Dodaj do ulubionych

doplaty dla ryanaira

30.09.05, 19:21
www.pasazer.com/czytaj.php?lp=1055&a=10
www.pasazer.com/czytaj.php?lp=1053
to ciekawe. doplaty dla ryanaira tak bulwersuja. zarowno media, jak
spoleczenstwo. jakos doplata dla lotu, JESZCZE WIEKSZA, obyla sie w kraju bez
wiekszego echa. o roznicy miedzy ryanairem a lotem pisalem wielokrotnie.
ryanem przylecialoby 360 pasazerow dziennie (w tym ok 40 % brytjskich
turystow z funtami w portfelu), lotem przyleci dziennie teoretycznie 80
pasazerow (praktycznie-gora 40) gdzie ja zyje?
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: doplaty dla ryanaira IP: *.ztpnet.pl 30.09.05, 19:37
      Z tych czterdziestu dwanaście osób to będą posłowie i posłanki, którzy za lot
      nie zapłacą... Tfu tfu, akysz, przepraszam: za lot których, my zapłacimy. :)

Zasieki1 trzeba na motocykl siadać i w drogę... :) Wtedy jakoś nie myślę o
      polityce, ani innych problemach... i fajnie jest.

Pozdrawiam
      M
      • Gość: zasieki1 Re: doplaty dla ryanaira IP: *.pata.pl 30.09.05, 20:35
        > Z tych czterdziestu dwanaście osób to będą posłowie i posłanki, którzy za lot
        > nie zapłacą... Tfu tfu, akysz, przepraszam: za lot których, my zapłacimy. :)

a kolejne 20 to urzednicy i ich dzieci...

> Zasieki1 trzeba na motocykl siadać i w drogę... :) Wtedy jakoś nie myślę o
        > polityce, ani innych problemach... i fajnie jest.

to faktycznie dobry sposob;) choc prawde mowiac juz dawno dawno temu
        wymyslilem, ze jak sam sie o siebie i swoja rodzine nie zatroszcze, to zaden
        polityk i urzednik nie zrobi tego za mnie. co nie zmienia faktu, ze takie
        zachowania lokalnych politykow trzeba na kazdym kroku pietnowac
        • Gość: zasieki1 a propos IP: *.pata.pl 30.09.05, 20:44
          www.rzg.pl/info.php?id=1684
          rzygac sie chce...
          • Gość: M Re: a propos IP: *.ztpnet.pl 30.09.05, 20:49
            > choc prawde mowiac juz dawno dawno temu
            > wymyslilem, ze jak sam sie o siebie i swoja rodzine nie zatroszcze, to zaden
            > polityk i urzednik nie zrobi tego za mnie. co nie zmienia faktu, ze takie
            > zachowania lokalnych politykow trzeba na kazdym kroku pietnowac

No jasne... Czasy kiedy ktoś się o nas troszczył już jakieś 16 lat temu minęły
            i całe szczęście. :) Jak sam się o siebie człowiek potrafi zatroszczyć to żadne
            zmiany u władzy nieważne... Niech się kłócą, niech się biją. A piętnować
            trzeba...

PS. W pracy przy internecie? Nie powinieneś samolotów pilnować? ;)
            • Gość: zasieki1 Re: a propos IP: *.pata.pl 30.09.05, 21:32
              pilnuje, pilnuje. ale za chiny nie domyslam sie kto to moze byc M;)
              • Gość: M Re: a propos IP: *.ztpnet.pl 01.10.05, 21:06
                :)
                Raczej się nie znamy...
                Po prostu zwróciłem uwagę, że jedno Twoje IP jest Tepsowe (Neostrada?) pewnie z
                domu, a drugie pata.pl. To drugie mi się tylko z jednym kojarzy. Poza tym
                często wypowiadasz się (sensownie - co jest rzadkością na forach) o
                lotnictwie...
                Sorki, jeżeli wprowadziłem niepokój.
                Pozdrawiam
                M
                • Gość: zasieki1 Re: a propos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:13
                  skojarzenia dobre;) zmylila mnie informacja o motorze. mam go dopiero od kilku
                  tygodni i nie wszystkim znajomym sie jeszcze chwalilem. niepokoju nie
                  zaobserwowano, za to spostrzegawczosc forumowa i owszem. pozdrawiam/zasieki1
                  • croolick Re: a propos 01.10.05, 21:29
                    Gość portalu: zasieki1 napisał(a):

> skojarzenia dobre;) zmylila mnie informacja o motorze. mam go dopiero od kilku
                    > tygodni i nie wszystkim znajomym sie jeszcze chwalilem.

Na forum zdazyles sie motorem pochwalic ;-)

pozdrav
                    • Gość: M Re: a propos IP: *.ztpnet.pl 01.10.05, 21:39
                      Brawo Croolick. :)

Pozdrawiam
                      M
                    • Gość: zasieki1 Re: a propos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:43
                      hi hi. az musialem w archiwum pogrzebac, bo nie pamietalem. faktycznie,
                      wypaplalem sie;)
                      • Gość: M Re: a propos [OT] IP: *.ztpnet.pl 01.10.05, 21:46
                        Skoro go masz od niedawna to pochwal się jak Ci się jeździ... i czy to Twoje
                        pierwsze moto?
                        Ja sam na początku lipca nabyłem pierwsze moto i ciągle jeżdżę z "bananem" na
                        ustach. ;-)

Pozdrawiam
                        M
                        • Gość: zasieki1 Re: a propos [OT] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:53
                          to moj pierwszy prawdziwy motor. usmiech nie schodzi z mojej twarzy;)
                          najfajniejsze jest to, ze wyprowadzam sobie motor z garazu, wskazuje sobie
                          palcem: dzisiaj pojade TAM! i jade. znam juz wiekszosc wertepow w okolicy. jest
                          super! brakuje mi tylko towarzystwa. ale umpel z pracy tez sie powoli
                          przymierza:)
    • landy Re: doplaty dla ryanaira 01.10.05, 21:24
      zeby zrobic doplaty do ryanaira, to trzeba miec chociaz troche wiedzy o
      lotnictwie i zasadach, jakie tam rzadza
      a nasi sejmikowicze to lecieli samolotem raz w zyciu do warszawy za sejmikowe
      lub sejmowe pieniadze
      czego ty od nich wymagasz, zasieki?
      inwencji i wizji?
      szukaj gdzie indziej
      • Gość: zasieki1 Re: doplaty dla ryanaira IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:30
        > zeby zrobic doplaty do ryanaira, to trzeba miec chociaz troche wiedzy o
        > lotnictwie i zasadach, jakie tam rzadza

jakos lotowi 2 mln rocznie zaplacic umieli...
        • landy Re: doplaty dla ryanaira 01.10.05, 21:34
          i uwazasz, ze to byla dobra decyzja, dajaca szanse lotnisku w babimoscie?
          • Gość: zasieki1 Re: doplaty dla ryanaira IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:37
            wroc do pierwszego postu w temacie. uwazam, ze mogliby zaplacic ryanairowi, i
            wiedza jak to zrobic. ale ryanair lata do londynu a ONI potrzebuja dostac sie
            do wawy. ot co!
            • landy Re: doplaty dla ryanaira 01.10.05, 21:44
              no to sam sobie odpowiedziales
              dodatkowo, gdyby myslano kategoriami portu lotniczego dla wojewodztwa
              lubuskiego, to zadbanoby o busa z gorzowa, nawet gdyby byl poczatkowo malo
              oblozony
              przykladem goleniow, do ktorego mozna dojechac z wielu miejsc
              zachodniopomorskiego, a zkoszalina rowniez busem LOTu
              u nas stawia sie na konfrontacje
              • Gość: zasieki1 Re: doplaty dla ryanaira IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:57
                > no to sam sobie odpowiedziales

zdecydowanie odpowiedzialem tobie
                • landy Re: doplaty dla ryanaira 01.10.05, 22:12
                  wracajac do twojego pierwszego postu przyczyna, dla ktorej milczy sie na temat
                  owej doplaty dla lotu jest dosc prosta, wystarczy sprawdzic, kto trzyma lape na
                  lubuskich mediach, gazeta lubuska, radio zachod, tvp3
                  oni o tym pisac nie beda, tez se czasem poleca do wawy i nie powstrzymaja ich
                  zadne zasieki, nawet z drutu kolczastego
            • Gość: M Re: doplaty dla ryanaira IP: *.ztpnet.pl 01.10.05, 21:44
              To może udałoby się Ich namówić na latanie z Babimostu do Luton, a potem z
              Gatwick na Okecie? Droga z Luton na Gatwick np. na piechotę w ramach poznawania
              świata. A w Waw wiadomo obsługiwani by byli na Etiudzie, więc i naszym
              politykom (z immunitetem, a co!) nie groziłby żaden atak.... Bo jaki terorysta
              zainteresowałby się low-costami? ;)
              Pozdrawiam
              M
              • Gość: zasieki1 Re: doplaty dla ryanaira IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 21:55
                dobre, dobre. a przy zakupie biletow z duzym wyprzedzeniem, to nawet chyba
                taniej by wyszlo niz bezposrednio lotem do wawy;)
    • Gość: I jeszcze z GW Re: doplaty dla ryanaira IP: *.wilanowska.waw.pl / *.crowley.pl 03.10.05, 18:16
      Tanie linie lotnicze Ryanair pod pretekstem promocji w internecie wyciągają od
      samorządów miliony złotych. Im mniej atrakcyjne miasto, tym większa kwota

Aż 7,5 mln zł w ciągu pięciu lat będzie kosztować Bydgoszcz umowa z irlandzkim
      przewoźnikiem Ryanair. Oficjalnie to zapłata za promocję miasta na stronach
      internetowych Ryanair.com. W rzeczywistości władze Bydgoszczy zostały
      postawione pod murem: albo płacą, albo Irlandczycy nie przylecą na miejscowe
      lotnisko.

- Wykupienie reklamy było podstawowym warunkiem podpisania umowy z
      przewoźnikiem - ujawnia Krzysztof Tadrzak, były zastępca prezydenta Bydgoszczy,
      który uczestniczył w negocjacjach. - Używali argumentów, że nasze miasto nie
      jest tak znane jak Kraków czy Wrocław. Podkreślali, że ponoszą duże ryzyko i
      muszą choć w części mieć gwarancję opłacalności inwestycji.

Bydgoski port od ponad roku świeci pustkami. Kosztował 60 mln zł. Miał być
      kołem zamachowym dla gospodarki, tymczasem dziennie odlatuje z niego mniej niż
      50 osób. Ryanair zapewnia, że szybko to się zmieni. Na trasie Bydgoszcz -
      Londyn ma latać sto tysięcy pasażerów rocznie.

Cena linii

Bydgoszcz nie jest wyjątkiem. Przewoźnikowi płacą też w Rzeszowie, Gdańsku,
      Łodzi czy Szczecinie. Ustaliliśmy, że im mniej atrakcyjny turystycznie region,
      tym większa stawka.

Tomasz Kloskowski, wiceprezes portu lotniczego w Gdańsku, potwierdza: - Jedni
      są bardziej zdesperowani, żeby przyciągnąć międzynarodowe połączenia, inni
      mniej. Im większa desperacja, tym bardziej samorządy są gotowe do większych
      ustępstw.

W Rzeszowie desperacja jest wielka. - We współpracy z Ryanairem widzimy szansę
      na rozwój regionu i napływ inwestorów zagranicznych - mówi Daniel Kozdęba,
      wiceprezes Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego.

W piątek radni sejmiku województwa podkarpackiego bez mrugnięcia okiem przyjęli
      uchwałę, która pozwoli sfinansować z samorządowej kasy umowę z irlandzkim
      przewoźnikiem. - Rocznie będzie nas ona kosztować 1,5 mln zł. Ale ta kwota jest
      efektem twardych negocjacji zakończonych naszym sukcesem - podkreśla Kozdęba.

Podobne przekonanie ma Tomasz Makowski, prezes Portu Lotniczego w Bydgoszczy.
      We środę bydgoscy radni podjęli decyzję, że w tym roku z miejskiej kasy na
      konto Ryanaira trafi 600 tys. zł, a w przyszłym - 1,5 mln zł. I tak przez pięć
      lat.

- Te pieniądze nie zostaną wyrzucone w błoto - twierdzi Makowski. - Prędzej czy
      później się zwrócą, choćby w nowych miejscach pracy.

Niższą cenę za wejście Irlandczyków udało się wynegocjować w Krakowie (75 tys.
      euro) i w Łodzi.

- Teraz płacimy 105 tys. euro rocznie (ok. 450 tys. zł) za jedną linię do
      Londynu - mówi Kajus Augustyniak, rzecznik prasowy łódzkiego prezydenta Jerzego
      Kropiwnickiego. - Wiosną, kiedy ruszy kolejne połączenie, tym razem do
      Nottingham, będziemy musieli dołożyć następne 105 tys. euro.

Inny sposób na rozwiązanie problemu znaleziono w Szczecinie. Ryanair dostaje
      pieniądze, ale nie od samorządu, tylko miejscowych przedsiębiorców. Ile?

- Kwoty nie mogę ujawnić, to tajemnica - mówi Krzysztof Domagalski, rzecznik
      prasowy Portu Lotniczego Szczecin - Goleniów. - Pieniądze pochodzą od
      właścicieli hoteli, restauracji, ośrodków wczasowych. Zbiera je prywatna firma,
      która pośredniczy w kontaktach z przewoźnikiem. Miasto na razie się przygląda.
      Jeśli przedsięwzięcie okaże się rentowne, mamy nadzieję, że też się dołoży.

Władze gdańskiego lotniska również nie ujawniają kwot płaconych tanim liniom. -
      Współpracują z nami Ryanair i Wizzair. Obie firmy postawiły swoje warunki i
      doszliśmy do porozumienia, ale szczegółów nie mogę ujawnić - ucina wiceprezes
      Kloskowski.

Interes Ryanaira

Za co płaci się tanim liniom? Tomasz Kułakowski, szef działu sprzedaży i
      marketingu Ryanair na Europę Środkową i Wschodnią: - Za reklamę na naszej
      stronie internetowej. Odwiedza ją miesięcznie 200 mln osób. To największy
      portal turystyczny w Europie. Obecność na tej stronie kosztuje.

Daniel Kozdęba, wiceprezes Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego: - Już
      mamy pierwsze sygnały o zainteresowaniu naszym regionem przez inwestorów,
      dzięki umieszczeniu Rzeszowa w rozkładzie lotów Ryanaira. Nie mam wątpliwości -
      irlandzki przewoźnik rozrusza pod względem inwestycyjnym cały region.

- Liczymy, że w ciągu roku do Bydgoszczy na weekendowy pobyt przyleci 50 tys.
      mieszkańców Wysp Brytyjskich - mówi prezes Makowski. - Każdy z nich zostawi w
      mieście kilkaset euro. To pozwoli na stworzenie wielu miejsc pracy, bo
      przelicznik jest taki, że na tysiąc pasażerów powstaje jeden nowy etat.

Niektórzy bydgoscy radni mają inne zdanie. Maciej Archaniałowicz (niezależny): -
      Ulegliśmy szantażowi. W mieście nie ma pieniędzy na najpilniejsze potrzeby, a
      znalazły się miliony dla wielkiego koncernu z Irlandii. Niebywałe.

Tomasz Rega (PiS): - Żeby miasto dotowało ze swojej wątłej kasy lotniczego
      giganta? Używając sprytnych zabiegów socjotechnicznych, Irlandczycy zapewnili
      sobie miliony złotych praktycznie za nic. Tak nie powinno się robić interesów.
      • Gość: zasieki1 no to jeszcze to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 21:58
        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,2949267.html
        niestety, oferta nie dla lubuszan chcacych poleciec od siebie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka