych w tym temacie tworzy sie od ost.reformie adm???

To juz bylo "nowa świecka tradycja" :-P

> > nikomu nie zabraniam nazywac sie jak chce
              > A wczesniej napisales
              > Ci ktorzy mowia o sobie
              > > Lubuszanie w mojej malej oczyznie, czyli na Luzycach to mniejszosc ignora
              > ntow
              > > nie majach pojecia o historii miejsca zamieszkania.
              > Oj chyba pomieszalo Cie sie od wscieklosci co???:)

Chlopie, ale czy ja komus zabraniam byc ignorantem? Mozesz sobie byc
              nieoswieconym baranem przez cale zycie, to twoj wybor. Jednyna granica
              tolerancji jest wola drugiego czlowieka. Ja sobie nie zycze wciagania mnie w
              glupoty typu "Lubuszenie", "Ziemia Lubuska" i inne bzdety. Wszystko jasne?
    • Gość: Kaninchen Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.08.05, 22:08
      fars /ZIELONKA/ napisała:

> zatem raczej jestem spokojny o to, że zostanę
      > w dalszym ciągu Lubuszaninem, ale uważać trzeba !

hmm, a jak to jest byc Lubuszaninem dolnoslaskim miescie Zielona Gora? Czym sie
      tacy na ulicy wyrozniaja? Czy to jest tak jak z Muzynami uwazajacymi sie za
      Eskimosow?

p.s.

Ziemia Lubuska lezy na terenie dawnego woj. gorzowskiego, stamtad pochodzisz, ze
      za Lubuszanke sie uzanjesz???
      • Gość: RR Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.man.bydgoszcz.pl 28.08.05, 00:40
        Widać wyrażnie że panu Pawłowi Skrzypczyńskiemu jest obojętne czy Lubuskie woj. pozostanie czy też nie,głosujcie tylko na mnie .Tak samo pani Piotrowska obecnie z PO wyrażała się o powstaniu woj. pom-kujawskiego.Twierdziła w tamtych czasach że jest za 15 województwami i bez sentymentu jako ostatnia zgasi światło po woj.bydgoskim .Dzisiaj przed wyborami wypiera się dawniejszych słów. Nie ufajcie PO.
        • Gość: zg Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 28.08.05, 00:44
          Panu Skrzypczyńskiemu nie jest obojetny los woj.LUBUSKIEGO.
          On chyba pierwszy po wyborach przylozy lapke na likwidacji:)
          Nie ladnie, nie ladnie-takich przedstawicieli Slaskiego i Poznanskiego nie
          potrzebujemy. Chyba sie panu woj. pomylily i nie tu powinien Pan startowac:)
          PZDR
          • Gość: Kaninchen Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 01:24
            to tobie sie popierniczylo lizodupie czerwonych urzedasow
          • Gość: P. Skrzypczyński Re: bez insynuacji proszę IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 09:33
            > Panu Skrzypczyńskiemu nie jest obojetny los woj.LUBUSKIEGO.
            > On chyba pierwszy po wyborach przylozy lapke na likwidacji:)

Szanowny forumowiczu, nie używaj proszę insynuacji pod moim adresem. Dokładniej
            czytaj - bez emocji. Powtórzę jeszcze raz - woj. Lubuskie to nie tylko Zielona
            Góra i Gorzów Wlkp. (interes tych miast) - to także inne, mniejsze miasta - np.
            Żary, Nowa Sól, Żagań, Sulechów, Kożuchów, Lubsko, Szprotawa. Jeżeli rozmawiamy
            o woj. Lubuskim to należy ZAPYTAĆ TAKŻE mieszkańców tych miast, co o tym sądzą.
            Interes (rozwój tych miast) nie musi być związany z woj. Lubuskim. Takie głosy
            są coraz mocniejsze!!!! Nie wolno ich lekceważyc!!! Ze zdaniem ludzi TRZEBA SIĘ
            LICZYĆ! i ROZMAWIAĆ. Szukać argumentów. Podział na "likwidatorów" i "obrońców"
            jest zbyt prosty. Poseł ma reprezentować WSZYSTKICH mieszkańców województwa i
            wszystkie miasta, i miejscowości, a nie tylko lobby zielonogórsko-gorzowskie.
            Ty przedstawiasz wyłącznie swój punkt widzenia (1 głos).

Pozdrawiam
            Paweł Skrzypczyński
            Kandydat do Sejmu RP
            Platforma Obywatelska
            • Gość: pipi Re: bez insynuacji proszę IP: *.ztpnet.pl 28.08.05, 13:39
              Jest i 2-gi głos panie "prawie"pośle!
              • Gość: P. Skrzypczyński Re: bez insynuacji proszę IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.08.05, 02:28
                Jest i 2-gi głos panie "prawie"pośle!

To mamy już dwa głosy.
                Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale Wy nie liczycie się z opiniami i nie obchodzą
                Was głosy mieszkańców z miejscowości innych niż Zielona Góra i Gorzówa Wlkp.?
                Ja muszę, powinienem i chcę się z takimi opiniami liczyć, i traktować je
                poważnie.
                Pobrzękiwanie szabelką nie jest rozwiązaniem.

Pozdrawiam
                Paweł Skrzypczyński
                Kandydat do Sejmu RP
                poz. nr 7 na liście
                Platforma Obywatelska
            • Gość: ir Re: bez insynuacji proszę IP: *.gorzow.mm.pl 08.09.05, 20:06
              Nie przepadam za zg, ale tym razem ma trochę racji;

Gość portalu: P. Skrzypczyński napisał(a):
              > Interes (rozwój tych miast) nie musi być związany z woj. Lubuskim. Takie
              głosy są coraz mocniejsze!!!! Nie wolno ich lekceważyc!!!

Poseł ma reprezentować WSZYSTKICH mieszkańców województwa i
              > wszystkie miasta, i miejscowości

Czy to SCHIZOFRENIA, ROZDWOJENIE JAŹNI, czy tylko gierka Pana Kandydata?
              Jak można reprezentować WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW T E G O WOJEWÓDZTWA i
              jednocześnie twierdzić, że mogą się rozwijać niekoniecznie w TYM WOJEWÓDZTWIE?
        • Gość: P. Skrzypczyński Re: do RR - inne propozycje IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 09:46
          > Widać wyrażnie że panu Pawłowi Skrzypczyńskiemu jest obojętne czy Lubuskie
          woj.
          > pozostanie czy też nie,głosujcie tylko na mnie

Bez insynuacji proszę. WYRAŹNIE to widać, że Ty drogi forumowiczu stosujesz
          bardzo prostą socjotechnikę. :-) Dla mnie istotny jest ROZWÓJ CYWILIZACYJNY I
          GOSPODARCZY naszego regionu, a nie demagogiczne hasła o "obronie"
          czy "likwidacji".

A co powiesz na POWRÓT województw Zielonogórskiego i Gorzowskiego ale jako
          województw SAMORZĄDOWYCH? To "likwidacja" czy "obrona"?

Pozdrawiam
          Paweł Skrzypczyński
          Kandydat do Sejmu RP
          Platforma Obywatelska
          • lenba Re: do RR - inne propozycje 28.08.05, 11:14
            bardzo dziekuje ale mojego glosu pan nie dostanie p.Pawle,
            • Gość: Kaninchen Re: do RR - inne propozycje IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 12:02
              lenba napisał:

> bardzo dziekuje ale mojego glosu pan nie dostanie p.Pawle,

Na jego miejscu nieprzejmowalbym sie takimi deklaracjami, bo przeciez wiadomo,
              ze pracownicy Urzedu Marszalkowskiego nie beda glosowac na innych poza
              czerwonymi, dzieki ktorym powstalo to wojewodztwo. Mi sie natomiast podoba
              bezkompromisowosc p. Pawla. Sprawe stawia jasno: chce by bylo referendum w
              ktorym sami mieszkancy zadecyduja, czy chca woj. lubuskiego. Jesli wiekszosc
              mieszkancow czuje sie "Lubuszanami" i podoba im sie to wojewodztwo to czego sie
              w Zielonej Gorze boicie?
              • Gość: zg Re: do RR - inne propozycje IP: *.ztpnet.pl 28.08.05, 12:27
                > mieszkancow czuje sie "Lubuszanami" i podoba im sie to wojewodztwo to czego
                sie
                > w Zielonej Gorze boicie?
                A dlaczego sadzis ze ZG sie tylko boi???/

Wiesz ze najwieksza ilosc urzednikow pracuje w LUW wiec daj sobie juz spokuj.
                Ciagle pieprzenie o U.Marszalkowskim i czerwonych doprowadza mnie do rozpaczy.
                JA ci mowie zapisz sie do samoobrony i po wyborach zrobicie czystki, dostaniesz
                posadke i moze wtedy odpie..sz sie od nas i uciszysz ty flustracie.

Bo chyba o to ci biega.

A ten pan z PO co tak pieknie sie wypowiada na tym forum moglby napisac cos o
                gosp. w regionie.
                Moze wyglosilby swoj poglad na temat idei lubuskiego trojmiasta,czy ma ono sens
                i czy warto dla wspolnego pozyskiwania srodkow unijnych,polaczen,moze
                utworzenia strefy gosp.(nie wiem nie ja kandyduje)
                Slucham z zaciekawieniem.....:)
                PZDR
                • Gość: Kaninchen Re: do RR - inne propozycje IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 12:39

> Wiesz ze najwieksza ilosc urzednikow pracuje w LUW wiec daj sobie juz spokuj.

No to tym bardziej nie macie sie czego obawiac: raz ze niewiele osob straci
                  prace, dwa to wredne gorzowiaki straca najwiecej.

> Ciagle pieprzenie o U.Marszalkowskim i czerwonych doprowadza mnie do rozpaczy.
                  > JA ci mowie zapisz sie do samoobrony i po wyborach zrobicie czystki,
                  > dostaniesz posadke i moze wtedy odpie..sz sie od nas i uciszysz ty flustracie.

nie znam sie na programie politycznym Somoobrony tak dobrze jak ty, ale oni
                  chyba nic nie mowia o likwidacji lubuskiego...

> Moze wyglosilby swoj poglad na temat idei lubuskiego trojmiasta,czy ma ono
                  > sens i czy warto dla wspolnego pozyskiwania srodkow unijnych,polaczen,

To sprawa gmin, ktore chca sobie cos takiego stworzyc, co to ma wspolnego z
                  wojewodztwem??? A w dolnoslaskim nie moze sobie istniec to trojmiasto???!!!

> moze utworzenia strefy gosp.(nie wiem nie ja kandyduje)

Na stworzeniu strefy ekonowicznej na poludniu wladzom lubuskiego jakos nigdy nie
                  zalezalo...
                  • Gość: zg Re: do RR - inne propozycje IP: *.ztpnet.pl 28.08.05, 12:48
                    > Na stworzeniu strefy ekonowicznej na poludniu wladzom lubuskiego jakos nigdy
                    ni
                    > e
                    > zalezalo...
                    To niech wkoncu zacznie zalezec!!!
                    Zreszta to pytanie do kandydata na naszego "reprezentanta" a nie do Ciebie!!

A lubuskie trojmiasto to chyba w woj.lezy wiec to sprawa lubuskiego.

Czlowieku spadaj bo teraz nikt sie ciebie o zdanie nie pyta,

Ps. zapisz sie do PO-myslisz ze czystek za rok nie bedzie?????:)
                    Jak czerwoni oknami wylatywac benda z UM a ty zajmiesz ich miejsce to odrazu
                    spodoba ci sie lubuskie haha
                    Spadaj cieniasie
                • Gość: P. Skrzypczyński Re: do RR - inne propozycje IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.08.05, 02:06
                  > A ten pan z PO co tak pieknie sie wypowiada na tym forum moglby napisac cos o
                  > gosp. w regionie.
                  > Moze wyglosilby swoj poglad na temat idei lubuskiego trojmiasta,czy ma ono
                  sens
                  >
                  > i czy warto dla wspolnego pozyskiwania srodkow unijnych,polaczen,moze
                  > utworzenia strefy gosp.(nie wiem nie ja kandyduje)

Idea trójmiasta ma sens jak najbardziej, ale jest to inicjatywa, która chyba
                  nie potrzebuje do realizacji takiego lub innego województwa.
                  Mam pytanie - czy ktoś słyszał o idei DUOPOLIS Żary-Żagań?
                  Tworzenie specjalnych stref nie jest już możliwe (UE).

Pozdrawiam
                  Paweł Skrzypczyński
                  Kandydat do Sejmu RP
                  Platforma Obywatelska
                  • Gość: ir Re: do RR - inne propozycje IP: *.gorzow.mm.pl 08.09.05, 20:20
                    Gość portalu: P. Skrzypczyński napisał(a):
                    > Tworzenie specjalnych stref nie jest już możliwe (UE).

Bzdury panie Kandydacie. Zupełnie nowych stref tak, ale jeżeli komuś zależy to
                    niema problemu.
                    Przykład?:
                    Południe województwa lubuskiego :
                    1. Nowa Sól - Podstrefa K-SSSE
                    2. Zielona Góra - jw
                    To już, a planie m.in.Gubin
                    Na północy
                    Kostrzyn i Słubice - to normalne,
                    1. Świecko - Podstrefa K-SSSE
                    2. Gorzów - jw
                    Zanim Pan coś autorytatywnie stwierdzi, lepiej to sprawdzić.
                    pozdrawiam
              • Gość: ir Re: do RR - inne propozycje IP: *.gorzow.mm.pl 08.09.05, 20:11
                Gość portalu: Kaninchen napisał(a):

Mi sie natomiast podoba
                > bezkompromisowosc p. Pawla. Sprawe stawia jasno: chce by bylo referendum w
                > ktorym sami mieszkancy zadecyduja, czy chca woj. lubuskiego. Jesli wiekszosc
                > mieszkancow czuje sie "Lubuszanami" i podoba im sie to wojewodztwo to czego
                sie
                > w Zielonej Gorze boicie?

A jeżeli pan Paweł zaproponuje referendum, czy chcemy TAKIEJ POLSKI? I jeżeli
                WIĘKSZOŚĆ mieszkańców powie NIE?
            • Gość: P. Skrzypczyński Re: do RR - inne propozycje IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.08.05, 01:58
              > bardzo dziekuje ale mojego glosu pan nie dostanie p.Pawle,

Trudno, i tak bym z bardzo dużym prawdopodobieństwem nie dostał. Nie przywykłem
              PODLIZYWAĆ się wyborcom i SCHLEBIAĆ ich oczekiwaniom - tym różnię się od
              Lepperystów.
              Jak nastęnym razem napiszę, że "kocham i będę bronił", to problemy rozwiążą się
              same?
              Jak następnym razem będziesz drogi forumowiczu chciał cokolwiek napisać
              o "zakłamanych politykach" lub "fałszu w polityce", to pamiętaj, żeby mnie
              wyłączać za każdym razem z tych zarzutów.

Pozdrawiam
              Paweł Skrzypczyński
              Kandydat do Sejmu RP
              Platforma Obywatelska
    • Gość: ?lubuszanin? Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 28.08.05, 00:53
      Dlaczego wszyscy uczepili się nazwy naszego województwa? Przy likwidacji nazwa
      jest zbyt słabym argumentem. Możemy przecież nazwać nasz ragion np.
      zachodniopolski czy jeszcze inaczej. Przecież nazwa to tylko kilka liter i nie
      jest ona aż tak ważna. Większość osób chcących likwidacji województwa odwołuje
      się tylko do nazwy, że nie pasuje itd., bez podawania merytorycznych argumentów.
      To jest żałosne. Ja jestem za województwem, wolę żeby decyzje zapadały jak
      najbliżej miejsca mojego zamieszkania.
      • Gość: Kaninchen Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 01:09
        Widzisz. Z tego co piszesz, wynika, ze pewnych rzeczy nie rozumiesz. Tu nie
        chodzi o nazwe, tu chodzi o to ze REGION to jest obszar, ktory powstaje na
        skutek NATURALNYCH oddzialywan gospodarczych, spolecznych, kulturalnych i in. a
        nie tylko dlatego, ze dwa miasta chcac ochronic za wszelka cene swoj mocno
        nadymany wojewodzki status (przeciez przy Poznaniu, Wroclawiu, Szczecinie,
        Krakowie, Gdansku etc. ZG i GW wygladaja jak cyrkowe karly). NIE MA TAKIEGO
        REGIONU JAK ZIEMIA LUBUSKA, nic poza podzialem administracyjnym nie laczy
        polnocnej i poludniowej czesci tego wojewodztwa. Po wrzasku przy S3 widac jak
        rozpaczliwie zalezy lubuskim politykom na jakimkolwiek scaleniu tego sztucznego
        tworu, ale mysle ze nawet jesli S3 kluczylaby po wszystkich miastach i
        miasteczkach lubuskiego to na sile nie stworzy sie regionu!
        • Gość: pipi Do kaninchena po raz ostatni! IP: *.ztpnet.pl 28.08.05, 13:52
          Słuchaj no ty przemądrzała pało!
          Kim ty jesteś,że cały czas tylko się
          mądrujesz i każdego kto ma inne zdanie uważasz
          za niedorozwoja?
          Mam wrażenie ,że masz bardzo wąską"specjalizację".
          Zabierasz głos tylko wtedy gdy jest mowa o woj.lubuskim
          lub Zielonej Górze,inne tematy dla ciebie nie istnieją?
          A może nie umiesz dyskutować na "każdy temat"?
          Twoje zdanie na temat podziału administracyjnego Polski
          już znamy i myślę ,że całą swoją "wiedzę" już przelałeś
          na tym forum.
          Naprawdę nie chcemy już cię słuchać, najlepiej wyłącz kompa
          przejdz się na spacerek, może wtedy jad i nienawiść do wszystkiego
          co lubuskie i zielonogórskie ,ci przejdzie.
          Życzę zdrówka i wypad!!!!!
          • Gość: zg Re: Do kaninchena po raz ostatni! IP: *.ztpnet.pl 28.08.05, 15:14
            Nie skapuje...
            On jest ograniczony tylko do rozumowania tematu w spr.woj lubuskiego.
            Zaraz wpadnie i pie..ie ci wierszyk o czerwonej ZG i ze jestes jednym z
            urzedasow U.Marszalkowskiego.
            PZDR
            • Gość: Kaninchen Re: Do kaninchena po raz ostatni! IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 18:03
              Bo widzisz chloptasiu mi sie w glowie nie miesci jak mozna popierac istnienie
              czegos takiego jak woj. lubuskie. Trzeba byc kretynem albo pracownikiem Urzedu
              Marszalkowskiego, by popierac istnienie lubuskiego bekarta.
              • fars Re: Do kaninchena po raz ostatni! 28.08.05, 19:31
                małą masz główkę skoro kilkaset tysięcy ludzi traktujesz jak kretynów, dalsza z
                Tobą dyskusja jest zatem bezprzedmiotowa
                • Gość: vGiS Re: Do kaninchena po raz ostatni! IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 19:47
                  fars napisała:
                  > małą masz główkę skoro kilkaset tysięcy ludzi traktujesz jak kretynów, dalsza
                  z
                  > Tobą dyskusja jest zatem bezprzedmiotowa

Skad ty bierzesz tylu zwolennikow istnienia tego wojewodztwa?
                  Jestem mieszkancem Zielonej Gorze i jestem zdeklarowanym jego przeciwnikiem.
                  Zielonej Górze przyda sie wywietrzenie z tej wojewodzko-urzedniczej stechlizny.
                  Jezeli te urzedasy sa takimi swietnymi fachowcami to byc moze zalozyliby wlasne
                  interesy po utracie stolkow i rozruszali liklana gospodarke. Jezeli nie, to tym
                  bardziej mi ich nie zal i niech bieduja.
                  • fars Re: Do kaninchena po raz ostatni! 28.08.05, 19:54
                    biorę zwolenników także z regionu, nie wszyscy chcą stolicy we Wrocławiu albo
                    Poznaniu. Wywietrzenie Zielonej Góry byłoby i tak symboliczne, zmalałaby
                    jedynie ranga niektórych stołków, ale w ilości stołków niewielka różnica.
                    • Gość: vGiS Re: Do kaninchena po raz ostatni! IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 20:11
                      fars napisała:
                      > biorę zwolenników także z regionu,

Robiles jakies badania? Dysponujesz jakimis wiarygodnymi danymi?

> nie wszyscy chcą stolicy we Wrocławiu albo
                      > Poznaniu. Wywietrzenie Zielonej Góry byłoby i tak symboliczne, zmalałaby
                      > jedynie ranga niektórych stołków, ale w ilości stołków niewielka różnica.

To nie tylko o to chodzi. W Zielonej Górze panuje atmosfera samouwielbienia i
                      wzajemnej adoracji. Jest ona latwo wyczuwalna dla kazdego kto nie spedzil tu
                      calego zycia. Wg mnie to jedna z glownych przyczyn stagnacji.
        • pomruk Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 28.08.05, 20:35
          Gość portalu: Kaninchen napisał(a):

> Widzisz. Z tego co piszesz, wynika, ze pewnych rzeczy nie rozumiesz. Tu nie
          > chodzi o nazwe, tu chodzi o to ze REGION to jest obszar, ktory powstaje na
          > skutek NATURALNYCH oddzialywan gospodarczych, spolecznych, kulturalnych i in.

Z Twego punktu widzenia nie ma więc takiego tworu jak Palestyna, a słowo
          "Palestyńczycy" to bzdura.
          No bo ten region "Palestyna" nie istniał jako skutek naturalnych powiązań
          gospodarczych, społecznych itd. aż do jakiejś połowy lat 70 tych.
          Mało kto wie, że we WSZYSTKICH wojnach arabsko - izraelskich Arabowie
          występowali przeciw istnieniu Izraela i Palestyny.
          Stwierdzali - słusznie zresztą - że przecież słowo "Palestyńczyk" to
          nieporozumienie. Istotnie: słowo "Palestyna" wywodzi sie od Filistynów, a nie
          jakiś Arabów.
          Nie ma więc Palestyny, Nie ma Palestyńczyków.
          To jest komentarz do "historycznych" uwag Kaninchena.
          • Gość: vGiS Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 21:15
            Z Twego punktu widzenia nie ma więc takiego tworu jak Palestyna, a słowo
            > "Palestyńczycy" to bzdura.
            > No bo ten region "Palestyna" nie istniał jako skutek naturalnych powiązań
            > gospodarczych, społecznych itd. aż do jakiejś połowy lat 70 tych.

Nie opowiadaj bzdur tylko zajrzyj sobie np. do oryginalnych atlasow
            geograficznych z XiX i XX w (przed 1945). Jak potrzebujesz to podam konkretne
            tytuły. Ten obszar wystepuje własnie pod nazwą Palestyna.
            • pomruk Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 28.08.05, 22:22
              Gość portalu: vGiS napisał(a):

> Z Twego punktu widzenia nie ma więc takiego tworu jak Palestyna, a słowo
              > > "Palestyńczycy" to bzdura.
              > > No bo ten region "Palestyna" nie istniał jako skutek naturalnych powiązań
              > > gospodarczych, społecznych itd. aż do jakiejś połowy lat 70 tych.
              >
              > Nie opowiadaj bzdur tylko zajrzyj sobie np. do oryginalnych atlasow
              > geograficznych z XiX i XX w (przed 1945). Jak potrzebujesz to podam konkretne
              > tytuły. Ten obszar wystepuje własnie pod nazwą Palestyna.

Tak,ten obszar występuje pod nazwą "Palestyna". Nazwali go tak Rzymianie i to
              nie tylko przed 1945 rokiem, ale jakieś 2100 lat temu - na złość Żydom, po
              kolejnym ich powstaniu, by zastąpić nazwę "Judea".
              Natomiast co do Palestyńczyków -to jeszcze w roku 1970 Jaser Arafat uważał się
              nie za "Palestyńczyka", lecz Jordańczyka (dlatego właśnie chciał przeprowadzić
              zanach stanu w Jordanii - w tym właśnie roku Jordańczycy go wypieprzyli).
              "Palestyńczycy" jako świadoma grupa narodowosciowa pojawiają się w latach 70 -
              tych XX stulecia.
              Ja wiem, że ta wiedza kompletnie nie przystaje do wspólczesnych stereotypów.
              Ale proponuję sięgnąć do źródeł, zanim czyjeś argumenty nazwie się bzdurą.
              Nazwa "Palestyna" pochodzi od hebrajskiego "pelestini" - my ich nazywamy
              Filistynami. Był to lud morski, (odpowiednik Wikingów), który chciał podbić
              ziemie żydoowskie. Nie udało się, ale ślady tego zachowały sie np. w Biblii -
              niejaki Goliat był Filistynem.
              Przecież to jest wiedza powszechnie dostępna.
              • Gość: vGiS Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.08.05, 23:22
                Nie wazne, za kogo uwazal sie Arafat. Sam przyznajesz posrednio, ze napisales
                bzdure o Palestynie.
                • pomruk Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 28.08.05, 23:34
                  Nie zrozumiałeś(aś).
                  a) Palestyna jako terytorium - wymyślony twór.
                  b) Palestyna jako ojczyzna Palestyńczyków.
                  Istotne rozróżnienie.
                  a) od 2100 lat
                  b) od 30 - 35 lat.
                  O ile pamiętam, pojęcie "lubuszanin" pojawiło się wczesniej.
                  Palestyńczycy uważani są dziś za naród, gdyż obecnie za kryterium uważa się
                  samoświadomośc - tzn. jeśli ktoś mówi "jestem Palestyńczykiem", to nim jest,
                  niezależnie od racji historyków.
                  • croolick Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 29.08.05, 01:20
                    Cos tam chlopie slyszales ale nie bardzo zrozumiales. Kraina Pelestyna swa nazwe
                    zawdziecza starozytnym Filistynom. Nazwy sa trwalsze niz ludy, ktore owa ziemie
                    zamieszkuja, tylko w Polsce jest inaczej, bo tu odgrzebano nalezaca juz do
                    zamierzchlej przeszlosci nazwe "Ziemia Lubuska" i nadano ja ziemiom nalezacych
                    od wiekow do roznych krain.
                    A co Palestynczykow to nie ma takiego narodu. To sa Arabowie! Narodowosc
                    palestynska wymislili arabscy sasiedzi Izraela, gdy zauwazyli ze arabscy
                    usciekinierzy z teranu panstwa izraleskiego asymiluja sie natychmistowo z
                    arabska ludnoscia Libanu, Syrii, Jordanii i Egiptu a tymczasem im sprawa
                    palestynskich Arabow byla potrzebna by zniszczyc Izrael. Dlatego nakazali im
                    mieszkac w obozach, gdzie wspierano chojna rekoa dzialalnosc swiezych
                    nacjonalistow palestynskich.
                    Pojecie Lubuszanin pojawilo sie po II wojnie siwatowej nie nie ma wiecej jak 60
                    lat z tym, ze poczatkowo dotyczylo ono tylko zachodniej czesci woj.
                    Poznanskiego. Po utworzeniu "duzego" woj. zielonogorskiego w 1950 r. propaganda
                    KW PZPR w ZG zaczela to okreslenie nazucac wszystkim obszarom wchodzacym w sklad
                    tego sztuczenego juz w chwili powstania tworu.
              • cancro Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 29.08.05, 09:10
                pomruk napisał:

> Tak,ten obszar występuje pod nazwą "Palestyna". Nazwali go tak Rzymianie i to
                > nie tylko przed 1945 rokiem, ale jakieś 2100 lat temu - na złość Żydom, po
                > kolejnym ich powstaniu, by zastąpić nazwę "Judea".

Drogi Pomruku!
                Jeśli bierzesz się za dyskusję na tematy historyczne, to sięgnij do źródeł!
                Wystarczy choćby Biblia. Palestyna i Judea to dwa niezależne od siebie regiony z
                tym, że Palestyna jest o wiele bardziej rozległa. To, kto ją obecnie
                zamieszkuje, to temat na osobną dyskusję.
                Z tą Palestyna i Judeą to trochę tak, jak z Ziemią Lubuską: obok wielkiej,
                bogatej w tradycje krainy - Śląska - istnieje Ziemia Lubuska. Ten niewielki
                kawałek ziemi, będący przedmiotem sporu między ksiązętami śląskimi i
                wielkopolskimi, Bolesław Rogatka - ksiązę legnicki- sprzedał biskupom
                brandenburskim. Była więc (a właściwie jest) Ziemia Lubuska częścią Ślaska, tak
                jak Ziemia Żagańska, Ziemia Zielonogórska, Ziemia Sulechowska, czy Ziemia
                Krośnieńska.
                Co do mieszkańców Ziemii Lubuskiej, to bez względu na brutalność tego
                stwierdzenia należy powiedzieć, że Lubuszanie zostali przez naszych naszych
                zachodnich sąsiadów albo wytępieni, albo zasymilowani, czego doswiadczają
                obecnie Serbołużyczanie. Dość powiedzieć, że tak jak większość województwa
                lubuskiego nie ma nic współnego z Ziemią Lubuską, tak i większość mieszkańców
                tego województwa nazywa się "Lubuszanami" bez logicznego uzasadnienia. Nie można
                jednak im tego zabronić, bo w demokratycznym państwie - jak napisał jeden z
                forumowiczów - można czuć sie nawet Eskimosem nie mieszkając na Grenlandii.
                Można więc także czuć się Lubuszanienem mieszkając w Ośnie Lubuskim, ale i w
                Sławie Śląskiej, Gorzowie Wielkopolskim, Lipinkach Łużyckich, a nwet w Zielonej
                Górze, która jescze przed wojną nazywałą się "Grunberg am Schlesien" (Zielona
                Góra na Ślasku)- to tak a'propos porównań do Palestyny i Judei.
                I wszystko jest O.K. Tylko proszę nie wpierać mi wbrew mej woli, że jestem
                jakimś "Lubuszaninem", bo pewnie co drugi Zielonogórzanin nie wie kto i dlaczego
                wymyślił taka nazwę dla tego województwa. Dla mnie jest ona wyrazem dążności
                lokalnych polityków do utrzymania wojewódzkiego statusu obu miast (G.W. i Z.G.).
                Moznaby przedstawić jeszcze klika argumentów za tym, ze termin "Ziemia Lubuska"
                używany w stosunku do obszaru całego województwa lubuskiego, to oczywista
                niedorzeczność, ale:
                1. Temat jest nienowy i pojawia się na forum nie po raz pierwszy;
                2. Temat jest ważny, ale rzeczowe argumenty spotykają się z reakcją "prawdziwych
                Lubuszan" w stylu: "spadaj", "wyp...laj zdrajco" itp., stąd można wnosić, że
                merytoryczna dyskusja jest bez sensu.
                Pozdrawiam!
                • pomruk Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 29.08.05, 10:52
                  I croolick i cancro mają rację, jeśli chodzi o Palestynę i Palestyńczyków - po
                  prostu pewne sprawy trzeba upraszczać na forum, raczej prowokować, niż pisać
                  historyczne elaboraty na 5 ekranów. Nie zmienia to faktu,że Palestyńczycy -
                  naród rzeczywiście "wymyślony" - obecnie uznawany jest za odrębną grupę. Tak jak
                  pisałem - decyduje samoświadomość. Chodziło mi m, in. o to, ze niekiedy
                  wystarczy jedno pokolenie, by taką świadomośc wytworzyć i dziś nawet mieszkańcy
                  Izraela w większości tego nie podważają.
                • Gość: piter Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.08.05, 11:26
                  Oczywiście, że używanie terminu "Ziemia Lubuska" w stos. do obszaru całego
                  województwa jest niedorzecznością ALE TYLKO ZE WZGLĘDÓW HISTORYCZNYCH. Mam
                  wrażenie, że zagorzałych przeciwników tego województwa tylko to mierzi.
                  Przecież to tylko nazwa. Opamiętajmy się. Czy to jest najwazniejsze? Jakoś nikt
                  ze śląskich "lubuskich" miast nie wylewa tu swoich żali. Nikt z
                  wielkopolskich "lubuskich". Tylko grupka Łużyczan pluje na naszym forum na lewo
                  i prawo. Jak za kilkanaście lat znajdziemy się razem w Dolnośląskim to też
                  będziecie sapać, że wy nie Dolnoślązacy tylko Łużyczanie?
                  • croolick Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 29.08.05, 12:18
                    Chlopie, czy ty w koncu zrozumiesz, ze to nie tylko o niedorzeczna nazwe
                    chodzi???!!! Co do cholery laczy dwie czesci lubuskiego zielonogorska i
                    gorzowska poza wzajemna nienawiscia??? Ja nie mam pojecia jak i moje otoczenie o
                    gorzowskim, to jest dla nas zagranica. Ponadto ta czesc Luzyc na ktorej mieszkam
                    to pogranicze Dolnego Slaska i Luzyc i nie obraze sie jesli o mnie beda mowic
                    jako Dolnoslazaku, bo swiadomosc dolnoslaska sie odradza.
                    • Gość: greniu Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.08.05, 12:58
                      możesz sobie wykrzykiwać, ale ja się Ślązakiem nie czuję, byłem
                      Wielkopolaninem, jestem Lubuszaninem i chcę aby już tak zostało.
                      Cała Polska używa tej nazwy, minęły długie dziesięciolecia i Twoja śląska
                      propaganda tego nie zmieni, amen.
                    • Gość: piter Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.08.05, 14:38
                      Co łączy? Choćby to, że to takie bękarty. Zadupie Dolnego Śląska, zadupie
                      Wielkopolski, zadupie Pomorza i Ziemi Lubuskiej no i jeszcze te Łużyce. Więc
                      skoro zawsze mamy być na marginesie i zjadać ochłapy z pańskiego stołu, to
                      trzymajmy się razem i pokażmy na co nas samych stać.
                      PS. A propos gorzowskiej zagranicy. Kto zarzucał zielonogórzanom, że nie
                      wytykają nosa poza własną mieścinę? ;)
                      • Gość: Kaninchen Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 17:58
                        Gość portalu: piter napisał(a):

> PS. A propos gorzowskiej zagranicy. Kto zarzucał zielonogórzanom, że nie
                        > wytykają nosa poza własną mieścinę? ;)

W przeciwienstwie do wiekszosci zielonogorzan doskonale znam swoja mala
                        ojczyzne, czyli Luzyce (takze te po niemieckiej stronie) i Dolny Slask. Nie
                        znam zbytnio wschodnich krancow Brandeburgii (czyli Ziemii Gorzowskiej i
                        Lubuskiej) tak jak nie znam dobrze Podlasia, Rzeszowszczyzny, Lubelszczyzny.
                        Pojales w koncu????
                        • Gość: zg Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 20:26
                          > W przeciwienstwie do wiekszosci zielonogorzan doskonale znam swoja mala
                          > ojczyzne, czyli Luzyce (takze te po niemieckiej stronie) i Dolny Slask. Nie
                          > znam zbytnio wschodnich krancow Brandeburgii (czyli Ziemii Gorzowskiej i
                          > Lubuskiej) tak jak nie znam dobrze Podlasia, Rzeszowszczyzny, Lubelszczyzny.
                          > Pojales w koncu????

No światowy to ty nie jestes...")
                          I chyba nie bedziesz juz nigdy.
                          • croolick Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 29.08.05, 21:30

> No światowy to ty nie jestes...")
                            > I chyba nie bedziesz juz nigdy.

Lepsze to niz miec takie pojecie o swiecie jak kazdy "Lubuszanin" :-P
                            • Gość: zg Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 21:42
                              Lepsze to niz miec takie pojecie o swiecie jak kazdy "Lubuszanin" :-P

No chyba teraz (znowu) jestes niesprawiedliwy i wielu obrazasz!!
                              PZDR
                              • croolick Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 30.08.05, 00:41

> No chyba teraz (znowu) jestes niesprawiedliwy i wielu obrazasz!!

Nie "wielu", ale TYLKO "Lubuszan". Moze zdarzyles zauwazyc, ale nie cenie sobie
                                lubuskosci.
                  • cancro Re: Lubuskiego (nie)będziemy bronić zawsze ! 29.08.05, 13:10
                    Gość portalu: piter napisał(a):

> Oczywiście, że używanie terminu "Ziemia Lubuska" w stos. do obszaru całego
                    > województwa jest niedorzecznością ALE TYLKO ZE WZGLĘDÓW HISTORYCZNYCH.
                    A o jakich w końcu tu dyskutujemy? Należy uszanowac nazwę "województwo lubuskie"
                    - to nazwa jednostki administracyjnej. Ale dlaczego akurat tak? Wszak Ziemia
                    Lubuska stanowi najmniejszy historyczny organizm tworzący to województwo?!
                    Piszesz, ze spór ma charakter historyczny. Ależ jaknajbardziej!!! Jeśli odrzucić
                    historię, to skąd wzięłaby się ta Ziemia Lubuska? Jeśli z kolei zupełnie
                    zignorować wyroki historii, to możnaby obszar dzisiejszego lubuskiego z równym
                    powodzeniem nazwać Katalonią, bo czemuż nie?

> Mam
                    > wrażenie, że zagorzałych przeciwników tego województwa tylko to mierzi.
                    > Przecież to tylko nazwa. Opamiętajmy się. Czy to jest najwazniejsze?

Trudno mi się zgodzic z taką opinią. Skoro to tylko nazwa, to dlaczego z taką
                    zaciekłościa wielu "lubuszan" tej "lubuskości" broni? Powiem ci dlaczego. Nazwa
                    ziemi na ktorej się żyje ma kapitalne znaczenie dla poczucia świadomości
                    regionalnej. Pojedź na Górny Ślask, Mazowsze, do Wielkopolski, czyli tam gdzie
                    ludzie zakorzenieni są z dziada pradziada, a zrozumiesz co to jest świadomość
                    regionalna, poczucie wspólnoty, wynikające ze wspólnej historii. Natomiast
                    "lubuskość" jest zaprzeczeniem wartości o których napisałem, bowiem jej celem
                    jest zatarcie historii tych ziem, a przez to realizacja wojewódzkich aspiracji
                    dwóch miast tego województwa. Zresztą herb lubuskiego - dwie żłote gwiazdy w
                    zielonym polu - informuje, że w tym wojewodztwuie są tylko dwa miasta, reszta to
                    las... Niestety w ten właśnie sposob dwa największe ośrodki postrzegają resztę
                    województwa, na co przykładów aż nadtto!

> Jakoś nikt>
                    > ze śląskich "lubuskich" miast nie wylewa tu swoich żali. Nikt z
                    > wielkopolskich "lubuskich". Tylko grupka Łużyczan pluje na naszym forum na lewo
                    >
                    No pudło! Czyżbyś nie czytał sygnatur pod moimi wpisami. Albo przykładowo
                    poczytaj co napisano na oficjalnej stronie miejskiej Żagania:
                    www.um.zagan.pl/index.php?id=18&lng=pl
                    Zobacz, co napisano w pierwszym zdaniu opisującym zespół poaugustiański,

> Jak za kilkanaście lat znajdziemy się razem w Dolnośląskim to też
                    > będziecie sapać, że wy nie Dolnoślązacy tylko Łużyczanie?

Sądzę, że nie. Śląsk i Łużyce mają za sobą wieki wspólnej historii. Natomiast
                    dla mnie Żaganiaka, Gorzów Wlkp. mentalnie jest równie odległy jak Kair. Byłem
                    tam zaledwie raz i to dawno temu. Nie mam po prostu po co tam jeżdzić. Natomiast
                    do Wrocławia położonego ok. 150 km od Żagania (Gorzów 120 km), po prostu jest po
                    co jeżdzić! Czy muszę pisać dlaczego? Wystarczy choćby popatrzeć na układ linni
                    kolejowych i przebieg autostrady, dzięki której w stolicy Ślaska (już
                    niedługo)mozna będzie się znaleść w niespełna 2 godziny. Dziś do "lubuskiej
                    stolicy " (niespełna 50 km) jedzie się godzinę samochodem, 1,5 godziny PKS'em, a
                    ekspres "Ognisty Smok" relacji Żagań - Z. Góra, pokonuje 68 km w prawie 3
                    godziny! Do tego w ubiegłym roku Żagańską parowozownię przeniesionon do
                    Czerwieńska, czyniąc drugi co do wielkośći (po Zbąszynku) węzeł kolejowy -
                    totalną pipidówą. Chyba też nie muszę pisać dlaczego?
                    Powodzenia!
          • Gość: żyd Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: 62.233.249.* 29.08.05, 13:54
            no ale dowaliłeś . Palestyna ma się tak do lubuskiego jak internat do internetu .
            • cancro Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 29.08.05, 14:06
              Gość portalu: żyd napisał(a):

> no ale dowaliłeś . Palestyna ma się tak do lubuskiego jak internat do internetu
              > .
              Przeczytaj jeszcze raz. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, ale chciałem
              powiedzieć, że Palestyna do Judei ma się tak, jak Ślask do Ziemii Lubuskiej.
              Szalom!
            • pomruk Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 29.08.05, 14:09
              Chodziło mi o pewne procesy - historia jest po to, by wyciągać z niej wnioski.
              Akurat to był dobry przykład, by spytać "czy istnieje taka grupa jak
              Palestyńczycy?". Analogia może odległa, ale chyba bliższa niż internet/internat.
              A jeśli przesadziłem, podaj ze dwie analogie bliższe.
    • Gość: POLAK ---------=========== WAŻNE ==========------------- IP: *.ztpnet.pl 28.08.05, 20:23
      POPIRAM , POPIERAM I JESZCZE RAZ POPIERAM
      • Gość: pipi Re: ---------=========== WAŻNE ==========-------- IP: *.ztpnet.pl 28.08.05, 20:39
        A co ty znowu popierasz?
        Bo trudno zgadnąć o co ci chodzi.
        • pomruk Re: ---------=========== WAŻNE ==========-------- 28.08.05, 20:41
          Popiera, bo się przyzwyczaił.
          • croolick Re: ---------=========== WAŻNE ==========-------- 29.08.05, 01:23
            W czasie głosowania na festiwalu Eurowizji Białorusini z przyzwyczajenia
            głosowali na Aleksandra Łukaszenkę.
    • Gość: Kryha Vadim Nową Sól do Dolnego Śląska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.05, 09:09
      Noa Sól do dolnośląskiego. Liepiej być na kresach silnego województwa niż być w
      województwie zajetym tylko wojenką powmiędzy zielonką a gorzówkiem. Smiać się
      chce na samą mysl że stolica lubuskiego jest miasto wielkopolskie hehehehe Nowa
      Sól poradzi sobie bez tego zakompleksionego duetu Vadim wyprowadzaj Nową Sól do
      Wrocławia Na pewno na tym skorzystamy
      • Gość: greniu Re: Vadim Nową Sól do Dolnego Śląska IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.08.05, 12:55
        a to niby w jaki sposób ?
        • Gość: bąbel Re: Vadim Nową Sól do Dolnego Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 14:20
          W nocy po cichu dyla na południe. Ale poważnie - może referendum, podobnie w
          Zarach czy Zaganiu ?
          • cancro Re: Vadim Nową Sól do Dolnego Śląska 29.08.05, 17:37
            Gość portalu: bąbel napisał(a):

> W nocy po cichu dyla na południe. Ale poważnie - może referendum, podobnie w
            > Zarach czy Zaganiu ?

Przecież już było. Sam doświadczyłem działania "lubuskich emisariuszy", którzy
            na Placu Ślowiańskim przekonywali babcie, że jeśli Żagań znajdzie się w
            dolnośląskim, to do lekarza będą musiały jeździć do Wrocławia!
    • Gość: dziwak Świebodzin ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 14:27
      Wiecie, co? Zróbmy stolicę w Świebodzinie. Ostatecznie, jeśli stolicą RFN było
      (małe) Bonn, to ywzględniając proporcje...
      Świebodzin jest między ZG a GW.
      Ma jakieś tam połączenia, z pieniędzy unii wybudujemy jeszcze S-303.
      Rozwinie się na pewno, tak jak Bonn ("koło Kolonii", jak niegdyś mawiano). I
      pzynajmniej będzie wiadomo, że Świebodzin zyskał.
      I nazwijmy region "świebodziński", a nie jakieś tam lubuskie, śląskie,
      wielkopolskie, zachodnie ... ...
      Za 300 lat świebodzinanie będą baedziej znani w Unii niż jacyś tam Mazowszanie
      ze wschodu.
      Świebodzin !
    • Gość: Lubuskie do kosza Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 29.08.05, 14:35
      Istnienie woj.Lubuskiego przynosi tylko krzywdę dla całego społeczeństwa
      np: małe dotacje na słuzbę zdrowia .Przynosi korzyść tylko dla garstki
      prominentów oraz miasta Zielonej Góry -która korzysta z szerszych
      funduszy serwowanych z Urzędu Marszałkowskiego - kosztem Gorzowa.
      Rozwiążmy ten bubel wojewódzki !
      • Gość: dziwak Świebodzin! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 14:43
      • Gość: zg Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 15:06
        No i wpadl tu jakis enteligent(falszywiec) z weeeelkiego i pokrzywdzonego
        gorzowka.
        PZDR
      • Gość: justyna Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.08.05, 16:30
        krzywdę przynosi ? nie sądzę, ciekawe gdzie byśmy byli gdyby nie to, że mamy
        własną małą Ojczyznę
        • cancro Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 29.08.05, 17:34
          Gość portalu: justyna napisał(a):

> krzywdę przynosi ? nie sądzę, ciekawe gdzie byśmy byli gdyby nie to, że mamy
          > własną małą Ojczyznę
          "Mamy"? To znaczy kto ma? Dla Żagania, Żar, Lubska, Szprotawy, Nowej Soli i
          wielu innych okazała sią macochą i tą z najgorszych...
          • Gość: zg Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 17:36
            och synku chyba przesadzasz!!!
            Macocha,moze i katem jeszcze dodasz.

Juz taki z ciebie histeryk???????
            PZDR
            • cancro Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 29.08.05, 18:01

> och synku chyba przesadzasz!!!
              > Macocha,moze i katem jeszcze dodasz.

Synku, powiadasz? Możem i młodszy od ciebie, ale pamiętaj, że wiek przed głupotą
              nie chroni. Poza tym miałem jednak nadzieję na merytoryczne argumenty. Czyżby
              starczy uwiąd nie pozwalał ci ich uzyć?
              Również PZDR!
    • Gość: dziwak Świebodzin, Kaninchen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 19:16
      A co Kaninchen sądzi o mej skromnej propozycji na temat Świebodzina?
      • Gość: Kaninchen Re: Świebodzin, Kaninchen IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.08.05, 20:20
        Swiebodzin to bardzo sympatyczne miasto, lubie tu przyjezdzac. Ale nie o to
        chodzi, gdzie stolica lubuskiego bedzie. Rozchodzi sie o to, ze takie
        wojewodztwo nie ma szans rozwoju ze swoim 1 milionem mieszkancow i brakiem
        duzych aglomeracji miejskich. Nie ma tez szans ze wzgledow na to, ze glowne
        szlaki komunikacyjne, wiaza poludnie lubuskiego z reszta Dolnego Slaska i to
        jest nasza szansa. Natomiast polnoc powinna byc ta forpoczta Wielkopolski na
        zachodzie, mysle ze Poznan, marzacy o dostepie do granicy Gorzowowi krzywdy nie
        zrobi. Tak naprawde to Polske juz podzielono na kilka wielkich regionow, teraz
        czas aby bron boze poludniowa czesc lubuskiego nie znalazla sie w wielkopolskim,
        bo jak juz mowilem nasza szansa jest Dolny Slask.
        • Gość: zg Re: Świebodzin, Kaninchen IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 20:29
          hey wszechwiedzacy:)

A mnie ciekawi co sadzisz o Tajwanie????:)
          Czy Chiny maja prawo wkroczyc,rozpeirdolic i zaorac???????

odp.prosze:)
        • Gość: stanisław Re: Świebodzin, Kaninchen IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.08.05, 20:40
          chyba twoją szansą, bo moją nie.
          1 milion mieszkańców to bardzo dużo, można pięknie się rozwijać, lepiej niż w 5
          milionów, wystarczy tylko abyśmy byli zjednoczeni i mądrze dowodzeni.
          W ciągu 5 lat możemy być liderem w statystykach na 1 mieszkańca, bo łatwiej
          poprawić średnią liczoną na 1 milion niż na 5 milionów, tak jak łatwiej jest w
          rodzinie małodzietnej niż wielodzietnej. Niestety przy takich upierdliwcach-
          czarnych owcach trudno o postęp w tym województwie, ale nie wypędzimy was z domu
          • Gość: nicki Re: Świebodzin, Kaninchen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 21:04
            A co lepszego jest na Dolnym Śląsku czy Wielkopolsce? Wrocław i Poznań nam coś
            dadza? Dziwie się, ze jest tylu przeciwników naszego regionu wsród nas. Ja
            uwazam ze mnałe jest piekne. A wojenki GW z ZG? Przecieżą to też ma swój urok.
            Skoro toruń z bydgoszczą moze to my co gorsi jesteśmy?
            • Gość: zg Re: Świebodzin, Kaninchen IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 21:06
              Wlasnie!
              A teraz jak idzie wspolpraca???
              B.dobrze (chodzi mi o wspolna walke o S3)
              PZDR
              Wiwat LUBUSKIE:)
            • croolick Re: Świebodzin, Kaninchen 29.08.05, 21:20
              Gość portalu: nicki napisał(a):

> A co lepszego jest na Dolnym Śląsku czy Wielkopolsce? Wrocław i Poznań nam coś
              > dadza?

Nic wam, ani nam nie dadza. A czemu do cholery maja wam cos dawac??? Bierzcie
              sie do roboty, bo jak na razie na te wszystkie niezliczone urzednicze etaty w ZG
              i GW tyraja ci, ktorzy w tych urzedach nie sa zatrudnieni. Bycie w woj,
              dolnoslaskim stworzy po porostu lepsze warunki rozwoju ale tylko dla tych
              samorzadow, ktore sa aktywne i roztropne. Skonczy sie paosozytowanie kasty
              urzedniczej ZG i GW na mieszkancach tego biednego w skali kraju regionu.

> Dziwie się, ze jest tylu przeciwników naszego regionu wsród nas.

Ja nie jestem wsrod was, ja nie zyje z urzedniczej posadki

> Ja uwazam ze mnałe jest piekne.

I bardzo dobrze, masz przeciez okazje mieszkac w najmniejszym miescie
              (pol)wojewodzkim w Polsce. Tylko co takiego pieknego jest w malosci lubuskiego?
              Piekno krain tworzonych przez lubuskie nie zniknie po nowym podziale
              administracyjnym.

> A wojenki GW z ZG? Przecieżą to też ma swój urok.
              > Skoro toruń z bydgoszczą moze to my co gorsi jesteśmy?

Nie oni tak samo sa do odstrzalu. Ciebie to moze te wojenki bawia ale nie mnie.
              A ja mam juz dosc, ze prawie kazdy gorzowiak lypie na mnie spode lba, bo
              przeciez jestem mieszkancem znienawidzonego "Poludnia", chociaz ja nawet Gorzowa
              nie znam...
              • Gość: ir Re: Świebodzin, Kaninchen IP: *.gorzow.mm.pl 08.09.05, 21:20
                croolick napisał:

> A ja mam juz dosc, ze prawie kazdy gorzowiak lypie na mnie spode lba, bo
                > przeciez jestem mieszkancem znienawidzonego "Poludnia", chociaz ja nawet
                Gorzow
                > a
                > nie znam...

Ito jest Twój problem! Nie znasz ale się wypowiadasz.
                Ja mieszkam w Gorzowie, odkilku lat mam często kontakty z ludźmi m.in. z
                Zielonej i Nowej Soli. Normalnym ludziom nie przeszkadza, czy jesteś z Gorzowa,
                Zielonej, Nowej Soli czy Słubic. To podkrecanie "sztucznej nienawiści"
                potrzebne jest tylko kilku politykom i młodzieńcom na forum (zielonogórskim i
                gorzowskim też).
                Nie wiem, czy TO województwo ma przyszłość, osobiście uważam, że lepiej było
                pozostawić 49 samorządowych wojewdztw, które już zaczynały się ze sobą
                dogadywać. Aktualna sytuacja? nie szukajmy WROGÓW, spróbujmy polubić to co mamy.
                Sam piszesz, że to tylko nazwa. Więc co ona Ci przeszkadza? A w ten sposób
                możesz mieć jakiś (większy) wpływ na zarządzanie. Masz większe szanse wyboru
                SWOJEGO przedstawiciela w małym lubuskim niż w wielkim dolnośląskim. TUTAJ
                stanowisz (cie) ca 20% wyborców, w dolnośląskim max,2-5%. Gdzie masz większe
                szanse?
                • Gość: Kaninchen Re: Świebodzin, Kaninchen IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.09.05, 21:49
                  Gość portalu: ir napisał(a):

> Ito jest Twój problem! Nie znasz ale się wypowiadasz.

Nie pitol, ja tez spotkalem sie z gorzowiakami, ktorzy z gory cie oceniali, bo
                  jestem z poludnia

> Sam piszesz, że to tylko nazwa.

A gdzie to croolick pisze???

> Więc co ona Ci przeszkadza?

tu nie o nazwe chodzi, ile razy mozna powtarzac?

> A w ten sposób
                  > możesz mieć jakiś (większy) wpływ na zarządzanie. Masz większe szanse wyboru
                  > SWOJEGO przedstawiciela w małym lubuskim niż w wielkim dolnośląskim. TUTAJ
                  > stanowisz (cie) ca 20% wyborców, w dolnośląskim max,2-5%. Gdzie masz większe
                  > szanse?

qva, lump na dworcu tez ma stuprocentowa wolnosc, gdzie bedzie mogl bardziej o
                  sobie decydowac: na dworcu czy w noclegowni?

Szanse???!!! Z wieczna wojna gorzowsko - zielonogorska??? W najslabszym
                  ekonomicznie i demograficznie wojewodztwie???!!! Nie pitol
          • croolick Re: Świebodzin, Kaninchen 29.08.05, 21:07
            Hahaha :-) lepszy milion niz piec :-) Lepiej dostac na rozwoj piec razy mniej,
            wazne by "malodzietna rodzina" wspolnie klepala biede. Nigdy bym na to nie wpadl :-)
            A do tego wstecznictwo szerze, miast slawic "piekny" postep naszej ludowej,
            malodzietnej rodziny! buhahahahaha :-)
            Od dzis hasla kazdego, odpornego na krecia robote wrogow postepu, lubuszanina:
            "Maly moze wiecej!", "Maly, ciasny ale smrod wlasny!", "Podzegaczom
            zrodworazsadkowym, mowimy stanowcze: NIE!", "Kazdy Lubuszanin buduje swoje
            stolice!", "Badz czujny wrog z Dolnego Slaska czuwa!", "Nie chcemy kasy od Uni
            wlasnymi recamy zbudujemy piata Japonie!"
            --
            Always look on the bright side of life
            Niezależny Portal Żar zary.zagan.org/
            Towarzystwo Upiększania Miasta zary.zagan.org/infopage.php?id=39
            Najwieksze żarskie forum dyskusyjne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=149
            • Gość: stanisław Re: Świebodzin, Kaninchen IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.08.05, 21:55
              jako nauczyciel / historii !!! / wiesz, że głupi śmiech jest oznaką słabości i
              braku argumentów, poczytaj sobie trochę podręczników ekonomii i popatrz na
              kraje , w których dochód na jednego mieszkańca jest największy, są wśród nich
              zbliżone wielkością do lubuskiego
              • croolick Re: Świebodzin, Kaninchen 29.08.05, 22:36
                Gość portalu: stanisław napisał(a):

> poczytaj sobie trochę podręczników ekonomii i popatrz na
                > kraje , w których dochód na jednego mieszkańca jest największy, są wśród nich
                > zbliżone wielkością do lubuskiego

Jako nauczyciel nawet nie skomentuje tych wazkich argumentow, po porstu one mnie
                rozwalily. Jak ktos mnie zapyta w Warszawie: "A gdzie lezy to jakies tam
                lubuskie?" to mu odpowiem dumnie za rada p. Stanislawa: "No, no! nie jakies tam
                ale to polski Luksemburg lecz dwa razy wiekszy!" No tak, ZG to "zagłąbie"
                kabaretowe.
                • Gość: zg Re: Świebodzin, Kaninchen IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 23:53
                  Jak ktos mnie zapyta w Warszawie: "A gdzie lezy to jakies tam
                  > lubuskie?"

Jak ktos cie tak zapyta tzn ze trzeba zerwac znajomosc z takim gamoniem lub
                  odp. mu
                  Tam gdzie ZIELONA GORA-powinien zrozumiec:)
                  PZDR
                  • croolick Re: Świebodzin, Kaninchen 30.08.05, 00:37

> Tam gdzie ZIELONA GORA-powinien zrozumiec:)

Eh, oto wlasnie kolejny przyklad zielonogorskiej megalomanii. Kto jeszcze w
                    Polsce pamieta Festwal Piosenki Radzieckiej, by Zielona Gore kojarzyc? Ja nie
                    mowilbym o Zielonej Gorze, bo ludzie zazwyczaj myla z Jelenia Gora, autentyk -
                    zdarzylo mi sie wiele razy a nie mam wady wymowy :-P
          • Gość: zuza Wiwat Lubuskie! IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 21:16
            No pewnie Stanisławie,że nie wypędzimy ich
            z naszego wspólnego domu.
            No chyba ,że sami nas opuszczą tacy jak kaninchen,
            królik i paru innych (a może jednak to jeden?)
            Płakac po nich nie będę,nawet dam na bilet do
            wspaniałego Wrocławia.
            pa pa.....
            • croolick Re: Wiwat Lubuskie! 29.08.05, 21:26
              Gość portalu: zuza napisał(a):

> No pewnie Stanisławie,że nie wypędzimy ich
              > z naszego wspólnego domu.
              > No chyba ,że sami nas opuszczą tacy jak kaninchen,
              > królik i paru innych (a może jednak to jeden?)
              > Płakac po nich nie będę,nawet dam na bilet do
              > wspaniałego Wrocławia.
              > pa pa.....

Ach, dzieki, dzieki wam szanowne panstwo za szczyt laski, macie maniery wielce
              hrabiowiskie, widac ze stolycy. Dziekuje a po odlaczeniu mojej malej ojczyzny od
              lubuskiego bede patrzyl z zazdroscia jak lubuskie rozkwita i rosnie w sile. Po
              co wam woogle jakies inne miasta? Moze od razu uczynic ZG wojewodztwem, co
              szanowne panstwo? Bylo by pieknie, nie? Z checia pozegnam wraz z moim regionem
              wasz "wspolny dom".
              • Gość: zuza Re: Wiwat Lubuskie! IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 21:30
                Mówiłam pajacu tylko o tobie i tobie podobnych
                ,a nie o regionie w którym mieszkasz!
                Trudno byłoby przenieść np Żary do Wrocławia.
                A więc pakuj walizy i odjazd z tego"paskudnego"
                Lubuskiego,bez ciebie będzie lepiej!!!!
                • fars Re: Wiwat Lubuskie! 29.08.05, 22:19
                  albo emigracja wewnętrzna
                • croolick Re: Sratata Lubuskie! 29.08.05, 22:24
                  Nie bedziesz mi pindo mowila gdzie mam mieszkac. Za kogo ty do cholery sie
                  uwazasz? Lepiej jesli cie wyper...a z Zielonej Gory, bo nie potrafisz uszanowac
                  dolnoslaskiej przeszlosci tego miasta a swoim durnym uporem w sprawie lubuskiego
                  sprawiasz, ze bluznie na zielonogorzan. A tacy jak ty sprawiaja, ze ZG zamiast
                  sie rozwijac grzeznie w somouwielbieniu i samozadowoleniu. Zal mi sie robi jak
                  widze, ze ZG marnuje swe szanse a jedyna przyszlosc dla wielu to kurczowe
                  trzymanie sie urzedniczych stolkow czy kumoterstwo na UZi :-(
                  • Gość: zg Re: Sratata Lubuskie! IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 22:26
                    A ty chamidlo zachowaj te swoje rady dla swoich dzieci oki??
                    Juz ty je wychowasz w nienawisci do wszystkiego co LUBUSKIE.
                    PZDR
                    • croolick Re: Sratata Lubuskie! 29.08.05, 22:42

> A ty chamidlo zachowaj te swoje rady dla swoich dzieci oki??

Ejze wzorze kultury osobistej, nic tylko sie od "luBUSZan" kultiury uczyc :-)))
                      Ty faktycznie masz jakies konsztachty z Lepperem

> Juz ty je wychowasz w nienawisci do wszystkiego co LUBUSKIE.

Staram sie, by byly madre i odrzucaly falsz,nie akceptowaly stereotypow i
                      myslaly samodzielnie, dlatego nie musze ich zadnej "nienawisci do lubuskiego
                      uczyc"...
                      • Gość: zg Re: Lubuskie! IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 23:50
                        JA to wiem ze jestem najwieksze chamidlo tego forum.
                        Ale innym to trzeba chyba uswiadamiac by byli madrzy i odrzucali falsz:)
                        PZDR
                        • croolick Re: Lubuskie! 30.08.05, 00:12

> Ale innym to trzeba chyba uswiadamiac by byli madrzy i odrzucali falsz:)

Niestety, niestety... Jednak jestem idealista, zatem wierze, ze uda mi sie co
                          nieco sterotypow i zasciankowosci z glow coniektorych zielonogorzan wywietrzyc ;-)
                  • fars Re: Sratata Lubuskie! 29.08.05, 22:28
                    upór w sprawie lubuskiego nie jest durny wg nas, to Twoja prywatna opinia, my
                    walczymy o naszą Ojczyznę, nie przeszkadzaj
                    • Gość: zg Re: POZNAN chce nas wykonczyc!!! IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 22:34
                      --------------------------------------------------------------------------------
                      Zmiana przebiegu drogi S3,projekt studium gospodarczego-to wszystko ma
                      prowadzic do degradacji LUBUSKIEGO i skrucenia jego szans na rozwuj.
                      Dzieki temu ref.adm bedzie miala sens i LUBUSKIE przestanie istniec a pyrlandia
                      siegnie do granic z niemcami.
                      Ot cala i smutna prawda.
                      Trzeba wziasc sie w garsc,
                      Polnoc i poludnie (nie tylko chodzi o GW i ZG) ale i o Szczecin i Wroclaw
                      musi przeciwstawic sie dominacji Poznania.

Pokazmy ze potrafimy nie tylko sie sprzeczac i ale i ze walczyc o nasze sprawy.
                      PZDR
                    • croolick Re: Sratata Lubuskie! 29.08.05, 22:53
                      fars napisała:

> upór w sprawie lubuskiego nie jest durny wg nas, to Twoja prywatna opinia, my
                      > walczymy o naszą Ojczyznę, nie przeszkadzaj

Alez walczcie sobie o swoja "Ojczyzne" az do ostaniej lubuskiej kropli krwi.
                      Tylko po co chcecie na sile uszczesliwiac innych? Recze, ze w powiecie zarskim
                      osob zainteresowanych istnieniem woj. lubuskiego jest mniej niz zwolennikow
                      przylaczenia do dolnoslaskiego. Zreszta dzis rozmawialem o tej sprawie w Zaganiu
                      i tu takze okazalo sie, ze ludzie z ktorymi rozmawialem zyczyliby sobie by
                      powiat zaganski znalazl sie w woj. dolnoslaskim, przypadek? Nie sadze, to ludzie
                      ktorzy nie naleza do kregu moich przyjaciol i znajomych a czuja tak samo...
                      Dlatego proponuje by woj. lubuskim nazwac powiaty zielonogorskie (ziemski i
                      grodzki) ku uldze pozostalych mieszkancow lubuskiego.
                      • Gość: zg Re: Sra twoj tata???? Chory jestes:) IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 23:42
                        Recze, ze w powiecie zarskim
                        > osob zainteresowanych istnieniem woj. lubuskiego jest mniej niz zwolennikow
                        > przylaczenia do dolnoslaskiego. Zreszta dzis rozmawialem o tej sprawie w
                        Zagani
                        > u
                        > i tu takze okazalo sie, ze ludzie z ktorymi rozmawialem zyczyliby sobie by
                        > powiat zaganski znalazl sie w woj. dolnoslaskim, przypadek? Nie sadze, to
                        ludzi
                        > e
                        > ktorzy nie naleza do kregu moich przyjaciol i znajomych a czuja tak samo...

Tak to sie nazywa wykozystywanie sytuacji.
                        Juz widze jak te wszystkie rejony w dolnoslaskiem rozwijaly by sie ze chejjj.
                        Zreszta Zary Zagan w Lubuskiem rozwijaja sie chyba b. dobrze i ZG mogla by
                        tylko pozazdroscic.

PZDR w polowie
                        • croolick Re: Sra twoj tata???? Chory jestes:) 30.08.05, 00:08
                          Gość portalu: zg napisał(a): ˛

> Zreszta Zary Zagan w Lubuskiem rozwijaja sie chyba b. dobrze i ZG mogla by
                          > tylko pozazdroscic.

Swego rozwoju Zary nie zawdzieczaja w zadnym stopniu Zielonej Gorze ani tym
                          bardziej Gorzowowi, dlatego my tu juz wiemy ze wojewodzwo nie ma bezposredniego
                          wplywu na to jak sie rozwija miasto czy gmina.
                          • Gość: zg Re: Chory jestes:) IP: *.ztpnet.pl 30.08.05, 00:11
                            dlatego my tu juz wiemy ze wojewodzwo nie ma bezposredniego
                            > wplywu na to jak sie rozwija miasto czy gmina.

Wiec o co ci biega czlowieku????/
                            O historie czy o gosp. uzasadnienie ist.woj lub jego
                            brak????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
                            ????????????????????????????????????/
                            PZDR
                            • croolick Re: Chory jestes:) 30.08.05, 00:31

> Wiec o co ci biega czlowieku????/

O boszzsz, znowu. No ale trudno, skoro wciaz nie rozumiesz to musze
                              zrekapitulowac w wielkim skrocie:

1. 1 mln. mieszkancow utrzymuje armie urzednikow jak inne trzy-, cztero-,
                              piecikrotnie wieksze wojeodztwa.
                              2. Z takim karlem jak Lubuskie w Warszawie sie nie licza. W Brukseli rowniez.
                              3. Obszar lubuskiego nie jest odzwierciedleniem naturalnych kierunkow wspolpracy
                              miedyregionalnej
                              4. To wojeowdztwo podzielone jest wyraznie na dwie obce sobie czesci
                              5. Nienawisc gorzowsko - zielonogorska nigdy nie pozwoli na harmonijna wspolprace
                              6. W ZG majacej urzedy (dzieki temu stosunkowe male bezrobocie) i pozycje miasta
                              wojeowdzkiego panuje samozadowolenie, ktore nie mobilizuje wladz do ddbania o
                              rozwoj gospodarczy miasta
                              7. ZG i GW sa zbyt malymi osrodkami by mogly stanowic centra gospodarczo -
                              intelektualne regionu, co mogloby stymulowac rozwoj calego wojewodztwa
                              8. Propaganada "Lubuskosci" jest kontynuacja ahistorycznej propagandy PZPRowskiej
                              9. Skorumpowna elita polityczna proweniencji SLDowskiej (PZPRowskiej) i
                              PSLowskiej (ZSLowskiej) dbajaca jedynie o wlasne urzedniczo-partyjne interesy,
                              bardzo mocono usadowiona na swych stolkach dzieki wladzom wojewodzkim
                              10. Megalomania zielonogorska - przyklady: lotnisko w Babimoscie czy Uniwersytet
                              Zielonogorski
                              • Gość: zg Re: Chory jestes:) IP: *.ztpnet.pl 30.08.05, 02:57
                                Wiele tu bzdur wypisales ale pt. 10. Megalomania zielonogorska - przyklady:
                                lotnisko w Babimoscie czy Uniwersyte
                                > t
                                > Zielonogorski

Nie pozwala mi na dalsza rozprawke z toba ze wzgledu na twa nienawisc do ZG.
                                Twierdzis ze powstanie UZ to megalomania???????/
                                Moze napiszesz jescze ze trzeba zlikwidowac?????:)

Chlopie zastanow sie!!!
                                Dla mnie te twoje 10 pt. sa gieeeeeee warte
                                A to co napisales wczesniej odnoscnie ze woj. nie wplywaja na rozuj miast i
                                gmin juz mi wystarczy aby odniesc wrazenie ze pisze do schizofrenika.
                                PZDR

• croolick Re: Chory jestes:) 30.08.05, 08:09

> Twierdzis ze powstanie UZ to megalomania???????/
                                  > Moze napiszesz jescze ze trzeba zlikwidowac?????:)

Nie trzeba zlikwidowac, za jaks czas po prostu moze byc UZ odebrane prawo do
                                  uzywania nazwy "uniwersytet", lobby wielkich uczelni jest w Polsce silne. Nigdy
                                  nie bylem zwolennikiem powstania UZi, bo przeciez mogly obok siebie
                                  funkcjonowac: niezla politechnika i niezla akademia pedagogiczna. Ponadto
                                  nazwa...no skoro powstal, gdy juz wojewodztwo istnialo i zielonogorzanom podobno
                                  tak zalezy na "lubuskosci" to dziwne, ze nikt nie nazwal go "lubuskim". Ponadto
                                  za zgubna politytke Kisielewicza w zakresie budownictwa czy zarzadzanaia
                                  pieniedzmi placic bedzie nowy rektor, co odbija sie na niskich notowaniach UZi w
                                  rankingach. Nie twierdze, ze UZi trzeba zlikwidowac, bo to po urzedach i
                                  szpitalu wojewodzkim jedyny duzy zaklad pracy w ZG.

> A to co napisales wczesniej odnoscnie ze woj. nie wplywaja na rozuj miast i
                                  > gmin juz mi wystarczy aby odniesc wrazenie ze pisze do schizofrenika.

Boszszsz, znowu.

11. Wojewodztwo tworzy warunki do rozwoju gmin w ramach rozwoju gospodraczego
                                  stymulowanego m.in. rozwojem stolicy wojewodztwa, o ZG trudno powiedziec by sie
                                  dynamicznie rozwijala...

Moze dzis lubuskie nie przeszkadza jakos moim Zarom ale za kilka lat moze sie
                                  okazac, ze wojewodztwo olewane przez wladze centralne, pomijane przy
                                  przyznawaniu srodkow strukturalnych stanie sie regionem regresu cywilizacyjnego
                                  z jedynie wyspami dobrobytu. W takim regionie nikt nie bedzie chcial
                                  inwestowac...Dlatego zamiast za pare lat mowic: "no coz z tym lubuskim to nam
                                  nie wyszlo, sorry Winetou" juz dzis trzeba myslec o braku przyszlosci lubuskiego
                                  i zastanawiac sie nad tym by przywrocic zerwane przez komunistow a nie
                                  restytuowane przez ostatnie 15 lat naturalne wezi miedy ziemiami (powiatami).
                        • botopolskawlasnie Re: Sra twoj tata???? Chory jestes:) 31.08.05, 20:37
                          historia moze mnie interesuje, ale.... terazniejszosc jest do dupy!!!! POLSKA
                          coraz bardziej spada na psy, wszyscy z niej wyjezdzaja i sie sama nie dziwie!
                          Matki samotne, bez pracy na ul! kto to slyszal! JESTEM TERAZ W HOLANDII I ROBIE
                          NA WAKACJE TYLE ILE W POLSCE PRZEZ ROK BYM NIE UZBIERALA!!!! SZANUJE TEN KRAJ I
                          DOCENIAM TYCH POLITYKOW, BO WIEDZA ZE LUDZIE NA NICH LICZA, A NIE JAK NASI
                          DARMOZJADZI LICZACY TYLKO NA JEDNA NA KASE!!!! Poza tym, tutaj jest tak: ludzie
                          ida na wybory komu sie chce i nawet jezeli by poszlo do glosowania 30% wybory
                          sa wazne, a w Polsce jest tak ze idzie polaowa glupiej wiary i glosuje na te
                          samo glowno co przedtem nie liczy sie z tym, ze marny ich 1 glos moze przylozyc
                          sie do calkowitego zrabania ojczyzny, idzie to glopie takie 51% i ciagle
                          glosuja a pozniej narzekaja! po co?! zeby sie pokazac sasiadce czy sasiadowi ze
                          ma nowe buty, albo nowe skarpetki bo o reszcie nie wspomne.... przecie ludzi na
                          inne rzeczy nawet nie stac tam!!!! LUDZIE RUSZCIE GLOWA!!!! CHYBA ZE CHCECIE
                          DALEJ ZYC W TYM BAGNIE!!!! MOZE WAM Z TYM DOBRZE??!!

Antypatia do siebie niczego nie zmieni!!!!
                          jestescie jak kolejni politycy, niby cos wiecie a naprawde gowno robicie, tylko
                          jeszcze bardzie przyczyniacie sie do zaniku jakiego kolwiek kresu wytzymalnosci
                          w Polsce, dawniej kraju nawiekszej tolerancji slowa i religii :P
                      • mk_ck Re: Sratat"Nie ma Lubuskiego, ani lubus 08.09.05, 12:24

Lubuskie jest potrzebne SLD-owcom, nie wszystkim, ale tym, którzy zgineliby w
                        wewnątrzpartyjnej walce o stołki.Np. trudno mi sobie wyobrazić BOcheńskiego -
                        marszałka Dolnośląkiego. We Wrocku marszałkiem jest profesor z dobrej uczelni,
                        a nie mechanizator rolnictwa (z całym szcunkiem dla mechanizatorów. Twiedzenie
                        (Tw=P,) o wyjatkowej odrębności regionu "lubuskiego" jest na uzytek podatnej na
                        hasła bogoojczyźniane masy wyborców,którzy nie widzą prawdziwych inspiratorów
                        umowy paradyskiej. Wykorzystano wtedy ludzi dobrej i nieprzymuszonej woli
                        takich jak Stanisława Z.(wówczas)Czereda, która zebrała ponad 100 000 głosów
                        za "lubuskim" i Czesława Fiedorowicza, który sie naraził swojej ówczesnej
                        partii, żeby "Lubuskie" utworzyć. Klasa z jaką "lubuszanie" podziekowali tym
                        ludziom - to inna, aczkolwiek potwierdzająca wstępna tezę sprawa.
                    • Gość: zaranin Re: Sratata Lubuskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 23:54
                      o jaką ojczyzne walczysz??
                      Jak dojdzie do rozpadu to pójdziesz z widłami??
                      Wybuchnie pierwsze powstanie lubuskie??
                      • botopolskawlasnie KlocicieSieJakToPolakPotrafiJakPartiePol.iTakGowno 31.08.05, 20:34
                        ...
          • Gość: bąbel Re: Świebodzin, Kaninchen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 21:01
            Gdybyś miał zbudować wytwórnię np.lodów, które chcesz sprzedać jak największą
            ilość i duż...dużo zarobić , które miasto lub województwo miałbyś na uwadze
            Warszawę z Mazowszem czy Lubuskie z miasteczkami GW i ZG ? Który rynek daje
            największe możliwości zbytu twojego towaru zbyt ? itd...
    • Gość: Waldi Oddać całą władzę klerowi, zostaną same diecezje! IP: *.wss.zgierz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 23:38
      i skończą się dyskusje, he he he!
      • Gość: zg Re: Oddać całą władzę klerowi, zostaną same diece IP: *.ztpnet.pl 29.08.05, 23:49
        Dopiero sie zaczna...
        Teraz czas aby podyskutowac powaznie na ten temat i nie tylko.
        LUBUSKIE trzeba bronic a jak sie uda to przeciwnika radze szybka przeprowadzke.

Zrobimy wymiane:)
        Pelno emerytowanych slazakow(nie starych bo tam na emeryturke szybko sie idzie
        hehe) przyjezdza do LUBUSKIEGO i sie osiedlaja.
        PZDR
        • cancro Re: Oddać całą władzę klerowi, zostaną same diece 30.08.05, 15:19

> Zrobimy wymiane:)
          > Pelno emerytowanych slazakow(nie starych bo tam na emeryturke szybko sie idzie
          > hehe) przyjezdza do LUBUSKIEGO i sie osiedlaja.
          > PZDR
          No i tu jest problem. Kogo uważasz za Ślązaka? To właśnie niedouczeni
          "lubuszanie" myślą, że Ślązacy mieszkają tylko w Katowicach i okolicach. Drogi
          zg! Mieszkasz na Śląsku (Dolnym) i choćby z tego tytułu jesteś Ślazakiem, a więc
          wymiana nie jest konieczna!
          PZDR!
          • Gość: zg Re: Oddać całą władzę klerowi, zostaną same diece IP: *.ztpnet.pl 30.08.05, 16:35
            Wiedzialem ze sie do tego dojebiesz!!!:(
            Zaczyna byc to wku..ajace poniewaz ciagle dyskutujac z Toba trzeba dodawac
            kropke nad i bo inaczej jechane!!!

Tak Wroclaw to Dolny Slask
            Katowice Gorny -zadowolony????????????????????????
            PZDR
    • Gość: Bojownik KOSZALIN Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 12:39
      Nie dajcie się drodzy lubuszanie zmarginalizować. Nie dajciew sobie wmówić , że
      Wrocław , czy Poznań załatwi wam wszystkie sprawy i problemy...Wszystko zagarną
      dla siebie. Mówie to Wam ja-mieszkaniec Pomorza Srodkowego zaanektowanego w 1998
      roku przez Szczecin. Cały czas walczymy o niezależność i mamy nadzieję że to się
      w końcu uda...Pozdrawiam Gorzów i Zieloną Górę
      • Gość: zg Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 30.08.05, 14:14
        croolick uwaza ze jedyne miasta ktore moga miec jakiekolwiek prawa to Wa-
        wa,Lodz,Krakow,Wroc,Poznan,Gdansk,Szczecin.
        Reszta to zaorac a napewno ZG,GW,Koszalin, Torun,bydgosczOpole,Rzeszow i Kielce,

Tamte miasta nie maja praw miec swoich Uniwerkow bo te uniwerki sa slabe przy n
        [p.Ponanskim czy Wroclawskim i nie wolno im sie rozwijac.

Musi byc kilga wielkich osrodkow a reszta to wies tak jak np. w Indiach czy
        Chinach:)

O UZ nie martw sie maja 11 praw do nadawania (nie pamietam jakis chyba tytulow)
        a musza miec 12 ,inne uniwerki maja po 8.
        PZDR
      • Gość: Kaninchen Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.05, 15:57
        To juz w 1998 r. zagarnal was Szczecin, dziwne bo woj. Zachdniopmorskie powstalo
        w 1999 r.
        No ale do meritum. Najlatwiej nieudolnosc lokalnych wladz skierowac na
        niezadowolenie z "obcego panowania". Bierzcie sie do w Koszalinie do roboty a
        nie ogladajcie na Szczecin, bo nie jest zadaniem Szczecina koszalinianom tylki
        wycierac.
        • Gość: Bojownik KOSZALIN Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 16:42
          Ale jesteś zabawny. Nie masz argumentów i czepiasz się szczegółów. Nowy podział
          został ustalony w 1998 rok więc od tego momentu liczym czas od zniewolenia.
          Jeśli chodzi o Koszalin to sobie świetnie radzi( na pewno lepiej niz Szczecin),
          tylko dlaczego mamy się godzić jak władze wojewódzkie nas krzywdzą przy podziale
          pieniędzy np ostatnio wielka afera z teatrem w Koszalinie, po której marszałek
          ma zakaz wjazdu( oczywiście symboliczny) do miasta( nawet stoi wielki bilbord na
          rogatkach heheh). Oni nie mają intersu i ochoty wspierać strategicznych
          inwestycji drogowych dla naszego regionu(s6 i s11), mają w nosie port w
          Kołobrzegu i Darłowie, oraz próby reaktywacji lotniska w Zegrzu...
          • Gość: zg Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 30.08.05, 17:44
            I tak samo bedzie z ZG!!!
            Niestety mamy tu pelno gamoni lub takich co nienawidza ZG i probuja nam wmowic
            ze bedzie lepiej.
            PZDR
            • Gość: vGiS Re: tepic "Lubuskie" pasozyty ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.05, 17:51
              Do roboty urzednicze pasozyty! Oderwac swoje tylko od stolkow i zajac sie
              robieniem pieniedzy, a nie wyciaganiem ich od podatnikow!
              Wtedy bedzie dobrze!!!
            • botopolskawlasnie Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 31.08.05, 20:43
        • andre3b Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 31.08.05, 13:49
          Ej matołku. Sam sobie zaprzeczasz, bo jeżeli mamy się wziąść do roboty, bo
          Szczecin nic za nas nie zrobi to znaczy że wszystko zależy od gminy, miasta i
          wojeówdztwa są w ogóle nie potrzebne, a już na pewno na nic nie mają wpływu,
          więc po co chcesz likwidacji lubuskiego? dlaczego te miasteczka o które tu
          ciągle wymieniacie chcą do Wrocławia? Przeciez to nie ma znaczenia. Niech się
          wezmą do roboty, a nie marudzą...
      • cancro Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 30.08.05, 16:07
        Jeśliby lekiem na kłopoty gospodarcze lokalnych społeczności było utworzenie w
        kazdym mieście województwa, byłbym za tym, aby każdy powiat albo gminę
        przemianować na województwo i wszyscy według ciebie powinni być zadowoleni.
        Dlatego też nie mam nic przeciw istnieniu województwa lubuskiego, ale bez
        Żagania, Żar, Lubska, Szprotawy, Nowej Soli i paru innych. Władze wojewódzkie w
        Z.G. już dawno pokazały, że ich pomysł na województwo kończy się w Nowogrodzie
        Bob. Ale co ty, mieszkańcu odległego Koszalina możesz o tym wiedzieć...
        Czyżbyście mieli nadzieję na przeniesienie stolicy z Warszawy po utworzeniu
        środkowopomorskiego?

Vivat Silesia Inferior!
        • Gość: zg Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 30.08.05, 16:38
          Jedyne co mi sie nie podoba w mapie LUBUSKIEGO to.

Ze Glogowa nie ma !!!!
          A mial byc, nawet chcial i twoje chore przemyslenia i NAKAZY nic nie zmienia!
          PZDR
          • cancro Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 30.08.05, 17:39

> Jedyne co mi sie nie podoba w mapie LUBUSKIEGO to.
            >
            > Ze Glogowa nie ma !!!!
            Nie, ale farciarze! Udało im się! Nie bedzie ich doiła "lubuska stolyca". Poza
            tym to śląskie miasto, tak samo zresztą jak i Zielona Góra>

> A mial byc, nawet chcial i twoje chore przemyslenia i NAKAZY nic nie zmienia!
            > PZDR
            Panu(i) szanownemu(ej) najwyraźniej zabrakło argumentów?! Nie wiem co jest
            chorego w moich przemyśleniach i nie dostrzegam z mojej strony żadnych nakazów!
            Bo i komu miałbym cokolwiek nakazywać? Powtarzem jeszcze raz: czy się to komu
            podoba, czy nie - Zielona Gora to śląkie miasto, a rojenia o jakiejś "Ziemii
            Lubuskiej" w Zielonej Górze są równie niedorzeczne, jak umiejscawianie Atlantydy
            na zalewie w Ochli :-)
            Prawdą jest także, że potencjał Zielonej Góry w jakiejkolwiek dziedzinie jest
            zbyt mały, aby to miasto mogło stanowić "koło napędowe" jednostki
            administracyjnej większej niz powiat.
            • botopolskawlasnie Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! 31.08.05, 20:42
              jejciu czepiliscie sie tej zielonej jak byscie mieli mrowki w gaciach :P
              plotkujecie o tym gorzej jak plotkary na rynku.... Antypatia Polakow do
              Polakow, ja rozumiem do NIEMCOW i Rosji ale sami swoi miedzy soba to prowadzi
              tylko do jednego pomyslcie nad tym!!!!

Klocicie sie o marnoty takie a przecie:

Terazniejszosc jest do dupy!!!! POLSKA coraz bardziej spada na psy, wszyscy z
              niej wyjezdzaja i sie sama nie dziwie! Matki samotne, bez pracy na ul! kto to
              slyszal! JESTEM TERAZ W HOLANDII I ROBIE NA WAKACJE TYLE ILE W POLSCE PRZEZ ROK
              BYM NIE UZBIERALA!!!! SZANUJE TEN KRAJ I DOCENIAM TYCH POLITYKOW, BO WIEDZA ZE
              LUDZIE NA NICH LICZA, A NIE JAK NASI DARMOZJADZI LICZACY TYLKO NA JEDNA NA
              KASE!!!! Poza tym, tutaj jest tak: ludzie ida na wybory komu sie chce i nawet
              jezeli by poszlo do glosowania 30% wybory sa wazne, a w Polsce jest tak ze
              idzie polaowa glupiej wiary i glosuje na te samo glowno co przedtem nie liczy
              sie z tym, ze marny ich 1 glos moze przylozyc sie do calkowitego zrabania
              ojczyzny, idzie to glopie takie 51% i ciagle glosuja a pozniej narzekaja! po
              co?! zeby sie pokazac sasiadce czy sasiadowi ze ma nowe buty, albo nowe
              skarpetki bo o reszcie nie wspomne.... przecie ludzi na inne rzeczy nawet nie
              stac tam!!!! LUDZIE RUSZCIE GLOWA!!!! CHYBA ZE CHCECIE DALEJ ZYC W TYM
              BAGNIE!!!! MOZE WAM Z TYM DOBRZE??!!
          • Gość: vGiS Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.05, 17:42
            > Jedyne co mi sie nie podoba w mapie LUBUSKIEGO to.
            > Ze Glogowa nie ma !!!!

I cale szczescie... Dla niego!

> A mial byc, nawet chcial i twoje chore przemyslenia i NAKAZY nic nie zmienia!

Co najwyzej paru politykow chcialo, kombinujac jak najlatwiej dorwac sie do
            koryta.
            Za to dokladnie pamietam, ze owczesny prezydent Nowej Soli byl przeciwko
            powstaniu lubuskiego i widzial NS w dolnoslaskim. Nowosolanie, mimo nachalnej
            kampanii propoagandowej mediow zielonogorskich, byli podzieleni mniej wiecej po
            polowie. Glownym motywem glosujacych "za" bylo sasiedztwo miasta wojewodzkiego.
            Przypuszczam, ze wojewodztwo ze stolica w Gorzowie nie mialoby zadnych szans na
            ich poparcie.

• Gość: dagmara Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.08.05, 21:06
              dlatego główna stolica jest w Zielonej Górze
    • Gość: Mix Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 31.08.05, 14:33
      Płaczcie zielonogórzaki wasze miasto staje się i niedługo będzie
      zwykłą "zieloną dziurą" położoną poza autostradami , trasami szybkiego
      ruchu ,bez lotniska w Babimoście , ten cały na zrobiony na
      wyrost uniwersytet zielonogórski z braku kandydatów już robi bokami
      i ogłasza dodatkowe zapisy . Istnienie tego pseudowojewództwa Lubuskiego
      oprócz stołków dla prominentów odbija się czkawką dla całego
      społeczeństwa np: niskie składki na służbę zdrowia itp.Brak jakijkolwiek
      siły przebicia w Warszawie .Oprócz obszczekiwania Gorzowa w Warszawie
      nic innego nie umiecie ! Rozwalić to i to jak najszybciej!
      • Gość: zg Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 31.08.05, 15:02
        hehe te bzdury jakie wypisuja "poinformowani" z gw staja sie coraz bardziej
        zalosne:)
        Idz do lekarza od glowki.
        PZDR
    • botopolskawlasnie Glosow.NaTeSameSwiniePrzyczynicSieDoCzegosCoZginie 31.08.05, 20:17
    • Gość: POPIS Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.gala.net.pl 04.09.05, 14:50
      MACIE POPIS
    • Gość: nieswoj Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.europe.hp.net 07.09.05, 11:40
      Nie chce sie wlaczac w dyskusje polityczna, ale z dluzszej perspektywy nie
      widze zadnych plusow z istnienia woj. lubuskiego. Region stracil na znaczeniu
      pomimo tego, ze stal sie samodzielnym wojewodztwem. Czy nikogo to nie
      zastanawia? Problem nie lezy w tym czy jest woj. czy nie, ale jakich politykow
      posiada. Tutaj wyraznie widac, ze politykom zalezalo na podziale wladzy,
      wplywow i korzysci materialnych - nie rozwoju regionu.
      Wcale nie byloby gorzej pod wladzami Poznania czy Wroclawia. A moze i lepiej,
      bo tam juz sie nauczyli dbac o dobro miasta i regionu.
      I jeszcze jedna mysl, ktora zawsze mnie zastanawia, kiedy mowa o woj. lubuskim:
      dlaczego Wolsztyn tak sie bronil przed przylaczeniem ...

P.S. I jeszcze jedna refleksja - czy wieksze poparcie region mialby w Warszawce
      gdyby byl z Wroclawiem lub Poznaniem, czy tez sam (np. trasa S3).
      • Gość: Bob Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: 62.233.249.* 07.09.05, 13:32
        Nareszcie ktoś dostrzega sedno problemu . Zielona Góra z uporem lansuje się na "stolicę?" nie będąc w żadnym stopniu do tego predysponowaną . Cała para idzie na walkę z Gorzowem o stołki urzędasów wszelakiej maści . Oj nie tak panowie nie tak !!
        1- Rozwalić układ towarzysko-partyjno-kolesiowy jakim stała się administracja wojewódzka i miejska poprzez likwidacje Województwa Lubuskiego
        2- Przyłączyć się do Dolnośląskiego i brać przykład z Legnicy , Wałbrzycha i Jeleniej Góry ( kto chce wiedzieć więcej niech czyta na ich forach o inwestycjach )
        3- Promować miasto za wszelką cenę tak jak to robi Gdynia ( "morze możliwości" )
        4- "Podwiesić się" do KGHM i Wrocławia
        5- Im szybciej tym lepiej , każdy rok trwania w tym klinczu z Gorzowem to rok stracony
    • Gość: roger Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.media4.pl 08.09.05, 12:45
      boże co za frustracje!
      a co takiego to lubuskie?
      to niewydolny ekonomicznie, pełen komleksów, nienawidzących się 2 "stolyc"(nie
      wiem która bardziej prowincjonalna?)(ładniejsza jest Zielona, g to już zupełny
      bronx)
      przecież kiedy się wchodzi na te wasze fora to widać jak zioniecie nienawiścią ,
      wzajemną jak widać do wszystkiego co z tego gorzówka pochodzi.
      i to ma być województwo?
      czy tej spirali rzekomego lokalizmu nie nakręcają urzędasy, które stracą swoją
      robotę kiedy staniecie się częścią dolnego śląska?

będziemy do was jeździć nad jeziorka, dostaniecie więcej kasy, itd.
      przestańcie się więc brandzlować tym niewydolnym tworem jakim jest woj. lubuskie.
      zg jest bardziej ekonomicznie i komunikacyjnie, kulturalnie powiązana z
      wrocławiem i dolnym śląskiem, a gw z poznaniem

więc dajcie spokój, rodacy...
      • Gość: zg Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 08.09.05, 13:57
        O to kolejna wypowiedz czlowieka spoza woj. na temat naszych miast.
        Pewnie to jakis zielonogorzanin co gorzowianie????:)
        PZDR
        • Gość: roger Re: Lubuskiego be˛dziemy bronic´ zawsze ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 18:05
          jestem z wroclawia, kolezko
          i wcale mnie nie ciesz perspektywa wspolnego wojewodztwa ani z wami ani z
          czescia opolszczyzny
          czerwone to i skorumpowane a wladze nieudolne
          szczerze wam powiem
          nikt rozsadny was na dolnym slasku nie chce
          to co macie fajne to jeziorka, troche ladnych kobiet, i watry lemkowskie
          reszta do niczego
          • Gość: roger Re: Lubuskiego be˛dziemy bronic´ zawsze ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 18:13
            konczac
            ZG to naprawde piekne miasto w porownaniu z gorzowem
            tak sadze.
            ale to nie znaczy ze chcielibysmy od razu miec desant bezrobotnych nieudolnych
            i skorumpowanych urzedasow z bylego miasta wojewodzkiego.
            macie genialne polozenie
            piekna przyrode
            ludzie sa calkiem mili

i co z tego zrobiliscie
            gdzie jakakolwiek reklama waszych terenow
            gdzie jakokolwiek rozwoj turystyki
            gdzie jakiekolwiek wieksze inwestycje?
            nowa sol to jakis pozytywany wyjatek, ale z taka lokalizacja powinno byc 5 razy
            lepiej

a wy straciliscie 7 lat na idiotyczne, wiejskie przepychanki z jakims go. w.
            nianym gorzowem., ktory przynajmniej potrafi sobie zalatwic te nieszczesna
            droge

wybiracie na urzedasow jakichs dziwnych kolesi ktorzy sprowadzili was na
            komletna prowincje gospodarcza

ja to jest ze wroclaw na 9,6 raza wiekszy budzet niz ZG?

jak to jest ze niewykorzystano nawet szansy jakie daja piekne tereny wokol ZG?

tak pare slow po sasiedzku
            byscie nie mysleli ze pespektywa bycia stolica wiekszego wojewodztwa za rok
            czy dwa, tak wszystkich podnieca we wroclawiu.
            • Gość: zg Re: Lubuskiego be˛dziemy bronic´ zawsze ! IP: *.ztpnet.pl 08.09.05, 19:16
              Wiem ze jestes spoza woj ale gorzowianie twierdza usilnie ze gorzow jest
              ladniejszy i wszyscy tak w Polsce mowia:):):)
              PZDR
            • Gość: nieswoj Re: Lubuskiego be˛dziemy bronic´ zawsze ! IP: *.europe.hp.net 08.09.05, 19:36
              ... i tutaj z przykrością się muszę z Tobą zgodzić.
              Nie wykorzystano szansy jaką dało położenie oraz przyroda. Nic do rzeczy nie ma
              czy ZG jest ładniejsza od GW! Jak tak dalej pójdzie to będzie to miasto emerytów
              - piękne i smutne...
              • Gość: jasiu Re: Lubuskiego be˛dziemy bronic´ zawsze ! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 08.09.05, 20:28
                miasto uniwersyteckie nie umrze, czy wiesz ile mamy zarejestrowanych podmiotów
                gospodarczych ?
                • Gość: nieswoj Re: Lubuskiego be˛dziemy bronic´ zawsze ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 22:15
                  Miasto uniwersyteckie to może i jest. Tylko gdzie są Ci studenci co kończą
                  Uniwerek ZG? Czy mają gdzie pracować?
                  Co do podmiotów gospodarczych, to traktowałbym tą statystykę, o ile jest
                  prawdziwa, z dużym zastanowieniem. Prawdopodobnie większość z nich to
                  jednoosobowe firmy, które nie mają przyszłości przed sobą. Lepiej gdyby firm
                  było mniej, ale za to więcej miejsc pracy.
                  Jeszcze raz wróce do sedna - wykorzystać szansę regionu, bo inaczej przyszłość
                  będzie nie do pozazdroszczenia. Czasu jest coraz mniej!
                  • arwena Re: Lubuskiego be˛dziemy bronic´ zawsze ! 09.09.05, 09:05
                    Gość portalu: nieswoj napisał(a):
                    > Miasto uniwersyteckie to może i jest. Tylko gdzie są Ci studenci co kończą
                    > Uniwerek ZG? Czy mają gdzie pracować?
                    maja. choc uniwersytet powinien bardziej elastycznie reagowac na potrzeby rynku
                    pracy, obecne kierunki tworzone sa z roznych przyczyn, ale chyba rynek pracy
                    jest jedna z ostatnich

> Co do podmiotów gospodarczych, to traktowałbym tą statystykę, o ile jest
                    > prawdziwa, z dużym zastanowieniem. Prawdopodobnie większość z nich to
                    > jednoosobowe firmy, które nie mają przyszłości przed sobą.
                    i o to chodzi! male i mikro przedsiebiorstwa sa podstawa funkcjonowania kazdej
                    zdrowej gospodarki. upadaja i powstaja nowe. tu rodzi sie pomysl, nowy produkt,
                    pieniadz, miejsce pracy.

> Lepiej gdyby firm było mniej, ale za to więcej miejsc pracy.
                    a moze jeszcze lepiej aby szejk dal na wszystko pieniadze i zlikwidowal
                    podatki. rzeczywistosc skrzeczy. cieszmy sie z wolnego rynku i
                    wspierajmy 'drobnych' przedsiebiorcow.

pzdr
                    • Gość: obrońca Re: Lubuskiego be˛dziemy bronic´ zawsze ! IP: 213.77.27.* 09.09.05, 09:48
                      Tak, tak... brońmy lubuskiego, aż nie zostanie na tym terenie kamień na
                      kamieniu...
                    • Gość: nieswoj Re: Lubuskiego be˛dziemy bronic´ zawsze ! IP: *.europe.hp.net 09.09.05, 10:12
                    • Gość: nieswoj Re: Lubuskiego be˛dziemy bronic´ zawsze ! IP: *.europe.hp.net 09.09.05, 10:38
                      Czy chcesz powiedzieć, że co roku kilkadziesiąt, a może i kilkaset absolwentów
                      znajduje prace w regionie?! To chyba wskaźnik bezrobocia w lubuskim jest
                      najmniejszy w kraju...
                      Owszem małe przedsiębiorstwa są ważną podstawą gospodarki i jak najbardziej
                      jestem za ich istnieniem. Jednak duże firmy napędzają koniunkturę w regionie i
                      to one dają szansę tym małym - ktos musi wprowadzić poniądze na rynek, żeby inny
                      mogli je pozyskać. Bardzo bym chciał, żeby było tak jak mówisz, ale tymczasem
                      coraz więcej ludzi z pomysłem i energią wyjeżdża do większych miast lub za
                      granicę - oni muszą widzieć szansę!
                      Podsumowując jeszcze raz - To dobrze, że region ma uczelnie, dobre usytuowanie i
                      wspaniałą przyrodę - czyli wszystko co potrzeba do szczęścia. Nikt jednak nie
                      wykorzystuje należycie tej szansy i pewnie nie wykorzysta. To, że powstało
                      województwo było dobrym pomysłem tylko niestety się nie sprawdził - czy uważasz,
                      że teraz się to zmieni?
                    • bobdywro Re: Lubuskiego be˛dziemy bronic´ zawsze ! 09.09.05, 10:45
                      Liczba podmiotów gospodarczych nie wydaje mi się szczególnym wyróżnikiem Zielonej Góry . Wg. moich danych jest ich ok. 15 500 . Dla porównania w pogórniczym Wałbrzychu 15 000 a w o połowie mniejszym ( 63 tyś ) Lesznie 8 500 . We Wrocławiu jest ok. 95 000 a w okolicznych gminach ok. 50 000 podmiotów gosp.
                      Dużo bardziej interesująca była by ocena porównawcza dochodu brutto na głowę mieszkańca a tu Zielona Góra wypada blado .
                      • Gość: helmut Świeży głos w sprawie "lubuskiego" IP: *.backiel.com.pl 09.09.05, 13:50
                        jestem mieszkańcem Żagania. jedyne co łaczy nas z lubuskiem - czyt. zielonagóra (bowiem gorzów już nie bardzo) to nieudolność urzędników róznej maści - to po pierwsze.
                        lubuskie niechaj będzie, ale jak zaproponowali to już forumowicze w składzie: powiat zielonogórski plus gorzowski (chyba , że jeszcze ktoś się skusi), ja wybieram Dolny Śląsk
                        niedawno miałem "przyjemność" poobserwować prace urzędu marszałkoweskiego w Z.G. faktycznie, panie maszerowały co chwila korytarzami, bo już nawet na tych stołkach (krzesłach) nie mogły usiedzieć tyle pracy widać mają.
                        właściwe argumenty przedstawie wkrótce, jednak czytając rózne zg i innych aż kawa straciła smak i musiałem odpisać
                        dolnosląski Żagań - o tak !
                        • fars Re: Świeży głos w sprawie "lubuskiego" 09.09.05, 15:08
                          niektórzy proponują bardzo interesujące rozwiązanie - grupa zainteresowanych
                          wybiera Wrocław.
                          Dobre, proponuję iść dalej - wszyscy bogaci wybierają polskę A , średni B a
                          pozostała biedota C. Każdy ma swój rząd, oczywiście w C olewają to, zatem za
                          jakiś czas wzajemnie się skonsumują.
                          • fars Re: Świeży głos w sprawie "lubuskiego" 09.09.05, 15:10
                            przepraszam Cię Ojczyzno , ma być Polskę A
                            • Gość: obronca Re: Świeży głos w sprawie "lubuskiego" IP: 213.77.27.* 09.09.05, 15:54
                              fars napisała:
                              >(...)

A ty oczywiscie uwazasz, ze najlepszym rozwiazaniem jest chwalebna smierc w
                              obronie urzedniczych stolkow???
                              Zajmowanych zreszta przez nieudacznikow - co widac po owocach ich pracy.
                              • fars Re: Świeży głos w sprawie "lubuskiego" 10.09.05, 00:02
                                ? urzędnicze stołki interesują mnie tyle ile wybory miss brudnego podkoszulka
                          • Gość: nieswoj Re: Świeży głos w sprawie "lubuskiego" IP: *.europe.hp.net 09.09.05, 16:57
                            Właśnie chodzi oto, by te róźnice zmniejszać. Zawsze będzie część kraju
                            biedniejsza i bogatsza - tak jest na całym świecie. Ważne jest to, żeby w tej
                            biednieszej też się fajnie żyło - i chyba dlatego jest ta dyskusja.
                            Rządzić też można na różnych poziomach. Może w lubuskiem lepiej będzie na
                            poziomie powiatów i gmin, jeśli na poziomie wojewodźtw nasi regionalni polity
                            sobie nie radzą.
    • Gość: jeran Re: //www.twojezdanie.pl -zobacz i głosój IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 22:32
    • hutmen1 Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! OKO 10.09.05, 09:16
      OGÓLNOPOLSKA KOALICJA OBYWATELSKA
      1. Edmund Kotlarski - technik odlewnik, Nowa Sól
      2. Jerzy Raniś - przedsiębiorca,społecznik Marcinowice
      3. Andrzej Aleksander Czupryński - lekarz, Żagań
      4. Piotr Piotrowski - inżynier technolog, Żagań
      5. Cezary Symonowicz - dr inż. budownictwa, Gorzów Wlkp.
      6. Tadeusz Zarówny - przedsiębiorca, Tarnów Bycki
      7. Władysława Kujaczyńska - inżynier rolnik, Zielona Góra
      8. Alicja Urszula Mroczkowska - prawnik, Żagań
      9. Ryszard Kulczycki - dr wychowania fizycznego, Gorzów Wlkp.
      10. Danuta Patalas - technik spożywczy, Kolsko
      11. Anna Róża Warczak - handlowiec, Łężyca
      12. Krzysztof Guz - inżynier sanitarny, Gorzów Wlkp.
      13. Maria Elżbieta Mikłuszka - pracownik administracyjny, Żagań
      14. Elżbieta Kaczmarek-Kudełko - pedagog, Nowa Sól
      15. Maciej Kosowicz - inżynier budownictwa, Gorzów Wlkp.
      16. Iwona Walewska-Kocięcka - ekonomista, Nowa Sól
      17. Lucjan Batura - inżynier elektryk, Gorzów Wlkp.
      18. Halina Trębicka - pielęgniarka oddziałowa, Żagań
      19. Arkadiusz Zaleski - przedsiębiorca, Żary
      20. Zygmunt Sadowy - emerytowany oficer Wojska Polskiego, Gorzów Wlkp.
      21. Jerzy Artur Stahl - handlowiec, Łężyca
      22. Andrzej Pilczuk - technik włókiennictwa, Baczyna
      23. Piotr Kujaczyński - technik rolnictwa, Zielona Góra
      24. Władysław Zakrzewski - inżynier rolnictwa, Niedoradz
      • fars Re: Lubuskiego będziemy bronić zawsze ! OKO 10.09.05, 13:02
        obywatelskie inicjatywy odegrają poważną rolę dopiero w następnych wyborach,
        gdy już przestaną się liczyć dzisiejsi zwycięzcy, bo teraz na nich psy będą
        wieszane, a Polacy potrafią zniszczyć każdego z osobna i wszystkich razem, w
        tym siebie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka