Gość: xxzz Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 23:56 No to nam się UZ jakby kompromituje troszeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Uczelnia nie płaci doktorantom 04.01.06, 01:19 To "troszkę niedobrze". Doktoranci to ok. 100 osób, kt. niedługo staną sie doktorami, gdyby część została na naszej uczelni, wzmocniłaby bardzo jej potencjał naukowy. A tak - będą tylko myśleć, jak stąd najszybciej s****ć. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Uczelnia nie płaci doktorantom 04.01.06, 01:23 s****ć oznacza "spadać", oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.uz.zgora.pl / *.uz.zgora.pl 04.01.06, 07:48 Mało tego, rektor nie wypłacił też żadnych pieniędzy za zajęcia zaoczne i nadgodziny dydaktykom czyli kadrze naukowej uczelni... Odpowiedz Link Zgłoś
lad_i_porzadek Re: Uczelnia nie płaci doktorantom 04.01.06, 08:56 A nie mówiłem.... :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=73&w=33775082&a=33775082 Przytoczę jeszcze raz Komu na tym zależy, żeby źle pisać o UZ? Mnie dziwi i martwi, że zawsze nagonka i wyszukiwanie różnych dziwnych niedociągnięć ma miejsce przed rekrutacją. Ktoś prowadzi celową akcję przeciwko UZ? Rokrocznie od kilku lat obserwuję to zjawisko i stwierdzam, że ono się nasila (zaczyna się w grudniu i trawa do połowy stycznia - przed naborem lutowym, a później zaczyna się w maju i trwa do połowy czerwca). Czyżby konkurencja z Gorzowa, Poznania i Wrocławia aż tak bardzo się bała UZ żeby "podkładać" świnie? A może prasa jest nieprzychylna UZ? Bo dziennikarze są z tzw. pseudo lepszych ośrodków akademickich i wspierają swoich??? Zobaczymy jak będzie w tym roku... Jakoś studenci z Poznania i Wrocławia nie narzekają, że mają zajęcia w sypiących się budynkach.. a naszych "studentów" (forumowiczów) to strasznie uwierają różne drobiazgi w stosunkowo nowych budynkach...i to zawsze ich to uwiera przed rekrutacją... dziwne...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielonogórzanin Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 09:46 w pełni popieram tę opinię - to najwyraźniej kolejna "świnia" podkładana UZ, ja nie przejmowałbym się tak doktorantami - wg statystyk większość słuchaczy stiudiów doktoranckich nie kończy ich z tytułem dr. Poza tym to NIE SĄ PRACOWNICY UZ tylko wykonawcy dzieł w postaci zajęć dydaktycznych. Zwykle mają jakieś inne zatrudnienie a te na UZ jest tylko pewnym uzupełnieniem, dzięku któremu nabierają doświadczenia dydaktycznego...narazie są dobrzy w szemraniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była studentka Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 10:09 Świnia, nie świnia.... Problem w tym ,że faktycznie rektor nie płaci kadrze za zaoczne - a to zasadniczy składnik pensji takiego doktora na przykład(nie doktoranta). Rektor faktycznie też na Senacie obiecał tymże pracownikom ową wypłatę. Głupio wyszło ale mój ojciec ( w trakcie habilitacji ) nie ma jak czynszu opłacać:( Uczelnia fajna, niektóre kierunki bardzo dobre ale polityka finansowa wobec pracowników - marna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omikron3 Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 11:01 Słusznie, że nie płaci - po co na UZ ci wszyscy doktoranci, doktorzy, jakieś habilitacje i zajęcia dydaktyczne? Przecież to wszystko ma u nas gó..aną wartość, więc za co płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była studentka Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 11:29 no co fakt, to fakt:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omikron3 Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 11:35 Oczywiście ironizowałem, gdyby ktoś się czepiał. A płacić zawsze trzeba, nie tylko budowlańcom, Panie Rektorze. Tak trzeba i już! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omikron3 Jest uczelnia, kt. płaci i to sporo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 21:05 A jest taka uczelnia w Polsce... Która płaci doktorantom 2700 brutto. Przed kilku laty mnie to zaszokowało. Składało sie na to: pensja pracownika + ODDZIELNE stypendium doktoranckie + jeszcze coś, ale co miesiąc. Zapamiętałem tę liczbę 2700, bo była dla mnie szokiem. Niestety, juz nie jestem pewien - Czy była to Wyzsza Szkoła Biznesu w Nowym Saczu? nawiasem - jej założyciel i rektor otrzymał tytuł "biznesmena roku 2004". I chyba słusznie, skoro potrafi tyle płacić i jeszcze sie na tym dorabiać. Zapamiętajcie, drodzy doktoranci: 2700, obowiązki kt. spełniacie jako asystenci sa płatne OSOBNO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 21:59 Całkowicie się zgadzam, sama jestem adiunktem na UZ i niestety kasy za zaoczne jak nie było tak nie ma!!!!!Ciekawa jestem jak czuliby się Ci, którzy dopatrują jakiegoś ukrytego spisku w pisaniu o "nagiej prawdzie" o UZ, gdyby nie dostali na czas pieniędzy za ciężką swoją pracę??? Opinie na jakiś tam temat można łatwo wyrażać, ale jeżeli sprawa dotyka kogoś osobiście , to wtedy to już inna bajka.... Nie chce mi się nawet pisać, co myślą i czują pracownicy dydaktyczni UZ... granda!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvvv Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 11:24 Co oni robia poza tym to ich sprawa. Wynagrodzenie jest za okreslona pracę, to nie żaden argument: statystyki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktorant Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.uz.zgora.pl / *.uz.zgora.pl 04.01.06, 13:32 czlowieku - jak nie wiesz o czym mowisz to zamilknij! ciekawe skad masz takie informacje ze doktoranci "zawsze gdzie jeszcze pracuja" a to jest ich dodatkowe zajecie? tych co dodatkowo pracuja - jest niewielu - a jesli juz to robia to, bo musza! ale czy tak byc powinno? ja - jestem doktorantem, prowadze zajecia na UZ, uczestnicze w zajeciach jako doktorant na studiach doktoranckich, pracuje na godziny jeszcze w szkole (bez tego byloby krucho). a gdzie czas na pisanie doktoratu? mam 30 lat i nigdzie nie jestem zatrudniony - tylko od 4 lat ciagle na umowy o dzielo. wydaje ci sie, ze tak powinno sie ksztalcic kadre? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 18:20 Nie rozumiem Zielonogórzanina - NIKT z pracowników UZ nie robi doktoratu? Kapitalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pittoresque Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:14 "Nie przejmowałbym się doktorantami"?, "świnia podkładana uz"? Ludzie o czym wy mówicie???? Człowiek pracuje i nie dostaje za swoją pracę pieniędzy! Czy to do was dociera??? Myślę, że słowa te napisali ci, którzy pojęcia nie mają co dzieje się na uz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -------- Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:43 A ja myśle, ze te słowa napisali ludzie pracujący na UZ, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxzz Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 10:54 Nie, to nie konkurencja z Wrocławia podkłada świnię. To konkurencja z Sorbony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek234 p. red. Łysakowski!!! IP: *.ztpnet.pl 04.01.06, 18:03 "UZ nie płaci od miesięcy części swoim pracownikom" Panie Łysakowski, po jakiemu to jest? Gdzie interpunkcja, o co chodzi w tym zdaniu? Pan Piotr, (napisał do redakcji;)),który tak martwi się o innych, chyba dość nieuważnie przeczytał umowę z uczelnią. I nie pytał się starszych kolegów, w jakich terminach płacą na UZ za umowę o dzieło. Po wtóre, "na uczelni doktorat robi ponad stu naukowców". To są doktoranci, czy też pan policzył także magistrów, którzy mają umowy na stałe, pracują na etatach i jednocześnie prowadzą zajęcia? I od kiedy to magistrzy, którzy dopiero będą doktorami, są już naukowcami? "Doktorant 2: Jedynym plusem tej sytuacji jest chęć szybkiego napisania doktoratu i poszukania sobie innej pracy" Czyli panie red., są też i plusy!!! A poza tym już widzę, jak na rynku pracodawcy zabijają się o to, by zatrudnić np. doktora historii:) Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista system feudalny 04.01.06, 19:21 doktoranci to bardzo wygodny wynalazek. Dzięki niemu można dorosłym, wartościowym ludziom nie płacić pieniędzy za prowadzone zajęcia (lub płacić symbolicznie). I ma się nad nimi całkowitą kontrolę. Nie podoba się - są następni. W każdym razie dla niektórych uczelni to o wiele wygodniejsze, niż zatrudnianie asystentów, którym trzeba płacić regularną pensję. I wcale Uniwersytet Zielonogórski nie jest tu niechlubnym wyjątkiem. Również na dużo bardziej nobliwych uczelniach dzieje się podobnie... Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: system feudalny 04.01.06, 21:37 Chciałem coś napisać, częściowo uprzedził mnie omikron3 z godz. ok. 21. Są tacy, co płaca doktorantom - i za pracę i stypendia. Nie sa to uczelnie państwowe. Nietrudno domyślec się, do czego to doprowadzi za 10-20 lat. No i bardzo dobrze - ile z 10 najlepszych na świecie uczelni to uczelnie państwowe? Więc nalezałoby raczej powiedzieć: tak trzymać, UZ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedoktorant Re: system feudalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 10:57 To nie takie proste - na renome uczelni trzeba pracować dziesiątki lat. Ale zgadzam się, że za 20-30 lat bedzie w Polsce jakies 4-5 liczacących sie uniwersytetów, z czego może dwa (Warszawski i Jagielloński) państwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwatorek Pewnie, że się nie płaci.....w końcu.... IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.01.06, 01:17 ...trzeba wywalać te 300tys.zł miesięcznie na same odsetki od kredytu. Boże drogi. Wystarczy podsłuchać na korytarzach UZ, czy w knajpach w weekendy o czym gadają pracownicy. Materiałów by było na wielką księgę. Tylko wszyscy się boją. I to niekoniecznie o siebie, ale np. o to, że pociągną za sobą swoje "źródła" informacji. W wielu przypadkach pewne na 100%. Tak więc toczyło się to coś, toczy i toczyć będzie. A że "jako tako" to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mumia Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:57 Przyjde po wasze wypłaty,zjem wasze dzieci,zabiorę rentki,ogołocę z dochodów.babka Kiepska Odpowiedz Link Zgłoś
mezzanine78 Re: Uczelnia nie płaci doktorantom 06.01.06, 11:42 To absolutny skandal! Biorąc pod uwagę wszystkie informacje o wielomilionowym zadłużeniu, nieprawidłowościach w funkcjonowaniu działu administracyjnego, niewypłacniu pracownikom pensji, zadłużeniu w ZUSie sytuacje w UZ powinna skontrolować NIK, albo UZ powinien zatrudnic zewnętrznęgo audytora i przeprowadzic kompleksowy finansowy audyt. Pewnie znalzłoby sie co nie co i dla prokuratora. Niewypłacanie pensji pracownikom to po prostu złodziejstwo, za które prawo przewiduje określone konsekwencje. Oczywiście bankruci do których należy UZ nie przejmują się zwykle przepisami prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 18:25 Słuchaj, gdyby UZ był firmą prywatną, to juz dawno... Ale ciagle jeszcze pokutuje u nas podział na dwie sfery: "prywaciarzy/badylarzy", których trzeba kontrolować i ścigać i "porządnej" strefy państwowej, która może... bardzo wiele może i nikt im nie naskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 18:17 szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lok Re: Uczelnia nie płaci doktorantom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 23:44 trzeba coś z tym zrobić Odpowiedz Link Zgłoś