Dodaj do ulubionych

Mamy podstrefe KSSSE!!!

31.08.05, 04:58
Z Radia Zachód:

W Zielonej Górze powstała podstrefa Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefy
Ekonomicznej. Stało się to możliwe dzięki decyzji rządu, który zmienił granice
KSSSE.

I teraz najważniejsza wiadomość: będą inwestycje i to spore. Z informacji
przekazanych przez Centrum Informacyjne Rządu wynika, że jedna z firm z branży
drewnej chce postawić zakład produkujący drewniane meble i sprzęt ogrodowy.
Szacunki mówią o zatrudnieniu nawet 600 osób i o inwestycji wartej 160
milionów złotych.

- Teren jest przygotowany na potrzeby inwestorów - zachęca prezes
Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej Zbigniew Faliński.

Jak dowiedziało się Radio Zachód do rządu trafił też wniosek o uruchomienie
kolejnej podstrefy inwestycyjnej - tym razem w Czerwieńsku.

Gratuluję!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: sulechowianin Re: Mamy podstrefe KSSSE!!! IP: *.rnet.zg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 11:27
      Chodzi zapewne o firme Stelmet z podzielonogorskiego Jeleniowa, ktora, obawiam
      sie, przeniesie tu swoja fabryke kosztem tej juz istniejacej. Wiadomosc o
      powstaniu podstrefy K-S SSE w Zielonej Gorze krazy juz od pol roku.
      • marcin_zielonagora Re: Mamy podstrefe KSSSE!!! 31.08.05, 12:22
        Może wiadomość o planach powstania podstrefy krążyła, ale to nie to samo co
        utworzenie podstrefy (od projektu do jego finalizacji jest naprawdę bardzo długa
        droga). Podstrefę jest bardzo trudno utworzyć, wiele miast zabiega o nią, a poza
        tym w ZG jest zbyt niskie bezrobocie. Ale najważniejsze że się udało :)))))
        Jeśli chodzi o Stelmet, to jeśli ma się to odbyć kosztem Jeleniowa to wolałbym
        rozbudowę zakładu w Jeleniowie, ale trzeba pamiętać, że podstrefa to także
        szansa ściągnięcia innych poważnych inwestorów.

Pozdrawiam.
        • Gość: Bronek Re: Mamy podstrefe KSSSE!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.08.05, 12:44
          To trochę nie tak. Podstrefe się załatwia w 3 miesiące pod okreslony zakład. To
          nie znaczy że kazdy będzie mógł inwestowac w strefie. Warunkiem jest
          zatrudnienie co najmniej 500 osób lub zainwestowanie conajmniej chyba 40 mln
          Euro. Stelmet jesli jest w stanie takie warunki spełnić to może mieć strefę w
          każdym miejscu. W Zielonej Górze za gigantyczne pieniądze miasto uzbroiło
          spalony las i za prawie darmo oddało Stelmetowi (robota Bukiewicz). Zysk
          wątpliwy ale choćby te miejsca pracy powstał to już będzie coś. Pytanie czy
          znajda ludzi do pracy fizycznejw mieście o 12 % bezrobociu. Napewno będa
          dowozić. Zobaczymy. Stelmet napewno na tym zyska, czy miasto?
          • marcin_zielonagora Re: Mamy podstrefe KSSSE!!! 31.08.05, 13:19
            Ja rozumiem to tak: może być podstrefa w której z ulg korzystają nawet małe
            przedsiębiorstwa (np. w Gorzowie, Nowej Soli, Kostrzynie), albo można włączyć do
            podstrefy konkretne przedsiębiorstwo. Z informacji z Radia Zchód wnioskuję, że
            została utworzona podstrefa nie dla konkretnego przedsiębiorstwa, ale dla
            wszystkich, które zainwestują w danym obszarze. I to jest wg mnie najlepszy
            wariant. A wracając do sprawy, że jak twierdzisz Stelmet dostał ziemie za
            grosze, to mi to nie przeszkadza, dla mnie są najważniejsze miejsca pracy, bo
            bez nich miasto traci o wiele więcej (podatki, pomoc socjalna dla bezrobotnych
            itd.). Uważam, że nie powinno się dzielić inwestorów, którzy chcą postawić
            fabrykę, na gorszych i lepszych, Zielona Góra powinna mieć tyle obszarów
            inwestycyjnych, żeby każdy zainteresowany budową fabryki, mógł dostać grunt. To
            jest najlepsza sytuacja. A podstrefa to przede wszystkim duże ułatwienie dla
            inwestorów i wielki magnes. Wiem, że była koncepcja, żeby włączyć tylko Stelmet
            do podstrefy, ale lepiej jak powstaje podstrefa dla konkretnego obszaru, a nie
            firmy. I tak chyba jest w tym przypadku.
            • Gość: zg Re: Mamy podstrefe KSSSE!!! IP: *.ztpnet.pl 31.08.05, 14:09
              Druga spr to to ze cos sie ruszylo i strefe mozna powiekszac.
              Mysle ze w niedalekiej przysloscie przyjda kolejni inwestorzy.
              Najwazniejsze to ruszyc sie z dolka, ni i udalo sie:)
              PZDR
              • marcin_zielonagora Re: Mamy podstrefe KSSSE!!! 31.08.05, 14:22
                No właśnie, to co napisałeś jest ważne. Najtrudniej żeby podstrefa powstała, ale
                jak już powstanie to można ją powiększać i to nie stanowi większego problemu
                (można wyciąć trochę lasu, ale nie w stronę samego Chynowa bo zaraz zaczną się
                protesty). Ja upatruję w tym fakcie bardzo dużą szansę rozwoju ZG, bo nikt do
                nas by nie "zapukał" z poważnych inwestorów kiedy na około jest tyle podstref z
                dużymi ulgami podatkowymi.
                • Gość: zg Re: Mamy podstrefe KSSSE!!! IP: *.ztpnet.pl 31.08.05, 15:05
                  Tylko patrzec jak strefa ruszy pelna para a za nia przyjda inwestorzy...oby
                  Oczywiscie zaraz wpadnie pelno glosow z gw ze ja ukradlismy i takie tam bzdety.

Mam nadzieje ze tereny nie benda marnowane tak jak w gorzowku na inwestoror
                  zatrudniajacych po 40-60 pracownikow.
                  PZDR
    • fars Re: Mamy podstrefe KSSSE!!! 31.08.05, 16:56
      ważne , że idziemy do przodu a nie stoimy
      • Gość: zg Re: Mamy podstrefe KSSSE!!! IP: *.ztpnet.pl 31.08.05, 17:06
        W innym watku "czeka nam brakuje w ZG" chcialem dopisac strefy ekonomicznej i
        wolnych terenow.
        Juz nie musze:) :) :)
        Bardzo sie ciesze:)
        PZDR
        • Gość: Koleś Re: Mamy podstrefe KSSSE!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.08.05, 17:29
          Oj ciołeczki matołeczki. Nie rozumiecie że to podstrefa dla jednej firmy która
          obiecuje spełnienie warunków minimum 500 pracownków lub 40 mln euro inwestycja?
          Czy firma z Jeleniowa jest w stanie je spełnić zobaczymy. Życzę jej tego ale na
          ile wyroby ogrodzeniowe z drewna są w stanie przetrwać dłużej konkurencje na
          rynku Europejskim? Inna firma jesli będzie chciała wejść też musi spełnić ten
          warunek jak wyżej. Tak więc przedwczesna euforia. Ale mam nadzieję że wszystko
          będzie O.K. Choć w to nie wierzę. Patyczki szybko sie mogą skończyć.
          • Gość: zg Re: Mamy podstrefe KSSSE!!! IP: *.ztpnet.pl 31.08.05, 17:34
            Nie rozumiecie że to podstrefa dla jednej firmy która
            > obiecuje spełnienie warunków minimum 500 pracownków lub 40 mln euro
            inwestycja?
            Rozumiemy ale chyba ty nie zrozumiales ze zaczelo cos sie dziac i sa szanse na
            rozouj strefy i miasta.

> ile wyroby ogrodzeniowe z drewna są w stanie przetrwać dłużej konkurencje na
            > rynku Europejskim
            Tylko wyroby ogrodzeniowe??? skad takie info???
            A mowiedz jakie przedsiebiorstwa sa w stanie przetrwac dluzej na rynku
            Europejskim??? Wiesz?? Ja nie wiem.

Ale faktycznie zbytni entuzjazm moze byc zdradliwy.
            PZDR
    • Gość: sulechowianin Nowe strefy ekonomiczne w kraju. IP: *.rnet.zg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:26
      "Rząd na wczorajszym posiedzeniu zmienił granice trzech specjalnych stref
      ekonomicznych: kostrzyńsko-słubickiej, starachowickiej i wałbrzyskiej. Zmiany
      mają skutkować nowymi inwestycjami i stworzeniem miejsc pracy w tych SSE.

W skład kostrzyńsko-słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej włączono do
      strefy niemal 52,5 ha gruntów pod duże inwestycje, w nowotworzonych podstrefach
      Zielona Góra i Chodzież a do podstrefy Goleniów dołączono 21,6 ha. Jednocześnie
      wyłączono ze strefy starachowickiej, na rzecz powiększenia obszaru strefy
      kostrzyńsko-słubickiej, ekwiwalentną powierzchnię nieprzydatnych inwestycyjnie
      gruntów.

W podstrefie Zielona Góra polska firma Topdrew z branży drzewnej deklaruje
      uruchomienie kompleksu fabrycznego obróbki drewna i produkcji drewnianych
      urządzeń ogrodowych, wartość inwestycji ocenia się na około 160 mln zł.
      Znajdzie w niej zatrudnienie około 600 osób. Przewidywana pomoc publiczna
      wyniesie 80 mln zł."

Źródło: www.egospodarka.pl
      • marcin_zielonagora Re: Nowe strefy ekonomiczne w kraju. 31.08.05, 19:19
        Ten artykuł odebrałem w taki sposób, że tworzona jest podstrefa dla obszaru a
        nie dla jakiejś konkretnej jednej firmy, a to zasadnicza różnica. Wiem że
        nadmierny entuzjazm nie jest wskazany, ale cieszą informacje o tym, że wreszcie
        zacznie się coś dziać. Teraz tylko czekać na innych inwestorów.

PS. My tu gadu gadu o Stelmecie a tu taka niespodzianka :)))
    • lubuskielotnisko Re: Mamy podstrefe KSSSE!!! 31.08.05, 18:44
      Bardzo fajnie, może wreszcie coś się w ZG ruszy z kopyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka