Dodaj do ulubionych

mamy rząd mniejszościowy i jaki ustrój ?

31.10.05, 17:22
co dalej ?
jestem zwolennikiem zaprowadzenia porządku w państwie, dlatego nie będę
przeciwny temu rządowi. Wydaje mi się, że uzyska on poparcie większości i tym
samym wybory styczniowe są nieaktualne. Procedury ulegają zmianie. PO została
wykolegowana w sposób klasyczny i na własne życzenie. Za kilka miesięcy
odezwie się LPR albo Samoobrona i wtedy możliwe będą próby obalenia Rządu ale
muszą one być konstruktywne, czyli mamy ciekawe cztery lata przed sobą.
A tak na marginesie to w jaki ustrój wkraczamy ? Ludowy socjalizm ?
Obserwuj wątek
    • dubitando Re: mamy rząd mniejszościowy i jaki ustrój ? 31.10.05, 18:18
      Skład rządu sugeruje raczej, że nowy ustrój to raczej chrześcijański
      kapitalizm. Nie ma w rządzie ani jednego socjalisty, za to teki gospodarcze
      dostały się w ręce specjalistów od kapitalistycznej (żeby nie powiedzieć
      liberalnej) gospodarki rynkowej. Dziwne, zważywszy na program PiS'u, chyba jak
      się okazało w praktyce, nie taki diabeł straszny...
    • Gość: IIIks Re: mamy rząd mniejszościowy i jaki ustrój ? IP: *.ztpnet.pl 31.10.05, 18:55
      Typowa chadecja(mam nadzieję ,że nie NSDAP:)))).PO zejdzie wkrótce do roli
      niemieckiej FDP,czyli podzieli los UW.
      • Gość: Polak Re: mamy rząd mniejszościowy i jaki ustrój ? IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.05, 21:46
        Bzury piszecie aby tylko coś napisać.
        • Gość: Joanna Re: mamy rząd mniejszościowy i jaki ustrój ? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 31.10.05, 23:24
          a Ty co napisałeś mądralo i w jakim celu ?
      • pawel.zary Re: mamy rząd mniejszościowy i jaki ustrój ? 31.10.05, 21:54
        Gość portalu: IIIks napisał(a):

> Typowa chadecja(mam nadzieję ,że nie NSDAP:))))

Masz rację, że PiS jest partia chadecką, ale NSDAP nie była partia chadecką
        tylko narodową (Narodowo-Socjalistyczna Partia Niemiec)

• pawel.zary Re: czyżby plan J.Kaczyńskiego? 31.10.05, 22:10
      fars napisała:

PO została
      > wykolegowana w sposób klasyczny i na własne życzenie.

Ale w przypadku jak PiS sie potknie, to jedyną alternatywą mogacą powstrzymać
      Leppera bedzie właśnie PO. Lewica. LPR i PSL nie dadzą rady - ludzie powiedzą,
      że faktycznie Lepper jeszcze nie rządził. Kto wie czy obecny rząd nie powinien
      porzadzić do wyborów samorządowych, a koalicja zawiązać się własnie przed
      wyborami? Tak mozna bedzie Leppera powstrzymać, chyba, że rząd będzie jednym
      pasmem sukcesów ...
      Kto wie, czy flirt PiS z Samoobroną nie jest ruchem wyprzedzającym i planem
      J.Kaczyńskiego? Tusk prosi J.Kaczyńskiego, aby ten odciął sie zdecydowanie od
      Leppera i stanął na czele rządu wtedy będzie koalicja - dlaczego Kaczyński nie
      chce?
      Mam wrażenie, że obecny układ - wsparcie Leppera i medialne Radia Maryja
      J.Kaczyńskiemu pasuje - przynajmniej do wyborów samorzadowych.
      Obym sie mylił.

> A tak na marginesie to w jaki ustrój wkraczamy ? Ludowy socjalizm ?

Byliśmy i jesteśmy nadal w socjaliźmie z elementami wolnego rynku.
      • pawel.zary Re: czyżby plan J.Kaczyńskiego? 31.10.05, 22:30
        pawel.zary napisał:
        > Kto wie, czy flirt PiS z Samoobroną nie jest ruchem wyprzedzającym i planem
        > J.Kaczyńskiego? Tusk prosi J.Kaczyńskiego, aby ten odciął sie zdecydowanie od
        > Leppera i stanął na czele rządu wtedy będzie koalicja - dlaczego Kaczyński
        nie
        > chce?
        > Mam wrażenie, że obecny układ - wsparcie Leppera i medialne Radia Maryja
        > J.Kaczyńskiemu pasuje - przynajmniej do wyborów samorzadowych.
        > Obym sie mylił.
        >

Zapomniałem dodać, że Lepper juz chyba też coś przeczuwa, bo powiedział, że on
        będzie dążył do tego żeby koalicja PiS i PO jednak powstała /:-)/ Dlaczego mu
        tak nagle zależy? Dla dobra Polski? ;-))
        • marcin_zielonagora Re: czyżby plan J.Kaczyńskiego? 31.10.05, 23:08
          Coś czuję że ten rząd padnie w głosowaniu. Nie poprze go PO, nie poprze go SLD,
          z ostatnich wypowiedzi prawdopodobnie też nie poprze go LPR. Również Samoobrona
          coś kombinuje, a jeśli nie dostanie stołków (a wiemy że nie dostanie), to będzie
          głosowała przeciw. Ogólnie w naszej polityce wytworzyła się jakaś dziwna
          sytuacja i ciężko cokolwiek przewidzieć. Mi się bardzo nie podoba cała władza w
          rękach PiS, w końcu to nie jest zbyt dobre dla państwa. Jeśli ten rząd przejdzie
          głosowanie, to każda ustawa będzie wymagała politycznego "płacenia" Samoobronie.
          Na dłuższą metę taka "współpraca" nie ma szans.
          • Gość: Jurek Re: czyżby plan J.Kaczyńskiego? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 31.10.05, 23:46
            Współpraca na dłuższą metę nie jest konieczna. PO rozpadnie się najdalej za
            kilka miesięcy i PiS przechwyci głosy "rozsądnych". Tusk już opóźnił zjazd PO,
            bo wie co się święci. Pierwszą decyzją będzie rozliczenie przywódców PO za
            idiotycznie przegrane wybory...
            • Gość: Wiktory Re: czyżby plan J.Kaczyńskiego? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 01.11.05, 08:37
              czyli czas na Giertycha i Tuska
    • lubuskielotnisko Solidaryzm albo korporacjonizm 01.11.05, 09:28
      jako ekonomista czuje sie przywolany do wyjasnien. Ustroj nazywa sie jak w
      tytule, pochodzi z lat 20-tych ubieglego wieku. Dzis niezbyt na czasie.
      • Gość: Piotr Re: Solidaryzm albo korporacjonizm IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.11.05, 09:42
        PiS to chadecja ????Chyba grubo przesadzacie.Jaka partia chadecka w Europie
        kieruje się takim populizmem .Dobrze że po wyborach trochę odchodzi od tego.
      • fars Re: Solidaryzm albo korporacjonizm 01.11.05, 13:59
        biorąc pod uwagę wpływy Samoobrony będzie to solidaryzm populistyczny, a
        pomyśleć, że kilka lat temu Wałęsa utworzył polską chadecję i nic z tego nie
        wyniknęło
        • Gość: ful Re: Solidaryzm albo korporacjonizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 15:56
          Nie kolego mamy IV Rzeszę. Teraz zamiast ścieżek rowerowych będziesz miał
          pilegrzymkowe. Różowe berety teraz rządzą, pozamykać sklep z edlinami w piątek
          itd.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka